Onko Hockeytown kuolemassa?

| Julkaistu 9. 7. 2012 17:56

Detroit Red Wingsin kannattajien itseluottamus on murenemassa. Onko huonoa kesää viettävä Red Wings tulemassa ikuiselta näyttäneen huippuaikansa päähän? Minnesota Wildin kassakoneet käyvät iloisesti. Chuck Fletcher astumassa esiin isänsä varjosta. Vaikuttaako NHL-Insidereitten tyly arvio Alexander Seminin arvoon UFA-markkinoilla? Mitä Nashville Predatorsin tulisi tehdä Shea Weberin kanssa? Aloitetaan taas uusi kesäinen NHL-viikko sekalaisella kokoelmalla kommentteja ja poimintoja.
– – –

NHL-kesä ei ole ollut kovin hyvä Detroit Red Wingsille. Wings näyttää pysyvän ikuisesti huipulla. Aina sadan pisteen runkosarja, viime kaudellakin vielä 102. 12 perättäistä sadan pisteen kautta jo. Onko NHL:n Original 6-punakoneen huippuaika tulossa päätökseensä?

Kapteeni Nicklas Lidströmin lopettaminen oli kova isku punasiiville. Sitä ennen jo Brad Stuartin siirto ja sitä ennen Brian Rafalskin lopettaminen. Jiri Hudler otti isot rahat Calgarystä. Pienikokoinen Hudler ei näyttänyt olleen valmentaja Mike Babcockin suosikkeja Detroitissa, mutta hän oli silti mies, joka pystyy tekemään 25 maalia kaudessa. Hyvä top-4 pakki Brad Stuart vaihdettiin hänen toivekohteeseensa San Jose Sharksiin. Stuart aloitti NHL-uransa San Josessa ja hänen perheensä asuu yhä paikkakunnalla.

Näyttää vahvasti siltä, että Lidströmin hyvä kompis Tomas Holmström on myös päättämässä menestyksekästä NHL-uraansa vaikkei virallista ilmoitusta ole vielä tullut. Homer on UFA, ilman sopimusta.

Hiljainen kesä Detroitissa. Red Wingsin suurin hankinta toistaiseksi on ollut Tom Renneyn kaappaaminen Mike Babcockin avuksi. Jotkut uskovat Babcockin maineen vaativana ja kovana valmentajana pitävän vapaita agentteja loitolla Detroitista. Outo ajatus, sillä juuri kova työ ja vaativa valmennus ovat tärkeimpiä syitä Wingsin menestyksen takana.

Ryan Suterin liittyminen Red Wingsin puolustukseen näytti luonnollisimmalta ratkaisulta, mutta niin ei käynyt.

Ken Holland on NHL:n paras GM. Hän keksii vielä jotain. Kovia aikoja Red Wingsin kannattajille, jotka ovat tottuneet varmaan menestykseen joka vuosi. Kärsivällisyyttä.

Holland sanoi Detroit Free Pressin Mitch Albomille olevansa pettynyt tähän kesään, “mutta vapaita agentteja on myös vuonna 2013, 2014 ja 2015.”

– – –

Minnesota Wildin tulevaa kautta odotetaan innolla. Wildin on seuraavaksi todistettava jäällä olevansa suurten rahojen arvoinen joukkue. Seuran raportoidaan myyneen jo 1500 uutta kausikorttia keskiviikon jälkeen joukkueen ilmoitettua Zach Parisen ja Ryan Suterin megasopimuksista. Useat uusista kausikorttilaisista ovat vielä lunastaneet lippuja kalleimmille paikoille Pioneer Pressin mukaan. Seuran oma jäähallissa sijaitseva kauppa on myynyt yli 200 kaverusten nimillä varustettua pelipaitaa. Jääkiekkopaitojen myynti on yleensä hyvin hiljaista heinäkuun alussa.

– – –

Wildin GM Chuck Fletcher teki mainetta itselleen Parisen ja Suterin kaappauksella. Tähän mennessä Chuck oli parhaiten tunnettu legendaarisen NHL-manageri Cliff Fletcherin poikana. Vanhempi Fletcher teki joitakin NHL-historian hurjimmista pelaajakaupoista. Hän esimerkiksi hankki Doug Gilmourin joukkueeseensa kahdesti.

Calgary Flamesin managerina aina tyylikäs “The Silver Fox” hankki Gilmourin ensin Calgaryyn useita pelaajia sisältäneessä pelaajakaupassa tämän jouduttua kiusallisiin vaikeuksiin kaukalon ulkopuolella.

Hurjin Cliff Fletcherin tekemistä kaupoista oli NHL-historian suurin pelaajakauppa tammikuussa 1992. Doug Gilmour oli jättänyt Calgary Flamesin sopimusriitojen vuoksi uuden vuoden aattona pelatun ottelun jälkeen. Nyt Toronton Maple Leafsin managerina toiminut Fletcher ryhtyi nopeasti neuvottelemaan Flames GM Doug Risebroughn kanssa ja vain tunteja myöhemmin uskomaton kymmenen pelaajan pelaajakauppa oli valmis.

Torontossa Maple Leafsin fanit olivat innoissaan, Calgaryssä taas huomattiin aika pian, että Flames oli tullut tehneeksi historiallisen surkean pelaajakaupan. Calgary sai kaupassa Gary Leemanin, Michel Petitn, Jeff Reesen, Craig Beruben ja Alexander Godynyukin. Maple Leafs sai Doug Gilmourin, Jamie Macounin, Ric Nattressin, Rick Wamsleyn ja Kent Mandervillen. Tuollaisia monen pelaajan kauppoja ei palkkakattoNHL:ssä enää nähdä.

