MM-kisat kuuluvat meille!

| Julkaistu 1. 12. 2010 14:41

Päivän Daily Mailista löytyy hyvin symbolinen kuva. Kuningashuone (jota edustaa tuleva kuningas William), parlamentaarinen valta (David Cameron) sekä kristinuskon paikan englantilaisten kollektiivisessa tietoisuudessa viime vuosisadan mittaan ottaneen jalkapallouskon arkkipiispa David Beckham ovat Zürichissä taistelemassa Englannin vuoden 2018 MM-kisa kisaisännyyden puolesta.

Wikileaks ja tilastohistorian kylmimpiin kuuluvat alkutalven säät sikseen. Tänään, huomenna ja perjantaina brittimediaa hallitsee Our bid. Daily Mirrorin etusivu esimerkiksi näyttää huutavan ”Support our bid!”. Epäselväksi jää, miten minä sitä voisin tukea, ostamalla Mirrorin? Analogia joka tapauksessa on selvä (vrt. Support our troops, Support the war effort) – tabloidit maalaavat kisahakemuksesta kuvaa kansallisena ponnistuksena.

Juuri siksi pääministeri Cameronin on ollut pakko käyttää paljon aikaansa sekä arvovaltaansa FA:n kisahakemuslobbarina toimiseen, ei hänellä ole vaihtoehtoa. Etonissa koulittua yläluokkaa edustava kriketti-Cameron ei kaiketi voisi jalkapalloilusta välittää vähempää kuin poolokentät futisstadioneita huomattavasti paremmin tunteva prinssi Williamkaan.

Ihminen ja ihmisten muodostamat yhteiskunnat eivät ehkä ole parissa vuosituhannessa ratkaisevasti muuttuneet. Panem et circenses eli leipää ja sirkushuveja tiedettiin jo Roomassa kansan vaativan tyytyväisenä pysyäkseen. Eivätkä keisari ja senaattorit valta-asemastaan huolimatta voineet valita, etteivät pidä gladiaattoritaisteluista ja kilpa-ajoista, heidän oli asemansa säilyttääkseen vähintään näyteltävä niistä pitävänsä.

Cameronin hallitus joutuu  kiitos järkyttävän budjettialijäämän leikkaamaan tuntuvan siivun brittien leivästä; veroja korotetaan ja julkisia menoja karsitaan kovalla kädellä. Hallituksen kuherruskuukausi on ohi, ja Labourin kannatuslukemat nousussa. Kaikkien aikojen sirskushuvien voittaminen Englannille olisi kollektiivinen riemujuhla, jossa Cameron tietysti paistattelisi yhtenä suurimmista tähdistä.

Toki kisoilla olisi myös todellista taloudellista merkitystä Englannille ja koko Britannialle. Sen verran kyyninen kuitenkin olen, etten usko juuri kenenkään päivänpolitiikassa toimivan tällä hetkellä ihan oikeasti ajattelevan, mikä on maalle hyväksi tai huonoksi vuonna 2018. On hyvin mahdollista ja todennäköistäkin, että Cameron ei enää tuolloin Downing Street 10:ssä majaile.

Mitä mieltä itse olen, ansaitseeko Englanti kisat?

Mielestäni kyllä. Englannin edellisen kisaisännyyden jälkeen on Euroopassa potkittu MM-futista Länsi-Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa ja yhdistyneessä Saksassa. Englannin stadion- ja muu infrastruktuuri on hyvässä kunnossa, kisastadionit olisivat hyvin lähellä toisiaan ja lentoyhteydet kautta maailman ovat kattavat sekä edulliset. Maa elää ja hengittää futista ja on samalla koko lajin synnyinkoto.

Vähintään yhtä tärkeää on, että Englanti on vakaa demokratia, jossa vallitsevat sanan- ja lehdistönvapaus. Rasismi ei ole ainakaan merkittävä ongelma ja maa on moniarvoinen sekä kansalaistensa ihmisoikeuksia kunnioittava. Valtaapitävät eivät pysty sanelemaan tuomioistuimien päätöksiä, ja maassa voi elää ja yrittää sotkeutumatta korruptioon.

