Vain businesstä

| Julkaistu 29. 7. 2012 14:37

Carolina Hurricanes nappasi paljon ristiriitaisia mielipiteitä herättävän Alexander Seminin vapailta markkinoilta yhden vuoden sopimuksella. Sapattivuoteen valmistautuva Tim Thomas aiheutti taas kohua mielipiteillään. Claude Giroux syytti Sidney Crosbyä ranteittensa rikkomisesta. Miksei Nashville Predatorsin pidä antaa Shea Weberille kaikki pelaajasiirrot estävää pykälää uuteen sopimukseen.

– – –

Washington Capitalsista rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi jäänyt hyökkääjä Alexander Semin oli yksi kesän UFA-markkinoitten mielenkiintoisimpia nimiä aina torstaihin saakka, jolloin Carolina Hurricanes ilmoitti tehneensä hänen kanssaan yhden vuoden, $7 miljoonan sopimuksen. Sopimuksen myötä Semin saa pienen palkankorotuksen viime kauden $6.7 miljoonan ansioonsa.

Semin on yksi NHL:n parhaita ampujia. Kiekko lähtee todella salamannopeasti ja tarkasti mailan lavasta. Viimeisten kahden kauden aikana tehot ovat laskeneet kauden 2009-10 40 maalista ja 84 pisteestä. Viime kaudella 21 maalia ja 54 pistettä. Suuri, todella suuri miinus oikeaa laitaa pelaavan taiturin pelissä on ollut hänen tehottomuutensa pudotuspeleissä. Muutamana keväänä peräkkäin hänen playoffpelaamistaan on pidetty lopussa pahana pettymyksenä. Paljon epäilyksiä miehen luonteesta joukkuepelaajana, joita muutamat NHL-insiderit ovat lausuneet julkisesti.

Entiseltä joukkuekaveri Matt Bradleyltä tuli viime kesänä ankara arvostelu, Florida Panthersiin siirtynyt Bradley kuvasi Seminiä pelaajaksi, joka “ei yksinkertaisesti välitä joukkueestaan.” Nykyisin kaikesta pitää tietenkin pyytää anteeksi ja niin Bradleykin tietenkin myöhemmin teki.

Oli miten oli, Alexander Seminiä pidetään NHL:ssä pelaajana, jolla on potentiaalia ja taitoja olla yksi liigan ihan parhaista pelaajista, mutta joka ei aina kovissa paikoissa laita kaikkeaan peliin. Livenä muutaman kerran nähtynä #28 on huipputaitava yhdellä-yhtään vastaan tilanteissa kiekon kanssa. Kädet ovat todella pehmeät ja ulottuvaisuutta riittää. Huippunopea luistimilla; nopeita suunnanmuutoksia ja teräviä käännöksiä jäällä. Pelaaja, joka pystyy pääsemään vauhtiin yhdellä potkulla. Tuo räjähtävä nopeus aukaisee paikkoja ja yllättää vastustajia.

Arvostelijat pitävät Seminiä pelaajana, joka toimii oman ohjelmansa mukaan. Hänen arvaamattomuutensa tekee hänestä samanaikaisesti niin hyvän ja niin huonon. Kysymyksiä miehen kestävyydestä muutaman mysteerisen loukkaantumisen jälkeen.

Washington Capitalsin entinen apulaisGM Shawn Simpson sanoi seuralla olleen ongelmia Seminin oikukkaan luonteen kanssa tämän uran alussa kaukalon ulkopuolella. Hän ei suostunut puhumaan englantia, piilotellen Alex Ovechkinin takana.

Mielestäni Alex Seminille ja samalla myös seuralle hyvä sopimus. Summa on huima, mutta tuon verran NHL:ssä joutuu maksamaan potentiaalisesta 40-maalin miehestä. Selvä merkki siitä, että omistaja Peter Karmanos Jr. on antanut vihreää valoa joukkueen tekemiseksi kilpailukykyiseksi. Yleisesti on toki tiedossa, että toivomuslistalla oli Zach Parise ja Rick Nash ennen Alex Seminiä. Pariselle tarjottiin raporttien mukaan 80 miljoonan dollarin arvoista 10-vuoden sopimusta. Mielestäni Canesin top-6-7 hyökkääjistö näyttää nyt aika hyvältä. Staal, Staal, Skinner, Jokinen, Ruutu, Semin, ja ehkä LaRose.

Puolustuksessa on joitakin kysymyksiä. Joukkue tarvitsee ehjän kauden Joni Pitkäseltä. Kirk Muller pääsee nyt valmentamaan joukkuetta haluamallaan tavalla heti harjoitusleirin alusta saakka. Canesin tarkoituksena on pelata kahdeksan harjoituspeliä ennen sarjan alkua.

Seura ei uskaltanut antaa pitkää sopimusta, mutta oli kiinnostunut Seministä kuten GM Jim Rutherford jo aiemmin ilmoitti. Vuoden aikana nähdään, onko isompaan sopimukseen syytä. Canesin suurin tarve kesällä oli hankkia hyvä laituri pelaamaan Eric Staalin kanssa. Jordan Staal hankittiin isossa kaupassa Pittsburghissä, mutta hän on pääasiassa sentteri. Seminin hankkimiseksi ei tarvittu pelaajakauppaa.

