Kuningas on kuollut, eläköön kuningas!

| Julkaistu 9. 9. 2009 23:34

En olisi uskonut, että se loppuu näin. Että Jari Litmanen pettäisi joukkueensa uransa viimeisessä kilpailullisesti merkittävässä A-maaottelussa.

Niin Litti kuitenkin teki. Käveleminen vaihtoon eli ajan kuluttaminen tilanteessa, jossa Suomen oli pakko tehdä maali oli itsekäs mielenosoitus. Jos Jari olisi juossut nuo viimeiset 30 metriä olisi parikymmentä vuotta kestänyt upea A-maajoukkueura saanut hienomman lopun.

Näkihän Jarista jo aiemmin, että miestä tympi. Lahjarankkarin Litti tietenkin tykitti karusti alanurkkaan, muttei vaivautunut nostamaan käsiään saati hymyilemään maalin kunniaksi. Tuon vaivan olisi voinut nähdä jos ei joukkuetovereiden niin ainakin niiden Liechtensteiniin vaivautuneiden suomalaisfanien eteen.

Tulkoon paha sana nyt kerrankin, kun rikkaasta kielestämme ei parempaa löydy. Littiä vitutti, koska hän oli jälleen kerran Suomen paras pelaaja. Kääntäen se tarkoittaa, että muut olivat huonompia. Se syö maailman parhaisiin aikanaan kuulunutta jalkapalloilijaa rotan lailla. 38-vuotias verkkainen Littikin oli jonkun Berat Sadikin tai totaalisen pihalla olleen Joonas Kolkan rinnalla kuin Vesku Loiri konsertissa Idols-tähden kanssa.

Suomen A-maajoukkue syyskuussa 2009 koostuu englantilaisesta tusinavalmentajasta (joka omassa maassaan ei valmentaisi kolmatta sarjatasoa korkeammalla), has been -osastosta (kuten Kolkka ja Tintti Johansson) sekä Euroopan rivisarjoissa sinänsä ihan kunnioitettavaa uraa tekevistä rivisotureista tyyliin Mako Heikkinen. Huumoriosastoa tarjoilee kulttihahmo Shefki Kuqi.

Litti siis käveli pois tästä Hullunkuriset perheet -pelistä. Toki Palloliitto järjestää Jarille jäähyväisottelun kuten kuuluukin, ja Jaria se kiinnostaa yhtä paljon kuin hörhöjen hanke pystyttää hänelle patsas Lahteen. Mitään järkeä en näe siinä, että Litti (tai Shefki tai Kolkka tai Johansson) pelaisi jäljellä olevissa karsintaotteluissa.

Näissä karsinnoissa Suomi ei dominoinut yhtään yhteensä neljästä Liechtensteinia ja Azerbaidzhania vastaan käymästään ottelusta. Losa Eremenko kommentoi ottelun jälkeen, että Liechtensteinin kaltaiset joukkueet pitäisi voittaa 5-0 tai 6-0.

Huippujoukkueen pitäisikin jyrätä tällaiset vastustajat tai ainakin hallita peliä niitä vastaan. Se kuitenkin vaatisi huippupelaajia. Losan iässä Litti oli Mestareiden liigan voittaja ja Euroopan parhaita jalkapalloilijoita, Losa on Ukrainan liigasta haperoiselle uralleen vauhtia hakeva menetetty lupaus.

Suomifutiksen kuninkaan maajoukkueura de facto kuoli tänään, mutta eläköön Kuningas.

50 vastausta artikkeliin “Kuningas on kuollut, eläköön kuningas!”

 1. Hockey Deuchebag kirjoittaa:

  Painu sinä mieshuora vittuun.

 2. werner kirjoittaa:

  Jotta tämäkin aihe saataisiin jotenkin linkkautumaan aiheeseen brittifutis, niin tokaistaanpa tässä tällainen omaperäinen, mutta tarkkaan harkittu lausahdus:

  Baxter pihalle ja vähän äkkiä!

  Suomen maajoukkue pelaisi yhtä hyvää ja tuloksekasta (eli heikkoa ja tuloksetonta) peliä minkä tahansa suomalaisen huippuvalmentajan alaisuudessa. Ainoa ero olisi se, että valmentaja olisi kolme kertaa halvempi.

 3. Litti kirjoittaa:

  Lue tarkkaan: haista vittu

 4. korppi kirjoittaa:

  Hyvä kirjoitus noin muuten, mutta ei Johansson nyt mitään “has been -osastoa” ole. Oli Suomen parhaita pelaajia näissä karsinnoissa.

 5. Kristian kirjoittaa:

  Todetaan tähän väliin, että v-sanat eivät yleensä kuulu tähän blogiin, mutta kuten sanottua ei rikkaasta kielestämme joskus parempiakaan löydy.

  Meikäläiselle haistattelu ei kuitenkaan muuta itse asiaa yhtään mihinkään.

