Mikä on oikein, bloggaaja?

| Julkaistu 5. 2. 2010 11:17

Skandaali: Maailman johtavan teknologiablogin TechCrunchin harjoittelija oli saanut  blogipostauksestaan vastineeksi tietokoneen. Lahja tuli yritykseltä, josta postaus kertoi. Hän oli myös pyytänyt toiselta yritykseltä MacBook Airia vastineeksi postauksestaan.

TechCrunchin keulamies Mike Arrington julkaisi tänään anteeksipyynnön harjoittelijansa käytöksestä. Harjoittelija on vasta 17-vuotias, ja hänen harjoittelusuhteensa päättyi tapauksen takia. Kaikki hänen postauksensa poistettiin TechCrunchin arkistosta.

Harjoittelija on nuori, ja kyse on yksittäistapauksesta. Aihe on kuitenkin tärkeä ja ajankohtainen. Kun journalismissa liikuu yhä vähemmän rahaa, rahanarvoisten tarjousten vastaanottamisesta tulee yhä houkuttelevampaa. Kun tämän lisäksi kuka tahansa voi nykyisin julkaista, etiikka nousee arvoon arvaamattomaan, samoin sen kyseenalaistaminen.

Mistä lukija tietää, millä perusteella juttu on tehty? Perustuuko laitearvio jonkinlaiseen lahjontaan vai mahdollisimman neutraaliin analyysiin? Teknologiablogeille kysymys on erityisen tärkeä, koska niillä on suuri vaikutusvalta Piilaakson bisnesekosysteemissä. Jos TechCrunch kirjoittaa yrityksestä tai laitteesta, juttu voi johtaa asiakaskunnan kasvuun, riskisijoituksen saamiseen ja muihin bisnesdiileihin.

Jos juttu päätyy TechCrunchiin siksi, että kirjoittaja saa tietokoneen, onko se oikein? Ei ole. Siksi Yhdysvaltain kauppakomissio FTC julkisti viime syksynä ohjeet bloggareille. Niiden mukaan bloggaajien pitää ilmoittaa kaikki juttuprosessiin liittyvät lahjat, olivat ne kuinka pieniä hyvänsä.

Ohjeiden ydin on läpinäkyvyys. Vain siten lukija voi arvioida jutun etiikan. Tässä yhä useammin kuullussa lauseessa on perää: Läpinäkyvyys on journalismin uusi objektiivisuus.

Tags: , , ,

5 vastausta artikkeliin “Mikä on oikein, bloggaaja?”

 1. J. Ahlroth kirjoittaa:

  Samasta aiheesta – Kim Kardashian twittaa tuotteestasi, hinta kymppitonni.

  http://bit.ly/7ptzWI

 2. Äijäviikari kirjoittaa:

  Aivan oikein!

 3. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Hyvä linkki, J. Ahlroth, kiitos siita. Äijäviikari – mikä on oikein? Journalismin uusi objektiivisuusko?

 4. Matti Posio kirjoittaa:

  Amerikkalainen blogijournalismi alkaa näköjään muistuttaa oikeaa journalismia. Siihen viittaa tarve määritellä eettiset pelisäännöt ja kantaa vastuu korruption torjumisesta. Aika lupaava uutinen journalismin kannalta!

 5. Tanja Aitamurto kirjoittaa:

  Näin on. Tosin: miksei FTC määrännyt ohjeita myös perinteiselle journalismille – toimittajien pitäisi luetella kaikki lounaat ja illanistujaiset, läpinäkyvästi eritellä.