Työsulku uhkaa ja kello tikittää

| Julkaistu 10. 8. 2012 17:29

NHL-omistajien ja pelaajia edustavan NHLPA:n väliset työehtoneuvottelut ovat nyt edenneet vakavampaan vaiheeseen. Omistajia edustava komissaari Gary Bettman ilmoitti torstaina New Yorkissa omistajien määräävän pelaajat työsulkuun jos sopimukseen ei ole päästy syyskuun 15. päivään mennessä.

Pelaajayhdistyksen odotetaan antavan oman ehdotuksensa ensi tiistaina neuvottelujen jatkuessa Torontossa. Tiistain ja syyskuun 15:n väliin mahtuu 33 päivää. Riittääkö se? Olemmeko menossa kohti uutta työsulkua?

– – –

“Vahvistin uudelleen jotain, joka on kerrottu pelaajayhdistykselle useampaan kertaan viimeisten 9-12 kuukauden aikana”, sanoi NHL komissaari Gary Bettman toimittajille kaksi tuntia kestäneitten neuvottelujen jälkeen torstaina New Yorkissa. (Lähde: Sportsnet)

Taas urheilu muuttui yhtäkkiä businekseksi. Paljon mieluummin näkisin kuvia pelaajista ja valmentajista – jopa erotuomareista –  kuin amerikkalaisista juristeista urheilusivuilla. Tiedän lukijoitten olevan samaa mieltä.

“Aika on käymässä vähiin eivätkä omistajat ole valmistautuneet toimimaan nykyisen työehtosopimuksen alaisena enää yhtään pelikautta. Meidän on siis ryhdyttävä tekemään uutta sopimusta ja se on tehtävä pian.”

– – –

Syyskuun 15. on häämöttänyt taustalla päivänä, jona vanhan CBA:n eli työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyy. Se on toiminut takarajana etenkin omistajille, sillä heidän ei odotettu sallivan harjoitusleirien toimintaa sen jälkeen ilman sopimusta. Pelaajat asetetaan työsulkuun ja jäähallien ovet suljetaan.

Nyt tuo asia varmistettiin Gary Bettmanin sanoin. Gary sanoi, ettei NHL ole valmis pelaamaan uutta kautta vanhalla työehtosopimuksella. On siis väsättävä uusi.

Pelaajien ammattiyhdistys NHLPA:n pomo Donald Fehr on jo kahdesti sanonut, että neuvotteluja voidaan hänen mielestään jatkaa tuon päivämäärän yli varsinaisen työnteon eli pelaamisen jatkuessa normaalisti. Kausi voisi siis alkaa normaalisti, vaikka sopimusta ei ole. Neuvottelut jatkuisivat samanaikaisesti.

Tällaiseen menettelyyn päädyttäessä mielestäni NHL-sirkuksen kustantavat katsojat voittaisivat. Heikoilla taloudellisilla markkinoilla toimivat NHL-seurat saisivat mahdollisuuden.

Omistajapuolen pelkona saattoi olla se, että pelaamisen jatkaminen olisi antanut Donald Fehrille kauden jatkuessa lakkoaseen käteen. Fehr tunnetaan ammattiyhdisyspomona, jonka johtamana baseball-pelaajat ryhtyivät lakkoon kesken kauden vuonna 1995. Amerikkalaisille tärkeä World Series jäi tuona vuonna pelaamatta.

Jos samalla tavalla kävisi pyhän Stanley Cupin kanssa, syytökset kohdistuisivat omistajiin. Lakkoase on aina työehtoneuvottelujen viimeinen vaihtoehto. Ei toivottu asia, mutta mahdollinen.

Nyt omistajapuoli siis ilmoitti, ettei luistimia tarvitse kaivaa kassista jos sopimusta ei syyskuun 15. päivänä eli vain noin viiden viikon päästä ole allekirjoitettu. Pelaajat olivat valmiita pelaamaan ilman työehtosopimusta, mutta omistajat kieltäytyivät.

Työsulku on toki ainoa vaihtoehto omistajien näkökulmasta. Miten kausi voitaisiin aloittaa jos voimassaolevaa sopimusta, joka määräisi esimerkiksi käytännön pelaajakaupoissa ei olisi?

