Kansan silmissä jopa vastenmielistä?

| Julkaistu 13. 8. 2012 14:18

Oli jotenkin outoa katsoa eilen telkusta Manchester Cityn ja Chelsean taistelua Community Shield -matsissa. Otteluhan oli viihdyttävä ja tarjosi samalla mahdollisuuden esimerkiksi tarkkailla, miltä viimevuotisessa Belgia – Suomi -maaottelussa näkemäni Eden Hazard näyttää Chelsean paidassa (kaikkien aikojen huvittavin kantapääkikka oli mieleenpainuvin suoritus). Mutta kuitenkin, kuitenkin.

En osannut mitenkään arvata, millaisen positiivisen säväyksen tai pikemminkin hurmoksen loistavasti menneet olympialaiset Britanniaan toisivat. En tarkoita vain enkä edes ensisijaisesti isäntämaan komeaa mitalisaalista. Kansa lumoutui siitä aidosta ilosta, joka Jess Ennisin ja Mo Farrahin kaltaisten voittajien kasvoilta loisti, siitä hyväntahtoisuuden aurasta, joka koko kisoja tuntui ympäröivän. Pariviikkoinen todellisuuspako johonkin viattomampaan aikaan.

Community Shieldissä taas olivat vastakkain oligarkin sekä öljysheikin rahojen mahdilla kootut joukkueet, joiden palkkasotur- ei kun anteeksi pelaajille maksetaan hervottomia summia. Matsissa nähtiin todella ilkeä taklaus, jatkuvaa jurputtamista tuomarille ja City-kannattajien buuausta aina kun John Terry koski palloon. Matsi ei ollut loppuunmyyty, vaikka se pelattiin Wembleytä paljon pienemmällä Villa Parkilla.

Independentin kolumnisti James Lawton tiivisti jo päivää ennen ottelua, että kontrasti olympialaisiin ei voisi olla suurempi. Lawton menee niin pitkälle, että arvelee futiskauden avauksen aikaansaavan monissa urheilunystävissä kyllästyneen vastareaktion ja jopa vastenmielisyyden tunteen.

En yritä julistautua brittien kansallisten tuntojen tuntojen tulkiksi, mutta kyllä tuollaista minunkin mielestäni on ilmassa. Olympialaisia ja valioliigafutista verrataan paitsi kolumneissa ja pubien pöydissä niin ihmisten hiljaisissa mielissä. Esimerkiksi Terry ja Wayne Rooney ovat tietenkin yhä supertähtiä, mutta samalla näyttäytyvät yhä likaisempina legendoina.

Voisivatko eilen Villa Parkilla nähdyt tyhjät penkkirivistöt viitata siihen, että ihmiset nyt aiempaa tarkemmin miettivät, kantavatko puntansa turvonneen ja eettisesti arveluttavan jalkapallobisneksen hoiviin?

Tuskin. Ehkä jotain vaikutusta voi nyt loppukesällä ja vielä syksylläkin olla, mutta viimeistään marraskuussa pyörii business kuten ennenkin. Britit voivat olla entistä huolestuneempia kansallisurheilunsa tilasta, mutta seurarakkaus vetää stadioneille siinä kuin ennenkin.

Entä minä sitten? Brittifutiskauden avaukseen tuntuu olympiahuuman vasta eilen tauottua olevan vaikea syttyä, mutta tiedän tunteen kaikkoavan viimeistään lauantaina stadionilla.

Jäin vielä miettimään ajatusta siitä, että onnea ja iloa sykkineet olympialaiset olisivat olleet katsojilleen jonkinlaista todellisuuspakoa.

Ehkä asia onkin juuri päinvastoin. Jospa valioliigajalkapalloilu oligarkkeineen, sheikkeineen, hemmoteltuine kakaramaisine supertähtineen ja aasialaisten tv-katsojien ehdoilla suunniteltuine otteluaikatauluineen on karannut brittiläisen kadunmiehen todellisuudelta. Ja urheilun aidot ja iloatuottavat kasvot näyttäytyivät olympialaisissa?