Alex Semin saattaa erikoistilanteissa pelata molempien Staalin veljesten kanssa. Hän teki tuttavuutta jo Marc Staalin kanssa aikaisemmin tunnetulla tavalla.

Hyvä muistaa, ettei Carolinan lähimpänä ongelmana ole menestyminen Stanley Cupin playoffseissa vaan pääsy sinne. Alexander Semin on pelaaja, joka voi auttaa siinä lataamalla nelisenkymmentä maalia vastustajien verkkoon.

Seminin venäläinen agentti Mark Gandler on tietenkin käynyt julkista PR-kampaanjaansa asiakkaansa puolesta heilutettuaan KHL-lippua aikaisemmin. Jälkeenpäin hän sanoi, ettei KHL missään vaiheessa ollut edes vaihtoehto. KHL-huhut tulivat Venäjältä käsin. Gandler sanoi Edmontonin sporttiradiossa pitävänsä asiakkaansa työmoraalista ja pelihalusta julkisesti annettuja epäilyjä naurettavina. “En ymmärrä, mistä he puhuvat”, sanoi agentti. “Tällaiset syytökset jääkiekkoilijalle ovat kuin sanoisi, ettet usko jumalaan.”

“Kun Alex on jäällä, hänen kanssaan pelaavat tekevät enemmän maaleja. Mitä työmoraaliin tulee, hän on yksi NHL:n kovakuntoisimmita pelaajista. Hänellä on oma avain salille, hän harjoittelee kovaa kesäisin ja tulee aina huippukunnossa leirille. Ehkä hän saa kaiken näyttämään helpolta.”

Gandler piti epäreiluna sitä, että Capitalsin playoffepäonnistumiset joukkueena laitetaan yhden pelaajan, Alex Seminin syyksi.

Carolinassa Canesin PR-ukko Mike Sundheim listasi twitterissä seuran uuden pelaajan positiivisia tilastoja. Viimeisten neljä NHL-kauden aikana Semin on plusmiinustilastossa ollut liigan viidenneksi paras plus 92:lla, edellä vain Zdeno Chara, Alex Burrows, sekä Sedinin kaksoset. Gandler kutsui Seminiä NHL:n parhaaksi myötäkarvaajaksi.

Pelaaja-agentin tehtävä on seistä pelaajansa takana ja sitä Mark Gandler todellakin tekee.

Semin on yksi 16 NHL-pelaajasta, jotka ovat tehneet 30 maalia tai enemmän viimeisten 6 kauden aikana, keskiarvo 31.2 maalia vuodessa. Hän on menestynyt hyvin ns. korkean paineen tilanteissa viimeisen neljän kauden aikana. Korkean paineen tilanteita ovat Canesin käyttämän määrityksen mukaan tilanteet, joissa peli on tasan toisessa tai kolmannessa erässä, yhden maalin ero kolmannessa tai jatkoaika.

Tilastoanalyysin lisäksi Rutherford oli kysellyt Seministä useilta tämän tuntevilta. Näitten joukkoon kuului entinen Capitals-valmentaja Bruce Boudreau.

Carolina Hurricanesin PR-mies vakuutti Seminin agentin luvanneen, että mies osaa ja tulee puhumaan englantia. Sopimuksen julkistamisen jälkeen Alexander Semin kieltäytyi kaikista haastatteluista. Ei konferenssipuhelua kuten jokaisen vähääkään isomman nimen sopimuksenjulkaisun jälkeen on tehty tänä kesänä.

– – –

Alexander Seminin sopimuksen julkistamisen jälkeen jääkiekkomaailma näytti olevan ihmeissään, miten pelaaja sai palkankorotuksen odottamalla ja siitä, miten suuri sopimuksen rahamäärä oli. Detroit Red Wings oli kiinnostunut, mutta GM Ken Holland ei olisi maksanut samaa summaa.

Sportsnetin analyytikko John Shannon kutsui sopimusta “naurettavaksi”. Hänen mielestään Carolina Hurricanes ei voi mitenkään perustella tekemäänsä sopimusta. Aikaisemmin Seminin tilastoja verrattiin Zach Parisen tilastoihin samassa ajanjaksossa ja Seminin luvut näyttivät paremmilta. Silti toinen miehistä sai 13 vuoden sopimuksen ja toinen sai tyytyä yhteen. Vertaukset päättyvät tilastoihin, kaikessa muussa pitkän sopimuksen saanut mies vetää selvän voiton. Voi olla, että venäläispelaajien maineella on osansa asiassa, pidimme siitä tai emme.

Todella mielenkiintoista nähdä, miten ennakkoveikkaajat sijoittavat Carolina Hurricanesin nyt ennen kauden alkua. Odotukset ovat nousseet korkeammalle kesän siirtojen ansiosta. Ainakin Jim Rutherfordille on annettava tunnustusta rohkeudesta ja aktiivisuudesta. On muistettava, että hän on kokenut manageri, joka on voittanut Stanley Cupin.

– – –

Boston Bruinsista vuoden sapattilomalle lähtenyt maalivahti Tim Thomas herätti taas huomiota mielipiteillään hänen laitettuaan postauksen Facebook-sivulleen. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä mielestäni. Voimme olla samaa mieltä Timmyn kanssa tai eri mieltä, jokaisen mielipidettä tulee kunnioittaa.

