Opintorahaa vai toimeentulotukea?

| Julkaistu 19. 7. 2012 21:45

Ex-kansanedustaja, nykyinen Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi lähestyi Virka-aikaa ajankohtaisella asialla:

“Kiitos Virka-aika-palstasta! Sitä lukiessa tuli mieleen yksi koulun taas alkaessa hyvin ajankohtainen byrokratian kukkanen eli 18-20-vuotiaan kotona asuvan keskiasteen opiskelijan opintoraha. Sen saaminen Kelalta kun riippuu vanhempien tuloista. Keski- ja suurituloisten vanhempien lapset eivät opintorahaa käytännössä saa.

Toimeentulolain mukaa täysi-ikäistä henkilöä ei voida kuitenkaan jättää ilman mitään toimeentuloa eli heillä on oikeus kunnan sosiaalitoimistolta saatavaan toimeentulotukeen, joka EI riipu vanhempien tuloista. Käytännössä toimeentulotuki on tällaisessa tilanteessa suurempi kuin pienituloisten vanhempien lasten saama opintoraha. Periaatteessa pienituloisten vanhempien lapset voisiva hakeat tukien erotusta toimeentulotuesta, mutta käytännössä näin ei läheskään aina osata tehdä. Eli miksei opintorahaa irroteta vanhempien tuloista tai nosteta toimeentulotuen tasolle, koska samoista verovaroista molemmat joka tapauksessa maksetaan, eikä kahden toisiinsa vaikuttavan tuen käsittely eri virastoissa ole sekään ilmaista.

Muuten, yrittäkääpä saada selvää tästä Kelan ohjeesta, kuinka paljon missäkin tilanteessa opintorahaa saa: http://www.kela.fi/in/internet/liite.nsf/NET/090109095033JP/$File/Optuinfo.pdf

Kommentointi on suljettu.