Hyvin tärkeä kysymys blogimme väelle

| Julkaistu 17. 9. 2012 22:47

Tällaisessa blogissa tulee joskus kiusaus lainata itseään. Nyt ei tarvitse, kun pariinkin otteeseen tekemäni linjauksen on näemmä tehnyt myös Dion Dublin (kommentti löytyy jutun loppupuolelta).

Mitä järkeä on siinä, että Valioliigassa kätellään ennen peliä? Ei yksikään pelaaja siinä vaiheessa koe mitään ystävyyttä saati veljeyttä vastajoukkueen miehiä kohtaan. Kättely on pakkopullaa, päälleliimattua kivat kaverit kentällä -sontaa.

Kunnioitus on eri juttu, sitä osoitetaan itse ottelussa tai sitten ei. Matsin jälkeen pelaajat sitten halutessaan kättelevät niitä vastapelaajia, jotka katsovat kunnioituksensa arvoisiksi.

Kun jalkapalloiluun tuodaan uusia elementtejä – jollainen Valioliigaan vasta neljä vuotta sitten tuotu peliä edeltävä vastajoukkueen pelaajien kättely on – niin on aina syytä kysyä, mitä uudistuksella voitetaan.

Vastaus on jäänyt minulle epäselväksi, mutta moninaiset ongelmat ovat kyllä nousseet otsikoihin, EvraSuarez, TerryFerdinand ja niin edespäin.

Jos joku löytää yhdenkään hyvän perusteen kättelykäytännölle, niin lausukoon sen julki. Minun mielestäni se ei ole lajinomaista ja aiheuttaa enemmän ongelmia kuin tuottaa positiivisia seuraamuksia.

Sitten aivan muuta ja omalta osaltani vakavaa asiaa, eli se hyvin tärkeä kysymys.

Blogi on alkuperäiseltä nimeltään ja merkitykseltään verkkopäiväkirja, mutten Brittifutista Sundvistin mitalla -blogissamme ole omista asioistani suuremmin jutellut. Ei sillä, että ne olisivat erityisen salaisia, mutten usko niiden olevan mitenkään kiinnostavia.

Kerron nyt silti. että avioliittoni Satu-vaimoni kanssa on ohi ja muutin torstaina pois blogissamme ajoittain mainitusta terraced housesta ja Swindonin kaupungista. Paolo Di Canion ja Swindon Townin on jatkossa pärjättävä ilman kannustustani.

Vierastan tälle facebook-aikakaudelle ominaista tapaa tehdä yksityisistä asioista julkisia, mutta henkilökohtaisten asioideni käsittelemisellä on blogimme ytimeen ja olemassaoloon liittyvä syy.

Puen asian kysymyksen muotoon: voisiko tätä blogia jatkaa muualta kuin Britanniasta?

Brittifutista Sundqvistin mitalla se ei enää voisi olla, ei moista blogia voi kirjoittaa kuin Britanniasta. Mutta mitäpä jos työelämä kuljettaisi minut vaikka Välimerelle?

Päätös blogin jatkosta on tietenkin HS:n, mutta ennen moisia keskusteluja pyydän teiltä, blogimme lukijoilta ja kommentaattoireilta eli sydämeltä, mielipiteitä.

Ei tästä Italofutista Sundqvistin mitalla -nimistä blogia tule (tai kuka tietää?), mutta jos esimerkiksi käytäisiin tällä kaudella San Sirolla ja vilkuilemassa Italian alasarjoja? Ihmettelemässä vaikkapa Palermon futiskultturia? Kirjoitan juuri nyt parinsadan kilometrin  päässä Palermosta, jossa olen aina halunnut käydä.

Minua moinen ajatus innostaisi kovasti. Uusi elämä, uudistunut futisblogi? Toki brittifutiksenkin ajankohtaisia aiheita käsiteltäisiin, en minä siitä rakkaudesta pääse, vaikka lihallisempaa rakkautta ei tuolla saarella minulle enää olekaan.

Pahoittelut hyvin kiinnostavan Hillsborough-keskustelun kommenttien hitaasta moderoinnista ja keskusteluun osallistumattomuudesta. Syynä on ollut, noh, tämä syy.

73 vastausta artikkeliin “Hyvin tärkeä kysymys blogimme väelle”

 1. kuhmon poppamies kirjoittaa:

  Kannatan ehdottomasti jatkoa, lokaatiosta riippumatta.

  Ja onnea ja voimia uusiin seikkailuihin, Kristian.

