Paikallissää

| Julkaistu 26. 1. 2012 22:49

Ehkä yleisimmät sääennusteiden jakelukanavat ovat televisiossa uutisten yhteydessä tulevat sääosiot sekä internetistä löytyvät paikallissääsivut. Näistä jälkimmäisessä on hyvät ja huonot puolensa.

Plussaa

+ Nopea tapa saada ennuste. Yhdellä vilkaisulla näkee usean päivän ennusteen ja sitten voikin jatkaa päiväänsä muiden askareiden parissa.

+ Helppo tapa saada ennuste. Yksinkertainen symboli ja yksi lämpötilalukema ei vaadi maisterin papereita tulkinnassa.

Miinuksia

- Yksi “totuus”. Sääennusteissa on AINA epävarmuutta. Niinpä aurinkoinen symboli ja -13 °C ei kerro yhtään mitään siitä, että onko kyseiselle päivälle ennustettavuus hyvä vai karmivan huono.

- Pieni paikka, iso paikka. Tietyissä tilanteissa voi yhden kaupungin eri osissa olla jopa yli kymmenenkin asteen ero samalla ajanhetkellä. Niinpä ennuste voi osua oikeeseen yhdessä kaupunginosassa ja olla reippaasti pielessä toisessa, vaikka kyseessä on siis sama paikkakunta. Samantapaisesti kesäiset sadekuurot voivat pyyhkäistä kaupungin itäosan yli jättäen länsipuoliskon paistattelemaan auringonpaisteeseen. Oliko tällöin sadetta ennakoinut paikallissääennuste pielessä vai ei..?

Mitä voidaan tehdä?

Paikallissääsivuja seuratessa kannattaa siis muistaa, että kyseessä on usein “paras arvio” kyseiselle ajanhetkelle ja paikkakunnalle. Etenkin pidemmissä ennusteissa alkaa epävarmuus kasvaa. Tällöin olisikin hyödyllistä tietää “todennäköisyyksistä” eli esimerkiksi niin, että 90 % todennäköisyydellä lämpötila on +12 ja +19 asteen välillä, mutta paras arvio on +14 astetta. Tällaisia tuotteita on mahdollista jo tehdä ja oman veikkaukseni mukaan ne tulevat tulevina vuosina yleistymään.

Karttakuvat kertovat asiat mielestäni paremmin kuin yhden paikkakunnan käppyrät tuleviksi päiviksi. Esimerkiksi jos etelästä on kesällä nousemassa lämmin rintama ja se on ennusteessa juuri ja juuri ylittänyt Tampereen, voisi paikallissäässä esiintyä esim. +26 astetta ennusteessa. Mitä jos rintama oli lopulta vain 20 km etelämpänä kuin ennustettiin? Silloin Tampereella tulisi vettä solkenaan ja lämpötila olisi +10 asteen tienoilla. Paikallissää ei tällöin alunperin välttämättä viestittänyt rintamasta mitään, mutta karttakuvasta olisi voinut pienoisella aivotyöllä todeta, että “tuossa on tuo säärintama melko lähellä, joten otanpa varuilta sateenvarjon ja pitkähihaisen paidan mukaan.”

Etenkin kesällä kannattaa pitää mielessä se, että suurin osa sateista tulee sadekuurojen muodossa. Ne ovat yleensä hyvin paikallisia, vain muutaman kilometrin levyisiä. Tällä hetkellä ei yksittäisen sadekuuron syntypaikkaa tai sen tarkkaa reittiä voida vielä ennustaa. Se mitä voidaan ennustaa on, että missä ilma on “kuuroherkkää” eli alueelle voi jonnekin syntyä paikallisia sadekuuroja. Myös paikallissäässä tämä mahdollisuus on kuvattu sadepisaralla, mutta se ei suinkaan ole takuu siitä, että juuri kyseisellä paikalla tulee päivän aikana vettä. Voi siis olla, että sateet menevät 10 km etäämmältä ohi. Kuitenkin tällöin meteorologin mielestä ennuste osui oikeaan ;)

Netissä on paljon erilaisia paikallissääsivuja. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen paikallissää tulee meteorologin läpikäymästä ja tarvittaessa muokkaamasta datasta, mutta valtaosa etenkin ulkomaisista sivuista tarjoaa suoraan yhdestä ainoasta sääennustemallista poimittuja lukuja eikä niitä ole korjattu millään tavalla. Jotkut säämallit voivatkin systemaattisesti ennustaa liian alhaisia/korkeita lämpötiloja, joten tällaisten “oman paikkakuntasi 14 vuorokauden tarkka sääennuste” -sivujen epävarmuus kannattaa pitää mielessä.

Omasta mielestäni netin sääennusteita tulisikin kehittää niin, että edelleen olisi olemassa nykyisen kaltaiset yksinkertaiset symboliennusteet niille, jotka haluavat päivittäisen sääennusteannoksensa nopeasti ilman suurempaa pohdintaa. Sen lisäksi tulisi olla “kehittyneempi” osio, jossa olisi paikallissääsivulla esimerkiksi lämpötilakäppyrä epävarmuusrajoineen ja sade-ennusteet todennäköisyyksineen. Näitä tukemaan olisi myös hyvä olla karttoja, joista näkisi 2D kuvina esimerkiksi sadealueiden liikkeet.

Pienellä etsimisellä tällaisiakin sivuja löytyy netistä, ja vieläpä aivan ilmaiseksi ;)

4 vastausta artikkeliin “Paikallissää”

 1. Thom kirjoittaa:

  Hieno blogi. Kiitos siitä.

  Vinkkaapa (tai vinkatkaa edes te muut) nyt muutama hyvä sääennustesaitti, joilta saisi luotettavia ja niitä kirjoittajankin mainitsemia “kehittyneempiä” sääennusteita.

 2. Olli kirjoittaa:

  Tässä ainakin yksi sivusto, ennusteet tosin vähän monimutkaisia:
  http://www.puuppa.org/~pnuu/gfs/

 3. A.H. kirjoittaa:

  Olen nyt sen verran laiska, etten viitsi käydä katsomassa, oletko aiemmin kirjoittanut korkeapaineesta tai korkeapaine-ennätyksistä, mutta ymmärtääkseni Suomessa on nyt ilmanpaine epätavallisen korkealla. Miten se vaikuttaa säähän (muuten kuin pakkasina)? Millainen se on muuten ilmiönä?

 4. Pauli Jokinen kirjoittaa:

  Ilmanpaine oli tosiaan sunnuntaina korkeimmillaan 40 vuoteen. Korkeapaineessa on tyypillisesti hidasta laskevaa liikettä, jolloin ilman suhteellinen kosteusprosentti pienenee ja samalla pilvetkin yleensä hälvenevät. Tosin etenkin talvella voi noin kilometrin korkeudelle jäädä tasaisempi ohut pilvikatto vaikka heti sen yläpuolella olisi täysin selkeää.

  Mitä muuta vaikutusta korkealla ilmanpaineella on? Niitä on lukuisia, mutta esimerkiksi korkeampi ilmanpaine “painaa” merenpintaa matalemmalle kun taas erittäin alhaisen matalapaineen vallitessa merivesi on tyypillisesti korkeammalla.
  Ihminen itsessään ei oikein erota korkeapainetta matalapaineesta paitsi kun ilmanpaineen muuttuu paljon lyhyessä ajassa (esim. lentokoneessa).

Kommentoi