Työsulku, viides päivä

| Julkaistu 20. 9. 2012 17:13

NHL:n työsulkurintamalta ei mitään uutta. Osapuolet eivät ole istuneet saman pöydän ääreen virallisten neuvottelujen merkeissä viime viikon keskiviikon jälkeen. Turhalta vaikuttava PR-sota on alkanut. NHL-fanien jäätyä panttivangeiksi koteihinsa, pelaajat ovat aloittaneet joukkopaon kohti Euroopan kaukaloita.

Tässä muutamia sekalaisia kommentteja ja huomioita NHL-työsulun neljältä ensimmäiseltä päivältä.

– – –

Joka kymmenes minuutti NHL-pelaaja tuntuu tehneen sopimuksen eurooppalaisen tai KHL-joukkueen kanssa. Todella monta pelaajaa, todella nopeasti. Yksi syy tähän on varmaankin se, ettei paikkoja ole kaikille. Parhaat saavat paikkoja ja nekin paikat ovat menossa nopeasti. Se tähtipelaaja, joka empii nyt, saattaa jäädä ilman pelipaikkaa.

En käsitä, millaista pelaajayhdistyksen veljeyttä pelaajien Eurooppaan pako edustaa. Useimmat Eurooppaan ensimmäisinä lähteneistä pelaajista ovat sieltä kotoisin olevia. Sen jälkeen lähtevät tähtipelaajat. Kaikki muut jäävät ilman työpaikkoja luistelemaan paikkakuntiensa pikkuhalleihin.

Onko ammattilaisurheilussa muutenkin kyse siitä, että parhaat pelaavat ja selviytyvät ja muut jäävät rannalle? Päteekö tämä ajattelu tässäkin tapauksessa? Ammattiyhdistystilanteessa?

En pidä siitä, että NHL-pelaajien ottamat paikat heittävät pelaajia alempiin sarjoihin tai monissa tapauksissa työttömiksi. Hyvä esimerkki on vaikkapa entinen Edmonton Oilersin pelaaja Domenic Pittis, joka pelasi vielä viime vuonna Sveitsin Zurichissä hyvällä menestyksellä.

Nyt Pittis on työtön. Hänelle ilmoitettiin, että seurat odottavat NHL-vahvistuksia.

Urheilullisessa mielessä pelaaminen jossain kannattaa tietenkin jääkiekkoilijalle. Viime työsulkuvuodesta opimme, että sapattivuoden pitäminen saattoi olla hyvin hankalaa joillekin vanhemmille pelaajille. Urheilijan sisäinen kello käy nopeaa tahtia.

– – –

Pelaajat käyttävät viime päivät riehuneessa PR-sodassa työsulusta termiä “omistajien työsulku”, koska pelaajat olisivat halunneet pelata vanhan sopimuksen alaisina. Ilkeät omistajat löivät sitten jäähallien ovet lukkoon.

Ennen lauantaita näimme haastatteluissa enimmäkseen Gary Bettmanin ja Donald Fehrin naamoja. Tiistaina PR-kiertueelle radio- ja TV-haastatteluihin lähetettiin heidän sijastaan Bill Daly ja NHLPA:ta edustava Mathieu Schneider.

Dalyä kuultiin usealla kanadalaisella radioasemalla ja TV-ohjelmissa. Bill Daly on hyvin valmistautunut, helpommin lähestyvältä mieheltä vaikuttava kaveri kuin mitä Gary Bettman on. Hänen kauttaan NHL yrittää tavoittaa kotiinsa ilman NHL-jääkiekkoa panttivangiksi joutuneen jääkiekkofanin.

Schneider sanoi, että pelaajat eivät halua ottaa palkanalennusta ensimmäisenä vuonna, he haluavat tehdä pitkän ajan ratkaisun joka auttaa kaikkia joukkueita pitkän päälle.

Omistajapuoli on vakuuttanut olevansa “sitoutunut neuvottelemaan kellon ympäri, jotta uuteen sopimukseen päästään”. Mitään todisteita tuosta sitoutumisesta ei ole vielä nähty.

Pelaajilla on hienoinen etu PR-sodassa suuren yleisön silmissä. En pitänyt yhtään pelaajien julkisuuteen laittamasta nyyhkyvideosta, jossa he vakuuttivat miten paljon he rakastavat pelaamista.

En usko maksavien katsojien haluavan kuunnella pelaajien lapsuusmuistoja ulkokentiltä juuri nyt.

– – –

Jokainen tätä lukeva yksityisyrittäjä voi ymmärtää, miten hankalaa on hoitaa firmaa 43 prosentin osuudella myynnistä (karkeasti sanottuna). Siinä mielessä omistajien kanta on helpompi ymmärtää.

Mielestäni olisi aika tuoda puolueeton valtakunnansovittelija CBA-neuvotteluihin.

– – –

Osa pelaajista on ovelasti osannut sisällyttää sopimuksiinsa juuri tälle kaudelle allekirjoitusbonuksia, jotka maksetaan työsulusta huolimatta. Näille pelaajille on jo maksettu bonukset tulevalta kaudelta.

NHL-seurat maksavat bonuksina tällä kaudella pelaajille kokonaisuudessaan $130.998 miljoonaa.

Urheilukanava TSN rakensi näistä bonuspelaajista oman joukkueensa, 22 pelaajaa, joille on jo maksettu yhteensä 99 miljoonaa dollaria tästä kaudesta jo heinäkuun ensimmäisenä.

Joukkueen ykkösketjussa Zach Parise ($10M), Brad Richards ($8M), Patrick Sharp ($4M), kakkosessa Ville Leino ($4M), Steven Stamkos ($3M), Erik Cole ($2M), kolmosessa Martin St. Louis ($2M), Mikhail Grabovski ($1.5M), Ryan Callahan ($1M), nelosessa Andrew Ladd ($1.5M), Joe Thornton ($1M) ja Patrick Marleau ($1.4M).

Pakkeina Shea Weber ($13M), Ryan Suter ($10M), Tyler Myers ($10M), Kristian Ehrhoff ($5M), Jason Garrison ($3M), Kevin Bieksa ($3.5M), James Wisniewski ($3M) ja Brent Seabrook ($2M).

Maalivahdit Carey Price ($2M) ja Cory Schneider ($500.000)

Buffalo Sabres on maksanut  jo $20.75M bonuksina. Minnesota Wild $20 miljoonaa, Nashville Predators $13.3375M ja yllättäen Tampa Bay Lightning $10.59 miljoonaa.

