Neuvostoliitto ja brittihävittäjät EM-kisoissa

| Julkaistu 12. 6. 2012 16:23

Kuinka juntti täytyy venäläisen futisfanin olla mennääkseen Puolaan CCCP-paidassa? Neuvostosymboliikkaa näkyi yleisön joukossa Venäjän avausottelussa, vaikka Puola on asiasta varoittanut. Tai mitä ajattelee Englannin kannattaja, joka heiluu puhallettavan RAF-hävittäjän kanssa?

Okei, englantilaisten tapauksessa kyse on ainakin fyysisellä tasolla vaarattomasta junttiudesta. Joku esimerkiksi Dresdenin terroripommituksissa sukulaisiaan menettänyt vanhempi saksalainen voisi tuollaisesta pahoittaa mielensä, mutta tuskin hän väkivaltaiseksi ryhtyy.

Näennäinen harmittomuus ei kuitenkaan vähennä toisen maailmansodan symbolien ja retoriikan (jota esimerkiksi The Sun on perinteisesti harjoittanut) viljelyn perinpohjaista typeryyttä 2000-luvun jalkapallokisoissa.

Joidenkin venäläiskannattajien Neuvostoliitto-rekvisiitta on paitsi typerää ja loukkaavaa niin potentiaalisesti vaarallista. Puola vapautui neuvostomiehityksestä vasta runsaat 20 vuotta sitten ja monet arvet ovat vasta paranemassa. Nyt maahan tulee hiljattaisen miehittäjävallan symboleja kantavia venäläisiä.

Tänä iltana kuutisentuhatta poliisia valvoo järjestystä Puolan ja Venäjän ottelun tiimoilla. Väkivaltaan ei oikeuta mikään, mutta siltä voi maailmassa usein välttyä olemalla provosoimatta. Ja CCCP-symboliikan kantaminen on Puolassa provokaatio, oli taustalla sitten halu loukata tai puhdas sivistymättömyys.

Presidentti Mauno Koivisto esitti aikoinaan, että urheilukisoissa pitäisi luopua kansallisista symboleista. Esimerkiksi futismaaotteluiden aluksi ei laulettaisi kansallislauluja ja niin edespäin.

Olen eri mieltä, kyllä rakastetut valtiolliset symbolit kuten kansallislaulut ja liput ovat kohdallaan tapahtumissa, joissa eri valtioiden edustajat kilpailevat keskenään. Mutta menneiden sotien, hirmutekojen ja miehitysten haamujen pitäisi antaa levätä rauhassa ainakin kisojen ajan.

Niin, pelataanhan siellä futistakin. Englannin (lue Roy Hodgsonin) 4-4-2 oli Ranskaa vastaan juuri niin tiivis ja kurinalainen kuin jotkut toivoivat ja toiset pelkäsivät. Pelitapa on kuluttava, ja Ranska saikin maalinsa kun Englannin miehitys valui liian lähelle omaa maalia. Tuolloin ajattelin, että Englanti ei toisella jaksolla jaksa ja Ranska jyrää parin maalin voittoon.

Eipä jyrännyt, ja näytti melkeinpä tyytyvän tasapeliin. Valmentaja Laurent Blanc pelkäsi vastaiskuja, ehkä syystäkin. Hodgsonin pelitavassa modernia futista edustaa pyrkimys nopeisiin hyökkäykseenlähtöihin.

Englannin valopilkuksi nostan Alex Oxlade-Chamberlainin, 18-vuotias ”Ox” halusi palloa eikä pyrkinyt välttelemään vastuuta ja antamaan niitä kaikkein helpoimpia syöttöjä. O-C:n avauskokoonpanopaikka oli Hodgsonilta uhkapeliä, joka onnistui.

Huolenaiheeni (jos Englannin näkökulmasta siis katsotaan) löytyy yllättävältä taholta. Maalivahti Joe Hart teki yhden paraatipelastuksen, mutta oli seurajoukkuetasoonsa nähden yllättävän epävarma. Hieman haparoivia torjuntoja, pientä epäröintiä kulmatilanteissa. Ei isoja juttuja yksittäisinä, mutta toistuvina omiaan herättämään kysymyksiä, etenkin kun Hartin pitäisi olla joukkueen ehdottomia peruskiviä.

Englannin suoritus on brittimediassa otettu vastaan varovaisen positiivisesti. BBC:n jalkapallotoimituksen esimies Phil McNulty kutsuu esitystä ja tulosta perustaksi, jolle tämä uusi Englanti voi rakentaa. Määritelmä tiivistää tunnot varsin hyvin.

37 vastausta artikkeliin “Neuvostoliitto ja brittihävittäjät EM-kisoissa”

 1. albiceleste kirjoittaa:

  *Joe Hart! :-O Ei Parker. Krisu, oletkohan ollut liikaa auringossa tänään.

  Englanti itse asiassa pelasi yllättävän hyvin. Voihan ollat että tekevät Chelseat kun muut haparoivat. Ja on se Gerrard vaan yhä pelimies. :)

 2. Becker kirjoittaa:

  “Olen eri mieltä, kyllä rakastetut valtiolliset symbolit kuten kansallislaulut ja liput ovat kohdallaan tapahtumissa, joissa eri valtioiden edustajat kilpailevat keskenään.”

  Mitä muuta Neuvostoliiton hymni on, kuin CCCP-symboliikkaa. Sen, että siihen on tehty muokatut sanat, ei muuta sitä faktaa että kyseinen laulu on syntynyt puhtaana Neuvostoliiton propagandana.

 3. oligarkki kirjoittaa:

  “Huolenaiheeni (jos Englannin näkökulmasta siis katsotaan) löytyy yllättävältä taholta. Maalivahti Scott Parker teki yhden paraatipelastuksen, mutta oli seurajoukkuetasoonsa nähden yllättävän epävarma. Hieman haparoivia torjuntoja, pientä epäröintiä kulmatilanteissa. Ei isoja juttuja yksittäisinä, mutta toistuvina omiaan herättämään kysymyksiä, etenkin kun purkka-Parkerin pitäisi olla joukkueen ehdottomia peruskiviä.”

