Tekeekö Paavo historiaa vai siirtyykö hän sinne?

| Julkaistu 4. 2. 2016 14:59

Euroopan parlamentin jäsen, tohtori Paavo Väyrynen kertoo blogissaan, että hän perustaa uuden puolueen. Blogikirjoitukseen voi tutustua tämän linkin takaa. Ensimmäisellä lukemalla en päässyt jyvälle, mitä Väyrynen tarkkaan ottaen tavoittelee ja mikä hänen suhteensa tulisi olemaan Suomen Keskustaan, jonka listoilta hänet on valittu Euroopan parlamenttiin (2014) ja eduskuntaan (2015).

Lue koko artikkeli »

Elvytys vai kiristys?

| Julkaistu 28. 1. 2016 14:56

Yhteiskuntasopimusneuvottelut – tai mitä ne nyt oikeasti olevatkaan – alkavat tänään torstaina, ja blogin kommentaattorit ovat viikon aikana pohjustaneet ansiokkaasti näitä neuvotteluja. Kiitos! Ja kuten tämän blogin keskustelupalstalla usein käy, seuraava aihe pukkaa päälle viimeisissä mm. Risto Virrankosken kommenteissa. Puheenaiheemme olkoon siis Suomen talous, josta tällä viikolla on ilmestynyt kaksi laajaa arviota.

Lue koko artikkeli »

Syntyykö sittenkin yhteiskuntasopimus?

| Julkaistu 19. 1. 2016 12:01

Elinkeinoelämän Keskusliitto, siis kotoisasti EK, yllätti tänään tiistaina. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies ilmoitti, että EK on sittenkin valmis harkitsemaan ns. yhteiskuntasopimusta tai mikä se sopimus onkaan nimeltään.  Mistä nyt tuulee? Kuukausi sitten EK pani neuvottelut poikki, sillä sen mielestä AKT:n jättäytyminen pois sopimusneuvotteluista romutti mahdollisuudet suuren sopimuksen tekemiseen. Joulu ja uuden vuoden alku meni työmarkkinapuolella mököttämisen merkeissä. Hallituksen kolme ässää olivat puolestaan pitkillä lomilla, mikä oli ilman muuta hyvä asia.

Lue koko artikkeli »

Miten vaalijärjestelmää pitää uudistaa?

| Julkaistu 13. 1. 2016 15:16

Tervehdys lumisesta Helsingistä. Talvi on tullut vihdoinkin pääkaupunkiin. Nautin siitä.  Yleisradion gallup-uutisesta versonut keskustelu paisui blogissa mittavaksi pohdinnaksi, yli 50 kommenttia. Oikein huimaa kommentaattoriemme aktiivisuus,  kiitos paljon. Tällä viikolla ajattelin, että lähettäisimme oikein porukalla terveisiä eduskuntapuolueiden puoluesihteereille. Aiheena on vaalijärjestelmän uudistus.

Lue koko artikkeli »

Miksi keskusta menettää naisten tukea?

| Julkaistu 5. 1. 2016 18:36

Hyvää vuoden 2016 jatkoa kaikille Perässähiihtäjän lukijoille ja kommentaattoreille, jotka pitivät blogia omaehtoisesti hengissä joulun yli jatkamalla keskustelua parisen viikkoa. Hieno juttu, kiitos. Helsingissä on nyt kylmää ja hiljaista. Kaupunki on ollut merkillisellä tavalla pysähdyksissä.  Näin on ollut myös poliittinen elämämme. Sitä ei sovi ihmetellä ylenmääräisen vilkkaan syksyn jälkeen. Luulen, että hissuttelu jatkuu vielä tämän loppiaisviikon yli. Mitäpä tässä kannattaa kiirehtiä.

Lue koko artikkeli »

Onko joulupukki hukassa?

| Julkaistu 17. 12. 2015 11:27

Aivan aluksi haluaisin kiittää arvoisia kommentaattoreita.  Seitsemän päivää kestänyt demokratia-keskustelu täytti mainiosti tehtävänsä. Siinä liikuttiin monilla tasoilla. Oli syvällistä demokratian olemuksen pohdiskelua, oli arkipäivän politiikkaa, oli säikeitä näiden edellä mainittujen tasojen väleillä. Keskustelu oli myös sopiva kunnianosoitus blogiystävällemme Jussi Lähteelle, jonka inspiroimana lähdimme viikko sitten liikkeelle.

Lue koko artikkeli »

Mikä on demokratian tila?

| Julkaistu 8. 12. 2015 13:13

Demokratia, mikä onkaan ihanampi sana. Olin maanantai-iltana kommentaattorina blogiystävämme Jussi Lähteen liikkeelle saamassa keskustelussa, jossa aiheena oli Kehittyykö demokratia?  Niinpä ajattelin, että tuon mainion Jussin kunniaksi myös tässä blogissa pohdittaisiin demokratian tilaa nykyisessä Suomessa.

Lue koko artikkeli »

Kenen käsiin jää työmarkkinoiden Musta Pekka?

| Julkaistu 2. 12. 2015 10:43

Koko syksyn jatkunut piina päättyi tänä aamuna: yhteiskuntasopimusneuvottelut katkesivat  tuloksettomina. Loppuluisu oli nopea:  viime torstaina EK ilmoitti muuttavansa sääntöjään siten, ettei se jatkossa voi tehdä laajoja tulosopimuksia.  Siitä päivän päästä AKT ilmoitti vetäytyvänsä sopimusneuvotteluista ja ilmoitti syyksi EK:n päätöksen. Sunnuntaina SAK kertoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja ja asetti niiden takarajaksi maanantain 7.12. Maanantaina 30.11. EK vaati AKT:ta tulemaan mukaan. Jos AKT ei tule mukaan sopimukseen, EK ei ole valmis tekemään sopimusta.  Positiivinen merkki oli se, että Postin lakko päättyi ja siihen liittyneet tukilakot loppuivat tai peruuntuivat.  Tänään keskiviikkoaamuna neuvottelut kuitenkin kariutuivat lopullisesti. Lue koko artikkeli »

Onko perustuslaki kehityksen jarru?

| Julkaistu 25. 11. 2015 13:58

Hyvää sumuista ja pimeää päivää Sanomatalosta, jonka alakerrassa on käynyt kova kuhina:  päivän Hesareita haetaan. Kiitän vasemmistoliitto-keskusteluun osallistuneita. Mielipiteiden vaihto laajeni pelkästä puheenjohtajakysymyksestä monipuoliseksi pohdinnaksi vasemmistoliiton asemasta Suomen politiikassa, ammattiyhdistysliikkeen asemasta ja historiaankin upottiin niin syvälle, että Anna Kähkönen kysyi tänä aamuna: ”Olisiko blogin keskustelijat jämähtäneet vanhoihin asetelmiin, mutta puolue jopa porskuttamassa uusiin tuuliin?”. Annan kysymys on erittäin hyvä, mutta sen verran puolustan blogin keskustelijoita, ettei täällä haittaa mitään, vaikka välillä vanhojakin asioita kaivellaan. Kaikki käy, kunhan pysytään asiassa ja ollaan asiallisia.

Lue koko artikkeli »

Kenestä Arhinmäen seuraaja?

| Julkaistu 21. 11. 2015 16:18

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti tänään lauantaina, että hän luopuu puoluejohtajan paikastaan ensi kesän puoluekokouksessa. Arhinmäki on ollut puheenjohtajana vuodesta 2009, jolloin Martti Korhonen jätti puolueen eurovaalitappion jälkeen johtotehtävät.

Lue koko artikkeli »