Paddy Power on pelottava voima

| Julkaistu 19. 6. 2012 1:23

Löytyipä näistäkin EM-kisoista oikea suurrikollinen. Pelaaja, jolle piti langettaa sadantonnin sakot ja pelikieltoa. Rikos: pelipaidan nostaminen ja shortsien höllääminen niin, että navan alta vilahti mainos.

Mainos. Vilahti. Aluspöksyissä.

Naiset ja tytöt Nicklas Bendtnerin bokserit kaiketi huomasivat, minulta meni ohi. Raivostuttavan kirkkaista Mäkkärin kentänlaitamainoksista sen sijaan ei pääse silmäsuojaan olit mies tai nainen, homo tai hetero, lihaani tai vegaani.

Samoin on tajuntaani pakostakin paukuttunut esimerkiksi Hyundain nimi ja logo. Kuulemma yhtä paska auto kuin McDonaldsin biomassa on ihmisravinnoksi paskaa, mutta minkäs teet. Pakko noita mainoksia on nähdä, jos haluaa kisoja katsoa.

Bendtnerin tapauksessa voittaja on tietysti vedonlyöntifirma eli Paddy Power. Kiitos Uefan järjettömän – mutta odotettavissa ja siten laskelmoitavissa olleen – rangaistuksen sai alushuousumainos näkyvyyttä kautta maailman.

Ja näkyvyyttä nimenomaan uutisen oleellisena osana ja uutiskuvana. Paddy Power, Paddy Power – Irlannin maajoukkue otti näissä kisoissa otsaan oikein heijareilla, mutta irkkujen vedonlyöntifirma voitti Uefan vähintään 5-0.

Positiivinen tai neutraali huomioarvo uutisessa (ja tässä tapauksessa vieläpä logonäkyvyytenä uutiskuvassa, mikä on vielä parempi) on huikeasti arvokkaampaa kuin vastaava palstatila maksettuna mainoksena.

En halua tai osaa määrittää, pidänkö vähemmän jostain dublinilaisesta vedonlyöntilafkasta vai korruptiota ja väärinkäytöksiä suojelevasta Uefasta. Euro tai kymmenen miljoonaa euroa tuloja jommallekummalle hyödyttää ruohonjuuritason futista yhtä paljon eli ei lainkaan.

Uefan ja Fifan arvot ja arvostukset kuitenkin mukavasti alleviivautuvat silloin, kun joku vähänkin yrittää tehdä rahaa niin sanotusti ohi. Tällöin kaivetaan esille isot pyssyt, tykitetään tuntuvat rangaistukset.

Joitain tyhjyyttään kumisevia rasisminvastaisia kampanjoita kansainväliset liitot pitävät yllä imagosyistä. Mitenkään merkittäviä rangaistuksia rasismista ei  yleensä jaeta, koska sellainen ei edistä bisnestä.

Rautanyrkki paljastuu, kun joku edes aluspöksyjään vilauttamalla uhkaa viedä promillen murto-osan niistä kassavirroista, joiden päällä maailman mahtavimman urheilulajin ruhtinaat istuvat.

White Power ei Uefan herroja oikeasti huolestuta, mutta Paddy Power on uhka.

16 vastausta artikkeliin “Paddy Power on pelottava voima”

 1. Petri kirjoittaa:

  Veit jalat suustani!

 2. Jumalaton kirjoittaa:

  Juurikin näin, samalla mietin miksi jumalaa saa mainostaa mutta Paddy Poweria ei. Kun pelaaja nostaa paidan ja alta paljastuu jumalaa ylistävä teksti ei sakkoja tai pelikieltoa pamahda.

  100 000 € on PP:lle pieni hinta maailman laajuisesta kampanjasta.

 3. Jouni Martikainen kirjoittaa:

  Eiköhän Paddy Bendtnerin sakot hoida? Sillä linjalla löytynee firmalle mannekiinejä jatkossakin.

 4. Arsun miäs kirjoittaa:

  Löytöjä Twitteristä…

  Richard Mason (@MasonEcho):
  “UEFA fines:
  £45,000 Spain 2004 (racism)
  £16,500 Serbia 2007 (racism)
  £10,000 Croatia 2008 (racism)
  €100,000 Bendtner 2012 (exposing pants)”

  Millä järjellä? En voi sanoa olevani tippaakaan yllättynyt UEFAn toiminnasta.. Jälleen kerran.

  Olisi pitänyt Bendtnerin vielä huutaa kameraan joku rasistinen solvaus niin olisi päässyt halvemmalla = UEFAn logiikka.

