Fifan vanhat miehet tappavat MM-kisat

| Julkaistu 2. 12. 2010 18:11

Niin siinä kävi, kuten blogissamme jokunen viikko sitten ennustin ja Albiceleste jo ehti todeta. Vuoden 2018 MM-kisat menivät maalle, jolla ei vielä ole tarvittavia stadioneita, ei tarvittavaa infrastruktuuria ja mikä Fifan kannalta tärkeintä ei häiritsevää lehdistönvapautta tai kansalaisyhteiskuntaa.

Älköön kukaan ymmärtäkö väärin – ei ole Venäjän vika, että se maana ja yhteiskuntana on Fifalle houkuttelevampi kisaisäntä kuin läntiset demokratiat. Venäläisillä on täysi oikeus valita yhteiskuntajärjestelmänsä. Samaan aikaan on hyvä ymmärtää miksi Englannissa ollaan tänään hyvin pettyneitä semminkin kun Englannin hakemus oli suorituspaikkojen, infrastruktuurin ja logistiikan kannalta ylivoimainen Venäjään nähden.

Vuoden 2022 kisat myytiin öljyoligarkia Qatariin, joka ei ole koskaan edes kyennyt selviytymään MM-kisoihin, vaikka Aasiasta se on helpompaa kuin Euroopasta. Raha ratkaisee, ja sitä Qatarin emiirillä on takuulla riittävästi jopa MM-kisojen ostamiseen.

Kyllä, happamia sanoi kettui pihlajanmarjoista. Mutta englantilaisen näkökulman vaikka unohtaisinkin niin kovasti harmittaa, että Fifaa hallitsevat vanhat, korruptoituneet ukot hitaasti tappavat MM-kisojen hengen. MM-kisat Qatarissa, jepujee.

Ehkä orjan asemassa Qaratissa ja lähialueilla työskentelevät keski- ja itäaasialaiset palvelijat kommennetaan stadioneille? Vaihtoehtoisesti Qatarin ja varsin mahdollisesti Venäjänkin kisoissa nähdään vielä enemmän tyhjiä paikkoja kuin kesällä Etelä-Afrikassa.

Pelkoa kun ei ole siitä, että työväenluokkaan kuuluvilla ihmisillä olisi Venäjällä saati Qatarissa on mahdollisuutta ostaa lippuja peleihin.

MM-kisat eivät enää ole se kilpailu, jossa pelataan maailman hienointa futista. Jalkapallomaailma on muuttunut sellaiseksi, että upeimpia otteluita nähdään Mestareiden liigassa ja Euroopan huippusarjojen kärkimatseissa. MM-kisojen taika on, tai oli, niiden hengessä.

Venäjällä kyllä riittää ihmisiä, joiden rinnassa sykkii jalkapallosydän olkoonkin, että valtaosalla heistä ei ole mahdollisuuksia ostaa kisalippuja. Voisin siis tämänhetkisestä suuttumuksestani huolimatta matkustaa vuoden 2018 kisoihin. Qatar-2022:een ei meikäläistä taas saa millään, ellei Suomi pelaa tai mahdollinen työnantaja riittävästi maksa.

Lähden pubiin, tiedän sieltä löytyvän hengenheimolaisia.

53 vastausta artikkeliin “Fifan vanhat miehet tappavat MM-kisat”

 1. ile kirjoittaa:

  Kristian, toki toki, enka mina totalitaarisen systeemin kannattaja olekaan (vaikka en ymmarra miten Brasilia olisi oikeasti terveempi yhteiskunta kuin Venaja, Etela-Afrikasta puhumattakaan), tarkoitin lahinna etta Britanniassa yhteiskunnassa on paljon ongelmia, jotka lisaavat yhteiskunnan riskitasoa – ja kisojen kannalta on loppujen lopuksi se ja sama ratkaistaanko ongelmia pehmeasti pamputtamalla vai ei. Enka nyt ole siitakaan varma, etta englannissa poliisi aina olisi kaikkein hellakatisin (esim G20 mellakat). Jokainen Britanniassa asunut tietaa kuinka yhteiskunta on siella jakautunut yha vahvemmin “meihin” ja “heihin” ja riski turvallisuustilanteen pahenemiseen on aina suuri. Venaja on kuitenkin mielestani homogeenisempi yhteiskunta ja samanlaista tuskin siella voisi tapahtua.

  Viela selvennykseksi, olen itse asunut Britanniassa ja itseasiassa englantilaisen kulttuurin ja yhteiskunnan suuri ihailija ja mielellaan olisin antanut ne kisat englannille – vaikka olympialaisten jalkeen se tuntuikin ehka ‘torta pa torta’, lahinna ihmetytti Venajan mahdottomuus kisaisannaksi, varsinkin kun siella usein kayneena ja yritystoimintaa harrastaneena olen itse todennut miten maa menee eteenpain ja Venajan perinteita jalkapallossa kukaan tuskin pystyy kieltamaan. Erityisesti pisti silmaan tuo korruption kayttaminen perusteena, silla tassa tapauksessahan rahavirrat menevat toiseen suuntaan, ja sita osaavat kaikki (englantilaiset mukaan lukien) tehda (ja tasta on ihan ensi kaden tietoa).

  Toivottavasti tilanne rauhoittuu ja yhteiskunnan ongelmia onnistuttaisiin ratkaisemaan, silla niita kylla englannissakin riittaa ihan kotitarpeiksi, ei niita Venajalta tarvitse menna etsimaan.

 2. ile kirjoittaa:

  Albiceta, minulla on ihan samanlaisia kokemuksia englantilaisista poliiseista ja olen itsekin sita mielta etta pohjoismaalaisten lisaksi he ovat maailman parhaimmistoa (itsekin tunne muutaman henk kohtaisesti). Venajalla sitten voikin tavata vahan suuremmalla skalalla – olen itse tormannyt niihin rahaa pyytaviin miliiseihin (kuten kaikki muutkin) mutta myos hyvin avuliaisiin kavereihin.

  Mutta jos poliisien mukavuus on valintakriteeri niin kovin vahiin jaa sopivat maat… Etela-Euroopassa asenteet ovat enempi lahella noita venalaisia kuin englantilaisia virkavallan osalta…

  PS. Olen itse muuten asunut Lontoon lisaksi Manchesterissa ja Barcelonassa, Lissabonissa, Milanossa jne joten jonkin verran kokemusta on kertynyt… Myos hienoista futismatseista :-)

 3. albiceleste kirjoittaa:

  @ile,

  Itsekin olen asunut ja työskennellyt viidessä eri maassa, ja Englannissa on kyllä paras virkavalta. Ja niin oli suht rauhallinen yö sumujen saarilla. Paitsi että sadat EDL-miehet ottivat poliisin kanssa Elthamissa yhteen. Tätäpä ei olisi arvannut, ei… Keski-ikäiset valkoiset huligaanit heittelivät mellakkapoliisia pulloilla, huusivat “EDL” ja poliisi hajotti joukon ja pidätti muutaman “sankarin”.

  Täytyy sanoa, että Met ja Eglannin poliisi yleensä (plus apuvoimat Walesista ja Skotlannista — noissa Elthamin mellakkapoliiseissa oli paljon walesilaisia) ovat kyllä hoitaneet homman kotiin.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.