Iowan voitto on kolmen kauppa

| Julkaistu 1. 1. 2012 19:15

Joskus kova työ palkitaan. Uskomatonta kyllä, presidenttiehdokas Rick Santorum on noussut Iowassa voittotaisteluun mukaan.

Iowan puoluekokoukset käynnistävät republikaanien esivaalit Yhdysvaltojen presidenttikisassa tiistaina.

Uudenvuodenaattona (illalla klo 19!) julkaistiin Des Moines Register -lehden viimeinen mielipidemittaus, jonka mukaan Santorum voi nousta Iowassa jopa voittoon.

Gallupin kärjessä olivat Mitt Romney 24 prosentin ja Ron Paul 22 prosentin kannatuksilla. Heidän perässään kolmanneksi oli noussut Santorum 15 prosentin kannatuksella. Aikamoista. Santorum on ollut gallupeissa melkein koko vuoden viimeisenä.

Hämmästyttävintä oli kuitenkin se, mitä gallupin tekijät paljastivat Santorumin nousukiidosta.

Neljän päivän aikana tehdyn mittauksen kahtena viimeisenä päivänä Santorumin kannatus oli 21 prosenttia, jolla hän nousi Paulin ohi (18 prosenttia kahtena viimeisenä päivänä) ja melkein tasoihin Romneyn kanssa (22 prosenttia kahtena viimeisenä päivänä).

Santorumin nousukiito on siis väkevä. Pitää tietysti muistaa, että Iowan menestyksestä on pitkä matka Barack Obaman vastaehdokkaaksi syksyn vaalihin.

Des Moines Registerin gallup on Iowaa edeltävistä kyselyistä arvostetuin. Sen osumatarkkuus on ollut erinomainen 1990-luvulta asti. Yksin tähän mittaukseen ei tarvitse kuitenkaan luottaa, sillä myös muut gallupien teettäjät, kuten CNN ja MSNBC, ovat kertoneet Santorumin noususta. Muiltakin osin tärkeimmät gallupit ovat olleet linjassa toistensa kanssa. Iowassa ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, koska äänestys tapahtuu 1700:ssa pienessä puoluekokouksessa eikä tavanomaisesti vaaliuurnilla.

Santorum on tehnyt Iowassa vanhanaikaista vaalityötä enemmän kuin kukaan muu. Hän on kiertänyt läpi osavaltion kaikki 99 piirikuntaa. Santorum on myös saanut etua siitä, että kaikki muut uskonnollisen oikeiston suosikit (Bachmann, Cain, Perry ja Gingrich) ovat puhkaisseet kannatuskuplansa jo aikaisemmin. Santorum oli jonossa viimeisenä, mutta hänen nosteensa on tulossa oikeaan aikaan.

Santorumilla on periaatteessa kaikki edellytykset nousta siksi ehdokkaksi, joka lopulta yhdistää hajallaan olevan kristityn oikeiston. Hän edustaa kovan linjan ulkopolitiikkaa ja perhearvoja. Kun äänestäjiltä on kysytty mielikuvia ehdokkaiden konservatiivisuudesta, Santorum nousee aina kärkisijoille.

Santorumin ongelma on tietysti se, että hänen kampanjaorganisaationsa on pienimuotoinen ja köyhä. Vaikka menestys Iowassa avaisi rahahanat, hänellä tulee kiire koota joukkonsa seuraaviin esivaaleihin. Niissä hän ei ehdi käydä kättelemässä melkein jokaista äänestäjää kuten Iowassa. Romney ja Paul ovat tässä mielessä Santorumia valovuoden edellä. Ei ole ihan helppoa nähdä Santorumia loppupeleissä Romneyn päihittäjänä.

Lopuksi matematiikkaa: Näyttää vahvasti siltä, että Iowan puoluekokousten äänestysten voittoon on mahdollisuudet kolmella ehdokkaalla.

The New York Timesin mainio vaalianalyytikko Nate Silver on rakentanut matemaattisen mallin, jolla hän ennustaa ehdokkaiden mahdollisuuksia. Hänen mallinsa mukaan Iowan voittomahdollisuudet ovat Mitt Romney 62 %, Ron Paul 20 %, Rick Santorum 12 %.

Vedonlyöntimarkkinoilla Santorumin mahdollisuudet on laskettu vielä paremmiksi. Intrade-markkinan mukaan todennäköisyydet voittoon Iowassa ovat Romney 52 %, Santorum 27 %, Paul 16 %.

Yksi vastaus artikkeliin “Iowan voitto on kolmen kauppa”

  1. Kaksi Amerikkaa, yksi presidentti - Blogit - HS.fi kirjoittaa:

    […] Blogit « Iowan voitto on kolmen kauppa […]