Mitä demarien pitäisi tehdä?

| Julkaistu 20. 5. 2015 11:37

Hyvää Päivää. Kiitos kaikille puhemieskeskusteluun osallistuneille. Kuten usein käy keskustelu muutti muotoaan, ja lopuksi pohdimme sitä, pitäisikö oppositiolle antaa paikka seuraavassa eduskunnan puhemiehistössä. Näin on ollut tapana vuodesta 1970, joten kysymys on pitkästä parlamentaarisesta traditiosta.

Seuraavan puhemiehistön valinta on siis jonkinlainen merkkipaalu. Joko 45 vuotta kestänyt perinne jatkuu tai sitten se ei jatku. Se lienee kiinni ennen muuta tulevista hallituspuolueista keskustasta, perussuomalaisista ja varsinkin kokoomuksesta, joka kolmikon pienimpänä todennäköisesti joutuisi luovuttamaan paikkansa opposition edustajalle. Saapa nähdä.

 

Tänään keskiviikkona julkistettiin HS-Gallup, jonka tekeminen on aloitettu heti vaalien jälkeen 20. huhtikuuta ja lopetettu viime perjantaina 15. toukokuuta. Mittauksen tekemisen aikana tapahtui mm. vaalitulos vahvistettiin, eduskunta järjestäytyi ja valitsi tilapäiset puhemiehet, tasavallan presidentti avasi valtiopäivät, Stubbin hallitus muuttui toimitusministeristöksi, Juha Sipilä aloitti hallitustunnustelut antamalla kaikille puolueille liudan kysymyksiä, vastaukset saatuaan Sipilä mietiskeli muutaman päivän ja ilmoitti, että haluaa aloittaa hallitusneuvottelut keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksen muodostamisesta.

 

Sipilän ilmoituksen jälkeen hallitusneuvottelut alkoivat ja kolme puoluetta pääsi viime viikolla sopimukseen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, EU-politiikasta ja maahanmuuttopolitiikasta.

 

HS-Gallupissa näkyy vaalien aluspäivien trendi. Perussuomalaisten kannatus on noussut 1,6 prosenttiyksikköä ja Sdp:n on laskenut 1,4  prosenttiyksikköä. Keskusta on suurin 21,1, perussuomalaiset toiseksi suurin 19,2 %, kokoomus 18,0 ja Sdp 15,1 %.

Kiinnostavin luku on Sdp:n 15,1 %., sillä Sdp oli kyselyn tekemisen aikaan näkyvästi esillä. Puheenjohtaja Antti Rinne pyrki hallitukseen, mutta kesken alustavien hallituskeskustelujen syntyi keskustelu Jutta Urpilaisen asemasta ja muutaman päivän sekava vaihe.  Negatiivinen keskustelu meni aika tavalla Rinteen piikkiin.

Viime torstaina julkaistiin HS-Gallup, jossa arvioitiin puoluejohtajien onnistumista vaalien esiintymisessä. Sekin oli Rinteen kannalta huono. Sdp:n kannattajat olivat häneen tyytymättömiä. Ero oli hyvin suuri siihen, miten muiden puolueiden  kannattaat suhtautuivat omiin puheenjohtajinsa.

 

Mitä demarien pitäisi tehdä?

 

Minä en tiedä, Tietävätkö kommentaattorit?  Mietitään tätä päivä tai parikin oikein porukalla, sillä hallitusneuvotteluista ei taida hetkeen kuulua mitään konkreettista. Siksi Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Mitä demarien pitäisi tehdä?

 

Lukuvinkki:

 

Lähipäivien ohjelma hallitusneuvotteluissa näyttää tältä:

Loppuviikolla:

– Keskiviikkona on määrä hahmottaa kymmenen miljardin euron haastetta tarkemmin. Keskustellaan sotesta.

– Torstaina kerrotaan hallituksen neljän vuoden kärkihankkeet eli tärkeimmäksi koetut tavoiteltavat asiat.

– Perjantaina pitäisi tietää, miten neljän miljardin euron reformikori kootaan.

