Pádraig ja Thomas jännittävät Celticin puolesta

| Julkaistu 30. 7. 2012 0:53

Tapasin tasan viikko sitten kaksi Glasgow Celticin kannattajaa. Pádraig Mulligan on todellinen sydänverifani ja Thomas O’Malley kunnon irlantilaisena toki kannattaa Celticiä hänkin.

Skotlantilainen Celtic, jonka HJK keskiviikkona vieraissa kohtaa, on Irlannin ylivoimaisesti suosituin jalkapalloseura. Tilauslennot kuljettavat faneja jokaiseen kotiotteluun.

”Ottelulippuineen on matkan liigapeliin saanut noin 90 puntaan [runsaaseen 110 euroon]”, Pádraig kertoi.

Celtic ei – kuten hinnasta voi päätellä – juuri tee palvelulla voittoa, vaan tiettävästi saattaa jopa subventoida matkustamista.

Törmäsin ystävyksiin reykjavikilaisessa sporttibaarissa. Parikymppinen Thomas työskentelee islantilaisessa metsänistutusprojektissa ja Pádraig oli lennähtänyt kaveriaan tapaamaan. Pohdimme jalkapalloilun universaalia tai ainakin yleiseurooppalaista luonnetta; missä toisilleen tuntemattomat miehet sattuvat juttusille löytyy usein yhteinen futisnimittäjä. Tässä tapauksessa se siis oli HJK:n ja Celticin eeppinen taisto paikasta Mestareiden liigan viimeisellä karsintakierroksella.

Nimi ei miestä pahenna, mutta näiden kumppanusten tapauksessa voi sanoa nimien päinvastoin alleviivaavan, että nyt puhutaan patrioottisista irlantilaisista. Ja irlantilaiset todellakin usein kannattavat Celticiä siinä kuin maajoukkuettaan. Celticin ja Glasgow Rangersin ikuisesta vastakkainasettelusta (jota Rangersin itselleen aiheuttama katastrofikaan ei poista) kirjoitin viimeksi kolmisen viikkoa sitten.

Celtic-hurjat Thomas ja Pádraig eivät tunne suurempaa vahingoniloa Rangersin kohtalosta, mutta useimpien Gersin fanienkin tapaan katsovat, että Rangersin kuuluu aloittaa uudestaan pohjalta. Kun ikivanha jännite nyt on Skotlannin valioliigasta poissa korostuu Mestareiden liigan merkitys. Karsiutuminen HJK:ta vastaan olisi hirvittävä isku.

”Luultavasti Helsinki on vaarallinen, tuskin tästä läpihuutojuttua tulee”, kaverukset tuumivat.

Samaa mieltä oli Celticin manageri Neil Lennon, jota haastattelin tiistaina KR Reykjavikin stadionilla. Valmentajilla nyt on tapana puhua tuollaisia, mutta Lennonin saapuminen paikalle todisti hänen olevan tosissaan. Celticillä oli samaan aikaan harjoitusottelu Norwichia vastaan, mutta Lennon katsoi tärkeämmäksi olla Islannissa tarkkailemassa HJK:ta.

Lennon ei ollut hirmuisen innokas kommentoimaan, mutta tässä tiivistetysti hänen torstain painetussa HS:ssa julkaistut mietteensä KR Reykjavikin ja HJK:n matsin tauolta:

[Lennon] näki joukkueensa suurimpana haasteena, että heillä on käynnissä vasta harjoituskausi siinä kun HJK:n pelituntuma on paras mahdollinen.
”Se on todella suuri ongelma, jonka yli meidän vain pitää päästä.”
Millaisena joukkueena Lennon HJK:n näkee? Mitkä ovat Klubin vahvuudet?
”Joukkue on atleettinen ja liikkuu hyvin, selkeä ammattilaisjoukkue. Vaarallinen vastustaja.”
Lennon ehti ensimmäisen 45 minuutin aikana huomata myös heikkouksia.
”Sellaisia potentiaalisia paikkoja joihin voisimme iskeä”, muotoili Lennon eikä ymmärrettävästi halunnut tarkentaa.
HJK:n kohtaaminen ensi viikon keskiviikkona on Celticin kauden 2012-2013 ensimmäinen kilpailullinen ottelu. Harjoituspelit ovat menneet surkeasti, joten oli Lennonilta kova veto jättää joukkueensa Islannin-matkan ajaksi.
”Minulle on tärkeää omin silmin nähdä millainen joukkue meille tulee vastaan.”

