Hyvin tärkeä kysymys blogimme väelle

| Julkaistu 17. 9. 2012 22:47

Tällaisessa blogissa tulee joskus kiusaus lainata itseään. Nyt ei tarvitse, kun pariinkin otteeseen tekemäni linjauksen on näemmä tehnyt myös Dion Dublin (kommentti löytyy jutun loppupuolelta).

Mitä järkeä on siinä, että Valioliigassa kätellään ennen peliä? Ei yksikään pelaaja siinä vaiheessa koe mitään ystävyyttä saati veljeyttä vastajoukkueen miehiä kohtaan. Kättely on pakkopullaa, päälleliimattua kivat kaverit kentällä -sontaa.

Kunnioitus on eri juttu, sitä osoitetaan itse ottelussa tai sitten ei. Matsin jälkeen pelaajat sitten halutessaan kättelevät niitä vastapelaajia, jotka katsovat kunnioituksensa arvoisiksi.

Kun jalkapalloiluun tuodaan uusia elementtejä – jollainen Valioliigaan vasta neljä vuotta sitten tuotu peliä edeltävä vastajoukkueen pelaajien kättely on – niin on aina syytä kysyä, mitä uudistuksella voitetaan.

Vastaus on jäänyt minulle epäselväksi, mutta moninaiset ongelmat ovat kyllä nousseet otsikoihin, EvraSuarez, TerryFerdinand ja niin edespäin.

Jos joku löytää yhdenkään hyvän perusteen kättelykäytännölle, niin lausukoon sen julki. Minun mielestäni se ei ole lajinomaista ja aiheuttaa enemmän ongelmia kuin tuottaa positiivisia seuraamuksia.

Sitten aivan muuta ja omalta osaltani vakavaa asiaa, eli se hyvin tärkeä kysymys.

Blogi on alkuperäiseltä nimeltään ja merkitykseltään verkkopäiväkirja, mutten Brittifutista Sundvistin mitalla -blogissamme ole omista asioistani suuremmin jutellut. Ei sillä, että ne olisivat erityisen salaisia, mutten usko niiden olevan mitenkään kiinnostavia.

Kerron nyt silti. että avioliittoni Satu-vaimoni kanssa on ohi ja muutin torstaina pois blogissamme ajoittain mainitusta terraced housesta ja Swindonin kaupungista. Paolo Di Canion ja Swindon Townin on jatkossa pärjättävä ilman kannustustani.

Vierastan tälle facebook-aikakaudelle ominaista tapaa tehdä yksityisistä asioista julkisia, mutta henkilökohtaisten asioideni käsittelemisellä on blogimme ytimeen ja olemassaoloon liittyvä syy.

Puen asian kysymyksen muotoon: voisiko tätä blogia jatkaa muualta kuin Britanniasta?

Brittifutista Sundqvistin mitalla se ei enää voisi olla, ei moista blogia voi kirjoittaa kuin Britanniasta. Mutta mitäpä jos työelämä kuljettaisi minut vaikka Välimerelle?

Päätös blogin jatkosta on tietenkin HS:n, mutta ennen moisia keskusteluja pyydän teiltä, blogimme lukijoilta ja kommentaattoireilta eli sydämeltä, mielipiteitä.

Ei tästä Italofutista Sundqvistin mitalla -nimistä blogia tule (tai kuka tietää?), mutta jos esimerkiksi käytäisiin tällä kaudella San Sirolla ja vilkuilemassa Italian alasarjoja? Ihmettelemässä vaikkapa Palermon futiskultturia? Kirjoitan juuri nyt parinsadan kilometrin  päässä Palermosta, jossa olen aina halunnut käydä.

Minua moinen ajatus innostaisi kovasti. Uusi elämä, uudistunut futisblogi? Toki brittifutiksenkin ajankohtaisia aiheita käsiteltäisiin, en minä siitä rakkaudesta pääse, vaikka lihallisempaa rakkautta ei tuolla saarella minulle enää olekaan.

Pahoittelut hyvin kiinnostavan Hillsborough-keskustelun kommenttien hitaasta moderoinnista ja keskusteluun osallistumattomuudesta. Syynä on ollut, noh, tämä syy.

73 vastausta artikkeliin “Hyvin tärkeä kysymys blogimme väelle”

 1. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Ensiksikin, pahoittelut, ero on aina rankka juttu (tämän tiedän itse sen läpikäyneenä). Mutta joskus se on myös ainoa oikea ja rohkea ratkaisu. Onnea vain tulevaisuudelle ja uusia tuulia.

  Italofutisblogi olisi musta juuri hyvä, näin Serie A:n ystävä kun olen, mutta mikä vain futisaiheinen blogi menee. Hesari ei varmasti halua menettää parasta bloggariaan. Ainahan täällä on muitakin futisaiheita käsitelty, jopa Argentiinaa myöten.

 2. sam kirjoittaa:

  Pahoittelen tapahtunutta.
  Blogi on ollut työpäivien pelastus. Aiheet jotka ylittävät paikallisuudellaan maiden ja kulttuurien rajat ovat olleet niitä parhaita. Ei tätä mielestäni tarvitse Britanniaan sitoa, jalkapallo on jalkapalloa Samoallakin. Toivottavasti saat jatkaa.

 3. juige kirjoittaa:

  Ensinnäkin osanottoni blogistille varmastikin dramaattisen elämänmuutoksen johdosta. Elämä vie välillä uusiin tilanteisiin ja paikkoihin yleensä silloin kun sitä vähiten odottaa. Mitä tulee blogin jatkuvuuteen niin ainakin itse seuraisin mielenkiinnolla jopa grönlannin kolmosdivisioonasta kertovia juttuja jos elämänpolkusi sinut sinne kuljettaa, koska ei sillä maalla ole niin väliä. Väliä on asiantuntevalla, keskustelua herättävällä tekstillä ja niiden kommentoinneilla. Futis on globaalia ja samat säännöt sekä lainalaisuudet siihen pätee niin Swindonissa, pietarsaaressa kuin italiassakin..

 4. J-Man kirjoittaa:

  Parahin Kristian

  Luen blogiasi tulevaisuudessakin, kirjoitat sitä sitten mistä tahansa. Toivon että aihe on edelleen brittifutista, koska se on kotoisen höntsäliigan lisäksi se sarja jota seuraan. Toivon myös että elämäsi saarella jatkuu, koska ikäväni sinne on ikuista. Kaikkea hyvää sinulle, mitä ikinä maailma sinulle tarjoaakaan.

  -J

 5. MK kirjoittaa:

  Olen seurannut Sundqvistin potkupallo -blogia jo ennen kuin se oli brittifutis-blogi, joten ihan sama millä nimellä se kulkee. Asiaa on kuitenkin ollut laajemmaltikin joka tapauksessa. Itseasiassa nimenmuutosta olen muutamaan kertaan jo ehdottanutkin. Eli nimestä viis ja seuranta jatkuu, jos blogi jatkuu.