Cliff Fletcher oli manageri, joka hankki Dave Andreychukin Torontoon ja palkkasi Pat Burnsin valmentajaksi. Hän teki paljon kauppoja epäröimättä ja pelkäämättä. Jokainen siirto ei ollut onnistunut jälkeenpäin katsottuna, kuten Brett Hullin kauppa pois Calgarystä. Jotkut kaupoista eivät olleet suosittuja kuin vasta myöhemmin kuten Wendel Clarkin vaihto Quebeciin Mats Sundinia vastaan.

Fletcher aloitti uransa Montreal Canadiensin scouttina vuonna 1956. Hänet palkkasi tehtävään kaikkien aikojen paras NHL manageri Sam Pollock. Fletcher aloitti NHL-managerina Atlantassa ja muutti seuran kanssa Calgaryyn. Hän oli mies kovatasoisten 1980-luvun Flames-joukkueitten takana. Ensimmäinen GM, joka toi pelaajan rautaesiripun takaa Neuvostoliitosta. Sergei Priakin laskeutui Calgaryn kansainväliselle lentokentälle keväällä 1989 vastaanottaen albertalaisen tavan mukaan valkoisen cowboy-hatun.

Nyt Silver Foxin poika on ottamassa askelia legendaarisen HHOF-isän jalanjäljissä.

Star Tribunen Michael Russo kirjoitti lukemisenarvoisen jutun Suter/Parise kaappauksen viimeisistä 72 tunnista. Zach Parisen agentti Wade Arnott vastaanotti kahdeksan puhelua NHL-seuroilta UFA-markkinoitten viiden ensimmäisen minuutin aikana. Ensimmäisen päivän aikana 20 joukkuetta teki kyselyjä, heistä 17 teki virallisen sopimustarjouksen.

Raporttien mukaan Philadelphia Flyers tarjosi $110 miljoonan sopimusta Pariselle, joka lopulta otti vähemmän kuin mitä Minnesota alunperin tarjosi, jotta sopimus olisi identtinen Suterin diilin kanssa.

Suter ja Parise pitävät ensimmäisen virallisen mediatilaisuutensa tänään Minnesotassa. Sitä voi varmaankin seurata livenä netistä Wildin omilta sivuilta.

– – –

Jääkiekkomielessä suurella mielenkiinnolla seuraan ensi kaudella kahden Minnesota Wild-pelaajan kautta. Dany Heatley on parin viime kauden ajan näyttänyt menettäneen ainakin yhden potkun luistelustaan, joka ei sitä ennenkään ollut huippuluokkaa. Laukaus lähtee yhä hyvin, mutta paikkoja ei tule huonontuneen liikkuvuuden vuoksi kuten ennen.

Mikael Granlundin tulokaskausi jää Minnesotassa huippuhankintojen varjoon, mikä voi olla mielestäni hyvä asia. Parempi päästä opettelemaan pohjoisamerikkalaista ammattilaisjääkiekkoa ilman suurimpia paineita ja huomiota.

Wildilla on ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana joukko lupaavia ja lähes NHL-valmiita prospekteja Granlundin lisäksi, kuten Jonas Brodin, Charlie Coyle ja Jason Zucker.

– – –

Toinen mielenkiintoinen suomalaistulokas NHL:ssä alkavalla kaudella on Anaheim Ducksin puolustaja Sami Vatanen. Pienikokoinen puolustaja, joka on tehnyt kovia pisteitä SM-liigassa. Allekirjoittaneelle tuttu pelaaja vain television välityksellä junnujen MM-kisoista.

Odotukset Vatasen suhteen näyttävät olevan korkealla. Teemu Selänne kertoi tenniskentällä Ilta-Sanomien Eetu Ampujalle uskovansa, että Ducks antoi Lubomir Visnovskyn New Yorkiin tehdäkseen tilaa “lähinnä Sami Vatasen sisääntulon kautta.”

– – –

On huvittavaa uskoa, että TSN:n studion Marc Crawfordin ja Pierre McGuiren UFA Frenzy-ohjelmassa viime sunnuntaina antamat tylyt arviot Alexander Seministä vaikuttaisivat negatiivisesti taitavan laitahyökkääjän arvoon vapaa-agenttimarkkinoilla. Seminin agentti “Rutinoff” on haastatteluissa uhannut harkita jopa oikeudella ja pelännyt NHL-Insidereitten mielipiteitten vaikuttavan faneihin, joita omistajat taas kuuntelevat pelaajille miljooniaan antaessaan.

Jos ylipäätään ymmärrän yhtään mitään NHL-organisaatioitten pro scouting-toiminnasta, pelaajien taustoja selvitetään paljon tarkemmin kuin heinäkuun ensimmäisen UFA-spesiaalin kautta ennenkuin heidän suuntaansa ryhdytään heittelemään rahasäkkejä. Alex Seminin päivittäinen tapa toimia ammattilaisjääkiekkoilijana on tutkittu jo paljon aikaisemmin. Seurat, jotka mahdollisesti haluavat tämän maineensa perusteella usein omaa ohjelmaansa noudattavan taiteilijan kokoonpanoonsa ovat päätöksensä tehneet jo aikoja sitten.