 6. Kristian kirjoittaa:

  korppi: Tintti oli tänäänkin skarppi, mutta en usko että Suomi voi seuraavien karsintojen osalta hänen varaansa mitään rakentaa. Hieno pelaaja, mutta peliaikaa olisi tultava Englannin kakkostasolla, Belgiassa, Sveitsissä tai vastaavassa sarjassa jotta olisi jatkossakin hyödyksi maajoukkueelle.

  werner: Itsekin näkisin mielelläni maajoukkueellamme suomalaisvalmentajan, mutta kuka se Herran tähden olisi? Mixu on ainoa, joka tuntee sen maailman jossa parhaat pelaajamme elävät ja jota näin ollen kunnioitetaan. Miksei..?

 7. Pete kirjoittaa:

  Älä enää ikinä vertaa Jaria Vesku Loiriin. Ikinä. Mitä tuulettamiseen tulee, veikkaan että Jari halusi olemuksellaan rauhoittaa joukkuetta ja antaa ymmärtää, ettei peli ollut vielä ohi. Ymmärrän, että Littiä ei kiinnostanut säästää viittä sekunita juoksemalla vaihtoon kun Baxter heitti lopun kymmenen minuuttia hukkaan ottamalla hyökkäyksen tärkiemmän pelaajan pois. Baxter ulos, Litti voi jatkaa.

 8. tomppa kirjoittaa:

  Vai olisiko rautainen Rautiainen, P. mitään? Munaa löytyisi ja hän tietää kyllä mikä vaivaa kun jokin vaivaa!

 9. Polish plumber kirjoittaa:

  Hi Kristian,
  Stay tight lad, I will come to fix ur pipes sometime soon! Don\\\’t worry me cheap and good.

  But at meantime, could to stop publishing this kind of bullshit about the King, who is our only savior.

  Btw, what the hell ur trying to say here:
  “Mixu on ainoa, joka tuntee sen maailman jossa parhaat pelaajamme elävät ja jota näin ollen kunnioitetaan. Miksei..?”

  = that foggy island with ugly tramps? I also got impression Hyypia moved to Germany already

 10. Kuninkaan perillinen kirjoittaa:

  Litti jätti maalin tuulettamatta ihan toisesta syystä. Kyseessä on suomalaisen urheilumaailman rehdein ja kunnianarvoisin urheilija, luulisi arvoisan blogaajankin olevan siitä perilla, jos on peräti entinen veikkausliigaseuran toimitusjohtaja. Niin ja se syy miksi Hänen Armonsa ei tuulettanut on se että Hänen mielestään rankkari oli tuomittu erittäin kevyin perustein. Herrasmies ei tuuleta tuomarivirheestä saatua etua!

 11. sopuli kirjoittaa:

  Kuningas ei ole lähelläkään kuollutta, vaan edelleen joukkueen parhaita pelaajia. Niin kauan kun asianlaita on näin ja peliura jatkuu, niin Litmasen paikka maajoukkueessa on ansaittu. En pidä sitäkään mahdottomana, että jari vielä pari vuotta jatkaisi.

  Valmentajan kansallisuus on täysin toissijainen seikka. Ensisijaista olisi saada valmentaja, joka on valmentajana samaa tasoa maajoukkueen pelaajiston kanssa, Suomesta tällaista ei löydy. Veikkausliiga tai Allsvenskan -tason koutsit ovat liian heppoisia, kun pelaajat päivittäin seurajoukkueissaan näkevät laadukkaampaa toimintaa. Hodgson saattoi kenties olla sitä, mutta viime karsintojen passiivista sumppuakaan ei kukaan jalkapallonystävä halua nähdä.

 12. J. London kirjoittaa:

  Narsistin naputtama todella paska blogi.

 13. Boris kirjoittaa:

  Ihan hyvä kirjoitus toveri Sunkulta. Kyllähän sen näki, kun ensimmäisellä puoliskolla Kuningas yritti ohjata jatkopuskua kohti maalialuetta mutta Sadikki oli jälleen aivan pihalla. Ei vaan peliäly riitä Ajaxmaisiin suorituksiin. Litmasen tasolle ei noussut oikeastaan kukaan Suomen pelaajista. Kuvaavaa oli, että Suomen paras oli tänään Tintti Johansson, seuraton mies sieltä Skotlannin unohdetuilta ylämailta. Hiljaiseksi vetää. Toisaalta en kyllä jaa kanssasi kritiikkiä Jeremenko Juniorista. Hänessä ja veljessä on aidosti tulevaisuus. Molemmat vieläpä Pietarsaaresta… Ei tuossa porukassa parempaan pystyisi edes Ronaldo.

  Joo, Baxter ulos, ok?

 14. Kristian kirjoittaa:

  Boris:

  Eremenkon, tai kuten oikein translitteroit Jeremenkon, veljekset ovat maajoukkueemme taitavimmat pelaajat nyt kun Litin aika on viimein ohi. Kuitenkin Litti oli Losan iässä suunnattoman paljon parempi pelaaja, ja on sitä useimmilla osa-alueeilla yhä. Losa ja Roma tulevat olemaan maajoukkueemme runkopelaajia hyvin pitkään, mutta ei Losasta Litin korvaajaksi ole.