  PS. Ottaisin vaimon nimen pois tuosta tekstistä. En lakia tunne, mutta yksityisyyspykälät ovat Suomessa varsin tiukat, joten ei vara venettä kaada. Tapaus taisi olla Ruotsista, mutta siellä oli joku saanut noottia, koska oli pistänyt sählyporukan tms. julkiselle osanottajalistalle poissaolon syyksi jalan katkeamisen. Suomessa tuskin on hirveästi löysempää, jos pipo kovasti kiristää, kuten eron yhteydessä voi tehdä.

 6. Kristian kirjoittaa:

  MK:

  Puolisoni (tai nyttemmin siis ex-puolisoni) nimen olen joskus blogissamme maininnut, ja tokkopa häntä sinänsä riidattoman eromme yhteydessä mainituksi tuleminen haittaa.

  Tämä ei ole ihmissuhde- tai avioliittoneuvontablogi, mutta nähtävästi jokseenkin ystävällismielinen erokin on mahdollinen. :)

  Asiaan eli futikseen palataksemme tuntuu oikeastaan siltä, että maiseman vaihtaminen voisi antaa kirjoittamiseen vieläpä lisäpotkua. Ja kiitokset jo kaikille kannustuksesta!

 7. ErkkiL kirjoittaa:

  Eipä ole avioliiton kariutuminen tuttua puuhaa minulle, joka en ole valoja vannonut, mutta futisperhe tuntuu pitävän yhtä-tässäkin alamäessä. Kommentoin blogiasi ensimmäistä kertaa, vaikka monesti olen jopa ärsyyntynyt kirjoituksistasi(hyvän blogin merkistöt).
  Todellakin. Aion lukea vaikka balkanin futiksesta ja ennenkaikkea paikallisista kulttuureista kertovia blogikirjoituksiasi myös tulevaisuudessa.
  Ja jos se nyt jatkossa kertoo italofutiksesta, niin yhdentekevää. Vaikka sikäläinen jalkapallo näyttää välillä hyvinkin teatraaliselta, ei siitä koskaan draamaa ja hälyä ole puuttunut. Kentällä ja kulisseissa.
  Kiitos, Satraappi, odotan innolla seuraavaa blogiasi! Ja mihin tahansa elämässäsi päädytkin, otathan blogin uudeksi kummiseuraksi taas jonkin altavastaajan…
  Anteeksi, kirjoitusasu voi olla sekava, kello lyö kohta 1.

 8. sevillano kirjoittaa:

  No joo, valittelut nyt ensialkuun – muodon vuoksi – vaikkeivät ne asiassa kai juuri paina. Kokemuksesta tiedän, sillä läpikävin saman ruljanssin takavuosina. Luullakseni se kestää keski-ikäisellä mieshenkilöllä, tietysti persoonasta riippuen, 1-2 vuotta ja sitten alkaa mielen horisontti hiljakseen muuttumaan.
  Luulisin, että kaikenlaista muutosta kannattanee hakea.
  Itse panin espanjan kurssit vireille ja lähdin Etelä-Amerikkaan ihmettelemään. Voinee kenties ajatella niinkin, että ns. jumala antoi mulle nyt uuden elämän eli sitä onkin muita “rikkaampi”. Asiat menevät ajan kanssa “ohi” ja esim. itse olen ex-rouvan kanssa kontaktissa sellaiset kerran/kk.

  Mitä sitten blogiin tulee, niin ilman muuta se kannattanee vaihtaa. Nimeltään, sisällöltään ja kenties tyyliltäänkin. Mitä sitä siinäkin vanhassa roikkumaan. Muttei sitä lopettaa kannata, ei missään nimessä.
  Ei näitä juuri Suomenmaassa ole muita, ja verrattuna esim. HS-tuottajan muihin ylläpitämiin vastaaviin, lopetettaessa jäisi kyllä paha aukko. Mm. Mestari-liiga saa aina vain enemmän ja enemmän huomiota pitkin Eurooppaa ja mm. valtakunnallisia lähetysaikoja kaikien maiden TV:ssä. Taitaa hiljakseen olla maanosan aivan määräävin urheilusysteemi. Myös tuolla YLE:n puolella futis on vissiin ylivoimaisesti eniten kommentoitu jopa vallan kiekkohullussa maassa. Mutta seikka lienee pohjimmiltaan sopimusoikeudellinen kysymys juuri HS:n suuntaan.

  Mitä kättely-kysymykseen tulee, niin muistuttaisin vain, että monissa kulttuureissa sen poisjättämistä katsottaisiin kyllä todella pitkään. Ei luonaisi esim. Etelä-Amerikassa. Lisäksi se on mielestäni kuitenkin hyvä tapa juuri noin julkisesti tehtynä. Parempi kai yleisestikin olisi tasoittaa niitä urheilukentillekin änkeäviä joskus kielteisiä intohimoja, kuin pyrkiä sellaisia nimenomaan kärjistämään vaikkapa nyt kättelyn poisjättämisellä.
  Pohjana siinä kai on se vieraisilla käynti eli tervetuloa; “vaikka koko hyvä olisi, jos häviäisitte”! Leikkiä tämä kaikki vain on, kuten taitaa olla koko elämäkin…

 9. Jukkis kirjoittaa:

  Ei voi jatkaa muualta, pillit pussiin vaan.
  Ja voimia.

 10. Sepsi kirjoittaa:

  Kiireisesti ehdin vain kommentoida, mutta ensiksikin pahoittelut, ja toiseksikin ei vaikuttaisi lukemiseen mitenkään, vaan lukeminen jatkuisi. Olisi kiinnostava lukea (mahdollisesti) vieraan maan ilmiöstä verrattuna britteihin.

 11. juha kirjoittaa:

  TV-Kamerakuvat todistavat joskus että jo ennenkuin pelaavat Joukkueet saapuvat Kentälle ( myös ennen hyvin hyvin
  tärkeää matsia ) jotkut Pelaajista osoittavat jutellen keskenään
  että Ystävyys kestää myös sen että kohta Pelataan vastakkain.
  :-)
  On myös Lehtiartikkeleita että Pelin jälkeen matkalla Pukuhuoneeseen tunteet ovat vielä pinnassa…
  :-(
  Kättely osoittaa mitä Tavoitellaan.

 12. Isävalkku kirjoittaa:

  Pahoittelut erosta, mutta onnittelut siitä ystävällismielisestä tavasta tehdä se.

  Kättelystä ennen matsia olisin eri mieltä. Perustelut samat kuin kättelyssä yleensäkin. On tärkeää pystyä (ja vaatiakin sitä)ystävällismieliseen kohtaamiseen. Se on kaikkien riidanratkaisujen äiti.

  Blogia toivottavasti jatkat. Vanhaa sanontaa vääntäen: totuus löytyy futismatsista!

 13. Työmatkapyöräilijä kirjoittaa:

  Elämä jatkuu!

