Hurrikaaneista syysmyrskyjä

| Julkaistu 7. 10. 2011 18:05

Tänä syksynä ovat myrskyt saaneet lisää palstatilaa niiden osittaisen hurrikaanimenneisyytensä vuoksi.

Syyskuun puolivälissä saapuneen myrskyn jämät olivat entisen hurrikaani Katian peruja. Nyt lokakuun puolella saapuneessa myrskyssä on hitunen entistä hurrikaani Opheliaa. Näitä tapauksia tulee meille keskimäärin aina muutamien vuosien välein eli mistään erikoisesta ilmiöistä ei ole kyse.

Ex-hurrikaanin saapuminen Suomeen kuulostaa hurjalta, mutta yleensä ne eivät poikkea tavallisesta syysmyrskystä mitenkään. Joskus ne ovat vain “tavallisen” matalapaineen veroisia eivätkä tuulet välttämättä juurikaan voimistu. Poikkeuksiakin toki löytyy. Vuoden 1982 Mauri-myrsky oli osittain ex-hurrikaani Debbyn seurausta.

mauri_460pxHurrikaani Debbyn reitti, joka lopulta osaltaan johti Mauri-myrskyyn. Alkuperäinen data: ERA Interim

Hurrikaani Debby syntyi lähellä Dominikaanista tasavaltaa Karibialla. Sen keskuksen ympärillä oli joka puolella erittäin lämmintä ilmaa ja se sai energiansa lämpimästä merivedestä. Matkatessaan kohti pohjoista se alkoi kohdata viileämmän meriveden.

Samalla se törmäsi kylmempään ilmamassaan. Tällöin Debby alkoi menettää trooppiset ominaisuutensa, sillä se ei enää saanut tarpeeksi energiaa viilenneestä merivedestä. Myös kasvanut tuuliväänne rikkoi hurrikaanin rakennetta. Niinpä Debby muuntui monen muun trooppisen hirmumyrskyn tavoin “extra-trooppiseksi” myrskyksi.

Britteinsaarten pohjoispuolella ollut laaja matalapaine alkoi tempaista ex-Debbyn lämpöä ja kosteutta kohti pohjoista. Meille tutut matalapaineet voimistuvat eri tavoin kuin trooppiset vastineet. Nämä mekanismit ovat erittäin hankalia selittää, mutta yksi oleellinen osa on ns. lämpötilagradientti eri lämpötilan muutos horisontaalisuunnassa. Sehän onkin selvää, sillä yleensä meille saapuvan matalapaineen etupuolella saapuu etelästä lämmintä ilmaa ja jälkipuolella puhaltaa viileämpää ilmaa pohjoisesta.

Ex-Debbyn tuoma ylimääräinen kosteus ja lämpö auttoi osaltaan koko järjestelmän muuntumisessa kohti Mauri-myrskyä. Silti tämä oli vain yksi osanen palapelissä, monen muunkin kohdan piti loksahtaa paikoilleen.

Suomeen ei saavu hurrikaaneja, se on meidän ilmastossamme mahdottomuus. Meille voi saapua ilmamassaa, joka on peräisin entisestä hurrikaanista. Tyypillisesti tämä näkyy vain hieman ympäristöä lämpimämpänä ja kosteampana “tuulahduksena” eikä tämä suinkaan aina johda syysmyrskyyn. Joskus kuitenkin nämä “hurrikaanijämät” voivat auttaa meille tuttujen matalapaineiden syvenemisessä ja tuulten voimistumisessa.

Kommentoi