Millä perusteilla Venäjä (jota monet spekulantit ovat pitäneet Englannin pahimpana kilpailijana) siis tulisi valita kisaisännäksi Englannin sijaan?

Miksi Espanjan (joka on isännöinyt kisoja Englannin jälkeen) pitäisi saada kisat yhdessä ihan hiljattain EM-skaboja isännöineen Portugalin kanssa?

Hollanti, no joo, mutta yhteishakemus futismaana romahtaneen ja yhteiskuntana länsimaisittain hataran Belgian kanssa ei vakuuta.

Ensimmäistä kertaa koskaan tunnen pienen patrioottisen häivähdyksen englantilaisesta identiteetistä, joka kai vuosien vieriessä käy iholle kuin hyvin hitaasti etenevä ihottuma ja Wiltshiren aksentti: God Save the Queen, Rule Britannia ja kisat meille, kiitos!

16 vastausta artikkeliin “MM-kisat kuuluvat meille!”

 1. Asiantuntija kirjoittaa:

  Venäjälle menee.

 2. albiceleste kirjoittaa:

  Itsekin ihan mielelläni soisin kisat Englannille, ihan vain jo siksi, että Englannin talous kestäisi ne huomattavasti paremmin kuin Espanjan / Portugalin. Ja ne muut isäntämaat eivät skaboja ansaitse. Joten menköön Englannille. :)

  Veikkaan kuitenkin, että Espanja / Portugali ne saavat, koska Etelä-Amerikkakin on asettunut niiden taakse.

  Muuten: “kristinuskon paikan englantilaisten kollektiivisessa tietoisuudessa viime vuosisadan mittaan ottaneen jalkapallouskon arkkipiispa David Beckham” 😀 Voiko tuon enää paremmin sanoa.

 3. ap kirjoittaa:

  Pahasti asian vierestä, mutta tällä hetkellä Belgian “romahdus” näyttää enemmänkin ihan normaalin aaltoliikkeen aallonpohjalta josta uuden sukupolven tähdet Steven Defourin, Eden Hazardin ja Romelu Lukakun johdolla lähtevät taas viemään maata kohti aallonharjaa, ainakin Eurooppalaisella tasolla

 4. hanna kirjoittaa:

  ei ihan asiasta, mutta….prinssi William käy usein katsomassa valioliigan pelejä. eikä pelkästään kannattamansa Aston Villan tai ns big fourin matseja…
  ja hän on myös (tosin sukurasitteen vuoksi) FAn puheenjohtaja

 5. TOT kirjoittaa:

  Milloinkohan viimeksi mitkään suuret kansainväliset arvokisat olisivat olleet järjestäjämaalle taloudellisesti hyödylliset? Futiksen MM-kisojen taloudellinen merkitys on valtiontaloudelle lähinnä negatiivinen, etenkin kun kaikki merkittävät sopimukset pakkomyydään suurille ylikansallisille firmoille. Paikallisille jää käteen laskut.

  Enpä näe mitään vikaa Hollannin ja Belgian yhteishakemuksessa. Kaikki laatukriteerit mitä luet Englannin hyväksi voidaan lukea myös Hollanti/Belgian hyväksi, osa vahvemmin, osa kevyemmin. Esimerkiksi liikenneyhteydet ja poliittinen kulttuuri lienevät paremmalla tolalla. Futiksen kotimaa Hollanti taas ei ole, mutta futiskulttuurinsa suhteen se tuskin Englannille häviää.

  Ja mitä tulee “futismaana romahtaneeseen Belgiaan” niin katsotaanpa 2018 kumpi on “futismaana romahtanut”, Belgia vai Englanti. Belgiasta on nyt muutamien vuosien ajan tullut sellaisia huippulahjakkuuksia, että heillä voi olla todella kova joukkue 2018. Mitä Hazardiin, Vermaeleniin, Verthongeniin Defouriin, Fellainiin ja Lukakuun verrattavia huippulahjakkuuksia Englannista on tullut viime vuosina? Wilshere, ketä muita? Ai niin, niitä ei ole. Belgiasta löytyy vielä lisääkin.