Omistajat ottivat näin kovemmat keinot käyttöön. Pelaajien selät on nyt työnnetty seinää vasten, heidän on vastattava seuraavaksi. Liiga antoi tässä pelaajille selvän viestin siitä, ettei neuvottelujen viivästyminen tule heitä auttamaan. “Hyvässä hengessä” käydyt kesäneuvottelut muuttuivat nopeantuntuisesti nyt vakaviksi. Nyt näyttää siltä, että osapuolet ovat kaukana toisistaan.

Miksei näitä neuvotteluja voitu käydä kolme kuukautta sitten? Miksi vasta nyt? Eikö pelaajayhdistyksen yhtenäisyyttä voida todistaa muulla tavalla kuin olla pelaamatta? Onko tässä taistelussa enää hyviä ja pahoja? Kumman puolelle tässä olisi asetuttava?

Edellisellä kerralla 2004-05 olin pelaajien puolella. En uskonut omistajien sanomisiin. Ei ollut mitään syytä. Olin mielestäni lopussa oikeassa. Kumpi osapuoli on nyt suuren yleisön suosiossa, vai onko kumpikaan? Välittävätkö pelaajat tai omistajat edes niistä, jotka heidän laskunsa maksavat, tietäen fanien jonottavan taas pääsylippuja kun pelit joskus aloitetaan?

– – –

Sekä Gary Bettman että Donald Fehr sanoivat torstaina New Yorkissa omistajien ja pelaajien olevan kaukana toisistaan vielä monissa asioissa, etenkin joukkueitten keskinäisen tulonjaon kysymyksessä.

Fehr ilmoitti NHLPA:n esittävän oman kattavan ehdotuksensa tiistaina Torontossa. Mielenkiintoisesti tasan kuukauden sen jälkeen kun omistajat heinäkuun 13. päivänä esittivät omansa. Tiistain jälkeen me kaikki tiedämme miten kaukana toisistaan osapuolet oikein ovat.

Tiistain ja syyskuun 15. päivän väliin mahtuu 33 päivää jona neuvotella uusi CBA valmiiksi. Jos sopimukseen ei päästä, työsulku alkaa ja jäähallit pysyvät pimeinä.

– – –

Molemmat osapuolet aloittavat neuvottelut tosissaan kun oikea takaraja on määritelty. Pelaajien pankkitileille kolahtaa lokakuussa maksu viime kauden ns. escrow-rahoista, eli summasta, jonka liiga on pidättänyt palkoista etukäteen. Raha maksetaan takaisin jos liiga teki voittoa, kuten tässä tapauksessa tapahtui.

Tämä tilipäivä jää näillä näkymin pelaajien ainoaksi ja sen uskotaan aiheuttavan tilanteen, jossa neuvottelut otetaan tosissaan, sopimukseen halutaan päästä.

Kun omistajat ja NHLPA:n edustajat palaavat neuvottelupöydän ääreen, on helppoa ennustaa, että tulokkaat joutuvat luopumaan eduistaan ensimmäisinä. Heillä ei ole edustajaa pöydässä, koska he eivät ole vielä yhdistyksen jäseniä.

Tulonjako liigan sisällä on neuvottelujen suurin kysymys. Rikkaitten seurojen on autettava “köyhiä” seuroja. Pelaajien ja Donald Fehrin tärkein viesti lienee se, että liigaseurojen on ensin osattava jakaa tulot keskenään ennenkuin pelaajien taskuista ryhdytään ottamaan.

Gary Bettman uskonee itsekin parempaan tulojenjakosysteemiin, vaikka hän torstaina kutsui tätä filosofiseksi kysymykseksi.

Omistajat haluavat pudottaa pelaajien osuutta tuloista, mutta sillä ei korjattaisi vielä liigan suurinta ongelmaa, seurojen välistä eriarvoisuutta.

– – –

NHLPA:n pomo Don Fehr ei ollut läsnä New Yorkin kokouksissa ennen torstaita. Hän kävi tapaamassa eurooppalaisia NHL-pelaajia Barcelonassa.

Pelaajayhdistys on käynyt läpi pienemmiksi luokiteltuja asioita, kuten lisärangaistus- ja välimieskäsittelykäytäntöjä. Pelaajayhdistys ei ole tyytyväinen liigaa edustavan työntekijän ratkaisuihin oikeudenjakajana nähden tämän toiminnassa intressikonfliktin.