Carolina Hurricanesin GM Jim Rutherford on jo julkisesti kommentoinut, ettei hän haluaisi sitoutua Seminiin pitkäaikaisella sopimuksella. “Emme haluaisi sitoutua mihinkään, koska olemme kaikki kuulleet tarinoita hänestä. Pidämme hänen taidoistaan,” sanoi Rutherford Newsobserver.comille. Canes voisi hänen mukaansa harkita Seminin ottamista vuodeksi tutustuakseen tähän ja nähdäkseen, onko syytä tehdä pitempiaikainen sopimus.

– – –

Marc Crawford oli muutaman NHL-seuran valmentajahaastatteluissa mukana tänä kesänä. Edmonton Oilers haastatteli häntä kahdesti. Washington Capitalsin valmentajanvalinnassakin hänen väitetään olleen mukana. Stanley Cupin Coloradossa voittanut valmentaja jatkaa ensi kaudella Sveitsin Zurichissä.

Pierre McGuire oli viime kaudella hyvin lähellä tulla valituksi Montreal Canadiensin GM-valinnoissa. Pierre vietti tämän viikon täällä Edmontonissa katsoen The Brick-turnaukseen Connecticut Yankees-joukkueessa osallistuneen poikansa pelejä.

– – –

Mikko Koivu on varmasti yksi pelaaja, jonka peli hyötyy Minnesota Wildin uudistumisesta. Toinen pelaaja, joka tulee mieleen on sentteri Kyle Brodziak, joka voidaan roolittaa hänelle parhaiten sopivaan paikkaan kolmosketjun sentteriksi. Vähän samaan tapaan kuin todellinen joukkuepelaaja Jarret Stoll teki Los Angeles Kingsissä.

Vain playoffpaikka kelpaa nyt Wildille. Kahdeksan parhaan joukkoon pääsy lännessä on kova tehtävä. Kuten LA Kings osoitti, kahdeksanneksi pääsy riittää.

Vähemmän huomiota saanut Wildin tekemä hankinta oli kevyen raskaansarjan kovanaama ja todellinen aloitusässä (voittoprosentti 58.9% viime kaudella) Zenon Konopka. Wild hankki vapailta markkinoilta myös nopean Torrey Mitchellin.

– – –

Minnesota Wildin omistaja Craig Leopoldin toiminta ihmetyttää hieman allekirjoittanutta. Nashville Predatorsin omistajana hän väitti menettäneensä $70 miljoonaa joukkueen tappiollisen toiminnan vuoksi. Silti hän kieltäytyi myymästä seuraa kanadalaiselle Jim Balsillielle tarjotusta $220 miljoonan summasta, jotta Balsillie olisi voinut siirtää sen paremmille markkinoille Kanadaan. Preds myytiin lopulta rahamiesryhmälle, johon kuului nykyisin kaltereitten takaa aamunsa aloittava hämärämies Boots Del Biaggio.

Leipold raportoi Wildin tuottaneen $2o miljoonaa tappiota viime kaudella. Nyt hän maksaa pelkästään kahdelle uudelle pelaajalle enemmän kuin tuon summan ensi ja seuraavan kauden pelaamisesta ja työsulun sattuessa pelaamattomuudesta. Mistä tuo raha tulee? Paitoja ja pääsylippuja saa myydä vielä paljon lisää ennenkuin päästään kymmeniin miljooniin.

Onko Craig Leipold NHL-historian huonoin omistaja vai valehteleeko hän?

Tällaiset asiat tulevat varmasti esiin NHLPA:n ja liigan neuvotteluissa. Osa NHL-joukkueista menestyy todella hyvin, osa todella huonosti ja ehkä yksi kolmannes on vain ok. Omistajat eivät mielellään kerro edes toisilleen NHL-seurojensa tuottoja. Miten pelaajille tuleva osuus voidaan laskea varmuudella?

Pelaajat eivät halua suostua pudottamaan omaa osuuttansa 50%:iin, UFA-ikää 28:aan tai suostumaan sopimusten maksimipituuksien lyhentämiseen 5-7 vuotisiksi. Kompromissit löytynevät jostain välimaastosta.

Paljon puhutut escrow-maksut ovat olleet viime aikoina pelkästään plussan puolella pelaajille. NHL-pelaajat saavat noin 12 prosenttia takaisin lokakuun 15. päivänä viime kauden tuloistaan, koska liiga tuotti voittoa. Escrow on vähänkuin ylimääräinen tulovero – jos maksoit liikaa, saat palautusta. Kyse on aika isoista summista.

– – –

Mitä Nashville Predatorsin tulisi tehdä Shea Weberillä? Predatorsin GM David Poile pelasi upporikasta ja rutiköyhää uskoen, että Nashvillen joukkue voisi parhaimmillaan päästä pitkälle playoffseissa. Siksi hän ei kaupannut UFA:ksi heinäkuun 1. tullutta puolustaja Ryan Suteria. Lopuksi Suter pääsi menemään, eikä Preds saanut minkäänlaista korvausta.

Tulisiko Predsin nyt tehdä mahdollisimman suuri tarjous Weberille mahdollisimman pian vai myydä tämä pois? Jonathan Quick ja Sidney Crosby tekivät jo pitkät jatkosopimukset, vaikka he eivät ole vielä vapaita agentteja. Zach Parise ja Ryan Suter tekivät 13-vuoden sopimukset. Kannattaako Shea Weberin varmistaa tulevaisuutensa – tai toisinpäin kannattaako Predatorsin varmistaa oma tulevaisuutensa – tekemällä pitkä megasupersopimus nyt, ennenkuin uusi työehtosopimus ehkä kieltää tai ainakin rajoittaa sopimusten maksimipituuksia?