 15. MOT kirjoittaa:

  Kuningas, vapahtaja, pelastaja, ehkä kaikkia samaan aikaan. Tunteita herättävän väittelyn lomassa pitäisi ehkä herätä miettimään miksi 38 vuotias, 1995 Euroopan 3. paras jalkapalloilija on vuonna 2009 maajoukkueen paras pelaaja. Todellisuuden nimissä voi sanoa, ettei kukaan ole edes lähellä Litin tasoa, surullista. Viimeaikaisten tulosten perusteella Suomesta jalkapallomaana puhuminen on yhtä luonnollista, kuiin Italiasta puhuminen jääkiekkomaana!

  Losa, jopa kruununprinssin titteliä joskus kantanut, ei todellisuudessa mahtunut Bristol Cityn joukkueeseen. Pahoin pelkään, että “huuhkajilla” on edessa pimeyden ajat, ainakin seuraavien karsintojen ajan.

  Baxterin niskaan touhua on turha kaataa, vai uskooko joku todella, että Kanarian loman sijaan kerättäisiin rahaa Etelä Afrikan kesälomareisulle, jos puikoissa olisi ollut Guus, Fabio tai van Marwijk. Suomen luotsin paikka ei kuitenkaan kaikista halutuin penkki Euroopassa taida olla. Mixu voi joskus olla hyvinkin lähellä, mutta hetki taitaa vielä vierähtää ja olisihan se kiva jos valmentajalla olisi muutakin ajatusta jalkapallosta, kuin pitkää päätyyn.

  Jos pysähtyy miettimään, miksi maamme jalkapalloidolin arvostelu johtaa aina suureen vastalausemyrskyyn pääsee asian ytimeen. Jari Litmanen on kaikki mitä Suomen jalkapallolla on tällä hetkellä, ehkä asiaan saadaan vielä joskus muutos ja Litmasta voidaan muistella samalla kaiholla kuin Jari Kurria.

 16. -jussi kirjoittaa:

  Tämä peli ikävä kyllä taisi osoittaa sen, että Hodarin “passiivinen” pelitapa tuolle materiaalille oli oikea.

 17. sopuli kirjoittaa:

  Älä unohda sitä, että sillä tuli turpaan niin Azereilta vieraissa kuin Serbialta kotona. Fakta nyt vaan taitaa olla se, että Suomen tasoiselle maalle tulee aina pistemenetyksiä näille kääpiöille. Jos Wales-kotipeli hoidetaan, niin ennalta heikommille on hävitty vain 2 pistettä. Saksan tai Hiddinkin Venäjän pudottaminen kisoista on täysin utopistinen tavoite. Tuloksellisesti lohkon kolmossija on parempi kuin nelossija. Tietysti ikuisesti voi jossitella “yhden maalin päässä kisoista”, mutta fakta on, että se maali ei ollut kovinkaan lähellä ja että Hodarin Suomi jäi lohkossaan neljänneksi.

 18. Tenderoni kirjoittaa:

  Sekä Boriksen että Kristianin kannattaa kyllä harjoitella tuota translitterointipuolta vielä vähän lisää.

 19. Nimetön kirjoittaa:

  Korkki kiinni

 20. Shrike kirjoittaa:

  Rankkarin tuulettamatta jättämisen syistä olen eri mieltä mutta tuo vaihtoon kävely oli kyllä omituista. Ja materiaalista tekemäsi johtopäätökset ovat oikeita, joskin aika masentavia. Ennen kesän Venäjä-ottelua ja U21-kisoja kaikki näytti vielä niin hyvältä. Suomi siirtyy potkupallomaasta jalkapallomaaksi ja lajin arvostus nousee Suomessa. Siitä on ollut tasaista laskua kunnes eilen illalla Vaduzissa tapahtui pohjakosketus.

 21. Mjötöööh? kirjoittaa:

  Krisu päätti sitten repäistä huomattuaan sauman, mutta tulos ei varmastikaan tule olemaan toivotunlainen. Myötähäpeämittarin kärjessä nimittäin keikkuvat juurikin tämä blogi ja A-maajoukkueen eilinen esitys.

 22. Jim S. kirjoittaa:

  Hyvä kirjoitus. Kiteyttää aika pitkälti sen miltä eilen ja vieläkin tuntuu. Pettymys. Tähänkö on tultu. Ei ihan ollut tällaiset fiilikset karsintojen ensimmäisen pelin jälkeen.

 23. abc kirjoittaa:

  On tämä yhtä h**tin tuskaa seurata maajoukkuetta vuodesta toiseen. Muurisen aikana pelattiin hallitsemalla palloa ja pilipalimaat voitettiin yleensä kevyesti 3-0 ja sitä rataa, italiat, hollannit ja tsekit sitten tosin palauttivat meidät aina maanpinnalle. Hodarin aikana tehtiin täyskäännös. Edellisissä EM-karsinnoissa ei hävitty lohkosta jatkoon menneille Puolalle ja Portugalille ollenkaan ja kotikentällä oltiin jopa voittaa kummatkin, Puola myös vieraissa voitettiin. Silloin taas kuitenkin hävittiin muun muassa Azereille vieraissa ja pelattiin Armeniaa vastaan 0-0. Voi vittu! Eikö tänne voitaisi hommata joku TommycurrelindströmSöderberg pistämään asiat kuntoon?