Jotkut toimittajat heittivät mielenkiintoisen ajatuksen Thomasin tapauksesta. Heidän mielestään Thomasin henkilökohtaisilla mielipiteillä voi olla vaikutusta hänen mahdollisuuksiinsa pelata USA:n maajoukkueissa tulevaisuudessa, sillä Toronton pride-paraatiin kesken draft-päivän osallistunut Brian Burke on päätöksentekijän paikalla USA Hockeyssä. Pakko sanoa, etten usko tuohon. Maajoukkuepelaajat pitää valita jääkiekkotaitojen perusteella. Sillä, mitä mieltä maalivahti on homoavioliitoista ei ole väliä.

Maalivahdin tehtävä on pysäyttää kiekko.

Tim Thomas aikoo pitää sapattivuoden 38-vuotiaana.

– – –

Tämän tiedon voi laittaa pankkiin: Shane Doan ei lähde mihinkään Phoenixistä jos omistajakuviot saadaan kuntoon. Joukkue on yhä hyvä jäällä. Mike Smith oli huippumaalivahtien joukossa viime kaudella NHL:ssä. On ihailtava 35-vuotiaan Doanin lojaalisuutta seuralleen.

– – –

Philadelphia Flyers julkisti uuden neljän vuoden, $17 miljoonan sopimuksen 22-vuotiaan Jakub Voracekin kanssa. Sama nuori pelaaja, jonka nimi näkyi jatkuvasti Bobby Ryaniin liittyvissä huhuissa pelaajana, joka olisi matkalla joukkueesta pois mahdollisen kaupan tullessa.

– – –

Flyersin tähtipelaaja Claude Girouxlle tehtiin leikkaukset molempiin ranteisiin heti kauden päätyttyä. Toipumisajaksi ilmoitettiin noin kuusi viikkoa. Nyt leikkausarpien parannuttua Giroux antoi Timmins Press-lehdelle lausunnon, jossa hän syytti Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosbyä rannevammoistaan.

“Nuo ovat Crosbyltä”, G:nä tunnettu mies sanoi näyttäen leikkausarpiaan. “Aina kun kohtasimme aloituksissa playoffseissa, hän hakkasi minua ranteisiin yrittämättä edes saada kiekkoa. Pelasin New Jerseyä vastaan toinen ranne murtuneena ja minulle oli tehtävä leikkaus molempiin heti kun olimme pudonneet playoffseista.”

Sidney Crosby ei ole kommentoinut asiaa. Jokainen värikästä Penguinsin ja Flyersin ensimmäisen kierroksen playoffsarjaa seurannut muistaa, etteivät Crosby ja Giroux erityisemmin pitäneet toisistaan.

Onko Giroux liian lyhyillä hanskoilla pelaava itkijä? Pelaako Crosby liikaa yrittäen ja liian rumasti? Tällaista tapahtuu muuallakin NHL:ssä, nämä kaksi eivät ole ainoita.

Onko mitään hienompaa kuin kesken kesäkuumien kuulla NHL:n kahden parhaimpiin nuoriin pelaajiin kuuluvien pelaajien haukkuvan toisiaan?

– – –

Nashville Predators vastasi odotetusti Philadelphia Flyersin Shea Weberille tekemään 14 vuoden, $114 miljoonan sopimustarjoukseen tiistaina. Pienen markkina-alueen NHL-seura joutuu kaivamaan $27 miljoonaa sopimuksen ensimmäisen kalenterivuoden aikana ($13 miljoonan allekirjoitusbonukset tulevat maksuun heti ja ensi heinäkuun ensimmäinen) ja $68 miljoonaa sopimuksen ensimmäisten kuuden vuoden aikana.

Ison ja pahan Broad Street Bulliesin yritys horjuttaa pienemmän ja köyhemmän seuran toimintaa ryöstämällä tämän oman tarkkailu- ja pelaajakehitystyön kirkkain hedelmä suoraan pesästä epäonnistui. Nashvillellä on nyt NHL-historian kolmanneksi pisin ja ensi kauden kallein pelisopimus kirjanpidossaan. Rick DiPietron ja Ilja Kovalchukin 15-vuoden paperit olivat vieläkin pitempiä. Koko olemassaolonsa ajan konkurssin partaalla taituroinut jääkiekkoseura onnistui pitämään uskottavuutensa, vaikka se maksoi kalliisti.

Predators kutsui sopimusta “tärkeimmäksi jääkiekkosopimukseksi seuran historiassa”. Omistajien lausuntoja lainattiin virallisessa ilmoituksessa, mikä kertoo siitä, että GM David Poile teki oman tehtävänsä. Ainakin kallein sopimus, sillä Weberin sopimuksen kokonaissumma $114 miljoonaa on enemmän kuin seura joutui maksamaan NHL:lle franchise-oikeuksista liittyessään liigaan vuonna 1998. Pääsymaksu silloin 14 vuotta sitten oli $80 miljoonaa.

Tarjoukseen vastaamatta jättäminen olisi ehkä tullut Predsille vielä kalliimmaksi. Hinta, jonka pienemmän kylän seura olisi joutunut ylimaksamaan vapaista agenteista olisi noussut. Tilanne, joka tunnetaan Edmontonissa tosi hyvin. Weberin kanssa on mahdollista pysyä playoffjoukkueena. Predators oli 104 pisteen joukkue runkosarjassa. Hyvä joukkue, joka pysyy hyvänä vielä Ryan Suterin ja Jordin Tootoonkin jätettyä se.