Tampa maksaa tuon summan viidelle pelaajalle: Stamkos, Carle, St. Louis, Hedman ja Salo.

– – –

Erikoinen ilmiö kaksi päivää ennen syyskuun 15. päivän keskiyötä eli vanhan CBA:n raukeamista oli se, kuinka useat NHL-seurat kiireisesti tekivät sopimuksia vanhan sopimuksen puitteissa pelaajiensa kanssa.

NHL-seurat antoivat pelaajille uusia sopimuksia 400 miljoonan dollarin edestä vanhan CBA:n viimeisen voimassaolokuukauden aikana, peräti $180 miljoonan edestä viimeisten 48 tunnin aikana perjantaina ja lauantaina! 100 miljoonaa taalaa perjantaina.

Tämä villitys antoi taas todella erikoisen kuvan NHL-omistajista. Gary Bettman kertoo meille samanaikaisesti kuinka toimimaton vanha työehtosopimus on ja seurojen omistajat jakavat rahojaan ovista ja ikkunoista kun vielä voivat??!

Nämä samat omistajat haluavat siis pudottaa samojen pelaajien palkkoja??!!

Milan Lucic, kolme vuotta, $18 miljoonaa. Evander Kane, 6 vuotta, $31.5 miljoonaa. Kari Lehtonen, 5 vuotta, $29.5 miljoonaa. John Carlson, 4 vuotta, $23.8 miljoonaa. Shane Doan, 4 vuotta, $18 miljoonaa.

Ja joukko muita. Justin Abdelkader, Carlo Colaiacovo, Kevin Klein ja Tyler Ennis muutamia mainitaksemme.

– – –

Alexander Ovechkin antoi Moskovassa värikkään lausunnon sanoen, että jos NHL leikkaa pelaajien palkkoja liikaa, hän saattaa jäädä Venäjälle työsulun jälkeenkin.

Ovien puheita voidaan pitää mahtailuna ja mediapelinä CBA-taistelussa. Bluffina. Vaikea ottaa tätä vakavasti. Ovechkinilla on vielä yhdeksän vuotta sopimusta jäljellä Washington Capitalsin kanssa. Kymmeniä miljoonia dollareita.

Alexander Ovechkin on supertähti, mutta nämä sanat oli valittu huonosti. Ted Leonsis on Capsin omistajana tehnyt hänestä rikkaan.

Kukaan ei ole suurempi kuin itse jääkiekko, kuten Wayne Gretzky aina sanoi. Jonkun kannattaisi muistuttaa Ovieta siitä, että NHL on aina jatkanut ja siirtynyt eteenpäin sen menetettyä suurimpiaan. Wayne Gretzky lopetti, NHL jatkoi eteenpäin. Mario Lemieux lopetti, NHL jatkoi.

NHL jatkaa eteenpäin ilman Alexander Ovechkiniakin jos hän päättää jäädä Moskovaan.

Tiedämme venäläispelaajien haluavan epätoivoisesti pelata Sotshin olympialaisissa kostaakseen Kanadan Vancouverissa antaman pahan selkäsaunan. Paras paikka valmistautua Kanadan kaatoon on NHL:ssä.

– – –

Teemu Selänteen MTV 3:n Salama-blogilla tekemä postaus “Mikä mättää, Gary Bettman?” sai paljon huomiota osakseen ympäri jääkiekkomaailman. Teemu on tietenkin jokaisen suosikkipelaaja ja suosikkimies NHL:ssä, mutta en pitänut hänen kirjoittamastaan.

Selänne on pelannut koko NHL-uransa Gary Bettmanin johtamassa liigassa ja menestynyt harvinaisen hyvin. Mielestäni nyt ei ole aika arvostella Bettmanin palkkion suuruutta.

Tässä suhteessa omistajat toimivat fiksummin. Yksikään omistaja ei ole kommentoinut neuvotteluja sanallakaan. Gary Bettman toimii omistajien puhemiehenä. On selvää, että jos vaikkapa Jeremy Jacobs tai Ed Snider sanoisivat suoraan, mitä he päivän tilanteesta ajattelevat, neuvotteluprosessia potkaistaisiin takaisin vuosilla.

Ellei vuosikymmenillä.

– – –

Omistajat ovat jo voittaneet. Ainoa asia, mistä enää neuvotellaan on se, miten paljon pelaajat suostuvat antamaan jo saavuttamastaan. Ainoa asia, mitä tässä jännitetään on se, koska pelaajat palaavat neuvottelupöytään pyytämään samaa sopimusta, jonka omistajat vetivät pöydästä jo lauantaina vanhan CBA:n rauetessa.

Kun kahdeksan ottelua on peruutettu, pelaajat ovat menettäneet jo 10 prosenttia lisää. Ja niin edelleen.

Pelaajat menettävät tässä paljon enemmän suhteellisesti kuin omistajat. Menetetty raha ei koskaan tule takaisin.

NHL-pelaajien mediaanipalkka on siis $1.4 miljoonaa, keskiarvopalkka $2.4M. Yleisesti uskotaan liigan hyväksyvän jos pelaajat pyytävät paluuta neuvottelupöytään ja jos he suostuvat jakamaan jääkiekkoliikevaihdon kahtia tasan 50-50.

Pelaajat taistelevat prosenteista. Pelaajien viimeinen tarjous oli ottaa 54.3%, sitten 52.5, 52.0 ja 52.3 olettaen, että liigan tulot kasvavat edellisvuosien mukaisesti. Omistajien lauantaina pöydältä kadonnut ehdotus oli antaa pelaajille 49%, sitten pudottaa kuuden vuoden aikana 47 prosenttiin.

Jokainen prosentti vastaa 33 miljoonaa dollaria – liigan jääkiekkoliikevaihto oli 3.3 miljardia dollaria. Jokainen lokakuussa alkavista menetetyistä palkkapäivistä (kahden viikon palkka) merkitsee pelaajille 8.3 prosentin menetystä vuosipalkasta.

Kuinka monta 8.3%:n palkkapäivää kannattaa uhrata muutaman prosentin vuoksi?

Pelaajista se puolisko, joka ansaitsee tuon $1.4 tai vähemmän ovat niitä, joihin työsulku eniten vaikuttaa. Heidän uransa on lyhyempi ja ansaitsemismahdollisuudet rajallisemmat kuin ylemmällä 50 prosentilla pelaajista.

Gary Bettman ei tule antamaan periksi tuumaakaan. Donald Fehr taas toimii pelaajien edustajana. Tämän työsulun pituuden ratkaisee se, miten kauan pelaajat ovat valmiita pysymään asemissaan.