  Seuraavissa karsinnoissa pitää kyllä heivata ainakin Kolkka ja Johansson pois. Myös Heikkinen pitää vaihtaa taitavampaan pelaajaan. Muurisen aikana Suomella oli esim Suomessa pelannut Rami Rantanen keskikentällä Saksaa vastaan ja hyvin Räde siinä veti. No tulevia kokoonpanoja ei nyt jaksa miettiä, mutta kyllähän tämä syö miestä.

 24. Ari-Jan kirjoittaa:

  Se on totta, ettei Losa ole (eikä tule olemaan) samaa tasoa mitä Kuningas oli parhaimmillaan, MUTTA täytyy yrittää pohtia asiaa hieman relevantimmalta kannalta: Silloin kun Litmanen oli “parhaimmillaan” (sanotaan vaikka vuodet ~1995-2001) oli muu maajoukkuekalusto aika erinäköinen kuin nyt. Ts. siellä ei mielestäni ollut yhtään Eremenkojen (nyky-) tasoista pelaajaa keskikentällä. Mielestäni maajoukkueen tason kannalta huippukuntoiset Roma+Losa > huippukuntoinen Litti, vaikka kumpainenkaan veljeksistä ei pääse lähellekään Jaria tietyissä ominaisuuksissa.

  Maajoukkueen pitäisikin tutkailla hieman samankaltaisilla resursseilla toimivia kilpailijoitaan, jotka ovat onnistuneet lähiaikojen karsinnoissa huomattavasti Suomea paremmin (Latvia, Slovakia, Slovenia, Bosnia). Ei noillakaan mailla ole nykyään yhtä ikonia, jonka varassa maajoukkueen peli lepää, vaan päinvastoin tasainen materiaali minkä vahvuuksia korostamalla on kaadettu isojakin maita. Koska tämä on Suomelta onnistunut merkityksellisissä peleissä?

 25. Ankardo kirjoittaa:

  Tämä blogi on A-luokan urheilujournalismia, josta ei suomen kielellä pääse nauttimaan kuin ehkä Jouni Niemisen tarjoamana lätkän osalta. Iso käsi siis Kristianille.

  Sydäntä lämmittää myös korkeatasoiset kommenttipostaukset uskollliselta lukijakunnalta – niitä tulee luettua yhtä useasti kuin Kristianinkin juttuja. Iso käsi siis koko jengille.

  Sen sijaan esim. Douchebagin viesti yllä osoittaa, että kaverin on parasta pysytellä vaikka Suomi24:n urheilukeskusteluissa, eikä tulla tänne tekemään itsestään pelleä.

 26. Litmanen kirjoittaa:

  Tuki nyt jo turpas. Mikä on, että Hesari palkkaa tällaisen pellen kirjoittamaan pelistä, josta hän ei ymmärrä mitään? Eikö ole varaa parempaan?

  Jari Litmanen on suomalaisen jalkapallon kuningas, täydellinen ammattilainen. Et sinäkään mennyt tuulettelemaan sen henkilön eteen, joka haki tämän blogistin paikkaa muttei valitettavasti tullut valituksi. Vai oletko tosiaan niin tahditon muissakin tekemissäsi? Monet ovat jo antaneet sinulle hyvän ohjeen kommenteissaan, ja yhdyn niihin täysin: HV!

 27. abc kirjoittaa:

  Ari-Jan on oikeassa siinä että keskimääräinen pelaajiston taitavuus on nyt korkeammalla tasolla kuin Litin parhaina vuosina. Silti olen sitä mieltä, että Markus Heikkinen ei ole tarpeeksi hyvä pelaaja Suomen keskikentälle. Kaksikko Roman Eremenko – Tainio olisi paljon toimivampi, kun Teme vain pysyisi kunnossa. Ja jos ei pysy niin kyllä Suomestakin pelaajia löytyisi keskelle Roman viereen. Sama juttu Johansonin kanssa. Sopii joihinkin peleihin selkeästi parempia maita vastaan kun päästään vastahyökkäyksiin, mutta jos halutaan oikeasti pärjätä ja joskus päästä kisoihin niin kentällä pitää olla pelaajia, jotka saavat pallot haltuun. Roni Porokara tai Perpa ansaitsevat tilaisuutensa nyt. He eivät tule olemaan ihan yhtä hyviä ensimmäisissä karsintaotteluissaan, mutta muutaman harjoittelun jälkeen Perpa tulee dominoimaan kentällä kuten U21 kisoissa kesällä.

  Nyt on muutoksen aika.