Vaikka viimeiset viisi kuukautta eivät ole olleet helpoimmat GM Poilen elämässä – Radulovin tapaus Phoenixin yöelämässä, playofftappio, Suterin menetys ja nyt tämä – asiat ovat aika hyvin Nashvillessä. Tärkeä maalivahti Pekka Rinne on saatu pitkän sopimuksen alaisuuteen jo aikaisemmin. Mielestäni Weberin pitäminen oli tärkeämpää joukkueelle kuin Suterin.

Kaksi vuotta Predsin kapteenina pelanneen Weberin jääminen Nashvilleen toi joitakin kysymyksiä. Juuri edellisellä viikolla hänen agenttiryhmäänsä kuuluva Jarret Bousquet puhui TSN:lle kuinka hänen asiakkaansa ei halua olla mukana Nashvillen uudessa massiivisessa joukkueen jälleenrakentamisprosessissa.

Keskiviikkona medialle ensi kertaa koko kohun aikana puhunut Shea Weber totesi, ettei hän itse ole kommentoinut sanallakaan. Agentin sanat ovat agentin omia. Puheet ovat “vain businesstä”. Tässä on kyse vain liiketoimista, ei otettava henkilökohtaisesti.

Paljon puhetta aiheuttanut yksityiskohta Weberin sopimuksessa on se, kuuluisiko siihen sisällyttää kaikki pelaajasiirrot muihin seuroihin kieltävä NT-pykälä tai peräti kaikki siirrot kieltävä NM-pykälä. Weberin agenttiryhmään kuuluva Kevin Epp sanoi Edmontonin sporttiradiossa, että sopimus on täsmälleen sama kuin Flyersin alunperin tekemä Group 2 RFA offer sheet oli. Itse RFA-tarjouksiin ei voi sisällyttää NT- tai NM-pykäliä, mutta jos sekä seura että pelaaja ovat asiasta yhteisymmärryksessä, se voidaan sisällyttää myöhemmin.

Tietenkin agentin tehtävänä on pelaajan turvallisuuden takaamiseksi vaatia tuota pykälää mukaan. Sääntöjen mukaan pelaajaa ei saa myydä RFA-tarjouksen jälkeen vuoteen.

Jos olisin Nashville Predatorsin GM David Poile tai yksi seuran pienen omistajaryhmän jäsenistä, en suostuisi siirtoja estävään pykälään. Tottakai Nashville Predators pitää Shea Weberistä, muuten näin jättimäistä sopimusta ei olisi alunperinkään tehty, mutta organisaation ei kannata rajoittaa omia mahdollisuuksiaan. Kuka tietää, mikä tilanne on 6-7 vuoden päästä?

Pelaaja käytti omia oikeuksiaan ja nyt seuralla on oikeus käyttää omiaan. Shea Weber ei ole koskaan käyttäytynyt epälojaalisella tavalla Predatorsia kohtaan kuin joku joukkueen jättänyt ja sitten vielä pettänyt Alexander Radulov. Silti, tässä on omistajien ja seurajohdon tilaisuus pitää kiinni omista eduistaan. NT- ja NM-pykälästä hyötyy vain ja ainoastaan pelaaja, ei koskaan missään tapauksessa seura. Rick Nashin tapaus oli hyvä esimerkki. Pelaaja, joka halusi päästä seurasta pois, mutta jolla oli pykälä sopimuksessaan, antoi seuralle rajallisen listan joukkueita, joihin hän suostuu muuttamaan. Seuralla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ottaa huono tarjous vastaan.

Toisinpäin New York Rangersin farmijoukkueessa Connecticutin Valaassa pelaa vieläkin kuuden miljoonan taalan vuosipalkalla puolustaja nimeltä Wade Redden, jolla oli sopimuksessaan No Trade-pykälä muihin seuroihin vaihtamisen estämiseksi. NM-pykälää ei ollut ja kun Rangers päätti pienentää palkkakattoaan, se lähetti miehen bussisarjaan. On vaikea tuntea sääliä Reddeniä kohtaan, mutta upporikas seura pitää häntä panttivankina farmisarjassa, koska sillä on siihen varaa.

David Poilella ei ole mitään syytä joutua samaan ikävään tilanteeseen jossa Columbuksen GM Scott Howson oli Rick Nashin lyhyen listan kanssa tai jossa Vancouverin GM Mike Gillis on nyt Roberto Luongon lyhyen listan kanssa.

Nashville on kaikesta päätellen hyvä paikka pelata. Odotan näkeväni Shea Weberin vierailevan Edmontonissa Predatorsin kullanvärisessä paidassa vielä vuosien ajan. Kun pelaaja kirjoittaa nimensä 14-vuoden sopimukseen, hänelle on hyvä muistuttaa, että nyt paikkakunnalla voidaan joutua olemaan tuo 14 vuotta kokonaisuudessaan. On tietenkin olemassa sopimuksia, jotka sisältävät jonkinlaisen muunnoksen NT-pykälästä. Esimerkiksi ei kauppoja ensimmäiseen neljään vuoteen, sen jälkeen seuralla oikeus myydä pelaaja, tai jotain sellaista.