NHL:n kieltämä ensimmäinen Ilja Kovalchukin sopimustarjous asetti rajat pitkille sopimuksille. 26-vuotias Weber voisi nyt tehdä 13-14 vuoden sopimuksen varmistaakseen elämänsä 40-vuotiaaksi. New York Postin aina valpas toimittaja Larry Brooks kirjoitti viikonloppuna, ettei Weberin kannata tehdä yhden vuoden RFA-sopimusta, koska sääntöjen mahdollisesti muuttuessa vuoden vaihteessa hän voisi menettää miljoonia.

Larryn mielestä Shea Weberillä ja Predatorsilla on vain kaksi vaihtoehtoa. Joko tehdä pitkä ja rahakas sopimus samantien. 14 vuotta ja $112-$119 miljoonaa, jyrkästi etupainoitteisena. Tai tehdä todella iso pelaajakauppa.

En halua epäonnea Nashville Predatorsille ja seuran tyylikkäälle GM David Poilelle, mutta olisi tosi jännittävää nähdä sääntöjen sallima, mutta ilkeä RFA-tarjous Shea Weberistä jonkin toisen seuran tekemänä. Poile on ilmoittanut Predsin tarjoavan saman kaikissa tapauksissa, mutta jos tarjous olisi vain yksivuotinen ja Nashville tarjoaisi saman, Weber ja Predators olisi ensi kesänä samassa tilanteessa kuin Suter oli tänä kesänä.

Edmontonissa yllättävän moni on sitä mieltä, että Oilersin pitäisi tehdä tuo “offer sheet”. Kompensaationa menetettäisiin ykkösvarauksia, jotka tässä tilanteessa on jo varaakin menettää.

Predatorsin on pakko pitää tähtipakkinsa tarjoamalla kuu ja taivas 14 vuodeksi nyt. Muuten koko seuran voi käydä huonosti.

– – –

Paljon hyviä vapaita agentteja vielä markkinoilla. Tässä täydellinen lista erinomaiselta capgeek.com sivustolta. 38-vuotias Jason Blake saattaa ola pelannut viimeisen pelinsä NHL:ssä. Listalla on muutama muukin nimi, joitten lopettamisilmoitus tullee lähiaikoina.

Listalla on 23-vuotiaan Angelo Espositon nimi. Esposito on juuri päättänyt kolmen vuoden tulokassopimuksensa, jonka isoja NHL-rahoja hän ei koskaan päässyt kuittaamaan. Esposito oli pelaaja, joka teki 16-vuotiaana hurjia pisteitä Quebecin junnuliigassa ja hänestä odotettin NHL-ykkösvarausta. Pittsburgh Penguins varasi kesän 2007 draftissä 1. kierroksella (20.) Esposito ei ole koskaan pelannut NHL-ottelua eikä todennäköisesti koskaan pelaakaan. Hänen nimensä mainittiin monta kertaa varaustilaisuutta ennen kun joku halusi sanoa varoittavia sanoja todella kovista 16-vuotiaana tehdyistä kausista junnukiekossa.

– – –

Yksi Pittsburghissä pidetyssä varaustilaisuudessa tapahtuneista, jota en ehtinyt blogilla mainitsemaan oli New York Islandersin tarjous antaa kaikki draftin varausoikeutensa vaihdossa Columbus Blue Jacketsin omistamaan koko tilaisuuden kakkosvarausoikeuteen.

Jacketsin GM Scott Howson ei suostunut vaihtamaan oikeuttaan, jolla seura varasi erittäin lahjakkaan puolustaja Ryan Murrayn. Tämän vuoden pelaajasato, kuten tunnettua, ei aivan muutamaa huippunimeä lukuunottamatta ollut kovin hyvä. Ilmeisesti Islandersin aikomuksena oli nimenomaan varata Murray, sillä seura varasi puolustajapelaajan kaikilla seitsemällä varausoikeudellaan. Islandersin ykkösvaraus, 4. sijalla otettu Edmonton Oil Kingsin Griffin Reinhart voi osoittautua yhdeksi vuosikerran parhaista pelaajista tulevaisuudessa.

Islandersin seitsemän varausoikeutta olivat 4, 34, 65, 103, 125, 155 ja 185. Olisiko Howsonin kannattanut vaihtaa kakkosvaraus noihin?

Mielestäni ei, etenkin huonotasoisessa draftissä. Erikoinen idea, joka ilmeisesti oli tullut Islandersin omistaja Charles Wangiltä, jolla on tapana työntää nokkansa jääkiekkopuolen asioihin usein ja kohtalokkain seurauksin. Mitä ajattelisit omistajasta, jos olisit seuran palkoilla koko vuoden täysipäiväisesti pelaajia tarkkaillut scoutti? Yhdellä mielijohteella tehdään tyhjäksi koko scouttiryhmän työ.

– – –

Edmonton Oilersin uutta päävalmentaja Ralph Kruegeria koskevissa kehuissa nostetaan usein esiin Torinon talviolympialaisissa pelattu ottelu, jossa Gruegerin valmentama Sveitsi voitti Kanadan maalein 2-0. Pat Quinn antoi tunnustusta sanoen Sveitsin pelanneen kanadalaisemmin kuin Kanada itse. Oliko tuo peli täydellistä kuolleen kiekon tuhkehdutustrappiä pelanneen Sveitsin hyvyyttä ja Kruegerin valmennusneroutta vai Kanadan huonoutta?

