Fifan vanhat miehet tappavat MM-kisat

| Julkaistu 2. 12. 2010 18:11

Niin siinä kävi, kuten blogissamme jokunen viikko sitten ennustin ja Albiceleste jo ehti todeta. Vuoden 2018 MM-kisat menivät maalle, jolla ei vielä ole tarvittavia stadioneita, ei tarvittavaa infrastruktuuria ja mikä Fifan kannalta tärkeintä ei häiritsevää lehdistönvapautta tai kansalaisyhteiskuntaa.

Älköön kukaan ymmärtäkö väärin – ei ole Venäjän vika, että se maana ja yhteiskuntana on Fifalle houkuttelevampi kisaisäntä kuin läntiset demokratiat. Venäläisillä on täysi oikeus valita yhteiskuntajärjestelmänsä. Samaan aikaan on hyvä ymmärtää miksi Englannissa ollaan tänään hyvin pettyneitä semminkin kun Englannin hakemus oli suorituspaikkojen, infrastruktuurin ja logistiikan kannalta ylivoimainen Venäjään nähden.

Vuoden 2022 kisat myytiin öljyoligarkia Qatariin, joka ei ole koskaan edes kyennyt selviytymään MM-kisoihin, vaikka Aasiasta se on helpompaa kuin Euroopasta. Raha ratkaisee, ja sitä Qatarin emiirillä on takuulla riittävästi jopa MM-kisojen ostamiseen.

Kyllä, happamia sanoi kettui pihlajanmarjoista. Mutta englantilaisen näkökulman vaikka unohtaisinkin niin kovasti harmittaa, että Fifaa hallitsevat vanhat, korruptoituneet ukot hitaasti tappavat MM-kisojen hengen. MM-kisat Qatarissa, jepujee.

Ehkä orjan asemassa Qaratissa ja lähialueilla työskentelevät keski- ja itäaasialaiset palvelijat kommennetaan stadioneille? Vaihtoehtoisesti Qatarin ja varsin mahdollisesti Venäjänkin kisoissa nähdään vielä enemmän tyhjiä paikkoja kuin kesällä Etelä-Afrikassa.

Pelkoa kun ei ole siitä, että työväenluokkaan kuuluvilla ihmisillä olisi Venäjällä saati Qatarissa on mahdollisuutta ostaa lippuja peleihin.

MM-kisat eivät enää ole se kilpailu, jossa pelataan maailman hienointa futista. Jalkapallomaailma on muuttunut sellaiseksi, että upeimpia otteluita nähdään Mestareiden liigassa ja Euroopan huippusarjojen kärkimatseissa. MM-kisojen taika on, tai oli, niiden hengessä.

Venäjällä kyllä riittää ihmisiä, joiden rinnassa sykkii jalkapallosydän olkoonkin, että valtaosalla heistä ei ole mahdollisuuksia ostaa kisalippuja. Voisin siis tämänhetkisestä suuttumuksestani huolimatta matkustaa vuoden 2018 kisoihin. Qatar-2022:een ei meikäläistä taas saa millään, ellei Suomi pelaa tai mahdollinen työnantaja riittävästi maksa.

Lähden pubiin, tiedän sieltä löytyvän hengenheimolaisia.

53 vastausta artikkeliin “Fifan vanhat miehet tappavat MM-kisat”

 1. albiceleste kirjoittaa:

  Eipä tuota voi paremmin sanoa. Todellinen pettymys. Englanti olisi ansainnut kisat; heidän esityksensä myös huipentui hienosti ja Beckham puhui hyvin vilpittömänoloisesti ja lämpimästi. Mutta rahalla saa ja lahjuksilla pääsee, eikä Venäjällä tai Qatarissa tarvitse pelätä kielteistä julkisuutta tai vapaata lehdistöä. Montaa muuta asiaa kylläkin.

  Fifa on syvältä, ja syvällä istuu myös sen korruptio. Toivotaan, että Sepp Blatter suljetaan mausoleumiin Moskovassa tai kuukahtaa kuumuuteen Qatarissa. :)

 2. Tiksa kirjoittaa:

  Tämä kolumni taitaa kertoa lähinnä siitä, että Kristian ei ole tainnut juuri käydä kummassakaan maassa. Kyllä Venäjälläkin työväenluokka pystyy hyvin maksamaan jo pääsylipun futismatsiin. Ja Qatarin kisat tulevat varmaan avaamaan maailmansilmiä myös siis, että Lähi-Itäkään ei ole pelkästään öljynousukkaita ja terroristejä.

  Hienot, ennakkoluulottomat päätökset FIFA:lta. Jalkapallo kuuluu koko maailmalle, ei vain valkoihoisille, keskiluokkaisille länsieurooppalaisille.

 3. Saga kirjoittaa:

  Happamia no joo tuntuu olevan. Hieman koville ottaa? Se on siltikin varmasti totta että fifa ei enää anna kisoja mielellään maille jossa on sananvapaus. Tästähän oli Höblässäkin juttua?

 4. Unohtuiko tämä jo kirjoittaa:

  http://www.iltalehti.fi/jalkapallo/2010051611676571_jp.shtml

 5. Tjaaah kirjoittaa:

  Täytyy sanoa, että jos Venäjällä tulee olemaan vaikeuksia täyttää stadionit esim. Pietarissa niin enemmän kuin mielelläni lähden sinne kisoja katsomaan! Suomesta löytyy varmasti penkinlämmittäjiä jossei venäläisiä kiinnosta.
  Ja Qatariinkin olisin valmis lähtemään, paitsi että siellä on niin kuuma kesällä.
  Itä-Lontoossa asuvana täytyy sanoa, että olympialaisiin liittyy niin paljon sekasortoa täällä demokraattisessa (jotenkin maraton nyt kyllä vähän muutti reittiä ettei hirveä itä näy) valtiossa, että välillä en ole ihan varma asunko länsimaassa tämän asian suhteen. Toivottavasti metroliikennettä ei Moskovassa tai Pietarissa tarvitse pysäyttää joka viikonloppu kaksi vuotta ennen kisoja.

 6. Pauli Karila kirjoittaa:

  Hapannaamat voivatkin sitten miettiä seuraavaa: Entäpä jos kisat annettiin uusille maille jotta futis leviäisi? Varsinkin Venäjällä jalkapallo ja urheilu on noussut ryöstökauden jälkeen. Kisoja kun ei ole IKINÄ järjestetty venäjällä tai entisessä neuvostoliitossa, maassa joka on pari kymmentä kertaa isompi kuin englanti.

  Ehkä kannattaa miettiä minkälaista nauhaa on käteensä vetämässä vaatimalla kisoja englantiin, saksaan tai espanjaan. Ei kauhean “Maailman pelatuin” peli mukaista jos kisoja saa järjestää vain ne alkuperäiset maat. Maailmassa on pari sataa maata joista joilla lähes 50 on massaa ja rahaa järjestää kisoja huolimatta vähäisestä menestyksestä. Pubista varmaan löytyy näitä samaa asiaa vieviä, palataan jalkapallossa samantien juurille valkoisen miehen peliksi.

  Tiksan kanssa samaa mieltä, tätä potaskaa voi lukea sitten vaikka Sunista. Qatar taitaa olla yksi lähi-idän suosituimmista matkakohteista, mainoksia ainakin pyörii paljon. Venäjällä keskiluokka alkaa olemaan suomalaista keskivertoa rikkaampaa. Tainnut Kristianin maailman kuva jumittua 80-luvulle.

 7. TOT kirjoittaa:

  Aika yksipuolista tällainen kuorotoitotus. Tasapuolisuuden, näkemysten monimuotoisuuden ja oikeudenmukaisuuden takia esitän jotain näkökantoja FIFA:n päätöksen puolesta.