Ei mitään syytä antaa edes Weberille NM-pykälää. Ei mitään henkilökohtaista.

Vain businesstä.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

21 vastausta artikkeliin “Vain businesstä”

 1. Barry kirjoittaa:

  Bongo Semin voi olla todella tärkeä pelaaja Carolinalle, sillä playoffsiin pääsemiseksi tarvitaan hyvää runkosarjaa, ja jos Bongo tekee sen 40 häkkiä, niin sekin riittää. Tietysti hyvä playoffs olisi vielä hienompaa, mutta ensin pitää päästä tanssiin. First things first, kuten Tami sanoisi.

  Vaikka Tuomo Ruutu on Suomessa maailman paras voimahyökkääjä, niin hän ei ole koskaan tehnyt 30 maalia tai 60 pistettä runkosarjassa. Eikä kolmeen viimeiseen kauteen edes 20 maalia. Ja 16 playoff-ottelussa vain yksi maali, joten tarvitaan myös pehmeitä käsiä ja Bongo tuo hyvät vanttuut.

  Wade Reddenin (ja myös muiden) farmiin hautaaminen pitäisi jotenkin säännöissä poistaa. On selvää, että Rangers teki valtavan virheen signatessaan Reddenin moiseen sopimukseen, mutta miksi pitää tuhota pelaajan ura? Eikö Rangersin pitäisi kärsiä virheestään?

  Wade Reddenin pelin taso romahti hänen äitinsä kuoleman jälkeen, se on kaikkien tiedossa, mutta väitän miehen olleen NHL-tasoa edelleen. Eikö olisi mahtunut Columbusiin?

  Mitä Weberin ja muiden pelaajien NT- ja NM-pykäliin tulee, niin olen samaa mieltä Jounin kanssa niiden hankaluudesta seuran kannalta tietyissä tilanteissa. Mutta NM olisi pelastanut Reddenin, Schaeferin, Mogilnyn jne.

  Tämän lisäksi pitää muistaa, että tuosta ehdosta neuvotellaan. Se on rahan arvoinen etu. Se voi olla RFA:lle se jotain palkasta pudottava klausuuli tai UFA:lle se ero, mikä ratkaisee tarjouskisan voiton jollekin. Eli näiden pykälien antamatta jättäminen voi tarkoittaa monessa tapauksessa myös sopimuksen allekirjoituksen unohtamista.

  Tim Thomas on lyhyessä ajassa mokannut maineensa. Vapaassa maassa jokainen voi paskantaa omille lakanoille. Tosin vain idiootit näin tekevät.

 2. YOmomma kirjoittaa:

  Mielenkiintoisia sopimuksia:
  Briere: caphit 6,5 miljoonaa sopimusta kolme vuotta jäljellä. Etupainoitteisen palkanmaksun takia seuraavat palkat ovat 7milj, 3 milj ja 2milj.

  Kipper: cap hit 5,8 milj sopimusta 2 vuotta jäljellä.
  Palkat 5 ja 1,5milj.

  Spezza: cap hit 7milj 3v jäljellä
  Palkat: 8, 5, 4

  Kovalchuk: cap hit 6,6 milj ja sopimusta jäljellä 2025 asti.
  Kovyn palkka on ollut kilpailukykyinen edelliset kaksi kautta (6milj), mutta se nousee nyt seuraavaksi kuudeksi vuodeksi 11miljoonaan.
  Paperilla devilsin huono taloustilanne, kovyn alhainen caphit ja palkkalattian nousu näyttää huonolta. Devilsin on jostain taiottava rahaa, koska yli puolet joukkueen hyökkääjistä on vapaita tai rajoitettuja agentteja ensi kauden jälkeen. Tänä kesänä vapaat agentit ansaitsivat 150% siitä mitä heidän olisi kuulunut ansaita. Devilsillä ei ole varaa vastata tälläsiin tarjouksiin.

  Mikko Koivun palkka 35-vuotiaana 9 miljoonaa.

  ps. Luin pari päivää sitte, että Vishnovsky olis riitauttanu oman treidin vedoten siihen, että hänellä oli NM pykälä sopimuksessaan. postatkaa jos tiiätte

 3. KK kirjoittaa:

  Carolina on yksi viimeisistä seuroista joihin olisi odottanut Seminin päätyvän joten mitenhän tuossa käy. Miten sopeutuu venäläinen diiva jatkuvuutta korostavaan perheseuraan joka on aina ollut tunnettu hyvistä joukkuepelaajistaan? Entä Amerikan Vammalaan, Raleigh:n kaupunkiin? Veikkaan tässä että huonosti käy.

  Thomasin arvostus on rapisemassa aika lujaa. Hiukan eri mieltä siitä että jokaisen mielipidettä tulee kunnioittaa.

 4. Matti kirjoittaa:

  Olipas raskasta lukea näin huonoa suomea näin pitkä pätkä.