 2. Seppo kirjoittaa:

  Toivottavasti blogi jatkuu, sinulla on monesti varsin teräviä havaintoja ja hyviä ajatuksia.

  Bloggaus ja matkailu sieltä minne on haaveillut menevänsä on taatusti mielenkiintoista. Toisaalta, jos aika ja budjetti sallivat, haasta itseäsi vielä enemmän. Mene sinne minne et ole ikinä halunnut mennä, kokeile sitä mitä pelkäät/vihaat/kammoat.

  Kirjoitat hyviä tekstejä, mutta poistuminen mukavuusalueelta voisi antaa paljon eväitä jatkoa varten.

 3. GA kirjoittaa:

  Kiitoksia hyvästä blogista. Mielellään lukisin vastaisuudessakin brittifudis/fudis -aiheista kirjoittelua.

 4. Sir Rooger kirjoittaa:

  Pahoittelut tapahtuneesta.
  Toivon että blogisi pitäminen jatkuu edelleenkin.

 5. Maanvaiva kirjoittaa:

  Tämä on ollut hienoa aikaa lukea blogia ja toivottavasti jatkuu. Toivotaan Blogille
  pitkää ikää, kyllä minä lukisin Blogia
  olkoot mistä päin maailmaa tahansa.

 6. Ääni kirjoittaa:

  Toivottavasti jatkat blogiasia olit sitten Alaskassa,Grönlannissa tai Kiinassa. Tärkeintä on vain saada kuulla perusteltuja näkökulmia kuningaslajista sekä lukea mielenkiintoisia tarinoita jalkapallosta,fanituksesta ja muuhunkin fudikseen liittyvästä. Kiitos tästä blogista ja pahoittelut erostasi! Toivon sydämmeni pohjasta, että saamme lukea tekstejäsi HS.fi:ssä.

 7. sevillano kirjoittaa:

  Ensinnäkin pyytäisin saada ystäväll. kommentoida arv. nimi(merkille) Pentti Miettinen, että kirjoituksenne oli hyvin mielenkiintoinen.
  Tulin taannoin sen tohtoriputken alkumetreillä saaneeksi logiikan opettajaltani, tri Klamilta – kai hänen jonkin hassun mielijohteen johdosta – täydet pinnat kurssiimme logiikan tentistä. Tosin jossain määrin olin kyllä perilläkin eräistä logiikan kysymyksenasetteluista. Mutta Teidän kirjoituksenne logiikka löi kyllä todella ns. ällikällä.
  Ensinnäkin ilmoititte, ettette ole niitä lukenut. Sitten ilmoititte, ettette niitä kaipaa ja kolmanneksi, että ette kannata blogille jatkoa. Ja vielä katsoitte tarpeelliseksi nähdä vaivan kaiken tämän saattamiseksi luettavaan muotoon. Hyvin mielenkiintoista ja edustanee todella pitkälle johdettua lähestymistapaa. Korostettakoon, että filosofi ei tunne ns. valehtelun käsitettä lainkaan; sellaiseksi selitetty seikka ei johtane mihinkään.
  Uskoisin, että jos arvoisa kommenttinne esitetään esim. blogin tuottajalle eli HS:lle, jatkon myöntäminen lienee varsin todennäköistäkin. “Ei kukaan mies voi olla läpeensä paha, jos…”!

  Itse siis toivon blogille jatkoa. Ennen muuta olen saanut muutaman kerran ystäväll. tukea ja opastusta muutamalta tuomaritoimintaa harjoittaneelta tai tuntevalta kirjoittajalta. Mm. siihen toivoisin enempi maallikkona jatkoa. Itselleni ovat mm. Espanjan urheilulehtien juuri eräät tuomaripalstat joskus sitä mielenkiintoisinta luettavaa.