Mielenkiintoinen mies tämä Manitobassa syntynyt ja kasvanut, 30 vuotta Keski-Euroopassa viettänyt Oilersin seurahistorian kymmenes päävalmentaja. Pelaajana hän ehti pelata 45 ottelua Länsi-Saksan maajoukkueessa. Poika Justin Krueger pelasi viime kauden AHL:ssä puolustajana ja on pelannut MM-kisoissa Saksan joukkueessa.

Viime kaudella Tom Renneyn apulaisena Ralph Kruegerin tehtävänä oli huolehtia ylivoimapelistä. Öljyn ylivoima nousi liigan kolmanneksi parhaaksi 20.6% onnistumisprosentilla oltuaan edellisellä kaudella 27. sijalla, prosentilla 14.5%.

Onko tämä valmentajan ansiota vai luonnollinen seuraus nuorten taitureitten kuten Taylor Hallin ja Jordan Eberlen kypsymisestä paremmiksi NHL-pelaajiksi? Ryan Nugent-Hopkinsin saaminen laidan viereen johtamaan ylivoimapeliä oli myös temppu, joka ei vaatinut valmentajalta kovin ihmeellistä neroutta. En halua olla kriittinen Oilersin uutta valmentajaa kohtaan, mutta pidän alivoimapeliä enemmän osoituksena valmennuksesta kuin maailman lahjakkaimpien nuorten jääkiekkoilijoitten pelaaman ylivoiman menestystä.

Kruegerillä on ilmeisen erinomaiset taidot motivoida ihmisiä. Hän julkaisi Sveitsissä kirjan nimeltä Team Life, joka oli menestys. Hänelle maksettiin Sveitsissä $30.000 puhepalkkioita kahden tunnin mittaisen motivaatiopuheen pitämisestä paikallisille yritysjohtajille.

– – –

New York Islandersissa John Tavaresin oikealla puolella pelannut P-A Parenteau on yksi UFA-kauden suurista voittajista. 18 maalia ja 67 pistettä viime kaudella tehnyt 29-vuotias rahasti hienosti myöhäisellä läpimurtokaudellaan ja allekirjoitti neljän vuoden, $16M sopimuksen Colorado Avalanchen kanssa.

Pierre-Alexandr on pitkän linjan mies NHL-kiekkoilijana. Anaheim Mighty Ducksin 9. kierroksen varaus (264.) kesän 2001 draftissä. Hän pelasi kuusi ja puoli vuotta AHL:ssä ennenkuin vakiopaikka NHL:ssä löytyi kaudella 2009-10 New York Rangersissä. Islanders olisi halunnut nähdä vielä toisenkin huippukauden Parenteaulta ennenkuin seura olisi halunnut maksaa laiturille saman luokan palkkion, jonka esimerkiksi Boston Buinsin Nathan Horton ja San Jose Sharksin Joe Pavelski saavat.

Avalanche ilmeisesti laittaa P-A:n Matt Duchenen laituriksi. Tai Paul Stastnyn. Parenteau on erittäin hyvä syöttöä ensin ajatteleva pelinrakentaja. 49 syöttöpisteellä ollaan aika korkealla NHL-tilastoissa, aivan Top-10 tuntumassa, sijalla 11 viime kaudella. Hän osaa pelata hyvien pelaajien kanssa todistettavasti ja on monipuolinen kaiken lisäksi, esimerkiksi käyttökelpoinen alivoimatilanteissa.

– – –

New York Islandersin ykkösketjun oikeaan laitaan 20-vuotiaan John Tavaresin ja 28-vuotiaan Matt Moulsonin kaveriksi saatta alkavalla kaudella tulla 30-vuotias Brad Boyes, jonka Isles hankki UFA-markkinoilta yhden vuoden, yhden miljoonan dollarin sopimuksella. Islanders käytti apulaisvalmentaja Doug Weightiä suostuttelemaan Boyesin liittymään joukkueeseen. Weight pelasi puolet kaudesta Boyesin sentterinä St. Louis Bluesissa kaudella 2007-08, jolloin Boyes teki 43 maalia.

Brad Boyes otti tuntuvan palkanalennuksen edellisestä neljän miljoonan dollarin vuosipalkkiostaan saadakseen mahdollisuuden kääntää peliura takaisin oikeaan suuntaan oikeassa joukkueessa ja sopivan valmentajan alaisuudessa. Weight vakuutti Jack Capuanon olevan valmentajan, joka antaa pelaajien pelata omaa peliään omilla vahvuuksillaan. Boyes ei haastattelujensa perusteella ollut oikeassa paikassa Buffalossa valmentaja Lindy Ruffin alaisuudessa.

Doug Weight – yksi kaikkien aikojen parhaista amerikkalaisista NHL-pelaajista, Edmonton Oilersin pitkäaikainen kapteeni – pitää erikoista tuplatitteliä Islandersissa. Apulaisvalmentaja/GM Garth Snown erikoisneuvontantaja.

– – –

Katsellessamme mennyttä NHL-kautta 2011-12 taaksepäin 0n suurin kunnia annettava tietenkin mestareille. Los Angeles Kingsin pelaajat juhlivat koko kesän loordi Stanleyn kanssa. Stanley oli viime viikolla Sloveniassa ja on viikonloppuna laskeutunut kauniiseen Kelownan kaupunkiin Brittiläisessä Kolumbiassa.