  Ehdottomasti olen sitä mieltä, että blogia voi kirjoittaa tästä aiheesta jostain muualtakin. Jokin paikallinen tuntuma tietenkin jää pois, koska mahdollisuus tehdä näitä retkiä eri puolille Britanniaa ainakin vaikeutuu huomattavasti.

  Silti meitä brittifutiksen seuraajia täällä Suomessa on niin paljon, että pidän blogia tarpeellisena/kiinnostavana. Ja kommentoidaanhan tätä muualtakin kuin Suomesta.

  Vaikka itse seurailenkin lähinnä Valioliigaa ja mestareiden liigaa, voisi olla ihan mukavaakin saada laajempaa pohjaa aiheille kuin pelkkä brittifutis. Ja totuuden nimessä – onhan täällä aiheita jo otettukin muualta.

 14. Jaakko kirjoittaa:

  Yhdyn muihin kommentoijiin. Luen mielelläni blogikirjoituksia ja hyvätasoista keskustelua jalkapallosta liittyen mihin tahansa maankolkkaan tai aspektiin.

  Kaikki järjestyy.

 15. oligarkki kirjoittaa:

  Varmasti tulisi luettua maasta riippumatta. Onhan täällä käsitellyt aiheet luonteeltaan melko kansainvälisiä muutenkin, ja ne tunnelmapalat kenties jopa paranevat jos maisemanvaihto lisää niihin pientä eksotiikkaa. Euroopassa pieniä jalkapalloseikkailuja voi löytää mistä vaan. Tai miksei muillakin mantereilla?

  Jopa tapauksessa tsemppiä elämänmuutoksen hämmennykseen ja onnea jatkoon, seuraavaa tekstiä odotellessa :)

 16. Pessimisti kirjoittaa:

  Hei Kristian,

  Blogisi on ollut jo pitkään suosikkilistallani niin kännykässäni, kotikoneellani kuin työkoneillanikin. Oma aamurutiinini alkaa aamupalalla ja tarkastamalla uusin blogi-postaus. Monta naurua ja monet kylmät väreet on koettu blogisi ääressä.

  Voit kirjoittaa jatkossa vaikka barbi-nukeista ja tulen jokatapauksessa seuraamaan blogiasi. Saat vangittua lukijan tekstiisi osin myös haastamalla tätä ajattelemaan.

  Tästä huolimatta toivoisin että aihepiiri jatkuu futiksen ääressä ja mieluiten ainakin aika-ajoin brittifutista.

  Jos tässä kuitenkin käy niin että Hesari vetää maton blogin/blogistin alta, niin toivoisin että joku osaava kaveri tekisi jo netissä suosituksi tulleen nettiadressin blogin jatkumisesta!

  Voimia elämänmuutokseen!

  Parhain terveisin
  Pessimisti (ei pety)

 17. NasuEinari kirjoittaa:

  Tuosta kättelystä, parempi olisi kätellä ottelun jälkeen. Monet pikkukaunat siinä unohtuvat ja hölmöilyt kentällä suorastaan naurattavat kun pitää ottelun jälkeen katsoa kaveria silmästä silmään ja kätellä.

  Mieluusti soisin blogin jatkuvat, ihan mistä vaan kunhan siellä pelataan futista.

 18. Ihmettelijä kirjoittaa:

  Tämä blogi on ollut ja tulee toivottavasti olemaankin suurimpia syitä vierailla HS:n nettisivuilla.

  Sais vain tulla enemmän postauksia!

 19. TotalRed kirjoittaa:

  Toivottavasti jaksat jatkaa tätä kirjoittamista; mihin ikinä päädytkään. Eikös nimi voi olla vain että futistarinoita Sundqvistin mitalla tai vastaavaa.
  Kyllähän täältä suomesta löytyy myös huomattava määrä asiantuntijoita myös tätä blogiasi kommentoimaan :)

  Jaksamista ja toivottavasti myös jatkat kirjoittamista tätä erinomaista blogia!

 20. epatto kirjoittaa:

  Eikös kulttuuriero- ja tasoerovertailut olisi mitä hedelmällisin aihe kirjoitettavaksi? Kyse on samasta jalkapallosta ja sinulle on kertynyt siitä perspektiiviä monesta maasta ja monelta tasolta. Blogia voisi kehittää enemmän yleismaailmalliseksi jalkapalloblogiksi, jossa on juttuja huippufutiksesta niin pelistä kuin lieveilmiöistä ja lajin ympärillä pyörivistä asioista, mutta rinnalle voisi tuoda myös ihan tavallisten puistohöntsääjien vertailua ja jalkapallon erilaisia merkityksiä ihmisille. Esimerkiksi kirjoitus siitä onko italialaiset puistohöntsääjät samanlaisia kuin englantilaiset tai suomalaiset? Antropologinen narratiivi ja lähestymiskulma tuohon ja blogi kiinnostaa muitakin kuin vannoutuneita futisihmisiä.

  Suomesta ja suomeksi löytyy aivan liian vähän “populaarilla tieteellisellä” otteella kirjoitettua futistietoa. Sinulla olisi siihen kaikki tarvittavat työkalut ja tuskin HS:kään tuollaista laatublogia. Jalkapallo on paljon enemmän kuin pelkkä peli tai urheilua!

 21. Pale kirjoittaa:

  Futis on futista. Itselläni ei ole mitään erityistä kiinnikettä brittifutikseen. Maajoukkueen, EM kisojen ja Jaron käsittelyt ovat tähänkin mennessä ihan mukavasti sopineet sekaan. Kyllä sinne mahtuu vaikka Brasilian, Italian, Espanjan, Saksan… jne. liigat. Oma mielenkiintonsa on tietysti sillä, että käsitellään isoja ammattilaisliigoja, mutta kyllä harrastaminenkin on mielenkiintoista :-)
  Kaikkea hyvää vain sinulle Kristian ja tulen kyllä lukemaan jatkossakin blogiasi, jos se vaan jossain muodossa jatkuu.

 22. TotaalV kirjoittaa:

  Brittifutista Sundqvistin mitalla on ollut niin merkittävässä asemassa suomalaisessa blogiskenessä, että olisi sääli jos kaikki päättyisi.

  Joten ei muuta kuin jatkoa(nimi on yhdentekevä) uusien tekstien muodossa. Suomifutis menettäisi ihan liigaa blogin katoamisen myötä.

 23. Shrike kirjoittaa:

  Olen ehdottomasti sitä mieltä että sinun tulisi jatkaa kirjoittamista. Suomessa ei taustoittavaa futisjournalismia hirveästi ole, ja blogisi on yksi harvoista joita seuraan säännöllisesti. Olisi sääli jos lopettaisit kirjoittamisen.

 24. Trumppa kirjoittaa:

  Hei!
  Tukea tältäkin suunnalta, sekä eroprosessiin että blogin jatkoon. Jalkapallo jos pysyy aiheena, seuraan varmasti. Brittifutista älä unohda, mutta olisi avartavaa lukea etelä-eurooppalaisestakin futiskulttuurista avartavia näkökulmiasi ja ajatuksiasi.