– Viikonloppuna viimeistellään talouden raamia. Viimeistään sunnuntaina hallitusneuvottelijat ryhmittäytyvät hallinnonaloittain käsitelläkseen säästöjä ja uudistuksia.

 

Ensi viikolla:

– Maanantai ja tiistai, mahdollisesti keskiviikko neuvotellaan yötä myöten ja viimeistellään hallitusohjelma. Tiistaina ja keskiviikkona sovitaan ministerinpaikkojen jaosta.

Torstaina 28.5. puolueiden eduskuntaryhmät ja puolue-elimet ovat koolla. Ne hyväksyvät hallitusohjelman ja valitsevat uudet ministerit.

– Eduskunta saa virallisen hallitusneuvotteluista. Eduskunta valitsee avoimessa äänestyksessä pääministerin.

–  Perjantaina 29.5.  Tasavallan presidentti nimittää Juha Sipilän pääministeriksi ja tämän esityksestä muut ministerit. Hallitus aloittaa työnsä.

Tarvitaanko demari puhemiehistöön?

| Julkaistu 18. 5. 2015 10:04

Toivotan hyvää sateista huomenta Sanomatalosta. Hallitusneuvottelut jatkuvat Smolnassa, ja todennäköisesti sieltä ei kuulu muutamaan hetkeen uutta ja ihmeellistä, joten ehdotan, että otamme pohdinnan alle eduskunnan tulevat puhemiesvalinnat. Ne ovat edessä kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jos hallitustunnustelija Juha Sipilän aikataulu pitää ja uusi hallitus nimitetään ensi viikon perjantaina 29. toukokuuta.

Lue koko artikkeli »

Mikä muuttuu Suomen linjassa?

| Julkaistu 13. 5. 2015 16:30

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat tänään keskiviikkona sopineet keskeisistä EU-politiikan, ulko-ja turvallisuuspolitiikan ja maahanmuuttopolitiikan linjauksista. Linjaukset on juuri äsken julkistettu tiedotustilaisuudessa.  Pidän tätä merkittävänä poliittisena ja myös periaatteellisena sopimuksena kolmen suurimman puolueen kesken. Jos näistä asioista ei olisi kyetty sopimaan, hallitusneuvottelut olisivat tyssäneet tähän. Nyt ne voivat jatkua. Huomenna Helatorstaina siirrytään jo uusiin asioihin.

Lue koko artikkeli »

Mitä sanomme EU:sta, Venäjästä ja Natosta?

| Julkaistu 11. 5. 2015 8:52

Huomenta ja hyvää uuden viikon alkua kaikille. Mennyt kiireinen ja tapahtumarikas viikko huipentui kahteen suureen merkkitapahtumaan: Eurooppa-päivään ja Voitonpäivään. En juhlinut kumpaakaan. Ei ollut aihetta. Molemmat päivät tuntuivat kovin kaukaisilta. Voitonpäivä oli idässä sotainen ja mahtipontinen. Sen rinnalla Eurooppa-päivä vaikutti valjulta ja teennäiseltä sekä neuvottomalta. Viime lauantaissa kiteytyi hyvin Euroopan nykytilanne.

Lue koko artikkeli »

Valitsiko Sipilä oikeat hallituskumppanit?

| Julkaistu 7. 5. 2015 17:21

Hallitustunnustelija, eduskunnan puhemies ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti juuri äsken, että hän aloittaa huomenna perjantaina neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa. Tämä on ratkaiseva siirto. Suomeen yritetään muodostaa kolmen suuren puolueen enemmistöhallitusta, jolla olisi toteutuessaan eduskunnassa vankka enemmistö, 124 kansanedustajaa.

Lue koko artikkeli »

Veljeilevätkö Sipilä ja Soini?

| Julkaistu 5. 5. 2015 16:36

Kiitos paljon kaikille vapun keskusteluun osallistuneille. Tuolla aikaisemmissa postauksissani oletin, että hallituspohja selviäisi jo tänään tiistaina. Näin ei näytä käyvän. Hallituspohja paljastunee vasta torstaina 7.5. Mutta yksi asia taisi tulla selväksi  eilen maanantaina ja viimeistään tänään tiistaina. Kaksi puoluetta on jo löytänyt toisensa.