Omistajat voittavat yleensä tällaisissa työehtokiistoissa. Heillä on varaa odottaa pitempään. Uuden CBA:n hyväksymiseen tarvitaan 23 omistajan puoltava ääni.

– – –

NHL:n mukaan 13 joukkuetta toimi tappiollisesti viime kaudella. Samanaikaisesti osa joukkueista menestyy todella hyvin. Toronto, Boston, Philadelphia, New York.

Yhtenä syynä rikkaitten NHL-seurojen haluttomuuteen auttaa heikompia annetaan aikaisemmin harjoitettu kanadalaisten joukkueitten auttaminen. Viitisentoista vuotta sitten Kanadan dollari oli paljon isoveljeään huonoarvoisempi. Se oli pitkän aikaa vain 64 US sentin arvoinen.

NHL-seurat ovat jo muutaman vuoden ajan maksaneet myös Phoenix Coyotesin toiminnasta tulleet laskut.

– – –

Toronto Maple Leafsin maalivahtivalmentaja Francois Allaire ilmoitti tiistaina jättävänsä Leafsin organisaation. Allaire tunnetaan perhostyylin guruna, miehenä Patrick Royn ja Jean Sebastien Gigueren suurimpien menestysten takana.

Francois Allaire on helposti NHL:n kuuluisin ja menestynein maalivahtivalmentaja. Hän ansaitsee siksi kunnioitusta saavutuksistaan.

Allairen lähtö Torontosta herätti paljon huomiota, sillä ero ei tapahtunut täysin ystävällisissä merkeissä. Allaire antoi National Postille haastattelun, jossa hän sanoi päättäneensä jättää paikkansa, koska hänen työskentelytapoihinsa puututtiin jatkuvasti seuran muun henkilökunnan toimesta.

Perhosguru ei omasta mielestään saanut tehdä työtään kunnolla haluamallaan tavalla.

Leafs GM Brian Burken maaliskuun alussa antamaa haastattelua, jossa hän sanoi, ettei “planeetan paras maalivahtivalmentaja ole lähdössä mihinkään”, on näytetty ahkerasti urheilukanavilla Kanadassa.

Allairen kommentoitua lähtönsä syitä julkisesti Burke päätti toimia oman perinteensä vastaisesti ja antoi lausunnon asiasta julkisuuteen Leafsin internetsivujen kautta. Burke antoi nyt yhdeksi maalivahtivalmentajan vaihdon syyksi sen, ettei tämä osa valmennuksesta ole pysynyt ajan tasalla.

Puhtaitten perhosvahtien tilalle ovat astuneet nyt ns. hybridivahdit, joitten torjuntatyyli perustuu perhostyyliin. Hybridit pelaavat perhostyylillä yrittäessään pitää torjuntarintaman suoraan kiekonampujaa vastaan, mutta pysyvät jaloillaan pitempään käyttäen käsiään kiekkojen kahmimiseen.

Pekka Rinne ja Jonathan Quick esimerkiksi ovat vahteja, joita pidetään tyyliltään hybrideinä.

Leafsin James Reimer – joka kiittää Allairea kehityksestään NHL-vahdiksi – sanoo tyylejä olevan oikeastaan kolme; “butterfly-block”, jota Allaire opettaa, “butterfly-hybrid” ja vielä puhdas “hybrid”.  Paremmin maalivahtipeliä tuntevat voivat kertoa näistä tyyleistä ja niitten edustajista tarkemmin.

Francois Allairen arvostelijat pitävät häntä miehenä, joka ei ole onnistunut tai suostunut muuttamaan tyyliään huippuajoiltaan ollenkaan. Hänet nähdään jääränä, joka ei ota huomioon eri maalivahtien omia erikoisuuksia yrittäen tehdä kaikista saman muotin mukaisia.

Leafsin James Reimer sanoi viime kaudella, että maalivahtivalmentajan kanssa oli joitakin väärinkäsityksiä. Reimerin sanominen voidaan tulkita eri tavoin.

Allairen sanotaan vastustaneen maalivahdin läsnäoloa erikoistilannevalmentajien järjestämissä, kuten esimerkiksi alivoimayhdistelmien palavereissa.  Tämä tuntuu todella oudolta, maalivahtihan on yksi tärkeimmistä pelaajista jokaisen joukkueen alivoimassa, etenkin hyvin kiekkoa käsittelevä maalivahti.

Allairen puolustukseksi voidaan sanoa, että hänen valmentamansa huippumaalivahdit voittivat Stanley Cupeja ja Conn Smythe-palkintoja. Torontossa hänen valmennettavansa eivät olleet lähelläkään samaa tasoa kuin Roy tai Giguere. Hänen kohtalonsa voidaan ainakin osittain laskea myös Toronton intensiivisen mediaseurannan syyksi.

– – –

Iso urheilubusiness-uutinen Los Angelesista. Philip Anschutzin AEG on myynnissä. Yhtiön omistuksiin kuuluu muun muassa Los Angeles Kings, osa LA Lakersistä, LA Galaxy-jalkapallojoukkue, Staples Center ja omistuksia ympäröivästä LA Live alueesta, halleja Euroopassa.

AEG:n tiedetään suunnittelevan stadionin rakentamista NFL:n tuomiseksi takaisin Los Angelesiin. LA Rams lähti Anaheimista 18 vuotta sitten. Käydessäni Stanley Cup-finaaleissa minulle kerrottiin suunnitelmista rakentaa stadion lähelle Staples Centeriä aivan kaupungin keskustaan. Suunnitelma tuntui hullulta, koska LA Live on jo muutenkin huippukiireinen paikka, mihin ihmeeseen NFL-fanien autot parkkeerattaisiin?

AEG:n myyntiuutinen tulee jääkiekon kannalta erikoiseen aikaan. Kings on juuri voittanut ensimmäisen Stanley Cupinsa ja NHL:n tilanne on auki työsulun takia. Tosiasiassa tämän urheiluimperiumin myynnillä ei ole mitään tekemistä NHL:n tilanteen kanssa.

Syy myyntiin on yksinkertaisesti Philip Anschutzin valmistautuminen eläkepäiviään varten, jäämistön suunnittelua etukäteen.

LA Timesin mukaan myynnissä olevan yritysryppään hinta voi nousta seitsemään miljardiin dollariin tai ylemmäksi. Los Angelesin rikkain mies, Patrick Soon-Shiong-niminen miljardööri on jo ilmoittautunut kiinnostuneeksi.

