Apple sotajalalla, pelissä kosketusnäyttö!

| Julkaistu 29. 1. 2009 10:55

Vapiskaa, kännykkävalmistajat SonyEricsson, Samsung, Nokia ja erityisesti Palm! Apple sai monikosketusteknologiaansa patentin, ja sillä Apple pystyy pelottelemaan – tai ainakin pitämään ruodussa – muita puhelinvalmistajia, jotka haaveilevat iPhonen kaltaisesta menestyksestä.

Apple käyttää teknologiaansa tuotteissaan kuten älypuhelin iPhonessa, kannettavassa musiikkisoittimessa iPod Touchissa ja kannettavassa tietokoneessa MacBookissa. Sanahirviö monikosketusnäyttö tarkoittaa, että laitteen näyttö tunnistaa useita kosketuksia eri kohdissa, eli käytännössä laitetta komennellaan monella sormella.

Monikosketusnäyttäpatentista on kehkeytynyt Piilaaksossa varsinainen draama, joka uhkaa päätyä käräjille. Draama alkoi, kun kännykkävalmistaja Palm julkisti iPhonea muistuttavan Pre-kännykän pari viikkoa sitten. Pren monikosketusnäyttö toimii kovasti iPhonen tavoin. Ruudun näkymää voi esimerkiksi vaihtaa pyyhkäisemällä ja zoomata lähemmäksi nipistämällä. Tässä videossa esittely Prestä.

Pre sai heti paljon suitsutusta teknologia-asiantuntijoilta, ja sitä pidetään kännykkämarkkinoiden uutena lupauksena. Sitä pidetään niin tärkeänä askeleena kännykkämarkkinoilla, että jotkut neuvovat Microsoftia unohtamaan Yahoon ja ostamaan sen sijaan monen mielestä kuolemaan tuomitun Palm-yhtiön. Siten Yahoon perään epätoivoisesti haikaileva Microsoft saisi osuutensa kasvavasta kännykkäohjelmisto- ja mainosmarkkinoista.

Mutta Applen nokkamiestä Steve Jobsia sijaistava Tim Cook ilmoitti jyrkin sanankääntein, ettei se hyväksy Applen kehittämän teknologian ”riistämistä”. Cook messusi yrityksen vuosineljänneskatsauksessa viikko sitten (ja viikko Pren julkistamisen jälkeen), että Apple käyttää kaikki aseet puolustaakseen keksintöjään. Puolustaminen on helpompaa nyt, kun plakkarissa on patentti.

Apple julkisti älypuhelimensa iPhonen vuonna 2007. iPhonen monikosketusnäyttö oli mullistava uutuus. Sen jälkeen monikosketusnäyttöpuhelimia ei ole julkistettu, parin viikon takaista Palmin rohkeaa tempausta lukuunottamatta.

Joidenkin arvioiden mukaan muiden kännyvalmistajien hiljaiselo monikosketusnäyttäkehittelyssä on johtuu siitä, että ne pelkäävät Applen patenttia.

Applen patentti monikosketusnäyttöteknologialleen on ollut vetämässä noin vuoden, ja Apple sai sen viime viikolla. Joidenkin iPhone-patentiksi kutsuma paperinivaska on 358 sivua pitkä.

Piilaaksossa jännitetään nyt, päätyvätkö Apple ja Palm Inc. käräjille selvittelemään oikeuksiaan teknologioihinsa.

On kiinnostavaa nähdä, miten muut kännykkäjätit reagoivat Applen tuoreeseen patenttiin. Muuttuuko tuotekehittely, kun Applen patentti rajoittaa mahdollisuuksia?

Esimerkiksi Nokia esitteli viime syksynä ensimmäisen kosketusnäytöllisen kännykkänsä. Se ei kuitenkaan ole iPhonen tai Pren kaltainen monikosketusnäyttöpuhelin.

Kiinnostavaa on myös nähdä, millaisella kosketusnäyttökännykällä Nokia aikoo maailman – ja erityisesti Yhdysvallat – valloittaa. Maailmanvalloituksenhan lupasi Nokian matkapuhelinyksikön johtaja Kai Öistämö lupasi joulukuussa New Yorkissa. Onko se ulkomuodoltaan paljon iPhonea muistuttava Nokian musiikkipuhelin 5800, joka käyttää kuitenkin erilaista teknologiaa kosketusnäytössään kuin iPhone?

Yksi vastaus artikkeliin “Apple sotajalalla, pelissä kosketusnäyttö!”

  1. lyyli lepistö kirjoittaa:

    Mahtava juttu!