Jess vastaan futis, 6-0

| Julkaistu 5. 8. 2012 17:31

Iso-Britannian jalkapallojoukkueet, mitä jäi käteen? Pelaajille varmasti hienoja ja ikimuistoisiakin kokemuksia, muuten vastaus kuuluu, että eipä juuri mitään. Toisinkin olisi voinut olla.

Naisten joukkue oli ylittää tärkeän kynnyksen tai läpäistä lasikaton. Naisten jalkapalloilua kun ei Britanniassa yleensä pidetä erityisen vakavastiotettavana kilpaurheiluna. Nyt Team GB kuitenkin herätti runsaasti positiivista huomiota ja edesottamukset nousivat pubikeskustelujen aiheeksi. Tappio puolivälierissä Kanadalle kuitenkin katkaisi orastaneen ilmiön ja sittemmin koko futis unohtui Britannian superlauantain alle.

Miesten puolella Englannilla olivat Team GB:ssä käytännössä mukana vaaditun ikäluokan (eli U23) B-maajoukkueen pelaajat, koska kymmenkunta parasta miestä oli sivussa joko taannoisen EM-kisaedustuksen tai loukkaantumisten vuoksi. Joukkueesta olisi kuitenkin tullut jopa yhteiskunnallisia vaikutuksia sisältävä ilmiö, jos se olisi vastoin odotuksia sattununut menestymään.

Englannissa ja luultavasti myös Walesissa ja Skotlannissa vallitsee nyt ihan oikea olympiahuuma. Eilisen mahtava yleisurheilumenestys ja etenkin kisojen pyhimyshahmoksi jo parin vuoden ajan pohjustetun seitsenottelijan Jessica Ennisin ylivoima ovat pitkästä aikaa havahdutelleet brittiläistä kansallistuntoa. Mikäli miesten futisjoukkue olisi onnistunut menemään finaaliin ja jopa voittamaan, niin brittiläinen yhteishenki olisi historiallisesti ulottunut jopa futikseen.

Nyt ei kuten sanottua jäänyt käteen yhtään mitään, joukkue jää historiaan kummallisena kuriositeettina, joka ei saa seuraajaa ennen kuin Britannia seuraavan kerran olympialaisia isännöi.

Teen lopuksi poikkeuksen ja kirjoitan muusta kuin futiksesta. Tänään tuntuisi hassulta jutella brittiläisestä urheilusta palaamatta yleisurheiluun ja Ennisiin.

Minulle ei juuri ole kasvanut englantilaista saati brittiläistä identiteettiä, vaikka saarella olenkin pitkään maahanmuuttajana asunut. Silti täytyy tunnustaa, että silmä kostui kun näin Jessin illmeen hänen ylittäessään maaliviivan viimeisessä lajissa. Tuohon ikimuistoiseen hetkeen tiivistyi kaikki se onni, jota urheilu voi harrastajilleen, mutta myös urheilun seuraajille tuoda.

Tehdä kaikkien aikojen paras suorituksensa hirvittävien paineiden alla, mutta samalla mahtavan kotiyleisön kannustaessa. Suurimmassa kilpailussa, johon yleisurheilija voi koskaan osallistua. Eikä Jess näyttänyt tekevän mitään väkisin, BBC:n jatkuvissa haastatteluissa (tuli mieleen, että jättäkää nyt tyttö välillä rauhaan) hänestä aisti ilon ja rauhallisuuden.

Jessiä ei aikanaan todellakaan sattumalta valittu antamaan kisoille kasvot ennakkomainonnassa. Karibialaisen maahanmuuttajan ja kantaväestön edustajan lapsena hän rakentaa siltaa etnisten ryhmien välille. Hän on nainen, ja naiset ovat brittien rakastamissa palloilulajeissa statistien asemassa. Jess on yhä asuu syntymäpaikkakunnallaan eli teollisuuskaupunki Sheffieldissä, mikä voimakkaasti vetoaa työväenluokkaan.

Jess ei ole rakennettu tuote, hän on kaikkia noita lueteltuja juttuja ja lisäksi sujuvasanainen, korkeasti koulutettu, kaunis ja kohtelias.

