”Rebellious Scots to crush”

| Julkaistu 28. 7. 2012 4:00

Olympialaiset on vasta avattu, mutta Iso-Britannian keinotekoiset jalkapallojoukkueet ovat odotetusti johtaneet riitelyyn ja pahaan mieleen. Ei-englantilaiset pelaajat kun eivät suostu laulamaan Britannian kansallislaulua ja kunnia siitä heille.

Olympiafutis käynnistyi jo keskiviikkona. Britannian naisjoukkueessa pelaava skotti Kim Little kuvasi laulamatta jättämistä henkilökohtaiseksi valinnaksi.

En voi Kimiä kritisoida, sillä God Save the Queen -biisin (harvemmin esitetyssä) viidennessä säkeistössä lauletaan kapinallisten skottien murskaamisesta, ”rebellious Scots to crush”. Kuka järjissään oleva skotti moiseen lauluun yhtyisi kuin korkeintaan piruuttaan?

Miesten puolella pysyi kapteeni Ryan Giggs vaiti, kun Team GB avasi turnauksensa Senegalia vastaan. Englannin kansallisvirren laulaminen olisi häpäissyt Giggsin rakkaassa kotimaassaan Walesisssa.

Daily Mail kaivoi esille Kim Littlen 82-vuotiaan isoisän.

”Kannatan hänen toimintaansa sataprosenttisesti. Se on Englannin kansallislaulu ja tyttö on skotti”, sanoo William Little.

Tämä Britannian jalkapallojoukkue jakaa enemmän kuin yhdistää. Monet walesilaiset, skotit ja Pohjois-Irlannin tasavaltalaiset kun näkevät joukkueen miehittäjäkansan vallan manifestaationa.

Miehittäjäkansa on rajuhko ilmaus, eivät paikalliset Walesissa tai Skotlannissa kuitenkaan keskimäärin koe olevansa erityisen riistetyssä ja alistetussa asemassa. Eivät skotit tai walesilaiset silti halua laulaa kuningattarelle. Ellu edustaa historiallista sortajaa, veristä valloittajaa.

Britannian kummallisuutta kuvastaa, että Pohjois-Irlanti ei kyseiseen maahan kuulu. Yleensä Iso-Britanniaksi ymmärretty valtio on Englannin, Skotlannin ja Walesin muodostama Britannia. Yhdessä Pohjois-Irlannin kanssa muodostettu UK kuitenkin kilpailee Lontoonkin olympialaisissa nimellä Team GB.

Kansallistunto, kansalliset symbolit ja positiivisluontoinen kansallisuho kuuluvat maajoukkueurheiluun. Britannian ongelma näiltä osin on, että se on kansakuntana kovin keinotekoinen.

Nuorisohenkisessä olympiafutisjoukkueessa tai ratapyöräilyssä tai taekwondossa voi Britannia näytellä yhtenäistä valtiota ja Union Jackit liehuvat. Keskivertoskotti pitää kuitenkin  peukkuja sille, että Team GB ei futiksessa mene miesten puolella alkulohkosta jatkoon. Keskimääräistä walesilaista ei harmita, että Gareth Bale haistatti pitkät koko touhulle.

22 vastausta artikkeliin “”Rebellious Scots to crush””

 1. Kopites kirjoittaa:

  Kai Gareth Balen poisjäännissä oli kyse enemmän rahasta, eli varsinaisen työnantajan miellyttämisestä kuin mistään kansallistunteesta. Tietääkseni skoteilla ja walesilaisilla ei ole mitään ongelmaa muuttaa tai pelata Englannissa. Toisaalta ymmärrän urheilun aseman politiikan ja kansallistunteen edistäjänä.

 2. Minna kirjoittaa:

  God Save Us All. 😉

 3. Mikael kirjoittaa:

  Joutuisiko Kim edes laulamaan tätä “Rebellious Scots” osiota jos laulaisi? Ymmärtääkseni sitä on käytännössä käytetty vain jakobiittiaikoihin joskus 1700-luvulla.

  Skotit ilmeisesti käyttävät Flower of Scotlandia jossa viitataan skottien voittoon englantilaisista vuonna 1314. Tuskin sitäkään halutaan laulaa Team GB:n kunniaksi.

  Jos ei maassa ole tietyissä urheilupiireissä yhteishenkeä niin ei ainakaan nämä “kansallislaulut” auta. Jos olisi vain team GB niin tilanne olisi luultavasti toinen. Asiasta mutistaan sukupolvi tai pari, mutta lopulta joukkuetta kannustetaan. Nyt se on nostettu vaihtoehdoksi joka ei ole mieleen. Miksi urheilijat sitten osallistuvat muista maista? Olympiamitali… Sitä ei ole joka jätkällä/likalla.