NHLPA käy läpi liigalta saamiaan taloudellisia tietoja vielä valmistautuessaan odotettuun vastaukseensa. Pienempien asioiden jälkeen valmistaudutaan varsinaiseen sotaan ja isompiin, tärkeisiin aiheisiin kuten sopimuksien pituuksiin ja jääkiekosta tulevien tulojen jakoon. Kunhan ensin määritellään tarkasti, mitä tuolla käsitteella “Hockey related revenue” oikein tarkoitetaan.

Pelaajat varmaankin haluavat pitää sopimuksien maksimipituudet edelleen avoimina. Omistajat halunnevat rajoittaa sopimukset maksimissaan viiden vuoden pituisiksi kuten tehtiin koripallon NBA:ssä. Osa NHL-omistajista on samanaikaisesti myös NBA-omistajia ja he tekevät enemmän rahaa koripallon puolella.

On oletettavaa, että NHL:n neuvotteluissa päädytään kompromissiin, jonnekin seitsemän vuoden paikkeille.

– – –

Palkkakattokysymyksessä pelaajapuolen voidaan odottaa tuovan esille ns. soft cap-käsitteen. NHL ja Gary Bettman haluavat varmasti pitää asian yksinkertaisena ja pysyä vanhassa järjestelmässä.

Kaikki on kuitenkin vielä mahdollista ja kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä. Voimme yllättyä lopputuloksesta vielä.

Edellisellä kerralla 2004-05 kun työehtosopimuksesta neuvoteltiin pelaajat hyväksyivät lopulta ison palkanalennuksen ja aikaisemmin verisesti vastustamansa palkkakaton. Lisäksi pelaajat menettivät kokonaisen menetetyn kauden palkat.

Omistajat esittivät köyhää ja lupasivat (todistetusti, Gary Bettmanin sanoin) pudottavansa pääsylippujen hintoja jos heidän haluamaansa sopimukseen päästäisiin. Näin ei tietenkään tapahtunut. Pelaaja-agentti Allan Walshin mukaan keskimääräinen pääsylipun hinta on noussut 39 prosentilla sitten Bettmanin lupauksen vuonna 2004.

Eläkkeelle siirtynyt HHOF-kiekkojournalisti Al Strachan sanoi twitterissä omistajen olevan ahneita. Siksi he ovat päässeet omistajan asemaan.

Pelaajat haluavat tällä kertaa voittaa jotain. Siksi he ovat päässeet näin pitkälle urheilijoina, he haluavat voittaa.

Ahneuden ja voittamisenhalun väliltä on löydettävä molempia tyydyttävä ratkaisu. Tällä kertaa omistajat eivät edes yritä esittää köyhää. Se olisi turhaa. Yleisesti on tiedossa liigan tulojen nousseen yli puolella edellisen työsulun jälkeen.

Pelaajat eivät ole koskaan ansainneet enemmän, jääkiekon pelaaminen ei ole koskaan ollut kannattavampaa kuin juuri nyt ja pelaajat haluavat jatkaa samalla tavalla. He uskovat ansaitsevansa osuutensa kakusta. Omistajat taas haluavat pudottaa pelaajien osuutta nykyisestä 57 prosentista.

– – –

Pahin häviäjä tässä kaikessa on koko sirkuksen maksava taho, maksavat katsojat. Miten katsojat etenkin ei-perinteisillä NHL-paikkakunnilla suhtautuvat mahdolliseen kauteen tai muutamaan kuukauteen ilman jääkiekkoa? Edmontonissa, Torontossa tai Montrealissa tämä ei ole ongelma. Jokaikinen ottelu on loppuunmyyty kaikissa tapauksissa. Tulevatko katsojat takaisin Tampassa, Carolinassa, Nashvillessä tai Floridassa?

Olisiko katsojien kannattanut rangaista NHL-seuroja kovemmin edellisellä kerralla liigan suljettua ovet kokonaiseksi kaudeksi 2004-05? Nyt asiakkaat saavat kärsiä hyvin mahdollisen työsulun uhatessa.

Edellisellä kerralla NHL halusi esittää pelastajan roolia. Liiga halusi uuden sopimuksen, jotta heikommat NHL-seurat pelastettaisiin.