Kingsin kauden käännekohta oli Darryl Sutterin palkkaus päävalmentajaksi joulukuussa. Kävin tarkastamassa, mitä blogilla kirjoitettiin asiasta. Tässä pari poimintaa: “Joskus meidän ulkopuolisten on mahdotonta tietää, mitä ihmettä on vialla alisuorittavassa jääkiekkojoukkueessa.” Sekä “Darryl Sutter on valmentaja, joka osaa vaatia parhaan esiin pelaajistaan.”

Ja vielä: “Sutterissa Kings saa valmentajakseen miehen, jonka vaatimukset pelaajilleen ovat ehdottomat. Hyvä nähdä Darryl Sutter taas NHL-valmentajana. Pelaajat tietävät jo etukäteen, että intensiivisyys nousee ihan toiselle tasolle kun murahteleva karjankasvattaja astuu tehtäväänsä.”

“Onko Sutter oikea mies viemään LA Kingsin pitkän jälleenrakennuksen viimeiselle pysäkille saakka? Darryl on tulisieluinen valmentaja, parempi penkin takana kuin managerina. Hän osaa valmentaa, hän osaa saada parhaan irti pelaajistaan.”

– – –

Olisin todella ihmeissäni, jos Roberto Luongo pukisi syksyllä ylleen Chicago Blackhawksin paidan. Canucks ei varmasti halua myydä Robertoa maalivahtia etsivälle pahimmalle vihamiehelleen.

Roberto puhui perjantaina ensimmäisen kerran playoffsien jälkeen julkisesti tilanteestaan. Toimittajat tavoittivat hänet pokeripöydän äärestä Las Vegasista. Florida on edelleen mieluisin päämäärä maalivahdille, joka myöntää, että on aika siirtyä eteenpäin kuuden hienon Vancouver-vuoden jälkeen.

Kysyttäessä Chicagosta ja Hawksin maalilaulu “Chelsea Dagger”:istä Luongo sanoi “pidän laulusta, se on mukaansatempaava. Kuulin sen kerran seitsemän kertaa samassa pelissä.”

– – –

Nobody beats The Brick. Pohjois-Amerikan kovin 10-vuotiaitten jääkiekkoturnaus päättyi sunnuntaina. The Brick-turnaus järjestettiin nyt jo 23. kerran. Kanadan ja USA:n kovimmat 14 tämän ikäluokan joukkuetta pelasivat West Edmonton Mall-ostoskeskuksen kaukalossa varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan yli viikon ajan. Joukkueet olivat turnausta varta vasten koottuja valikoituja ryhmiä ja taso erittäin kova.

Tässä turnauksessa on vuosien varrella nähty paljon tulevaisuuden NHL-pelaajia. Nykyisistä esimerkiksi Jonathan Toews, Steven StamkosJustin Bufyglien, Dion Phaneuf, Jordan Eberle, Travis Zajac, Alex Pietrangelo, Kyle Turris, Erik Johnson, Jay Bouwmeester, Jared Spurgeon, Tyler Ennis, David Booth, Mac Pacioretty, Dany Heatley, Matt Carle ja Ryan Nugent-Hopkins kävivät Edmontonin kesäturnauksessa 10-vuotiaina. Phaneuf, Spurgeon, Ennis ja Bouwmeester pelasivat Albertan parhaista ikäluokan pelaajista kootussa isäntäjoukkueessa kotikaupungissaan.

Esimerkiksi tämän vuoden Team Brick Alberta koottiin jo huhtikuun alussa. Pelaajia scoutattiin valintaleireillä, joita järjestettiin Edmontonissa, Red Deerissä ja Calgaryssä läpi talven ja kevään. Lopullinen joukkue kävi turnauksissa Saskatchewanin Reginassa ja Los Angelesissa ennen pääturnausta. Team Brick ei selvinnyt finaaleihin.

Kaikista uskomattomin ja harvinaisin lukuisista The Brick-tarinoista on tarina neljästä Brittiläisen Kolumbian pojasta, jotka kävivät voittamassa turnauksen kesällä 1995 Vancouver Pacific Vipers-nimisen joukkueensa kanssa. 15 vuotta myöhemmin samat neljä “BC Boys” voittivat Stanley Cupin Chicago Blackhawksin paidassa. Poikien nimet: Brent Seabrook, Colin Fraser, Troy Brouwer ja Andrew Ladd.

Turnauksen finaalin voitti Toronto Bulldogs kaatamalla Detroit Red Wingsin sunnuntaina.

Loistava idea yhdistää kesäloma ja todella kovatasoinen junnukiekkoa The Brick-turnauksen avulla. Tiedän turnauksen järjestäjien usein miettineen, että olisi mukavaa saada paikalle eurooppalainen joukkue, mutta turnaus on liian kova tavallisille seurajoukkueille. Joukkueet asuvat jättimäisen ostoskeskuksen hotellissa, josta voi kävellä suoraan Ice Palace-kaukaloon.

Tästä voi katsoa tämän vuoden turnausjoukkueitten esittelyt. Paljon peleissä viihtyneenä 10-vuotiaitten poikien taitotaso hämmästyttää. Tämänikäiset Kaliforniaa edustavat junnut eivät taidoissaan jää tippaakaan jälkeen perinteisimmiltä jääkiekkoalueilta tulevista.