 28. Fritzz kirjoittaa:

  Jaaa, hyvät naiset/herrat suomen Huuhkajien kannattajat…
  Lasken itseni aikalailla maxi kannattajaksi, itken ja kiroilen eilisenkaltaisen pelin jälkeen, ja aina olen yhtä toiveikas kun peli alkaa että josko nyt olisi se peli kun pojat viimeinkun tekisivät jotain oikein…..
  Minua vain rupeaa pikkuhiljaa kyrsimään tämä yllä luettavissa kirjoituksissa oleva mentaliteetti missä vaaditaan Suomen kaltaiselta fudiksen lilliputtimaalta hirveitä ylitekoja aina kun on peli. Eilinen peli oli tottakai pakkovoitto, mutta realiteetti on se että venäjä ei missään nimessä olisi tunaroinut niin pahasti että Suomella olisi ollut saumaa kisoihin.
  En lähde sen kummemmin analysoimaan pelaajia ja valmentajia sitä voi lukea edellisistä kommenteista MUTTA!!!!!!!! fakta on se että niin kauan kuin suomessa hyysätään “kaikki pelaa” periaatetta niin tästä maasta ei kumpua kuin yksittäisiä huippuja silloin tällöin.
  Kun valtiomme kumminkin ottaa velkaa, niin ottakoon lisää että voimme aloittaa 15 vuoden projekti missä veikkausliigan 6 parhaimmalle seuralle rakennetaan kunnon nuorisoakatemia 5v+ missä jyvät karsitaan akanoista, yhdistetään se pelaajavaihto-ohjelmaan mikä suoritetaan jalkapallon huippumaiden kanssa yhteistyössä, jolloin saadaan myös ammattivalmennusapua, niin AVOT ollaan euroopan juniorikehityksen kärjessä, ja siitä sitten eteenpäin.
  Ja jotta saamme jonkun kytköksen taas Brittifudikseen niin Englanti voittaa Mestaruuden 2010!!!

 29. Kristian kirjoittaa:

  Asiaan on jo viitattu parissa kommentissa, mutta olisi todellakin mielenkiintoista tietää mitä Baxter ajatteli ottaessaan Suomen hyökkäyspelin aivot vaihtoon. Toivottavasti joku kollega Suomessa tämän kysymyksen jossain vaiheessa Baxterille esittää.

  Näin yön yli nukuttua en löydä muuta vastausta kuin sen, että Baxter koki, että hänen oli tehtävä jotain, reagoitava häämöttävään katastrofiin jotenkin. Tuloshan oli sitten jokaisen nähtävissä, Suomen hyökkäyspelistä katosi se vähäinenkin tolkku. Toki jos Losan yksilösuoritus eli viime sekuntien mahtiveto olisi mennyt maaliin, ei kukaan näitä kysymyksiä esittäisi ja ongelmat olisivat taas unohtuneet maton alle.

  Vaikka menisi itsekehuksi, niin mainittakoon että kirjoitin tässä blogissa azeri-matsin jälkeen epäilyni siitä, että tämä Suomen joukkue ei Liechtensteinia voita. Olisin erittäin mielläni ollut väärässä.

 30. abc kirjoittaa:

  Voin vastata tuohon miksi Litti otettiin ulos. Baxter tajusi että nyt ei enää ollut aikaa siirrellä palloa vaan koska vastustajakin makasi alhaalla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin heitellä korkeita palloja boxiin. Tällöin maalilla tarvitaan Shefkin tyylisiä pelaajia. Itse olisin kuitenkin pitänyt Litin kentällä, ehkä tiputtanut hänet alemmas nostelemaan niitä palloja boxiin. Hyypiän olisin nostanut ylös survomaan palloja sisään, ehkä Tihisenkin. Mako olisi saanut olla ainoa “keskuspuolustaja” alhaalla.

  Mitä mieltä olette? Laitanko paperit sisään palloliittoon uudeksi päävalmentajaksi?

 31. Erkka kirjoittaa:

  Täyttä asiaa joka sana. En tajua miten sitä Kuqiakin roikutetaan mukana edelleen väkisin joka pelissä. Noh, ehkä se kertoo jotain Suomen (sekä valmennuksen että materiaalin) tasosta.

 32. Paweee kirjoittaa:

  Hyvä kirjoitus. Täyttä asiaa!

 33. juha kirjoittaa:

  Meni pisteet blogistilta tään jutun jälkeen. Ajattelin, että täällä voisi käydä järkevää keskustelua futiksesta, mutta…mulle riitti tämä blogi…

 34. Leif Furman kirjoittaa:

  Totta Kristian töriset. Jos Litti on edelleenkin Suomen paras hyökkääjä/keskikenttämies niin kuka voi edes vakavissaan kuvitella Suomen pääsevän mihinkään miesten arvoturnaukseen. Nähtyäni pelit Azerbaidzhania ja Liechtensteiniä vastaan en voi muuta kuin todeta, että meitä suomalaisia futisfaneja sahataan armotta silmään. Kenttä on täynnä ammatiatidottomia pelaajia, joista suurin osa kuluttaa vaihtopenkkejä jossain.
  Media muistaa aina hehkuttaa, että nyt onnistutaan, mutta mahalasku on todella kauhea.
  Keskitytään yhdistettyyn. Sitä harrastaa muutama maa Suomen lisäksi.

 35. Jani kirjoittaa:

  Suomalaisista Mika Lehkosuo päävalmentajaksi. Hänellä on intohimoa, tietämystä ja ennen kaikkea peli-identiteetti. Hodgsonin vanavedessä palloliiton rahakirstun ryöstänyt Stuart Baxter ei omaa minkäänlaista pelitapaa. Lopputulos on kaaosmainen.

