Se jalkapallojuttu tietokoneella

| Julkaistu 15. 7. 2012 22:36

Pirkanmaalla eräs jalkapallofani loukkasi kesäkuussa päänsä sillä seurauksella, että käynnissä ja edessä on pitkä kuntoutusjakso. Asiasta ei ole tietääkseni sanallakaan uutisoitu niin sanotussa perinteisessä mediassa ja miksi olisi?

Onnettomuus kun ei liittynyt jalkapalloiluun, vaan kyseessä on tavalliselle ihmiselle sattunut tavallinen vahinko. Jalkapalloblogin kannalta kiinnostavaa ja tärkeää on, mitä tapahtui onnettomuuden jälkeen.

Kyseinen futisfani – hänen seuransa on Tampereen Ilves – sai viime viikolla kuntoutussairaalaan läppärin ja nettiyhteyden. Potilaan sisko kertoi Futisforum2 -keskustelupalstalla, kuinka kuntoutuja ensimmäisenä pyysi “sitä jalkapallojuttua tietokoneella”. Eli tuota nimenomaista palstaa, jonka aktiivikirjoittajiin hän lukeutuu.

Mies siis palasi linjoille. Muut palstalaiset saman tien heräsivät kannustamaan ja tukemaan  forum-veljeään. Eivätkä todellakaan vain virtuaalisesti, vaan veljen luona on jo käynyt iso tukku forumisteja. Ilves, jonka piiristä forumisteja löytyy, on delegaationsa toimesta käynyt potilasta tsemppaamassa ja lahjoittamassa hänelle Futisforum-nimimerkillään varustetun pelipaidan. Viimeksi tänään sairaalassa vieraili eräs pariskunta, jonka peräti hyväntahtoisiksi ihmisiksi tiedän.

Tapaus ei ole ”netti-ilmiö”, ei käsikirjoitettu ”projekti” esimerkiksi Enkeli-Elisan tapaan. Kyse on tavallisesta ihmisestä – ei välttämättä sen paremmasta tai sympaattisemmasta kuin kukaan muukaan – jota hänen oma nettiperheensä läheisten ohella tukee hädän hetkellä.

Futisforum2:sta, jonka edeltäjään rekisteröidyin vuonna 1999, on omalla painollaan kasvanut merkittävä yhteisö. Sitä pyörittää yksi henkilö, eikä hänkään päätoimisesti. Moderointi tapahtuu talkoopohjalta.

Silti tai ehkä juuri siksi tuolla loputtoman spämmin lannoittamalla palstalla kasvaa parhaimmillaan niin kauniita asioita, että netissä harvoin moiseen törmää. Olen seurannut Futisforum-yhteisön ja -kulttuurin kehitystä kolmetoista vuotta, niinpä uskaltaudun käyttämään adjektiivia ainutlaatuinen.

Toki kyseinen saitti toimii myös purkautumiskanavana kaikelle negatiiviselle, mitä ihmisen sieluun kertyä voi. Olen itsekin kohdannut mitä törkeintä solvausta ja ilkeyttä, ja onpa nyt sairaalassa elämäänsä uudelleen rakentava potilaskin aikanaan saanut paskaa niskaansa.

Sellainen anonyymien nettikeskustelujen luonne on; niissä seilaa inhimillisyyden koko laivasto. Osa purjeista on aina likaisenharmaita, jotkut miltei mustia. Ken väittää olevansa liikkeellä puhtaan valkeana valehtelee.

Silti juuri jalkapalloilun ympärille näyttää Suomessa rakentuneen nettiyhteisö, jossa valo keskimäärin voittaa pimeyden, jossa kaveria ei jätetä. Ja jossa juuri kukaan ei ole mukana näennäismoraalista saati maallista pääomaansa kasvattaakseen.

Se jalkapallojuttu tietokoneella.

20 vastausta artikkeliin “Se jalkapallojuttu tietokoneella”

 1. Marski kirjoittaa:

  Futisforumista on tosiaan tullut paikka, jonne jotkut laittavat läheisensä kuolinilmoituksenkin. Elävä yhteisö niin hyvässä kuin pahassa, kauniissa ja rumassa. Eikä edes ole Suomen ainoa yhteisöllinen nettifoorumi, mutta ehkä yksi tiiviimmistä. Omalla tavallaan tämä ehkä kertoo surullista tarinaansa siitä, miten pienen piirin juttu jalkapallo (tai siihen intohimoisesti suhtautuminen) täällä on, mutta hienoa se on joka tapauksessa.