Ajatus on samaan aikaan lohduttava ja surullinen.

Pieni hiljaisen miehen protesti lauantain otteluvalinnan osalta lienee joka tapauksessa paikallaan. Blogimme brittifutiskausi nimittäin käynnistyy neljännen sarjatason ottelulla Wimbledon – Chesterfield. AFC Wimbledon on, kuten monet blogimme uskollisista lukijoista varmaankin tietävät, kannattajiensa omistama seura. Seuran toimitusjohtaja Erik Samuelson tekee työtään talkoopohjalta.

25 vastausta artikkeliin “Kansan silmissä jopa vastenmielistä?”

 1. TOT kirjoittaa:

  Hah, vai kaikkien aikojen huvittavin. Eihän tuo ollut vielä mitään, katsopa mihin Ronaldo pystyi, ja ihan ilman mitään painostusta:

  http://www.youtube.com/watch?v=FmL37CyM7tk

  Tässä toinen, melkein yhtä hyvä kuin Hazardin kompastuminen:

  http://www.youtube.com/watch?v=uYpWcWTZbMg

  Sattuu sitä parhaillekin, ja oikeastaan juuri heille, koska he yrittävät paljon ja vaikeita temppuja. Ne, jotka eivät yritä, eivät mokaa, mutta eivät myöskään koskaan onnistu. Varman päälle saa vain keskinkertaista.

 2. albiceleste kirjoittaa:

  Kyllä minun sydäntäni ainakin ilahdutti erityisesti Carlitos Tevezin upea golazo ja paitatribuutti Fuerte Apachelle. :) Paljon enemmän kuin yksikään olympiasuoritus. Mutta ymmärrän kyllä pointin, joskin se on siinä mielessä virheellinen, että jos näitä puhtoisia olympiaurheiljoita tarkkailtaisiin samalla intensiteetillä, niin kaikenlaista törttöilyä sieltäkin löytyisi. Ja moniko oli dopattu?

 3. TOT kirjoittaa:

  Pienen harkinnan jälkeen, tuo Ronaldon toinenkin on vielä tuota Hazardin kompurointia hauskempi. Ehkä kaikista kolmesta ehdokkaasta huvittavin, koska tuo Riverdance vain näyttää niin hiton hauskalta jo valmiiksi.

  Tällä videolla on muuten hauskannäköistä “kikkailua” Emile Heskeyltä, siinä minuutin kohdalla:

  http://www.youtube.com/watch?v=FaBi4Sud0go

  Hervoton, minun listani kärjessä. Heskey on ehkä niitä, joiden ei kannattaisi edes yrittää.

  Ja tässä vielä Messi:

  http://www.youtube.com/watch?v=xSnHBH3-VRs

  Ei ihan niin hauskan näköinen kuin muut, koska missasi pallon kokonaan.

 4. juupa juu kirjoittaa:

  Paljonko tuolla Valioliigassa tehdään doping-testejä? Pitääkö pelaajien ilmoittaa pari viikkoa etukäteen wadalle, missä kulloinkin liikkuvat, että testaaja voi tulla ottamaaan näytteensä. Joo eipä noiden taida tarvita koskaan kusta mukiin.

 5. Marski kirjoittaa:

  Vihdoinkin Wimbledon-juttu! Olen tainnut ohimennen kysyä viime kaudella, josko aiheesta jotain heruisi : )

 6. Riba de Sella kirjoittaa:

  Mitenkäs Hazard pelasi? En itse nähnyt peliä ja pitäisi päättää, laitanko Hazardin vai Matan FPL

  http://fantasy.premierleague.com/

  joukkueeseen pariksi eka kiekaksi. Tavoitteena tietenkin saada paras mahdollinen lähtö Brittifutisblogi-liigaan, liittymiskoodi

  49339-16785

 7. Kristian kirjoittaa:

  Marski:

  Joo, vähän noloakin että tuo on tähän mennessä jäänyt tekemättä. Tuonne on vähän kömpelö täältä Swindonista mennä muuten kuin omalla autolla (jota en matsireissuilla suosi jo siitä syystä, että on usein mukava ottaa pari pintia) vaikka matkaa on joku 80 kilometriä.

  juupa juu:

  doping-testaus Valioliigassa ja ylipäätään brittifutiksessa olisi kyllä oman tekstinsä aihe, pistän muistiin.

