Älä osta mitään Wembleyltä!

| Julkaistu 2. 8. 2012 23:29

Kävin suunnitelmieni mukaan katsomassa olympiafutista ja kokemus oli kerrassaan mainio. Ottelun tunnelmasta tuonnempana, kerron ensin eräästä tapauksesta Wembleyn kaupunginosan high streetillä.  

Katu on sellainen kuin englantilaisten pikkukaupunkien tai pikkuisten kaupunginosien pääkadut urbaaneilla alueilla yleensä ovat: bangladeshilaisia ravintoloita, pikaruokapaikkoja, kampaamoita, puolalainen ruokakauppa, ketjupubi, perinteinen pubi, pakistanilainen kulmakauppa, vedonlyöntitoimisto, ”kaikki tavarat punnalla” -ketjun kauppa, lounasruokala.

Keskiviikkona päivysti kadun loppupäässä, muutaman sadan metrin päässä Wembleyn stadionilta, virkapukuinen olympiakisaopas. Siis sellainen hymyilevä nuori ihminen, joka vapaaehtoistyöntekijänä opastaa ja auttaa kisavieraita.

”Älkää ostako mitään Wembleyltä vaan kuluttakaa rahanne täällä, hinnat ainakin puolet halvempia”, hän huikkaili otteluun tungeksiville ihmismassoille tytönäänellään. Ja huusi uudestaan, ja uudestaan.

Ja ansaitsi samalle kehuni, jotka esitän tässä, kun ei paikan päällä tullut tehtyä. Tyttö oli erinomaisen oikealla asialla. Kansainvälisen olympiakomitean tolkuttomuuksiin asti venynyt ahneus ansaitsee tulla haastetuksi, ja sitä hienompaa kun haasteen asettaa tavallinen pieni ihminen sinänsä pienen teon kautta.

Englannin jalkapalloliitto FA ei kehtaisi tai uskaltaisi toimia kuten KOK. Keskiviikkona oli koko Wembleyn ympäristö puhdas fanituotekauppiaista, hampurilaisgrilleistä, hodarivaunuista ja kaikenlaisista mitättömistä jobbareista, jotka yrittävät tehdä hitusen rahaa suuresta tapahtumasta.

Tämä usein yhden ihmisen yrityksinä toimiva basaarimainen todellisuus on tuttu kaikille isoja jalkapallo-otteluita Englannissa kokeneille. Bisnes on usein mustaa tai vähintään harmaata, mutta on yleensä paikallisten pyörittämää ja kuuluu tapahtuman henkeen. Olen nähnyt sellaistakin, että stadionin vieressä asuva perhe myy hodareita talonsa etupihalta. Rahastajana on kahdeksanvuotias tytär ja hodarimestarina teini-ikäinen poika.

Keskiviikkona Wembleyn sisääntuloreiteillä ei mitään, ei ketään. Ei yhtään innokasta nuorukaista myymässä Etelä-Korean tai Gabonin fanituotteita tai otteluhuivia. Ei ensimmäistäkään pikaruokakärryä. Kauppa olisi kyllä käynyt, koska valtaosa 78 000 katsojasta oli hilpeitä kisaturisteja, joille 60 punnan ottelulippu ei ollut ongelma.

Kansainvälinen olympiakomitea kuitenkin katsoo kilpailijoikseen jokaisen huivikaupustelijankin, joten järjestysmiehet ja poliisi vahtivat tarkalla silmällä, ettei kukaan pääse moista kauppaa tekemään. Kaikkien ostotapahtumien tulee tapahtuman stadionin sisällä, jossa kolmanneslitran olut esimerkiksi maksoi brittiläisittäin järjettömät 4,50 puntaa (5,70 euroa). Mitään ruokaa tai juomaa ei sisälle saa viedä.

Eli kunniaa kisaoppaalle, joka kehotti katsojia syömään ja juomaan Wembleyn kaupunginosassa, ennen kuin ohittavat pikkukauppiasta siivotun alueen ja päätyvät KOK:n bisnesten suljettuun maailmaan. Opas ei pukenut missiotaan näihin sanoihin, joten teen sen hänen puolestaan.

Itse ottelu oli fiilikseltään eriskummallisen viihdyttävä. Vaikka katsojien enemmistö tosiaan oli turisteja, niin tunnelma ei ollut vaisu. Päinvastoin, aalto kiersi stadionia ja suurin osa yleisöstä kannusti molempia joukkueita. Turistit osaavat pitää matsikivaa omalla tavallaan.

