Kohti uusia haasteita

| Julkaistu 21. 1. 2013 3:27

Barack Obama aloittaa toisen presidenttikautensa, ja samalla tämä blogi tulee tiensä päähän. Kiitos kaikille lukijoille ja kirjoitusten kommentoijille. Tätä edeltäneisiin 78 blogikirjoitukseen on tullut 460 kommenttia, mikä on ilahduttanut minua kovasti.

Aion vielä vetää vaalivuoden yhteen henkilökohtaisesta näkökulmastani. Jos saan sellaisen kirjoituksen multa kiireiltä aikaiseksi, kerron siitä Facebookissa (HS Washington) ja Twitterissä (@tniskakangas). Nuo sosiaalisen median sivut ovat muutenkin hyvä tapa seurata ajatuksiani ja huomioitani Yhdysvalloista. Painotus niissä on tosin tätä blogia vähemmän politiikassa. Paras tapa saada Amerikan-tietoa on tietysti lukea lehteä.

Tässä viimeisessä blogikirjoituksessa katson eteenpäin Obaman kakkoskautta. Sen sisällöstä on jo tiedossa aika paljon: aselait, budjettikriisit, siirtolaislakien uudistus, Iranin ydinaseohjelma, kilpajuoksu Kiinan kanssa ja niin edelleen. Koko show’ta värittää nokittelu ja loanheitto republikaanien kanssa.

Republikaaneilla on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa, ja sen avulla puolue voi torpedoida Obaman aloitteet, jos se niin parhaaksi katsoo. Usein katsoo. Lue koko artikkeli »

Kakkoskauteen vanhalla valkoisella miesjengillä

| Julkaistu 11. 1. 2013 1:53

Presidentti Barack Obama nimitti tänään Jack Lew’n Yhdysvaltojen uudeksi valtiovarainministeriksi. Se merkitsee sitä, että Obama alkaa olla loppusuoralla joukkojen kasaamisessa toiselle presidenttikaudelleen.

Kaikki eivät ole Obaman valintoihin tyytyväisiä. Obaman kakkoskauden hallitusta on moitittu naisten ja vähemmistöjen puutteesta. Lue koko artikkeli »

Obama hävisi erän nimityspelissä

| Julkaistu 14. 12. 2012 6:25

Presidentti Barack Obaman toisen kauden hallituksen muodostuminen nytkähti torstaina viimein kunnolla käyntiin.

Päivän jymypaukku oli Yhdysvaltojen YK-lähettilään Susan Ricen vetäytyminen ulkoministerikisasta. Useat asiantuntijat pitivät Ricea Obaman suosikkina tehtävään. Lue koko artikkeli »

Obamalla edessä vaikea rekrytointi

| Julkaistu 16. 11. 2012 20:19

Toiselle kaudelle valittu presidentti Barack Obama valmistelee jo kulisseissa toisen kauden hallitustaan. Tärkein linkki siinä on uuden ulkoministerin valinta.

Suosittu ja ahkera Hillary Clinton on sanonut jättävänsä ulkoministerin tehtävän ja siirtyvänsä lepäämään. Moni epäilee, että Clinton alkaa hengähdystauon jälkeen valmistella kampanjaa vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Uuden ulkoministerin valinnasta voi kehkeytyä draama. Lue koko artikkeli »

Romneyn tiimi eli kuplassa

| Julkaistu 10. 11. 2012 1:49

Se on ohi nyt.

Pahoitteluni ensin siitä, että en ole suuren päivän jälkeen ehtinyt päivittää blogia. Käteni ovat olleet täynnä töitä lehden, telkkarin ja radion parissa. Pidän kuitenkin blogia vielä sen verran pystyssä, että saamme jälkipyykin puitua ja vaalien voittajan Barack Obaman lähetettyä toiselle kaudelle.

Vaalien jälkeen kaikkein kiinnostavinta on mielestäni ollut raportointi Romneyn kampanjan viime hetkistä. Sekä CBS että The New York Times ovat kertoneet, että tappio vaaleissa tuli Romneylle täydellisenä shokkina. Lue koko artikkeli »

Romneyn kolme oljenkortta

| Julkaistu 4. 11. 2012 17:07

Presidentti Barack Obamalla on ollut vaaleissa hyvä loppukiri, kuten edellisessä päivityksessä kirjoitin. Obama lähtee suosikkina tiistain vaaleihin.

Kiistely Obaman suosikkiaseman vahvuudesta on viime päivinä pyörinyt The New York Timesin Nate Silverin ennusteen ympärillä. Sunnuntaina Silverin matemaattinen malli antoi Obaman voittomahdollisuudeksi 85 prosenttia ja republikaani Mitt Romneyn mahdollisuuksiksi 15 prosenttia. Lue koko artikkeli »

Obamalle satoi tukea

| Julkaistu 2. 11. 2012 2:39

Tämä viikko on ollut huono Yhdysvaltojen koillisosille ja hyvä presidentti Barack Obamalle.

Hirmumyrsky Sandy teki odotettuakin rajumpaa jälkeä New Yorkissa ja New Jerseyssä. Tein itse kahden päivän pyrähdyksen tuhoalueelle, ja kokemus oli pysäyttävä. Tapasin useita ihmisiä, jotka menettivät myrskyssä kaiken maallisen omaisuutensa. Uhriluku on tätä kirjoittaessani Yhdysvalloissa 88.

Sandy katkaisi pelin Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Jos republikaani Mitt Romneylla oli nostetta ennen myrskyä, nyt kaikki on aloitettava alusta. Lue koko artikkeli »

Ratkaisun tekevät Ohio, Virginia ja Sandy

| Julkaistu 29. 10. 2012 0:32

Vaaleihin on yhdeksän päivää. Vieläkään ei voi tietää, kumpi voittaa. Ei ole edes helppo sanoa, kumpi johtaa. Yritetään silti.

(Maanantaiväsyneille armelias vinkki: kirjoituksen lopussa on lyhyet plussat ja miinukset ehdokkaille.)

Yleensä johtoaseman mittarina käytetään kansallisia mielipidemittauksia. Niitä johtaa republikaani Mitt Romney noin yhdellä prosenttiyksiköllä. Se on niukka johto. Toisaalta se on kestänyt tasaisesti jo lähes kuukauden päivät.

Silti demokraatti Barack Obama on yhä hienoinen suosikki menemään jatkokaudelle. Obaman etulyöntiasema selittyy sillä, että hän on vahvemmilla tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa. Lue koko artikkeli »

Sotahuudot vertailussa

| Julkaistu 25. 10. 2012 6:26

Kunnon kampanjalla pitää olla iskulause. Sen pitää olla tarttuva ja tiivistää kampanjan henki. Parhaimmillaan iskulause saa vaalitilaisuudessa tunnelman lähentelemään hyvää  urheilukilpailua.

Katsotaan, miten presidentti Barack Obama ja haastaja Mitt Romney ovat onnistuneet sotahuutojen luomisessa. Lue koko artikkeli »

Romney uskoo johtavansa kisaa

| Julkaistu 23. 10. 2012 7:08

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa haastaja hyökkää. Istuva presidentti puolustaa ja pelaa varman päälle. Jos kumpikaan ei ole istuva presidentti, tappiolla oleva osapuoli hyökkää.

Näin sen pitäisi mennä. Lue koko artikkeli »