Katainen Marco Rubion toimistolla

| Julkaistu 7. 6. 2012 14:46

Pääministeri Jyrki Katainen vierailee tällä viikolla Washingtonissa.

Vierailun ohjelma ei liity vaalivuoteen, mutta yksi vaalien kannalta mielenkiintoinen tapaaminen hänellä oli. Eilen Katainen piti varttitunnin kokouksen varapresidenttipelissä vahvasti mukana olevan Marco Rubion kanssa.

Senaattori Marco Rubio kätteli pääministeri Jyrki Kataisen avustajia ennen kokouksen alkua. Kuva: Tuomas Niskakangas HS

Senaattori Marco Rubio kätteli pääministeri Jyrki Kataisen avustajia ennen kokouksen alkua. Kuva: Tuomas Niskakangas HS

Tapaamisen järjestäminen oli Kataisen esikunnalta kaukokatseista. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko (kuvassa takana Kataisen ja Rubion välissä) toimi aiemmin Washingtonin lehdistöneuvoksena. Siinä virassa hän piti aktiivisesti suhteita yllä nuoriin ja nouseviin toimittajiin ja kongressin avustajiin.

Senaattori Rubion tapaamisessa katse oli varapresidenttipelin ohella vuodessa 2016 ja sen jälkeisessä ajassa, jolloin Rubio voi olla presidenttiehdokas tai muu iso tekijä Yhdysvalloissa.

Odottelin Kataisen saapumista Rubion toimistolla puolisen tuntia ja rupattelin samalla hänen avustajiensa kanssa. (Rubion toimiston henkilökuntaa on muuten noin 30, mikä on aika paljon jopa senaattorille.)

Avustajat olivat selvästi täpinöissään Rubion nosteesta. Selväksi tuli, että toimiston ajatukset pyörivät Mitt Romneyn valinnan ympärillä. Yksi avustaja tosin sanoi suoraan epäilevänsä, että Romney ei valitse Rubiota.

Virallisesti varapresidenttiehdokkaaksi tyrkyllä olevat kieltävät aina kiinnostuksensa. Rubio on varsin selväsanaisesti sanonut, ettei hän halua varapresidentiksi. Totuudesta kertoi kuitenkin tämä Rubion lipsahdus.

Mielenkiintoinen tieto avustajilta oli myös se, että Rubiolla ei ole puheenkirjoittajaa. Yleensä hän vetää puheensa hihasta. Tukena ovat vain pari paperilapulle kirjoitettua sanaa, jotka määräävät puheen teeman.

Muutaman ison puheen hän on valmistellut kokonaan etukäteen, mutta silloin on syntynyt hauskoja ongelmia.

Kataisen ja Rubion keskusteluista en osaa sanoa enempää, koska kokous ei ollut avoin toimittajille. Ennen kokouksen alkua Rubio sanoi Kataiselle pitävänsä kunniana sitä, että pääministeri käytti aikaansa hänen tapaamiseensa.

Kommentointi on suljettu.