 25. Ege H. kirjoittaa:

  Kuulun niihin, varmasti lukuisiin, jotka eivät juuri koskaan blogiin kommentteja kirjoittele, mutta seuraavat silti hyvinkin säännöllisesti. En ole myöskään kummoinen jalkapalloentusiasti tai ainakaan connoisseur, vaan tällainen peruspenkkiurheilija (uskoisin tämänkin kuvauksen sopivan aika sankkaan joukkoon blogin uskollisia lukijoita).

  Tähän taustaan kuuluu sitten kyllä se, että brittifutis on tiedollisesti ja emotionaalisesti minulle läheisempi kuin muut Euroopan sarjat. Siltä kannalta italofutikseen – varsinkaan alasarjoihin – keskittyvä blogi ei kuulosta yhtä kiinnostavalta, vaikka toki muun keskustelun lomassa oikein mielelläni niitä kirjoituksia Palermon jalkapallokulttuurista lukisinkin.

  Tuosta muusta keskustelusta pääsenkin varsinaiseen pointtiini, ja ylennänpä itseni taasen arvioimalla, että kantani on varmasti tuttu monille blogin osallistumattomammille lukijoille. Nimittäin. Minun näkökulmastani Sundqvistin blogi on ensisijaisesti Suomen parasta urheilujournalismia, joka nyt vain sattuu keskittymään jalkapalloon. Siksi olen jo pitkään toivonut, että blogin aihe olisi mahdollisimman laajasti pinnalla olevat jalkapalloaiheet, ovatpa ne sitten Mestarien liigaa, maajoukkuepelejeä, arvokisoja, Veikkausliigan kehitysnäkymiä, Palloliiton kuvioita tai mitä tahansa. Onneksi näin on toki paljon ollutkin, vaikka pääpaino luonnollisesti on brittifutiksessa säilynyt. Kun jalkapallomaailmassa – missä tahansa – tapahtuu jotain kiinnostavaa, toivon aina, että aihe pääsee myös tähän blogiin. Toivon, että jatkossa blogin ala on jalkapallomaailman tapahtumat mahdollisimman laajasti käsitettynä, maustettuna toki sillä paikallisperspektiivillä, mikä blogistin lokaation milloinkin sattuu sopimaan.

  Toivottavasti avioero menee niin traumattomasti kuin nyt tuollaiset prosessit voivat mennä.

 26. albiceleste kirjoittaa:

  Toivottavasti saat Krisu jatkaa blogin pitämistä, mistä tahansa futisaiheesta taivaan ja maan välillä. Brittifutiksesta kuulee Suomessa muutenkin niin paljon (ei tosin yhtä laadukkaasti tai syväluotaavasti), että futisblogi vaikka nyt esimerkiksi Italiasta olisi enemmän kuin tervetullut. Itsekin olen Italiassa asunut ja maalle ja sen ihmisille sydämeni menettänyt. Suuret ongelmansa siellä tietenkin on (calciopolit, mafia ja muut), mutta niistä riittää myös kirjoittamista.

  Toisinaan elämänmuutokset ovat parasta, mitä voi tapahtua. Paikalleen ei pidä juuttua. Tämän voin myös sanoa omasta kokemuksesta. Ei muuta kuin kohti uusia seikkailuja ja raporttia sekä mietelmiä tänne. In bocca al lupo! 😉

 27. Lass kirjoittaa:

  Pahoitteluni myös minun puolesta erosta. Aina se koville ottaa, vaikka ratkaisu olisi niin sanotusti “se oikea.”

  Mitä blogin nimeen tulee, niin kyllähän tällä blogilla on käsitelty niin paljon muutakin, että nimi voisi olla Universaalifutista Sundqvistin mitalla. Tärkeintä on kuitenkin se, että blogi on ja pysyy. Kunhan bloggaat jostain, missä netti toimii, niin ei tule pitkiä taukoja postauksien väliin! :)

 28. RR kirjoittaa:

  Elämä tuo ja elämä vie.
  Kättely on minusta tärkeä asia ja kuuluu nimenomaan peliin. Se osoittaa vastustajan kunnioittamista, joka on yksi tärkeimmistä elementeistä jalkapallossa. Sen opettaminen aloitetaan heti ensimmäisistä harjoituksista, jossa ensimmäisen harjoituspelin jälkeen pojille opetetaan, että vastustajia kätellään huutojen ja pelin jälkeen. Tämä on osa sitä tärkeää kulttuuria, joka on häviämässä rahan ja ahneuden seurauksena siitä jalkapallosta, jota televisiosta näkee. Kyllä siellä kentällä sattuu, loukkaannutaan ja huudellaan vastustajille. Nämä kuuluvat peliin yhtälailla kuin se, että ne asiat jäävät kentälle. Eri asia on se kun edellä mainittuja asioita tehdään siinä tarkoituksessa, että joukkue saisi siitä sen hyödyn, jolla voitto olisi mahdollista keinotella omalle joukkueelle, esim. hankitaan vastustajalle punainen, filmataan tai pyritään vahingoittamaan vastustajaa. Nykyään lähes jokaisessa ammattilaistason pelissä joutuu todistamaan näitä mielestäni jalkapalloon kuulumattomia episodeja. Enkä pidä siitä mitä näen. Liian usein pelin jälkeen käy niin, että toinen joukkue piirittää itkien ja huutaen tuomarit tai käy tönimässä vastustajia. Taistelu tapahtuu kentällä pelin kuluessa ja sääntöjen mukaa, sen jälkeen kun tuomari viheltää pilliin kaikki tietävät, että peli päättyi ja itkeminen tai huutaminen ei enää auta. Kilpailu on nykyään niin kovaa ja palkinnot niin suuria, että kaikki keinot voiton tavoitteluun pyritään ottamaan käyttöön. Tämä tekee mielestäni valitettavasti pelistä samalla epämiellyttävämpää seurata. Kättely on yksi niistä hyvistä asioista, jotka muistuttavat vastustajan kunnioittamisesta. Kuten myös Dion Dublin kommentoi, sen pitäisi tapahtua automaattisesti ilman pakottamista pelin jälkeen sekä vastustajien että tuomareiden kanssa. Kirjoitat, että vastustajia kätellään, jos ne katsotaan kunnioituksen arvoiseksi. Tämä on juuri se epäkohta, pelaajat eivät kunnioita kollegoita saatikka tuomareita, tällöin voittoa voidaan tavoitella keinolla millä hyvänsä. Voit filmata tai haukkua vastustajan, vaikka kuinka rankasti, kun ei sillä kollegalla ole kuitenkaan mitään merkitystä, sitä ei tarvitse edes kohdata jälkeenpäin. Pukuhuoneeseen Samppanjalle ja Ferrarilla kotiin. Jos se kättely ei tapahdu automaattisesti, on se parempi suorittaa opettamalla ja vaikka sitten ennen peliä. Samalla sieltä sitten erottuu ne epäkypsät yksilöt, jotka eivät voi toimia maajoukkueensa kapteenina tai kykenevät vielä kentällä laukomaan rasistisia loukkauksia.

