Päivähoidon asiakasmaksut

| Julkaistu 4. 7. 2012 10:57

Laila lähestyi meitä postilla päivähoidon asiakasmaksuista:

“Onkohan päivähoidon asiakasmaksujen määräytymisessä edelleen samat periaatteet kuin vielä 5 vuotta sitten ainakin Itä-Helsingissä?

Yhtenäkään päivänä kuukaudessa ei hoitoaika saanut olla pidempi kuin hoitosopimuksessa oli sovittu (portaat alle 4 tuntia, alle tai yli 7 tuntia, jonka mukaan maksut määräytyivät). Tämä hoitoaika koski jokaista arkipäivää, eli jos yhtenäkin päivä hoitoaika oli yli 7 tuntia, koko kuukausi meni sen mukaan. Opiskelijan ei ollut mahdollista saada minkäänlaisia joustavuuksia sopimukseen.

Yliopistolla vaihtuu lukujärjestys kaksi kertaa lukukaudessa eli neljä kertaa vuodessa. Joskus on poikkeusellisia luento- tai laboratorioaikoja (osa läsnäolopakollisia), mutta näitäkään ei ollut mahdollista huomioida. Kaikessa vedottiin siihen, että “muutoksia ei voi tehdä kolmea kuukautta lyhyemmäksi ajaksi.” Ainoa poikkeus tähän sääntöön olivat vuorotyöläiset, joilla oli esittää esimiehen allekirjoittama vuorotyölista.

Isoin ylläri tapahtui, kun vanhin hoidossa oleva lapsi saavutti eskari-iän. Juuri ennen joulua selvisi, että hän ei saanut mennä jouluaikana hoitoon, koska hän on kokopäivähoidossa, mutta ilmaisen eskarin vuoksi hänestä maksetaan puolipäivämaksu. Jouluaikaan esiopetusta ei ole, ja koska lapsi oli kokopäivälapsi (=hoitosopimuksen mukainen hoitoaika), hän ei voinut olla osapäivähoidossa (=maksu esikoulun vuoksi). Jos olisin vienyt lapsen hoitoon, olisi minun pitänyt maksaa koko joulukuulta kokopäivämaksu, ja kuten todettua, hoitosopimusta ei voinut muuttaa alle 3 kk ajaksi!

Opiskelijahan on usein joululoman töissä tai vähintäänkin pitää lukea tentiin. Joululoma ei siis suinkaan ole mitään “lomaa”. Jättääkö siis eskarilaisen yksin kotiin? Onneksi en ollut yksinhuoltaja, joten joulunajasta ja muista hoitoaikojen joustamattomuuksista selvittiin ilman ylimääräisiä maksuja, kiitos miehen esimiehen joustavuuden.

Mahtaako tilanne olla edelleen yhtä järjetön?”

Yksi vastaus artikkeliin “Päivähoidon asiakasmaksut”

  1. Mirjami kirjoittaa:

    Oliko miehesi esimies mielestäsi todella erityisen joustava? Eikö ole itsestään selvää, että myös isä hoitaa lapsiaan tarvittaessa? Mielestäsi miehesi työnantaja toimi ihan normaalisti.