 36. raindog kirjoittaa:

  Jos Litmanen olisi syntynyt johonkin oikeaan jalkapallomaahan, hän olisi pelannut jo kolmissa MM-kisoissa, kenties olisi voittanut mestaruudenkin. Jos Litmasen tilalla Suomen maajoukkueessa olisi ollut 20 vuotta Roberto Baggio, Dennis Bergkamp, Zinedine Zidane tai Luis Figo, ei tilanne olisi yhtään tämän parempi. Menestyvä jalkapallojoukkue koostuu 11 hyvästä pelaajasta + kovaluokkaisesta reserviaineistosta, joiden vahvuuksia hyväksikäyttäen luodaan toimivaa peliä.

  Suomessa yksinkertaisesti ei ole jalkapallokulttuuria, toisin sanoen sitä että jalkapallo näkyisi ihmisten elämässä vauvasta vaariin. Suomalaiset lapset pelaavat mieluummin jotain ihan muuta kuin jalkapalloa, siksi yritys iskostaa jalkapalloa suomalaisiin on keinotekoista ja turhaa. Jalkapallokulttuuri lähtee aidosta halusta pelata kaunista jalkapalloa, ei valtiollisista ohjelmista, joiden tarkoituksena on nostaa jalkapallon asemaa yhteiskunnassa.

  Toivotan Litmaselle menestyksekästä valmentajanuraa ja kiitän hienoista hetkistä.

 37. Kristian kirjoittaa:

  Ensimmäisenä harmistuksen sana siitä, jos edeltävään aiheeseen mielenkiintoisia ja asiapitoisia näkökulmia lähettänyt nimimerkki juha jättää blogin.

  Itse asiasta sen verran, että Walesille ei muuten parane lokakuussa hävitä. Se kun suurella todennäköisyydellä tarkoittaisi Suomen tippumista lohkon lopputaulukossa neljänneksi ja selkeästi huonompia asetelmia seuraavien karsintojen lohkojaossa. Suomi kun pelaa viimeisen ottelunsa Saksaa ja Wales Liechtensteinia vastaan.

  Walesin valmentaja John Toshack oli syystäkin tyytyväinen Suomen puppelointiin: “Uskon yhä että voimme sijoittua lohkossa kolmanneksi, mikä olisi hieno saavutus huomioiden ongelmamme ja vastoinkäymisemme”, kommentoi Toshack tv-kameroille keskiviikkoiltana.

  Pitäisikö Baxterille antaa potkut, kysyy Iltalehti nettiäänestyksessään. Jalkapallo on tulosurheilua, ja jos Suomi tulee lohkossaan kolmanneksi päädyttiin sille sijalle jolle pelaajamateriaalimme puolesta kuulummekin. Mikäli jäämme neljänneksi olivat nämä karsinnat paha pettymys ja Baxterin asema ja uskottavuus asettuvat oikeasti kyseenalaisiksi.

 38. MOT kirjoittaa:

  Menestysresepti on samanlainen joka lajissa, siihen vaaditaan harjoittelua ja pitkäjänteisyyttä. Lajijohdolta vaaditaan suunnitelmia ja panostusta, eli ammattimaisuutta. Pitäisi ymmärtää, että lajijohtajan pesti ei ole mikään hyvä veli järjestön osoittama mukavalta kulostava titteli. Mitä ihmettä Sauli Niinistöllä on annettavaa Suomalaiselle jalkapallolle? Näkyvyyttä kyllä, mutta siihen se sitten jääkin ja sitä saa myös menestymällä.

  Esimerkkinä alppihiihto, hiihtoliiton alaisena laji junnasi paikallaan, eikä todellista menestystä saavutettu. Alppilajien johtoon tuli alan miehet, M.Uusitalo ja J.Leskinen. Nykyään odotetaan, että menestystä tulee joka kisoista, eikä meillä edes ole vuoria.

  Meni ehkä hiukan sivuraiteille, mutta toivottavasti viesti tuli selville. Lajiliiton heikkous kohdistuu suoraan heikkoon nuorten valmennustasoon joka taas seuraa maajoukkuetta. Erikoista sinäänsä, mutta missä on Suomen 23-27 vuotiaat pelaajat? Ikäluokka mikää rakentaa mm. Venäjän, Hollannin, Ruotsin, Saksan… rungon. Vaikka maa on pieni, niin jossain mennään metsään jos vastaan tulee vuosia, ettei juuri ketään nouse huipulle. Onhan lajikultturi Suomessa vielä heikkoa, mutta eihän tilanne niin erilainen voi olla, kuin Ruotsissa. Ruotsissa on myös jääkiekon lisäksi vahvassa asemassa jääpallo, salibandy ja käsipallo. Suurin ero Ruotsin ja Suomen välillä on juuri valmennuksessa. Ruotsi voi luottaa omiin valmentajiin, ei tarvitse ostaa muualta kallilla keskitasoa. Valmennuksen kehitykseen tarvitaan juuri osaavaa lajijohtoa, jota Suomesta ei löydy!