  TOT:

  myönnän, olet oikeassa, ei ollut kaikkien aikojen hassuin. 😀

 8. Kristian kirjoittaa:

  Riba de Sella:

  Puhkikulunutta sanontaa käyttäen: eipä kyllä esittänyt oikein mitään. Chelsean syöttökombinaatiot ylipäätään tuntuivat olevan vielä sen verran hakusessa, että vaikea sanoa missä määrin tuo välttävä esitys oli pelkästään kaverin omaa syytä. Energiaa ja yritystä kyllä oli.

 9. Riba de Sella kirjoittaa:

  @Kristian, cheers, juuri toivomani vastaus :-) Mata mulla on ollut ykkösvaihtoehto sen jälkeen, kun Espanja tippui olympialaisista. Jos Hazard olisi ollut aivan ilmiömäinen eilen, olisi pitänyt ehkä miettiä asiaa uudestaan.

 10. albiceleste kirjoittaa:

  Kesäjuttu liittyen ei oikein mihinkään: Pep Guardiola on ostanut talon Como-järven rannalta, läheltä Milanoa. Ei ehkä merkitse mitään, koska ostihan Mourinhokin sen talon Lontoosta.

  Mutta… Pep on aina rakastanut Italiaa, jo pelivuosinaan (Romassa ja Bresciassa), ja puhunut usein haaveestaan valmentaa siellä. Joten: Inter vai Milan? Sanoisin, että Inter, koska Pep ei varmasti tulisi toimeen Berlusconin kaltaisen öykkärin kanssa. Interissä on myös tällä kaudella (ja todennäköisesti seuraavallakin) seitsemän argentiinalaista, ja Pep tunnetusti tulee heidän kanssaan loistavasti juttuun.

  Toisaalta Milan juuri hankkiutui eroon Ibrasta, jonka kanssa Pep ei mitenkään voi tehdä yhteistyötä. Ja tulevaa vaalityötä ajatellen Guardiolan nappaaminen olisi oiva sulka Don Silvion hattuun.

  Silti sanon Inter.

  Pep kuitenkin jatkaa yhä sapattivuottaan New Yorkissa. Neuvotteluja silti käydään.

 11. Raffi kirjoittaa:

  Kristian tai Lawton on uskoakseni oikeassa. Lauantai-iltana olympiapuistosta tullessa olo oli todella epätodellinen. Tuntui, että nyt sen sisällä asuvan pienen urheiluihmisen maha täynnä ja takki tyhjä. Oli olo, että penkkiurheilumatkailun osalta on nyt kaikki nähty.

  Oli olotila, jossa ei enää ollut mitään väliä, mitä otteluita lokakuun viikonloppuna pelataan, kun Lontooseen on futisreissulle uudelleen tulossa. Oli jopa olo, että sitä voisi olla rouvan kanssa Oxford Streetillä ennemmin kuin Upton Parkilla tai Emiratesilla. Ei ole moinen tullut aikaisemmin edes mieleen, saati sitten että sitä vakavasti pohti ja puhui vielä kolmelle kaverille ääneen. Ohimeneväähän se on, kuten Kristiankin totesi, se lienee kyllä varmaa, mutta uskomaton tunnetila se silti oli. Varsinkin kun en ole mikään lajiniilo, sillä edellinen yleisurheilukäynti oli Suomi-Ruotsi maaottelu joskus 80-luvulla.