Onko Klubilla mahdollisuuksia Celticiä vastaan? Nyky-Celtic on heikompi porukka kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten lohkovaiheesta jatkoon mennyt joukkue. Lainaan silti Mika Nurmelan legendaarista ennustusta: ”Periaatteessa ei oo.”

Nure antoi analyysinsä vuoden 2010 MM-kisojen karsinnat Suomen osalta päättänyttä Saksa -matsia koskien ja se kannattaa katsoa. Futiksen ei aina tarvitse olla kuolemanvakavaa ja eihän tuosta vekkulista ja hyväntahtoisesta sanailusta ei voi tulla kuin hyvälle mielelle.

Mutta Suomi oli Nuren hilpeäluontoisesta synkistelystä huolimatta voittaa ottelun.

7 vastausta artikkeliin “Pádraig ja Thomas jännittävät Celticin puolesta”

 1. Jouni Martikainen kirjoittaa:

  Kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen konsensusarvio HJK:n voiton todennäköisyydelle keskiviikon matsissa näyttää olevan noin 13%. :) Voittihan edellisellä kierroksella Dudelangekin toisessa pelissä Salzburgin, ja meni jopa jatkoon vierasmaaleilla!

 2. Petri kirjoittaa:

  Kun tulen lukemaan blogiasi Hesarin Teemat-linkit kautta, HS.FI SUOSITTELEE: Jalkapallon EM-kisat ovat käynnissä. Seuraamalla aihetta saat tiedon uusista käänteistä!

  Vinkkaapas kollegojasi Hesarissa, että kisat taisivat jo loppua…

 3. juha kirjoittaa:

  Kaksi Vierasmaalia ja “kottilaa” kotiotteluun !

 4. Kristian kirjoittaa:

  Petri:

  Kiitos, pistän tiedon eteenpäin!

 5. Isävalkku kirjoittaa:

  Kyllähän se HJK tunnin kesti ennenkuin päät alkoivat painumaan ja sitten alkoi omissa soida.

  Vielä jokunen vuosi sitten erot olivat taitotasossa. Nyt selvin ero on henkisessä kantissa ja kestävyydessä. Veikkausliiga ei oikein anna eväitä nähin matseihin. Siellä pelataan vähemmän intensiivisesti lähinnä harjoituskenttäolosuhteissa pienten katsojamäärien edessä.

  Toisaalta aika selvää on, ettei täällä Mestareiden liigalla oikeasti kovin suurta painoarvoa ole. Celticille sillä oli. Se haki virettä pelaamalla AC Milania vastaan. HJK pelasi samaan aikaan Honkaa vastaan. Mitenkään Honkaa väheksymättä niin vähän kevyeltä se tuntui. Jos oikeasti olisi pidetty Mestareiden liigassa pärjäämistä arvossa, olisi kai voitu hakea vaikka Zenit sparrausvastustajaksi.

  No vielä on HJK:lla kotimatsi sen salaisella aseella eli tekonurmella edessä. Toivotaan, toivotaan!

 6. Isävalkku kirjoittaa:

  Pádraig ja Thomas voivat taas nukkua yönsä rauhassa!
  HJK:n strategia siitä, että skotit olisivatkin pelästyneet ja kaatuilleet liukkaalla tekonurmella ei toiminutkaan samaan tapaan kuin muiden etelästä tulleiden vastustajien kohdalla. Skotit ovat sitkeää kansaa ja tottuneet koviin olosuhteisiin.

  HJK:n pitää nostaa panoksia. Sonera stadionille on ehdottomasti jo ensi kerraksi saatava jäädytettävä tekonurmi.
  Lämpöputkiin ajetaankin lämpimien nesteiden sijaan kylmäainetta. Kun kenttä on aamulla miinus 18 C pakkasessa, skoteiltakin voi hymy hyytyä. Suomalaiset pärjää, kunhan paikallisilta kengänvalmistajilta tilataan kitkapohjaiset nappikset.

 7. Kristian kirjoittaa:

  Isävalkku:

  Pitääpi tunnustaa, että nauroin ääneen viestiäsi lukiessani! 😀

  Celticillä käsittääkseni on pari tuollaista muovikenttää harjoituskeskuksessaan, joten puhdasta bluffiahan se alustan kauhistelu heidän toimestaan oli.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.