 29. Jay kirjoittaa:

  Hyvä Kristian,

  Voimia eron keskellä! Sopuisa tai ei, niin ottaa varmasti koville. Minusta on tullut blogisi uskollinen seuraaja vasta tämän vuoden alusta lähtien. Olen nauttinut suuresti herättämästäsi keskusteluista ja varsinkin asiantuntevasta otteestasi kirjoituksissa.

  Minulle ei ole merkitystä tuleeko kirjoitukset Briteistä vai jostain muualta. Muutos voi tuoda uusia ja hyviä tuulia kirjoitukseen ja sen sisältöön.

  Toivottavasti blogi jatkaa se on pelastanut monta intin metsäaamua tänä vuonna. 😉

 30. pertti kirjoittaa:

  Voimia!
  Omat taitoni eivät riitä tämän jonkinasteiseen tappioon päättyneen matsisi analysoimiseen, mutta et ole ensimmäinen etkä todennäköisesti viimeinen parisuhteesta poisputoaja, jolla sydän on pallonmuotoinen.

  Asiaan, kaikki kirjoittaminen jalkapallon sisältä tai ulkoa on aina oikein!

  Siis surut syrjään ja uutta näkökulmaa etsimään. Tiedä vaikka saat hyvinkin pian uuden pallottelutoverin, vaikka sitten sieltä Italiasta, jossa vaaleat viikingit ovat arvossaan. Uuden pelikaverin kanssa voit sitten pohtia 4-4-2 syvintä olemusta ja suoltaa kulttuurien sekamelskassa marinoituneet aatokset blogiisi…

 31. Pentti Miettinen kirjoittaa:

  Tämä kättelykysymys-blogi oli ensimmäinen Sundqvistin blogi, jonka olen koskaan lukenut.
  Harrastan aktiivisesti (mm. 15 Suomen ja 2 Euroopan mestaruutta omassa ikäsarjassani, viimeiset viime ja tältä vuodelta) erästä kestävyysurheilulajia (olympialajia) ja sen jenkkiläinen blogi on ainoa mitä ehdin seuraamaan ja sitäkin vain sen sisältämien harjoitteluohjeiden takia.
  En osaa ymmärtää, minkä vuoksi joku voisi seurata pelkästään jonkin kirjoittajan omia ja lainattuja mielipiteitä.
  Näin ollen en kaipaa myöskään Sundqvistin blogeja. Mestarien liigan pelit katson aina kun näen ne maksuttomalla TV-kanavalla. Katsomiseen en kaipaa Sundqvistia. Urheiluruudun asiantuntijoitten kommentit puoliajan tauolla ovat kiinnostavia yhteisen katsomiskokemuksen jakajia.

 32. JH kirjoittaa:

  Hyville futisblogeille ja -kolumneille on aina sijaa, käsittelivät ne mitä sarjaa tahansa. Joten toivottavasti jatkat kirjoittamista!

 33. Asioidentuntija kirjoittaa:

  Jatkat, luen.

 34. Petri kirjoittaa:

  Itselleni Valioliiga ja brittifutis yleensäkään ei ole se, jota aktiivisimmin seuraan. Canalilta eikun siis Seymourilta, vai mikä se nykyään onkaan, silloin tällöin matseja katson. Blogiasi seuraan kuitenkin aktiivisesti, kuten muitakin futisblogeja. Tyylisi kirjoittaa ja varsinkin alempia sarjoja koskevat kirjoitukset kiinnostavat. Joka päivä uutiset luettuani tarkastan blogisi ja luen kommentit. Jos kirjoituksiin tulee viikon tauko, tulee kumman tyhjä olo. Joku voisi jo kutsua sitä addiktioksi. Jatka siis kirjoittamista mistä tahansa futikseen liittyvästä. Satavarmasti luen mielenkiinnolla!

  Futisforumillakin jo avioerosi huomattiin:
  http://futisforum2.org/index.php?topic=80743.msg7083429#msg7083429

  Toinen asia:
  Sunnuntain Hesarissa oli kysely: Kenen kasvot kelpaisivat uuteen markkaan? Kaikki blogia seuraavat ehdottamaan Littiä kympin seteliin!

  Lähetä ehdotuksesi seteliin sopivasta henkilöstä ja kirjoita oheen vapaamuotoinen perustelu, miksi juuri hän. Voit lähettää ehdotuksesi joko postikortilla osoitteeseen Helsingin Sanomat, Sunnuntaitoimitus, PL85, 00089 Sanoma tai sähköpostitse osoitteeseen hs.sunnuntai@hs.fi. Kuoreen ja viestiin tunnus “Naama seteliin”.

  Voit jättää ehdotuksesi myös varta vasten laaditulla äänestyslomakkeella osoitteessa:
  http://www.hs.fi/sunnuntai/HS+kysyy+Kenen+kuva+uusiin+markan+seteleihin/a1305598639446

 35. Tuukka kirjoittaa:

  Pahoittelut tapahtuneesta.

  Blogiasi lukisin silti jatkossakin erittäin mielelläni, sillä se on yksi parhaista kotimaisista – ellei paras – jalkapalloblogeista. Itse seuraan erittäin paljon nimenomaisesti brittijalkapalloa, mutta toivottaisin muutkin vaihtoehdot tervetulleiksi! Blogisi kautta on pikkuseurojen kannatukset Britanniasta tulleet jo tutuksi, joten miksei tutustuisi vaikkapa mainitsemaasi Välimeren jalkapallokulttuuriin blogisi kautta! Toivon todella, että voit jatkaa kirjoittamista!

 36. Tom Finney kirjoittaa:

  Tämän blogin seuraaminen tuskin loppuisi vaikka kirjoittaja muuttaisikin etelämmäksi. Aiheet kun ovat mielestäni ollet jalkapallollisesti varsin universaaleja. Ehkäpä muutto voisi jopa tuoda lisää mielenkiintoa. Vaikka seuraankin Eurooppalaista jalkapalloa varsin laajasti, ovat vaikkapa Italian, Espanjan ja Ranskan alasarjat jääneet Serie B:tä lukuunottamatta olemattoman pienelle huomiolle.

  Pahoitteluni täältäkin siviilipuolen vastoinkäymisille. Toivottavasti jaksat kaikesta huolimatta jatkaa kirjoittamista, lopettaminen olisi mielestäni suuri jalkapallokulttuurinen menetys.

 37. TOT kirjoittaa:

  En ole ennenkään peitellyt sitä, että keskittyminen brittifutikseen ei minua erityisesti innosta, ja olen ollut kiinnostunut blogista brittifutiksesta huolimatta lähinnä siksi, että siinä käsitellään paljon kentän ulkopuolisia asioita – mikä onkin blogin parasta antia. Eli sen parempi vain, jos bloggaajan silmät avautuvat saarivaltakunnan ulkopuoliselle futikselle ja saadaan kiinnostavia raportteja asioista jalkapallon ympärillä muualtakin päin maailmaa. Italia on tietysti erityisen kiinnostava kohde, koska juuri nyt Italian jalkapallossa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista kummaa.

