Mitä jäi kampanjoista mieleen?

| Julkaistu 17. 4. 2015 9:37

Tänä aamuna kello soi 5. 45, koska tuntia myöhemmin oli oltava Pasilassa Ylen Aamu-tv:n vieraana. Olimme Markku Jokisipilän kanssa pohtimassa teemaa, mitä kampanjoista jäi mieleen. Keskustelua veti Aamu-tv:n toimittaja Teresa Meriläinen. Kiitokset Teresalle ja Markulle mukavasta keskustelutuokiosta! Televisiostudion lämpiössä tapasin ennen lähetyksen alkua HS:n työtoverini Teppo Moision, joka oli puhumassa sähköpyöristä, sekä Tullihallituksen ex-pääjohtajan Tapani Erlingin. Hän kertoi omassa haastattelussaan upouudesta kirjastaan Tulli – tuttu mutta tuntematon.

Lue koko artikkeli »

Ketkä kolme puoluejohtajaa tulevat parhaiten juttuun?

| Julkaistu 16. 4. 2015 0:14

Keskiviikkoiltana istuttu MTV:n kahden tunnin mittainen vaalitentti neljän suuren puolueen puheenjohtajan kesken onnistui selvästi paremmin kuin edellinen MTV:n tentti, jossa oli kahdeksan puheenjohtajaa.  Silloin meni välillä huudoksi. Nyt sujui rauhallisesti ja asiallisesti, jopa liian kanssa. Ehkä keskustelijoita jo väsytti. Tässä vaiheessa on vaikea löytää uusia näkökulmia väittelyyn. Kaikki on moneen kertaan sanottu, mutta pari korjausliikettä vanhoihin sanomisiin kannattaa silti noteerata. Lisätty Ylen/Taloustutkimuksen mittaus torstaina kello 16.40 on täällä.

Lue koko artikkeli »

Mikä puolue nousee kakkoseksi?

| Julkaistu 14. 4. 2015 5:48

Tänään tiistaina julkistettu HS-Gallup on todella tuore. Ensimmäiset kysymykset on tehty  keskiviikkona (8.4.) ja viimeiset sunnuntaina (12.4.), siis koko tutkimus on koottu ennakkoäänestyksen aikana. Keskusta köllöttelee kärjessä, joskin sen kannatus on laskenut 3,2 prosenttiyksikköä helmikuun huippulukemista. Keskusta on silti 23 prosentin kannatuksellaan täysin omassa sarjassaan. Perässä tulevat sitten muut puolueet, keskisuuret ja pienet ryhmät.  Vaalien jännitysmomentiksi nousee kilpailu kakkospaikasta. Se näyttää tasaiselta – ensimmäisellä vilkaisulla: kokoomus 17, 0 %, Sdp 17,0 % ja Perussuomalaiset 16,2 %, kaikki näiden puolueiden kannatuserot mahtuvat virhemarginaalin lisään. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurempien puolueiden kohdalla.  Pienempien puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut juuri mitään muutoksia.

Lue koko artikkeli »

Mitä puolustusministerien kirjoitus kertoo?

| Julkaistu 13. 4. 2015 7:51

Varhain maanantaiaamuna täytyy kiittää – taas kerran – aktiivisia kommentoijia. Viikonloppuna käytiin kommenttipalstalla laaja ja syvällinen keskustelu listavaalin hyvistä ja huonoista puolista.  Erityisesti kiitän Ruotsin puolelta tulleista kirjoituksista, joissa valotettiin sikäläisen vaalijärjestelmän toimintaa.  Jatketaan Pohjoismaisella linjalla ja otetaan ruodittavaksi Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan puolustusministerien kirjoitus, joka ensimmäistä kertaa on meidän luettavissamme myös suomen kielellä. ( Postausta on täydennetty maanantaina kello 14 presidentti Sauli Niinistön kommenteilla STT:lle ja kell0 16.30 puolustusministeri Carl Haglundin vastauksella. )

Lue koko artikkeli »

Sopisiko listavaali Suomeen?

| Julkaistu 10. 4. 2015 18:07

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi nosti viime viikonloppuna ( HS 4.4.) pohdittavaksi,  pitäisikö Suomessakin siirtyä eduskuntavaaleissa listavaaliin. Samaa aihetta pohti Tommy Westerlund (HBL 9.4.)  torstaina HBL:n pääkirjoituksessa.  Pohditaanpa tätä asiaa blogin keskustelupalstalla viikonvaihteen yli. Ensi viikko onkin sitten yhtä vaalikeskustelua.

Lue koko artikkeli »

Pitäisikö etujärjestöjen vaalituki julkistaa?

| Julkaistu 9. 4. 2015 11:04

Kiitos vaalirahakeskusteluun osallistuneille kommentaattoreille. Keskustelu jatkukoon, mutta otan siihen mukaan myös ns. vaalirahoittajan näkökulman.  Yksi tärkeä vaalirahoittaja on ammattiyhdistysliike.  Ennen vaalirahakohua ay-liikekin oli hissukseen antamistaan avustuksista, mutta vaalirahakohun jälkeen ammattiliitot ryhtyivät kertomaan tukipäätöksistään. Toiset kertoivat enemmän, toisen vähämmän. Silmääni osui muuan ammattiliitto, joka mielestäni on noudattanut esimerkillistä avoimuutta.