  Oliko tämä nyt vitsi, vai menikö blogistilta hieman nimet ja ajatukset sekaisin?

 4. Kristian kirjoittaa:

  Mitähän minä kirjoitin! 😀

  Korjataan!

  Joku kummallinen ajatusvirhe tuossa tuli, saa nälviä. Joskus vuosia sitten käynyt näin (HS:n vuoden 2006 MM-kisablogissa muistaakseni) , siis että ties kuinka monta kertaa nähdyn pelaajan nimi jotenkin lipsahtaa toiseksi, vaikka itse pelaajat tietysti ovat varsin hyvin tiedossa.

  Auringonpistoksesta ei kyllä voi olla kyse, täällä ei ole aurinko kisojen aikana vilahtanutkaan. :)

 5. albiceleste kirjoittaa:

  Joskus on vain oikosulku. Ei sille mitään voi.

  Itse asiasta: no todellakin pitäisi unohtaa menneet vääryydet. En albicelestenä ymmärrä sitä Falklands / Malvinas -retoriikkaa puolin tai toisin, tai toki ymmärrän, mutta antakaa nyt olla. Tapahtui mitä tapahtui silloin joskus, futis on tässä. Toisia ei kannata tahallaan ärsyttää tai satuttaa koska kuningaslaji tosiaan herättää intohimoja ilman mitää ylimääräistä ärsykettä.

  Futis on iloinen asia. Itse aina olen onnellinen kun näen “vihollisfanien” juhlivan yhdessä ja jopa vaihtavan paitoja. Se on itse asiassa minusta yksi futiksen hienoimpia piirteitä: futarit vaihtavat paitoja pelin jälkeen, samoin fanit. Upea ele. Minusta mikään ei ole hienompaa kuin nähdä vastustajan fani omassa paidassa.

 6. TOT kirjoittaa:

  Kristian on mennyt mukaan englantilaisten järjettömään Ox-hehkutukseen. Jätkä ei saanut aikaiseksi oikein mitään, mutta hänen ei tarvitse kuin koskea palloon tai olla edes lähellä koskea siihen, kun engelsmannit lankeavat polvilleen suitsuttamaan hänen uskomattomia suorituksiaan.

  Hart haparoi pari kertaa, mutta teki pari kolme todella hyvää pelastusta (Diarran pusku, Cabayen ja Benzeman vedot) ja oli joukkueen kantava voima yhdessä häenn maalinsa eteen parkkeeratun bussin kanssa (joka torjui enemmän maalia kohti tuleeita laukauksia kuin Hart itse). Hartin työ oli toisaalta ehkä aika helppoa siksi että puolustajia oli edessä niin hitosti, eikä mitään umpivarmoja paikkoja päässyt tulemaan kuin se Diarran kahden puskun tilaisuus – mutta sen Hart hoiti, vaikkakin ehkä Diarran avustuksella (tämä puski käytännössä päin Hartia ja onnistui jotenkin toisella kertaa missaamaan koko maalin). Itse Parkerin seurana Gerrard oli yllättävän hyvä puolustavassa roolissa, eikä lähtenyt seikkailemaan, kuten yleensä. Hyvin välttelivät molemmat keskikenttämiehet hyökkäyksiinlähtöjä. Vastapuolen ainoa puolustava keskikenttäpelaaja, Diarra, pimensi puolestaan Youngin täysin (mutta mokasi uskomattomalla tavalla sen Englannin maalin johtaneen vaparin), mutta se johtuu varmasti siitäkin, ettei sieltä alakerrasta tullut Youngille oikein minkäänlaista ruokintaa.

  Englannin vastaiskut… eihän sellaisia ollut Milnerin avauspuoliskon paikkaa lukuunottamatta. No, ehkä juuri siksi, että Ranska ei nostanut puolustustaan vaarallisen ylös, vaan piti huolta siitäkin, ettei vastaiskuja tule. Mielestäni oikea ratkaisu. Tuon pyörityksen 6-7 pelaajalla olisi pitänyt riittää voittomaalin tekemiseen, ja se olisi siihen hyvin voinut riittää, kaukana se ei ollut. Paljon tärkeämpää kuin lisätä painetta riskillä, oli varmistaa, että Englannille ei paikkoja synny.

  Saa nähdä, pelaako Englanti yhtä puolustavasti Ruotsia vastaan. Ruotsi tuskin pystyy samanlaiseen pyöritykseen kuin Ranska nostamatta puolustustaan tuntuvasti, ja luulenpa, että ruotsalaiset eivät ole myöskään halukkaita lähtemään noin kovaan dominointiin, vaan yrittävät saada Englannin hyökkäämään enemmän.

  Toisaalta, Ruotsin hävittyä ekan pelinsä Englanti voi periaatteessa tyytyä tasuriin ja odotella, että ruotsalaiset hyökkäävät. Viimeisellä kierroksella on vastassa Ukraina ja Rooney mukana, ja englantilaiset varmasti laskevat voittavansa tuon matsin, jolloin tasuri Ruotsia vastaan riittää jatkopeleihin (ja veikkanpa, että englantilaiset ihan oikeasti laskelmoivat näin ja lähtevät pelaamaan tasuria).

 7. TOT kirjoittaa:

  Samoin olen todella samaa mieltä, että kaikki tuo sotien muistelu ja nationalistinen vihanlietsonta on todella ääliömäistä. Harmi vain, ettei jalkapallo ota päästäkseen eroon siitä, päin vastoin, kovasti lisääntymään päin näyttää olevan. Ihmisten muisti on niin lyhyt.

