Opiskelija-asunnoista

| Julkaistu 3. 7. 2012 15:08

Leena-Maija Pihkala lähetti meille sähköpostitse seuraavan kirjoituksen. Julkaisemme sen hänen luvallaan.

“Syksy saapuu, sen mukana opiskelijat valtaavat kaupungin ja tarvitsevat asuntoja, mielellään kohtuuhintaisia. Hoasilla on luullakseni pitkä jono asunnontarvitsijoita – vai onko sittenkään? Tyttäremme valmistui kesäkuussa ja kun pätkätyöpaikkakin löytyi samoin kuin uusi vuokra-asunto, jonka saanti varmistui 29.6., oli aika irtisanoa vanha opiskelijakämppä.

No, ilmoitus Hoasille 1.7. että asunto on elokuun alusta vapaana. Mutta kuinkas sitten kävikään? Vuokra onkin maksettava vielä elokuulta, koska ilmoitus meni heinäkuun puolelle. No, oma mokahan se oli, kun valmistujaisjuhlat pidettiin lauantaina ja vasta sunnuntaina ilmoitus lähti Hoasille. Poikkeuksia ei kuulemma tehdä. Samainen tytär oli viime syksynä viimeisen opiskeluvuoden alussa 3 kuukautta sisarusten ja ystävien nurkissa ennen kuin asunto löytyi. Keskittyminen opintoihin ei ole ihan parhaimmillaan sellaisessa tilanteessa.

Joskus tuntuu, että järjen käyttö on kielletty. Nyt hyvä kaksio on kuukauden tyhjillään ja vastavalmistunut nuori maksaa kahdesta asunnosta vuokraa. Rahalle olisi muutakin käyttöä ja varmasti asunnolle iloinen vastaanottaja.”

5 vastausta artikkeliin “Opiskelija-asunnoista”

 1. Sivustakatsoja kirjoittaa:

  “Olisi kivaa, jos muut voisivat maksaa minun tekemistäni valinnoista, eikä minun tarvitsisi.”

  Kuukauden irtisanomisaika on HOASin kokoiselle organisaatiolle varmasti lähinnä käytännön sanelema pakko. Opiskelija-asuntosäätiön pyörittäminen ei ole mitään sormia napsauttamalla luonnistuvaa hassuttelua, jossa täysin uusia vuokralaisia on heitettävissä asuntoihin sisään päivän varoitusajalla kesälomakautena.

  Yksittäisen opiskelijan äidin mielestä olisi tietysti mukavaa, jos irtisanomisaikaa ei olisi lainkaan. HOASin taas pitää miettiä kaikkien 17000 asukkaan etua, eikä se voi lähteä joustamaan yksittäisen asukkaan mukavuuden vuoksi omista (opiskelijoiden sille määrittelemistä) säännöistään.

  Kaikki ylimääräinen joustaminen käytännössä nostaan asunnontarjoajan kustannuksia. Kustannuksia, jotka opiskelijat sitten maksavat vuokrissaan. Lopulta asia kiteytyy vain siihen, haluavatko opiskelijat että heitä kohdellaan jotenkin epäpätevinä rassukoina, jotka eivät pysty hoitamaan asioitaan ja sen takia tarvitsevat erilaisia helpotuksia ja poikkeuksia, vai haluavatko he mieluummin markkinahintaa alhaisempia vuokria aikuisten ehdoilla.

 2. Timo Voipio kirjoittaa:

  Tässähän kyse ei ollut mistään päivän varoitusajasta. Koko pointti oli se, että HOAS piti kiinni tiukasti siitä, että irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kuun lopusta, jona irtisanominen tehdään. Toisin sanoen, lauantaina 30.6. tehdyssä irtisanomisessa muuttopäivä on elokuun ensimmäinen arkipäivä. Sunnuntaina 1.7. tehdyssä irtisanomisessa muuttopäivä on syyskuun ensimmäinen arkipäivä.

  Tässä tapauksessa tilanteen tekee absurdiksi se, että HOAS:lla tuskin on ketään sunnuntaina käsittelemässä irtisanomisilmoituksia. Mitään todellista syytä ei siis pitäisi olla sille, että sunnuntaina 1.7. tehdyssä irtisanomisessa HOAS:lla olisi jotenkin olennaisesti vähemmän aikaa etsiä uusi vuokralainen kuin lauantaina 30.6. tehdyssä irtisanomisessa. Lakikaan ei pakota olemaan joustamaton, vaan joustamattomuus on täysin HOAS:n oma valinta.

 3. 38nc kirjoittaa:

  Harvinaisen samaa mieltä sivustakatsojan kanssa. Valmistuminen ei varmaankaan tullut yllätyksenä kuitenkaan, joten oma moka. Sen sijaan sen verran luulisi HOAS:ltakin löytyvän joustoa, että jos vuokralainen tuohon saadaan, ei sitten sitä ylimääräistä vuokraa peritä. Näin toimivat yksityiset eläkekassat ja muut vastaavat vuokranantajat.

 4. Albert Iceberg kirjoittaa:

  “Opiskelija-asuntosäätiön pyörittäminen ei ole mitään sormia napsauttamalla luonnistuvaa hassuttelua, jossa täysin uusia vuokralaisia on heitettävissä asuntoihin sisään päivän varoitusajalla kesälomakautena. ”

  No kyllä Hoasin toiminta itse asiassa on aikamoista hassuttelua ja sormien napsuttelua.

  Jonossa on jatkuvasti tulijoita ja yksi puhelinsoitto maanantaiaamuna olisi tehnyt jonkun uuden opiskelijan onnelliseksi.

  Kuten T. Voipio yllä kirjoitti, tilanne on viikonloppuun sijoittuvan kuukauden vaihtumisen vuoksi lähinnä absurdi. Kyse oli vain siitä, kuuluuko sääntöjä noudattaa täysin orjallisesti vai onko maalaisjärjen käyttö tietyissä poikkeustapauksissa kokonaisuuden kannalta hyödyllisempää.

 5. Maria kirjoittaa:

  Ulkomailla opiskellessani ja paikallisen vastaavan systeemin kanssa asioidessani törmäsin ihan fiksuun systeemiin: Irtosanomisaika oli kuukausi, mutta sillä ei ollut väliä, oliko se kalenterikuukausi, vaan kyseessä oli 30 päivän ilmoitus. Opiskelija-asuntoihin kun oli koko ajan halukkaita, joten kyseinen lafka vain siirsi kämpän heti eteenpäin, eikä makuuttanut niitä tyhjinä. Kaupungissa oli kauhea pula kämpistä, joten ei siinä olisi mitään järkeä ollutkaan, vähän sama tilanne on HKIssä.