Kääntyykö Suomi vihdoin kasvuun?

| Julkaistu 9. 6. 2016 11:48

Suomen Pankki julkaisi äsken arvion Suomen talouden tilasto. Arvion sävy on “varovaisen toiveikas”, kuten ennusteiden sävy on viime aikoina ollut. Joko vihdoin näkyisi valoa vuosikausien taaperruksen jälkeen?

Lue koko artikkeli »

Miten pelastamme puolueet?

| Julkaistu 1. 6. 2016 10:49

Huomenta ja hyvää kesäkuuta. Ajellessani kohti Sanomataloa mietin ikätoverini Lauri Lylyn tilannetta. Käykö tässä nyt niin, että Lylyn pitkä, hieno ura ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa päättyy kahteen tappioon? SAK:n ja STTK:n yhdistämishanke ns. UK kaatui tosiasiassa jo muutama viikko sitten ja tänään mukana olleet liitot totesivat projektin päättyneen tuloksettomana. Tällä viikolla voi käydä niin, että kilpailukykysopimus menee nurin syistä, joita emme ihan tarkalleen tunne. Lylylle se olisi kova isku.

Lue koko artikkeli »

Missä on vihreiden pihvi?

| Julkaistu 20. 5. 2016 8:40

Vihreiden puoluekokous pidetään huomenna ja ylihuomenna Lahdessa, Sibelius-talossa. Puoluekokouksen aineistoon voi tutustua tämän linkin takaa. Kokous on  asiapitoinen välikokous, sillä uuden puheenjohtajan valinta on vasta ensi vuonna, jolloin Ville Niinistön vuonna 2011 alkanut johtokausi päättyy.  Niinistö johdatti ensi töikseen puolueensa Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitukseen ja nousi itse ympäristöministeriksi.

Lue koko artikkeli »

Olisiko virkakarenssi paikallaan?

| Julkaistu 12. 5. 2016 14:04

Olin juuri valmistelemassa uutta postausta ja toista keskustelunaihetta, kun työtoverini Marko Junkkari (sit) tuli juttelemaan ja kertoi uutisen Helsingin apulaiskaupunginjohtajan, ex- sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) siirtymisestä yhtäkkiä ns. vastapuolelle yksityisen terveysfirman johtajaksi. ( Uutiseen voi tutustua tämän linkin takaa.) Ihmettelimme ja päivittelimme hetkisen uutista, ja sitten Marko lähti omiin töihinsä. Asia jäi vaivaamaan minua niin paljon, että päätin ottaa asian esille täällä blogissa ja siirtää toisen aiheen tuonnemmaksi.

Lue koko artikkeli »

Kenestä tulee kokoomuksen puheenjohtaja?

| Julkaistu 4. 5. 2016 14:12

Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti äsken twitterissä lähtevänsä ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi, joka valitaan kuukauden päästä, 10-12. kesäkuuta, pidettävässä puoluekokouksessa. Orpon lähtö ei ollut enää yllätys, sillä hän ilmoitti viime viikolla harkitsevansa ehdokkaaksi asettumista.

Lue koko artikkeli »

Onko meillä sittenkään Nato-optiota?

| Julkaistu 29. 4. 2016 16:33

Uutistoimisto Reuters julkisti viime lauantaina (23.4.) lyhyen uutisen, joka ainakin minut pysäytti. Uutisen mukaan Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Douglas Lute oli kertonut Lontoossa pidetyssä seminaarissa, ettei Nato laajene lähivuosina. Luten mukaan laajeneminen ei ole mahdollista, koska laajeneminen saattaisi horjuttaa vakautta Naton ja Venäjän välillä. “Käytännössä lisätilaa laajentumiselle ei juuri ole useisiin vuosiin tai ehkä pidempäänkin”, Lute arvioi.

Lue koko artikkeli »

Minne menet Sdp?

| Julkaistu 28. 4. 2016 16:17

Erinomaiset kiitokset ay-liikkeen tulevaisuudesta käytyyn keskusteluun osallistuneille kommentaattoreille. Kävimme mielipiteenvaihdon juuri oikeaan aikaan: aloittaessamme viime keskiviikkona oli vielä hieman epäselvää, miten käy SAK:n puheenjohtajan valinnassa, mutta nyt JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on pyydetty ja suostunut puheenjohtajaksi. Muodollisuudet hoidetaan sitten kesäkuussa. Kun Hakaniemeen on menty, pysytään vielä siellä. Otetaan Sdp tai oikeastaan sen periaateohjelman valmistelu kommentaattorien luupin alle.

Lue koko artikkeli »

Miten käy ay-liikkeen?

| Julkaistu 20. 4. 2016 18:34

Kiitos viime ääriryhmä -keskusteluun osallistuneille. Tämän viikon aiheen poimin sähköpostistani, jonne oli tänään tullut Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn kannanotto. Jyty on pienehkö 55 000 jäsenen ammattiliitto, jonka keskusjärjestö on STTK.  Jytyllä on kuitenkin ollut tärkeä rooli ns. Uuden Keskusjärjestön (UK) valmistelussa, koska Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki veti uuden keskusjärjestön strategian valmistelutyötä.

Lue koko artikkeli »

Hallitsevatko ääriryhmät liikaa keskustelua?

| Julkaistu 11. 4. 2016 15:41

Helsinki heräsi tänä aamuna aurinkoon. Kiitos hallituksen linja-keskusteluun osallistuneille. Kommentit hieman rönsyilivät, mutta sehän on sallittua. Joudumme todennäköisesti palaamaan tähän aiheeseen vielä uudestaan myöhemmin keväälle. Tällä viikolla keskustelemme keskustelusta. Huimaa!

Lue koko artikkeli »

Onko hallitus löytänyt linjansa?

| Julkaistu 6. 4. 2016 10:49

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on tehnyt viime aikoina merkittäviä päätöksiä, joista osa julkistettiin tiistaina kello 21, osa tänään keskiviikkona kello 9.30 ja vielä loppuosa myöhemmin kuluvan huhtikuun aikana. Tiistaina hallitus julkisti kehysriihensä päätteeksi 400 miljoonan euron sopeutustoimensa, jotka sisälsivät viime vuosilta kovin tutuiksi tulleita toimia: lisäsäästöjä ja veronkorotuksia sekä panostuksia hankkeisiin, joita hallitus pitää hyvinä kohteina. Tätähän tämä politiikka vallitsevissa taloudellisissa olosuhteissa on.

Lue koko artikkeli »