  1. Kumpikaan maa ei ole koskaan pitänyt MM-kisoja. Reilu peli, että joskus annetaan mahdollisuus.

  2. Molemmilla mailla on poliittisen järjestelmänsä ansiosta mahdollisuus määrätä hyvin yksipuolisesti resursseja kisojen järjestämiseen. Pekingin olympialaisista paikanpäältä raportoineet puolueettomat tahot sanoivat niiden olleen kiistatta kaikkien aikojen parhaiten järjestetyt olympialaiset. On hyviä syitä uskoa, että näiden kisojen kanssa kävisi samoin.

  3. Qatarilla on maailman moderneimmat stadionit. Ihan kiva jos niitä käytetään maailman suurimpaan turnaukseenkin joskus, vai. Mieluiten nyt kun ne vielä ovat maailman moderneimmat, eikä 60 vuoden kuluttua, kun ne ovat vanhentuneet ja niitä on käytetty navettoina 20 vuotta. Ei muuten pelota, että nuo stadionit olisivat tyhjinä kisoissaa, kun suurimman kapasiteetti on 50000 henkeä ja muiden siinä puolet vähemmän. Varmaankin niitä laajennetaan FIFA:n käskystä, mutta näyttäisi siltä, että entistäkin harvemmat ja valitummat seuraavat kisoja paikan päällä 2022.

  4. Edellä mainituista (kohta 2) syistä on hyviä syitä uskoa, että Venäjä saa stadionit ja tarvittavan infrastruktuurin aikaiseksi. Tuskin mikään olisi suurempi palvelus eurooppalaiselle jalkapalloilulle kuin viimeinkin painostaa, rohkaista ja pakottaa Venäjä tuomaan stadioninsa nykyaikaan, sillä Venäjän liiga on viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut Euroopan suurten joukkoon ja Länsi-Euroopan seurat joutuvat toistuvasti matkustamaan Venäjälle pelaamaan euro-pelejä. Olisi mahtavaa, jos nämä ottelut voitaisiin pelata kunnollisilla, lämmitetyillä ja katetuilla staioneilla eikä lumihangen peittämällä luistelukentällä.

  5. Venäläisen seura- ja maajoukkuejalkapalloilu on nousussa, joten FIFA:lla on motiivi tukea futiskulttuurin leviämistä maassa, levittää sinne kansainvälistä jalkapallon ilosanomaa. Sama juttu kuin USA:ssa 1994. Miksei tätä samaa ideaa voisi soveltaa myös Venäjään?

  6. Voihan olla, että noihin kisoihin jopa tulee paljon venäläisiä, käsittääkseni kovastikin seuraavat sekä maajoukkuettaan että seurajoukkueitaan. Ainakin venäläisten joukkueiden europeleissä näyttäisi olevan aika täydet katsomot ja kova meininki. En pidä lainkaan epätodennäköisenä, että paikallinen duunari saisi säästettyä rahat lippuihin Venäjän alkulohkon matseihin, ainakin jos hän ei satu asumaan Moskovassa (missä elinkustannukset ovat korkeimmat). Ja onko niiden katsojien ihan pakko olla työväenluokkaisia? Onko aivan välttämätöntä, että koska Englannista brittifutissilmälasein maailmaa katselevan toimittajan mielestä futis on työväenluokkainen laji, niin sitten kaikkialla muuallakin futista seuraisivat vain ja ainoastaan duunarit? Kulttuuria, kulttuuria, mutta on sitä toisenlaistakin kulttuuria.

  7. 2022 kisat menevät joka tapauksessa Aasiaan tai USA:han. USA sai kisat 1994, Korea ja Japani 2002. Oliko muita vaihtoehtoja? Ennenkin on kääpiömaa päässyt kisoihin koska pitää ne. Esim. E-Afrikka tänä vuonna.

  8. Englanti jalkapallon kotimaa blaa blaa blaa. Älkää unohtako, että Englanti on myös anti-jalkapallon kotimaa.

 8. Ilpo kirjoittaa:

  Ymmärrän kyllä kokoomuslaisen itkun kun blogin kirjoittajan henkisessä kotimaassa ei pelatakaan kisoja. Olen kuitenkin täysin tyytyväinen ettei Englanti saanut kisoja seuraavista syistä:
  -Englanti joutuu karsimaan kisoihin ja näin mahdollisesti jää jopa kisojen ulkopuolelle.
  -Englanti ja sen jalkapallo ei saa mainosta
  -Englannissa on pelattu MM-kisat ennenkin
  -On vain hyvä, että kisoja pelataan muissakin kuin suurissa jalkapallomaissa, tosin Venäjän voi mahdollisesti sellaiseksi laskea. Kisoja ei kuitenkaan Venäjällä ole pelattu aiemmin.
  -Englanti on maana kaikin puolin tylsä.

 9. Jysky kirjoittaa:

  Kyllähän Qatarissa potentiaalista katsojakuntaa löytyy kun kansaakin on kokonaiset 841 000 siis lähes yhtä paljon kuin Helsingissä ja Espoossa on asukkaita yhteensä. Kunhan aavikon poijjaat polkaseevat tyhjästä 9 uutta stadionia keskelle aavikkoa niin nähdään kyllä ketkä niitä öljynousukkaita on;-)

  Venäjän “keskiluokka” on täysin mitättömän pieni osuus venäjän kansasta. Suurin osa heikäläisestä keskiluokasta on nousukaudella ottanut pankeilta lainaa kymmenen kertaa enemmän kuin pystyvät maksamaan, siellä kun on sellainen tyyli että “ei se ole niin tärkeää onko rikas, kunhan vain näyttää siltä”. Todellisuudessa 95% venäläisistä elää lohduttomassa köyhyydessä. Yritä siinä sitten 100 – 150 euron kk ansioilla hankkia 50 euron lippuja…

  Kyllä Kristian on oikeassa, Fifan Blatter ja muut rahanahneet dementikot eivät välitä edustamansa lajin/ kisojen tulevaisuudesta yhtikäs mitään. Jos nämä herrat saavat päättää niin seuraavat 2026 kisat pelataan vaikka Pohjois-Koreassa jos vaan Sepp-veijarille löytyy tarpeeksi monta miljoona hyvää syytä antaa kisat sinne.

 10. albiceleste kirjoittaa:

  @tot: Qatar nyt vaan rakentaa yhdeksän uutta stadionia ihmeellisellä viilentävällä tekniikalla varustettuina, joten niistä maailman moderneimmista stadioneista, jotka eivät saa joutua tyhjilleen. Mutta öljymassissahan riittää.

  Itselleni ainakin ihmisoikeudet ovat sen verran tärkeä asia, etten mielelläni soisi maailman suurimpia ja tärkeimpiä skaboja maille, joissa ei ole lehdistönvapautta eikä ihmisoikeuksia. Ja mitenkähän futisfani toimii Qatarissa, jossa alkoholia ei saa julkisesti nauttia eikä sen kanssa näyttäytyä. Muitakin mukavia sääntöjä löytyy. :) Venäläisten rosvojen kanssa taas saavat olla miliisi ja Fifan superpoliisi varuillaan. En ihan heti lähtisi sinne kisatturistiksi, kun miliisiinkin on niin luottaminen.

  Onhan se hienoa, että futis leviää maailmalle, mutta että Putinlandiaan ja tähän Qatariin, jossa yhä esiintyy orjuutta. Mutta hei pikku juttu, kunhan Englanti tai muu sivistynyt demokratia ei saanut kisoja. Tärkeintä on että Fifa rikastuu, ja pari rosvovaltiota saa kiillottaa kilpeään. Ne orjathan Qatarissa ne yhdeksän uutta stadionia rakentavat. Oh yes, hieno homma. Onnea Qatar. :)

 11. Mikke kirjoittaa:

  Puhtaasti jalkapallomielessä Venäjä on hyvä valinta. Venäjän jalkapallo on siinä vaiheessa että kisat on sopiva jatkumo kehityksessä. Ruplamerkit silmissä Blatter & co Venäjälle on kuitenkin menossa, mutta Venäjä on muillakin tavoin oikea kohdemaa juuri nyt (toivottavasti myös 2018). Samalla tavalla Suomessa olisi voinut järjestää EM-kisat 2008 kun maajoukkue ei vaikuttanut yhtä turhautuneelta ja vaivautuneelta kun tänään.

