Mikä on ollut vuoden 2014 merkittävin asia Suomessa?

| Julkaistu 22. 12. 2014 18:10

On aika kiittää kaikkia Perässähiihtäjä-blogin lukijoita ja kommentaattoreita. Tämä on päättyvän vuoden  viimeinen postaus  – ellei sitten aivan ihmeitä tapahdu. Nyt on myös hyvä hetki pohdiskella, mikä on ollut kuluneen vuoden merkittävin asia Suomessa. Haastan myös lukijat ja kommentaattorit pohtimaan sitä.

Lue koko artikkeli »

Miksi kokoomus ja keskusta ottelevat Venäjä-suhteista?

| Julkaistu 15. 12. 2014 14:52

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ja keskustan johtajat, puhetorvena, kansanedustaja Paula Lehtomäki, sättivät viikonvaihteessa toisiaan. Ilmassa lenteli niin kovia syytöksiä, että tähän keskusteluun, joka ei ole järin rakentavaa, täytyy nyt puuttua.

Lue koko artikkeli »

Jäikö karvas maku suuhun ydinvoimapelistä?

| Julkaistu 5. 12. 2014 13:43

Eduskunta äänesti äsken Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätöksestä. Eduskunta hyväksyi periaateluvan äänin 115-74. Tyhjää äänesti 4, poissa oli 6 edustajaa.  (Tämän kirjoituksen lopussa on julkaistu kaikkien edustajien kannat.) Eduskunta päätti siis suhtautua suopeasti uuden ydinvoimalan rakentamiseen Pyhäjoelle, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Tulos oli odotettu, sillä myönteisen ydinvoimakannan takana oli huiman paljon poliittista arvovaltaa. Kuusi kahdeksasta puoluejohtajasta oli ydinvoiman lisärakentamisen puolesta.

Lue koko artikkeli »

Käydäänkö yhteinen vaalitaistelu Ruotsin kanssa?

| Julkaistu 3. 12. 2014 21:20

Iltaa. Niin siinä vain kävi, että Ruotsissa jouduttiin parlamentaariseen pattitilanteeseen, kun valtiopäivien enemmistö äänesti sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen budjettiesityksen nurin. Pääministeri Stefan Löfven veti johtopäätöksen, ja niin Ruotsissa järjestetään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958 ennenaikaiset  parlamenttivaalit.

Lue koko artikkeli »

Kuinka käy kansankirkon?

| Julkaistu 1. 12. 2014 12:05

Kiitos kaikille avioliittolakikeskustelun osanottajille,  tähän aamuun mennessä kommenttipalstalla on julkaista 24 kommenttia, kaikki kirjoittajien omilla nimillä.  Keskustelua voi kaikin mokomin jatkaa, mutta nostan rinnalle vielä toisen aiheen. Se on evankelisluterilainen kirkkomme. Tätä aihetta ei muistaakseni ole blogin yhdeksän vuoden mittaisen historian aikana aikaisemmin käsitelty.

Lue koko artikkeli »

Vaikuttaako avioliittolakiäänestys vaaleihin?

| Julkaistu 28. 11. 2014 14:33

Eduskuntatalon,  Musiikkitalon ja Sanomatalon välissä on Kansalaistori. Vissiin ensimmäistä kertaa tuon torin lyhyen historian aikana kävi niin, että Kansalaistori oli lähes tupaten täynnä ihmisiä. Heitä alkoi valua paikalle jo kello 11 aikaan, ja H-hetken lähestyessä tunnelma näytti olevan korkealla. Seurasimme kahdeksannen kerroksen ikkunoista ja parvekkeelta tapahtumien kulkua.

Lue koko artikkeli »

Uhkaako perussuomalaisia joukkopako?

| Julkaistu 4. 11. 2014 12:55

Uhkaako perussuomalaisia joukkopako? Äsken tuli Aamulehden uutinen, jonka mukaan perussuomalaisten tamperlainen kansanedustaja Laila Koskela loikkaa Suomen keskustaan. Koskela on uutisen mukaan eronnut perussuomalaisista eilen maanantaina ja tänään liittyy keskustan eduskuntaryhmään. Opposition sisällä voimasuhteet ovat nyt lähes tasan ja sillä on jo merkitystä.

Lue koko artikkeli »

Vaikuttavatko ydinvoimakannat puoluekannatukseen?

| Julkaistu 24. 10. 2014 11:22

Toivotan hyvää YK-päivää kaikille. Oli hienoa kävellä töihin Musiikkitalon ohitse, kun yhdellä vilkaisulla näki kaksi komeaa siniristilippua ja niiden vieressä syvänsiniset YK-liput. Toinen pari liehuu eduskunnan salossa ja toinen on Sanomatalon katolla. YK on viimeinen turvamme tässä rauhattomassa maailmassa. Toivottavasti tämä perälauta pitää.

  Lue koko artikkeli »

Mitä hallitus voi puolessa vuodessa tehdä?

| Julkaistu 13. 10. 2014 16:04

Aleksis Kiven päivä 10.10. 2014 jää aikakirjoihin. koska silloin päättyi yksi ajanjakso Suomen taloushistoriassa. Luottoluokituslaitos Standard & Poor’s laski Suomen luottoluokitusta korkeimmasta mahdollisesta AAA-luokasta toiseksi korkeimpaan mahdolliseen AA+ luokkaan. Suomi ennätti olla S&P:n luokituksessa AAA-kerhossa ennätyksellisen pitkään,  lähes 13 vuotta.

  Lue koko artikkeli »

Onko UM:n Nato-linjaus kohdallaan?

| Julkaistu 1. 10. 2014 0:11

MTV:n uutiset julkisti tiistai-iltana tiedon ulkoministeriön virkamiesten tekemästä muistiosta, jossa pohdiskeltiin Suomen ulkopoliittista asemaa ja tulevaisuutta. Valtiosihteeri Peter Stenlundin johdolla tehdyssä muistiossa suositeltiin Suomen Nato-jäsenyyttä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kiirehti oitis harmittelemaan moista muistiota. Se oli kuulemma harkitsemattomasti tehty.

Lue koko artikkeli »