On hienoa, että Britannian tytöt nyt saivat tuollaisen roolimallin silikonipumpattujen ”glamour-mallien” sun muiden BB-asukkaiden oheen ja mieluiten sijaan. Tämä on maa, jossa teinityttöjen ihannammatti on julkkis. Maa, jossa monet tytöt luulevat meikin paksuuden ja hameen lyhyyden määrittävän heidän arvonsa miesten silmissä.

Vaikka Jess Ennis ei koskaan enää voittaisi mitään, niin hän on tehnyt maalleen valtavan palveluksen. Jess, josta ajallaan tulee Lady Ennis, toki joutuu viettämään loppuelämänsä kansakunnan kaapin päällä ja räävittömimpien tabloidien paparazzi-kuvaajia peläten. Eiköhän hän siitäkin selviä.

18 vastausta artikkeliin “Jess vastaan futis, 6-0”

 1. albiceleste kirjoittaa:

  Oli kyllä melkoisia pettymyksiä nämä esitykset sekä miesten että naisten futis-TeamGB:eiltä. Välillä näytti jo paremmalta. Mutta kai ne kotikentän paineet sitten voittivat, ja mentiin taas kerran ulos rankkareilla. Tuskin kuitenkaan Britannia tätä mitalisateessa suree.

  Ja Jess on suuri sankari, hyvä niin.

  Futikseen vielä liittyen: nähdäänköhän parhaillaan Aasian nousu kuten aikoinaan Afrikan? Nyt Afrikka taantuu, mutta japsit ja Etelä-Korea jyräävät. Nimimiehiä myös häipyy Aasian rahaseuroihin uran illankoitossa.

 2. juha kirjoittaa:

  Juu ! kyllä futis tarvitsee viereen jotain muuta välillä. (ja kuitenkin Kauden avausottelu on taustalla mielessä.)
  Britit ovat tarjonneet tukun hienoja Urheilijoita katseltavaksi ja Ennis on tietenkin sellainen.
  Yksikkösoutaja,Kymppitonnin voittaja ja Andy Murray.
  Chrystal Palace oli aiemmin ainakin Yleisurheilijoiden Harjoittelupaikkana.
  Murray Kuulemma kannattaa futiksessa kaikkia muita paitsi Englantia.
  Federerin ajoitus oli ensimmäisessä kymmenessä pelissä
  monesti ihan pielessä ja sitten vielä hän kuitenkin yritti Volleystä pointseja vaikka olisi ne todennäköisesti saanut antamalla pallon ensin pompata Kentastä.
  Edellisen Ottelun kolmas erä 19-17 vaati veronsa.
  Ja ennenkuin Federer pääsi edes jotenkuten Otteluun mukaan
  oli Murraylla jo erä plakkarissa ja johto 0-2 toisessa erässä.
  Andystä kerrottiin myös kuinka hän oli paennut Koulussaan Opettajanpöydän alle ja pelastunut kun Murhaaja kävi heidän Koulussaan Ampumassa.

 3. TOT kirjoittaa:

  ” Joukkueesta olisi kuitenkin tullut jopa yhteiskunnallisia vaikutuksia sisältävä ilmiö, jos se olisi vastoin odotuksia sattununut menestymään.”

  GB oli ratkaisevaan tappioonsa saakka vedonvälittäjien kakkossuosikki (heti Brasilian jälkeen) voittamaan miesten olympiafutiksen. Vaikka välissä taisi Uruguay käväistä toisiksi alimmilla kertoimilla, niin kiistatta yleiset odotukset olivat, että GB menestyy eikä karsiudu heti puolivälierissä jotain Etelä-Koreaa vastaan.

  Naisten futiksessa tasoero maailman huippuun (Ruotsi, Japani, Ranska, USA, sekä vielä kiintiöiden takia ulos jääneet maailman huiput Norja ja Saksa) on tunnustettu ja niin suuri, ettei mestaruushaaveita sentään taidettu elättää. Brasilian voittaminen oli jo yllätys.

 4. TOT kirjoittaa:

  Niin joo, alkuperäinen kakkossuosikki oli tietysti Espanja, mutta sen karsiuduttua nousi GB veikkauksissa kakkossuosikiksi. Sitä ennenkin kolmossuosikki kuitenkin. Kertoimet heijastelevat vedonlyöjien käyttäytymistä, joten ei sen voitto nyt missään nimessä odotusten vastaista olisi ollut.