  Qatar on vaikeampi tapaus, positiivisena voi ajatella että FIFA hakisi Qatarista esimerkkiä muille Lähi-Idän maille. “Jos Qatarissa järjestetään kisat niin miksei sitten täällä …”

  Vaikka näitä positiivisia asioita yrittää hakea niin korruptiopeikko jättää ison varjon FIFA:n ylle. Joku saisi perustaa uuden kansainvälisen jalkapalloliiton kilpailijaksi. Tämä nykyinen löyhkää…

 12. km kirjoittaa:

  2018 kisat olisi pitänyt myöntää Espanjalle. Maa on hallitseva Euroopan ja maailman mestari, FC Barcelona sekä Real Madrid pelaavat hienoa futista, maassa on mahtava lajikulttuuri ja upeita stadioneita. Kaikki on periaatteessa valmiina ja kunnossa. Muutamien stadioneiden kunnostus tai modernisointi olisi tuonut vastaavan buumin kuin Saksassa 2006 kisat.

  Mitä tulee Venäjään niin syyt ovat vähän eri, miksi heidän kisoistaan en pidä. Ennen on ollut käytäntö, että suuria urheilutapahtumia ei anneta lähiaikoina samaan maahan (kuten nyt ei varmaan Englannille annettu Lontoon olympiakisojen takia). Venäjää tämä ei koske ja Sotshin läheisyys ei haittaa, koska nyt on buumi, jossa kaikki halutaan antaa BRIC-maihin. Aivan sama juttu Brasilian kanssa. Ei siinä ole mitään järkeä. Venäjä ei ole edes kuin vähän Euroopassa. Niinpä heille olisi voinut antaa ne 2022 kisat, eikä 2018.

  2022 ehdokkaat olivat aivan käsittämätön joukko. Japanissa, Koreassa ja Yhdysvalloissa on kaikissa pelattu kisat hiljattain, eikä Australia nyt niin vahva futismaa ole. Siltikin Qatar on aivan uskomaton valinta. Sinne tehdään 12 suurta stadionia lähekkäin ja ne joudutaan viilentämään, jotta 40+ asteessa voitaisiin pelata. Kisojen jälkeen stadikoille tuskin on käyttöä. Onneksi FIFAn kansallisuussäännöt ovat tiukemmat kuin yleisurheilussa. Muuten ostaisivat joukkueellisen pelaajia muualta. Nyt joukkueen taso taitaa olla jotain Vuosaaren Viikinkien luokkaa, eivätkä omin voimin ikinä pääsisi kisoihin. Ostokisat sinne aavikolle näistä nyt tulivat. Todellakin mielummin olisivat saaneet pelata 2022 Venäjällä.

  Perinteisten jalkapallomaiden on vaikea saada enää kisaisännyyksiä, kun Pekingin olympialaisista alkanut trendi valita kisaisäntä kriteereillä kuten oppiminen, ensikertalainen, demokratian tukeminen jne. johtavat siihen, että kisaisänniksi tulee usein jotakin kehitysmaita. Jotenkin tuntuu, että Italia, Englanti ja Espanja eivät saa järjestelyvastuuta pitkään aikaan. Nigeriassa pelataan ennen kuin noissa maissa.

 13. Johannes kirjoittaa:

  Erinomainen kirjoitus Sundqvistilta. Ihmettelen suuresti muutamien kommentoijien tyytyväisyyttä siitä, että kisat menivät kyseisille maille. Ehkä kyseessä on henkilöt jotka vihaavat ylipäätään jalkapalloa ja saavat jotain sadistista mielihyvää, kun jalkapalloa kohtaan lajina tapahtuu jotain kielteistä.

  Viime kesän MM kisat olivat jo pelkkien vuvuzela torvien takia katastrofi. Seuraan itse keskivertoa enemmän jalkapalloa ja en tiedä Qatarin jalkapallokulttuurista mitään. Sitten tällaiselle jalkapallomaalle annetaan MM-kisat. Uskomatonta.

  Venäjästä en viitsi edes sanoa mitään laajemmin, että ei syytetä kiihotuksesta kansan ryhmää vastaan tms. Mutta sen totean, että Venäjälle kisojen antaminen on kun kuvainnollinen peukalon nostaminen ja siihenhän ei ole Venäjän kohdalla mitään aihetta edelleenkään.

  MM-kisojen pitopaikaksi sopii läntisen Euroopan maat ja muutama Etelä-Amerikan maa. Uskon että todelliset jalkapallofanit ovat samaa mieltä.

 14. Antti kirjoittaa:

  Nimimerrki km kirjoitti että Venäjä ei ole edes kuin vähän Euroopassa ja perusteli sillä ajatusta että heille olisi voinut antaa ne 2022 kisat, eikä 2018.

  Kuitenkin Venäjän kisojen pelipakoista vain Jekaterinburg on Aasian puolella, ja sieltäkin on alle 20 kilometrin matka Aasian ja Venäjän rajalle. Jekaterinburgissa vieraillessa pakollinen turistikohde onkin rajalla olevat monuentit ja muistomerkit.

  Euroopan ja Aasian rajahan menee kaukana idässä Uralilla, ts. Iranin itäosien tasalla.

 15. albiceleste kirjoittaa:

  @Johannes: juurikin näin. Aivan samaa mieltä.

 16. Viisas mies kirjoittaa:

  Anglofiilit on näreissään ja sekös naurattaa, enää ei kolonialistit niin vaan saa kisoja.

  Arvasin että HS ja muut suomalaiset mediat alkavat itkeä kun heidän jumaloimansa USA ja GB jäävät ilman kisoja.

  Tulevaisuus on muualla kuin läpimädissä EU:ssa ja USA:ssa.

  Olisi HS:n aika avata silmänsä siellä pellonreunalla!

 17. Kenraali Tizjakov kirjoittaa:

  Olipa taas vanhan miehen katkera vuodatus.

  Voin kyllä taata sinulle, että Venäjän kisoissa ottelut tullaan myymään 99% loppuun. Nykyisinkin Venäjän liigan otteluliput esim. Pietarissa ja Moskovassa maksavat maltaita, eikä silti mitään ongelmaa täyttää esimerkiksi paikallispeleissä 80 000 katsojan Luzhnikia. Ja kyllä näissä peleissä myös tavalliset duunarit käy. Mutta ei niillä suomalaisillakaan kaikkein köyhimmillä ihmisllä olisi varaa kisalippuihin, jos kisat täällä joskus pidettäisiin. Ei ole varaa edes karsintamatsien lippuihin, jos iltalehden keskusteluosiota on uskominen. Onko muuten briteissa köyhillä varaa ostaa Chelsean kausaria? Sitä paitsi en ole vielä mistään löytänyt Venäjän kisojen lipunhintoja, joten jo koko väitteesi on pelkkää katkeraa spekulaatiota. Itse veikkaan, että Venäjän kisat tulevat olemaan onnistuneimmat kisat vuosiin.

  Se että jaksat hurskastella jonkun Qatarin ihmisoikeustilanteella on täysin lapsellista kiukuttelua, varsinkin sen jälkeen kun kisoja on pidetty jossain Brasilian, Ukraina/Puolan, Etelä-Afrikan ja Etelä-Korean tasoisissa hikipajoissa. Mielestäni mukaan ottaminen edistää paljon enemmän näiden maiden modernisaatiota ja ihmisoikeuksia kuin idioottimainen eristäminen ja rankaiseminen. Miksei Englanti voisi perustaa yhteistä jalkapalloliittoa USA.n kanssa, jos kilpaileminen FIFA-perheessä ei nappaa? Loppupeleissä maailma on aika monimuotoinen paikka, eikä täällä enää voi mennä pelkästään yhden entisen kolonialistimaan ehdoilla.