 5. Kolmosvaihtoehto kirjoittaa:

  UEFA:n gestapo-osasto voisi myös puuttua myös aluspaitaan kirjoitettaviin viesteihin, joita sitten paljastellaan maalituuletuksissa ja matsin jälkeen tyyliin Cristian Ronaldo sunnuntai-iltana. Yleensä nämä viestit ovat harmitonta kamaa tyyliin “I belong to Jesus”, That was for you Paul”, tai “Get well Jessie”, mutta mihin raja sitten vedetään, jos sieltä paljastuu hieman räväkämpää tekstiä.

 6. juha kirjoittaa:

  “Amerikanismi” on ainakin Ranskassa ruma sana , vaikka siellä on euroopan disneyland .
  Yhdessä asiassa Amerikkalainentapa on kuitenkin (ranskalaistenkin mielestä ?) hieno ;
  Mainoksia ei näy Pelipaidoissa.
  Ainakin Suomalaiset Jääkiekkoilijat joutuvat olemaan tosi mainospelleinä.
  Ei tee mieli ostaa Urheiluseuranpaitaa , jossa on Seuran Logon
  lisäksi jotain.
  Paddy Power mainosti siis itseään EM-Kisoissa ja maksaa siitä 100000 ja Bentnerinkulut ?

 7. Erno kirjoittaa:

  Paddy Power näyttää tekevän tuloaan aika aggressiivisella kampanjoinnilla. Se kisojen alla pystytetty Hodgsonin patsaskin oli niiden tempaus.

  Ja mainittakoon vielä, että olin hyvin lähellä kirjoittaa aihetta käsittelevään uutiseen “Hankkeen takana on irlantilainen kirjanpitäjä Paddy Power”.

  Alkuteksti siis kuului “bookmaker Paddy Power”. Onneksi hoksasin, ettei yksittäinen jamppa nyt tuollaista hanketta sentään noin vain veisi maaliin…

  Suomessa ei nyt niin noista tiedekään, mutta onko tää Paddy ollut jo pitkään olemassa?

 8. Leikkikalu kirjoittaa:

  Ensimmäisenä kävi mielessä, että paljonko sakkoa olisi tullut, jos Bendner olisi toistanut saman tempun ns. kommandona? Todennäköisesti paljaiden pakaroiden vilautus olisi ollut pienempi rikos kuin väärän firman mainostaminen. Bendner pyllisti vain UEFA:n omaa pesää suojeleville säännöille, mutta rangaistuksellaan UEFA pyllisti jalkapallolle. Törkeästä filmaamisesta tuollaiset sakot olisivat melkeinpä jopa toivottavat, mutta ei pienestä mainostempusta.

  UEFAlla oli aikoinaan kampanja, jolla pyrittiin vähentämään pelaajien sylkemistä kentällä. Mitähän sille kuuluu? Samaten, mitä sille projektille kuuluu, jolla pyrittiin pääsemään filmaamisesta eroon? Entäs se rasismi? Ilmeisesti nämä projektit rullaavat itsekseen niin hyvin, että UEFAlla on varaa jarruttaa näiden projektien kulkua tällaisella neuroottisella omien eurojen ja frangien turvaamisella. Disney ei enää jatkossa salli omilla kanavillaan pikaruokaketjujen, makeisten ja vastaavien epäterveellisten tuotteiden mainostamista. Samalla tehtiin myös selväksi, ettei Disneyn hahmoja nähdä esim. Happy Mealin leluina tulevaisuudessa. UEFAlle, FIFALLE ja KOK:lle sen sijaan kelpaavat edelleen panimoiden ja pikaruokaravintoloiden mainosrahat. Tupakkasponsseja odotellessa.

  Joku minua fiksumpi ja asiaan minua enemmän perehtynyt voi varmasti kertoa, mitä kansallisten liittojen pitäisi tehdä rasismille, joka tapahtuu muualla kuin heidän kotimaassaan? Minusta sakottamisen edellytys on, että olisi olemassa edes jonkinlainen syy yhteys liiton toiminnasta fanien häiriköintiin. Jos Englanti pelaisi Wembleyllä, niin ymmärtäisin, että FA:ta sakotettaisiin, jos yksi tai useampi Englannin kannattaja huutelee hävyttömyyksiä tai tappelee, mutta mitä FA:n pitäisi tehdä huonosti käyttäytyville englantilaisille Ukrainassa? Jotenkin tämä UEFA:n touhu vaikuttaa siltä, että he kirjoittavat pikku rapsut kansalliselle liitolle, joka vetoaa faneihin, jotta he käyttäytyisivät seuraavalla kerralla paremmin ja oikeastaan mikään ei muutu.