  Espanjan liiga on hyvin tasainen. Putoajat ja mm. Eurooppa-liigan paikat selviävät järjestään viimeisellä kierroksella. Vain kaksi ensimmäistä jengiä erottuvat vastaansanomattomien taloudell. resurssiensa johdosta. Pelit päättyvät usein 1-0.
  Mm. eilen päättyi keskikastin matsi Valladolid-(meidän)Real Betis 0-1. Aivan viime minuuteilla tehdyllä maalilla epäselvissä olosuhteissa. Pitkään selvässä paitsioasemassa ollut pelaaja teki sen ainoan maalin.
  Pohdinnan alle asettuivat mm. kysymykset siitä, kuinka ns. väliintuleva seikka katkaiseen paitsion. Samoin sen suhteen, onko tulkintaeroa em. seikan aiheuttajan ollessa vastapuolen kenttäpelaaja tai sitten maalivahti. Ja vielä erityisesti, jos se väliintuleva seikka on oma pelaaja (ja voiko se olla).
  Vielä sekin seikka, onko merkitystä syöttöpallon kulkusuunnalla, kun se syötetään viimeisen vastustajan ohijuoksun jälkeen paitsioasemassa (edelleen) olevalle kanssapelaajalle.
  Hitto; eihän maallikko tämssi voi tietää…

 8. Liamola kirjoittaa:

  Pahoittelut tapahtuneesta minunkin puolestani!

  Joka tapauksessa toivon, että jatkat blogisi kirjoittamista. Laadukasta futisblogia lukee aina mielellään – oli fokus sitten brittilässä tai vaikkapa Italiassa…

 9. JFV kirjoittaa:

  Uutta kohti vaan. Ja etelän futis kiinnostaa kyllä nyt kun itselläkin tie vie midlandseiltä kohti välimerta…

 10. Ilkka kirjoittaa:

  Moro Krisu.

  Toivon, että jaksat edelleenkin jatkaa blogiasi, koskapa haluan edelleen lukea juttuja pietarsaarelaisesta jalkapallosta.

 11. Työmatkapyöräilijä kirjoittaa:

  Voin hyvin ymmärtää, että futisväen, varsinkin aktiivisesti pelanneiden, keskuudessa tämä kättelyprotokolla tuntuu melko teennäiseltä. Maailma nyt kuitenkin muuttuu, ja erilaisiin käyttäytymiskoodeihin on matkalla tullut paljon muutoksia. Tässä vaiheessa siihen (kättelyn katseluun siis) tottuneena kuitenkin tuntuisi aika oudolta, jos jepet lampsisivat kentälle muina miehinä ilman kättelyjä. Ja kätteleminen tavatessa nyt vain kuuluu hyviin tapoihin.

  Toinen näkökulma, joka tulee asiasta mieleen, on se, miten voit mennä kentälle pelaamaan sellaista kaveria vastaan, jota et voi kätellä. Syntyykö tällaisen parivaljakon välille myös pelin aikana ylimääräistä jännitettä, joka voi johtaa pahoihin seurauksiin? Suurin osa pelaajista tosin on ihan järkiväkeä, joka ainakin useimmissa tilanteissa osaa pitää kierrokset riittävän alhaalla.

  Kyseisessä ottelussa peli oli lähteä tuomarin käsistä yhden tuomitsematta jätetyn pilkun (?) ja kahden törkeän taklauksen – suorien punaisten (?) arvoisia kumpikin – viheltämättä jättämisen takia. Jos näitä sitten tapahtuu joko em. parivaljakkojen kesken, tai edes toiselle osapuolelle, voi seurauksena pahimmassa tapauksessa olla melkoinen mylläkkä.

  Kaiken kaikkiaan kuitenkin näistä kättelyjutuista on mielestäni noussut aivan liian iso haloo itse asiaan suhteutettuna. Mutta jollainhan ne tabloidilehdetkin pitää myydä.

 12. Työmatkapyöräilijä kirjoittaa:

  Pieni täsmennys: Torresin temppu oli törkeä, vaikka ei ollutkaan taklaus vaan nilkkaan/jalkaan polkaisu, ja edellä mainitsemieni juttujen lisäksi koko ottelun alku oli täynnä ikäviä koiruuksia. Ihme, että lopulta keskityttiin vain pelaamiseen.

 13. KMi kirjoittaa:

  Tällaista taustoittavaa ja joskus jopa tunnelmoivaa urheilujournalismia ei suomenkielellä liikaa ole, joten ehdoton kyllä jatkolle minultakin.

  Suhtautumiseni ottelua edeltävään kättelyyn on aika lailla sama kuin tällä Chelsean maskotilla: http://www.youtube.com/watch?v=Okf-InF3T0E

 14. Maria kirjoittaa:

  Tsemppiä uuteen elämään!

  Toivon, että blogi jatkuu muodossa tai toisessa. Olen lukenut vuosien varrella lähes kaikki postaukset. Keep up the good work!