– – –

Huomattava uutinen kanadalaisesta A-juniorikiekosta. Ontarion OHL ilmoitti keskiviikkona uudesta tappeluja koskevasta säännöstä. Yli 10 tappelua samalla kaudella ottavaa pelaajaa rangaistaan tästä lähtien pelikielloilla ja seuraa sakoilla.

Jokaisesta tappelusta 10 ja 15 tappelun välillä pelaajalle kahden pelin pelikielto. Sen jälkeen tappeluista 16-20 kaksi ottelua ja seuralle tuhannen taalan sakot.

Mielenkiintoisesti, jos yli 10 tappelua ottanut pelaaja ottaa kakkosen tappelun aloittajana, hän saa 4 ottelun pelikiellon. Jos taas pelaaja joutuu tappeluun sitä ei lasketa kokonaislukuun jos vastustaja on ottanut instigator-kakkosen.

OHL:n komissaari James Branchiä pidetään valistuneena junnujohtajana ja tämä uusi sääntö on jälleen kerran yksi ennakkoluuloton uudistus muitten joukossa. Hänen johdollaan esimerkiksi kaikki päähän kohdistuneet taklaukset kiellettiin kerralla.

Tilastojen mukaan tämä sääntö vaikuttaa vain noin 8 prosenttiin OHL-pelaajista. 92 prosenttia pelaajista tappeli vähemmän.

OHL on osa CHL:ää WHL:n ja QMJHL:n kanssa. Nämä liigat ovat tärkeimmät NHL-pelaajia kehittävät sarjat maailmassa. Tappelut ovat yhä osa ammattilaisjääkiekkoa. Ei kannata odottaa muutosta tähän asiaan vielä pitkään aikaan. OHL:n uusilla tappelujen määrää rajoittavilla säännöillä ei yritetä lopettaa tappeluja kokonaan.

OHL:ssä pelasi viime kaudella 31 junnua, jotka tappelivat yli 10 kertaa. Yhdellä pelaajalla oli 37 tappeluviitosta.

Mielestäni hyvä uudistus, sillä nyt joukkueilla ei ole varaa pitää kokoonpanoissaan yksiulotteisia nyrkkisankareita, jotka eivät osaa pelata jääkiekkoa hanskat ja maila käsissään. Tämän säännön vuoksi pelaajien on tultava paremmiksi, vaikka nämä pelaisivatkin enforcer-roolissa.

Samalla on todellakin harkittava, kannattaako tappelua aloittaa eri tilanteissa. Onko juuri tämä kaveri tappelun arvoinen.

Tämän säännön arvostelijat sanovat jo nyt, että kauden edetessä kevätpuolelle vastustajien rottapelaajat tulevat ärsyttämään pelaajia, jotka ovat lähellä 10 tappelun sallittua rajaansa. Saamme nähdä, tuleeko näin käymään.

Lännessä asuvana olen kiinnostunut siitä, mitä WHL tekee. Pelaajien turvallisuus on tärkeä asia WHL:ssä, mutta liiga ei tee koskaan uudistuksia hätäisesti. Yleensä WHL antaa NHL:n tehdä uudistuksia ensin, koska se on ison liigan pelaajien kasvattaja.

Olisiko tämäntapaisella säännöllä käyttöä NHL:ssä? 18 NHL-pelaajaa merkkautti yli 10 tappeluviitosta viime kaudella.

Puolesta? Vastaan? Miksi?

– – –

Yksi mielenkiintoisimmista NHL:n palveluksessa toimivista ihmisistä on Montrealissa toimiva Steve Hatze-Petros-niminen mies. Hänen tehtävänsä on tehdä otteluohjelma runkosarjaa ja myöhemmin playoffseja varten.

Hatze-Petros aloittaa yleensä seuraavaan kauteen valmistautumisen jo edellisen vuoden marraskuussa. 30 joukkuetta, 1,230 ottelua ja 30 erittäin kiireistä hallia. Konsertteja, näyttelyjä ja vaikka mitä. Tämän kauden iso kiertue Pohjois-Amerikassa on Paul McCartneyn syyskiertue, joka vie paljon päiviä isoista halleista. Edmontonissakin Sir Paul ottaa Oilersin hallin omakseen kahtena iltana.

Otteluohjelma valmistuu yleensä heinäkuussa.

Playoffs-ohjelman valmisteleminen aloitetaan yleensä noin kuukausi ennen runkosarjan alkua ja tilanne muuttuu lähes päivittäin.

Työsulkutilanne tekee Steve Hatze-Petrosin työn entistäkin hankalammaksi. Otteluohjelma tehtiin joskus vanhoina hyvinä aikoina käsin, isolle taululle. Nykyisin käytetään tietokonetta, mutta tehtävä on silti hankala.

Hatze-Petrosilla sanotaan juuri nyt olevan työn alla kymmenisen eri runkosarjaohjelmaa, jokainen perustuen erilaiseen sarja-avauspäivään.

NHL on tätä kirjoitettaessa virallisesti peruuttanut kaikki syyskuulle suunnitellut harjoitusottelut.

– – –

Ennen syyskuun 15. päivää CBA-neuvotteluissa vallinnut kohtuullinen optimismi ja hyvä henki näyttää kadonneen taivaan tuuliin.

Pelaajien joukkopako Eurooppaan ja KHL:ään, Summit-sarjojen ja muitten näytösottelujen suunnitteleminen eivät mielestäni ole oikea tapa yrittää saada uutta sopimusta aikaan. Maksavia katsojia kosiskelevat videot ja haastattelukiertueet eivät ole oikea tapa. PR-sota ei kiinnosta ketään, sodassa ei kukaan voita.

Energiaa hukataan mielestäni täysin vääriin paikkoihin tässä tilanteessa.

NHL-faneja pidetään kodeissan panttivankeina. Osa seuroista on jo aloittanut toimistohenkilökunnan lomautukset ja/tai siirtämiset osa-aikaisiksi. Kuuluisin lomautustapaus lienee Florida Panthersin maskotti Stanley C. Panther, joka myös saa etsiä muita hommia. (siis mies pantteripuvun sisällä)

Paljon mieluummin näkisin kaikki asianomaiset neuvottelemassa ja päättämässä tämän tilanteen kerralla. Kuten useampi on jo ehdottanut, neuvottelijat samaan huoneeseen eikä ovea avata ennenkuin diili on tehty. Bobby Orr ehdotti jo samaa, vettä ja leipää neuvottelijoille.