Tässä vielä kuvia turnauksen Facebook-sivuilta.

– – –

NHL:n ja NHLPA:n väliset työehtosopimusneuvottelut kestivät kaksi päivää viime viikolla New Yorkissa ja jatkuvat tällä viikolla Torontossa. Neuvotteluja on luonnehdittu positiivisiksi molempien osapuolien lausunnoissa. Nykyinen CBA päättyy syyskuuun 15.

Suurin neuvoteltava asia on raha. Sopimusten määrät ja pituudet, tulojen jako, jääkiekkoon liittyvät tulot ja menot. Sääntöuudistuksissa, divisioonien uusintajärjestelyissä ja muissa päästään aina yhteisymmärrykseen. Jääkiekkokysymyksiä ei ole niin paljon pöydällä kuin viime kerralla. Ero viime postauksessa mainitun liigan tuloista pelaajille annettavan 57%:n ja vaikka 50%:n välillä on satoja miljoonia dollareita. Jokainen prosentti vie ison määrän rahaa, siksi pelaajat eivät halua luopua tästä osasta sopimustaan.

NHLPA:n johtaja Donald Fehr on aikaisemmin toiminut tunnetusti baseballin puolella, jossa ei toimittu palkkakattosääntöjen alla. Tulojen jako oli tärkeämpi asia.

– – –

Ja vielä, päivän NHL-uutiset. Yhdeksän Stanley Cup-sormuksen omistaja (6 pelaajana) ja viimeksi New Jersey Devilsin apulaisvalmentajana toiminut Larry Robinson liittyy San Jose Sharksin päävalmentaja Todd McLellanin johtamaan valmennusryhmään tittelillä “Associate Coach”. Uutisen kertoi Montreal Gazetten Dave Stubbs twitterissä sunnuntaina. Stubbsin mukaan Robinson kävi neuvotteluja myös Steve Yzermanin kanssa työskentelemisestä Tampassa.

61-vuotiaan Robinsonin asiantuntemuksesta pääsee hyötymään Sharksin pakisto. Tsekataan kuukausien päästä, miten Brent Burnsin peli on kehittynyt. Devilsissä Big Bird sai paljon kunniaa Marek Zidlickyn ja tulokas Adam Larssonin auttamisesta. Toinen paha lovi jo tänä kesänä Peter DeBoerin valmennusryhmään New Jerseyssä. Ensin Adam Oates otti paikan Washington Capitalsin päävalmentajana ja nyt tämä.

Takaisin Ruotsiin muuttanut Nicklas Lidström jatkaa työskentelemistä Detroit Red Wingsin palveluksessa scouttina.

Tänään on heinäkuun 9. eli päivä jona Phoenix Coyotesin kapteeni Shane Doan lupasi ilmoittaa päätöksestään. Doan haluaa mieluiten jäädä Phoenixiin, mutta kiinnostuneita joukkueita on raporttien mukaan ainakin 11. Heidän joukossaan Los Angeles Kings, New York Rangers, Detroit Red Wings ja Montreal Canadiens. Ilmeisesti myös Vancouver Canucks, jolle tämän tyyppisen pelaajan saaminen kokoonpanoon voisi olla ratkaiseva parannus.

Outoa kuvitella kauden katkeraan valitukseen päättäneen Doanin liittyvän kapteeni Dustin Brownin johtamaan Kingsiin, mutta jääkiekossa ei vanhoja yleensä muistella liian pitkään.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

16 vastausta artikkeliin “Onko Hockeytown kuolemassa?”

 1. pinkiponki kirjoittaa:

  Toivottavasti Vatanen seuraa herrojen Rafalski, Timonen ja Zidlicky jalanjälkiä. Tulos SM-Liigassa ja fyysinen koko on ainakin samaa luokkaa kuin em. herroilla (poislukien paino ja massa, jota nuori kaveri eittämättä pystyy vielä kehittämään).

 2. Lenu kirjoittaa:

  Pakko kysyä pinkiponkilta että mikä ero on painolla ja massalla? Kiitos Jounille taas aivan mahtavasta paketista.

 3. KomentajaKoo kirjoittaa:

  Hyvää settiä Jouni! Aika paljon on ihmetelty vanhojen pelaajien rahakkaita sopimuksia, mutta itse en jaksa ihmetellä. Kuinka paljon voit hävitä maksamalla Jagrille yhdestä vuodesta 4.5 miljoonaa, kun taas sitten 28-vuotiaalle 98 miljoona seuraavan 13 vuoden aikana? No, Jagrin kohdalla voi hävitä tietenkin “vain” tuon 4.5 miljoonaa. Selänne, Whitney, Jagr… kaikki ovat arvokkaita pelaajia, eikä ikä ole kuin kuriositeetti kaukalossa.

  Itse toivon kaikkea hyvää ja menestystä sekä Detroitille ja Nashvillelle, mutta eihän tämä hyvältä näytä, kuten jo totesin aiemmassa kommentissani. Kumpikin treidasivat oman 1. kierroksen varausoikeuden pois viime keväänä ja menestys oli mitä oli. Rinteellä mahtaa olla aika paljon kiireisempi vuosi tiedossa, jatkoipa Weber tai ei.

  Onko San Josen kaikki panokset suunnattu Nashin hankkimiseen? Joukkue ei ole tehnyt mitään sitten viime kevään, eikä niistäkään trideistä taideta Kaliforniassa paljoa ääneen puhua. Jos muutoksia ei tapahdu, en yllättyisi yhtään vaikka pleijarit jäisivät vain haaveeksi tulevana kautena.

