Varapresidenttikisan väliaikapiste

| Julkaistu 4. 6. 2012 16:52

Laiton kaksi kuukautta sitten pystyyn veikkauksen siitä, kenet Mitt Romney valitsee varapresidenttiehdokkaakseen.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Romney julkistaa valinnan vasta elokuussa. Ajoituksen tavoitteena on tuoda Romneylle ja republikaaneille julkisuutta ja nostetta Tampan puoluekokouksen alla.

Valintaprosessi on siis puolivälissä, mutta paljon ei ole selvinnyt. Kuten odottaa saattoi, Romneyn avustajat ovat tehneet työtään ilman vuotoja julkisuuteen. Kisa ei ilmeisesti ole edennyt vaiheeseen, jossa kärkiehdokkaita pyydetään luovuttamaan verotietonsa, luottokorttilaskunsa ja päiväkirjansa Romneyn kampanjan syyniin. No, tuskin päiväkirjaa sentään.

Suosikeiksi ovat veikkailuissa nousseet ohiolainen senaattori Rob Portman ja floridalainen senaattori Marco Rubio.

Portmanin etuna on edellisen presidenttikisan katastrofivalinta nimeltä Sarah Palin. Yleinen käsitys on, että Romney haluaa pelata varman päälle välttääkseen John McCainin kohtalon vuonna 2008. Portman olisi luotettava, uskollinen, osaava ja varma valinta. Portmanin valinta myös korostaisi Romneyn viestiä, joka on työpaikkojen luominen ja valtion velkaantumisen hidastaminen. Ulkopoliittista kokemustaan Portman kartutti viime viikolla Israelissa, jossa hän tapasi pääministeri Benjamin Netanjahun.

Viime aikoina heikkenneet talousnäkymät ovat lisänneet Romney leirin luottamusta siihen, että heidän ei tarvitse vetää kania hatusta. Mitä paremmalta Romneyn tilanne näyttää, sitä korkeammalle Portmanin kaltaisen varman valinnan osakkeet nousevat.

Portmanin heikkouksia ovat hänen värittömyytensä ja taustansa George W. Bushin hallinnossa. Obaman kampanja hyökkäisi jälkimmäiseen raivoisasti. Obama pyrkii esittämään Romneyn paluuna Bushin ajan epäonnistuneeseen talouspolitiikkaan.

Rubion etuna on hänen latinotaustansa. Obama voitti vuonna 2008 latinojen äänet prosentein 6731. Nyt Obama johtaa Romneya NBC:n gallupin mukaan latinojen parissa prosentein 6127. Kirittävää olisi. Presidentti Bush sai latinojen äänistä 40 prosenttia vuonna 2004.

Latinojen osuus äänestäjistä kasvaa, mikä on republikaaneille iso pitkän aikavälin haaste. En kuitenkaan sanoisi, että trendin kääntäminen on vielä näissä vaaleissa elinehto Romneylle.

Varteenotettavia vaitoehtoja on paljon muitakin. Portmanin ja Rubion yhteenlasketut mahdollisuudet ovat tällä hetkellä vedonlyöntimarkkinoilla niukasti alle 50 prosenttia. Näin ollen on vielä todennäköistä, että valinta on joku muu.

Portmanin ja Rubion takana vaanii tilaisuuttaan ainakin neljä kuvernööriä: New Jerseyn Chris Christie, Indianan Mitch Daniels, Virginian Bob McDonnell ja Louisianan Bobby Jindal.

Itse veikkaisin mustaksi hevoseksi Minnesotan entistä kuvernööriä Tim Pawlentya. Uskon Romneyn arvostavan Pawlentya. Toisin kuin monet republikaanien kärkinimet, Pawlenty heitti tukensa Romneyn taakse varauksettomasti ja aikaisessa vaiheessa.

Pawlenty vastaa profiililtaan pitkälti Portmania. Pawlentylla ei olisi rasitteenaan Bush-kautta, mutta toisaalta hänen oma presidenttikampanjansa oli totaalinen floppi.

Tässä vielä yhteenveto kaksi kuukautta sitten blogin lukijoiden jättämistä veikkauksista.

Bobby Jindal, 4 veikkausta

Chris Christie, 4

Marco Rubio, 4

Susana Martinez, 2

Rob Portman, 1

Andrew Napolitano, 1

Rick Santorum, 1

5 vastausta artikkeliin “Varapresidenttikisan väliaikapiste”

 1. Riina kirjoittaa:

  Rubion kohdalla kysymys kai kuuluu missä määrin latinot välttämättä äänestävät latinoa veepeeksi. USA:n vaalihistoriasta löytyy parikin tapausta (Sarah Palin, Geraldine Ferraro…) joissa vastaava vähemmistönkosiskeluyritys ei ainakaan naisiin tepsinyt.

 2. Tuomas Niskakangas kirjoittaa:

  Juuri näin. Yleensä varapresidentin valinnasta puhuttaessa liioitellaan varapresidentin kykyä vaikuttaa omaan vähemmistöönsä, sukupuoleensa tai edes osavaltioonsa. Jostain on kuitenkin valinnassa lähdettävä, ja vaikutus se on pienikin vaikutus. Varapresidentin tuoma potku esimerkiksi kotiosavaltiossaan oli jonkun kuulemani tiedon mukaan 2-4 prosenttiyksikköä. Se voi olla paljon Ohiossa tai Floridassa.

  Rubion kohdalla pitää myös muistaa, että hän on kuubalaisten siirtolaisten poika. Meksikolaiset eivät välttämättä pidä häntä omanaan.

 3. Paul Tiensuu kirjoittaa:

  Tässä on juttua latinoiden äänestämisestä:

  http://www.pewhispanic.org/2010/11/03/the-latino-vote-in-the-2010-elections/

  Kaksi pointtia:

  1. meksikolaisperäiset latinot äänestävät yleensä demokraatteja; Rubio voitti latinojen äänten enemmistön osavaltiossa, jossa on suuri ja erittäin oikeistolainen kuubalaissiirtolaisten vähemmistö, mutta esim. Nevadassa voittanut Sandoval hävisi latinojen äänet pahemmin kuin Gibbons vuonna 2006 (artikkeli yllä). Latinotekijä ei näy vaikuttaneen, vaikka hän oli juuri meksikolaista sukua.

  2. latino-enemmistöiset osavaltiot eivät historiallisesti ole usein äänestäneet itselleen latino-kuvernöörejä, esim. kaliforniassa latinoehdokkaat harvoin pärjäävät hyvin, eivätkä äänet näy jakautuvan ehdokkaan etnisyyden mukaan.

  Alexander Stubbilla olisi varmasti kolmaskin pointti takataskussa, mutta minä en ikävä kyllä tähän hätään keksi – ehkä minun olisi pitänyt jakaa toinen pointti kahtia.

 4. Kaksi Amerikkaa, yksi presidentti - Blogit - HS.fi kirjoittaa:

  […] veikkailuja hänen varapresidenttiehdokkaastaan. (Aiempaa spekulaatiota aiheesta löytyy täältä ja täältä.) Kiertue toimii osaltaan pyrkyreiden […]

 5. Kaksi Amerikkaa, yksi presidentti - Blogit - HS.fi kirjoittaa:

  […] varapresidenttipeli on pysynyt hyvin julkisuudelta piilossa. Suosikkijärjestys tuntuu asiantuntijoiden ja vedonlyöjien […]