 4. Tristan kirjoittaa:

  Blatterin kritisoitua Balea ja Spursia ja uhkasi pelikiellolla.. Niin Spurs julkaisi tiedotteen asian tiimoilta. Olivat Team GB:n medical teamin kanssa olleet yhteistyössä ja olivat todenneet että loukkaantuminen esti kisamatkan. Ongelma on se, että Bale toipui ennakoitua aikaisemmin. Tosin hänellä on nyt kaks harkkamatsia alla eikä ole vielä täydessä 90min kunnossa joten turha lähteä toipilaana kisoihin. Spurs ei ole tehnyt mitään väärää tai salassa Team GB:ltä.

 5. Kriitikko kirjoittaa:

  Ei kai kukaan noita walesilaisia ja skotteja ole pakottanut Team GB:n riveihin? Jos eivät pidä itseään britteinä, helpoin ratkaisu olisi kaiketi ollut vain kieltäytyä kisakutsusta. David Beckham jäi nyt kisojen ulkopuolelle, hän olisi varmasti laulanut.

 6. sevillano kirjoittaa:

  Kyllä joo, itse tulin käyneeksi eka kerran pohjoisessa nuorena kloppina jo 60-luvun lopulla. Kylässä nimeltään Grangemouth, jonka sijaintia en edes tarkkaan tiedäkään, mutta luullakseni siinä Glasgowista pohjoiseen Pohjanmeren puolella. No, heti piti rynnätä paikalliseen pubiin mm. kokeilemaan sitä surkeaa engelskantaitoa. Tulin siinä tiskillä sanoneeksi jotain sellaista, etten tarkaan tunne näitä engelsmannitapoja tms. Naapuri-kaveri heristi sormeaan (naureskellen ja ystävällisessä mielessä tosin) ja sanoi kovaan ääneen:”Älä poika koskaan sano skottia…!!” Baaritiskin ukkoja nauratti; vaan tottahan he näkivät minut kokemattomaksi ulkomaalaispojaksi. Ja kohtelu oli muuten vallan erinomaista (ja likkojen silmäily hyväksyvää) etenkin, kun selvisi pohjoismaalaisuuteni. Ymmärrettävästi; jo monien alkuasukkaitten hiusten väristäkin päätellen. Pohjoista verta on ennenkin ollut liikkeellä.

  Meillä täällä Espanjassa on sama “ongelma”; ja kenties korostuneemminkin, kun provinsseissa puhutaan jopa eri kieliä. Espanjan futis on itse asiassa vasta runsaat 10 vuotta vanhaa. Se kaiketi syntyi, kun espanjalaisia tähtipelaajia alkoi siirtymään suuremmassa määrin ulkomaisiin mahtiseuroihin, joissa heitä tietenkin puhuteltiin espanjalaisiksi. Aikaisemmin heillä ei yksinkertaisesti ollut sellaisesta asiasta tietoakaan; he olivat olleet katalaaneja, baskeja, galicialaisia jne. Sama ilmiö vielä korostui, kun paikallisiin seuroihin alkoi tulla aina vain enemmän ulkomaalaisia pelureita, joiden “vastapoolina” paikalliset alkoivat tuntea itsensä vissiin yhä enempi suur-espanjalaisiksi. Moni suomalainen ei voine käsittää, kuinka suljettua, alkeellista, nurkkakuntaista ja – suoraan sanottuna – keskiaikaista elämää maassa elettiin francolaisuuden aikaan.

  Uusi ajattelu on tuottanut Espanjalle rutosti titteleitä (juuri taas uusi EM sub19-jengille), ja mm. Torresin nähtyjä hienoja otteita Ukrainan äskeisissä skaboissa.

 7. Marski kirjoittaa:

  Maajoukkueen edustus on kunniatehtävä johon ei saa ketään pakottaa, kuten esimerkiksi Blatter ja Espanjan liitto tekevät. En haluaisi todistaa enää yhtään Makélélé-, Oleguer- tai Bale -saagaa.

  Tuskin futiksessa tulisi vastaan Rajon Rondon tapaista kieltäytymistä koska maajoukkue-edustus “ei vain nappaa”. Jalkapallossa huippu on tiivis ja jokainen maa joutuu hikoilemaan verta jos mielii olla paras.

