Romneyn bussi Obaman valta-alueella

| Julkaistu 18. 6. 2012 0:31

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney matkustaa parhaillaan kampanjabussilla mielenkiintoista reittiä. Kiertueen nimi on “Joka kaupungilla on väliä”.

Edelliset viikot Romney on keskittynyt kasvattamaan vaalikirstuaan suljetuissa tilaisuuksissa, joten paluu äänestäjien pariin oli odotettu. Romneyn viesti on kuitenkin ollut tuttu: talous, talous, talous.

Obama oli suistaa vaalikeskustelun siirtolaiskysymyksiin perjantain linjauksellaan, mutta Romney on bussikiertueellaan kiertänyt kysymykset aiheesta.

Romney käy viiden päivän aikana läpi kuusi tärkeää osavaltiota. Ne ovat järjestyksessä New Hampshire, Pennsylvania, Ohio, Wisconsin, Iowa, Michigan.

Reitti on mielenkiintoinen, koska se kertoo Romneyn kunnianhimosta ja pelkäämättömyydestä.

Presidentti Barack Obama voitti kaikki Romneyn reitille osuvat kuusi osavaltiota neljä vuotta sitten. The New York Timesin vaaliennusteessa Obama on suosikki kaikissa kuudessa, joskin Iowassa ja Ohiossa vain hiuksenhienosti.

Erityisesti Romneyn rohkeudesta kertoo se, että hän aikoo omien sanojensa mukaan “laittaa kaiken peliin” Pennsylvaniassa.

Pennsylvanian voittaminen tuntuu Romneylle vaikealta, jopa hullunrohkealta tehtävältä. Osavaltio on äänestänyt demokraattia viidessä edellisessä presidentinvaalissa. George W. Bush ei onnistunut voittamaan Pennsylvaniaa, vaikka hän molemmilla kerroilla uhosi tekevänsä niin. Osavaltiossa isoa roolia pitävät Philadelphian miljoonat äänestäjät, jotka ovat tiukasti demokraattien leirissä.

Republikaanit ovat tietysti kiinnostuneita Pennsylvaniasta, koska palkinto olisi suuri. Pennsylvania on Yhdysvaltojen kuudenneksi suurin. Valitsijamiehiä on jaossa enemmän kuin klassisessa vaa’ankieliosavaltiossa Ohiossa.

Reitti kertoo myös Romneyn edessä olevasta haasteesta. Hänen on pakko voittaa lukuisia osavaltioita, jotka olivat Obaman takana neljä vuotta sitten.

Kun katsoo mielipidemittauksia ja talouden viimeaikaisia uutisia, Romneyn mahdollisuudet syksyn vaaleissa tuntuvat hyviltä.

Kun taas katsoo vaalikarttaa, Romneylla näyttää olevan vielä vuori kiivettävänään. Esimerkiksi Ohion ja Floridan valitsijamiesten pitäisi useimmissa laskelmissa pudota Romneyn sarakkeeseen, että hänellä olisi mahdollisuus voittoon. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmässähän kunkin osavaltion voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet, joiden lukumäärä määräytyy osavaltion koon mukaan.

Romneyn bussikiertue on myös kiihdyttänyt veikkailuja hänen varapresidenttiehdokkaastaan. (Aiempaa spekulaatiota aiheesta löytyy täältä ja täältä.) Kiertue toimii osaltaan pyrkyreiden koe-esiintymisinä.

Matkan alkupuolella Romneyn kaverina tilaisuuksissa esiintyi Minnesotan entinen kuvernööri Tim Pawlenty. Ohiossa Romneyn kelkassa oli osavaltion oma poika, senaattori Ron Portman.

Senaattori Kelly Ayotte tuki Romneya kotiosavaltiossaan New Hampshiressa. Wisconsinissa Romneyn vierellä seisoo paikallinen kongressiedustaja ja budjettikeskustelun keskushahmo Paul Ryan.

2 vastausta artikkeliin “Romneyn bussi Obaman valta-alueella”

  1. Esa Mattila kirjoittaa:

    “Yhdysvaltojen vaalijärjestelmässähän kunkin osavaltion voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet”

    Pieni tarkennus tähän.

    Kahdessa osavaltiossa, Nebraskassa ja Mainessa, voittaja ei saa kaikkia valitsijamiehiä taakseen, vaan ne määräytyvät osavaltion voittajan ja vaalipiirien voittajan mukaan. Viime vaaleissa (2008) John McCain sai Nebraskasta neljä valitsijamiestä ja Obama yhden. Mainessa kaikki menivät Obamalle.

  2. Tuomas Niskakangas kirjoittaa:

    Esa, olet ihan oikeassa. Käytännössä kuitenkin myös Nebraskan ja Mainen valitsijamiehet ovat viime vuosikymmeninä menneet aina yhdelle ehdokkaalle mainitsemaasi Nebraskan poikkeusta vuonna 2008 lukuun ottamatta. Siksi määrittelen yleensä vaalitavan tuolla tavalla yksinkertaisuuden nimissä.