 18. juupa juu kirjoittaa:

  Kyllä tuo Qatar on hämmästyttävä valinta. Maa, jossa on alle miljoona asukasta. Mutta tietysti paljon rahaa. Siellä on varmasti mukava pelata, kesällä 40 astetta lämmintä. Ja kaikki maan pelaajat Brasiliasta. Niinkuin ovat hankkineet juoksijat Keniasta ja antaneet niille uuden nimen.

 19. petri kirjoittaa:

  vASTAHAN KISAT 2018 MYÖNNETTIIN VENÄJÄLLE. ELI AIKAA ON LAITTAA STADIONIT KUNTOON. JA EIHÄN BRASILIAKAAN MIKÄÄN IHMISOIKEUS PYHÄTTÖ OLE. MAASSA PALJON SLUMMEJA JA RIKOLLISUUTTA SILTI KUKAAN EI SUOMESSA VINGU MIKSI 2014 KISAT ON BRASILIASSA.

 20. londoner kirjoittaa:

  Happia ovat pihlajan marjat.Miksi pitäisi antaa lahjoja lapselle jolla on jo kaikkea.Köyhemmät ansaitsevat ne paremmin.Lontoolaisena minusta olisi ollut ihan mukava jos olisin voinut mennä Wembleylle katsomaan MM-finaalia.
  Mutta olen täysin Sebb Platterin ajattelun kannalla: levitetään tätä jalkapalloyhteisöä ja annetaan köyhemmille lapsille mahdollisuus päästä leikkiin mukaan.Koko maailmalle on hyväksi että katseet kiintyvät nyt Venäjälle jonka pitää nyt siivota nyt kaappinsa,pyyhkiä pölynsä nurkistaan ja parantaa imagoaan muiden silmissä.Heille on annettu siihen nyt loistava mahdollisuus.Katsotaan asiaa 10 vuoden kuluttua uudelleen.Uskon että silloin huomataan että Venäjän MM-kisat olivat hyvä ratkaisu.
  Entä Englanti? Meillä on ensi keväänä Mestareiden liigan loppuottelu ja olympialaiset heti perään.Futikset MM-kisat tulevat tänne sitten joskus myöhemmin.Odotellaan kiltisti

 21. Tepster kirjoittaa:

  @TOT
  “3. Qatarilla on maailman moderneimmat stadionit. ”

  Ei ole. Stadionit rakennetaan näitä kisoja varten. Muutama oli valmiina, mutta nekin kunnostetaan. Ja stadionit on kisojen jälkeen tarkoitus purkaa ja myydä paikkoihin joissa niillä on käyttöä. Puhutaan siis todellisesta jalkapallomaasta. Ja helppohan se on stadioneita rakentaa, jos rakentajille maksetaan 2€ päivässä, ja työtä tehdään vähintään se 10 tuntia päivää kohti.
  Maassa ei myöskään saa juoda alkoholia. Kaljasponsori ei varmaan tästä tykkää. Eikä aviottomat saa maassa harrastaa seksiä. Muuten tulee raippaa. Ihan kiva maa se varmaan muuten on.

  Enkä oikein ymmärrä tuota väitettä mitä täälläkin moni esittää, että FIFA haluaisi kisat maahan missä ei ole lehdistön vapautta, jotta sen toimia ei tongittaisi. Voin vain kuvitella minkäläinen tonkiminen alkaa englannin lehdistössä tämänkin äänestyksen jälkeen. Kyllähän uutiset leviävät maasta kuin maasta, ei nyt tapahdu niin, että FIFA saisi tehdä vuoteen 2022 mitä vaan koska isäntämaissa ei ole lehdistönvapautta. Äänestystulos oli selvä osoitus siitä, että FIFA halusi esitellä valtaansa, ja laittoi kisat paikkoihin mitkä eivät olleet oikein järkisyin perusteltuja. Venäjä vielä jollain tapaa.

 22. ManUlle illallinen kirjoittaa:

  Ei jumalauta FIFA!
  No, näin sen kai pitikin mennä, kun ajettelee millainen porukka on päättämässä asiasta. Venäjä ja Qatar. Huh huh!

  Mutta toivotaan todella, että englantilaiset toimittajat ja BBC etunenässä kaikessa katkeruudessaan alkavat tosissaan tonkia FIFAn ja Blatterin ym touhuja. Toivottavasti kaikki revitään auki Wikileaks tyylisesti ja ehkä 5 vuoden päästä FIFAn kavereista osa istuu vankilassa lahjusten ottamisesta!

  Vielä ei ole muuten osunut silmiini ainoatakaan kirjoitusta siitä, kuinka väärin esimerkiksi ympäristön kannalta on antaa kisoja jatkuvasti maihin, joihin joudutaan rakentamaan kaikki alusta alkaen. Kymmenen yli 30000 katsojan stadionia aavikolle ja niihin kaikkiin joku ilmastointisysteemi, että voidaan pelata 50 asteen helteessä. Kuulostaa todella järkevältä aikana, jolloin kaikessa pitäisi ottaa huomioon ympäristötekijät!

 23. albiceleste kirjoittaa:

  @ManUlle illallinen: no juurikin näin. Ja sitä veden määrää joka menee jättistadioneiden jäähdytyssysteemeihin, ja ehkä se orjatyövoimakin saa joskus juodakseen. Puhumattakaan mitä tapahtuu kisavieraiden saapuessa. Vettä kun ei ole Qatarissa tippaakaan liikaa.

  Ja ei, minä en ole anglofiili, enkä katkera. Nimimerkkinikin osoittaa mihin suuntaan sympatiat ovat. <3 Olen tässä asiassa puolueeton tarkkailija. Fifa on todella korruptoitunut, läpimätä järjestö. Toivottavasti jokainen brittisopuli nyt tonkii Fifan kähminnät pohjia myöten. Sikäli vapaa lehdistö on järjestäjämaassa ongelma, että esimerkiksi Fifan oman "superpoliisin" toimia saatettaisiin tutkia tarkemmin. Etelä-Afrikassa paikalliset poliisit olivat tiukasti Fifan talutusnuorassa, ja kuulin aika mielenkiintoisia tarinoita mm. erään argentiinalaisfaniporukan edesottamuksista Fifan robocopin kanssa. Heillä kun oli vääränlainen (Fifan mielestä!) kannustuslakana!

 24. TOT kirjoittaa:

  @albiceleste:

  Joo, jäi tosiaan multa huomaamatta, että tietenkään Qatarissa ei vielä ole rakennettu niitä kaikkia moderneja ja futuristisia stadioneita. Aika hölmöä osaltani, tietenkään he eivät rakenna megastadioneita ilman kisoja. Toisaalta maan stadioneista suuri osa on ihan muutaman vuoden takaa ja hyvin moderneja jo, niissä pystytään hyvin pelaamaan – ei ehkä MM-kisojen kokoista turnausta toki.

  Joka tapauksessa, Qatarin futuristinen ja massiivinen projekti ON uskottava: Qatarilla on 12 vuotta aikaa rakentaa huikeat stadioninsa, ja kaikista maista nämä pienet rikkaat ölyjmaat ovat juuri niitä harvoja, joissa rakennushankkeet tavallisesti myös valmistuvat.

  Marc Wilmots kritisoi Qataria urheilullisista syistä juuri kuumuuden takia. Hän muisteli USA:n kisoja, missä Orlandossa oli varjossa 42 celsiusastetta eikä siellä jaksanut edes juosta. Ihan totta, mutta tällä syyllä juuri ei USA:han tai muualle, vaan juuri Qatariin, missä voidaan pelata “jäähdytetyssä kuplassa” kuten Wilmots nurisi. Miksi ei? Mitä vikaa on jäähdytyksessä?

  Tekee hyvää kisaturisteillekin olla yhdet kisat ilman alkoholia. Voivat läträtä Venäjällä varastoon.