 38. Alex Tizjakov kirjoittaa:

  Mielestäni tässä vaiheessa muutto Moskovaan olisi kova juttu ja uuden blogin nimeksi Ryssäfutista Sunqvistin mitalla.

 39. Kristian kirjoittaa:

  Kiitoksia kaikille sydämellisistä ja kannustavista kommenteista!

  Jotenkin tosiaan tuntuu, että jonkinlainen maisemanvaihto voisi tehdä blogillekin hyvää. Enkä ollut oikein itsekään huomannut, kuinka universaaleja käsittelemämme aiheet ovat usein olleet.

 40. Isävalkku kirjoittaa:

  Joskus aiemminkin aihe ollut esillä, mutta nyt voisi olla oikea hetki pistää kirjoitusten parhaat palat (täydentäen ehkä muutamalla uudella?) kansien väliin, etteivät häviä bittiavaruuteen uuden blogin alta.Lupaan tilata, jos tulee tarjolle!

 41. ManUlle illallinen kirjoittaa:

  Pahoittelut/onnittelut eron johdosta.
  Maalla ja valuutalla ei väliä, kunhan jatkat blogia!

 42. Toni kirjoittaa:

  Italia, Saksa tai Hollanti. Kaksi viimeksi mainittua voisi olla suomalaisnäkökulmasta mielenkiintoisempi kuin Italia. Toki ne eivät sijaitse välimeren rannalla, mutta eipä välimeren rannalla tällä hetkellä sijaitse kovin montaa suomalaispelaajaakaan (tai valmentajaa).

 43. Satunnainen kirjoittaa:

  Kristian,

  Voimia!

  Blogihan on sinänsä ollut varsin raikas ja on tyylinsä sekä näkökulmiensa ansiosta saanut ainakin itseni lukemaan brittifutiksesta vaikka ennen kaikkea olen kiinnostunut kotimaan jalkapalloskenestä.

  En voikaan olla ajattelematta seuraavaa: Olisit todellinen vahvistus kotimaisen futiksen media-coveragelle ja osaisit varmasti löytää Veikkausliigasta tai muista sarjoista huomattavasti taidokkaammin ja elämänmakuisemmin kuin liigan tai Palloliiton PR-palkkasoturit. Nyt sinulla olisikin mahdollisuus jakaa huikeita tarinoitasi kotimaan kamaralta kaikelle kansalle. Ja ainahan saa toki matkailla rajojen ulkopuolellekin!

  Ehkä jos rohkenet, voisit muuttaa bloginkin nimen vaikkapa muotoon “Suomi-futista Sundqvistin mitalla”. Nimessähän olisi peräti alkusointu!

 44. Joel kirjoittaa:

  Vähän pelottaa tuo muiden kulttuurien käsitteleminen. Blogin kirjoitukset käsittelevät valtaosin brittimediaa ja sen reaktioita otteluiden tapahtumiin. Tämä putoaa käytännössä pois kun kieli ei olekaan enää tuttu. On vaikea kuvitella että pääsisit kovin nopeasti samalla tavalla kärryille esimerkiksi Italian jalkapalloskeneen kuin koko elämäsi seuraamaan brittifutikseen. Kaikki kritiikki kannattaisi melkeinpä unohtaa, minun ainakin on vaikea uskoa että se olisi kovinkaan terävää kun ymmärrys kulttuurista ei ole vaaditulla tasolla.

  Blogi siis ainakin muuttuisi valtavasti. Toisaalta omaa hölmöyttä ja ulkopuolisuutta korostamalla se voisi olla jopa mielenkiintoisempaa.

  Kaikkea hyvää joka tapauksessa, toivottavasti blogikin saa jatkoa jossain muodossa!

 45. Olli K kirjoittaa:

  Kättely on sivistynyt tapa tervehtiä. Ei ole lainkaan pahaksi tuoda sivistystä myös jalkapallokentille. Ei ottelussa ole tarkoitus vihata tai tuhota vastustajaa, vaan hyvässä hengessä selvittää kumpi on parempi. Nimenomaan jalkapallossa.
  Kättelyn syntyhistoria on aseettomuuden osoitus, hyvän tahdon ele, luottamuksen osoitus. Jos tämä ei jonkun mielestää kuulu jakapallokentille, on asenteessa mielestäni toivomisen varaa. Respect-asennetta kaivataan.

 46. Jalkapallon ystävä kirjoittaa:

  Voimia blogistille täältäkin, vaikka tilanne onneksi kuulostaa olosuhteisiin nähden paremmalta kuin voisi pahimmillaan olla.

  Blogin jatkosta: kyllä melko varmasti lukisin, tosin Italia lienee Euroopan suurista sarjoista minulle henk.koht. se vähiten kiinnostava. Kärjessä Espanja ja Englanti (joka yleisen kulttuurin ja alasarjojen kanssa lienee kyllä ehkä se kiinnostavin paikka, mutta toisaalta nyt jo aika hyvin koluttu), perässä varmaankin tasainen Bundesliga monine suomalaisineen. Mutta, kuten todettu, jalkapallo on aina kiinnostavaa ja tässä blogissa bonuksena on ollut toisaalta toimittajan työn, toisaalta pitkään paikalla olemisen kautta tulleita tietoja ja kokemuksia, jotka eivät rivifanin ulottuvissa muuten olisi. Jatkoa odotellessa, siis.

 47. Juuso Nurminen kirjoittaa:

  Jatkoon! Kierrä kaikki Euroopan maat ja blogia paikallisesta fudis näkökulmasta välillä Kreikka – Kazakstan. Jostain vähän sponssia. Voin heittää 5 Euroa kärkeen!

  Euroman!

 48. ikiteekkari kirjoittaa:

  Maltalaisille ala- ja yläsarjafutikselle jo etukäteen :ylos: Hieno maa. Ystävällisiä ihmisiä. Rikas kulttuuri. Hieno kahviloita ja laguuneja.

 49. pörpör kirjoittaa:

  Hyvä futisblogi kelpaa aina! Brittifutiksen ystävä en ole ollut koskaan (no okei, 5-vuotiaana ManUtd oli kiva koska lapsena sitä on gloryhunter), joten futistarinointi muiltakin alueilta saattaisi tehdä meikäläisestä vakilukijan nykyisen satunnaisselailijan sijasta. Eli ehdottomasti jatkoa blogille jossain muodossa!