On vaikea kätellä kaveria, jos tämä istuu käsiensä päällä. Tässä tapauksessa molemmat tekevät niin.

En millään jaksa uskoa, että koko kausi menetetään tällä kertaa. Tosin en uskonut siihen kahdeksan vuotta sittenkään kuin vasta helmikuussa.

Gary Bettman kutsui keväällä 2005 NHL-faneja “maailman parhaiksi faneiksi”. Tällä kertaa NHL-jääkiekko on tekemässä paljon pahempaa tuhoa itselleen kuin viime kerralla. Silloin ymmärrettiin, että liigan oli korjattava toimintamalliaan.

Siitä kerrasta ei opittu yhtään mitään. Omistajat eivät oppineet, pelaajat eivät oppineet.

Tämä on selvästi huomattavissa jopa täällä, NHL:n parhaassa pienessä kaupungissa. Täällä, missä suhteellisesti suurin osa pääsylipuista myydään yksityisille ihmisille, ei yrityksille. Täällä, missä katsojat ovat NHL:n nuorimpia ja varakkaimpia. Jääkiekkofanit ovat vihaisia. He ovat saaneet tarpeekseen tästä pelleilystä. Se on paha juttu.

Mitä pitempään tämä jatkuu, sitä useampi NHL:n maksava kannattaja päättää viedä rahansa seuraavalla kerralla muualle. Ilman faneja ei ole jääkiekkoa. Fanien sydämestä lähtee pieni osa jääkiekolle omistetusta alueesta jokaisena päivänä tämän jatkuessa.

Viides työsulkupäivä vasta alkamassa..

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

17 vastausta artikkeliin “Työsulku, viides päivä”

 1. Gifus kirjoittaa:

  Ei todellakaan kiinnosta nyyhkyvideot tällä hetkellä! Tein semmoisen päätöksen, että kertaakaan en klikkaile nhl.com sivustoa, ei kiinnosta. Joten en anna merkkiäkään että kiinnostaisi. Jää nekin klikit rekisteröimättä. Siihen minulla kuluttajana on valtaa. Kiitos Jounille, tätä palstaa luen.

 2. j-lu kirjoittaa:

  ->Riippuu ihan yrityksestä ja toimialasta, kuinka monta prosenttia se voi laittaa työvoimakuluihin. 60-40 on yleinen jako työntekijän ja työnantajan välillä esim. konsulttihommissa.

  Lisäksi on mielestäni kummallista retoriikkaa sanoa Leonsiksen tehneen Oviesta rikkaan. Toki hän antoi sopimuksen pelaajalle, mutta sen olisi antanut moni muukin. Ovie teki itsestään rikkaan ihan itse, vuosien työllä ja intohimolla lajia kohtaan.

 3. Samppa kirjoittaa:

  Jos noin kauheasti haluaa pelata niin nimi vain paperiin ja pelit käyntiin. Kun sopimus tehtiin oli 57% 2,2 miljardista noin 1,25 miljardia. Viime kaudella 57% oli 1,88 miljardia. Eli kyllä Betman on aika hyvää työtä tehnyt myös pelaajien eteen. Ja jos sopisivat nyt 50/50 niin olettaen, että HRR pysyisi samana olisi se 1,65 miljardia vuodessa.

  Ja jos pelaajat valittavat pienistä palkoista niin mikseivät ehdota minimipalkkojen nostoa, silloinhan toteutuisi tulojen tasaus enemmän palkkaa saavilta vähemmän tienaaville automaattisesti. Eli sama mitää pyytävät omistajien tekemään.

  Olen tässä kyllä omistajien puolella sillä kyllä rahansa peliin pistävän tulee vähintään puolet tuloista saada. Ja parkkimaksut eivät suinkaan tule ainakaan monessa tapauksessa seuran tilille vaan yksityisten yritysten.

 4. juha kirjoittaa:

  Pelit on seis ja Lätkä-Bisneksen suolapanoksenhaulit nousevat pintaan hitaasti.
  Huulipyöreänä varrotaan B-ohjelmistoa maksukortinkaventuneeseentarjontaan …

 5. Barry kirjoittaa:

  Jos bisneksessä on 43% tuloista jäljellä tuotteen ja työvoiman maksamisen jälkeen, niin kuvittelisin monen yrittäjän hyppivän tasajalkaa. Hallinto ja markkinointi tuolla siivulla hoitunee kai ihan ok?

  Jos samaan aikaan sijoitettu pääoma kasvaa kolmesta miljoonasta yli 300 miljoonaan, kuten Red Wingsin kohdalla, niin kohtalaisesti paremmin skulaa kuin Detroitin autobisneksissä.

  NHL-pelaajien saapumista Eurooppaan ei pidä moralisoida yhtään, sillä koko Euroopan kiekon kattojärjestö IIHF on aina parkunut, että pelaajat lähtee liian aikaisin NHL:ään tyhjentäen Euroopan sarjat hyvistä pelaajista.

  Lisäksi IIHF:n Szymon Szymberg ja Rene Fasel ja jopa meidän Kale on aina itkemässä NHL-pelaajien perään MM-kisojen aikaan. En ymmärrä miksi NHL-pelaajat kelpaisi vain silloin kuin pomoille tai joillekin faneille sopii?

  Eikö MM-kisoihin saapuva NHL-pelaaja vie joltain pelaajalta kisapaikkaa? Hieman erikoinen oneway street, kun toisinaan kritisoidaan Eurooppaan tulemisesta ja toisinaan sinne tulemisen välttämisestä. Valitkaa jo kantanne halutaanko NHL-pelaajia Euroopan kaukaloihin vai ei.

  Mielenkiintoista on myös se, että monet NHL:n pelaajien tuloja ja seurojen talouksia ihmettelevät liputtelevat tukka putkella Liverpoolin, Barcan ja Juventuksen puolesta miettimättä hetkeäkään pelaajien palkkoja tai jopa joidenkin suurseurojen uskomattomia velkoja.

  Ehkä Pohjois-Amerikan sarjojen avoimet palkkatiedot ja hieman kommunistiset (joskin julkiset) työehtosopimukset avaavat portit kritiikille? Mikäs siinä. Mielipiteitä on kiva lukea tai kuunnella tai antaa. Niitähän riittää saman verran kuin persereikiä, jokaisella yksi.

  Olen kyllä samaa mieltä, että kaikki PR-kikat tässä työtaistelussa ovat aika turhia. Osapuolet taistelevat rahasta, joten turha sitä on yrittää kääriä johonkin vaaleanpunaiseen huiviin.

