Lapsilukko, Airtime ja Chrome Nanny

| Julkaistu 8. 6. 2012 10:22

Screen Shot 2012-06-07 at 11.30.17 PM

Palkkasin itselleni tällä viikolla lapsenvahdin. Se valvoo, etten lipsu elintärkeästä kirjoitustyöstä tsekkaamaan sähköpostia viiden minuutin välein. Tai lukemaan kolumneja New York Timesistä, selaamaan Twitter-feediä tai kasvoja Airtimessa.

Lapsenvahti on nimeltään Chrome Nanny, ja se on ilmainen. Asensin sen internetselaimeeni ja ohjelmoin sen estämään pääsyni tietyille verkkosivuille, kuten sähköpostiin, silloin kun on syytä keskittyä muuhun kuin sähköpostin lukemiseen. Chrome Nanny on kuin lapsilukko, paitsi etten ole enää lapsi. Mutta vietän paljon aikaa koneen äärellä, ja on helppo lipsahtaa käsillä olevasta tehtävästä sijaistoimintoihin. Kuten Airtimeen jaarittelemaan tuntemattomien kanssa!

Airtimeen on aivan liian helppo jäädä koukkuun. Vastikään lanseerattu Airtime on reaaliaikainen videochat, johon kirjaudutaan Facebook-profiilin kautta. Airtime imee Facebookista käyttäjän tiedot ja yhdistää tietojen perusteella käyttäjän muihin samoista asioista ja samalla alueella asuviin ihmisiin.

Esimerkiksi minulle Airtime heitti ruudulle muita Stanfordissa opiskelevia sekä yhden kauempana asuvan joogan harrastajan. Jos ruutuun ilmestyvä naama ei kiinnosta, sen kuin painaa nuolta ja kuvaan tulee seuraava kasvo. Päädyin pitkällisen selailun jälkeen lyhyeen keskusteluun San Franciscossa asuvan yrittäjän kanssa, joka oli löytänyt työpaikan Airtimen kautta.

Airtime on johdannainen “takavuosien” Chatroulettesta, jossa joka toinen ruutuun ilmestyvistä oli alasti, ja kuvan laatu oli muutenkin usein ala-arvoinen. En koskaan innostunut Chatroulettesta, ja Airtimekin tuntuu aluksi tungettelevalta. Ruutuun kun voi ilmestyä kuka vain, ja taustalla näkyy usein ihmisen asuintila hämmentävän yksityiskohtaisesti.

Tuntuu, kun putkahtaisi keskelle tuntemattoman olohuonetta. Niin kuin käykin, kirjaimellisesti! Silti Airtime vetää puoleensa: ihmisiä on kiinnostava selailla. Ja ystävien kanssa Airtime on hauska juttupaikka, tyylikkäämpi kuin Skype tai muut videochatit.

Airtime saa työskentelyaikaan lapsilukon ja Chrome Nanny saa yhden uuden vahdittavan: Eipä mennä Airtimeen selaamaan ihmisiä, Tanja!

Tags: , , , , ,

4 vastausta artikkeliin “Lapsilukko, Airtime ja Chrome Nanny”

 1. Jeppu Silvennoinen kirjoittaa:

  Hei
  Kyllä noita vahteja tosiaan tarvitaan. Nytkin minulla on mennyt 2 tuntia aivan turhaan selaillessani kaikennäköistä turhaa netistä ja oikeat hommat jää tekemättä. Voisko se vahti vielä antaa jonkun rangaistuksen turhasta netissä vetelehtimisestä.
  Olipa mielenkiintoista saada tietää, että tuollainen ohjelma on olemassa

  Kiitos paljon

 2. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Millainen sen rangaistuksen pitaisi olla? Kenties kolmen päivän nettikarenssi?

 3. Jeppu Silvennoinen kirjoittaa:

  Se voisi vaikka ensiksi, että ei pääsisi viikkoon uutissivustoille eikä facebookiin ja jos tarpeeksi monta kertaa rikkoo sääntöjä niin kone ei auke ollenkaan kolmeen päivään. Että sillee

 4. Mitä uutta Piilaaksossa? - Blogit - HS.fi kirjoittaa:

  […] Airtime on videochat, joka yhdistää keskustelijat Facebook-profiilin tietojen perusteella samoista asioista kiinnostuneisiin. (Katso aikaisempi postaukseni aiheesta tästä.) […]