Onko eläkeläiset unohdettu?

| Julkaistu 28. 3. 2015 7:41

Olin keskiviikkona puhumassa vaaleista, tietenkin, aikakauslehtien senioripäätoimittajien tilaisuudessa. Se oli aivan ihastuttava lounas ja keskustelu. Siellä esitettiin kysymys, jonka otan nyt ruodittavaksi. Onko tosiaan päässyt käymään niin, että seniorikansalaisten oikeutetut toivomukset on sivuutettu? Jos näin on, puolueet ja media ovat tehneet pahan virheen. Tulevien vaalien äänestäjien enemmistö taitaa nimittäin olla yli 60 vuotiaita.

Lue koko artikkeli »

Meneekö kokoomus liian pitkälle?

| Julkaistu 26. 3. 2015 11:45

Huh-huh. Puolueet ovat viime viikkoina esittäneet säästölistojaan, ja tämä aamuna kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb julkisti todella hurjan säästölistan: neljä miljardia valtiolta ja kaksi miljardia kunnilta. Ensimmäinen kysymys oli: mistähän nyt tuulee? Kokoomus on ollut ns. epävakauden tilassa jo jonkin aikaa. Onko tämä jatkoa epävakaudelle vai mitä?  Sitä meidän pitää tässä blogissa pohtia oikein porukalla.

Lue koko artikkeli »

Päästääkö media opposition liian helpolla?

| Julkaistu 24. 3. 2015 15:43

Erittäin paljon kiitoksia blogin kommentaattoreille ja muille kiinnostuneille lukijoille keskustelusta, joka alkoi Sdp:n talousohjelmasta perjantaina hieman kaaosmaisesti, mutta jatkui viikonlopun yli jäntevästi ja asiallisesti sekä laajeni. Iloinen olen vielä siitäkin, että kommentaattorikuntaan on liittynyt kokeneiden ja pätevien kirjoittajien rinnalle uusia nimiä. Tervetuloa! Nyt vielä saataisiin ehdokkaita mukaan.

Lue koko artikkeli »

Onko demareilla riittävästi sanomista?

| Julkaistu 20. 3. 2015 10:07

Sdp julkisti tänään perjantaiaamuna oman talousohjelmansa, jota on jo kaivattu. Hämmästyin ensiksi, sillä sain käsiini Sdp:n nettisivulta vain ohjelman ensimmäisen osan.  Ensimmäinen kysymykseni oli: tässäkö kaikki? Ohjelmasta on kova sopeutustavoite, peräti 4 mijardia euroa, siis paljon suurempi kuin esimerkiksi keskustalla, mutta miten se sopeutustemppu tehtäisiin, jäi ensimmäisen osan perusteella vielä arvoitukseksi. Mutta onneksi iltapäivällä sain lisätietoa, että ohjelmassa on konkreettinenkin osa on olemassa.  Molempiin osiin on linkit tämän postauksen lopussa. Kannattaa tutustua!

Lue koko artikkeli »

Mikä on kokoomuksen arka paikka?

| Julkaistu 18. 3. 2015 7:10

Vaalipäivään on enää kuukausi ja päivä. Suuri joukko äänestäjiä ei kuitenkaan välitä koko asiasta. Peräti 35 prosenttia empii vielä, mitä puoluetta äänestäisi tai sanoo, ettei käy äänestämässä ollenkaan. Näin kertoo tänään keskiviikkona julkaistu HS-Gallup. Maaliskuussa 2011, kuukautta ennen viime eduskuntavaaleja, näitä empijöitä oli vain 29 prosenttia.

Lue koko artikkeli »

Onko keskustan ohjelma vähän arka?

| Julkaistu 16. 3. 2015 14:26

 

Seuraan työpaikkani ikkunasta, miten silmien eteen pystytetään Suomen merkittävintä remonttityömaata. Vanha eduskunta lopetti työnsä lauantaina, ja nyt talon remontti saa uutta vauhtia. Viikonvaihteessa  eduskuntatalon eteen on tuotu lisää työmaaparakkeja, ja talon ympärille rakennetaan suoja-aitaa. Puolet talon ulkoportaista on jo purettu. Uusi, huhtikuussa valittava eduskunta aloittaa työnsä Sibelius-Akatemian talossa ja se pääsee eduskuntataloon vasta syksyllä 2017, jolloin siellä on määrä järjestää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisistunto.

Lue koko artikkeli »

Mikä on perussuomalaisten pihvi?

| Julkaistu 9. 3. 2015 17:21

Tästä alkavasta viikosta tulee talouspoliittinen superviikko. Tiistaina keskusta julkistaa vero-ohjelmansa. Keskiviikkona julkistetaan talousneuvoston tilaama Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen arvio Suomen talouden nykytilasta. Torstaina vihreät julkistavat oman talousohjelmansa. Ilmeisesti perjantaina on keskustan talousohjelman vuoro.  Viikon aloitti jo tännä aamuna perussuomalainen puolue, joka julkisti oman talousohjelmansa.

Lue koko artikkeli »

Pukkaako punamultaa?

| Julkaistu 7. 3. 2015 17:02

Eduskuntavaaleihin on kuusi viikkoa aikaa, mutta valtakunnansalaisuudet paljastuvat yksi toisensa jälkeen. Yksi niistä paljastui tänä lauantaiaamuna, kun maakuntalehtien yhteisen toimituksen Lännen Median tekemä kysely julkistettiin. Siinä paljastui tulevan hallituksen pohja. Mietitäänpä mitä meillä on nyt edessä.

Lue koko artikkeli »

Tekivätkö puolueet arviointivirheen vuosi sitten?

| Julkaistu 5. 3. 2015 16:46

Sote meni tänään torstaina nurin. Tai hyväntahtoisesti tulkittuna “Sote kaatui eteenpäin”, siis siirtyi seuraavalle vaalikaudelle.  Tunnelma on nyt aivan toisenlainen kuin vuosi sitten, jolloin hallitus ja oppositio yllättivät meidät yhteisymmärryksellään. Silloin konsensusta kiittelivät kaikki – myös minä.

Lue koko artikkeli »

Mitä Evan mittaus kertoo meille?

| Julkaistu 4. 3. 2015 11:19

Tämän talven tärkein suoritukseni – sekä työ- että yksityiselämässä – on 30 hiihtopäivää vuoden alusta laskettuna. Helsingin olosuhteissa se on vaatinut ponnisteluja. Nyt näyttää pahasti siltä, että täällä hiihtokausi olisi ohi. Se on suuri harmi. Elämää täytyy yrittää jatkossa säätää niin, ettei olisi vain Helsingin säiden armoilla. Vielä tänä talvena on kuitenkin päällimmäisenä asiana nämä eduskuntavaalit.  Tulevaa vaalikeskustelua pohjusti Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva tänä keskiviikkoaamuna julkaisemallaan mielipidemittauksella.

Lue koko artikkeli »