  Englannille kisoja ei annettu, koska vain 2 valitsijaa kannatti Englantia. Oli kaikista huonoimpana pidetty ehdokas siis. Eli sen pituinen se. Vaihtoehdot olivat Espanja/Portugali ja Venäjä.

  Ihmettelen suuresti Johanneksen nurinaa siitä, että kaikki eivät vain yksipuolisesti toista bloggaajan propagandaa ja mieltymyksiä. Ehkä kyseessä on henkilö, joka ylipäätään vihaa järkeä, oikeutta, demokratiaa ja avointa keskustelua.

  Kummallinen ajatus joillakin, että maan poliittisen ideologian tai jalkapallokulttuurin pitäisi olla ne ratkaisevat tekijöitä kisapaikkaa päätettäessä. Vuvuzela-kisat olivat tosiaan katastrofi, myös etelä-afrikkalaisille itselleen, mutta ei ole mitään syytä olettaa, että Qatarin kisat sitä olisivat. Qatar muistuttaa E-Afrikkaa varmasti vähemmän kuin Englanti. Ei se, että britit ördaavat joka lauantai kadulle huutamaan lempijoukkueensa nimeä ole mikään syy antaa Englantiin yhtään mitään kisoja. Jalkapallo on kansainvälistä, arabeillakin on oikeus futiskultturiin. Eikä sen tarvitse olla samaa kuin Englannissa.

 25. Kristian kirjoittaa:

  No johan tämä aihe herättää keskustelua ja hyvä niin!

  On tietysti mielipidekysymys, että tuleeko hakijamaiden sananvapaus- ja ihmisoikeustilanteilla sun muilla olla mitään merkitystä kisaisäntiä valittaessa. Oma kantani on, että tulisi olla (ja juurikin niin päin, että lehdistönvapaus olisi positiivinen, ei negatiivinen tekijä), mutta kyse on kuten sanottua vain yhden ihmisen mielipiteestä joka on tasan yhtä arvokas kuin kaikkien muidenkin.

  Sen sijaan en lainkaan ymmärrä esim. TOT:n logiikkaa, jonka mukaan päätös olla myöntämättä kisoja Englannille oli oikea koska ko. ratkaisua kannatti niin suuri osa valitsijoista. Saman logiikan mukaanhan jokainen eduskunnan päätös olisi kansalle hyväksi, kunhan sitä vain kannattaa riittävän suuri enemmistö kansanedustajista! Ei kai se ihan noin voi mennä..?

 26. Hänk kirjoittaa:

  FIFA alkaa näiden kisapäätösten jälkeen vaikuttaa KOK:n veroiselta seurueelta. Venäjä on kai ihan OK valinta kaikesta sekoilusta huolimatta mutta Qatar on aivan käsittämätön tempaus.

  EM-kisat pilataan lisäämällä joukkuemäärää ja MM-kisat pilataan sijoittamalla ne lilliputtivaltioon. Mestarien liiga ainakin vahvistuu tällaisesta.

 27. Tepster kirjoittaa:

  @TOT
  “Qatariin, missä voidaan pelata ”jäähdytetyssä kuplassa” kuten Wilmots nurisi. Miksi ei? Mitä vikaa on jäähdytyksessä?”

  Ei se ainakaan kovin ekologista ole.

  Aivan toinen asia on sitten se, että tulisiko isäntämaalla olla jonkinlaisia meriittejä lajissa. Qatarin sijoitus FIFA rankingissä on tällä hetkellä 113.

 28. Zogg kirjoittaa:

  Venäjän nyt oli ihan ok valinta, vaikka sinne tuntuu olevan menossa joka toinen vähänkään isompi urheilutapahtuma, mutta Qatar on ihan käsittämätön valinta. Osoittaa korruption voiman FIFA:ssa. Mitään muita perusteita kisojen viemiseksi pieneen (1,6 miljoonaa asukasta), kuumaan (keskilämpötila kesä-elokuussa 27/29-41/45), orjatyövoimalla pyörivään maahan ei ole kuin raha.

 29. Pete kirjoittaa:

  Onkohan bloggari aivopesty siellä Englannissa?
  Säälittävää lukea englantilaiten selittelyjä, aina pääministeri Cameron’istä Beckham’iin.
  Englantilaiset olivat aikoinaan tunnettuja siitä että säilyttivät
  tyylinsä vaikka hävisivät mutta ei enää….muuttuneet
  samanlaisiksi selittäjiksi kuin ruotsalaiset …ja suomalaiset
  mieshiihtäjät…..

 30. Pekka kirjoittaa:

  Suosittelisin Kristianille matkaa Venäjälle. Ei se paljon alkeellisempi maa ole kuin Britannia, monissa asioissa sitä jopa edellä. Blogikirjoitus on tällä kertaa tehty vähän “Kumpujen yöstä” – periaatteella eli täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella. Venäjän vuoro ensimmäisen kerran on ilman muuta aikaisemmin kuin Englannin toisen.

  Qatarin edelle olisin asettanut ennen kaikkea Australian, jossa ei ole koskaan pelattu.

 31. Kristian kirjoittaa:

  Pekka:

  Venäjän mahdolliseen “alkeellisuuteen” en käsittääkseni ottanut mitään kantaa, annoin kylläkin ymmärtää ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteen olevan Britanniassa paremmalla tolalla.

  Logistiikkapuolella Englanti olisi ollut ylivoimainen jo siksi, että kisastadionit olisivat olleet lähellä toisiaan, eihän se itsetarkoitus ole mutta bonusta kisaturistin kannalta kuitenkin.

 32. Paolo Rossi kirjoittaa:

  Minäpä veikkaan – kuten täällä on jo ehdotettukin – että pitkässä juoksussa kaiken tämän Fifan sekoilun jälkeen suuret ja perinteiset jalkapallomaat todella perustavat varjojärjestön ja alkavat pelata varjo mm-kisoja, ehkä aikataululla 2040- tai 2050-luvulla. Se taas tarkoittaisi sitä, että koko mm-kisa homma, mukaanlukien sekä varsinaiset että varjokisat, alkaa kuivua kasaan, valitettavasti.
  Venäjä on urheilullisesti ok ratkaisu, mutta Qatar täydellinen floppi. Pohjois-Koreallakin on kohta hyvät mahkut saada kisat Fifalta. Varmasti saisivat polkaistua 10 stadionia pystyyn hetkessä, jos rakas johtaja vaan niin sanoo. Ja Fifaa tuskin kiinnostaa, mitä kansalle siellä kuuluu.

 33. Pekka kirjoittaa:

  Venäjän vuoro olisi joka tapauksessa tullut ennemmin tai myöhemmin. Minusta se on nyt, Englanti joutaa odottamaan toisia kisojaan. Yhteydet ovat isossa maassa mitä ovat mutta tuskin Jekaterinburgista on Pietariin sen pitempi matka kuin New Yorkista Los Angelesiin (1994).

  Qatar lienee logistiikkapuolella ylivoimainen kun stadionit ja hotellit ovat todennäköisesti kiinni toisissaan. Miksi Kiina ei hakenut kisoja? Sen on ollut poikkeuksetta vaikea selvittää Aasian karsintaa?

 34. fellinimäinen klovneria kirjoittaa:

  Km:lle mm-kisojen ja talviolympialaisten läheisyydestä: samaan tapaanhan Yhdysvalloissa oli kahden vuoden välein mm-kisat ja kesäolympialaiset.

 35. Venäjällä asunut kirjoittaa:

  Kyllä oli järkytys, että Venäjä sai (rahalla ostettua) järjestettäväkseen mm-kisat. Maan infrastruktuuri on 1800-luvun lopun tasolla, lehdistön vapautta ei ole ja korruptio on Putinin aikana räjähtänyt käsiin. Kadulla jopa miliisi saattaa sakottaa ketä tahansa ja ryöstää mielivaltaisesti – myös aivan perivenäläisen näköistä paikallista. Maassa on jatkuvasti terrori-iskuja, 2018 kisoista saattaa hyvinkin tulla verisimmät jalkapallon mm-kisat kautta aikojen. Myös etäisyydet kisakaupunkien välillä ovat valtavat.