 39. sweet and tender hooligan kirjoittaa:

  “Kuningas”. Eikös Barçan kannattajilla ollut Litille joku aivan toinen lempinimi? Taisi kääntyä suomeksi jokseenkin “Läskiperse”. Herätkää jo 2000-luvulle, Litti on pelannut Ajax-vuosiensa jälkeen kourallisen otteluita ja muun aikaa maannut sairasvuoteella ties minkä nuhan takia.

  Kristian on ihan oikeassa siinä, että Suomen jalkapallo on karmeassa tilassa. Samoin siinä, ettei ole mitään syytä peluuttaa vanhoja jätkiä lopuissa karsintapeleissä. Ne on käytettävä nuorten kehittämiseen.

  Minua ihmetyttää silti väite, ettei Suomella muka olisi tarpeeksi taitavia pelaajia voittamaan Liechensteinia. Ei se mitään, ettei ole sen tasoisia hyökkääjiä, kuin Litti Ajaxin aikoinaan, mutta ei nyt silti pidä mennä pisteitä menettämään millekään Liechensteineille. Ei ole mitää ihmeiden vaatimista, että odotetaan Suomen voittavan ne todelliset lilliputtimaat mennen, tullen ja palatessa. Moniko Liechensteinin pelaaja pelaa edes Ukrainan pääsarjan tasoisessa liigassa, puhumattakaan Valioliigasta tai Bundesliigasta? He lämmittävät penkkiä Sveitsissä tai pelaavat Vaduzissa, joka, kuten Tihinen sanoi, on Sveitsissä pistepajatso ja niin on Liechensteinkin kansainvälisissä peleissä ja Suomen pitäisi sieltä takoa pisteitä vaikkei olisi heittää kehiin Heikkistä taitavampaa pelintekijää.

  Azerbaizdanista puhumattakaan. Kertoo jotain outoa suomalaisesta jalkapallosta, että kovatasoisten eurooppalaisten joukkueiden avauskokoonpanoissa esiintyvät pelaajat lähtevät Azerbaizdaniin peloissaan puhuen “kovasta vastustajasta”. Come on, Azerbaizdan hädin tuskin mahtuu FIFA:n ranking-listalle. Hyökkäyksen luovuus tai paremminkin sen puute ei ole missään nimessä Suomen ainoa ongelma. Jotain kertoo sekin, etteivät Liechenstein tai Azerbaizdan ole tehneet maaleja karsinnoissa mitään muuta joukkuetta kuin Suomea vastaan, eivät edes toisiaan. Ei se surkea kaaos, mikä Suomen alakerrassa vallitsee vaikkei vastustajalla olisi yhtäkään hyökkääjää selity pelkästään Suomen huonolla materiaalilla. Koko pelissä on ja on aina ollut jotain mätää, minkä takia joukkueen kokonaisuus on paljon vähemmän kuin osiensa summa.

  Niin joo, ihan ohi mennen, yhä on ilo lueskella korkeatasoista blogiasi. Ihan kiinnostava kommentti tähän Liechenstein-räpellykseenkin.

 40. savolaene kirjoittaa:

  Kristian kirjoittaa monessakin suhteessa asiaa. Litti on ainoita (ellei ainoa) maaleja tekevä pelaajamme, joka on oikeasti saanut jossain suurseuraksi luokiteltavassa seurassa säännöllisesti peliaikaa. Tästäkin on aikaa mutta sillä rutiinilla Litti hakkaa silti edelleen Tintit ja muut keskinkertaisuudet. Shefki saattaa sopivassa seurassa palloa vastaan juostessaan tehdä reilut 10 maalia kaudessa mutta maaottelut ovat ihan toinen paikka. Forssell taas juoksee huolimattomissa naisissa ja tyytyy siihen, että rahaa tulee elintason ylläpitoon. Oikeasti jotainhan sille Miklulle on tapahtunut, kun on taantunut viime vuosina niin helkkaristi. Jos Losa saisi itsensä taannoisten karsintojen aikaiseen kuntoon ja veljensä + Hetemajt säännöllisesti peliaikaa (+ onnistumisia), niin voisi seuraavista karsinnoista odottaa edes jotain. Tuo 30+ -osasto alkaa valitettavasti olla enemmän rasite kuin hyöty Baxterille (Hyypiää lukuunottamatta).

 41. sopuli kirjoittaa:

  Mielenkiintoinen näkökulma, että joukkueen paras pelaaja on enemmän rasite kuin hyöty. Tämän saattaisi ymmärtää jonkun Stoichkovin, Hagin tai Enzo Scifon kohdalla, muttei Litmasen, joka pelaa aina joukkueelleen.

 42. Savolaene kirjoittaa:

  Litti ei varmasti ole suoraan pelitaidollisesti rasite mutta hänen läsnäolonsa jotenkin regressoi muun porukan. En tiedä kunnioittavatko nuoremmat niin paljon, että eivät pääse omalle tasolleen vai missä mättää. Kaikki kunnia Litille mutta jotenkin hän (tai valmennus) saa aikaan sellaisen henkisen lukon, että peli ei vaan kulje.