 8. Kristian kirjoittaa:

  Albi:

  Jep, ja juuri MM- ja EM-kisoissa tuollaista hyvän mielen meininkiä perinteisesti esiintyy ja takuulla näissäkin kisoissa paljon enemmän kuin vihaa ja epäluuloa.

  Noista oikosuluista (kun nyt tarjoutui mahdollisuus asiasta jutella) muuten sen verran, että olen tuntenut urheilutoimittajia, jotka joskus valvoivat öitään virheiden vuoksi tai niiden pelossa.

  Blogissa – ainakin näin luetussa ja kommentoidussa kuin tämä meidän blogimme – lapsukset huomataan tuoreeltaan ja voin ne tuoreeltaan korjata. Varsinaista vahinkoa ei tapahdu kuin korkeintaan kirjoittajan ylpeydelle.

  Mutta jos tehdään stadionilta juttua painettuun lehteen siten, että lehti on menossa painoon melkein heti matsin päätyttyä (ei ollenkaan tavatonta) on tilanne toinen. Silloin juttu taitetaan kiireesti sivulle ja mahdolliset virheet saattavat päätyä tilaajien aamiaispöytään. Ja ne virheet voivat olla aika kova paikka ainakin uransa alkuvaiheessa oleville.

 9. juha kirjoittaa:

  Ukrainan Voitto teki Alkulohkon todella mielenkiintoiseksi ja Englannin sijoitukseksi voi tulla mikä tahansa.
  Kyllä se vaan hienolta tuntui kun Englanti maalasi.
  Minustakin Hart näytti epävarmalta .
  Johtuisikohan siitä että vastassa oli myös Harjoituksista tuttuja Seurakavereita , joiden täytyy tietää myös Hartin heikkouksista ?

  Vielä Ukrainasta se , että lähes jokainen Pelaaja osoitti valmiutta Pallolliseenpeliin myös paineen alla ja haastoi
  “slaavilaista palloilukultturia” osoittaen ?

 10. Vapaa-ajattelija kirjoittaa:

  Englanti voittaa koko p…….eiku roskan, tulen nauramaan taas kerran kun suuri voitto viedään siilipuolustuksella ja tylsä futis saa taas yhden sulan hattuunsa.

  Toivon vielä että enkut eivät tee enää yhtään maalia varsinaisella peliajalla tai lisäajalla vaan vievät jatkossa voitot rankkukisojen kautta. Siis pidän varmana että ovat jatkopeleissä.

  Rule Britannia.

 11. Isävalkku kirjoittaa:

  Kyllähän tästä voi tulla kisojen mustin päivä ja yö näiden ulkofutiksellisten asioiden takia. Nujakointia ja tuhoa tulee varmasti, mutta toivottavasti ei mitään laajempaa organisoidumpaa väkivaltaa ääriliikkeiden taholta.

  Epäilen että Venäjä ja Puola eivät vapaaehtoisesti olisi maaotteluita vielä valmiita järjestämään. Suomessakin tosin nostatettiin talvisodan henkeä MM kisoissa vaikka tiedettiin venäläisten tänne tulevan. Tapahtumista on kuitenkin niin paljon aikaa, että asia ei ole enää niin rajähdysherkkä kuin mitä se Puolassa näyttää olevan.

  Miten UEFA olisi voinut ennakoida? Peli etukäteen tyhjille katsomoille?

  Lännessähän huligaanien rekisteröinnillä ja seurannalla on saatu asioita paljon kuriin, mutta idän puolella on villin idän meininki ja ääriliikkeet taitavat olla osin poliittisessa suojeluksessakin.

  Nämä kaikki ovat kuitenkin aivan eri asiaa kuin reilu kansallistunne lippuineen ja lauluineen. Eilinen Ukraina Ruotsi oli tässä mielessä aivan huippua.

 12. TOT kirjoittaa:

  Joopa joo, no voidaan toistaa Kristianin kysymys, “kuinka juntti täytyy….” Melkoisia juntteja. Toivottavasti tappelevat keskenään vain, etteivät jalkapallosta kiinnostuneet fanit, muista sivullisista puhumattakaan, joudu väkivallan uhreiksi. Sikäli kuin nämä ultra-ääliöt tappelevat vain keskenään eivätkä muiden kanssa, niin kyynisempi voisi nähdä siinä positiivisiakin puolia.

 13. sevillano kirjoittaa:

  Hiukan pitänee toppuutella liikaa innostuneita. Kävin siinä 80-luvulla entisen duunin puolesta lähes joka viikko Puolassa, tunsin “puolet” Gdanskin ja Gdynian ihmisistä ja sain sieltä monelaisia tuttuja. Paljon tarinoitiin sekä normaalisti että pikkutunneilla ns. viskilasin yli tuntikaudet. Monet maan hierarkiassa todella korkeallakin olleet vierailivat ja istuskelivat jopa aamuneljään; mulla kun oli sitä Ballantine’sia ja Marlboroa riittävästi. Parhailla savusi molemmissa nyrkeissä yht’aikaa ja viskiä saattoi mennä puoli laatikkoa!

  Syistä, joiden selittäminen kestäisi iät ja ajat, on vain sanottava lyhyesti, että jos polakin pitää todella valita, niin se ottaa kaverikseen mieluummin venäläisen kuin esim. saksalaisen.
  Totta kai ne nyt sanovat, että “kyllä oli tosi kauheeta” se meno sotien jälkeen. Mutta tiedän heidät myös hiukka vieraskoreiksi ja he usein sanovat, mitä kuvittelevat toisen odottavan.
  Tosin puolalaiset ovat Euroopan amerikkalaisin kansa (toinen huomattava Suomen ohella), mutta sille on usein ns. muut syyt kuin välttämättä poliittiset. Ennen kaikkea tosi voimakas siirtolaisuus n. 100 v. sitten Puolasta USA:han.