 5. Kristian kirjoittaa:

  TOT:

  No aika kova luotto oli vedonlyöjillä joukkueeseen, joka tosiaan suurimmalta osin oli vaaditussa ikäluokassa (U23) Englannin kakkosjoukkue. Aika paljonhan suurkisoissa on liikkeellä ns. tyhmää rahaa, eli jos vedonlyöntitoimistot ovat ajatelleet kisahuumaisten brittien lyövän viihdevetoja Englannin puolesta joka tapauksessa, niin kerroin painettiin luonnottoman matalaksi?

 6. pnus kirjoittaa:

  Olisiko se kuitenkin Dame Jessica eikä Lady Ennis?

 7. Kristian kirjoittaa:

  Pnus:

  Saattaa hyvin olla. Yritin saada jotain tolkkua noista aatelisnimistä, jossain toisaalta väitettiin, että nykyään tulisi naisille nimi samalla periaatteella kuin miehille, vrt. Lord Coe.

  Brittiläisessä elämänmenossa on vielä hyvin paljon aspekteja, joista en mitään tiedä tai joita en ymmärrä. :)

 8. Mischa kirjoittaa:

  Minua sykähdytti kovasti myös Mo Farahin hieno voitto kymppitonnilla. Kun Farah ja kakkoseksi juossut treenikaverinsa Rupp osoittivat toisiaan maaliviivan jälkeen, heidän kasvoiltaan saattoi aistia ajatuksen: “we did it!”. Siinä urheilun rajoja rikkova voima syrjäytti hetkellisesti kaiken kilpaurheiluun liitetyn kaupallisuuden ja kyynisyyden.

 9. pöppid kirjoittaa:

  Huomenna Cadiz voittaa!

  http://www.goal.com/en-us/match/87903/cadiz-vs-celtic/preview

 10. sevillano kirjoittaa:

  Kiitokset vaan arvoisa nimim. “pöppid”. Antoipa paljon miettimisen aihetta. Provokaatioyritys tietenkin, mutta mitähän lienee ajateltu… Kuka on neronleimauksen takana ja mikähän lienee ajatuksenjuoksu…
  Todella mielenkiintoista.

 11. Pele kirjoittaa:

  Brasilia on voiton päästä himoitusta olympiakullasta, vastaan asettuu Meksiko joka on myös näyttänyt omat kykynsä turnauksessa. Brasilia on tehnyt jokaisessa ottelussaan kolme maalia ja tähän mennessä se on riittänyt kaikissa voittoon. Ajoittain Brassien puolustus on ollut hakoteillä ja on näyttänyt siltä että Brasilia olisi pahasti alakynnessä, kuten myös eilen Etelä-Koreaa vastaan ottelun alkuhetkillä. Se mikä on ollut ihailtavaa nähdä on tuo periksiantamattomuus, vaikka ovat tappioasemassa tai alakynnessä niin jaksavat kuitenkin painaa päälle ja tuolla materiaalilla tulosta syntyy tuolloin vääjäämättä.

  Finaalin erikoisuus on se, että Brasilia ei ole peliäkään vielä pelannut Wembleyllä turnauksessa, kun taas Meksiko pelasi sekä neljännesvälierän että välierän Wembleyllä. Nyt jos koskaan on kuitenkin Brasilian mahdollisuus voittaa olympiaturnaus, ja tällä materiaalilla tappio finaalissa olisi suuri pettymys.

 12. albiceleste kirjoittaa:

  :)

 13. Pele kirjoittaa:

  Vahingonilo on paras ilo, mutta todellisuudessahan Brasilia haluaa voittaa tuon ensimmäisen olympiakullan kotiyleisönsä edessä joten neljän vuoden päästä sitten 😀 . Argentiina ja Uruguay sitten vissiin taistelee toisesta paikasta niihin kisoihin, mutta onhan se jo nähty että Uruguay on se ainoa oikea vaaleansininen :) .

  Rehelliset onnittelut kuitenkin Meksikolle, olivat kisojen paras joukkue ja pelasivat erittäin fiksusti Brasiliaa vastaan. Vielä nähtiin ettei brassien nuoriso-osasto ollut vielä valmis voittoon, mutta kahden vuoden päästä MM-kisoissa jalkeilla pitäisi olla sen verran kova joukkue, että maailmanmestaruudesta taistellaan totisesti mahtavan kotiyleisön edessä :) .