  Venäjän talous on täysin sidottu öljyn hinnan kehitykseen. Mikäli korvaavia energiamuotoja otetaan käyttöön lähitulevaisuudessa laskee öljyn hinta. Näin ollen Venäjä ei välttämättä edes kykene järjestämään mm-kisoja. On hyvinkin mahdollista, että kisat tullaan loppujen lopuksi kuitenkin järjestämään Englannissa jossa tarvittavat stadionit, infrastruktuuri ja turvallisuus on jo nyt taattu.

  Kun lisäksi Venäjä on sodassa keskimäärin 2 kertaa 10 vuodessa (viimeksi Afganistan, Tsetsenia ja Georgia), ehtii maa käydä vielä useamman sodan ennen vuotta 2018 ja saattaapa olla, että maa on sodassa juuri vuonna 2018. Lisäksi riskinä on sisällissota sillä Venäjä ei myönnä itsenäisyyttä etelän islamilaisille alueille, vaikka maan venäläisväestö hupenee kovalla vauhdilla ja tilalle tulee islamilaisia.

  Qatarin tilanteesta en osaa kommentoida tarkemmin, kun en tunne kyseistä maata enkä siellä ole koskaan edes vieraillut. Surullista on, että Fifa on kuitenkin lahjottavissa ja rahalla pystyy ostamaan mm-kisat.

 36. Riku kirjoittaa:

  Tiksa kirjoittaa:
  Hienot, ennakkoluulottomat päätökset FIFA:lta. Jalkapallo kuuluu koko maailmalle, ei vain valkoihoisille, keskiluokkaisille länsieurooppalaisille.

  Hmm niin missäköhän ne mm-kisat pidettiin vuonna 2010 ja missä ne pidetään vuonna 2014.

  Siis ihan oikeesti jos raha ei puhunu tässä niin ei sit missää.

 37. Kekkonen kirjoittaa:

  En ole kyllä samaa mieltä siitä, että parhaat ottelut nähtäisiin Mestarien Liigassa. Koko absoluuttinen huippufutis on nykyään niin täysin kaupallista roskaa, että ihan oksettaa.

  Onneksi meillä on vielä aitona säilynyt kotimainen jalkapallomme. :)

 38. Riku kirjoittaa:

  korjaan 2014

 39. Kristian kirjoittaa:

  Riku:

  Otin vapauden korjata virheellisen vuosiluvun jo samalla kun viestisi sivulle hyväksyin, olen tavannut korjata kommenttien selkeitä lyönti/ajatusvirheitä tms jos niitä huomaan. Varsinaiset asiavirheet sitten erikseen, niistä vastaavat sekä blogisti että kommentaattorit itse… :)

 40. Paolo Rossi kirjoittaa:

  Pekalle: Kiina hakee kisoja heti, kun se on tasolla jolla voi pelata edes kohtuullisen tasaväkisesti mm-kisojen keskitason porukoita vastaan, kuten esim. Japani, Korea tai Iran tällä hetkellä. Jalkapallo on erittäin suosittua Kiinassa, vaikka maajoukkueen taso on itse asiassa suhteellisesti huonontunut muihin Aasian maihin nähden viimeisten 10 vuoden aikana. Suurvallan itsetuntoa kirpaisee tippua jatkosta alkulohkon jälkeen kolmella tappiolla ja 0-12 maalierolla, kasvothan siinä menisi järjestäjillä. Kiinalaisen mielenlaadun kohtuullisen hyvin tuntien voin melko varmasti sanoa, että tästä kenkä Kiinassa puristaa, stadionithan siellä on jo lähes kisakunnossa.

 41. MOT kirjoittaa:

  Näin suurimman pettymyksen haihtuessa, voi ehkä alkaa analysoimaan uusia kisaisäntiä. Lähinnä tuntuu huonolta vitsiltä, että 22 kaveria päättää kuka ei ja kuka saa pitää maailman suurimpaa urheilutapahtumaa. Jos nyt muistista heitän, että ääniä sai ostaa jollain muutamalla sadallatuhannella, niin aika halvalla irtoaa tapahtumat. Ehkä siis jotain olisi tehtävä, että valintaprosessi saisi edes hiukan teflonia korruption varalle. Ihmetyttää miksei Fifalla ole IOC:n kaltaista satapäistä valintakomiteaa…

  Pakko vielä jatkaa, että Englannille annetut 2 ääntä=etusormi+keskisormi “voitonmerkkinä” väärinpäin. Eli FIFA:n leopardihatut kostaa Englannin valtamedialle, jos FIFA ei vastaa valtioille, niin millanen instanssi täytyy kehittää, että laiva saadaan puhdistettua rotista.

  Noh sitten Venäjän valintaan, näin järjellä ajateltuna ihan mukiinmenevä valinta, ainakin Suomifanien kannalta. Faktaa myös on, että Venäjän liiga on kehittynyt todella kovaa vauhtia ja äitijalkapallolle on todellakin eduksi, että saadaan Arshavineja/Pavlyuchenkoja/Zhirkoveja yms. yms. Eli lyhyesti Venäjän vielä sulattaa, mutta Qatarin kanssa tulee melkein oksennus vastaan.

  Pieni maa, täynnä rahaa, olosuhteet kesällä mitä on. Miksei Australia tai USA tai Japani tai Korea, mitä Qatarilla on mitä näistä maista ei löydy. Mieleen tulee maakaasu ja öljy, toisaalta mitä Qatarilla ei ole ja ym. mailta löytyy, niin jalkapallomaajoukkue 😀 noh jos jotain hyvää haluaa hakea, niin kauaa ei tarvi sympaattisen Bafana Bafanan kantaa harteillaan huonoimman isäntämaan titteliä…

 42. Kenraali Tizjakov kirjoittaa:

  @Tepster

  “Ei se ainakaan kovin ekologista ole.”

  Stadikoiden ilmastoinnin vaatima energia saadaan aurinkopaneeleista, kuten kaikki muukin stadioneilla käytettävä sähkö. Mikäs tuolla istuskellessa viilennetyssä katsomoassa kauniina kesäpäivänä. Venäjällä taitaa olla paljon kuumemmat kisat vuonna 2018, siellä helle nousee 40 asteeseen Etelä-Venäjällä.

  By the way Qatarissa saa sitä kaljaakin fanzonelta kuulemma. Minusta Qatar on siis todella mielenkiintoinen lisä MM-kisojen historiaan. Innolla odotan näitä kisoja.

 43. Tex kirjoittaa:

  Todella upeat valinnat.

  FIFA, kuten olympiakomiteain, haluaa urheilun avulla yhdentää maailmaa. Kapeakatseiset ajattelevat, että annetaan kisat näihin maihin vasta kun ne ovat samanlaisia kuin omamme arvollisesti. FIFA ja olympiakomitea ajettelevat juuri päinvastoin. Antamalla kisat sinne ja avaamalla nämä maailmat isoksi näyttämäksi, mailla on positiivinen paine muuttua.

  Venäjä on maailman suurin valtio ja ollut vuosikymmeniä yksi vahvoista jalkapallomaista. Se pystyy järjestämään kisat, vaikka yksi stadioneista pitäisi rakentaa kuuhun.

  Qatar taas oli loistava veto, koska arabimaailman yhdistäminen muuhun maailmaan on koko maailmalle lähes elinehto. Aivan vieressä ovat Adu Dhabi ja Dubai Saudi-Arabian lisäksi, joten tällä alueella kyllä ihmisiä riittää, turha laskea Qatarin asukaslukua tai majoituskapasiteettia.

  Itse lähden Venäjälle sekä Pietariin että Kaliningradiin. Qatarin kisat taas tulevat olemaan välimatkojen osalta loistavat. Siellä voi käydä katsomassa minkä tahansa matsin joka päivä, vaihtamalla maisemaa parissa tunnissa.

