Onko Soini liian roisi?

| Julkaistu 5. 10. 2015 22:17

Katselin äsken A-Studiosta Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon ja puolueen 3. varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen keskustelua, jota sopii kutsua väittelyksikin. Tynkkynen vaati kriisikokousta koolle, jotta puolue pystyisi keskustelemaan maahanmuuttopolitiikasta ja vähän muutenkin hallituspolitiikasta. Terho ei ollut yhtään innostunut ajatuksesta, ei kriisikokouksesta eikä halituksesta lähdöstä, jota Tynkkynen keskustelussa vilautteli. Lue koko artikkeli »

Mitä neuvoksi hallitukselle?

| Julkaistu 28. 9. 2015 14:48

Työtoverini toimittaja Teemu Luukka kertoo uutisen, johon voi tutustua tämän linkin takaa.  Uutisen mukaan työmarkkinajärjestöt ovat yksissä tuumin todenneet, etteivät ne jatka neuvotteluja sopimuksesta, joka olisi voinut korvata Juha Sipilän hallituksen työelämäesitykset ja leikkaustoimet.  Neuvottelutilanne  on ollut koko päivän auki, sillä vielä viime hetkillä EK on tehnyt oman esityksenä.  Sekään ei taida enää auttaa. Pallo siirtyy hallitukselle, joka antaa toimistaan tiedonannon eduskunnalle keskiviikkona 30.9.  Siitä keskustellaan ja äänestetään keskustelun lopuksi.  Jos hallitus saa eduskunnan luottamuslauseen, lakien valmistelu jatkuu hallituksen suunnitelmien mukaisesti.

Lue koko artikkeli »

Kelpaako SAK:n esitys?

| Julkaistu 24. 9. 2015 11:28

Suurin ammatillinen keskusjärjestö SAK teki tänä aamuna oman ehdotuksensa työnantajille, muille keskusjärjestöille ja maan hallitukselle. Tämä on nyt se paljon kaivattu vaihtoehto hallituksen taannoisille ehdotuksille, joita vastaan viime perjantaina lakkoiltiin ja osoitettiin mieltä. SAK:n esitys on vakavassa mielessä tehty, joten se pitää ottaa pohdittavaksi myös tässä blogissa. ”SAK tarjoaa työnantajille mahdollisuutta sopia vuodelle 2017 palkankorotusten osalta nollaratkaisun. Vuonna 2018 korotukset määrittäisi avoin sektori eli vientialat”, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly  kertoi.

Lue koko artikkeli »

Pitääkö rajat panna kiinni?

| Julkaistu 21. 9. 2015 11:06

Huomenta ja kiitos kommentaattoreille, jotka pitivät blogin keskustelua yllä koko viime viikon. Luulenpa, että asiat valotettiin keskustelussamme kaikilta kulmilta. Viikko päättyi hyvään uutiseen: luottoluokittaja Fitch piti Suomen edelleen AAA-luokassa, siinä kaikkein parhaimmassa, joten voimme huokaista helpotuksesta. Tänään SAK:n työvaliokunta päättää, lähteekö suurin palkansaajakeskusjärjestö valmistelemaan vaihtoehtoesitystä vai ei.  Katsotaan.

Päivän keskustelunaihe on blogissa on kuitenkin maahanmuutto, sillä sisäministeri Petteri Orpon (kok) Verkkouutisille antama haastattelu saattaa ennakoida jopa dramaattisia päätöksiä.

Lue koko artikkeli »

Miten toimintapäivä sujuu?

| Julkaistu 18. 9. 2015 9:42

Huomenta kaikille. On perjantai ja 18. syyskuuta, suuri lakko- ja toimintapäivä. Minä olen kuitenkin töissä, aamupäivällä teen vierailijakeikan toiseen mediataloon  ja iltapäivän ja illan vietän kirjoitustöissä seuraavan HS:n Teema-lehden jutun parissa Sanomatalossa. Tein aamulla pyörälenkin Pohjois-Helsingissä ja katselin, miltä Helsinki näytti. Suurimman vaikutuksen teki Malmin asema, joka normaalina arkiaamuna kuhisee matkustavaisia.