  Porsas huulipunalla on edelleen porsas.

 6. Sepi kirjoittaa:

  Tulonjako erikseen, mutta minusta vaatimus junnusopimusten 5v kestosta on törkeä. Miettikääpä jos jonkun Sidney Crosbyn kaltaisen supertähden ura olisi loppunut siihen ekaan pahaan tälliin 23-vuotiaana? Lajiaan hallitseva superlahjakkuus, jonka PR- ja mainosarvolla liiga ja seura ovat tehneet miljoonia, olisi jäänyt “säälittäville” junnutuloille ja sen jälkeen työttömäksi loukkaantumisherkästä ammatista ihan vaan sen takia, ettei tämä NHL:n sopimussääntöjen takia pysty uransa ekan viiden vuoden aikana rahastamaan edes etäisesti markkina-arvoaan vastaavaa liksaa työnantajiltaan.

  “Jokainen tätä lukeva yksityisyrittäjä voi ymmärtää, miten hankalaa on hoitaa firmaa 43 prosentin osuudella myynnistä (karkeasti sanottuna). Siinä mielessä omistajien kanta on helpompi ymmärtää.”
  Näin yksityisyrittäjän olen kyllä täysin päinvastaista mieltä.

  Jos palkkakulut firmassani olisivat nykyisen 80%:n sijaan 43%, niin meikäläinenkin löytyisi joka vuosi iltiksen parhaiten tienaavien listoilta. Taino, lista menisi kyllä täysin uusiksi, kun pikku it-firmojen omistajien tulot räjähtäisivät käsiin…

 7. Eemeli kirjoittaa:

  Jos tuo tuleva sopimus on pelaajien kannalta kovinkin huono. Tulee se käytännössä tarkoittamaan sitä, että venäläistähdet siirtyvät jollain aikavälillä KHL:lään. Lisäksi olettaisin, että joitakin kakkoskorin kanukkitähtiä siirtyy pysyvästi pelailemaan Venäjälle.

  NHL:län kannalta tämä olisi huono asia, lähinnä kyseessä olisi perkeleen iso imagotappio. Liigassa ei enää pelaisikaan kaikki parhaista parhaimmat. Mutta maaotteluja se voisi piristää, jos niihin saataisiin ripaus kylmää sotaa mukaan. Canada Cupkin voisi herätä henkiin.

  Omistajilla on omalla lyhytnäköisyydellään ja omaan napaan tuijottamisellaan mahdollisuus kusta muroihinsa oikein huolella. Siis, jos se seuraava tarjous on huonompi kuin edellinen ja joustamisen sijaan Fehrin eteen on lyöty seinä. NHLPA:n pitää myös ymmärtää joustaa, mutta omistajat ovat idiootteja jos he vetävät viulunkielen niin kireälle kuin mahdollista.

 8. Jouni Nieminen kirjoittaa:

  Kiitos kaikille hyvistä kommenteista.

  Yksi asia, jonka j-lu, Sepi ja Barry huomioivat ja jonka olin ajattelemattomasti jättänyt käsittelemättä tekstissä on se, että palkkakustannukset yrityksen liikevaihtoon verrattuna vaihtelevat suuresti alasta riippuen.

  Etenkin aloilla, joilla tehdään paljon “ajatustyötä” palkkakustannulkset ovat helposti yli puolet liikevaihdosta ja kuten Sepin esimerkissä, vieläkin enemmän. Tällaisissa tapauksissa ei jouduta pitämään suuria koneita eikä varastoja – ihmiset ovat tuote taidoillaan.

  Kiitos vielä kerran, hienoa, että aihe saa aikaan keskustelua. Seuraavaksi palataan 1972 tapahtumiin.

 9. Pablo kirjoittaa:

  Etenkin eurooppalaiset pelaajat voivat todeta, että on niitä muitakin sarjoja. KHL tarjoaa hyvin kilpailukykyisiä palkkoja, eikä Sveitsissäkään tarvitse pelata ihan pähkinöillä. Minusta NHL:n kannalta on ihan oikeasti vaarana, että pelaajat, joiden ei ole “pakko” pelata NHL:ssa, toteavat, ettei me enää leikitä teidän kanssa. Venäläiset ja tsekit olisivat varmasti ainakin ihan tyytyväisiä elämäänsä KHL:ssakin.

  Kun kaikki parhaat eivät pelaa NHL:ssa, kaikki parhaat eivät pelaa NHL:ssa. Millä sitten mainostetaan?

 10. Sixbladeknife kirjoittaa:

  “Leafsin James Reimer – joka kiittää Allairea kehityksestään NHL-vahdiksi – sanoo tyylejä olevan oikeastaan kolme; ”butterfly-block”, jota Allaire opettaa, ”butterfly-hybrid” ja vielä puhdas ”hybrid”. Paremmin maalivahtipeliä tuntevat voivat kertoa näistä tyyleistä ja niitten edustajista tarkemmin.”

  Reimerilta hyvä erittely. Välillä tuntuu siltä, että asiantuntevatkin jääkiekkoihmiset ovat 10 vuotta perässä maalivahtien analyysissa, kun puhutaan vielä ‘seisovasta’ ja ‘perhostyylistä’. Nykyjääkiekossahan perhonen on perustorjuntatekniikka, jota aivan jokainen maalivahti hyödyntää jatkuvasti – ja (hyviä) seisovia maalivahteja ei olla nähty tämän vuosituhannen puolella.

  Blokkiperhosessa maalivahti pelaa syvällä maalissa, passiivisesti ja pyrkii ottamaan lähes jokaisen vedon vastaan perhosasennossa, rinta kiekkoon kohti. ‘Matemaattinen’ sijoittuminen ja erinomainen sivuittaisliike jään tasolla ovat tärkeimpiä ominaisuuksia blokkaavalle maalivahdille. Puhtain esimerkki tällaisesta veskarista on J. S. Giguere; myös Luongo voidaan laskea blokkiperhoseksi.

  Ns. ‘täyshybridi’ on blokkityylin antiteesi. Hybridimaalivahti pelaa kauempana maalista, haastaa laukojia, luottaa raajoihinsa torjuntoja tehdessään ja pyrkii myös tekemään torjuntoja seisaaltaan, mikäli näkee laukauksen selkeästi (mutta tekee silti useita perhostorjuntoja jokaisessa ottelussa). Tyyli on monimuotoisempi kuin blokkiperhonen; hyvän hybridimaalivahdin sijoittuminen voi perustua joko ennakointiin (Martin Brodeur) tai aggressiiviseen peliin (Tim Thomas). Urheilullisuus on monipuolisemman torjuntavalikoiman vuoksi hyvin tärkeää.