 50. Antti kirjoittaa:

  Hei,

  blogisi on mainio ja olet hieno persoona, joten toivon sinun jatkavan vielä jatkossakin kolumnistina tästä valitettavasta elämänmuutoksesta huolimatta. Tiedät hyvin paljon kotimaisesta jalkapallosta, joten ehkä se voisi olla seuraava suunta. Samalla voisit raportoida myös naapurimaidemme kiehtovasta jalkapalloelämästä. Toinen vaihtoehto voisi olla Saksa, jossa vaikuttaa nykyään verrattaen paljon suomalaisia jalkapalloilijoita ja maan divarikulttuurikin on varmasti kiinnostavaa. Toki tärkeintä olisi, että hyvä blogisi jatkuisi, ja että se tapahtuisi jossain paikassa jossa viihdyt. Oli se sitten Suomi, Saksa, Britannia tai vaikka Bosnia, juttujasi on aina ilo lukea. Tsemppiä!

 51. kuhmon poppamies kirjoittaa:

  Kannatan ehdottomasti jatkoa, lokaatiosta riippumatta.

  Ja onnea ja voimia uusiin seikkailuihin, Kristian.

 52. Seppo kirjoittaa:

  Toivottavasti blogi jatkuu, sinulla on monesti varsin teräviä havaintoja ja hyviä ajatuksia.

  Bloggaus ja matkailu sieltä minne on haaveillut menevänsä on taatusti mielenkiintoista. Toisaalta, jos aika ja budjetti sallivat, haasta itseäsi vielä enemmän. Mene sinne minne et ole ikinä halunnut mennä, kokeile sitä mitä pelkäät/vihaat/kammoat.

  Kirjoitat hyviä tekstejä, mutta poistuminen mukavuusalueelta voisi antaa paljon eväitä jatkoa varten.

 53. GA kirjoittaa:

  Kiitoksia hyvästä blogista. Mielellään lukisin vastaisuudessakin brittifudis/fudis -aiheista kirjoittelua.

 54. Sir Rooger kirjoittaa:

  Pahoittelut tapahtuneesta.
  Toivon että blogisi pitäminen jatkuu edelleenkin.

 55. Maanvaiva kirjoittaa:

  Tämä on ollut hienoa aikaa lukea blogia ja toivottavasti jatkuu. Toivotaan Blogille
  pitkää ikää, kyllä minä lukisin Blogia
  olkoot mistä päin maailmaa tahansa.

 56. Ääni kirjoittaa:

  Toivottavasti jatkat blogiasia olit sitten Alaskassa,Grönlannissa tai Kiinassa. Tärkeintä on vain saada kuulla perusteltuja näkökulmia kuningaslajista sekä lukea mielenkiintoisia tarinoita jalkapallosta,fanituksesta ja muuhunkin fudikseen liittyvästä. Kiitos tästä blogista ja pahoittelut erostasi! Toivon sydämmeni pohjasta, että saamme lukea tekstejäsi HS.fi:ssä.

 57. sevillano kirjoittaa:

  Ensinnäkin pyytäisin saada ystäväll. kommentoida arv. nimi(merkille) Pentti Miettinen, että kirjoituksenne oli hyvin mielenkiintoinen.
  Tulin taannoin sen tohtoriputken alkumetreillä saaneeksi logiikan opettajaltani, tri Klamilta – kai hänen jonkin hassun mielijohteen johdosta – täydet pinnat kurssiimme logiikan tentistä. Tosin jossain määrin olin kyllä perilläkin eräistä logiikan kysymyksenasetteluista. Mutta Teidän kirjoituksenne logiikka löi kyllä todella ns. ällikällä.
  Ensinnäkin ilmoititte, ettette ole niitä lukenut. Sitten ilmoititte, ettette niitä kaipaa ja kolmanneksi, että ette kannata blogille jatkoa. Ja vielä katsoitte tarpeelliseksi nähdä vaivan kaiken tämän saattamiseksi luettavaan muotoon. Hyvin mielenkiintoista ja edustanee todella pitkälle johdettua lähestymistapaa. Korostettakoon, että filosofi ei tunne ns. valehtelun käsitettä lainkaan; sellaiseksi selitetty seikka ei johtane mihinkään.
  Uskoisin, että jos arvoisa kommenttinne esitetään esim. blogin tuottajalle eli HS:lle, jatkon myöntäminen lienee varsin todennäköistäkin. “Ei kukaan mies voi olla läpeensä paha, jos…”!

  Itse siis toivon blogille jatkoa. Ennen muuta olen saanut muutaman kerran ystäväll. tukea ja opastusta muutamalta tuomaritoimintaa harjoittaneelta tai tuntevalta kirjoittajalta. Mm. siihen toivoisin enempi maallikkona jatkoa. Itselleni ovat mm. Espanjan urheilulehtien juuri eräät tuomaripalstat joskus sitä mielenkiintoisinta luettavaa.

  Espanjan liiga on hyvin tasainen. Putoajat ja mm. Eurooppa-liigan paikat selviävät järjestään viimeisellä kierroksella. Vain kaksi ensimmäistä jengiä erottuvat vastaansanomattomien taloudell. resurssiensa johdosta. Pelit päättyvät usein 1-0.
  Mm. eilen päättyi keskikastin matsi Valladolid-(meidän)Real Betis 0-1. Aivan viime minuuteilla tehdyllä maalilla epäselvissä olosuhteissa. Pitkään selvässä paitsioasemassa ollut pelaaja teki sen ainoan maalin.
  Pohdinnan alle asettuivat mm. kysymykset siitä, kuinka ns. väliintuleva seikka katkaiseen paitsion. Samoin sen suhteen, onko tulkintaeroa em. seikan aiheuttajan ollessa vastapuolen kenttäpelaaja tai sitten maalivahti. Ja vielä erityisesti, jos se väliintuleva seikka on oma pelaaja (ja voiko se olla).
  Vielä sekin seikka, onko merkitystä syöttöpallon kulkusuunnalla, kun se syötetään viimeisen vastustajan ohijuoksun jälkeen paitsioasemassa (edelleen) olevalle kanssapelaajalle.
  Hitto; eihän maallikko tämssi voi tietää…

 58. Liamola kirjoittaa:

  Pahoittelut tapahtuneesta minunkin puolestani!

  Joka tapauksessa toivon, että jatkat blogisi kirjoittamista. Laadukasta futisblogia lukee aina mielellään – oli fokus sitten brittilässä tai vaikkapa Italiassa…

 59. JFV kirjoittaa:

  Uutta kohti vaan. Ja etelän futis kiinnostaa kyllä nyt kun itselläkin tie vie midlandseiltä kohti välimerta…

 60. Ilkka kirjoittaa:

  Moro Krisu.

  Toivon, että jaksat edelleenkin jatkaa blogiasi, koskapa haluan edelleen lukea juttuja pietarsaarelaisesta jalkapallosta.

 61. Työmatkapyöräilijä kirjoittaa:

  Voin hyvin ymmärtää, että futisväen, varsinkin aktiivisesti pelanneiden, keskuudessa tämä kättelyprotokolla tuntuu melko teennäiseltä. Maailma nyt kuitenkin muuttuu, ja erilaisiin käyttäytymiskoodeihin on matkalla tullut paljon muutoksia. Tässä vaiheessa siihen (kättelyn katseluun siis) tottuneena kuitenkin tuntuisi aika oudolta, jos jepet lampsisivat kentälle muina miehinä ilman kättelyjä. Ja kätteleminen tavatessa nyt vain kuuluu hyviin tapoihin.