Lue koko artikkeli »

Kannattiko pääministerin puhe?

| Julkaistu 16. 9. 2015 21:56

Pääministeri Juha Sipilä piti äsken radiossa ja televisiossa puheen, jossa hän vetosi vielä kerran sen puolesta, että kaksi kertaa kaatuneen yhteiskuntasopimuksen ydin, se kuuluisa kilpailukykyloikka, voitaisiin toteuttaa. Sipilä jätti työmarkkinaparteille muutaman päivän aikaa. Ensi viikon puolessa välissä hallitus tuo esityksensä eduskuntaan, jos työmarkkinapartit eivät pääse yhteisymmärrykseen. Pallo on SAK:lla, STTK:lla, Akavalla ja EK:lla sekä muilla työmarkkinatahoilla.

Lue koko artikkeli »

Mitä ay-liikkeen pitäisi tehdä suurlakon jälkeen?

| Julkaistu 14. 9. 2015 13:14

Alkavalla viikolla on kaksi aihetta, joita ajattelin nostaa blogissa esille. Toinen on perjantain suurlakko ja toinen on maahanmuuttotilanne. Edetään aihe kerrallaan. Otetaan lakko tänään maanantaina ruodittavaksi ja myöhemmin viikolla se maahanmuutto. Mutta ennen varsinaista aihetta  vastaan erään kommentaattorin kysymykseen: Miltä tuntuu olla yhteistoimintaneuvottelujen eli yt-neuvottelujen kohteena? Omat kokemukseni ovat toki moneen muuhun suomalaiseen työntekijään verrattuna hyvin rajalliset. Parin vuotta sitten kävin siinä myllyssä ensimmäisen kerran ja paraikaa toista kertaa.

Lue koko artikkeli »

Hyytyykö Suomen keskiluokka?

| Julkaistu 10. 9. 2015 15:07

Pääministeri Juha Sipilän hallitus järjestää meille kansalaisille yllätyksiä melkein joka päivä. Torstaipäivän yllätys tuli hallituksen budjettineuvottelujen päätteeksi. Yli 5.800 euroa kuukaudessa ja 70.000 euroa vuodessa ansaitsevat joutuvat/pääsevät maksamaan solidaarisuusveroa vuosina 2016-2017. Edellisten hallitusten ajalta on solidaarisuusvero ollut yli 90.000 euroa vuodessa tienaavien osana. Suurituloisten solidaarisuuvero  tietysti jatkuu. Myös pääomatuloveroa kiristetään hieman.

Lue koko artikkeli »

Meneekö Sipilän paketti läpi?

| Julkaistu 8. 9. 2015 17:01

Pääministeri Juha Sipilän hallitus yllätti meidät. Hallitus on vastikään esitellyt paketin, jolla korvataan kaatunut yhteiskuntasopimus. Paketin piti tulla vasta syyskuun lopulla, mutta jostain syystä hallitus päättikin aikaistaa paketin pääkohtien julkistamista kolmella viikolla. Onpa hallituksella kova, todella kova kiire, mutta miksi ja mihin?

Lue koko artikkeli »

Mitä on saatu sadassa päivässä aikaan?

| Julkaistu 5. 9. 2015 9:10

Onnittelut Juha Sipilän hallitukselle, joka on istunut tänään lauantaina tasan sata päivää. Katselin elokuussa Ylen Aamu-tv:n haastattelua Timo Soinista, joka huokaisi: ”Elämä ja Siperia opettaa.”  Luulenpa, että tämä sopii koko hallituksen motoksi. Kesällä on tapahtunut paljon sellaista, jota ei vielä toukokuun lopulla hallituksen nimityspäivänä voinut edes kuvitella. Kukapa silloin arvasi esimerkiksi sen,  että 15.000 tai 30.000, ehkä enemmänkin, pakolaista olisi syksyllä tulossa Suomeen.  Taas kerran tulee kantapään kautta oppia, ettemme elä enää lintukodossa, erityksessä Euroopasta ja maailmasta. Rohkenen ennustaa, että tästä tulee vuoden 2015 merkittävin tapahtuma Euroopassa, historiallinen käännekohta.

Lue koko artikkeli »