Lue koko artikkeli »

Ratkaiseeko raha läpipääsyn?

| Julkaistu 8. 4. 2015 12:29

Aivan ensiksi haluaisin kiittää kaikkia mm. vaalitunnelma-, vaalikone-, valtionvelka- ja muihin  keskusteluihin osallistuneita.  Blogi saavuttaa aivan näinä päivinä yhden merkkipaalun. Se on ollut koko vuoden yhtä mittaa elossa. Alotimme eurovaalien alla viime vuoden huhtikuussa ja jatkamme toistaiseksi, ainakin nyt eduskuntavaalien yli. Vaaleja seuraava merkkipaalu olisikin ensi syyskuussa, jolloin tulisi 10 vuotta Perässähiihtäjä-blogin startista. Se olisi mieletön suoritus. Tuskinpa sinne asti jaksamme kirjoitella.  Ennakkoäänestys alkoi tänään aamulla ja jatkuu viikon.  Tällä kerralla otan pohdinnan alle vaalirahoituksen.

Lue koko artikkeli »

Valtionvelka voi kasvaa 125 miljardiin asti

| Julkaistu 7. 4. 2015 14:51

Tein tänään aamulla postauksen, jossa käsittelin samaa asiaa, jota olin käsitellyt lauantain Helsingin Sanomissa olleessa

kolumnissani. Siis lyhyesti sanottuna pohdin sitä, että seuraavalla eduskunnalla on edessään vaikea päätös, kun eduskunta joutuu antamaan hallitukselle valtuudet ottaa lisää lainaa.  Jutun aihe oli jäänyt kaivamaan mieltäni, kun viime kesänä tein HS:n Kuukausiliitteeseen laajan jutun valtionvelasta (HS Kuukausiliite 7/2014).

Minulla oli sekä kolumnissani että aamun postauksessani se virheellinen olettama, että hallituksella olisi edelleen valtuudet ottaa velkaa vain 110 miljardiin euroon asti. Tällä hetkellä velkaa on 98 miljarida euroa.

Jostain kumman syystä en ollut huomannut, että eduskunta oli viime syksynä antanut hallitukselle valtuudet ottaa lisää velkaa 125 miljardiin euroon asti.

Valtiovarainministeriö arvioi, että velka nousee ensi vaalikaudella lähelle tuota 125 miljardia. Jos näin käy, tuleva eduskunta joutuu ottamaan kantaa, ehkä kautensa loppupuolella, hallituksen velanottovaltuuksien lisäämiseen, mutta raja on siis 15 miljardia kauempana kuin minä luulin.

Kun postauksessa oli virheellistä tietoa, vedin tämän päivän postauksen kokounaan pois. Pahoittelen kovasti aiheuttamaani harmia. Jatketaan keskustelua pääsiäisen muista keskustelunaiheista kuten vaalikoneista  ja vaalikenttien kokemuksista.

 

 

 

Mikä on paras vaalikone?

| Julkaistu 5. 4. 2015 16:18

Hyvää jatkoa Pääsiäiselle.  Minulle tämä on ollut hyvin, hyvin poikkeuksellinen Pääsiäinen, jonka muistan lopun elämäni, mutta ei tästä aiheesta sen enempää. Politiikan puolella oli pyhäpäivänä Pitkäperjantaina hyvin hiljaista, arkisena Lankalauantaina  sitäkin vilkkaampaa. Seurasin lauantaina kampanjointia Tikkurilassa Vantaan keskustassa, jossa kaupungin pääväylällä liikuskeli samaan aikaan puolelta päivin myös Ylen toimittaja ja kuvaaja  ja he tekivät illan  radio- ja televisiouutisiin raportit. Kylmä viima pyyhki ja sataa tihuutti. Ihmiset olivat kiireisiä ja näyttivät ynseää EVVK-ilmettään. Taas kerran ihailin ehdokkaita ja muita kampanjatyöntekijöitä. Kuinka he Hjallis Harkimosta Jussi Saramoon jaksoivatkaan puurtaa.  Ehdokkaat ovat todellakin Kunniakansalaisia, kuten edellisessä postaukasessa oli puhetta.  Nyt heille avautuu ns. loppusuora. Ensi keskiviikkona 8.4. alkaa ennakkoäänestys. Sen vuoksi on hyvä paneutua koneasioihin, siis vaalikoneasioihin, koska missään muualla ei ole niin  paljon tietoa ehdokkaista kuin vaalikoneissa.

Lue koko artikkeli »

Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

| Julkaistu 31. 3. 2015 16:22

Kaksi entistä työtoveriani täältä Hesarista, toimittajat Ville Blåfield ja Reetta Räty, julkaisivat äskettäin mainion kirjan Kuka hullu haluaa poliitikoksi? (TEOS 2015) Kirjaan kannattaa tutustua, sillä se on pätevä ja kattava yhteenveto politiikkaan osallistumisesta. Pidin myös kirjan tyylistä. Provosoivasta otsikosta huolimatta kirjoittajakaksikko malttaa antaa poliitikoille suunvuoron ja suhtautuu politiikkaan paitsi kriittisesti myös arvostavasti.

Lue koko artikkeli »