  Varmasti Englannissa pelataan vielä vuonna 2018 huippuliigaa – osittain belgialaisvoimin! – ja varmasti sieltä löytyy elävä alasarjajalkapallokulttuuri, mutta maajoukkuetasolla Englanti voi hyvin olla se romahtanut futismaa.

  Belgia maailmanmestariksi 2018!!! Allez les Diables Rouges!

 6. Vanerix kirjoittaa:

  Hulluja nuo belgit!

 7. Gooner kirjoittaa:

  Hei Kristian,

  Olen eri mielta tasta sun luokkataistelu-fixaatiosta, Royal familyn ja haviavan pienen vanhan aristokratian ulkopuolella suurin osa jengista on nykyaan keskiluokkaa – ja vanha traditionaalinen tyovaenluokka on katoamassa, koska manuaalinen duuni on harvinaista mutta hyvin palkitsevaa…tuppaavat nousemaan heti ylaluokkaan, kuten jokainen putkimiehen palkannut tietaa. Mutta se on eri juttu… Cameronin futislobbaus on kylla standardia paaministerin hommaa ja tuskinpa kisojen voittamisella tuskinpa saa kalasteltua lisa-aania. Cameron ei ole koskaan leikkinyt olevansa mikaan futisfani, painvastoin kuin Tony Blair joka oli heti potkimassa palloa Kevin Keeganin kanssa ja vannomassa Newcastle Unitedin puolesta – heti kun sai vaan lehdiston ottamaan kuvia.

  Nykyisessa hallituksessa on kylla vahan futismiehia, taitaapa jaada Iain Duncan Smithiin joka on Tottenham fani.

 8. Gooner kirjoittaa:

  btw, Labourin puolelta loytyi enemman futismiehia – mutta enemmankin skottifutiksen kannattajia. Gordon Brown oli Raith Roversin pitka aikainen kannattaja ja jokapaikan ministeri John Reid on vielakin Celtic FC puheenjohtaja.

 9. Gooner kirjoittaa:

  … vaikka Espanja/Portugali voittaa 2018 kisat :) Hommahan on selvasti fixattu.

 10. Kvesti kirjoittaa:

  Mihin unohtui se, että Britit on paljastaneet FIFA:n korruptiota? Edellisten suurkisojen valinnassa ei demokratia ja ihmisoikeudet tai vapaudet ole painaneet kovin paljoa. Ainakaan positiivisessa mielessä. Maailmassa on liian paljon pikku maita, joissa ihmisoikeudet eivät ole kovin kovassa huudossa. Kun näiden maiden edustajat pääsevät äänestämään, ihmisoikeudet eivät ole positiivinen asia.

  Yksi esimerkki tästä on tiedotusvälineiden piilottelema YK:n äänestys http://revelandriot.com/news/un-votes-against-protecting-gays-from-execution

 11. Kristian kirjoittaa:

  Kvesti: Totta, olisi voinut mainita. Olen hiljattain käsitellyt aihetta pariin otteeseen, tsekkaa http://blogit.hs.fi/sundqvist/2010/10/26/menettaako-englanti-mm-kisat-the-timesin-takia/ ja http://blogit.hs.fi/sundqvist/2010/11/04/sepp-blatter-junailee-mm-kisat-venajalle/, Panoraman paljastuksista en tosiaan ole vielä kirjoittanut mitään.

  Olen siis kanssasi samaa mieltä siitä, että maassa vallitsevat demokratia, sananvapaus ja kansalaisyhteiskunta eivät välttämättä ole etuja kisaisännyyttä hakiessa.

  Hannalta, TOT:lta, Goonerilta ja muiltakin valideja huomioita. On jälleen käynyt siten, että alkuperäinen kirjoitukseni ikään kuin moniuloitteistuu, syvenee ja sopivasti kyseenalaistuu asiantuntevien kommenttien kautta. Hienoa!

