iPadin kanssa, kuukausien jälkeen.

| Julkaistu 30. 11. 2010 14:14

Lukijoiden pyynnöstä jaan kokemuksiani iPadista. Olen käyttänyt laitetta lähes päivälleen kahdeksan kuukautta.

iPadin käyttötavat

Käytän iPadiani päivittäin. Surffaan netissä, luen lehtijuttuja ja kirjoja, vuokraan elokuvia ja katson YouTubesta videoita. Ruokaa laittaessa iPad on auki keittiön pöydällä, seuraan siitä reseptiä.

Satunnaisesti teen iPadilla esitelmiä ja laskuja. Nämä teen Applen esitysgrafiikkaohjelmistolla KeyNotella ja Numbers-laskentaohjelmalla.

Lataan iPadille myös PDF-tiedostoja, jotka useimmiten ovat tieteellisiä artikkeleja tai projektisuunnitelmia. Luen niitä joko Applen iBooks-sovelluksen tai App Storesta saatavan GoodReaderin kautta.

Matkoilla iPad on hyvä seuralainen. Akku kestää päivätolkulla, laite sopii hyvin lentokoneen istuimen edessä olevaan taskuun eikä sitä tarvitse käynnistellä kuten läppäriä. iPad on hyvä virike keskusteluille vierustoverien kanssa – usein he haluavat tietää lisää laitteesta.

iPad on tuonut  uuden ulottuvuuden netin käyttöön. Kun haluan nettiin, näppään iPadini ruutua, ja siellä olen. Ei tarvitse availla kannettavaa tai tiirailla älypuhelimeni ruutua.

Korvaako iPad kannettavan?

iPad ei korvaa kannettavaa tietokonetta. En minä pysty kirjaa kirjoittamaan iPadilla. Suuriin kirjoitustöihin ja kuvien käsittelyyn tarvitsen edelleen läppäriä. iPadin lisäksi mukanani kulkee myös älypuhelin. iPadilla en soittele.

iPad on mukana vuorotellen tai yhdessä kannettavani kanssa. iPadin otan mukaan päiväksi, jos tiedän, etten joudu paljon kirjoittamaan, mutta tiedän, että haluan päästä päivän mittaan nettiin, lukea ja vähän kirjoittaa. Minulla on myös langaton näppäimistö, jonka avulla pystyn kirjoittamaan pitempiä tarinoita myös iPadilla.

Koko

Laitteen koko on ok. Se sopii hyvin käsilaukkuuni, ja kulkee kevyesti repussa. Elokuvat näyttävät tarpeeksi hyviltä ruudussa.

Kun laitteelta on lukenut pitkän aikaa, käsi väsyy. Sen verran raskas laite on. Siksi iPadini nojaa yleensä sylissäni tyynyyn.

3G vai Wi-fi?

iPadeja on kahdenlaisia: pelkkään wi-fi-yhteyteen pystyviä ja sekä 3G- että wi-fi-yhteyteen pystyviä. Edellinen tarkoittaa sitä, että iPad menee nettiin siellä, missä on langaton internetyhteys saatavilla. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että kone pääsee langattomaan verkkoon missä vain 3G-yhteyden ansiosta. Edellyttäen, että käyttäjä on ostanut 3G-palvelun.

Suosittelen pelkkää wi-fi-yhteydellä varustettua iPadia niille, jotka käyttävät laitetta kotonaan. Olettaen tietenkin, että kotona on langaton verkkoyhteys. Sekä niille, jotka aikovat ottaa iPadin matkoille läppärin sijaan ja käyttävät laitetta hotellin langattomassa verkossa.

3G-malli on hyvä niille, jotka ovat liikkeessä koko ajan, ja haluavat olla verkossa vaikkapa junassa, bussissa ja mökillä.

Jos älypuhelimessa on jo 3G-yhteys, kannattaa pohtia, haluaako maksaa lisää siitä, että myös iPad on verkossa koko ajan. Suomessa jotkut operaattorit ovat tosin tarjoneet edullista pakettia, jossa saa datayhteyden sekä Applen älypuhelimeen iPhoneen ja iPadiin.

