Onko perustuslaki kehityksen jarru?

| Julkaistu 25. 11. 2015 13:58

Hyvää sumuista ja pimeää päivää Sanomatalosta, jonka alakerrassa on käynyt kova kuhina:  päivän Hesareita haetaan. Kiitän vasemmistoliitto-keskusteluun osallistuneita. Mielipiteiden vaihto laajeni pelkästä puheenjohtajakysymyksestä monipuoliseksi pohdinnaksi vasemmistoliiton asemasta Suomen politiikassa, ammattiyhdistysliikkeen asemasta ja historiaankin upottiin niin syvälle, että Anna Kähkönen kysyi tänä aamuna: ”Olisiko blogin keskustelijat jämähtäneet vanhoihin asetelmiin, mutta puolue jopa porskuttamassa uusiin tuuliin?”. Annan kysymys on erittäin hyvä, mutta sen verran puolustan blogin keskustelijoita, ettei täällä haittaa mitään, vaikka välillä vanhojakin asioita kaivellaan. Kaikki käy, kunhan pysytään asiassa ja ollaan asiallisia.

Lue koko artikkeli »

Kenestä Arhinmäen seuraaja?

| Julkaistu 21. 11. 2015 16:18

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti tänään lauantaina, että hän luopuu puoluejohtajan paikastaan ensi kesän puoluekokouksessa. Arhinmäki on ollut puheenjohtajana vuodesta 2009, jolloin Martti Korhonen jätti puolueen eurovaalitappion jälkeen johtotehtävät.

Lue koko artikkeli »

Miten autamme Ranskan kansaa?

| Julkaistu 18. 11. 2015 7:24

Huomenta keskiviikkona 18. marraskuuta. Helsinki on ihan pimeässä hupussa, elämme vuoden synkintä aikaa. Pientä piristystä tuo vilkas keskustelu, niin täällä blogissa kuin muuallakin yhteiskunnassa. Keskustelu kansalainen Paavo Väyrysen aloitteesta jatkukoon, mutta otetaan rinnalle vielä toinen suuri teema: Euroopan unionin kansojen keskinäinen solidaarisuus. Lue koko artikkeli »

Onko kansalainen Väyrynen oikealla asialla ?

| Julkaistu 17. 11. 2015 14:06

Kansalainen Paavo Väyrynen ryhtyi viime kesänä kokoamaan kansalaisaloitetta, jossa ehdotetaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen euro-jäsenyydestä.  Kansalainen Väyrynen tiedotti viikonvaihteessa, että aloitteen on allekirjoittanut 50 000 suomalaista.  Keräys jatkuu vielä jonkin aikaa, sillä Väyrynen haluaa varmistaa, että allekirjoittajia on vaaditut 50 000.  Todennäköisesti aloite jätetään eduskunnalle ensi talvena tai viimeistään keväällä.  Eduskunnan käsittelyyn se pääsee vuoden 2016 loppupuolella.

Lue koko artikkeli »

Voiko Suomi luottaa Ruotsiin?

| Julkaistu 13. 11. 2015 18:07

Päättyvä viikko on ollut merkityksellinen Ruotsin ja Suomen suhteissa. Ruotsi on ottanut käyttöön rajatarkistukset, ja tällä päätöksellä on oma vaikutuksensa myös Suomeen.   Ruotsissa käydään myös mielenkiintoista ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua lehdistössä ja poliitikkojen kesken. Keskustelun ydin on tietysti se vanha tuttu: liittyäkö Natoon vai ei.  Suomessa käynnistellään turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kirjoitustyötä.  Presidentti ja hallitus valmistelevat selontekoa ainakin seuraavat puoli vuotta. Eduskuntaan selonteko tulee ensi keväänä tai mahdollisesti vasta syksyllä 2016. Keskustelun ydin on se vanha tuttu: liittyäkö Natoon vai ei.