  Perhoshybridi voikin sitten olla mitä tahansa näiden kahden väliltä, ja suuri osa nykyhäkkäreistä voidaankin laittaa tähän kategoriaan. Huomionarvoista on, että jokaisen tyylin keulakuvaksi löytyy Stanley Cup – ja Conn Smythe -voittaja (Giguere, Thomas, Quick), mikä on mielestäni hyvä argumentti sen puolesta, ettei maalivahteja kannata arvostella tyylin, vaan tehokkuuden perusteella.

 11. Douch kirjoittaa:

  Anteeksi offtopic, mutta ei kellään sattuisi olemaan Radio 957ssa Jouni Niemisen vierailun podcasteja tallessa ? Radio 957 muututtua Radio Cityksi, podcastitkin katosivat, enkä niitä sitten ehtinyt aikanaan kuuntelemaan.

  Ja itse aiheeseen liittyen, olisi oiva näpäytys, sitten kun NHL taas alkaa, kun fanit äänestäisivät jaloillaan muutaman ensimmäisen kierroksen ajan. Se olisi hyvä esiinnosto, että jääkiekon vaikutukset ulottuvat muuallekin kuin rahaan. Ne ulottuvat jokaiseen jääkiekonmuotoiseen sydämeen niin Amerikan ja Kanadan faneille, kuin sen ulkopuolelle, ympäri maailman.

  Tämä oli samalla ensimmäinen postaukseni tänne koskaan, olet Jouni loistava, sydänverellä kirjoittava jääkiekkojournalisti, joka tekee blogia rakkaudesta lajia kohtaan, normaalityötä vaadittua enemmän, sydän mukana. Kiitos blogistasi ja toivotaan, että kausi pian alkaisi!

 12. 13.hyökkääjä kirjoittaa:

  Täytyy olla eri mieltä tuosta Teemun blogista. Mun mielestä se oli hyvä avautuminen kokeneelta pelaajalta. Lyhyt kirjoitus siitä mikä on hänen näkemyksensä asiasta. Mun mielestä pelaajien asiaa ei haittaa tuollaiset kommentoinnit. Kunhan kaikkien pelaajien antama viesti on yhtenäinen! Itselle tärkeimpänä pointtina ko. kirjotuksesta nousi se miten Teemu sanoi, että nyt on meidän vuoro taistella nuorempien pelaajien puolesta. Eli taisteluhalukkuutta löytyy. Lisäksi se kysymys paljonko Bettman on valmis antamaan omasta palkastaan köyhien seurojen auttamiseen oli mun mielestä hyvä heitto.

  Sampalle.
  En ole kuullut yhdenkään pelaajan valittavan, että liksat ovat liian pienet. Sen sijaan olen kuullut heidän valittavan siitä, että palkkaa, josta ollaan yhteisesti seuran omistajan kanssa sopimuspaperissa sovittu, ollaan leikkaamassa. Siitä asiasta valittaisit sinäkin jos olisit pelaajien saappaissa. On turha väittää, että jos olisi vastaavassa tilanteessa niin sillä ei olisi merkitystä. Jos sopimuksessa lukee, että maksetaan 4M$ / kausi ja sitten pomo sanoo, että hei kuule, ei me ens kaudella maksetakaan sulle ku 3,5M$, niin yksikään ei sano, että joo aivan sama. Ei se ole aivan sama. On sovittu, että 4M$ / kausi. Jos perustelut on kohdallaan miksi sitä palkkaa pitää tiputtaa niin kyllä sitä sitten siihen suostuisi nopeastikin (kun tuo palkanlasku ei nyt tosiaan sitä voita vie leivän päältä). Mutta siitähän tässä ongelmassa on kyse. Kun ne perustelut ei oikein ole kohdallaan. Minä näen omistajien perustelun lyhyesti niin, että “me olemme tehneet virheitä ja te maksatte ne, ok?”

  Samaa mieltä j-lu:n kanssa, että ei Ovie Leonsiksen ansiosta ole rikas. Jokainen seuraomistaja ois tehnyt Ovie’sta rikkaan. Ja jos Ovie ois todella todella rahan perään niin KHL:ssä hänestä tulis vielä rikkaampi. Se on nimittäin aivan satavarma, että jos Ovie haluais 100M$ esim. 8 kaudesta KHL:ssä niin hän sen sais. Se taitas olla jo kovempi vuosiliksa kuin mitä Leonsis maksaa. Saisi varmaan halutessaan enemmänkin.

  Lopuksi vielä todettakoon (jälleen), että pelaajien on tultava asiassa vastaan ja minimoitava tappiot. Uskon, että omistajat voivat tulla vielä viimeisimmästä ehdotuksesta vastaan mutta uskoisin että vain siinä tapauksessa jos melkein koko kausi (mielellään koko kausi) voidaan pelata. Nyt Fehr puhelin käteen ja soittamaan Bettmanille. Ehdotus pöytään jossa pelaajat tulee huomattavasti vastaan. Jos hän kerran on niin hyvä neuvottelija niin ujuttaa siihen ehdotukseen sitten mukaan niitä “uusia” seurojen keskinäiseen rahanjakoon liittyviä pykäliä. Jos omistajat sellaisesta kieltäytyy niin sitten alkaa “PR-sota” kääntymään pelaajille. Jos PR-sotaa haluaa kääntää itselleen edulliseen suuntaan niin kannattaa olla aktiivisempi osapuoli.

 13. Barry kirjoittaa:

  NHL:llä ei ole oikeasti kilpailua. KHL on venäläisten ja NHL:n rajatapausten liiga, minkä lisäksi se sijaitsee… Venäjällä. Jos NHL:ssä Edmontonia ja Winnipegiä pidetään jonain maailmanlopun paikkoina (mitä ne eivät ole), niin tervemenoa ryssänmaalle.

  NHL maksaa tietysti parhaiten noin kokonaisuutena, minkä lisäksi olosuhteet ovat käytännössä luksusta. Joka matsissa 18.000 katsojaa eikä hallissa lennä lepakoita.

  NHL on huume, mikä on Gary Bettmanin vahvin ase tässäkin taistelussa. Pelaajilla ei ole oikeasti vaihtoehtoa. Ei ole kilpailua.