 14. teit kirjoittaa:

  Kyllä siinä helposti saa muutama “sivullinen” venäläinenkin iskua ties mistä, kun puolalaissekopäät tekevät pistohyökkäyksiä venäläisten kimppuun…Tuskin muutama CCCP-paita tai normaalin käytäntöön kuuluva kannattajien marssi stadionille näitä raukkamaisia iskuja oikeuttaa…Joissain videokuvissa näkyy, kun isäntämään tappelupukarit hyökkäävät nimenomaan hieman muista venäläisfaneista erilleen jääneeseen porukkaan…

 15. Antti Leino kirjoittaa:

  Neuvostoliitto on ollut 4 kertaa EM-kisojen loppuottelussa ja voittanut kerran Europan Mestaruuden. Mielestäni venäläisillä on oikeus kunnioittaa näitä Neuvosto-ajan hienoja jalkapallo-saavutuksia ja sen kunniaksi vetää päälleen CCCP-paita. Jääkiekossa ei aiheudu katumellakkaa siitä, että venäläinen lätkä-fani vetää Boris Mihailovin CCCP paidan päälleen.

 16. TOT kirjoittaa:

  @teit: no joo, tuo ei kyllä kai ollut ihan normaaliin käytäntöön kuuluva marssi kuitenkaan. Sitä minä ihmettelen, että kun oli kyse Venäjän Neuvostoliitosta vapautumisen juhlapäivästä, niin miksi niillä törpöillä oli CCCP-paidat päällä? Provokaatio se oli, ja niitä sekopäitä on ihan riittävästi moelmmilla puolilla. Toivottavasti kukaan, joka ei halunnut tapella ei siihen joutunut, vaikka se epätodennäköiseltä vaikuttaakin.

  @Sevillano: ei kai tässä nyt kuitenkaan ole kyse puolalaisista yleensä, vaan heidän futis-ultristaan? Samoin kuin Ukrainan, ja Venäjän.

 17. Pietsa kirjoittaa:

  Kannattaa katsoa bbc dokumentti stadiums of hate löytyy mm. täältä.

  http://www.dailymotion.com/video/xrhwps_bbc-panorama-stadiums-of-hate-euro-2012_sport

 18. työväenpuolue kirjoittaa:

  Niin, Neuvostoliiton sotilaat ovat poistuneet Puolasta ja Neuvostoliitto on lakannut olemasta.
  Brittijoukot, miehittäjän joukot sen sijaan edelleenkin ovat Saksassa.

  Mutta veli venäläinenhän on olemassa vain loukatakseen tai osoittaakseen sivistymättömyyttään. Eikö näin, herra Sundqvist?

  CCCP-paita on kenties venäläinen vastine Kiitos 1939-45-huppareille.

 19. Kristian kirjoittaa:

  Voisiko joku myötäloukkaantua myös englantilaisten puolesta, niin olisiko sekin asia hoidossa? :)

 20. somebody think of the children! kirjoittaa:

  Ollaanpas täällä taas pipot kireällä. Itse asiaan: Toivotaan nyt vaan ettei kukaan kuole näissä geimeissä. Mun intialainen ystäväni (mies) pelästyi todella tuota BBC:n dokkaria, ja kysyi minulta voiko hän kahden kaverinsa kanssa lähteä ollenkaan kisoihin (liput on jo hankittu, mm. finaaliin) jos siellä saa turpiinsa. Rohkaisin lähtemään… Toivottavasti jäävät kundit henkiin eikä kukaan heitä mätä kuonoon. Alkoi ihan huolestuttaa. Pitikin taas mennä neuvomaan. Sanoin kyllä etten ole siellä käynyt koskaan eikä mulle valkoisena suomalaisena mitään varmaan tapahtuisikaan.

  Nämä kaverit on kiertäneet monet kisat, USA:ta ja Etelä-Amerikkaa myöten mutta nyt vasta alkoi epäilyttää.

 21. Arsun miäs kirjoittaa:

  Lämmitti mieltä nähdä Oxlade-Chamberlain avauksessa. Pariin kertaan ohitti vastustajan komeasti nopealla lähdöllä, mutta varsinkin toisella puoliajalla hiipui pois pelistä eikä saanut ensimmäisellä puoliajallakaan pelaajan ohitettuaan suurempaa tulosta aikaan.

  Näiden nuorten pelaajien hype on tosiaan Englannissa erittäin kovaa, mutta eipä nuorukainen ainakaan aristellut ensimmäisessä EM-pelissään. Uskalsi yrittää sitä omaa juttuaan vaikkei suurempaa lopputulosta palkinnoksi tullutkaan.

  Ehkä se kertoo myös Englannin joukkueen tasosta, että 18-vuotias raakile, vaikka erittäin lupaava onkin, on avauksessa. Ox varmastikin vakuutti Hodgsonin harjoituksissa, kun kerran avaukseen laitettiin. Arsenalissa Wenger on pitänyt miestä lähes poikkeuksetta penkillä, josta hän pääsee väsyneitä puolustajia vastaan juoksemaan toisella puoliajalla. Kuten Walcottinkin kanssa aikaisemmin.

  Wenger taisi Ranskan TV:lle peliä kommentoidessaan myös sanoa Oxin puolustustyön olevan vielä suuren kehityksen tarpeessa. Siksi olinkin yllättynyt kuinka Hodgson hänet avaukseen laittoi. Tuossa Englannin porukassa kun vaaditaan kaikilta ensisijaisesti puolustamista. Vastahyökkäyksiin tietty Oxilla on tarjota nopeita jalkoja ja taitoa 1vs1-tilanteissa.

  Arvokkaita kokemuksia nämä kisamatkat varmasti nuorille ovat, toivottavasti osaavat ottaa kaiken irti.

