Miten tästä selvitään?

| Julkaistu 8. 6. 2015 8:21

Hyvää maanantaiaamua ja terveiset Helsingin kaupungista, jonka alkukesä on ollut viileä. Kesä ei oikeastaan ole vielä tullut. Poliittinen kesätauko on ainakin muodollisesti alkamassa. Kevään ainoat ja viimeiset puoluekokoukset on pidetty. Rkp ja vihreät pitivät viikonloppuna kokouksensa. Carl Haglund ja Ville Niinistö jatkavat puolueidensa puheenjohtajina, ja heidän rinnalleen valittiin varapuheenjohtajia. Molemmissa puoluekokouksissa arvosteltiin voimakkaasti uutta hallitusta. Näin on oppositiossa tapana tehdä.

Lue koko artikkeli »

Lisääkö nopea takinkääntö luottamusta politiikkaan?

| Julkaistu 2. 6. 2015 17:27

Hyvää tiistai-iltaa ja kiitos, suurkiitos, aktiivisille kommentaattoreille, jotka ovat jaksaneet ja kyenneet pitämään yllä hyvää keskustelua kommenttipalstalla monta päivää. Tänään tiistaina eduskunta aloitti hallitusohjelman ruodinnan. Vaikka olen kokenut tämän saman ilmiön monta, monta kertaa hallitusten vaihdosten jälkeen, aina se jaksaa ihmetyttää.

Lue koko artikkeli »

Muuttuuko Suomen suunta?

| Julkaistu 29. 5. 2015 16:57

Pääministeri Juha Sipilän kolmen puolueen, keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen, yhteishallitus on tänään perjantaina nimitetty.  Hurraa! Sipilän hallitus on Suomen itsenäisyyden ajan hallitustilaston järjestyksessä 74:s hallitus. Onnea matkaan, Herra Pääministeri ja kaikki muut ministerit. Seuratkoot menestys teitä työssä ja myös omassa elämässänne.

Lue koko artikkeli »

Onko heistä ministereiksi?

| Julkaistu 28. 5. 2015 19:07

Hyvää torstai-iltaa. Äsken kerrottiin keskustan ministerivalinnat. Niissä oli odotettuja, yllättäviä ja suorastaan ällistyttäviä nimiä. Niin oli eilisissä perussuomalaisten ja kokoomuksen valinnoissakin. On tässä nyt nieleskelemistä. Voin sen verran tietysti lohduttaa lukijoiani, että monelaisia  ministereitä on ennenkin ollut ja heistä huolimatta maa on pysynyt  pystyssä. Valintojen jälkeen on pakko siteerata itsensä Juha Sipilän lempilausetta: ”Kyllä tästäkin selvitään.”

Lue koko artikkeli »

Onko Suomessa kevät?

| Julkaistu 27. 5. 2015 16:55

Mielelläni olisin mennyt paikan päälle Smolnaan, mutta jostain teknisestä esteestä johtuen pääsy Smolnaan  ei ollut mahdollista, joten katselin televisiosta tekeillä olevan hallituksen tiedotustilaisuutta täällä toimituksessa. Mietin siinä katsellessani, mikä olisi sopiva kysymys Perässähiihtäjään tälle päivälle. Tänään oli ensimmäinen oikein keväinen päivä Helsingissä, joten siitä sain kimmokkeen kysymykseeni. Toinen on syy kaukainen muisto Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva, jossa lopussa lauletaan: Onko Suomessa kevät?

Lue koko artikkeli »

Onko avokonttori hyvä julkisuustemppu?

| Julkaistu 26. 5. 2015 17:10

Nämä ovat eduskuntavaalien jälkeen yhdeksännet hallitusneuvottelut, joita seuraan toimittajana, tosin vain puolella silmällä, koska en kuulu HS:n varsinaiseen uutishaukkojen joukkueeseen, joka päivystää Smolnan aulatiloissa. Nämä neuvottelut eivät valitettavasti ole olleet avoimuuden juhlaa. Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb ovat kyllä puhelleet paljonkin, mutta sanoneet kovin vähän. Huomenna keskiviikkona salaisuudet paljastuvat.  Vuoret siis järkkyvät, toivottavasti sieltä ei synny pelkkä hiiri.

Lue koko artikkeli »

Mitä demarien pitäisi tehdä?

| Julkaistu 20. 5. 2015 11:37

Hyvää Päivää. Kiitos kaikille puhemieskeskusteluun osallistuneille. Kuten usein käy keskustelu muutti muotoaan, ja lopuksi pohdimme sitä, pitäisikö oppositiolle antaa paikka seuraavassa eduskunnan puhemiehistössä. Näin on ollut tapana vuodesta 1970, joten kysymys on pitkästä parlamentaarisesta traditiosta.

Seuraavan puhemiehistön valinta on siis jonkinlainen merkkipaalu. Joko 45 vuotta kestänyt perinne jatkuu tai sitten se ei jatku. Se lienee kiinni ennen muuta tulevista hallituspuolueista keskustasta, perussuomalaisista ja varsinkin kokoomuksesta, joka kolmikon pienimpänä todennäköisesti joutuisi luovuttamaan paikkansa opposition edustajalle. Saapa nähdä.

Lue koko artikkeli »

Tarvitaanko demari puhemiehistöön?

| Julkaistu 18. 5. 2015 10:04

Toivotan hyvää sateista huomenta Sanomatalosta. Hallitusneuvottelut jatkuvat Smolnassa, ja todennäköisesti sieltä ei kuulu muutamaan hetkeen uutta ja ihmeellistä, joten ehdotan, että otamme pohdinnan alle eduskunnan tulevat puhemiesvalinnat. Ne ovat edessä kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jos hallitustunnustelija Juha Sipilän aikataulu pitää ja uusi hallitus nimitetään ensi viikon perjantaina 29. toukokuuta.

Lue koko artikkeli »

Mikä muuttuu Suomen linjassa?

| Julkaistu 13. 5. 2015 16:30

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat tänään keskiviikkona sopineet keskeisistä EU-politiikan, ulko-ja turvallisuuspolitiikan ja maahanmuuttopolitiikan linjauksista. Linjaukset on juuri äsken julkistettu tiedotustilaisuudessa.  Pidän tätä merkittävänä poliittisena ja myös periaatteellisena sopimuksena kolmen suurimman puolueen kesken. Jos näistä asioista ei olisi kyetty sopimaan, hallitusneuvottelut olisivat tyssäneet tähän. Nyt ne voivat jatkua. Huomenna Helatorstaina siirrytään jo uusiin asioihin.

Lue koko artikkeli »

Mitä sanomme EU:sta, Venäjästä ja Natosta?

| Julkaistu 11. 5. 2015 8:52

Huomenta ja hyvää uuden viikon alkua kaikille. Mennyt kiireinen ja tapahtumarikas viikko huipentui kahteen suureen merkkitapahtumaan: Eurooppa-päivään ja Voitonpäivään. En juhlinut kumpaakaan. Ei ollut aihetta. Molemmat päivät tuntuivat kovin kaukaisilta. Voitonpäivä oli idässä sotainen ja mahtipontinen. Sen rinnalla Eurooppa-päivä vaikutti valjulta ja teennäiseltä sekä neuvottomalta. Viime lauantaissa kiteytyi hyvin Euroopan nykytilanne.

Lue koko artikkeli »