  Toinen näkökulma, joka tulee asiasta mieleen, on se, miten voit mennä kentälle pelaamaan sellaista kaveria vastaan, jota et voi kätellä. Syntyykö tällaisen parivaljakon välille myös pelin aikana ylimääräistä jännitettä, joka voi johtaa pahoihin seurauksiin? Suurin osa pelaajista tosin on ihan järkiväkeä, joka ainakin useimmissa tilanteissa osaa pitää kierrokset riittävän alhaalla.

  Kyseisessä ottelussa peli oli lähteä tuomarin käsistä yhden tuomitsematta jätetyn pilkun (?) ja kahden törkeän taklauksen – suorien punaisten (?) arvoisia kumpikin – viheltämättä jättämisen takia. Jos näitä sitten tapahtuu joko em. parivaljakkojen kesken, tai edes toiselle osapuolelle, voi seurauksena pahimmassa tapauksessa olla melkoinen mylläkkä.

  Kaiken kaikkiaan kuitenkin näistä kättelyjutuista on mielestäni noussut aivan liian iso haloo itse asiaan suhteutettuna. Mutta jollainhan ne tabloidilehdetkin pitää myydä.

 62. Työmatkapyöräilijä kirjoittaa:

  Pieni täsmennys: Torresin temppu oli törkeä, vaikka ei ollutkaan taklaus vaan nilkkaan/jalkaan polkaisu, ja edellä mainitsemieni juttujen lisäksi koko ottelun alku oli täynnä ikäviä koiruuksia. Ihme, että lopulta keskityttiin vain pelaamiseen.

 63. KMi kirjoittaa:

  Tällaista taustoittavaa ja joskus jopa tunnelmoivaa urheilujournalismia ei suomenkielellä liikaa ole, joten ehdoton kyllä jatkolle minultakin.

  Suhtautumiseni ottelua edeltävään kättelyyn on aika lailla sama kuin tällä Chelsean maskotilla: http://www.youtube.com/watch?v=Okf-InF3T0E

 64. Maria kirjoittaa:

  Tsemppiä uuteen elämään!

  Toivon, että blogi jatkuu muodossa tai toisessa. Olen lukenut vuosien varrella lähes kaikki postaukset. Keep up the good work!

 65. Nyrkkijake kirjoittaa:

  Morientes Kristian,
  likkoja on maailma pullollaan muttei tän tasosta futis blogia! Mee minne tennarit osoittaa mutta ota läppäri messiin. Jos Hesari antaa monoa niin kirjota vaikka Työttömän Krisun futisblogia!

 66. sevillano kirjoittaa:

  Rohkenisin kyllä vielä toistaa, että ehdotettu kättelemättömyys olisi melko mahdoton ymmärtää esim. latino-pelaajille. Tervehtiminen on tavattoman tärkeä noilla kulmilla; tiedän kokemuksesta. Siinä “pussaamisen suihke” käy, kun meilläkin käy noita latino-tuttavia viikonloppuisin vieraisilla. Ja latino-futareita alkaa olla jo kaikissa Euroopankin eturivin jengeissä aivan pilvin pimein.
  Ei ketään ihmistä tulisi koskaan vaatia olemaan sivistymätön ja epäkohtelias. Joskus jäykkien eurooppalaisten tulisi nyt vaan ymmärtää ja taipua. Muotoseikat ovat todella tärkeitä – sanoisinko – katolisen moraalikoodin ajattelussa. Muu ei sitten vissiin olekaan niin tärkeää.

 67. Arsun miäs kirjoittaa:

  Toivottavasti blogi jatkuu. Brittifutis on itselle kiinnostavinta, mutta varmasti myös tarinat esim. Italiasta tulisi luettua.

 68. wufwuf kirjoittaa:

  Älä nyt sentään karkaa minnekkään tämän kaltaiseen paikkaan missä itse olen. Tämä maa kun ei ole edes fifan jäsen. Pysy euroopassa. Saksalainen olut on hyvää ja siellä on katsomoissa aina iloinen tunnelma. Mene sinne.

 69. Shanksin sukulaiskissa kirjoittaa:

  Osaat kirjoittaa, kirjoitat futiksesta => ilman muuta jatkat.
  Tekee varmasti tälle blogillekin hyvää katsella asioita muualtakin eikä Turkkikaan ole varmaan hirveän kaukana?

 70. EAG kirjoittaa:

  Tsemppiä Kristian!

  Toivottavasti blogi jatkuu, ja jatkuuhan se, kun se on Hesarin luetuin… Kuka nyt kultamunia munivaa hanhea tappais.

  Kättely ottelun aluksi on “pinnan silottelua”, jotta kaikilla ois kuva Respect-hengestä, mutta onhan siinä pointti, että yritetään edes vaikuttaa kavereille.
  En usko, että ottelun jälkeen tapahtuva kättely aina onnistuisi, toisin kun ennen ottelua, jos pelin henki on ollut vastustajaa mollaava tms.

  Jos vain jaksat, niin todella toivon, että jatkat blogin kirjoittelua! Mikään ei ole yhtä piristävää kesken työpäivän, kuin istahtaa alas kahvikupin kanssa ja lukea viimeisin postauksesi!
  Uskon blogin kiinnostavan, kirjoitat sitten mistä tahansa Euroopan isosta liigasta. Itseäni ei Suomi-futis nappaa, mutta kyllähän siitäkin on kirjoitettava…

  Edelleen KIITOS Kristian, mahtava blogi!

 71. "Kristiina" kirjoittaa:

  Tsemppiä Kristian! Se Roomahan voisi olla hyvä idea, blogisi ovat olleet oikein laadukkaita ja paljon informaatiota antavia.
  Jatka samaa rataa Roomassa, siellähän on paljon parempi ilmastokin kuin Englannissa ja ovat aika hyviä pelaajia nuo oliivimaiden miehet. Samalla voisit kirjoittaa Espanjan jalkapallosta. +tätä ei tarvitse julkaista+

 72. Toffo kirjoittaa:

  Kotimaiseen jalkapalloon keskittyvä blogi kiinnostaisi kyllä huomattavasti brittiblogiakin enemmän. Eli muutto takaisin Suomeen vaan! Mutta kirjoita mistä kirjoitat, lueskellaan aina kun ehditään.

  Tsemppiä!

 73. mikke kirjoittaa:

  olisi paljon kivempi lukea blogia, jos kävisit katsomassa vaikkapa Palermossa pelejä. Saisimme lukea erikoisemmista paikoista juttuja hyvin erilaisiin, mutta intohimoisiin futiskulttuureihin liityen. Moni ei ole muutenkaan ikinä pitänyt englantilaisesta jalkapallosta, joten hyvä jos joku muutos tulee ja blogi muuttuu pan-eurooppalaiseksi.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.