  Valle Filppula varmasti nauttii pelata vanhempiensa edessä ja veljensä vierellä kotimaisemissa – jonkin aikaa – mutta siinä samalla vaihtuu Babcock Lämsään, Datsyuk Pulkkiseen ja 3.5 miljoonan taalan tili joksikin muodolliseksi ruokaeduksi.

  Ja tuo palkka Detroitissa on vielä aivan hanurista, seuraavassa diilissä mennään jo yli viiden miljoonan. Jos Leino sai 4.5 miljoonaa per kausi, niin ensi kesänä Valle voi saada jopa 6M, ellei Bettman survo pelaajien kurkusta jotain mautonta alas.

  Pointtini piti olla se, että KHL, Sveitsin NLA, Elitserien tai SM-liiga – puhumattakaan seuraavasta WHA:sta :) – ei ole NHL:n kannalta minkäänlainen uhka.

  Harmi vain Selänteen, Koivun (S), Timosen ja Salon kannalta, että viedään viimeinen tai melkein viimeinen kausi. Teemulle Bettmanin kolmas taitaa myös olla kolmas.

 14. Eemeli kirjoittaa:

  Hiukan joutuu väittämään Barrylle vastaan. Kyllä KHL on NHL:le teoriassa uhka, eri asia tuleeko tuo uhka koskaan toteutumaan käytännössä.

  Viiden vuoden tulokassopimus, vai viisinkertainen palkka tax freena? Hyville pelaajille (joita NHL:n tulokassopimus ei kosketa) palkka vähintään samana, mutta ilman veroja? Maailmanlopun takahikiä saattaa tuntua ihan kivalta paikalta, jos palkkanauhassa on tarpeeksi kerrointa. Kirkkaaimpiin pohjoisamerikkalaisiin tähtiin KHL:n rahkeet tuskin koskaan riittävät.

  KHL:lää ei kosketa normaalit markkinatalouden lait. Maailman 1000 rikkaimman ihmisen listalta löytyy melko monta venäläistä ja tähän päälle voi laskea melko monta venäläistä, jotka ei tuolta listalta löydy vaikka sille omaisuutensa puolesta kuuluisivatkin. Melkeinpä kaikkia näitä venäläisiä yhdistää se, että he menevät kyykkyyn silloin kun Vladimir-setä niin käskee. Tai vaihtoehtoisesti, jos käsketään tunkemaan rahaa KHL:lään, niin sitähän tungetaan sinne isosti.

  Eihän tuollainen päätön rahankäyttö varmaan montaa vuotta kestäisi, mutta kyllä siinä NHL:n ehdoton maailman herruus olisi hetken aikaa kyseenalaista. KHL ei välttämättä horjuta NHL:lää, mutta on aivan turha mennä laput silmillä ja väittää että sellaista mahdollisuutta ei olisi.

 15. TweetyLeaf kirjoittaa:

  Hienoa tekstiä Barryltä!

  Mitä tulee tuohon joukkopakoon niin itse olen sitä mieltä että ehdottomasti kavereille hokkarit jalkaan ja jäälle.
  Ei ne Sveitsin neloskentän pelaajat loputtomasti työttömiä ole.

  Samaa mieltä olen myös siitä että PR sota on turhaa.
  Toisaalta kukaan ei ole muistanut sitä ettei tuokaan pelaajaporukka joka videolla esiintyy voi kauheasti muuta tehdä. Toki esittää kantansa liitolle mutta eiköhän NHLPA:lta löydy ne lakimiehet ja Fehr joka sen työn tekee sen jälkeen kun pelaajat on kertoneet mitä tahtovat.

  Mitä itse tekisitte pelaajana ? Pyörittelisitte peukaloita tyhjässä harjoitushallissa ?

 16. #45 kirjoittaa:

  Jos itse olisin pelaaja niin lähtisin eurooppaan pelailemaan. Aina se kuitenkin loputtoman harjoittelun voittaa ja uskon, että kaikkia noita NHL pelaajia yhdistää halu voittaa. Voittamaan pääsee myös SM-liigassa tai KHL:ssä jne.. Vaikkakaan se ei ole Stanley-cup tasoa niin voittaminen on aina voittamista ja ylipäänsä mikään tekemisen suola. Eihän sitä kukaan töihinkään menisi, jos siellä ei olisi mitään saavutettavaa (palkka, jolla maksaa asuminen tms.). Ainakin minun mielestäni asia on näin.

  Kun NHL:stä lähtee tarpeeksi monta miestä eurooppaan ja purkaisi sopimuksensa NHL joukkueen kanssa, niin siinä vaiheessa tulisi kyllä omistajillekin kiire ruveta hommiin. Fanit eivät kävisi (jos käivisivät muutenkaan tämän selkkauksen jälkeen) katselemassa joukkueita, joissa koko porukka on jotain 3-4 ketjun sankareita, kun ei ole niitä superpelaajia joilla markkinoida omaa joukkuetta. Seuroja on tämän jälkeen varmasti hankala myydä, kun arvo laskee kuin lehmän häntä.
  Tämä kaikki tietenkin vaatisi pelaajilta yhtenäisyyttä tähän asiaan, minkä takia tällainen tuskin onnistuu :)

  Olisi kuitenkin suorastaan kihelmöivää nähdä mitä sitten tapahtuisi, kun NHL starat olisivat pari vuotta poissa ja sitten solmittaisiin kaikkia osapuolia miellyttävä työehtosopimus, jonka jälkeen pelaajat ilmoittaisivat kiinnostuksensa palata takaisin NHL jäille. Siinä sitä vasta shekkivihkoa kulutettaisiin ja huolella, kun parhaat pelaajat olisivat vapailla markkinoilla ja kaikki haluaisivat kilpailla Crosbystä yms. Näyttäisikö omistajien toiminta samalta, kuin mummojen kilpajuoksut Stockmannin hulluilla päivillä? Uskon niin. :)

 17. Samppa kirjoittaa:

  Lyhyt kommentti vain 13.hyökkääjälle että vastikään Paul Bissonnette tuli NHLPAn tapaamisesta melkein suoraan haastaatteluun Fan590 -radiokanavalle ja valitti kuinka minimipalkalla pelaavat eivät saa kuin murto-osan tuloistaan. Selvästi oli tuolla palaverissa pistetty sanoja pelaajien suuhun. Mutta unohti mainita että vaikka noita escrow-tuloja pidätetään palkasta niitä myös palautetaan myöhemmin takaisin. Jos tuon haluaa käydä itse kuuntelemassa niin varmaankin löytyy fan590-radiokanavan tallenteista.