  Brittien kisahuuma oli kyllä ihan jotain uskomatonta. 50km kävelyssäkin tuntui, että palattiin urheilun ytimeen, kun viimeisenä kävelleet saivat jatkuvasti mieletöntä kannustusta (olkoonkin, että yksi oli britti) ja kärjessä porskuttaneet venäläiset ja aussit joutuivat tyytymään murto-osaan. Sama ilmiö oli havaittavissa miesten maratonilla sunnuntaina. Toivottavasti tämä ilmiö siirtyisi vaikka sitten alasarjoihin suosion kasvuun. Huippu-urheilua voi olla muuallakin kuin absolutisella huipulla.

 12. TOT kirjoittaa:

  “Toisaalta Milan juuri hankkiutui eroon Ibrasta, jonka kanssa Pep ei mitenkään voi tehdä yhteistyötä.”

  No ei Milan kuitenkaan mitenkään aktiivisesti hankkiutunut eroon Ibrasta, vaan Ibra ostettiin joukkueesta pois isolla rahalla ja pitkän maanittelun jälkeen.

 13. Joel Aaltonen kirjoittaa:

  Otan koska vain mieluummin dekadentit, nihilistiset ja moraalisesti arveluttavat jalkapalloilijat kuin kerran neljässä vuodessa pepsodent-hymyn naamalleen vetävät “urheilun lähettiläät”. Ihmiset eivät opi mitään, taas nostetaan jotkut toisten yläpuolelle. Nyt samat jalkapalloilijat jotka hetki sitten olivat vielä roolimalleja, ovatkin hirviöitä.

  Draamaa ei ole ilman paholaista. Elämä kaikessa raadollisuudessaan luo aina parhaat tarinat. Öljyrahat, pettäjät, rasistit, mulkut… ne ovat osa kaikkea. Jonkun aikaa ne voidaan pitää poissa valokeilasta, mutta loppujenlopuksi ne vaanivat aina jossain taustalla.

 14. juha kirjoittaa:

  Kun pidän asian simppelinä niin tarvitsenko muuta kuin Urheilukanavan ,joka näyttää Liigaotteluita säännöllisesti ?
  ja siihen pieni Vakioveikkaus viereen ?
  Ja Tuloksena näistä on yleensä ollut keskinkertainen Veikkaus
  joka ei palauta senttejä takaisin ja tukku Otteluita joiden takia kannattaa maksaa Kuukasimaksu Urheilukanavalle.

  Pelaajia on joiden Egot ovat Isoja ja Twitterissä ,Lehdistössä
  ja Ihmistenpuheissa ne vain kasvavat.
  Lisäarvo jonka ne tuovat Lajille eivät ole sama asia kuin hieno Jalkapallo, Onneksi on niin.
  Juonenkäänteet Joukkueidenmanagereiden, FA:n ja Pelaajien Keskinäisistä suhteista sekä Kommentaattorien luutuneet Mielipiteet voi ainakin yrittää jättää taka-alalle.

  Jalkapallo sinänsä ei ole “kansalle vastenmielistä”
  Sitten vielä on seikka että Chesterfieldillä on hieno seuran Logo
  Hi Hi !

 15. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Hyvin sanottu, Joel! Asia on just noin. Media ensin luo näitä sankareita, mutta kun ensimmäinen kämmi sattuu (tappelu, känni, muu sekoilu), niin ne ilolla vetävät sen sankarin lokaan.

  Minusta näissä olympialaisissa oli jotakin äärimmäisen muovista.

 16. mph kirjoittaa:

  TOT: Ranskalaisissa urheilulehdissä ainakin kirjoiteltiin, että nimenomaan Milan bundlasi Ibran Silvan myyntiin, eli halusi siitä eroon. Palkkaan ei enää riittänyt rahaa. Totuus varmaan jostain välimaastosta.

 17. Isävalkku kirjoittaa:

  Olympialaisista taisikin tulla paikanpäällä brittien sisäpiirin tapahtuma. Olihan turistien määräkin suorastaan romahtanut!
  Alku- ja loppujuhlallisuuksien perusteella voi tosin kysyä mitä väliä. Olivathan ne tv:n välitykselläkin sellaisia “yes we can” -spektaakkeleita, joihin tuskin muussa yhteydessä olisi päästy.