 5. Neloskentän kädetön luiskaotsa kirjoittaa:

  Mutta näin hyvää NHL:ää ois voinut lukea pitempäänkin. 😉

 6. Pertti kirjoittaa:

  Jokainen maailman kieli on tietyssä määrin toisteista. Esimerkiksi englanti on sitä jopa noin viisikymmenprosenttisesti. Toiste tarkoittaa tässä semantiikan tapauksessa, että ymmärrämme sanoman vaikka puolet lauseesta olisi lukukelvotonta. Minulle, normaalina ihmisenä, ei tuottanut minkäänlaista vaivaa ymmärtää edellä lukemaani.

 7. Barry kirjoittaa:

  KK: Raleigh USA:n Vammala? Hmm. Onko mahdollista saada lisäinfoa, kun on päässyt menemään ohi? Tosin en ole Vammalassa käynyt.

  Tampa, Sunrise/Fort Lauderdale, St. Louis, Anaheim, Pittsburgh, St. Paul, Buffalo ja Glendale taitavat olla NHL-paikkakunnista pienempiä. Koko USA:n kaupungeista Raleigh on 42. suurin ja myös nopeimmin kasvava kaupunki.

  Asukkailla koko maan kolmanneksi eniten yliopistoarvosanoja per capita koko maassa. Yliopistoja, bisneksiä, museoita jne. riittäää.

  Ilmasto on subtrooppinen, mutta hurrikaanit eivät nyt niin paljon ole tuhojaan tehnyt.

  Mutta täytynee käydä Vammalassa, mikäli vertaus osuu kohdalleen.

  Ja kun ollaan reippaasti hokiaiheesta sivussa, niin mainitaan nyt San Josen Douglas Murrayn pitävän hyvänä Elintään. Siis Tiger Woodsin ex-vaimo Elin Nordgrenia. Jos iso ruotsalainen pystyy täyttämään Tigerin jättämän aukon, niin hänen ei tarvitse enää pyytää palkkaa tappiin saakka. Elinin talous on eron jälkeen elinvoimainen.

 8. KK kirjoittaa:

  Barry: Tuomo Ruutu on verrannut Raleigh:ia Vammalaan. En tiedä mihin vertaus perustuu, mutta se oli joskus niin huvittava, että päätin toistaa sen. Olisikohan viitannut jääkiekon asemaan Raleighissa vrt. lentopallon asemaan Vammalassa?

 9. smakela kirjoittaa:

  @Matti , miks luit?! Jos oli huonoo tsettii ni olisit heivannut ittes muualle!

 10. nhl-jäbä kirjoittaa:

  no niin..meikäki pistää omii näkemyksii kesän nhl-uutisista..

  ehkä elämäni hienoin kesän taalakaukaloiden uutinen ,ett preds piti weberistä kii,rinne ei jäännyt yksin..suterin menetys ei tuntunut missään..shean (maailman parhaan pakin) soppari nykymittapuussa toki järetön, mut huikeeta ettei päätyny phillyyn silti..nehän kalastivat jo joitakin vuosia sitten hartnellin

  toiseksi mahtavin uutinen on se ett nyt saahaan ericiin vauhtia, ku velipoika jordan tulee “näyttämään” millä tavoin pelataan loppuun asti joka matsi..kapteeni tai ei mutta,oon sanonut jo sen mielessäni joitakin vuosia, ett jordan pelannut paremmin ku sc:n voittanut isoveli carolinassa..jääaikoja, ku seuraatte

  kolmas uutinen joka tiest vieläki hämmästyttää mut nytkö sitten väheni kertalaakista jokisen ja ruudun peliajat kallispalkkaisen seminin tultua viemään yhen profiilipelaajan paikan ykkösyvstä ja kahesta ekasta hyökkäävästä kentästä..taitava toki ku mikä tää alex semin,jos tulee tynkäkausi nii silloin vois kuvitella a.seminin olevan korkealla eri mittareilla katottuna

  parise mielestäni kesän paras seurasiirtopelaaja
  nash ei tule olemaan voimavara new yorkin valoissa

 11. Eemeli kirjoittaa:

  Carolinassa oli opittu Kaberlesta sen verran, että Semin sai vain vuoden lapun. Tuo vuoden sopimus on melko riskitön, Seminin on pakko pelata hyvin.

  Mielenkiintoista olisi tietää paljonko Nashville tarjosi Shea Weberille ennen Flyersin tarjousta.

  Söin tänään aivan kamalan makuista ruokaa ja sitä oli aivan liian paljon. Pakko oli silti syödä aivan kaikki, kun se oli aivan ilmaista. Olipas raskasta.

 12. Keijo kirjoittaa:

  Matti, suksi kuuseen. Sun kaltaisten kukkahattusetien kommentteja ei tarvita tällä palstalla. Jos muutamat kirjoitus- tai ulkoasuvirheet häiritsevät et oikein osaa keskittyä olennaiseen, mikä tässä tapauksessa on NHL:n asiantuntevimman suomalaiskirjoittajan meille suoma näkemys ajankohtaisista aiheista.
  Kiitos Jounille jälleen kesää piristävistä postauksista.