Pelaajat antoivat periksi lopulta. Jotkut sanoivat osan pelaajista pettäneen toisensa, rivistön hajonneen. Nyt tästä ei ole pelkoa, siksi NHLPA palkkasi Donald Fehrin. Mielestäni tällä kertaa ongelmat eivät ole yhtä suuria kuin viimeksi. On kysymys vain numeroitten hiomisesta, ei perustavanlaatuisesta muutoksesta kuten palkkakaton hyväksymisestä.

– – –

Hyvin mahdollisen NHL-työsulun voittajia ovat Euroopan liigat, KHL, junnuseurat Pohjois-Amerikassa, muut urheilulajit ja junnujen MM-kisat, jos työsulku jatkuu vuodenvaihteeseen saakka.

Häviäjiä ovat kaikki muut. Katsojat, pelaajat, omistajat, me NHL:stä tuloja saavat toimittajista hodarikauppiaisiin, paitojen valmistajat, välinevalmistajat, lentoyhtiöt, hotellit, ravintolat, taksikuskit. Tunnen paikallisen catering-yrittäjän, jonka suurin asiakas on paikallinen NHL-seura. Kauden peruuntuessa hän ei tiedä, mitä tehdä.

Valmentajilla on CBC:n mukaan sopimuksissaan pykälä, jonka mukaan he saavat vain 50 prosenttia tuloistaan työsulun sattuessa. Sikariportaan jäsenien palkkoja leikataan noin 25 prosenttia. Jotkut NHL-seurat lomauttavat suuren osa tavallisista toimistotyöntekijöistään jos kausi ei ala.

– – –

Mitä mieltä lukijat?

Onko syytä asettua omistajien vai pelaajien puolelle? Vai pitäisikö unohtaa koko business ja katsoa tästälähin vain pikkulasten pelejä?

Miten ratkaisisit kolmen miljardin dollarin busineksen tulonjako-ongelmat jos saisit päättää? Uskotko työsulun tulevan ihan varmasti? Kuinka pitkä siitä tulee? Kumpi osapuoli antaa periksi ensin jos työsulku pitkittyy?

Voitaisiinko tämä ratkaista jollain muulla tavalla? Sportsnetin Mark “Spec” Spector ehdotti, että pelaajat pelaisivat ilmaiseksi kunnes ratkaisuun päästään. Minä kannatan Donald Fehrin alkuperäistä ehdotusta jatkaa pelaamista ilman sopimusta.

Emme voi muuta kuin odottaa tiistaita. Sitten tiedämme ainakin pelaajien kannan.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

14 vastausta artikkeliin “Työsulku uhkaa ja kello tikittää”

 1. Kaltsu kirjoittaa:

  Mulla tulee itku jos tulee työsulku. Mää en kestä.

 2. scholl kirjoittaa:

  Pitkät tulokassopimukset ymmärrän eli sitoutetaan pelaaja hänet varanneensa organisaatioon pidemmäksi ajaksi kuten esim. baseballissa on. Se tasaa seurojen eriarvoisuutta, kun huonommin menestyvät hyötyvät draftissa. Sen sijaan huippupelaajien pitkissä sopimuksissa ei ole mitään järkeä, kieltäisin ne.

  Samoin tuo pelaajien saama 57% liikevaihdosta on liian paljon. 50% voisi kuulostaa sopivalta. Erityisesti palkkalattiaa pitäisi laskea, eikä nostaa. Se on aivan sama mitä Torontossa tapahtuu, jos monella muulla paikkakunnalla on vaikea pyörittää joukkuetta tekemättä suuria tappioita. Toki suurille tähdille pitää maksaa paljon, koska heitä ei kasva puussa ja koska he myyvät pääsylippuja sekä pelipaitoja huikean määrän, mutta peruspakki ei ole jääkenttien messi, jolle tarvitsisi maksaa 4-5 miljoonaa kaudesta.

  Ovet lukkoon vain siksi ajaksi kunnes tulee järki esille. Routa ajaa porsaat kotiin kuten lakoissa on tahtonut käydä. Tuskin sarjaa kovin montaa vuotta ollaan pelaamatta.