  Aika monelle britille olympialaisten lajit taisivat olla jopa eksoottisen kiinnostavia. Kyllästymäänkään ei pääse, jos seuraavan kerran kisat Lontoossa ovat ehkä joskus 2080. Todennäköisesti Englannin kuninkaan tuolloin ollessa vallassa.

  Katsomoiden loistava tunnelma nousi isoksi asiaksi.
  Urheilijat pienissäkin lajeissa ihmettelivät sitä. Häntäpään tulijoitakin kannustettiin. Mistähän oikein oli kyse? Oliko kyse katsomokulttuurin yleisestä korkeasta tasosta, brittiläisestä kohteliaisuudesta vai siitä, että katsomoihin löysi tavallista enemmän positiivisesti asennoituneita katsojia? Ehkä mukana oli vähän näitä kaikkia. Hyvä fiilis ja tsemppi näytti olevan ensisijalla. Väistämättä mieleen tuli futiksen EM-kisojen Irlannin kannattajat.

  Suomessa alkoi heti kisojen jälkeen tiukka suorituspuristeinen julkinen keskustelu. Vähän samaa kuin futiksenkin maajoukkueen kanssa. Perkele – on pärjättävä! Fiilis on vähän sellainen, että katsojatkaan ei saa nauttia ennen kuin tulee tulosta! Ei ihme, että uudet lajit vetää nuoria.

 18. Pele kirjoittaa:

  http://www.101greatgoals.com/gvideos/germany-6-argentina-1-u21s/ nähdäänkö illalla samankaltaista ryöpytystä? 😀 .

 19. TOT kirjoittaa:

  “Ranskalaisissa urheilulehdissä ainakin kirjoiteltiin, että nimenomaan Milan bundlasi Ibran Silvan myyntiin, eli halusi siitä eroon. Palkkaan ei enää riittänyt rahaa.”

  Jälkimmäinen kohta lienee tottakin, Milan on talousvaikeuksissa ja se vaikutti kauppaan. Muuten haluaisin nähdä kuinka luotettavaan uutisointiin viittaat, sillä julkisestihan tilanne eteni siten, että Milan oli taloudellisten olosuhteiden pakottama hyväksymään varsin korkeat tarjoukset joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Muutama tosiseikka:

  1. kun pelaaja siirretään pois joukkueesta, koska palkkoja ei ole varaa maksaa, hänet myydään edullisesti ja nopeasti trajouksen tullessa. Kuitenkin PSG joutui maksamaan Ibrasta täyden hinnan, €20 miljoonaa, ennen kuin Ambrosini selitti Berlusconille, että tällä hinnalla kannattaa jo myydä (kyllä, 42 miljoonaa euora Silvasta oli se ratkaisevampi tekijä).

  2. Ibrahimovicin vastaanotto Pariisiin oli suurempi kuin Silvan, mistä voidaan arvioida, ettei hän ollut missään nimessä pelkkä kylkiäinen.

  3. Ibra sai Pariisissa palkankorotuksen, ja jos hänet olisi otettu pakosta liian kalliin sopimuksen takia, hän olisi siirtynyt nykyisellä sopimuksellaan, ei uudella, pidemmällä ja kalliimmalla. Hän on tällä hetkellä kai maailman toiseksi parhaiten palkattu jalkapalloilija, Samuel Eto’on jälkeen.

  Viittasin kuitenkin tähän:

  http://www.goal.com/en-sg/news/3985/editorial/2012/07/19/3251623/get-zlatan-how-psg-lured-one-of-the-worlds-deadliest

  Julien Laurensin mukaan siis PSG kulutti puoli vuotta houkutellakseen Ibrahimovicin Pariisiin, myi idean ensin hänen agentilleen, sitten hänen vaimolleen. joka tapauksessa: Ibran houkutteleminen aloitettiin jo ennen tarjousta Silvasta. Ehkä kaupan saattoi ratkaista se, kun Milan hyväksyi PSG:n tarjouksen Silvasta. Hän saattoi hyvin ajatella, että kun he molemmat menevät Pariisiin, lähtee Milanista kaksi parasta pelaajaa PSG:hen, josta tulee kertaheitolla vahvempi seura.

