Kahden kauppa

| Julkaistu 14. 3. 2012 8:12

Terveisiä Yhdysvaltojen köyhimmän osavaltion köyhimmästä kolkasta. Olemme valokuvaaja Maija Tammen kanssa Mississippin osavaltion länsireunalla tekemässä juttuja esivaalikiertueen ulkopuolelta. Maanantaina ehdimme myös käydä seuraamassa Rick Santorumia ja Newt Ginrichiä heidän vaalikiertueillaan. Kävimme muun muassa energiakonferenssissa kuuntelemassa öljynporauksen ihanuudesta. Siitä lisää torstain lehdessä.

Santorum vei tiistaina Alabaman ja Mississippin esivaalit. Voitot etelässä antavat Santorumille sen tilanteen, jota hän on pitkään kaivannut. Nyt hän on käytännössä kaksin kisassa Mitt Romneyn kanssa. Gingrich ja Ron Paul eivät ole jättäneet leikkiä kesken, mutta he ovat menettäneet mahdollisuutensa nousta puolueen ehdokkaaksi.

Menestys Alabamassa ja Mississippissä antaa Santorumille uutta kipinää, mutta se ei muuta vaalien asetelmaa olennaisesti. Romney on johdossa ja pysyy siinä pitkään, todennäköisesti loppuun asti.

Seuraava iso koitos on viikon päästä Illinois’ssa. Siellä Santorumin voitto Romneysta olisi isompi paukku kuin tiistain voitot. Romney on Illinois’ssa suosikki, mutta selvä ei peli missään nimessä ole.

Kirjoitin lehdessä äskettäin vaalimatematiikasta, joka on Santorumille iso este loppukevään aikana. Romneyn johto on niin iso, että Santorumin on vaikea sitä tavoittaa. Vielä vaikeampi Santorumin on kerätä taakseen vaadittua 50 prosenttia kaikista valitsijamiehistä.

Käytännössä Santorumin mahdollisuus piilee siinä, että Romney ei saisi taakseen puolia valitsijamiehistä, jolloin puoluekokous joutuisi sovittelemaan ehdokkaan.

PS. Jos joku ehtii lukea tämän ennen kello 8.40 keskiviikkona, niin tulkaa kuulolle Radio Helsingin taajuudelle 88,6, jossa juttelen vaaleista.

3 vastausta artikkeliin “Kahden kauppa”

 1. Riba de Sella kirjoittaa:

  Alabamalaisesta vaalitematiikasta (en ny tähän hätään kehnompaa sanaleikkiä keksiny). PublicPolicyPolling oli haastatellut 600 todennäköistä republikaanien esivaaleissa äänestävää ja livauttanut normikysymysten joukkoon:

  “Q22 Do you think Barack Obama is a Christian or a
  Muslim, or are you not sure?”

  Kokonaista 14% vastasi “Christian”.

  45% vastasi “Muslim”.

  41% ei ollut varma.

  http://www.publicpolicypolling.com/pdf/2011/PPP_Release_SouthernSwing_312.pdf

  Pointti ei ole se, että alabamalaiset olisivat jotenkin erityisen tyhmiä, vaan se, että kun ihmiset ovat kerran saaneet päähänsä jonkin virheellisen käsityksen, sitä on vaikea korjata. Tuollaisten käsitysten syntymiseen ja säilymiseen vaikuttaa myös henkilön puoluesamastuminen, Larry Bartels kirjoittaa tuolla aiheesta lyhyesti ja hyvin:

  http://today.yougov.com/news/2012/03/12/our-own-facts/

 2. Riba de Sella kirjoittaa:

  Niijja siis tuo Bartelsin artikkeli liittyy taannoiseen pääkirjoitusosaston juttuusi, jossa esitit, että Obama ei pysty tekemään juuri mitään työttömyyden helpottamiseksi. No, vaikka jotenkin onnistuttaisiin osoittamaan, että jokin Obaman toimi muutti jotenkin työttömyyslukuja, Bartelsin artikkelin pohjalta voisi veikata, että valtaosa republikaaneista olisi todellisen muutoksen suunnasta huolimatta sitä mieltä, että työttömyys on kasvanut ja valtaosa demokraateista sitä mieltä, että työttömyys on laskenut.

 3. Bimbadabum kirjoittaa:

  http://server1.radiohelsinki.fi/20120314_aamuradio.mp3

  Tuolta voi kuunnella ne Radio Helsingin höpinät