 3. #45 kirjoittaa:

  Olen samaa mieltä Jounin (ja varmaan muutaman muunkin kanssa), että eniten työsulusta kärsii fanit. Pelaajat voivat myydä muutaman auton tallistaan ja elellä sillä kauden tai pari, no problem. Omistajat pärjäävät mainiosti NBA:lla ja muilla pääbisneksillään, kuten Jouni jo sanoikin. Mitä fanit voivat tehdä? Katsoa SM-liigaa tai KHL:ää?? Ei kiitos. Johtajien asemat on vähän liian hyvin turvattu, jotta heidän tarvitsisi suostua oikeastaan mihinkään pelaajien vaatimuksiin, koska tuli työsulku tai ei, niin hallit ovat täynnä taas, kun pelit joskus alkavat. Ainoa asia, mikä todella vaikuttaisi osapuolten haluun saada sopimus aikaan, olisi saada kaikki miljuunat fanit ympäri maailman lopettavan pelien seuraaminen, jos pelit “alkavat” kesken kauden. Ei siis enää katsojia halleissa ja tv:n ääressä. Näin omistajille (ja ehkä pelaajille) voitaisiin antaa hieman näpäytystä fanien toimesta jättämällä viikko tai pari katsomatta NHL:ää, kun miljonäärit pelaavat tyhjille halleille ja omistajat makselevat palkkoja saamatta mitään takaisin!! :) Onhan tämä hyvin epärealistista, mutta olisi kiva nähdä tällainen tempaus.

  Toivottavasti sopimus kuitenkin tehdään ajoissa ja kiekko putoaa aloituksen merkiksi syksyllä, kuten pitääkin. :)

 4. milesizdead kirjoittaa:

  Kyllähän miestä syö jos kolmannen kerran NHL-fanituksen aikana jää matseja pelaamatta rahan takia.

  Hauska detalji twitter-feedissä edellisestä työsulusta:Faneille kerrottiin että sulku on hyvä asia koska se estää lippujen hintojen nousemista palkkakaton myötä. Toteutunut liene ei, keskimäärin liput ovat 39% kalliimpia kuin silloin.

  Lawyers, eh?

 5. Bart kirjoittaa:

  Ongelmien, eli tappiollisten seurojen, lähtököhta on liigan itse aiheuttama koska se on pyrkinyt juurruttamaan jääkiekkoa sille luontaisesti sopimattomille alueille, kuten Phoenix. Siinä mielessä mielestäni liigan olisi todellakin hyvä miettiä omaa tulontasausjärjestelmää, tai siirtää peli takaisin sinne minne se kuuluu.

  Tottakai myös yleinen taloudellinen tilanne vaikeuttaa, kakku ei kasva odotetusti, jolloin sen jakamisesta syntyy riitaa.

  Suurimmat kärsijät ovat ne pienipalkkaiset ihmiset jotka myyvät kaljaa ja t-paitoja sekä rahastavat parkkipaikoista. Sääliksi käy.

 6. heikki kirjoittaa:

  “Miten ratkaisisit kolmen miljardin dollarin busineksen tulonjako-ongelmat jos saisit päättää?”
  Pitäs laittaa NHL:n ja NHLPA:n edustajat samaan huoneeseen ja pois ei tulla ilman sopimusta.

 7. Caps kirjoittaa:

  Kiitos Jounille jälleen hyvästä tekstistä!
  Pakko myöntää että en ymmärrä noista sopimusteknisistä asioista mitään niin jätän kommentoimatta sitä.

  Tavallaan ois todella siistiä että NHL tähtiä tulis taas suomeen pelaamaan ja kiinnostus nousis SM-liigaan melkoisesti. Mutta toisaalta alkava NHL kausi ois myös todella mielenkiintoinen näin suomalaisnäkökulmasta kun Minnesota ja Carolina on yhtäkkiä vahvistuneet ja Vatasta ja Granlundia tulossa pelaamaan isoin odotuksin. Mutta näinhän se on että SMliiga hoystettynä NHL tähdillä ei ole kuitenkaan NHL eli toivottavasti saadaan kausi käyntiin.

  Miten muuten Jouni omalla kohdallasi kävisi työsulun sattuessa? Tulisiko blogeja lainkaan jos NHLssä ei tapahdu mitään?