 9. tn kirjoittaa:

  Firma maksaa sakot ja yhden ottelun pelikieltokaan ei tunnu missään. Olisivat antaneet 10 ottelun pelikiellon, niin seuraava vilauttelija miettisi kaksi kertaa kannattaako.

 10. Jouni Martikainen kirjoittaa:

  Onko kukaan pelaajista vielä keksinyt myydä käsivarsistaan mainospaikkoja? Jotain tekstiäkin muutamilla näyttää tatskoissa olevan, mutta useimmat eivät oikein erotu edes HD-kuvasta.

 11. Joe kirjoittaa:

  Erona rasismisakoissa tähän vaan sattuu olemaan se, että eihän joku Espanjan liitto oikeasti ole syyllinen jonkun spanskifanin banaaninheittoihin, ja tämän ymmärtävät kaikki osapuolet ja siksi sakkoja jaetaan “tehtiin nyt jotain” -hengessä.

  Bendtner toisaalta on syyllinen tekoonsa joten sakkoja voi jakaa niin paljon kuin aiheelliseksi katsotaan. Päiväsakkovertailun mukaan veikkaisin, että NB kärsi tempauksestaan huomattavasti vähemmän kuin itse kärsisin jos menisin sen banaanin kentälle heittämään ja jäisin siitä kiinni, joten rasismin julkituominen lienee edelleen vetofirman mainostamista pahempi juttu. Voitte nukkua rauhassa.

 12. LFCbacker kirjoittaa:

  @Kolmosvaihtoehto: Politiikka ylittää ainakin tuon rajan. Robbie Fowler sai vuonna 1997 UEFAlta 900 punnan sakot Cup-voittajien cupin pelissä osoitettuaan t-paidallaan tukensa Liverpoolin pois potkituille satamatyöläisille. Hiukan on sanktiot nousseet 15 vuodessa.

 13. LFCbacker kirjoittaa:

  …pakko laittaa kuvalinkki vielä, hieno paita.

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/21/article-0-00E72A2200000190-970_306x321.jpg

 14. jardixXx kirjoittaa:

  Paddy Power asian voi myös ajatella niinpäinkin että miksi pelaajat ovat niin ahneita että rikkovat sääntöjä. Ei se Paddy sitä mainosta olisi saanut ilman pelaajan hyväksyntää ja tottakai rahallista korvausta hänelle. Tuskin kyseessä on edes sellainen summa että se olisi merkittävä pelaajan ansioissa kokonaisuudessaan. Pikkurahoista siis on lähdetty tähän manooveriin.
  Mihin se johtaisi jos pelaajat voisivat tällaista tehdä?
  Useilla pelaajilla olisi mitä ihmeellisimpiä mainoksia milloin missäkin ja olisi jopa räikeämpää kuin nykyinen mainostaminen. Liittojen (UEFA, FIFA jne) olisi vaikeampaa saada nykyistä tai tulevaisuudessa saatava tulomäärää mainospaikoista koska pelaat olisivat vieneet ison osan tai vähintään osan siitä potista.
  Hyväksytäänkö ahneus jos sen tekee yksilö mutta ei jos sen tekee heitäkin edustava liitto?
  Rasismista jaetut sakot ovat varmaankin kokonaisuudessaan suuremmat (ei pelkästään kisoissa jaetut) kuin tällaisista manoovereista jaetut.
  Kumpaankin asiaan pitää puuttua mutta ei se että palaaja saa sakot mainostamisesta ole pois sieltä rasismista jaettavista sakoista tms.
  Toki tuntuu että siihen rasismiin ei puututa samalla tarmolla kuin mainostamiseen liittyviin. Varmastikkaan rasismi ei ole niin suuri “huolenaihe” kuin se että sponsorilta tulee vähemmän rahaa.
  Toki sponsorit kuuluu enemmän ja enemmän jalkapalloon mutta tässä näen että ihmiset syyttävät ja ovat vastaan helpommin vain jotain kasvotonta liittoa kuin yksilöä ja näkevät asian vain ison liiton pahuutena eivätkä siis “pienen” yksilön.
  Asiasta ja syistä voisi vielä enemmänkin ja syvällisemmin mutta siihen menisi jo aikalailla liikaa aikaa jne jne.

 15. BB kirjoittaa:

  Eiköhän Bentner saanut vilautuksestaan paremman maksun kuin 100 000 euroa. Ja vielä kun PP maksoi sakot, voitollehan siihen jäi – täysin kielletystä mainoksesta, jossa mainostetaan täysin moraalitonta toimintaa.

 16. Kristian kirjoittaa:

  BB:

  Suomessa mainitun toimialan yhtiö on jalkapalloilun pääsarjan nimisponsori.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.