  Mielenkiintoista muuten, että Walcott ja Ox saivat ensimmäiset arvokisaminuuttinsa samassa pelissä. Walcotthan ei pelannut -06 minuuttiakaan vaikka oli mukana, ei mahtunut joukkueeseen -10, eikä Englanti ollut mukana kisoissa -08.

 22. Leikkikalu kirjoittaa:

  Sanotaanko vaikka niin, että ei tuo Spitfire ehkä se korrektein veto ollut englesmanneilta, mutta enpä jaksa uskoa, että kukaan niistä noissa karkeloissa loukkaantuu. Urheilun vertaaminen ja mainostaminen sodilla on sen sijaan vastenmielistä lajista tai kansakunnasta riippumatta, mutta tuskin siitä koskaan eroon päästään.

  Jos sitten englantilaiset hankkisivat puhallettavia Jaguarin E-typejä tai Dysonin pölynimureita seuraaviin kisoihin, niin ei tulisi kenellekään paha mieli :)

 23. Skotlantilainen Konservatiivi kirjoittaa:

  Kommenttiosion nopeasti läpiluettuani ei voi muuta kuin ihmetellä onko osa kommentoijista desantti… anteeksi dosentti Jouni Backmanin uskollisia virkaveljiä.

  En ihmettele yhtään, että “puolalaissekopäät” ottavat nokkiinsa, kun entisen miehittäjävaltion kansalaiset muina miehinä järjestävät vittuillakseen isänmaallisen marssinsa kaupungissa, jota he aikoinaan ovat miehittäneet. Mitäköhän ranskalaiset olisivat tykänneet, jos saksalaiset olisivat vuoden 1998 MM-kisoissa marssineet Pariisissa natsiliput liehuen…

  Venäläiset kärsivät pahemman luokan suurvaltakrapulasta ja ottaen huomioon muun muassa maassa opetetun “virallisen” historian tason niin ei voi muuta kuin kauhulla odottaa minkälaisia sukupolvia siellä tulevaisuudessa kasvaa.

  Puolan viranomaisten tappioksi täytyy kyllä laskea se, että he ylipäätään antoivat luvan järjestää koko marssin.

 24. sevillano kirjoittaa:

  Itselleni ei nyt aivan ole auennut, mitä pahaa Spitfire-hävittäjien muovikopioilla olisi viestittävänä esim. puolalaisille tai ukrainalaisille. Pikemminkin päivastoin.
  Tulin vierailleeksi siinä 70-luvun loppupuolella – tsekkiläistä syntyperää olleen työkaverin opastamana – eräänä vapaana kesäisenä sunnuntai-iltapäivänä Lontoossa (junalla köröteltiin Rochesterista) – muistaakseni lännessä lyhyen kävelymatkan päässä Hammersmithin asemalta – Tsekkiläisten Lentäjien Klubilla. Siellähän istuskeli koko paljon harmaatukkaisia tsekki- ja polakkilentäjiä sunnuntai-paintilla hiljakseen tarinoimassa. Otimme kaljat mekin ja kaverini puheli kotikieltään tovin.

  Hehän lensivät koneensa sotien aikaan, kun tilanne heidän omassa kotimaassaan kehittyi kestämättömäksi, Englantiin jatkaakseen sotahommaa maansa miehittäjiä vastaan sitten engelsmannien kirjoissa. Tämä kaikki kyllä tiedetään heidän kotimaissaan vallan hyvin.

 25. Marski kirjoittaa:

  Eiköhän suurin osa huliganismista lopu siihen paikkaan kun Putinlandian propagandamasiina putoaa jatkosta. Kuvottava joukkue Dzagojevista aina penkille asti. Arvokisoissa on kyse iloisesta karnevaalitunnelmasta ja intohimosta nimeltä jalkapallo, eikä mistään fasistisesta neuvostopropagandasta. Ja Mussolinin, Hitlerin ja Breznev saivat näyteikkunasta, ja nyt Putin saa omansa. EI hyvää päivää…

  Noh, ehkä herran vuonna 2018 suurin osa isäntämaan asukkaista osaa ulkoa sellaiset pikkujutut kuin paitsiosäännön ja oman 11:nsä ennen kuin uhoaa finaalipaikalla.

 26. teit kirjoittaa:

  Venäläisiä on moneen junaan, vaikka tietynlainen ylimielisyys ja hienotunteisuuden puute saattavat olla heille jollakin karkealla tavalla yleistettäviä luonteenpiirteitä. Tällaiset isot marssit esim. rt-asemalta stadionille eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, vaikka ylipäätänsä venäläisten näkeminenkään ei kenties kaikkia puolalaisia miellyttäisi.Ehkä marssi olisi pitänyt kieltää, ehkä ottelun päivämäärä olisi voinut olla toinen(järjestäjät taas vireessä..).

  Huolestuttavaa, että osa kommentoijista tuntuu rivien välistä oikeuttavan tai vähintäänkin ymmärtävän puolalaisten huligaanien hyökkäystä vieraskannattajajoukkoon ikään kuin olisi kyse 6000 venäläisultrasta, jotka ovat tulleet vain provosoimaan ja hakemaan tappelua. Ikään kuin tälllaiset jengit tarvitsivat jonkun todellisen syyn hyökätä vastapuolen kannattajia vastaan. Kaikki marssilla mukana olleet äidit pikkulapsineenkin varmasti ennen kaikkea korostamassa kansallista ylemmyyttään ja nöyryyttämässä alistettuja puolalaisia?

  Käytän sekopää-nimitystä(ellei kyse ole Seppo-sekopäästä) omasta mielestäni aika harkitusti, mutta ihmettelen jos “sekopää” on jollekin liikaa sanottu puolaisista (tai venäläisistä tai …) järjetöntä väkivaltaa käyttävistä ryhmistä.