 8. Riba de Sella kirjoittaa:

  Kylläpä Bellamyllä riittää asennetta pelata, järkkäs pari maalia ja loi paikkoja useampaankin, oli varmaan kentän paras pelaaja. Saa nähä, mihin se keskiviikkona yltyy, kun se pääsee pelaamaan ratkaisupeliä kotiyleisön eteen.

  Muistutus: FPL:n Brittifutisblogi -liigan liittymiskoodi on:

  49339-16785

  Lisätietoa:

  http://blogit.hs.fi/sundqvist/2012/07/17/hengahdetaan-hetki/comment-page-1/#comment-7850

 9. Pele kirjoittaa:

  Ajai pojat nyt on Brasilialla pullat hyvin uunissa olympiafutiksessa :). Neymarin ja Oscarin yhteistyö on ollut kaunista katsottavaa, siitä saatiin eilen hieno näyte. Chelsea on tehnyt hyvän kaupan kun saivat Oscarin, hänestä kuullaan vielä. Brasilian puolustus on kyllä ollut helisemässä ajoittain mutta hyökkäyspää on joukkueen kulmakivi, joten olympiamestaruus on täysin omissa käsissä. Ennakoin Espanjaa pahimmaksi vastukseksi, mutta heille tuli jo tässä vaiheessa noutaja. Senegal ja Japani ovat myöskin olleet hyviä, saattavat pelata jopa mitaleista.

 10. sevillano kirjoittaa:

  Vastauksena vain arv. nimim. Pelen kommenttiin, että varmaankin Brasiliaa voitiin hyvällä syyllä pitää suurimpana voittajasuosikkina jo alun pitäen. Hehän pelaavat nyt omia “pre-olumppialaisiaan” omien MM-matsiensa odotuksessa ja mieli ja tunnelmat ovat varmasti korkealla.
  Espanjan lehdistö taas on melko yksimielisesti kumonnut mm. eilisen katastrofin Millan eli porukan päävalmentajan harteille. Eikä vissiin syyttä; ei hyvistä ja taktisesti etevistä pelaajista nyt aivan hetikohta tule eilisen tapaisia taapertajia ilman kokonaisvaltaisia virhearviointeja. Väritöntä, mielikuvituksetonta ja taktisesti harmaata touhua. Jengillä lähdettiin vissiin väärin liikkeelle. Eikä uutta ajattelua pantu vireille Senegalille harjoitusmatsissa kärsityn 0-2 -tappion jälkeenkään, vaikka aikaa ehkä olisi vielä ollut.
  Totuuden nimessä on kyllä sanottava, että varsinkin äskeisen sub19 -jengin EM-tittelin jälkeen futis kärsii Espanjassa ikäänkuin ylensyönnistä. Sen havaitsee mm. futislehtien varsin värittömästä tavasta kommentoida alansa tapahtumia. Koko kesä onkin vissiin kirjoiteltu “pännä kuumana”.

 11. Marski kirjoittaa:

  Kuten aikaisemmin totesin niin muista poiketen Brasilialla on myös tilanne, jossa maajoukkueen avauksesta yli puolet on alle 23-sia. Brasilia pelaa nuorisokisoissa siis käytännössä ykkösnyrkillään (miinus Dani Alves), joka on isojen poikien leikeissäkin aika lähellä maailman parasta. Muista maista vain Uruguay, Espanja ja ehkä Britannia sekä Meksiko ovat saaneet liikkeelle lähellekään vertailukelpoisen nimivahvuuden.

  Saa nähdä miten käy. Jos yhtään Uruguayta tunnen, niin mikäli syttyvät voittamaan kuolonottelussa brittiarmeijan, voittavat orientaalit myös olympiakullan.

 12. albiceleste kirjoittaa:

  Marski, kutsutko sinä Uruguayta orientaaleiksi? Väärä ilmansuunta. Eivätkä tainneet syttyä, eivät. 😉

 13. albiceleste kirjoittaa:

  Esimerkiksi Argentiinassa en koskaan kuullut puhuttavat uruguaylaisista “orientales”-nimityksellä, vaan se oli varattu ainoastaan itämaalaisille (eli japanilaisille, korealaisille je). Samoin näiden olympialaisten aikaan. Sitähän en tiedä, puhuvatko uruguaylaiset itse itsestään orientaaleina, mutta hiukan hassulta tuo kuulostaa. Ehkä siksi heidän kansallishymninsä aikanakin buuattiin. No ei, kyllä se oli vain Suarez. 😉

  Hyvä Team GB! 😀

 14. Marski kirjoittaa:

  “Orientales, la patria o la tumba” kuuluu mm. Uruguayn kansallishymnin kertosäe. Juontuu nimityksestä ‘la Banda Oriental del Río Uruguay’, josta myös ‘los orientales’.