 13. Stallone kirjoittaa:

  Tervetuloa laadukkaan NHL – blogin pariin Matti. Täällä käydään vähän tasokkaampaa keskustelua kuin mihin muualla on ehkä totuttu. Turha nostaa kissaa pöydälle asiasta josta et tuon enempää jaksa edes kertoa. Kritiikkisi ei ollut kovin rakentavaa. Ei muuta.
  Paitsi että odotin Seminille vähintään kolmen vuoden sopimusta. Ei 7 miljoonaa yhdestä kaudesta ole niin paha summa kun verrattaan vaikka Pariseen.
  Niin, olisiko raha sittenkin ollut se tekijä mikä sai Elinin, (Elimen?, Matti, miten tuo nimi taipuu?) valitsemaan Murrayn jonkun Örebrolaisen palomiehen sijasta…

 14. Bob Saget kirjoittaa:

  Tota, joo.

  Oon tätä blogia muutaman vuoden lueskellut. Ihan pakko kommentoida kun täällä tästä blogin tasosta on kommentoitu. Mielestäni Jounin blogi on asiantuntevaa ja sisältää paljon juttuja, joista ei saa tietoa Suomessa tai samanlaista näkemystä ja sisäpiiritietoa.

  Kuitenkin, tykkäsitte Stallone, Keijo, jne. tai ette, niin kieliasuissa ja lauserakenteissa usein olisi jonkinverran kehitettävää. Sitäpaitsi monesti jutut ovat samat kuin mitä löytää TSN:ltä tai muilta Kanadan medioista, vain käännettynä suomeksi ja tämän kyllä huomaa. Sorry to break the news.

  Lyhyesti: asiasisältö on kohdallaan, kirjoitusasussa on aina joskus parantamista.

  Tästä johtuen tai huolimatta luen myös Jounin seuraavan kirjoituksen.

 15. Keijo kirjoittaa:

  Voi Bob voi Bob… Tämä jää nyt tähän, junnu.

 16. Flame kirjoittaa:

  Jos Jouni kestää kritiikin omaa kirjoitteluaan kohtaan, luulisi kommentoijienkin kestävän. Vaikka eipä tuo Matin kritiikki kovin rakentavaa ollut. Eikä nuo Bobin kommentit täysin tuulestatemmattuja ole, mutta ei ne ainakaan omaa lukunautintoa kyllä vähennä ollenkaan.

  Sanotaan nyt jotain kiekkoon liittyvääkin; liikaa rahaa Seminille, mutta Carolinan onneksi vain vuoden sopimus. Doanin palkkapyyntö on ihan naurettava, jos huhut neljän vuoden ja $30 miljoonan vaatimuksista pitää paikkansa. Toivon hartaasti, ettei kukaan maksa.

 17. KK kirjoittaa:

  “Kuitenkin, tykkäsitte Stallone, Keijo, jne. tai ette, niin kieliasuissa ja lauserakenteissa usein olisi jonkinverran kehitettävää. Sitäpaitsi monesti jutut ovat samat kuin mitä löytää TSN:ltä tai muilta Kanadan medioista, vain käännettynä suomeksi ja tämän kyllä huomaa. Sorry to break the news.”

  Vielä kun olisi joitain uutisia. Näitä samoja kritiikkejä on tullut vuosien mittaan aina silloin tällöin ja vastaus on aina ollut sama: blogin pitäjä on asunut pitkään Kanadassa ja asuu edelleenkin joten kieli ei mitenkään voi olla täydellistä. Kumma että tuollaisesta pitää valittaa, luulisi että asia on tärkein. Kanadan medioista käännettyjä juttuja ei taas Suomen medioissa esiinny niin paljon että tämän(kään) voisi nähdä ongelmana. Päinvastoin, sopii erittäin hyvin että joku kääntää jutut omasta puolesta.

  Ei ole niin ettei kritiikkiä saisi antaa, mutta jos se on tuon Matin tasoa, niin ei kannata ihmetellä jos pitkäaikaiset lukijat hermostuvat. Itse olen vielä melkoinen kielipoliisi enkä ole ikinä ajatellut että onpa huonoa suomea.

 18. nhl-jäbä kirjoittaa:

  Matti : luetko ikinä valtamedioiden leipätekstejä entä niiden urheiluotsakkeita..niin huomaisit räikeitä asiavirheitä,kieliasuvirheitä..niitä tuntuu olevan viikottain..j.nieminen joka on blogisti,eikä mikään scuuppitoimittaja jää aika paljon näissä virheissään jälkeen,mietippä mitä,mistä ja minkä tiimoilta olet tullut tänne avautumaaan

  tekisi mieleni mailata sulle ne saitit joissa näitä huomannut,täällä kun ei saa mainostaa eikä haukkua mitään julkisesti..
  luulen, että promillen verran pysyttelee palautteesi takana..ne muut nautimme ammattilais insidesta ja faktoista

 19. 38nc kirjoittaa:

  Ensin off-hockey kommentit…

  Jounin kieliasu on ihan passeli tänne. Printissä pistäisi silmään, mutta blogina menee hyvin läpi. Mitä tulee juttujen referointiin muualta, niin avatkaapa, mikä tahansa lehti ja huomaatte, että suurin osa jutuista on tavalla tai toisella referoitu. Harva juttu todella perustuu siihen, että toimittaja olisi ollut paikan päällä tai haastatellut suoraan asianomaista. Jutut perustuvat tiedonkeruuseen ja sitten sen kerätyn tiedon referointiin ja yhdistelyyn. Niin Jounillakin, samoja juttuja kuin Jouni ei juuri koskaan saa yhdestä lähteestä oikeen mitenkään eli Jouni helpottaa elämääni tällä saralla pirusti. Voin keskittyä pariin laadukkaaseen blogiin sen sijaan, että lukisin kaikkea.