 2. Seppo Manninen kirjoittaa:

  Alkuperäinen lausahdus ”Se se jalkapallo juttu tietokoneella” on vielä koskettavampi.

  Forumilla on paljon asiantuntemusta ja loistavia kirjoittajia, muitakin kuin laaja-alaisesti tietävä KS.
  Jotkut lehtimiehet ja kommentaattoritkin näyttävät ammentavan forumannista, muistaisivatpa vielä mainita lähteenkin.

  Forum on hyvässä ja pahassa kuin se kuuluisa gallialainen kylä Rooman valtakunnassa, mukaan lukien muutama bardi, joka muiden juhliessa ei saa laulaa. Kauniisti sanoen forumin virallisten julkistettujen sääntöjen ja käytännön moderoinnin yhteyttä on joskus aika vaikea tunnistaa. Moderaattoreille näyttää myös olevan tärkeämpää bannata kirjoittaja kivan sutkauksen saattelemana kuin kertoa asianomaiselle ja muille asiallisesti ja perusteellisesti bannien syyt. Jotkut kirjoittajat anelevat sitten banneja toisille kirjoittajille pelkästään erimieltä olemisen takia. Tällaisen poistaminen olisikin palstan ylläpitäjän ja päämoderaattorin tärkeä tehtävä mahdollisimman pian.

  Forum tarjoaisi useita gradun aiheita, mm. tuo bannauspolitiikka ja keskustelut naisjuttujen suorittamisesta forumin tavalla ja parisuhde-eroamisista.

 3. juha kirjoittaa:

  Karjalassa on kaunis tapa puhua ja kertoa ihmisille joita päivittäin tapaa ja vaihtaa kuulumisia vaikka Kaupan Tomaattilaatikolla.

  Silviisii myös ettei ihan netin varassa ole
  ihmissuhteet…

  Juu ! ja kaik hyvät Futisforumin kävijöille.

 4. Isävalkku kirjoittaa:

  Hieno kertomus ja hieno ele Futisforumilaisilta! Itsekin olen forumille joskus kommentoinut. Jatkuvaan seurantaan ei oikein ole aika eikä energia riittänyt.

  Kuten Marski viittasi sosiaalinen media on tuonut melkoisia muutoksia ja sen merkitys on huimasti kasvanut. Väittäisin jopa että se on kasvattanut futisyhteisöä tavalla, joka ei näy paikanpäällä käyneiden tai televisiokatsojien määränä. Aika monet seuraavat sosiaalisten medioiden kautta futista vaikka asiaa ei futikseen liittyvänä suoraan rekisteröidäkään. Tuskin Futisforuminkaan (tai Brittifutista blogin) vaikutus missään futiksen tilastoissa näkyy kuten ei myöskään seurojen ja fanien Facebook sivujenkaan. Ne ovat kuitenkin lisänneet futikseen käytettyä aikaa ja kiinnostusta.

  Kynnys siitä että nämä mediat vaikuttavat käytännön toimintaan voi olla aika matala. Jos vaikka Kristian joskus päättää järjestää blogilukijamatkoja matseihin yhteistyössä jonkun matkatoimiston kanssa, tulijoita voi kummasti löytyä.

  Viittaanpa jälleen norjalaisiin. 60-luvulta alkaen sekä suomalaiset että norjalaiset seurasivat Valioliigaa telkkareista. Ero oli siinä, että norjalaiset hyppäsivät myös laivoihin ja tulivat suurin joukoin paikan päälle, jolloin katsomokulttuurikin kehittyi ja Norjassa on nyt korkeat kävijämäärät. Miksei siis suomalaisetkin voisi sitä oppia.
  Koneethan lentää.

 5. Lepardi kirjoittaa:

  Jotain suomalaisesta jalkapallokulttuurista kertonee myös se, että tuossa jalkapallo-Ilveksen toimittamassa pelipaidassa on selässä jääkiekkoilijan pelinumero. Tilanteen vakavuudesta kertoo paljon se, että kukaan lajipuristi ei ole vielä katsonut asiakseen soittaa suutaan tämän takia.