Lue koko artikkeli »

Mikä nimi uudelle aluehallinnolle?

| Julkaistu 11. 11. 2015 12:29

Voi mikä viikko.  Kirjoitin torstai-iltana lyhyen postauksen pääministeri Juha Sipilän puheenvuoron jälkeen.  Hallituksella piti olla sotesta neuvotteluaikaa ja mahdollisesti elinaikaa vain perjantaiaamuun.  Sitten elinaikaa ja neuvotteluaikaa tuli lisää, ja lopulta ratkaisu syntyi lauantaiaamun puolella. Maanantaina hallitus esitteli koko pakettinsa pääpiirteet.  Ja koko ajan Perässähiihtäjän keskustelu jyräsi eteenpäin omavoimaisesti, välillä kiihtyen ja välillä vaimentuen.  Kuuden päivän aikana tuli 155 kommenttia. Kiitos! Olette mahtavia keskustelijoita.  Tästä isosta hallintopaketista otan vielä yhden pienen, mutta ei merkityksettömän siivun keskustelun alle.

Lue koko artikkeli »

Pitäisikö kokoomuksen lähteä hallituksesta?

| Julkaistu 5. 11. 2015 22:04

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pisti äsken suorassa televisiopuheessa kokoomuksen seinän ja penkin väliin. Kokoomus joutuu lähtemään hallituksesta, jos se ei suostu hyväksymään keskustan ja perussuomalaisten sopimaa sote-mallia. Tältä se näyttää. Aikaa on nyt illasta aamuun.

Täydennys maanantaina 9.11. kello 14.30. Hallitus piti äsken tiedotustilaisuuden päätöksistään.  Koko aineistoon pääsee tutustumaan tämän linkin kautta.  Kannattaa tutustua tähän pakettiin.

Lue koko artikkeli »

Onko verotus kohdallaan?

| Julkaistu 2. 11. 2015 12:20

Toivotan hyvää alkanutta työviikkoa ja kiitän viime viikolla käydyistä keskusteluista, joihin yhteensä tuli pitkästi toista sataa kommenttia.  Tänään on suuri veropäivä: vuoden 2014 tienestit ja niistä maksettavat verot tulevat julkisiksi.  Kertoo paljon nykyisestä Suomesta, että suurimpien tulojen saajien ja myös veronmaksajien listan kärjessä on Salon kaupungilla niin vahva edustus.  Led-valaisinfirman myyneet Hannu Tapani  Hukkanen  ja Tomi Mikael Kuntze ovat listan ensimmäisenä ja toisena.  Täytyy myöntää, etten ole heistä aikaisemmin kovin paljon kuullut. Sitäkin enemmän olen kuullut listan kolmannesta salolaisesta.  joka on Joensuun kartanon omistaja Björn Arne Christer Wahlroos.  Hän on ennestään tuttu mies, huomattava tulonsaaja ja veronmaksaja jo parin vuosikymmenen  ajalta.

Lue koko artikkeli »

Onko Rinteen hallitustaktiikka viisas?

| Julkaistu 28. 10. 2015 10:50

Kiitän kaikkia arvoisia kommentaattoreita osallistumisesta Soini vastaan Tynkkynen-keskusteluun.  Harvoin olen erehtynyt näin pahasti aiheen suosiota ja kiinnostavuutta  etukäteen arvioidessani. Ennustin tiistaiaamuna postatessani ko. aiheesta, että siihen tulisi korkeintaan  20 kommenttia. Tähän mennessä on tullut 60! Se kertoo paitsi kommentaattoriemme ahkeruudesta myös kiinnostuksesta perussuomalaisia kohtaan. Jotain maagista tuossa puolueessa täytyy olla, koska se herättää niin voimakkaita tuntemuksia mielissämme.  Mennään silti eteenpäin ja uusiin aiheisiin.  Loppuviikon keskustelunaiheeksi otan Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustaktiikan, jota Rinne  esitteli tänään keskiviikkona Demokraatti-lehdessä.

Lue koko artikkeli »

Onko Soinilla Vennamon elkeitä?

| Julkaistu 26. 10. 2015 8:26

Kuulin äsken radiouutisista, että Perussuomalaisten puoluehallitus oli antanut puolueen 3. varapuheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle potkut, siis erottanut hänet puolueen jäsenyydestä. Erottamisen mudollinen syy on kuulemma on ollut rike taannoisessa nimenkeräyksessä, jolla Tynkkynen yritti saada kriisikokouksen koolle pohtimaan, pitäisikö puolueen lähteä hallituksesta. Puolueen johtoon kuuluvan poliitikon erottaminen on niin poikkeuksellinen toimi, että tästä täytyy puhua porukalla, vaikka vasta pari viikkoa keskustelimmekin teemasta, oliko Timo Soini liian roisi Tynkkystä kohtaan.

Lue koko artikkeli »