  H-hetki lähenee lähenemistään, kohta homma ratkeaa. Tai on varmaankin ratkennut jo, ja tämä päivä on enää showta ennen päätösten julkistamista…

 12. hanna kirjoittaa:

  joo, espanja-portugali, niin saa suomikin maksaa edes kisoja, vaikka ei pelaamaan pääsekään….

 13. albiceleste kirjoittaa:

  No niinhän siinä kävi, että kaksi ihmisoikeuksien tyyssijaa saivat skabat. Mahtoivat olla hyvät lahjukset ja tarjoamiset Fifan herroille! Heidän ei onneksi tarvitsekaan matkustaa valtavia matkoja stadionilta toiselle Venäjällä, tai pelätä varkaita kun voivat asua mafian hotelleissa, tai pelata Qatarin kuumuudessa. Fifa onnistui taas kerran yllättämään, mutta ei tosiaan positiivisesti. Ainakin voisi luulla, että Venäjä ja Qatar kulkevat nätisti Fifan talutusnuorassa eikä ikäviä uutisia näy mediassa.

  Jos katsoitte Argentiina vs. Brasilia -ystävyysottelun (hieno matsi, ja Argentiina voitti Messin viime hetken maalilla), oli sen televisioniti kuin jostakin kaukaa menneisyydestä. Todella absurdi kokemus katsoa ottelua, jonka kuvakulmat ovat aivan omituisia ja kuvanlaatu kehno, kun on tottunut jo aivan muuhun. No, onhan Qatarilla aikaa, myös rakennella ilmastoituja stadioneita… Onnea vaan voittajille.

 14. TOT kirjoittaa:

  @albiceleste:

  Qatarin stadionit ovat jo ilmastoituja. Ei se ole mikään kamelinkakasta kasattu kylä.

 15. albiceleste kirjoittaa:

  @TOT: ai ei ole vai? Jaa, aina oppii uutta. On se mukavaa, kun näin sivistät pientä. Ei, vaan ne todellakin rakentavat uusia stadioneja Qatariin, kun heillä on tämä uusi ihmeellinen viilentävä tekniikka, sanovat. Tarkistapa faktasi.

  http://articles.cnn.com/2010-05-14/world/qatar.world.cup.solar.cooling_1_stadiums-solar-power-photovoltaic-panels?_s=PM:WORLD

  “Their bid proposes to build nine new fully air-conditioned open-air stadiums, both on the pitch and in the spectator area, that work using solar power.

  Solar thermal collectors and photovoltaic panels on the outside the stadiums and on their roofs will mine energy from the blazing Qatari sun.

  It will be used to chill water, which in turn will cool air before it is blown through the stadium, keeping pitch temperatures below 27 C (80 F).

  Qatar 2022’s bid book director Yasir Al Jamal told CNN it would be the first time these technologies have been combined to keep a stadium cool.

  “Stadium seats will be cooled using air pumped at the spectator ankle zone at a temperature of 18 C,” he said.

  “The same air will also be projected from the back and neck area of the seats, ensuring that each seating row of each stadium provides maximum comfort and enjoyment to fans.”

  Jamal said the photovoltaic panels will export electricity to Qatar’s national grid, which will make the cooling system carbon neutral.

  He added that the same system would be used to cool the competing teams’ training facilities.”

  Mutta gracias nyt todella, TOT. 😉

 16. km kirjoittaa:

  Onko Sanoma-konserni jotenkin brittien liekaan tarttunut, kun joka päivä tässä blogissa toitotetaan Englannista? Englannissa oli EM-futista 1996 ja 2012 tulee olemaan toinen urheilun suurtapahtuma eli kesäolympialaiset. Jännä nähdä miten pystyvät niistä järjestelyistä suoriutumaan. Hyvää voi toivoa, mutta mihinkään ei voi luottaa. Sen verran ovat kyllä jäljessä saarilla ns. länsimaista.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.