Uusi laitekategoria

Kun iPad tuli markkinoille, käynnistyi keskustelu siitä, tuovatko tablet-laitteet mukanaan uuden laitekategorian. Jotkut nikottelivat tätä, mutta mielestäni on ollut selvää alusta asti, että nämä nettilaudat ovat omassa kategoriassaan. Eivät ne ole kannettavia tietokoneita eivätkä puhelimia.

Vertailu muihin laitteisiin

Olen käyttänyt myös Amazonin Kindle-kirjanlukulaitetta. Kindle on selvästi parempi kirjojen lukemiseen. Kindlen sähkömusteen ansiosta silmät eivät väsy lukemiseen. iPadilla pystyn lukemaan useita tunteja, sitten silmät väsyvät ruutuun. Sama ilmiö kuin läppärillä

Muita markkinoilla olevia tablet-laitteita tai sähköisiä kirjanlukijoita en ole pitempiaikaisesti testannut.

Parannettavaa

Sovelluksesta toiseen liikkuminen on kömpelöä. App Storeen menee rahaa, kun tekee mieli kokeilla kaikenlaisia sovelluksia. Netissä tulee oltua vieläkin enemmän.

Ennuste

Uskon, että tablet-laitteet yleistyvät. Ne ovat vähän kuin MP3-soittimet. Ennen kuin sellaisen omistaa, ei tiedä, mihin sitä tulee käyttämään ja kuinka tarpeellinen laite itse asiassa onkaan.

Alkutunnelmia iPadin kanssa viime keväältä tässä ja muita iPad-postauksiani tässä.

Tags: , , , , ,

15 vastausta artikkeliin “iPadin kanssa, kuukausien jälkeen.”

 1. Antt T kirjoittaa:

  Hei,

  kiitos vinkeistä, nämä helpottavat ostopäätöksen perustelua itselleni. En ole ihan varma onko minulla vain huono päivä tänään, mutta tällä kertaa blogiasi lukiessani huomioni kiinnittyi häiritsevän paljon kieliasuun. Ystävällisesti esittäisin Suomen kielen parantamista mm. seuraavilta osin:

  Keynote on esitysgrafiikkaohjelma, Numbers on taulukkolaskentaohjelma, tieteellisiä artikkeleita, langaton verkko ei tarkoita suomeksi internetin käyttöä langattomasti, Ipad ei puhu eikä siis siten aloita keskusteluja jne.

  Blogin ymmärtämisen kannalta siis merkityksettömiä, mutta on aina hienoa lukea hyvää suomea. Iloista joulunodotusta.

 2. jotain kirjoittaa:

  Numbers on ihan normaali taulukkolaskentaohjelma eikä mikään “numero-ohjelma”. http://fi.wikipedia.org/wiki/Taulukkolaskentaohjelma

  Etkö mainitse mitään valoa heijastavat näytöstä?

  Ps. “tietellisiä artikkeleja” Tsk tsk tsk.

 3. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Kiitos kommenteista ja kielihuomioista! Korjasin esitystenne mukaisesti. Yritän pitää kielen mahdollisimman hyvänä, koska se on tärkeää – välillä se onnistuu paremmin, välillä huonommin. Varsinkin termit, joita olen tottunut käyttämään vain englanniksi, päätyvät surkean kankeina suomenkieliseen tekstiin. Hyvä, että kiinnitätte kieleen huomiota. Se motivoi huolehtimaan kielestä vielä enemmän.

 4. Tietämyskone kirjoittaa:

  Ehkä Applen markkinointiosastolta löytyisi löytyisi oikolukijoita? Menee vielä maine, kun huonolla suomella mainostetaan.

 5. Salla kirjoittaa:

  Miten paljon puhuttu flash-ongelma haittaa käyttöä? Tästä on kahdelaisia mielipiteitä, toisille ei mitään haittaa ja toiset taas ovat myyneet laitteen pois tuon ongelman takia.