 43. Pate 'Sieni' Welling kirjoittaa:

  Saatanan narsisti!!!!

  URPO!!! Vittu sut saadaan vielä tuhkamuna!

 44. Sirkku "Tuuren hoito" P kirjoittaa:

  Litti on kaikkien aikojen suomalainen, mikä sinä olet edes kirjoittamanaan Kuninkaasta saatanan torspo!

 45. Miikka kirjoittaa:

  Ihan asiallista tekstiä blogistilta. Sundkvist kritisoi toki Litmasta, mutta enemmän hän kritisoi koko joukkuetta ja varsinkin sitä miten se on kasattu ja kuka sitä johti. “Tusinavalmentaja” on aika selkeää tekstiä Palloliittoa kohtaan. Koko Litmasen vaihto romutti tämän karsinnan.

 46. Kristian kirjoittaa:

  Kiitoksia jälleen kerran kaikille blogimme kommentaattoreille, keskustelu on käynyt vilkkaana ja niin sen tästä aiheesta kuuluukin käydä.

  Kuten jo keskustelun alussa kirjoitin, niin ne rumat sanat sallitaan tässä aiheessa, koska moniin meistä sattuu ja syvältä. Suomalainen tuska ei ole kaunista, mutta avautuminen voi helpottaa. Alleviivaan kuitenkin eräille kommentaattoreille, että paljaita tappouhkauksia ja läheisiini kohdistuvia herjauksia on jatkossakin turha lähettää, koska en niitä voi enkä halua julkaista. Vihainen ja surullinen saa olla, mutta rajansa kaikella.

 47. 73271 kirjoittaa:

  Kyllähän se faktaa on ettei suomen materiaali kerta kaikkiaan riitää ja surullinen tosi asia että 38 vuotias litmanen oli kentän paras pelaaja. tarvittaisiin edes yks kunnon supertähti ja muuten tasainen joukkue esim.ruotsilla on Zlatan ja muuten melko tasapaksu joukkue ja hyvin pärjäävät, jo Zlatanin oma itsevarmuus antaa itsevarmuutta koko joukkueelle ei siellä nöyristellä niinkuin suomi poika tekee.

 48. Al kirjoittaa:

  Vastaus on työnteko. Laji on lentopallo.

  Niille kaikille, jotka täällä lässyttävät siitä, että Suomi voisi menestyä jalkapallossa vasta sitten, kun juniorityö on saatu kuntoon. Tai niille, joiden mielestä Suomesta tulee arvokisojen vakiovieras, kun vain jalkapallo on saatu nostettua lajina jollekin mielikuvituksen luomalle jalustalle, jolle se heidän mielestään kuuluu. Tai niille, joiden mukaan parhaidenkin suomalaisten pelaajien taso on vain niin heikko, että se on ihan sama, kuka niille pelaajille huutaa.

  Suomalaiset lentopalloilijat ovat viettäneet jo useammat kesälomansa Kuortaneen urheiluopistolla kuunnelleen kiihkomielisen italialaisen keuhkoamista. He ovat tehneet uhrauksia. He ovat tehneet töitä. He ovat tehneet sen ennen kaikkea halusta menestyä maajoukkueena. He ovat saaneet panoksestaan myös rahallisen korvauksen. Eivät suoraan, mutta välillisesti. Suomen lentopallomaajoukkue koostuu pelaajista, jotka pelaavat eurooppalaisissa pääsarjoissa. Näin ei ollut aiemmin. Nyt on. Työ on palkinnut tekijänsä.

  Ja linkitetään tämä nyt vielä siihen brittijalkapalloon. Aki Riihilahti pelasi hyvän kauden Englannin Valioliigassa (2004-2005). Sen mahdollisti vain ja ainoastaan yksi asia. Ja se on se vastaus.

 49. Viltsu kirjoittaa:

  Hyvä kirjoitus. Ja kiitos näistä muistakin blogeista!

  Olen sitä mieltä, että on Suomi kuitenkin tällä hetkellä sen verran huomattava tekijä futiksessa, että A-maajoukkueen päävalmentajalla on sekä tulosvastuu, että vastuu siitä, millaisia otteita pelaajat kentällä esittävät. Baxterin johdolla peli ei ole ollut edes välttävää viime aikoina, peli on ollut umpisurkeaa. Pelaajat ovat ainakin kahdessa viime pelissä olleet aivan muissa maailmoissa; päävalmentajan tehtävä on saada pelaajat ymmärtämään, mistä on kysymys.

  Näki kotikatsomoon asti, että huomattava osa pelaajista ei ole Baxterin ja hänen ratkaisujensa takana. Ja tähän on Palloliiton johdon oikeasti reagoitava!

 50. Kristian kirjoittaa:

  Ylen urheilutoimittaja ja intohimoinen futismies Ari Virtanen muuten ottaa Liechtenstein-ottelun viime hetkiin kantaa kolumnissaan: http://yle.fi/urheilu/lajit/jalkapallo/kotimaa/2009/09/nakokulma_litmanen_sivuutti_baxterin_160136.html

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.