 44. Ruben kirjoittaa:

  No jo oli aikakin, että Venäjä sai nuo kisat. Viimeinen iso Euroopan jalkapallomaa, jossa ei ole koskaan järjestetty kisoja. On myös hyvä, että edes vähän avaudutaan itään EM-kisojenkin muodossa kun parivaljakko Ukraina & Puola järjestää kisat. Näin siis nimenomaan Euroopasta puhuttaessa. Tähän väliin kuitenkin pieni kysymys: miksi Neuvostoliitto ei koskaan järjestänyt jalkapallon MM- tai EM-kisoja? Ymmärrän toki kylmän sodan ilmapiirin ja olihan rautaesiripun takana varsin köyhää, mutta Neuvostoliiton asukasluku olisi kyllä kompensoinut köyhyydestä johtuvia järjestelypuutteita ja kyllä rahaa olisi mitä ilmeisimmin löytynyt. Toivottavasti sitä löytyy nyt Venäjältä kisojen järjestämiseen. Ei mikään halpa keissi jos ensin järjestetään Sotšissa talviolympialaiset ja heti neljän vuoden kuluttua siitä maailman isoin urheilutapahtuma.

  Entä Quatar? Täytyy sanoa, että yllätyin täydellisesti… En missään vaiheessa pitänyt Quataria varteenotettavana vaihtoehtona ja koko homma vaikutti alun alkaenkin jotenkin siltä, että “kiva kun osallistuitte, mutta tästä kilpailevat oikeasti Australia ja Yhdysvallat.” Tuntuukin siltä, että valintaan vaikutti lähinnä neljä syytä:
  1) Voitelu onnistui (tosin tuskin yksikään hakijoista oli mikään puhdas pulmunen)
  2) Kisat annettiin arabivaltiolle, koska arabimaatkin ansaitsevat yhdet kisat. Nyt ne annettiin toki esim. laeiltaan ja naisten asemaltaan länsimaalaisittain katsottuna varsin arkaaiselle maalle, mutta vaihtoehtona Quatar lienee arabimaista “vähiten huono”. Nyt ei FIFA:n myöskään tarvitse pelätä, että esim. Saudi-Arabia (jossa naisten asema lienee surkein) saisi kisoja vielä vuosiin jos hakijamaaksi ryhtyy.
  3) Quatarin kisoihin satsaama raha ja pienet etäisyydet vaikuttivat luultavasti jonkin verran, niin kuin tämä siteeraus kertoo: “The nation promised to spend $50 billion on infrastructure upgrades and $4 billion to build nine stadiums and renovate three others. One advantage of the having the tournament in a small country: The stadiums will all be within an hour of each other.”
  4) Kävi pakostakin mielessä, että Yhdysvaltojen 1994 järjestetyistä kisoista ei vielä ollut kulunut riittävän kauan ja jenkkejä näpäytettiin myös siitä, ettei ylimmältä johtoportaalta saatu ihan 100% tukea/myöntymyksiä esim. kisaturistien liikkuvuuden suhteen ja ehkä ennen kaikkea siitä, että futis ei ole jenkeissä vielä isoimpien lajien joukossa. Australiaa taas saatettiin näpäyttää siitä, että lähes täysin ovaalinmuotoiset stadionit eivät täysin sovi jalkapallokäyttöön, eikä AFL edes suostu lainaamaan niistä kaikkia koko kisojen ajaksi. Liekö jopa niin, että Quatarin valinta voidaan tulkita jonkinlaiseksi piruiluksi muita hakijamaita kohtaan? Ehkä FIFA:a ärsytti USA:ssa ja Australiassa se, että maat eivät ole senkään vertaa futismaita kuin Quatar? Toisekseen hakijamaat Japani ja Etelä-Korea järjestivät kisat 2002, joten nyt ei haluttu antaa toisia hetiperään…

  Ja viimeisenä Blatter ja Co. Jos mietitte noita FIFA:n vanhoja setiä, niin eipä monella heistä ehkä ole enää kovinkaan monta vuotta edessään ja nyt nuo ukkelit pyrkivät ehkä tekemään isoja, merkittäviä ja erikoisia päätöksiä, jotta ehtisivät vielä vaikuttaa eri asioihin mahdollisimman paljon ja erikoisella tavalla. Samankaltaisia ongelmia lienee monessa muussakin ylimmän johtoportaan asiassa: halutaan vaikuttaa asioihin ja tehdä jotakin “erikoista” ennen vallan luovuttamista. Ainoa vain, että nuo päätökset (tällä kertaa Quatarin valinta kisaisännäksi) eivät välttämättä ole hyväksi pitkällä tähtäimellä. No nyt on kuitenkin Quatarilla tilaisuus todistaa kisojen järjestämiseen liittyvät ennakkoluulot vääriksi, edes osittain.

 45. TOT kirjoittaa:

  Wengeriltä tuli ehkä asiallisinta kritiikkiä FIFA:n valintoja ja valintajärjestelyjä kohtaan. Hän kritisoi itse systeemiä, sanoi sen olevan liian inhimillinen, jolloin väärät, merkityksettömät kriteerit pääsevät vaikuttamaan. Hänestä valintaprosessia pitäisi teknologisoida, tuoda moderniksi: listataan laskettavat kriteerit ekä arviot kriteerikohtaisesti ja tietokone laskee, kenelle MM-kisat menevät. Ihan oikeassahan hän on, nykyinen systeemi on kuin paavin valinta. Puuttuu vain äänestyslippujen polttaminen takassa ja värisavu piipusta.

  Itselleni tulee mieleen myös, että tämä säästäisi rahaa hakijoilta, jotka kisoja eivät kuitenkaan tule saamaan, koska he voisivat paremmin tehdä arvion etukäteen siitä, millaisen hakemuksen he realistisesti kykenevät jättämään, laskemaan millaiset pisteet se saisi ohjelmassa, ja arvioimaan sen perusteella kannattaako itä jättää lainkaan – yllätyksiä kun tässä järjestelyssä ei tulisi.

 46. Joulupossu kirjoittaa:

  Qatar on kyllä aivan käsittämätön valinta. Kestävästä kehityksestä ei voi puhua sanakaan, joku stadionien viilentäminen aurinkovoimalla on mitätöntä viherpesua. Mitä järkeä rakentaa Suomen pk-seudun kokoiselle alueelle nippu stadioneita? Ja yhtään qatarilaista tuskin on vasaran varressa vaan aasialainen halpa(orja)työvoima siellä tekee kaiken.

  Venäjän valinta on ok, ehkä asiat Venäjällä menevät parempaan suuntaan kun maa joutuu talviolympialaisten ja futiskisojen takia tiukemman seulan alle. Ja mikäs siinä jos pääsee Pietariin vielä katsomaan pelin tai pari.

 47. ile kirjoittaa:

  Mielenkiintoista, vain muutama kommentti Venajan valinnasta.

  Toki siella korruptiota on kautta linjan, sen myontavat seka Putin etta Medvedev, joten ehka joskus siihenkin tulee parannus.

  Mutta talla asialla ei ole mitaan tekemista valinnan tekevien paattajien ostamiseen ylipaatansa, sita osaavat tehda kaikki muutkin – niin englantilaiset (vrt BAE), suomalaiset (vrt Patria) kuin varmasti venalaisetkin. Ja jos korruptiovapaus itse jarjestavassa maassa olisi valintakriteeri, niin vahiin jaisivat isannat, silla kaikissa etela-euroopan maissa (kreikka, italia, espanja, portugali), saati etela-amerikassa (esim Brasilia) sita on ihan kotitarpeiksi. Eika tama ole toisen kaden tietoa.

  Siina Kristian on tietysti aivan oikeassa etta brittilainen lehdisto ja media ylipaataansa on aivan omaa luokkaa, ehka saksa paasee lahelle (itsesensuurin kyllastama suomi on aika kaukana naista maista). Mutta jalleen vahiin jaisivat ehdokkaat jos tamakin olisi ainoa kriteeri.