 6. ifoo kirjoittaa:

  Hankin itse juuri iPadin mutta huomasin, että iPhonesta synkronoidut ohjelmat ovat kooltaan iPhonen kokoisia. Ne saa toki suurennettua mutta silloin resoluutio kärsii kovasti.

  Kysymykseni olisi, että pitääkö iPadille ladata erikseen sille yhteensopiva (Compatible) sovellus vai onko joku helppo tapa päivittää sovellukset, niin että ne olisivat iPad yhteensopivia.

 7. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Salla: En ole kokenut Flashin puutetta ongelmaksi.
  iFoo: App Storesta saa erikseen ladata iPad-sovelluksia. Aluksi yritin käyttää iPhone-sovelluksia iPadiltani, mutta huomasin pian, ettei siinä oikein ole järkeä juuri mainitsemasi resoluution takia. Kun menet iPadiltasi App Storeen, se näyttää sinulle automaattisesti iPad-sovellukset. Jos teet hakuja, App Store näyttää hakuasi vastaavat iPad- ja iPhone-sovellukset.

 8. Kristi4n kirjoittaa:

  Suosittelen mai… anteeksi jutun kirjoittajalle se-pronominin käyttöä.

 9. Antt T kirjoittaa:

  Ymmärrän hyvin suomenkielisten termien käyttämisen vaikeuden. Esimerkiksi jo taulukkolaskentaohjelma lienee n. 100 kertaa käytetympi termi kuin esitysgrafiikkaohjelma. Englanninkielinen ympäristö vaikeuttaa jo melkein eksponentiaalisesti Finglishin välttämistä.

  Halusinkin tuoda esille, että arvostan panostustasi hyvän suomen kirjoittamiseen.

  Omassa viestissänikin näkyy olevan ainakin yksi kielioppivirhe, joten ei tässä kukaan täydellinen ole. :)

 10. Lauri Gröhn kirjoittaa:

  iPad menee naisten käsilaukkuun, naisten kalu.
  Galaxy Tab menee povitaskuun, miesten kalu.

 11. ipat kirjoittaa:

  Minulla on sekä wifi että 3G olleet käytössä niin kauan kuin kumpaakin on USA.ssa myyty. En suosittele wifiä, joka olikin gimmick ennen kuin 3G tuli myyntiin ja nyt kun 3G on ollut vähän aikaa, Air tuli korvaamaan molemmat, ovelaa Apple. Tulos: kaksi ipadia ilmestyy myytäväksi huuto.nettiin lähiaikoina…

 12. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Pieni Macbook Air on kyllä todella houkutteleva kokonsa vuoksi. Harkitsin itsekin sitä. Miksi et suosittele pelkkää wi-fillistä iPadia? Eiväthän kaikki käytä iPadia kotinsa ulkopuolella, ja jos kotona on wi-fi, se riittää. Esimerkiksi vanhemmilleni.

 13. Eiymmärrä kirjoittaa:

  Miksi maksaa 3G-mallista extraa? Eikö iPadissa ole Bluetoothia, jolloin voisi käyttää taskussa olevan puhelimen 3G-datayhteyttä?

  Vai onko se tarkoituksella rampautettu, jotta näin ei voisi tehdä?

 14. Toivo Lammikko kirjoittaa:

  “Sovelluksesta toiseen liikkuminen on kömpelöä.”

  Voisitko tarkentaa hieman tätä? iOS 4.2 -päivityksen jälkeen tämä asiahan parantui huomattavasti.

 15. Eräs vaan ei varas kirjoittaa:

  Jotenkin mielenkiintoinen laite tämä iPad.
  Sille ei oikeastaan mitään järkevää käyttöä ole ja jokainen joka kertoo mitä sillä on tehnyt kuvailee asioita joita monet tekevät jo toisilla laitteilla eli iPad ei tuo mihinkään mitään uutta.
  Myöskin hauska seurata, kuinka ihmisen joutuvat keksimällä keksimään jotain tekemistä johon iPadiä voisi käyttää eli ensin tuli ostettua iPad ja sitten vasta mietitään käyttöä.