 6. Seppo Manninen kirjoittaa:

  Lepardille: Se pelinumero on osa sen sairastuneen kaverin nimimerkkiä, siksi forumistit eivät miellä numeroa kendo-Ilveksen Raipeen liittyväksi!

 7. Litti kirjoittaa:

  Lepardi: Mitä tämä mielestäsi kertoo suomalaisesta jalkapallokulttuurista?

  Eikö ole hienoa, että Suomessakin ovat urheilun yleisseurat heräilemässä ja samat kannattajat tunnustavat oman seuransa värejä lajirajoista välittämättä? Mielestäni tämä kertoo suomalaisen jalkapallo- ja urheilukulttuurin ehdottomasta noususta.

  Jalkapalloihmiset ovat usein laajakatseisia urheilunseuraajia, vaikka monen muun lajin nimeen vannovat fanaatikot kotimaisen jalkapallon ja jalkapallokulttuurin tuomitsevatkin. Ei nimittäin ole ensimmäinen lukemani kommentti, joka alkaa sanoilla “Jotain suomalaisesta jalkapallokulttuurista kertoo..”. Jalkapallokaravaani kulkee ja koirat haukkuu.

  Hienoa toimintaa futisfoorumilaisilta, ja tsemppiä kuntoutukseen myös täältä!

 8. Paxu kirjoittaa:

  “…pelipaidassa on selässä jääkiekkoilijan pelinumero”
  Onko jääkiekkoilijoille ja jalkapalloilijoille omat numerot?

 9. Lepardi kirjoittaa:

  “Onko jääkiekkoilijoille ja jalkapalloilijoille omat numerot?”

  Jaa-a, enpä tiedä. Jos Ilves-fanin keskustelupalstalla käyttämässä nimimerkissä esiintyy numero 41, niin ei siinä varmaan mikään maan johtava urheilutietäjä tarvitse olla pystyäkseen päättelemään, keneltä pelaajalta tuo numero on siihen nimimerkkiin napattu.

 10. Yksi monista kirjoittaa:

  “Ja jossa juuri kukaan ei ole mukana näennäismoraalista saati maallista pääomaansa kasvattaakseen.”

  Paitsi eräs Ykkösen toppari…

 11. Lepardi kirjoittaa:

  “Eikö ole hienoa, että Suomessakin ovat urheilun yleisseurat heräilemässä ja samat kannattajat tunnustavat oman seuransa värejä lajirajoista välittämättä?”

  On se minusta hienoa, että voin kannattaa samaa seuraa futiksessa ja lätkässä, mutta esim. monelle TamU-fanille tuo Ilveksen jääkiekkotoiminta tuntuu olevan peruste dissata jalkapallo-Ilves alimpaan maanrakoon.

 12. Lepardi kirjoittaa:

  “Eikö ole hienoa, että Suomessakin ovat urheilun yleisseurat heräilemässä ja samat kannattajat tunnustavat oman seuransa värejä lajirajoista välittämättä? Mielestäni tämä kertoo suomalaisen jalkapallo- ja urheilukulttuurin ehdottomasta noususta.”

  Eiköhän kuitenkin Stadin Kingejä ja Niilon Poikia enemmän suomalaisen jalkapallokulttuurin ehdottomasta noususta kerro se, että Veikkausliigan yleisökeskiarvo puhkaisi hiljattain 2000 katsojan rajan.

 13. Litti kirjoittaa:

  Lepardi: En puhunut mitään Stadin Kingeistä, Niilon Pojista tai muistakaan kannattajaryhmistä. Kulttuuri on jotain muuta kuin kannattajaryhmät. Jalkapallopääsarjan yleisökeskiarvo ei kerro juuri mitään jalkapallokulttuurista.

  Tämä Sundqvistin kirjoittama blogikirjoitus sen sijaan kertoo suomalaisesta jalkapallokulttuurista. Jalkapalloihmiset ovat hienoja, hyvän itsetunnon omaavia, ihmisiä, vaikka erään lajin edustajat kovasti tykkäävätkin kohottaa omaa asemaansa teilaamalla koko jalkapallon.

 14. Keke kirjoittaa:

  Vai voisko se kryptinen 41 tarkoittaa miehen ikää. Synttärit juuri vietetty…

 15. Joopajoo kirjoittaa:

  “Jalkapalloihmiset ovat hienoja, hyvän itsetunnon omaavia, ihmisiä, vaikka erään lajin edustajat kovasti tykkäävätkin kohottaa omaa asemaansa teilaamalla koko jalkapallon.”