 8. YoMomma kirjoittaa:

  Kolmantena osapuolena neuvotteluissa pitäisi olla katsojat. Periaatteessa ihan sama kumpi, pelaajat vai seurat tienaavat rahat, koska katsojat maksavat viulut. Tappiota tekevät seurat ovat asia erikseen.
  Suuri visio laajentaa änäriä on onnistunut, mutta ei 100%. Rahaa palaa ja pitkä tovi vierähtää ennen perus jenkit ymmärtävät hieman monimutkaisemman lajin kuin baseball. Tappiolliset seurat pitäisi siirtää tuottoisammille alueille ja siten tasoittaa tuloeroja.
  Mielestäni etupainotteiset sopimukset ovat vain hyvin pieni osa ongelmaa. Epäoikeudenmukaisempaa on se, että seurat voivat ensiksi tehdä pitkän sopimuksen pelaajalle ja sen jälkeen dumpata hänet farmiin. Tämän takia seurat eivät ole joutuneet kärsimään huonoista sopimuksistaan.

 9. Johnny kirjoittaa:

  Hei Jouni! Tai joku muu, joka tulevaan kysymykseen osaisi vastata. Ja kiitos.

  Blogia kauan lukenut, mutta aiemmin en vielä kertaakaan kommentoinut. Pelejä katson ahkerasti ja NHL’n sivut tulosten ja tilastojen takia ahkerasti käytössä, mutta tuosta bisnes puolesta vähemmän perillä. Suoraan sanottuna, ihan pihalla.

  Tulojen jako on yksi tärkeä asia, kun uutta työehtosopimusta sovitellaan. Mistähän tuloista mahdetaan puhua? Pelaajien saama 57% käytetään kattamaan mm. sopimukset ja bonukset? Joukkueet tekevät tulosta, josta maksetaan ‘veroa’ liigalle? Liiga tekee tulosta, josta jaetaan jonkilaista osinkoa joukkueille? Miten raha liikkuu?

 10. nhl-jäbä kirjoittaa:

  onhan tää yllättävä tilanne, vaikka siitä tänki blogistin taholta varoteltiin viime kauden aikana useita kertoja..siis työsulusta
  itelläni ei täält käsin(lammen takana härmässä asuvana) oo nii haitaks ku “oma” joukkueeni seurantakausivuosieni aikana on saannut kerran omansa eli stanley cupin..niin pitkään siinä meni sulatellessa ko.vuonna, että vasta elokuussa muistan tajunneeni,mitä he olivat voittaneet, kun yllätyksekseni netistä löysin koko viimeisen finaaliin uusintana. oon seurannut puolivaloilla amm.liigaa 92-93 asti ja “täyspitoisesti” vuodesta -97
  oma oletukseni nhl-kokoontumisten tiimoilta on, että kaikin tavoin koitetaan nöyryyttää pelaajia,vaikka harva “pulliainen” meistäkään on minkään megapitkien sopparien kannalla..näin sen kuits itse näen (näistä juur tietämättä)

 11. Teppo Vanamo kirjoittaa:

  Mitä ihmeen tekemistä rahalla ja lätkällä on keskenään? 99 prosenttia lätkän pelaajista harrastaa lajia, yksi prosentti juoksee rahan perässä, niistäkin vain 20 prosenttia pelaa!

 12. Jyri kirjoittaa:

  NHLPA tekee mielestäni virheen, jos se heittää tulokkaat kylmästi bussin alle. Heillä ei ole liitossa nyt valtaa, mutta ajan kuluessa sekin muuttuu. He tuskin katsovat hyvällä, jos ovat vuosikausia joutuneet pelaamaan ‘pikkurahoilla’ ja heikommilla etuuksilla, vaikka asema joukkueessa on voinut olla kuinkakin tärkeä. Mukamas pelaajia edustavalta taholta tällainen olisi tekopyhää, ja se tulisi tulevaisuudessa maksamaan sisäisenä hajaannuksena ja sitä kautta heikompana asemana neuvottelupöydässä.

 13. Barry kirjoittaa:

  Omistajat saivat viime kerralla sanella säännöt ja nyt ne on taas huonot? He ovat jo sitoneet yli viisi miljardia pelaajien tuleviin palkkoihin – ja aivan vapaaehtoisesti – mutta Bettmanin mukaan yli miljardi lupauksista pitäisi saada heti takaisin.

  Käytännössä mitään perusteluita moiselle ei ole, mutta näin tehdään, koska näin voidaan tehdä. Laki antaa siihen oikeuden ja miljardit pankissa mahdollisuuden. Teko olisi tietysti laiton, jos näin toimittaisiin yksittäisen pelaajan kohdalla henkilökohtaisesti, mutta kun kysymyksessä on kollektiivinen neuvotteluprosessi, niin se muuttuu lailliseksi kiristämiseksi.