  Näissä kv-urheilutapahtumissa on aina suuri vaara nationalististen painotusten korostumiselle ja pahimmillaan ne luovat kasvualustaa vääränlaiselle isänmaallisuudelle. Urheilin itse kilpatasolla varhaiseen aikuisikään asti ja vasta jälkeenpäin todella ymmärsin kuinka paljon niissä piireissä viljeltiin ryssä- ja hurrivihaa aikuisten ihmisten toimesta. Omasta puolesta kunnioitan suuresti maratonin EM-voittajan Janne Holmenin harmistusta Suomen lipun heiluttelusta voittoisan juoksunsa jälkeen (perusteli sitä juuri syyllä että liput ja muut kansalliset symbolit eivät kuulu urheilutapahtumiin, joilla pitäisi olla kansoja yhdistävä teema, mutta ymmärrettävästi halusi jättäää keskustelun aiheesta siihen – ehkä arvaten minkämoinen tyhmyrikeskustelu siitä olisi vielä kehkeytynyt). Tervettä kansallistunnetta ja ylpeyttä “omista pojista/tytöistä” riittäisi varmasti ilman lippuja ja muita nationalistisia tunnuksiakin.

  @marski.
  Espanjalaisten fanien karnevaalimaisen hilpeissä tunnelmissa suunnatut apinaäänet Balotellia kohtaan toki varmasti miellyttävämpää kuin kurttunaamaisten itäeurooppalaisten rasismi….

 27. Kristian kirjoittaa:

  Mitä tuohon marssiin tulee, niin mielestäni se tosiaan olisi pitänyt turvallisuussyistä kieltää. Aina ei voi futismatsin järjestelyissä mennä sen mukaan mikä on tasapuolista, vaan olisi ajateltava ensisijaisesti turvallisuutta. Toki levottomuuksia olisi tullut ilmankin marssia, mutta sivullisten riski joutua mukaan olisi kaiketi ollut pienempi.

  Jos kärjistetty esimerkki otetaan, niin HJK:n kannattajat eivät Belgradissa marssineet tai ylipäätään kävelleet Stadion Partizanille, vaan heidät kuljetettiin sinne ja sieltä pois poliisiautoilla. Eikä Partizanin hc-kannattajilla ole sinänsä mitään Suomea tai HJK:ta vastaan, lienivätkö mistään HJK:sta koskaan aiemmin kuulleetkaan.

  Matsista pois kävellessäni (Partizan olisi kyllä järjestänyt kyydin, mutta seikkailunhalu voitti) oli hyvin äkkiä pari tylyilmeistä karpaasia läppärilaukun hihnassa tai olkapäässä kiinni. Sain pressipassilla ja -kortilla sekä elekielellä selitettyä, etten ole HJK:n fani vaan matsissa töissä. Ei tullut turpiin, mutta Klubin kaulaliinassa olisi voinut käydä vähän toisin.

 28. Marski kirjoittaa:

  @tovaritsh teit
  “Huolestuttavaa, että osa kommentoijista tuntuu rivien välistä oikeuttavan tai vähintäänkin ymmärtävän puolalaisten huligaanien hyökkäystä vieraskannattajajoukkoon ikään kuin olisi kyse 6000 venäläisultrasta, jotka ovat tulleet vain provosoimaan ja hakemaan tappelua. Ikään kuin tälllaiset jengit tarvitsivat jonkun todellisen syyn hyökätä vastapuolen kannattajia vastaan. Kaikki marssilla mukana olleet äidit pikkulapsineenkin varmasti ennen kaikkea korostamassa kansallista ylemmyyttään ja nöyryyttämässä alistettuja puolalaisia? ”

  Jos vaikka Saksa-fanit päättävät järjestää Trafalgar Squarelta Wembleylle marssin, jolla kantavat natsilippuja ja kolmannen valtakunnan symboleja “Deutschland Deutschland über alles, über alles inder Welt” hoilaten ja levittävät vielä stadikalle puolen kaarteen kokoisen “Das ist Deutschland”-tifon, niin saa sen verran typerä äiti olla kyseessä jos tuohon marssiin liittyy, että oma ja lasten turvallisuus on ihan hänen kontollaan. Itsehän jopa näin suhteellisen reippaana ja urheilullisena aikuisena miehenäkin saattaisin karsastaa rauhallisempaakin ultrakannattajien marssia varsinkin näin tunteikkaassa ottelussa. Jälkikasvun mukaan ottamista en edes harkitsisi.

  Luulivat neuvosto-otukset kaiketi olevansa Manskilla rauhallisten SMJK:n kannattajien keskellä väkivaltaisten puolalaisten ultrien sijasta. Kaksi eri huligaanijoukkiota otti mittaa toisistaan ja tyhmempi osapuoli sai köniinsä. Ei siitä sen enempää. Kreikalle tsemppiä viimeiseen peliin ja rauhaa rakastavat neuvostolaiset “äidit ja lapset” CCCP-tatuointeineen maitojunalla kotimatkalle niin kisat on pelastettu.

  “Espanjalaisten fanien karnevaalimaisen hilpeissä tunnelmissa suunnatut apinaäänet Balotellia kohtaan toki varmasti miellyttävämpää kuin kurttunaamaisten itäeurooppalaisten rasismi….”

  Onkohan papalla nyt mennyt lääkkeet sekaisin? Kyseessähän ovat nimenomaan venäläiset huligaanit, jotka ovat tulleet Itä-Eurooppaan kukkoilemaan jalkapallon varjolla. Kerrotko miten espanjalaiset fanit ja Balotelli siihen liittyvät.

  “Venäläisiä on moneen junaan, vaikka tietynlainen ylimielisyys ja hienotunteisuuden puute saattavat olla heille jollakin karkealla tavalla yleistettäviä luonteenpiirteitä. ”
  Ainakin empiirisen kokemuksen mukaan kaikki “kansallismieliset” ja jalkapallokannattajat (sikäläisittäin ihan reilusti ‘huligaanit’ vain) menevät poikkeuksetta tähän kategoriaan. UEFA:n pitäisi FIFA:sta poiketen kasvattaa itselle selkäranka ja tehdä namusetien lahjoista huolimatta venäläishuligaaneille selväksi etteivät ole tervetulleita Eurooppaan.