  Niinpä. “Kendo” ja “jää kiekko” ja mitä näitä forumilla olevia pilkkaavia juttuja onkaan.

  On melkein sairasta, että täällä puhutaan terveestä itseluottamukseta samaan aikaan vähättelemällä ja haukkumalla.
  Homogeenisyys futisforumilla on niin yököttävää, etten pysty vertaamaan sitä mihinkään. Vastaavanlaiseen tekopyhään toimintaan en samassa mittakaavassa ole törmännyt millään muulla palstalla.

 16. Lepardi kirjoittaa:

  “Vai voisko se kryptinen 41 tarkoittaa miehen ikää. Synttärit juuri vietetty…”

  Hyvä teoria. Ehkä herra on tosiaan joskus vuosia sitten nimimerkkiä valitessaan aavistanut, että 41-vuotispäivänsä aikoihin hän makaa sairaalassa, ja nimimerkki on napattu sen mukaan.

  “vaikka erään lajin edustajat kovasti tykkäävätkin kohottaa omaa asemaansa teilaamalla koko jalkapallon.”

  En mä ole ainakaan jalkapalloa lajina teilaamasa, vaan niitä TamU-faneja, joiden pitää alituiseen käydä Ilveksen jalkapallojoukkuetta koskevissa keskusteluissa mussuttamassa siitä, että Ipa on Suomen menestynein jääkiekkoseura.

  Minusta tämä paitahomma on sekä Mawelta että Ilvekseltä hieno kunninanosoitus kaikkien aikojen suurimmalle Ilves-legendalle, Raimo Helmiselle. Ehkä joku Mawen kaveri voisi ottaa Raipeen yhteyttä ja kysyä, josko se ehtisi käydä vetämässä nimmarin tuohon paitaan. Koikkarista ajaa Hatanpäälle vain 5 minuuttia, ja voisin kuvitella, että Mawe olisi visiitistä melkoisen otettu.

 17. Litti kirjoittaa:

  “Niinpä. ”Kendo” ja ”jää kiekko” ja mitä näitä forumilla olevia pilkkaavia juttuja onkaan.”

  Jokaisessa ryhmässä on omat mädät omenansa. Mainitsemasi pilkkaavat jutut ovat kuitenkin marginaalisen vähäisiä verrattuna siihen kotimaisen jalkapallon vähättelyyn (potkupallottelu), jonka vastareaktio nämä yksittäisin kendoheitot ovat.

  “Vastaavanlaiseen tekopyhään toimintaan en samassa mittakaavassa ole törmännyt millään muulla palstalla.”

  Yhteisöllisyys ja omien jäsenten tukena vaikeina hetkinä oleminen on mielestäni kaikkea muuta kuin tekopyhää. Saisivat muutkin yhteisöt ottaa mallia Futisforumista. Kaveria ei jätetä.

 18. Heikki kirjoittaa:

  Kyllähän tämäkin keskustelu toteaa että jalkapallo on Suomessa kuppaisen lehtolapsen asemassa.

 19. rigge kirjoittaa:

  “Kyllähän tämäkin keskustelu toteaa että jalkapallo on Suomessa kuppaisen lehtolapsen asemassa.”

  Mutta ansaitsee iltatähden aseman, joka jalkapallolla muuallakin on. Valitettavasti suomalaiseen asenneilmastoon on aikoinaan päässyt vaikuttamaan esimerkiksi Tahko Pihkalan kaltainen kapeakatseinen kiukuttelija, mikä on vaikeuttanut suurten lajien asettumista Suomeen.

  Kehitys on kuitenkin vääjäämätön ja täälläkin mennään kohti tasapainotilaa, jossa jalkapallo kuningaslajina ottaa oman paikkansa.

 20. Lepardi kirjoittaa:

  “Kehitys on kuitenkin vääjäämätön ja täälläkin mennään kohti tasapainotilaa, jossa jalkapallo kuningaslajina ottaa oman paikkansa.”

  Näin saattaa hyvin käydä pitkällä aikavälillä, ja kiitos siitä tulee siinä tapauksessa kuulumaan ilmastonmuutokselle.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.