  Silvan kaappaaminen Milanista näyttäisi ylipäätään tehneen PSG:stä pelaajien silmissä yhden suurista. Tietysti ihan selvästä syystä: Milan on suuri seura, johon lähes jokainen pelaaja voisi haaveilla siirtyvänsä. Jos PSG ostaa Milanin parhaan pelaajan, tulee siitä yhtä houkuttava kuin Milanista. Vähän niin kuin City ja Chelsea ovat nousseet houkutteleviksi.

 20. albiceleste kirjoittaa:

  Pele: Pelle olis parempi nicci.

  Krisu, olen päättänyt jättää tämän blogin ja syynä on juuri nimimerkki Pelen jatkuva trollaus. Luen kuitenkin jatkossakin.

 21. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Tästä blogia?

  http://www.hs.fi/urheilu/Urheilulehti+HJK+neuvottelee+jo+Muurisen+seuraajasta/a1305593092892

 22. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Albin puolesta uutisoin että argot voitti sakut 3 – 1. En kattonut kuin highlightsit myöhemmin, mutta Messin ja Di Marian maalit oli upeat ja Khediran oma maali hykerryttävä. En ole erityinen Argentiina-fani, mutta ainahan se ilahduttaa kun Saksa ottaa kuokkaan.

  Mitäs mieltä Kristian Suomen pelistä?

 23. sevillano kirjoittaa:

  No, minä nyt kuitenkin vielä kirjoittelen, koskapa sellaista tyyppiä, joka allekirj. ylipäätään voisi häiritä, ei ole vielä suunniteltukaan saatikka syntynyt! Mielestäni…

  Mutta muutoin olen vakavasti samaa mieltä, että jotenkin tästä futishommasta on mennyt ns. perusmaku pois. Ei se sytytä enää esim. täällä Espanjassa entiseen malliin. Liigan alkuun on enää 2 pv., eikä sanottu seikka ole saanut lainkaan sellaista “vaahtoamista” aikaan kuin entisvuosina. Mm. futisklubeilla on oudon hiljaista.

  Sitä hommaa on tullut ilmoille liian kanssa. Oli kesällä ensin tämä edustuksen EM. Sitten tuli vielä sub19-EM. Urheilulehdet kirjoittelivat ja kolumnistit pauhasivat niin, että lienee takki tyhjä kaikilta nyten sitten. Mm. Espanjan olympiajengin täysi mahalasku oli mielestäni oireellinen.

  Oma selitykseni koko nuhjuiselle menolle on se, että homma on vissiin liiaksi eriytynyt ns. urheilun perusajatuksesta. Perusajatuksen näkee enää esim. meillä ainoastaan tuossa lähipuistossa, missä pikkukundit potkiskelevat yötä päivää. Se on taitoleikki, leikinomaisuus ja siinä sivussa sen katsominen, “kuka on kuka”!

 24. TOT kirjoittaa:

  “http://www.101greatgoals.com/gvideos/germany-6-argentina-1-u21s/ nähdäänkö illalla samankaltaista ryöpytystä? 😀 .”

  No ei nähty, ei. 😀 Tai no, melkein, mutta toisin päin. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, vai kuinka.

 25. Pele kirjoittaa:

  Saksa oli parempi joukkue kuin Argentiina, mutta ulosajo johti vääjäämättä siihen ettei Saksan hyökkäysvoittoinen peli pystyisi pitämään maalia puhtaana. Täytyy kuitenkin muistaa että kyseessä oli pelkkä harjoituspeli, Argentiina on huonoimillaan kun se pelaa paineiden alla, nyt niitä tietysti ei ollut :) . Täytyy kuitenkin myöntää että Mascherano on nykyään parempi pelaaja kuin Liverpool aikoina, silloin oli sekä vastenmielinen että keskinkertainen pelaaja, nyt sentään taidot ovat parantuneet 😀 .

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.