Romneyn johdolla viimeiseen viikkoon

| Julkaistu 27. 12. 2011 15:30

Niin siinä sitten kävi, kuten vähän odotettiin. Huuma Newt Gingrichin ympärillä republikaanien esivaaleissa jäi lyhyeksi.

Ei Gingrichin peli vielä toki ole pelattu. Valtakunnallisissa mielipidemittauksissa hän on edelleen kärjessä, joskin ero muihin ehdokkaisiin on kaventunut. Jouluna julkaistussa Gallupin mittauksessa Gingrichin kannatus oli 26 prosenttia, Mitt Romneyn 23 prosenttia ja Ron Paulin 12 prosenttia. Numeroiden takana Gingrichillä menee kuitenkin surkeasti.

Republikaanien esivaalit käynnistäviin Iowan puoluekokouksiin on viikko aikaa. Gingrichin mahdollisuudet Iowassa näyttävät heikoilta. Entinen edustajainhuoneen puhemies on kyselyjen mukaan osavaltiossa selvästi jäljessä Romneya ja Paulia. Muiden ehdokkaiden loanheitto Gingrichiä vastaan Iowassa on tuottanut tulosta.

Seuraavana vuorossa olevaa New Hampshirea pidetään vahvasti Romneyn heininä.

Jos Gingrich floppaa kahdessa ensimmäisessä osavaltiossa, hänellä on iso työ saada kampanjansa takaisin raiteille. Gingrichin kannatusluvut ovat hyviä kolmantena ja neljäntenä kisattavissa Etelä-Carolinassa ja Floridassa, mutta niissä Gingrichin vastaisia tv-kampanjoja ei ole vielä aloitettu. Ehkä niihin ei ole tarvettakaan.

Gingrichille oli äärimmäisen noloa, että hän ei edes päässyt mukaan esivaalien äänestykseen nykyisessä kotiosavaltiossaan Virginiassa. Osavaltion sääntöjen mukaan esivaaleihin hyväksytään mukaan ne ehdokkaat, jotka ovat toimittaneet 10 000 allekirjoitusta Virginian republikaanien puoluejärjestölle.

Epäonnistuminen alleviivaa Gingrichin kampanjan heikkouksia. Jos hänen organisaationsa on niin huono, ettei se saa edes kerättyä osallistumiseen tarvittavia allekirjoituksia, miten hän voisi pärjätä Obaman valtavalle kampanjakoneistolle.

Nyt esivaaleja käydään (jälleen kerran) Romneyn johdolla. Haastajat ovat tulleet ja menneet, mutta Romney pysyy.

Romneyn kannalta hienointa on, että hänen osakkeensa Iowassa ovat nousussa. Osavaltion demografia ei suosi Romneya, ja voitto siellä olisi hänelle jättipotti.

Romneyn asetelmat olisivat myös hyvät myös siinä tapauksessa, että Paul voittaisi Iowan ja Romney olisi kakkonen.

Ensimmäisissä esivaaleissa tärkeintä ei ole se, paljonko niistä saa valitsijamiehiä. Olennaista on suunta, jonka kisan alku antaa.

Tässä leikissä odotusten hallinta on avainasemassa. Romney on yrittänyt madaltaa odotuksia Iowassa pysymällä poissa osavaltiosta. Vasta viime aikoina hän on lisännyt mainontaa Iowassa. (Tässä uusin, maanantaina julkaistu pätkä.)

Romneyn vaarana on se, että odotukset hänen voitolleen Iowassa nousevat liian suuriksi uuden nosteen myötä. Yksi Romneyn strategi meni jo möläyttämään New York -viikkolehdelle seuraavasti: “En näe yhtään sellaista skenaariota, jossa meistä ei tulisi puolueen ehdokasta.”

Jos Rommeyn kannattajat (jotka eivät ole lainkaan niin innokkaita kuin Paulin kannattajat) jäävätkin kotiin Iowan vaalipäivänä, se antaa vastaehdokkaille mahtavan tilaisuuden kääntää vaalien suunta.

Yksi vastaus artikkeliin “Romneyn johdolla viimeiseen viikkoon”

  1. Jussi Lähde kirjoittaa:

    Kiitos, jälleen kerran mainio tiivistelmä.