 29. Marski kirjoittaa:

  @Kristian
  Toki näinkin, mutta se itse riski joutua tappelun keskelle on huomattavasti pienempi kuvatunlaisessa tapauksessa kuin esim. tilanteessa jossa serbikannattajat päättävät marssia Sarajevossa stadionille Karadzicin ja Milosevicin kuvien kanssa. Jälkimmäisessä skenaariossa ääriaineksen viimeisetkin itsehillinnän rippeet pettävät ja saattaa jollakulla rauhallisemmallakin kaverilla adrenaliini vaarallisesti nousta. Meinaan jos toukokuisena neuvostomiehityksen päivänä ennen matsia Olympiastadionin nurkilla tulee sirppiin ja vasaraan sonnustautunut kaljupää juttusille, niin ensimmäinenä ei todellakaan tule mieleen että “tuo varmaan kysyy tietä”.

 30. teit kirjoittaa:

  Marskin kirjoituksesta paistaa viha ja asenteellisuus, joka estää häntä ymmärtämästä tilannetta. Nostaako vanha kunnon ryssäviha taas päätään? Rauhoitu nyt hyvä mies, kyllä meidän pitäisi pystyä rauhallisesti tarkastelemaan tilannetta valitsematta tiukasti puolia. Suurin osa marssiin osallistujista oli tavallisia keskiluokkaisia venäläisiä (täältä käsin on mahdotonta pelkän median antaman kuvan perusteella sanoa, mikä olisi venäläisfanin kannalta turvallisin kulkureitti stadionille..Saattoi olla, että monet pitivät yksinkertaisesti turvallisimpina vaihtoehtona kävellä marssin mukana toisten venäläisten kanssa) ja yksi aika merkittävä seikka: jotkut puolaiset sanoivat liittyneensä venäläisten marssiin protestina huomatessaan puolalaishuligaanien hyökkäykset ja törkeän käytöksen marssijoita kohtaan.

  Venäläiset kannattajat ovat myös aiheuttaneet kisoissa ongelmia ja se ei varmasti tule yllätyksenä. Ihmettelin vain, jos espanjalaiset eivät saa yhtä lailla sanktioita rasistisista huuteluistaan..Vaikuttaa, että menee vielä pitkä aika siihen, kun rasismi saadaan todella kitkettyä jalkapallosta.

  Jos oikeasti luit kirjoitukseni niin ymmärrät että en kovin arvosta tällaisia marsseja ja lippujuhlia riippumatta siitä minkävärisiä viivoja lippuun on piirrelty ja minulle riittää, että omaan silmääni miellyttävintä jalkapalloa pelaava maa menee lohkosta jatkoon. Tätä taustaa vasten voi tosin pelonsekaisella mielenkiinnolla odottaa Rus – Ukr välierää, kun Ukraina epäilemättä kurittaisi Venäjää Leninin murhauttaman Nestor Mahnon muistoa kunnioittaen.

 31. sevillano kirjoittaa:

  On tähän keskusteluun kyllä pakko lisätä lyhyesti, että Espanjasta puuttuu rasismi yhteiskunnallisena ilmiönä lähes tyystin. Tiedän sen maassa pitkät ajat asuneena. Ja siksi täällä asunkin, sillä rasismi on itselleni puhtaasti ns. juntti-ilmiö. Ei mitään ulkomaalaisia ole maailmassa edes olemassa paljon matkustaneelle. Maailmankolkasta yksin riippuu, millä kantilla esim. jokin ihonväri on enemmistönä, millä kantilla taas vähemmistönä.
  Totta kai espanjalainen pitää itseään ns. parempana kuin esim. maahanmuuttajat, mutta tästä ajattelusta puuttuu rasistinen funktio ja elementti täysin. Se paremmuus-ajattelu lienee aivan ymmärrettävää. Espanjalainen tiedostaa esim. turismin valtavan hyvinvointivaikututuksen yhteiskunnalleen sinänsä vallan hyvin.

  Monissa maissa on tullut asuttua ja vielä useimmissa vierailtua, mutta todella aivan pistää silmään ao. asia Espanjassa. Ja hyvä niin. Olen tullut asuneeksi mm. maissa, joissa olen valkoihoisena ja vaaleana joutunut rasismin kohteeksi, eikä sellainen todellakaan ole mukavaa. Sellainen on henkisesti tosi raskasta ja joskus myös esim. fyysisesti vaarallistakin.

 32. vanhailves kirjoittaa:

  Jälkiviisaasti on helppo sanoa, että venäläisten marssin salliminen oli virhe. Mutta toisaalta kyse oli Venäjän kansallispäivästä. Emmekä me tiedä, mitä kaikkea venäläismarssin järjestäjät olivat viranomaisille luvanneet. No, pieleen meni ja se taisi olla ainakin osalle tappelijoista tarkoituskin. Puolan poliisi toimi tehokkaasti ja jälkirähinöitä ajatellen oli hyvä, että pidätetyistä oli puolalaisia suurin osa.

  Venäläinen lakana katsomossa oli puhdas provokaatio ja tottakai etukäteen suunniteltu. Vielä törkeämpi vastaavanlainen näytelmä nähtiin muutama vuosi sitten Tallinnassa. Venäläisvieraat kantoivat viestejä: “Isännät tulivat takaisin”.

  Osaltaan näiden takana on Nashi niminen nuorisoliike, jota myös kutsutaan Putin-jugendiksi tunnetun historiallisen esikuvan mukaan. Toinen esikuva on Komsomol ja sen ihannointi sen taistelussa 20- ja 30-luvulla kommunismin puolesta.