Korealaisia oli paikalla parikymmentätuhatta, mutta heidänkin keskuudessaan vallitsi karnevalistinen meininki. Paljon nuoria ihmisiä merkkivaatteissa, huolitelluissa meikeissä ja kasvomaalauksissa.

Massiivinen jalkapallojuhla, jossa ei katsomon puolella aistinut hiuskarvankaan verran jännitettä, painetta, angstia. Ihan kliffaa näinkin, vaikkei moinen pidemmän päälle minun juttuni olisi.

Kentällä oli pelin henki selvä, Gabonin oli pakko voittaa voidakseen päästä jatkoon, Etelä-Korealle riittäisi jatkopaikkaan tasapeli. Matsi päättyi 0-0. Yksi Gabonin jätkä oli antaa ylen – tai saattoi antaakin – loppuvihellyksen jälkeen, niin loppuun olivat kaverit itsensä juosseet.

9 vastausta artikkeliin “Älä osta mitään Wembleyltä!”

 1. albiceleste kirjoittaa:

  Katalonialainen kaverini, joka asuu Lontoossa walesilaisen tyttöystävänsä kanssa, on käynyt innolla olympialaisissa, myös Wembleyllä. Ja hän toi omat eväänsä, kuten moni muukin. Kukaan ei niitä ottanut pois. Ei niitä varmasti olisi saanut tuoda, periaatteessa, mutta näin he kuitenkin tekivät. Joten ehkä tässäkin järjestäjämaa hiukan kiertää ahneiden sormusten herrojen ehtoja.

 2. kuhmon poppamies kirjoittaa:

  juuri näin, hienoa pientä arkipäivän kapinaa tältä järjestäjältä!

 3. Masa kirjoittaa:

  Itse olen menossa Wembleylle ensi viikolla ja ohjeissa sanotaan että stadikalle nesteitä saa tuoda litran (alle desin pulloissa) ja ruokaa, mutta ei myytäviä määriä “Excessive amounts of food”

 4. Kristian kirjoittaa:

  Masa: tuo ei stadionilla näkyneiden kylttien mukaan pidä paikkansa, niissä kiellettiin kaikki nesteet ja hyytelömäiset aineet jne. Toisaalta kuka ryhtyy hankkimaan alle desin pulloja joihin vauttaa juomia, vaikka se olisikin sallittua?

  Ruoka-asian osalta täytyypi sanoa, etten ole ihan sataprosenttisen varma, lehtitietojen mukaan ne ovat kiellettyjä mutta aina ei pidä uskoa, mitä lehdistä lukee. Testaa ja kerro miten kävi. :)

 5. Tuulia kirjoittaa:

  Seka Hyde Parkin ilmaistapahtumissa, etta Olympia stadionilla kaikilta otettiin omat juomat pois. Itse olen kantanut mukana tyhjaa juomapulloa, silla joka puolella on ilmaisia vesipisteita, joten jano ei paase yllattamaan. Mahtava meininki!

 6. Jallu kirjoittaa:

  “Katu on sellainen kuin englantilaisten pikkukaupunkien tai pikkuisten kaupunginosien pääkadut urbaaneilla alueilla yleensä ovat”

  Minä en tiedä millaisia tällaiset kadut yleensä ovat, mutta tässä on
  Youtube-video Wembley high streetiltä:

  http://www.youtube.com/watch?v=-1b9J8D3tOg&feature=related

 7. Frank kirjoittaa:

  Oon saanut kylla pintin 4,5-4,6£ Olympic Parkissa, ExCeL areenalla, Horse Guards Paradella ja Earls Courtilla. Kallistahan se paikalliseen hintaan nahden on, mutta niinhan tapahtumissa aina on.

 8. Marski kirjoittaa:

  @ Jallu

  Taidatkin olla haja-asutusalueelta? http://www.youtube.com/watch?v=ap0fO4nfSz4 Ei se mitään, urbaani elämä voi olla hämmentävä kokemus.

 9. WW kirjoittaa:

  Minun mielestä tää on ihan järjetöntä… “Kaikilla katsojilla pitäisi olla vaan Adidaksen kengät”, koska Adidas sponssaa koko olympialaisia… Ja Olympic-ravintolan O-Kirjain piti peittää koska sinä luki sana Olympic. Kuulin lisäksi että mikään muu hampurilaisravintola, kuin McDonalds, ei saanut mainostaa itseään/näkyä missään, kun McD oli sponsaaja. Järjetöntä! Urheilun mielekkyys mielestäni unohtuu täysin, kun näin toimitaan. Miksi urheilijoiden omat sponsorit eivät saa näkyä?! Ja näitä esimerkkejä taitaa riittää runsaasti. Urheilu urheiluna, kiitos!

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.