  Ja sit hokiin…

  Kovin on aina naurattanut tämä strictly business argumentointi pelaajien ja/tai seuran osalta. Se on vähän kuin keskustelun natsikortti, kun tämä on lyöty pöytään, voidaan kaikki muu keskustelu lopettaa, koska bisnestähän tää vaan on. Nyt en ole varma käyttikö Shea itse tätä, mutta kuitenkin. Sinällään lausuntohan pitää aina paikkansa, mutta pöytään se tulee vasta kun kaikki muut pelit on pelattu ja selitykset käytetty.

  Itse uskon, että Semin-diili on hyvä Carolinalle. Se on johdonmukainen ottaen huomioon pelaajan maineen, kooltaan vastaa kaverin pistetehtailukykyä ja tuo tekojen tasolle seuran vaatimuksen siitä, että pelaamiseen on suhtauduttava vakavasti. Carolinalla on mielestäni koko ajan ollut hyviä 4-6- hyökkääjiä, mutta todellinen maestro on puuttunut, vaikka Skinner voi sellaiseksi kasvaa. Nyt Staal ja Semin nostavat Carolinan mielestäni uudelle tasolle. Vielä kun shutdown osaston saisivat kuntoon.

  Rick di Pietro on kuulemma taas terveenä, eiköhän se kuitenkin ennen tosipelien alkua (joskus tammikuussa?) loukkaannu.

 20. 38nc kirjoittaa:

  Niin ja nykyisin muuten odotan blogin kommentteja melkein yhtä paljon, kuin Jounin uusia tekstejä. Sen verran laadukkaita nämä ovat.

  Kiitos Barry,KK ja muutama muu, olette olennainen osa tämän homman toimivuutta

 21. Jouni Nieminen kirjoittaa:

  Kiitos kaikille kommenteista

  Matti, pyydän anteeksi raskasta ja pitkää lukukokemustasi. Ongelmani on vielä se, että vietän koko elämäni englanninkielisessä ympäristössä. Suomeni muuttuu aina vain huonommaksi. Minulla ei ole edes yhtään suomenkielistä kaveria paikkakunnalla.

  Täällä internetissä saa kirjoittaa pitempiä juttuja ja asiaan saa paneutua syvemmin ja se miellyttää minua. Luojan kiitos täällä ei pakoteta pysymään alle 200 merkin tms. koska kaikki muu tila pitää jättää käytettyjen autojen myyjille ja muille mainostajille.

  Bob Sagetin uutiseen siitä, että NHL-blogin kirjoitukset on yksinkertaisesti käännetty TSN:n urheilukanavalta ja sivuilta on kommentoitava.

  Hyvä muistaa, että kanadalainen NHL-media toimii vähän eri pohjalta kuin minä tässä yksin. TSN käyttää satoja miljoonia taaloja NHL-uutisointiin monen kymmenen täyspäiväisen ja hyväpalkkaisen toimittajan voimin. Jokaikinen NHL-uutinen ilmestyy jossain muodossa TSN:lle.

  Siksi on täysin mahdollista, että joku uutinen, jota täällä olen kommentoinut on ollut TSN:llä. Sen lisäksi sitä samaa uutista on käsitelty kymmenissä muissa paikoissa. Yleensä yritän laittaa tekstiin maininnan jos idea tai tieto on saatu tämäntapaisesta lähteestä.

  Mitenkään valittamatta on hyvä muistaa, että NHL-blogia tehdään hyvin pienellä budjetilla sivuhommana ja harrastuksena. Jokainen matka, josta täällä on raportoitu (Pittsburgh, Detroit, Tampa, Vancouver, LA, Calgary, Winnipeg, jne.) on maksettu kirjoittajan omasta lompakosta. Olen ollut neljä kertaa Stanley Cup-finaaleissa takuuvarmasti ainoana paikallaolleena toimittajana, joka on maksanut itse matkansa.

  Kiitos nimimerkille 38nc:lle ja muille tämän asian ymmärtämisestä. Yhdellä jätkällä ei ole mitään mahdollisuutta olla tänään Edmontonissa, huomenna New Yorkissa Rangersin harjoituksissa ja ylihuomenna LA:ssä Darryl Sutteria haastattelemassa. Siksi on pakko tukeutua muihin lähteisiin kun ei itse pääse aina paikalle.

  Hyvä, että suurin osa ymmärtää realiteetit. Voi olla, että tulevaisuudessa itselleni tulee mahdollisuus tehdä NHL-kirjoittamista paremmin resurssein ja paremmalla ajalla, mutta ei vielä.

  Tunnen olevani hyvässä seurassa kun blogille pienen kritiikin jättänyt nimimerkki saa heti monta vastalausetta osakseen. Aika harvinaista.

  Olen monta kertaa sanonut tämän olevan ainoan blogin, jossa kommenttien taso ylittää monta kertaa postauksen tason.

  Kannustavista kommenteista saa intoa kirjoittamiseen, niistä kiitos. Olen yllätyksekseni törmännyt NHL-pukukopeissa muutamaan pelaajaan, jotka ovat ilmoittautuneet blogin ystäviksi.