Onko Kreikasta vaalitäkyksi?

| Julkaistu 26. 1. 2015 12:58

 

Kreikkalaiset äänestivät eilen sunnuntaina, ja nyt vaalitulos on valmis: vasemmistolainen Syriza sai vaaleissa murskavoiton, mutta ei saanut parlamenttiin enemmistöä Nyt Syriza etsii hallituskumppaneita, ja todennäköisesti se löytää kumppaneita pienistä puolueista. Niin se pystyisi muodostamaan hallitukseen. Tämä merkitsisi suurta muutosta Kreikan sisäpolitiikassa, jota on yli 40 vuotta hallinnut vuorotellen joko sosialistinen Pasok tai keskustaoikeistolainen Uusi demokratia.

Lue koko artikkeli »

Kirkastuuko ay-liikkeen kuva?

| Julkaistu 16. 1. 2015 15:15

Kävin tänään tuulisella ja räntäisellä Katajanokalla, jonne ei mielellään talvisaikaan lähde. Piti siis olla hyvä syy. Minulla oli. Kävin nimittäin ammattiyhdistysliikkeen tiedotustilaisuudessa kuulostelemassa, mitä sinne päin kuuluu. Ja kuuluihan sinne.

Lue koko artikkeli »

Pitäisikö Suomen Venäjä-linjaa tarkistaa?

| Julkaistu 14. 1. 2015 11:29

Eduskunta keskustelee tänään keskiviikkona Suomen suhteista Venäjään. Ajankohtaiskeskustelun avaa pääministeri Alexander Stubb (kok). Alustajina toimivat myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps). Keskustelussa käytetään myös ryhmäpuheenvuorot. Keskustelu alkaa kello 14, ja aikaa Venäjä-keskusteluun on varattu kolme tuntia.

Lue koko artikkeli »

Eristetäänkö perussuomalaiset?

| Julkaistu 7. 1. 2015 11:36

Kiitos kaikille teille, jotka osallistuitte presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta käytyyn keskusteluun. Se oli makea keskustelu. Kiitos myös kaikille teille, jotka lähetitte yksityisiä kommentteja, mutta ette pystyneet – omista syistänne – osallistumaan keskusteluun. Kaikki posti on luettu ja ideat on pantu hautumaan tulevia postauksia varten.  Vuoden toinen keskustelu on tarkoitus käydä perussuomalaisesta puolueesta. ( Kolumni 11.1. HS http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1420864650074

Lue koko artikkeli »

Haastoiko Niinistö opposition?

| Julkaistu 1. 1. 2015 12:46

Presidentti Sauli Niinistön äskeinen puhe oli harvinaisen ymmärrettävää tekstiä: selkeä ja lyhyt puhe kolmesta teemasta, jotka olivat turvallisuus, talous ja ympäristö. Puhe sopi hyvin pitäjänsä suuhun. Näki ja kuuli, että Niinistö oli itse ollut ylimmäinen ediittorinsa, siis kirjoittanut puheensa viimeisen, pidetyn version. Sillä on oma arvonsa tässä maassa, jossa niin harvat päätöksentekijät ennättävät kirjoittaa omat puheensa. Puheen pihvi oli turvallisuuspolitiikassa, mutta kiinnostavin yksityiskohta tuli talouspolitiikasta, jossa presidentti heitti haasteen yllättävälle taholle.

Lue koko artikkeli »

Mikä on ollut vuoden 2014 merkittävin asia Suomessa?

| Julkaistu 22. 12. 2014 18:10

On aika kiittää kaikkia Perässähiihtäjä-blogin lukijoita ja kommentaattoreita. Tämä on päättyvän vuoden  viimeinen postaus  – ellei sitten aivan ihmeitä tapahdu. Nyt on myös hyvä hetki pohdiskella, mikä on ollut kuluneen vuoden merkittävin asia Suomessa. Mistä asiasta vuosi 2014 jää historian aikakirjoihin? Haastan myös lukijat ja kommentaattorit pohtimaan sitä.

Lue koko artikkeli »

Miksi kokoomus ja keskusta ottelevat Venäjä-suhteista?

| Julkaistu 15. 12. 2014 14:52

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ja keskustan johtajat, puhetorvena, kansanedustaja Paula Lehtomäki, sättivät viikonvaihteessa toisiaan. Ilmassa lenteli niin kovia syytöksiä, että tähän keskusteluun, joka ei ole järin rakentavaa, täytyy nyt puuttua.

Lue koko artikkeli »

Jäikö karvas maku suuhun ydinvoimapelistä?

| Julkaistu 5. 12. 2014 13:43

Eduskunta äänesti äsken Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätöksestä. Eduskunta hyväksyi periaateluvan äänin 115-74. Tyhjää äänesti 4, poissa oli 6 edustajaa.  (Tämän kirjoituksen lopussa on julkaistu kaikkien edustajien kannat.) Eduskunta päätti siis suhtautua suopeasti uuden ydinvoimalan rakentamiseen Pyhäjoelle, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Tulos oli odotettu, sillä myönteisen ydinvoimakannan takana oli huiman paljon poliittista arvovaltaa. Kuusi kahdeksasta puoluejohtajasta oli ydinvoiman lisärakentamisen puolesta.

Lue koko artikkeli »

Käydäänkö yhteinen vaalitaistelu Ruotsin kanssa?

| Julkaistu 3. 12. 2014 21:20

Iltaa. Niin siinä vain kävi, että Ruotsissa jouduttiin parlamentaariseen pattitilanteeseen, kun valtiopäivien enemmistö äänesti sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen budjettiesityksen nurin. Pääministeri Stefan Löfven veti johtopäätöksen, ja niin Ruotsissa järjestetään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958 ennenaikaiset  parlamenttivaalit.

Lue koko artikkeli »

Kuinka käy kansankirkon?

| Julkaistu 1. 12. 2014 12:05

Kiitos kaikille avioliittolakikeskustelun osanottajille,  tähän aamuun mennessä kommenttipalstalla on julkaista 24 kommenttia, kaikki kirjoittajien omilla nimillä.  Keskustelua voi kaikin mokomin jatkaa, mutta nostan rinnalle vielä toisen aiheen. Se on evankelisluterilainen kirkkomme. Tätä aihetta ei muistaakseni ole blogin yhdeksän vuoden mittaisen historian aikana aikaisemmin käsitelty.

Lue koko artikkeli »