Lue koko artikkeli »

Mitkä puolueet hallitukseen?

| Julkaistu 30. 4. 2015 16:17

Puolueet ovat antaneet tänään torstaina vastauksena hallitustunnustelija, puhemies Juha Sipilän kysymyksiin, joita oli 15. Seuraavaksi Sipilä ryhtyy avustajiensa kanssa lukemaan vastauksia. Siihen menee huominen Vappu ja tämä viikonloppu sekä maanantai. Sipilä ei ennätä edes vappupuhetta pitämään, vaikka keskusta oli sitä toivonut. Todennäköisesti Sipilä ottaa puhelimella – toivottavasti ei sillä vappuviikolla kuuluisaksi tulleella rikkinäisellä puhelimella – yhteyttä puoluejohtajiin ja kyselee tarkennuksia vastauksiin.

Lue koko artikkeli »

Mitkä ovat Sipilän neljä tärkeintä kysymystä?

| Julkaistu 28. 4. 2015 17:21

 

Tänään tiistaina 29.4. tapahtui kolme merkittävää siirtoa vallanvaihtoprosessissa 1) pääministeri Alexander Stubbin hallitus pyysi ja sai eron tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, Stubbin hallitus jatkaa toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen saakka 2) eduskunta valitsi Juha Sipilän puhemieheksi, Timo Soinin ensimmäiseksi ja Ben Zyskowiczin toiseksi varapuhemieheksi 3) Sipilä valittiin tunnustelemaan  uuden hallituksen muodostamista ja hän esitti alkajaisiksi puolueille ja eduskuntaryhmille 15 kysymystä.

Lue koko artikkeli »

Mitä Sdp:ssa tapahtuu?

| Julkaistu 23. 4. 2015 16:31

Eduskuntaryhmät järjestäytyivät tänään.  Keskustan eduskuntaryhmä tarjoaa Juha Sipilää uudeksi puhemieheksi, ja tiistaina hänet valitaan ensin eduskunnan puhemieheksi. Ja myöhemmin päivällä ryhmät nimeävät  Sipilän tunnustelemaan uutta hallitusta.   Varapuhemiehiksi valitaan Timo Soini (ps) ja Ben Zyskowicz (kok).   Ryhmien johtovalinnoissa ei tapahtunut  suuria yllätyksiä lukuun ottamatta Sdp:n ryhmän johtajavalintaa, joka vaikutti kummalliselta.

Lue koko artikkeli »

Mikä jäi painamaan mieltä?

| Julkaistu 21. 4. 2015 17:22

Kiitos hallituskeskusteluun osallistuneille, toivottavasti  puheenjohtaja Juha Sipilän avustajat tekevät yhteenvedon kommenteista  Sipilän käyttöön. Sdp:n ja kokoomuksen vertailu on keskustelussamme suoritettu monipuolisesti ja hyvin. Toki lisää puheenvuoroja julkaistaan. Vaalipiirien keskusvaalilautakunnat kokoontuvat huomenna keskiviikkona vahvistamaan vaalitulokset. Uudet kansanedustajat saavat silloin valtakirjat.  Kansanedustajat kokoontuvat torstaina kokouksiinsa ja niin eduskuntaryhmät  syntyvät ja järjestäytyvät.  Uusi eduskuntakausi pääsee alkamaan, vaikka muodollisesti eduskunta pääsee järjestäytymään vasta ensi viikolla. Alkuviikosta tarkistetaan eduskunnassa valtakirjat ja valitaan puhemiehet. Valtiopäivien juhlalliset avajaiset pidetään ensi viikon keskiviikkona 29. huhtikuuta. ( Postauksen lopussa julkistetaan vaaliveikkauksen tulokset.)

Lue koko artikkeli »