Missä on vihreiden pihvi?

| Julkaistu 20. 5. 2016 8:40

Vihreiden puoluekokous pidetään huomenna ja ylihuomenna Lahdessa, Sibelius-talossa. Puoluekokouksen aineistoon voi tutustua tämän linkin takaa. Kokous on  asiapitoinen välikokous, sillä uuden puheenjohtajan valinta on vasta ensi vuonna, jolloin Ville Niinistön vuonna 2011 alkanut johtokausi päättyy.  Niinistö johdatti ensi töikseen puolueensa Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitukseen ja nousi itse ympäristöministeriksi.

Lue koko artikkeli »

Olisiko virkakarenssi paikallaan?

| Julkaistu 12. 5. 2016 14:04

Olin juuri valmistelemassa uutta postausta ja toista keskustelunaihetta, kun työtoverini Marko Junkkari (sit) tuli juttelemaan ja kertoi uutisen Helsingin apulaiskaupunginjohtajan, ex- sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) siirtymisestä yhtäkkiä ns. vastapuolelle yksityisen terveysfirman johtajaksi. ( Uutiseen voi tutustua tämän linkin takaa.) Ihmettelimme ja päivittelimme hetkisen uutista, ja sitten Marko lähti omiin töihinsä. Asia jäi vaivaamaan minua niin paljon, että päätin ottaa asian esille täällä blogissa ja siirtää toisen aiheen tuonnemmaksi.

Lue koko artikkeli »

Kenestä tulee kokoomuksen puheenjohtaja?

| Julkaistu 4. 5. 2016 14:12

Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti äsken twitterissä lähtevänsä ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi, joka valitaan kuukauden päästä, 10-12. kesäkuuta, pidettävässä puoluekokouksessa. Orpon lähtö ei ollut enää yllätys, sillä hän ilmoitti viime viikolla harkitsevansa ehdokkaaksi asettumista.

Lue koko artikkeli »

Onko meillä sittenkään Nato-optiota?

| Julkaistu 29. 4. 2016 16:33

Uutistoimisto Reuters julkisti viime lauantaina (23.4.) lyhyen uutisen, joka ainakin minut pysäytti. Uutisen mukaan Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Douglas Lute oli kertonut Lontoossa pidetyssä seminaarissa, ettei Nato laajene lähivuosina. Luten mukaan laajeneminen ei ole mahdollista, koska laajeneminen saattaisi horjuttaa vakautta Naton ja Venäjän välillä. “Käytännössä lisätilaa laajentumiselle ei juuri ole useisiin vuosiin tai ehkä pidempäänkin”, Lute arvioi.

Lue koko artikkeli »

Minne menet Sdp?

| Julkaistu 28. 4. 2016 16:17

Erinomaiset kiitokset ay-liikkeen tulevaisuudesta käytyyn keskusteluun osallistuneille kommentaattoreille. Kävimme mielipiteenvaihdon juuri oikeaan aikaan: aloittaessamme viime keskiviikkona oli vielä hieman epäselvää, miten käy SAK:n puheenjohtajan valinnassa, mutta nyt JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on pyydetty ja suostunut puheenjohtajaksi. Muodollisuudet hoidetaan sitten kesäkuussa. Kun Hakaniemeen on menty, pysytään vielä siellä. Otetaan Sdp tai oikeastaan sen periaateohjelman valmistelu kommentaattorien luupin alle.

Lue koko artikkeli »

Miten käy ay-liikkeen?

| Julkaistu 20. 4. 2016 18:34

Kiitos viime ääriryhmä -keskusteluun osallistuneille. Tämän viikon aiheen poimin sähköpostistani, jonne oli tänään tullut Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn kannanotto. Jyty on pienehkö 55 000 jäsenen ammattiliitto, jonka keskusjärjestö on STTK.  Jytyllä on kuitenkin ollut tärkeä rooli ns. Uuden Keskusjärjestön (UK) valmistelussa, koska Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki veti uuden keskusjärjestön strategian valmistelutyötä.

Lue koko artikkeli »

Hallitsevatko ääriryhmät liikaa keskustelua?

| Julkaistu 11. 4. 2016 15:41

Helsinki heräsi tänä aamuna aurinkoon. Kiitos hallituksen linja-keskusteluun osallistuneille. Kommentit hieman rönsyilivät, mutta sehän on sallittua. Joudumme todennäköisesti palaamaan tähän aiheeseen vielä uudestaan myöhemmin keväälle. Tällä viikolla keskustelemme keskustelusta. Huimaa!

Lue koko artikkeli »

Onko hallitus löytänyt linjansa?

| Julkaistu 6. 4. 2016 10:49

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on tehnyt viime aikoina merkittäviä päätöksiä, joista osa julkistettiin tiistaina kello 21, osa tänään keskiviikkona kello 9.30 ja vielä loppuosa myöhemmin kuluvan huhtikuun aikana. Tiistaina hallitus julkisti kehysriihensä päätteeksi 400 miljoonan euron sopeutustoimensa, jotka sisälsivät viime vuosilta kovin tutuiksi tulleita toimia: lisäsäästöjä ja veronkorotuksia sekä panostuksia hankkeisiin, joita hallitus pitää hyvinä kohteina. Tätähän tämä politiikka vallitsevissa taloudellisissa olosuhteissa on.

Lue koko artikkeli »

Onko valtio omistajana hyvä vai paha?

| Julkaistu 30. 3. 2016 12:25

Kiitos kaunis kaikille pääsiäisen keskusteluun osallistuneille. Käytiinpä komea keskustelu: satakunta kommenttia synnistä ryyditettynä Carl Haglundin luopumisella ja Alexander Stubbin tukijoukkojen kirjeellä. Haglundin ilmoitus tuli julki pitkäperjantaina ja Stubbin tukikirje pääsiäispyhinä. En katsonut tarpeelliseksi käynnistää niistä erillistä keskustelua, vaan ohjasin keskustelut pääsiäisen synti-teeman alle. Hyvin mahtuivat. Oma kommentaattorimme Mauno Rissanen veti koko paketin  yhteen mainiossa kommentissaan. Sadan kommentin lukeminen, käsittely ja julkaisu pitivät minutkin kivasti kiinni koko pääsiäisen työn syrjässä. Tästä huolimatta ennätin suorittaa tämän talven hiihtourakan loppuun: 62 hiihtopäivää. Ikäiselleni vanhalle ihmisille ihan se on ihan tyydyttävä määrä. Hiihtopäivien luku ei ole aivan sattumalta valittu.

Lue koko artikkeli »

Mikä on syntiä politiikassa?

| Julkaistu 23. 3. 2016 14:54

Ei niin pitkää yötä, ettei päivää perästä. Tämä vanha mutta aina lohduttava kansanviisaus tuli mieleen, kun varhain aamulla hiihtelin Paloheinän luistavilla laduilla. Luonto heräili vieressä, ja aurinko nousi lämmittämään. Olo olisi ollut mahtava, jos eilispäivän synkät tapahtumat eivät olisi painaneet mielessä. Tämän viikon tiistai 22.3. maaliskuuta jää mieleen.

Lue koko artikkeli »