  Viro ja muut maat ovat jaelleet rangaistukseksi rähinöitsijöille maahantulokieltoja. Venäläiset huligaanit eivät vaan ole tajunneet, että se koskee koko EU:n aluetta seuraavaksi viideksi vuodeksi.

 33. TOT kirjoittaa:

  No niin, Puolan ja Venäjän tiputtua jatkosta rähinöiltä vältyttäneen tästä eteenpäin.

  Sivuhuomiona, Kroatia sai välittömästi huomautuksen ja sakkoja, kun sen fanit pilkkasivat Balotellia rasistisesti, mutta en ole vieläkään kuullut mitään seurauksia koituneen Espanjalle sen fanien vastaavasta toiminnasta. Onko Espanjalle annettu sakkoja? Jos ei, miksi ei?

 34. Marski kirjoittaa:

  @sevillano

  Lukaisepa Ville Tietäväisen “Näkymättömät kädet” andalusialaisesta “rasismin puutteesta”. Tietäväinen on viettänyt aikaa marokkolaisten parissa salmen kummallakin puolella, ja on nähnyt espanjalaisesta yhteiskunnasta sellaisenkin puolen, jota sinä et ehkä ole huomannut. Se mikä on Espanjassa huomionarvoista on nationalismin ja fasismin selkeä ero. Esimerkiksi baski- ja etenkin katalonialaiset nationalistit ovat yleensä vasemmalla puolella poliittista linjajakoa ja katalonialainen nationalismi onkin verrattavissa esimerkiksi suomenruotsalaiseen vastaavaan. Värisi, uskontosi, seksuaalinen suuntautumisesi tai sukupuolesi, kielesi ja alkuperäsi eivät kiinnosta; ei edes se puhutko mieluummin espanjaa/suomea vai kataloniaa/ruotsia; pääasia että puhut kataloniaa/ruotsia aina kun on sen paikka (korostuksella ei mitään väliä) ja otat katalonialaisen/ruotsinkielisen kulttuurin omaksesi ja vaalit sitä. Barcelonassa jopa espanjankielisten niukka enemmistö kannattaa katalonian kielen johtavan aseman pönkittämistä maassa. Esimerkiksi tavallisille katalonialaisille Lionel Messi ja (varauksella) Johan Cruijff ovat suunnilleen yhtä katalonialaisia kuin Xavi tai Jordi Pujol.

  Kaikki espanjalainen nationalismi Francoineen ja härkälippuineen taas kallistuu oikealle päin ja nähdään samanlaisena junttina fasismina ja rasismina kuin brittinationalismi, Suomen Sisu, neuvostovirren hoilaaminen sirppiin ja vasaraan sonnustautuneena tai Lazion kannattaminen. Sitä on kuitenkin Espanjassakin ihan riittävästi, myös vasemmistolaisuuden ydinalueilla jopa Camp Noulla (Boixos Nois).

 35. Marski kirjoittaa:

  @TOT

  FIFA:han uhosi ennen mm-kisoja sen verran kuuluvasti panevansa totaalisen stopin filmaukselle, ettei siltä yksikään jalkapallon ystävä voinut välttyä. Itse kisoissa yksi joukkue nousi tällä saralla ohi muiden; mestari Espanja. FIFA ei maininnut filmausta enää jälkipeleissä sanallakaan (se sai tosin hyvän maastosuojankin väkivaltaisesta finaalista).

  UEFA ottaa näköjään saman linjan, ja Espanjalla on nyt harvinaisen selvästi eri säännöt kuin muilla. Ei Espanja toki superpahis tässä ole; muutama vuosi takaperin sormien läpi katseltiin Brasiliaa (neljännesvälierät Belgiaa ja Ghanaa vastaan) ja Argentiinaa (kolme sanaa: PAITSIO, ISÄ ja ÄITI), männävuosikymmeninä Saksa (sopupeli Itävallan kanssa ja Batistonin murhayritys naureskeluineen vielä samoissa kisoissa 1982). Tilanne on silti hyvin hyvin turhauttava ja ketuttava, varmasti sitä enemmän vielä kyseisten maiden kannattajille (Kroatiat, Chilet jne.)

  Muttei mitään huonoa ettei jotain hyvääkin. Puolan putoaminen jonkin verran ehkä rauhoittaa pahimpia seutuja kisakaupungeissa, mutta loppujen lopuksi suhteellisen rauhallista on enemmistö isäntämaan kannattajista (ellei asiaa katso Union Jackin värisin propagandalasein). Vladimir Putinin ikioma maajoukkue sen sijaan lähti varmasti kaikkien toivomalle kotimatkalle ja venäläis”fanit” saavat vähän aikaa riehua ihan keskenään (tai todennäköisesti käyvät hakkaamassa vähän afrikkalaisia ja keskiaasialaisia opiskelijoita ja halpatyöntekijöitä, mutteivät vähään aikaan onneksi enää UEFA:n suojeluksen alla).

 36. Marski kirjoittaa:

  Suurten maiden eri säännöistä puheen ollen. UEFA han TOTESI langettavansa Venäjälle 6 pisteen rangaistuksen seuraaviin karsintoihin. Viime yönä polakit sitten pidättivät 72 neuvostoroistoa. Joskohan siellä Nyonissa joku jo tuumailee, että “tarttis tehdä jotain” ?

 37. Marski kirjoittaa:

  Kirjoitusvirheen korjaus:
  Suurten maiden eri säännöistä puheen ollen. UEFA han TOTESI langettavansa Venäjälle 6 pisteen rangaistuksen seuraaviin karsintoihin, mikäli perseily jatkuu. Viime yönä polakit sitten pidättivät 72 neuvostoroistoa. Joskohan siellä Nyonissa joku jo tuumailee, että ”tarttis tehdä jotain” ?

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.