  Pieni ero tässä on edelliseen kertaan, sillä nyt mediakaan ei enää juo Bettmanin mehupullosta. Viimeksi media veti masun piukkaan Bettmanin Kool-Aidia.

  Tauno Tasalakeille tilanne tuskin kauheasti muuttuu, sillä “kansan parista” nousseet pelaajat ovat aina kateuden takia syyllisiä. Tullaan näkemään näitä retard-kommentteja, että miksei poliisi, opettaja tai kirurgi tienaa miljoonia tai pelaajat vain pelaavat polvihousuissa jne.

  Ei ole helppoa heilläkään, kun akka nalkuttaa, lapset ajaa kännissä mopoautolla ja hitsipilli poltti käsivarteen melkein hakaristin. Heidän on paljon helpompaa olla ihmisiltä kaikki säästöt kusettaneiden miljardöörien takana, koska upporikkaat ovat kuitenkin parempia ihmisiä. Osaavat varmaan laskea takaperin miljardista ykköseenkin, kun joutuvat ratsiaan clubilla nautittujen Chivasien jälkeen.

  Nykytiedoilla on muuten aika helppoa ennustaa, ettei ensi kaudella pelata peliäkään. Ei sille mitään voi, mutta toivottavasti hokista aivan pihalla olevat omistajat eivät raiskaa lajia uudelleen. Ei tarvita mitään Newer NHL:ää ja jotain pussy-sääntöjä, kun vihdoinkin saatiin miesten hockey takaisin.

 14. 13.hyökkääjä kirjoittaa:

  Pitkästä aikaa jos kommentin tänne heittäis. Kyllähän tuossa on iso ero NHL:n ja NHLPA:n kantojen välillä varmasti. Vaikka NHLPA:n vastaehdotusta ei ole vielä tullutkaan niin tiedossahan se on. Silti on pakko uskoa omistajienkin tajuavan kuinka kohtalokas toinen työsulkuun menetetty kausi olisi näin lyhyen ajan sisällä. Mitä nyt on kuultu Bettmanin uhoavan niin uskon, että se on vain enimmäkseen vain uhoa. Ehkä kausi alkaa myöhässä mutta eiköhän siellä lopulta tulla molempien osapuolien osalta reilusti vastaan. Muussa tapauksessa omistajat on paljon tyhmempiä kuin luulen.

  Tulonjakoon voisin kuvitella sopivaa 50/50 jakoa ja ehkä tulokassopimusten max aika nousee 4 vuoteen ja samalla ehkä tulokaan max palkkaa nostetaan hieman.

  Sopimusten maksimipituus asettuu veikkaisin jonnekin 10 vuoteen. Nimittäin joku 5 vuoden sopimus ei aina tulisi olemaan seurankaan etu. 5 vuotta ja seuran kaavailema franchise-pelaaja voi lähteä muualle ilman minkäänlaista korvausta. Jos siis ei sittenkään ko. seurassa viihdy. Tämä tuntuu taas vaatimukselta jossa seurajohtajat eivät jälleen osaa ajatella, että mikä se nyt oikeasti olisi heille paras vaihtoehto. Jos tämä menee läpi niin ampuvat itseaan isosti jalkaan. 10 vuotta on sentään sellainen aika, että silloin franchise-pelaaja pelaa parhaat vuotensa varmasti samassa seurassa. Olettaen siis, että peli kulkee koko tuon 10 vuotta eikä häntä treidata.

  Se mistä pelaajat tulevat pitämään varmasti tiukasti kiinni on koska he saavat UFA-statuksen. Se on pelaajille SE tilipäivä. Siitä en usko, että juurikaan periksi antavat.

  NT-pykäliin voisin kuvitella omistajat haluavat myös muutosta mutta se on kyllä todellista tyhmyyttä heidän puoleltaan ylipäätään kylvää niitä sopimuksiin. Flames on tästä jäätävän hyvä esimerkki tämän kesän Nash-saippuaoopperan ohella. Unohtamatta tietenkään Bobby Lu’ta. Ymmärrän, että aivan huipuille niitä annetaan mutta että Dennis Widemanille… voi hyvänen aika sentään!