 14. albiceleste kirjoittaa:

  Pele: vahingoilohan on sinun spesiaalialasi 😉 Minä vain hymyilin Meksikon huippusuoritukselle. Tosin olihan se aika hassua että palstan “asiantuntijoiden” arviot urgojen ja brassien ylivoimasta menivät *yllättäen* vähän vaihtopenkin alle… 😉

  Meksiko oli joukkue, Brasilia vain nippu ylimielisiä supertähtiä, jotka lopussa tappelivat naurettavasti keskenään. Säälittävää.

  Peralta, mikä sankari. :) Kuka on Neymar?

 15. albiceleste kirjoittaa:

  Muutenkin kehno päivä brasseille: Benfican Luisao tyrmäsi dumarin, niin että matsi oli pakko keskeyttää, ja PSG:n Maxwell teki oman maalin. Niin, ja Chelsean uusi hankinta Oscar tietty missasi sen sitterin vs. Meksiko.

  Sen sijaan argentiinalaiset kunnostautuivat. Messi teki upean maalin Dinamo Bucarestia vastaan, ja Masche yhden upeista pitkistä maalisyötöistään, josta Ibi Afellay sitten pisti golazon.

  http://www.101greatgoals.com/gvideos/quality-goal-this-ibrahim-afellay-barcelona-v-dinamo-bucharest/

  Pele taas ei pysty, tietenkään, myöntämään Meksikon paremmuutta tai edes onittelemaan voittajaa:

  https://plus.google.com/u/0/112894531039671405055/posts/ACMfCJNAyS2

  (Nimimerkki Pele (osuva!), ensi kerralla kun trollaat, mieti, haluatko tulla trollatuksi takaisin. Jos vastaus on kyllä, niin siitä sitten vaan. ;))

 16. sevillano kirjoittaa:

  Meillä tuli tämä futisfinaali vielä uusintana valtion kanavalla tuossa aamulla, ja tuli katsottua matsi uudestaan “toisin silmin”. Mielestäni Brasilian valmentaja saa ottaa osaltaan tappion piikkiinsä. Tosin brassipoikia tuntui jännittäneen melkoisesti, vaan tietenkin se siitä karisi väsymyksen lisääntyessä, mutta kuitenkin – kaiken kaikkiaan – valmentaja lähti virheellisesti ja sanoisinko keskenkuntoisesti peliin.

  Ehkä valmentajalla oli liikaa luottamusta supertähtiinsä ja niiden kykyyn hoitaa homma. Mutta futis on – ja aina pysyneekin sellaisena – joukkuepeliä. Pelin pitänee aina ja koko ajan olla huippuunsa organisoitunutta, mutta nyt liian usein mm. näki taitavan brassihyökkääjän pelin tukehtuvan jopa kolmen azteekin – kuten esp. selostaja heitä nimitti – puristuksessa ja pallo otettiin pois.

  Myös puolustuspäässä brasseilla näkyi toisinaan pahaa neuvottomuutta. Esim. 2-0 -maalissa azteekkien no:t 13 ja 14 pelasivat kauniisti brassipuolustuksen hajalle ja osaltaan toisaalle, ja maalin pukkaajalla oli aikaa ja tilaa vielä jopa katsoa ja sijoittaa. Meksikon jengi oli mielestäni nimenomaan taktisesti rennompi ja parempi, ja ansaitsi voiton.

 17. Pele kirjoittaa:

  albiceleste: No ei ole sinunkaan arvelut juuri osuneet kohdalleen viime vuosina :) . Aina sen piskuisen Argentiinan pitäisi vihdoin näyttää osaamistaan ja paremmuuttaan, mutta jälkeenpäin syy löytyy aina penkin puolelta. Syy on kuitenkin nämä Mascheraanot ja Messit, jotka eivät pysty maajoukkueessa kovissa paikoissa mihinkään, eivätkä näytä ollenkaan samoilta pelaajilta kuin seurajoukkueissaan. Näköjään näillä argoilla sydän sykkii seurajoukkueille kovempaa kuin maajoukkueelle. Vasta sitten kun vastaan asettuu Brasilia niin jaksetaan tsempata vähän ylimääräistä, Brasilia vastaan pelatut ottelut ovat nykyään argomaajoukkueen ainoat “finaalit” :D.

 18. albiceleste kirjoittaa:

  Pele aina vaan trollaa. Opettelepa edes kirjoittamaan Mascheranon nimi oikein.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.