  Mutta englannissa asuneena ja pitkaan myos venajalla tyoskennelleena vaittaisin etta niin infran toiminta (vrt esim Lontoon metro vs Moskovan metro) kuin yleinen turvallisuuskaan ei kylla venajalla kalpene englannille, ja on aivan eri luokkaa kuin esim etela-afrikassa tai brasiliassa.

  Venaja on 200 miljoonainen kansa, jolla on pitkat jalkapalloperinteet ja kyky isojen tapahtumien jarjestamiseen joten se on varmasti kelpo valinta, noista yhteiskunnan puutteista huolimatta.

  Tama siitakin huolimatta etta henkilokohtaisesti englanti liittyy parhaimpiin jalkapallokokemuksiin: semifinaali Torinossa 1990, jossa Englanti havisi dramaattisen rankkarikilpailun ja itse olin melkein suoraan maalin takana ja vanhalla Wembleylla jarjestetyn 96 EM loppuottelun kokeminen – joskin valitettavasti englanti itse ei sinne paassytkaan.

  And last but not least: Venajalla on varmasti maailman kauneimmat naiset, ja siina skabassa englannilla ei kylla ole paljon saumoja… :-))

 48. ile kirjoittaa:

  “semminkin kun Englannin hakemus oli suorituspaikkojen, infrastruktuurin ja logistiikan kannalta ylivoimainen Venäjään nähden” – jaa, joskus kay ylpeys lankeemuksen edella… ei sentaan listassa ollut turvallisuutta tai yhteiskuntarauhaa…

  No toivottavasti olympialaiset saadaan jarjestetyksi kunnolla ja yhteiskunta rauhoituu siihen mennessa.

  PS. Qatar on edelleen tosin jarjettomin paatos mita on kuunaan tehty…

 49. Kristian kirjoittaa:

  ile:

  “Pehmoisessa” demokratiassa on se ongelma, että edes riehujia ei tavata hakata maahan ja pidättää epämääräisiksi ajoiksi ilman perustetta. Venäjällähän tuollaisen kohtalon helposti saavat jo toisinajattelijoiden rauhanomaisella marssilla olevat…

  Kuten aiemmin kirjoitin, niin Fifalle sopivat totalitääriset maat kisaisänniksi mainiosti. Syistä vähäisin ei ole se, että bisnestä haittaavasta mellakoinnista ei ole pelkoa niin kauan kuin valtaapitävillä on voimakas ote kahvasta.

 50. albiceleste kirjoittaa:

  Täytyy tähän sanoa, että arvostan Englannin poliisivoimia ja armeijaa eniten maailmassa. Toki olen hiukan puolueellinen: olen ollut suhteessa Met:iläisen kanssa, ja deittaillut toista lontoolaista poliisia. Mutta siellä hanskataan nämä asiat ihan toisin kuin Suomessa tai vaikka Yhdysvalloissa. Britannia on myös hoitanut osansa siitä surullisesta Lähi-idän (jossa olen myös asunut) sotaretkestä kunnialla. Fiksuja, perusrehellisiä, sivistyneitä poliiseja ja sotilaita varsinkin kun vertaa rapakon takaiseen. Ja tässä on juuri se syy, miksi en ole huolestunut poliisien tai armeijankaan läsnäolosta englantilaisten kaupunkien kaduilla nyt mellakoiden aikana. Ihmisiähän hekin ovat, mutta koulutus ja seulonta ovat vain niin paljon paremmat kuin monessa muussa maassa.

  Muistan myös sen, että kun ensi kerran lukion jälkeen Lontooseen lähteneenä kävelin vähän huppelissa himaan, niin poliisiauto pysähtyi vierelle ja ystävällinen kyttä kysyi haluaisinko kyydin kotiin. Ja niin he ajoivat minut aivan kotiovelle. Only in England. :)

 51. ile kirjoittaa:

  Kristian, toki toki, enka mina totalitaarisen systeemin kannattaja olekaan (vaikka en ymmarra miten Brasilia olisi oikeasti terveempi yhteiskunta kuin Venaja, Etela-Afrikasta puhumattakaan), tarkoitin lahinna etta Britanniassa yhteiskunnassa on paljon ongelmia, jotka lisaavat yhteiskunnan riskitasoa – ja kisojen kannalta on loppujen lopuksi se ja sama ratkaistaanko ongelmia pehmeasti pamputtamalla vai ei. Enka nyt ole siitakaan varma, etta englannissa poliisi aina olisi kaikkein hellakatisin (esim G20 mellakat). Jokainen Britanniassa asunut tietaa kuinka yhteiskunta on siella jakautunut yha vahvemmin “meihin” ja “heihin” ja riski turvallisuustilanteen pahenemiseen on aina suuri. Venaja on kuitenkin mielestani homogeenisempi yhteiskunta ja samanlaista tuskin siella voisi tapahtua.

  Viela selvennykseksi, olen itse asunut Britanniassa ja itseasiassa englantilaisen kulttuurin ja yhteiskunnan suuri ihailija ja mielellaan olisin antanut ne kisat englannille – vaikka olympialaisten jalkeen se tuntuikin ehka ‘torta pa torta’, lahinna ihmetytti Venajan mahdottomuus kisaisannaksi, varsinkin kun siella usein kayneena ja yritystoimintaa harrastaneena olen itse todennut miten maa menee eteenpain ja Venajan perinteita jalkapallossa kukaan tuskin pystyy kieltamaan. Erityisesti pisti silmaan tuo korruption kayttaminen perusteena, silla tassa tapauksessahan rahavirrat menevat toiseen suuntaan, ja sita osaavat kaikki (englantilaiset mukaan lukien) tehda (ja tasta on ihan ensi kaden tietoa).

  Toivottavasti tilanne rauhoittuu ja yhteiskunnan ongelmia onnistuttaisiin ratkaisemaan, silla niita kylla englannissakin riittaa ihan kotitarpeiksi, ei niita Venajalta tarvitse menna etsimaan.

 52. ile kirjoittaa:

  Albiceta, minulla on ihan samanlaisia kokemuksia englantilaisista poliiseista ja olen itsekin sita mielta etta pohjoismaalaisten lisaksi he ovat maailman parhaimmistoa (itsekin tunne muutaman henk kohtaisesti). Venajalla sitten voikin tavata vahan suuremmalla skalalla – olen itse tormannyt niihin rahaa pyytaviin miliiseihin (kuten kaikki muutkin) mutta myos hyvin avuliaisiin kavereihin.

  Mutta jos poliisien mukavuus on valintakriteeri niin kovin vahiin jaa sopivat maat… Etela-Euroopassa asenteet ovat enempi lahella noita venalaisia kuin englantilaisia virkavallan osalta…

  PS. Olen itse muuten asunut Lontoon lisaksi Manchesterissa ja Barcelonassa, Lissabonissa, Milanossa jne joten jonkin verran kokemusta on kertynyt… Myos hienoista futismatseista :-)

 53. albiceleste kirjoittaa:

  @ile,

  Itsekin olen asunut ja työskennellyt viidessä eri maassa, ja Englannissa on kyllä paras virkavalta. Ja niin oli suht rauhallinen yö sumujen saarilla. Paitsi että sadat EDL-miehet ottivat poliisin kanssa Elthamissa yhteen. Tätäpä ei olisi arvannut, ei… Keski-ikäiset valkoiset huligaanit heittelivät mellakkapoliisia pulloilla, huusivat “EDL” ja poliisi hajotti joukon ja pidätti muutaman “sankarin”.

  Täytyy sanoa, että Met ja Eglannin poliisi yleensä (plus apuvoimat Walesista ja Skotlannista — noissa Elthamin mellakkapoliiseissa oli paljon walesilaisia) ovat kyllä hoitaneet homman kotiin.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.