  Noh, ihmettelin lähinnä sitä että Milleniumilla buuauksia keräsi Suárez, eikä Britannia ja God Save the Queen. Yleensähän kyseisellä areenalla kaikuu Isieni maa. Tosin Suárezin lisäksi vihellykset olisi ansainnut koko Uruguayn joukkue, sen verran arkaa peliä joukkue esitti koko avausjakson (vaikka oli pakkovoiton edessä). Jatkoi siitä mihin Senegalia vastaan (tunnin verran ylivoimalla) jäi.

  Nooooh, ainakin loppui yksi syy maata sohvaperunana 😀

 15. albiceleste kirjoittaa:

  Olen kyllä tietoinen Uruguayn uskomattoman pitkästä kansallislaulusta ja sen sanoista, mutta en silti sanoisi urgoja “orientaaleiksi”. Kuka sanoo? Sanooko Suarez?

  Team GB:stä sen verran, että walesilaiset näyttävät voimansa. Onko tässä Swansea-efekti? Asiaa paremmin tuntevat voinevat valaista sitä tarkemmin. Ainakin syöttelypeli on aivan toisenlaista kuin Englannilla.

 16. Marski kirjoittaa:

  Uruguaylaiset sanovat. Ei “porteñokaan” liene Argentiinassa kovassa käytössä, vaikka sillä Uruguayssa ja Paraguayssa viitataan argentiinalaisiin :)

  Jaa, en tiedä. Toivon vain, kun naiivi olen, että Swansean peli näyttää samalta vielä ensi kaudella ilman Rodgersia ja että Walesin peli alkaa näyttää kymmenen vuoden takaiselta. Ainakin maajoukkueen materiaalin luulisi riittävän.

 17. albiceleste kirjoittaa:

  No, Argentiinassa Uruguayta pidetään omana pikku provinssina. Tyypillisin kommentti urgojen tippumiseen oli “jajaja, ai Uruguay on maa?” 😀

 18. Pele kirjoittaa:

  Uruguay taitaa kumminkin futisvaltiona olla vielä Etelä-Amerikan paras, viime vuosien menestyksen perusteella. Asia korjautunee kohtapuolin kun Brasilia nappaa valtikkansa takaisin, alkaen olympiavoitosta :). Confederations Cupissa Uruguay ja Brasilia puolustavat taas Etelä-Amerikan kunniaa, en tiedä mihin Argentiina on oikein häipynyt kun eivät pääse enää isojen poikien kekkereihin 😉 .

 19. albiceleste kirjoittaa:

  Odotinkin kyllä vähän trollaustasi, Pele, mutta…

  You must do better. Faster, higher, stronger 😉

 20. Marski kirjoittaa:

  Olympiavoitoista puheen ollen Brasilia on kumpaakin naapuriaan 2 jäljessä.

  Confederations cup taas valtaa kahvipöydät Nuukista Kapkaupunkiin ja lämmittää mieltä.

 21. Pele kirjoittaa:

  @Marski ei ole kohta kuin yhden enää, ja Riossa sitten 4 vuoden päästä tasoihin 😉 . Confederations Cupissa vain maanosien parhaat ovat edustettuina, Argentiina ei niissä pelaa koska eivät yksinkertaisesti ole kuin Etelä-Amerikan kolmanneksi parhain.

 22. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Rodgers on järkimiehiä:

  http://www.guardian.co.uk/football/2012/aug/03/liverpool-brendan-rodgers-luis-suarez

  Yksi asia, jota en ymmärrä (no on niitä paljonkin, asioita, joihin ei ymmärrys taivu! Tässä kuitenkin yksi) on se, miksi Liverpoolin fanit yhä puolustelevat Suarezia, kun jätkä käytännössä aiheutti Dalglishin potkut. Se oli se viimeinen tikki Henrylle, tämä tapa, jolla Liverpool ja Dalglish hoitivat negrito-sotkun.

  Suarez jos ymmärtää oman parhaansa pitää sen turvan nyt tukossa ja keskittyy pelaamiseen. Kaveri ei kyllä taida olla ihan välkyimmästä päästä… Onneksi Rodgers on. Ei nähdä enää Suarez-paitoja.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.