 15. Nyrkkijake kirjoittaa:

  Morientes Kristian,
  likkoja on maailma pullollaan muttei tän tasosta futis blogia! Mee minne tennarit osoittaa mutta ota läppäri messiin. Jos Hesari antaa monoa niin kirjota vaikka Työttömän Krisun futisblogia!

 16. sevillano kirjoittaa:

  Rohkenisin kyllä vielä toistaa, että ehdotettu kättelemättömyys olisi melko mahdoton ymmärtää esim. latino-pelaajille. Tervehtiminen on tavattoman tärkeä noilla kulmilla; tiedän kokemuksesta. Siinä “pussaamisen suihke” käy, kun meilläkin käy noita latino-tuttavia viikonloppuisin vieraisilla. Ja latino-futareita alkaa olla jo kaikissa Euroopankin eturivin jengeissä aivan pilvin pimein.
  Ei ketään ihmistä tulisi koskaan vaatia olemaan sivistymätön ja epäkohtelias. Joskus jäykkien eurooppalaisten tulisi nyt vaan ymmärtää ja taipua. Muotoseikat ovat todella tärkeitä – sanoisinko – katolisen moraalikoodin ajattelussa. Muu ei sitten vissiin olekaan niin tärkeää.

 17. Arsun miäs kirjoittaa:

  Toivottavasti blogi jatkuu. Brittifutis on itselle kiinnostavinta, mutta varmasti myös tarinat esim. Italiasta tulisi luettua.

 18. wufwuf kirjoittaa:

  Älä nyt sentään karkaa minnekkään tämän kaltaiseen paikkaan missä itse olen. Tämä maa kun ei ole edes fifan jäsen. Pysy euroopassa. Saksalainen olut on hyvää ja siellä on katsomoissa aina iloinen tunnelma. Mene sinne.

 19. Shanksin sukulaiskissa kirjoittaa:

  Osaat kirjoittaa, kirjoitat futiksesta => ilman muuta jatkat.
  Tekee varmasti tälle blogillekin hyvää katsella asioita muualtakin eikä Turkkikaan ole varmaan hirveän kaukana?

 20. EAG kirjoittaa:

  Tsemppiä Kristian!

  Toivottavasti blogi jatkuu, ja jatkuuhan se, kun se on Hesarin luetuin… Kuka nyt kultamunia munivaa hanhea tappais.

  Kättely ottelun aluksi on “pinnan silottelua”, jotta kaikilla ois kuva Respect-hengestä, mutta onhan siinä pointti, että yritetään edes vaikuttaa kavereille.
  En usko, että ottelun jälkeen tapahtuva kättely aina onnistuisi, toisin kun ennen ottelua, jos pelin henki on ollut vastustajaa mollaava tms.

  Jos vain jaksat, niin todella toivon, että jatkat blogin kirjoittelua! Mikään ei ole yhtä piristävää kesken työpäivän, kuin istahtaa alas kahvikupin kanssa ja lukea viimeisin postauksesi!
  Uskon blogin kiinnostavan, kirjoitat sitten mistä tahansa Euroopan isosta liigasta. Itseäni ei Suomi-futis nappaa, mutta kyllähän siitäkin on kirjoitettava…

  Edelleen KIITOS Kristian, mahtava blogi!

 21. "Kristiina" kirjoittaa:

  Tsemppiä Kristian! Se Roomahan voisi olla hyvä idea, blogisi ovat olleet oikein laadukkaita ja paljon informaatiota antavia.
  Jatka samaa rataa Roomassa, siellähän on paljon parempi ilmastokin kuin Englannissa ja ovat aika hyviä pelaajia nuo oliivimaiden miehet. Samalla voisit kirjoittaa Espanjan jalkapallosta. +tätä ei tarvitse julkaista+

 22. Toffo kirjoittaa:

  Kotimaiseen jalkapalloon keskittyvä blogi kiinnostaisi kyllä huomattavasti brittiblogiakin enemmän. Eli muutto takaisin Suomeen vaan! Mutta kirjoita mistä kirjoitat, lueskellaan aina kun ehditään.

  Tsemppiä!

 23. mikke kirjoittaa:

  olisi paljon kivempi lukea blogia, jos kävisit katsomassa vaikkapa Palermossa pelejä. Saisimme lukea erikoisemmista paikoista juttuja hyvin erilaisiin, mutta intohimoisiin futiskulttuureihin liityen. Moni ei ole muutenkaan ikinä pitänyt englantilaisesta jalkapallosta, joten hyvä jos joku muutos tulee ja blogi muuttuu pan-eurooppalaiseksi.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.