  Carolina on Wildin ohella toinen jengi, josta on mielestäni tullut mielenkiintoisempi. Uskon joukkueen vielä tekevän liikkeen tai kaksi ennen kauden alkua. Ja jospa Jokinen osaisi taas tehdä maaleja, Pitkänen pysyisi terveenä ja Skinnerin peliä on aina ilo seurata. Odotuksen Kirk Mullerin suhteen ovat korkealla.

 4. pinkiponki kirjoittaa:

  Lenu: pitkän työpäivän jälkeen tuli silmät ristissä kirjotettua. Taisin hakea LIHASmassaa tässä siis.

 5. heikkik kirjoittaa:

  Solmittuaan sopimuksen Bryan Allenin ja Sheldon Sourayn kanssa Anaheimilla on tällä hetkellä sopimus kuuden kokeneen NHL-puolustajan kanssa: Allen, Souray, Cam Fowler, Luca Sbisa, Francois Beauchemin ja Toni Lydman. Vaikkei kuusikko ole huippulaadukas, niin ei Vatanen millään SM-liigan meriiteillä Ducks-kokoonpanosta pelipaikkaa ota. Mutta suomalaisen onneksi nuo kaverit ovat jo sen verran tärskyjä saaneita, että kauden aikana yksin jos toinenkin on sivussa loukkaantumisen vuoksi. Näyttöpaikkoja siis varmasti tulee. Toinen mahdollisuus pelipaikan valtaamiseen on ylivoimapelin erikoismiehenä. Siinä roolissa vatasen vahvuudet pääsisivät parhaiten esiin.

 6. kottoson kirjoittaa:

  Antaa nyt Vatasen päästä edes jäälle ennen kuin aletaan jakamaan aloitusviisikoita syksylle. Vatanen on shou mies jäällä :) ,mitä parempia pelikavereita ympärillä sen paremmin mies itsekkin lataa tulemaan. Mahtava nähdä Vatanen NHL:n porteilla ,varhaisin muisto kaverista on Jyväskylän harjoitushallista jossain nappuloitten pelissä missä erottui luistelullaan selvästi muista.

 7. Keijo kirjoittaa:

  Detroit on vanhenemassa, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta se on ennenkin onnistunut nuorentumaan, joten uskon sen pysyvän korkealla jatkossakin.

 8. Jenkki kirjoittaa:

  Joo Detroit ruotsalaistuu, ja tuon muutenkin hyytyvän kaupungin joukkueen vetovoima hiipuu. Kiva nähdä punasiipien alamäkeäkin.

 9. Domi kirjoittaa:

  Pongasin Nhl:n kotisivuilta Dan Rosenin kirjoituksen, johon oli koottu kuusi skenaariota Rick Nashin kohtalosta. Joukkue johon Nash mahdollisen siirron tapahtuessa päätyisi, olisi kirjoituksen mukaan joko Rangers, Bruins, Sharks, Flyers, Penguins tai Red Wings. Jouni on blogillaan jo aiemmin maininnut, että Blue Jacketsin GM Howson pyytää vaihdossa paljon, ja paljon joukkue tarvitseekin.
  En voi kuin ihmetellä, koska käsittämään sitä ei pysty, miksi Howson haluaa seuran kiistattomasta ykköstähdestä eroon. Mitä Scott Howsonin päässä liikkuu? Mitä sellaista Blue Jackets voi edellä mainituilta seuroilta saada Nashista vastineeksi, että kaveri kannattaa treidata? Vaikea nähdä, että mitään.
  Rangersilla voisi olla antaa joku nuorista, hyvistä puolustajistaan. Riittääkö se Nashista? Ei ja paljosta muusta konferenssifinaaleihin päässeen joukkueen ei kannata luopua.
  Bruinssilla on syvä hyökkäyskalusto, hyviä, nuoria, sormuksen omistavia hyökkääjiä. Mutta miksi Bruins luopuisi loistavasta hyökkäysrungostaan? Koska tarvitsee Hortonille paikkaajan jos paluuta ei ala kuulumaan? Voi olla, mutta mitä muuta Bruinsilla on antaa, jottei hinta käy liian kalliiksi?
  Sharksin hyökkäyskaluston pitäisi riittää vaikka mihin, puolustus Boylen ja Burnsin takana näyttäisi enemmän tarvitsevan vahvistusta. Ja kyllä tuolla nykyiselläkin kalustolla pitäisi pidemmälle päästä. Ja kun kerran ei ole päästy, mistä kannattaa luopua, koska hintahan on siis kova.
  Flyersissa Nash täydentäisi loistavan ykkösketjun Giroux:n ja Hartnellin kanssa. Totta kai myös paikkaisi Dallasiin siirtyneen sotaratsun jättämän loven. Flyersilla olisi kyllä antaa paljon vastineeksi, mutta miksi luopua kavereista, jotka ovat juuri puhkeamassa kukkaan ja joukkueen tulevaisuus olisi turvattu vuosiksi, siis Read, Simmonds, Schenn, Couturier ym.
  Penguissilla olisi paljon prospekteja tarjolla, ja se olisi Blue Jacketsille pitkällä tähtäimellä hyvä juttu.
  Red Wingsin vanhenevasta joukkiosta on vaikea nähdä tarpeeksi hyvää ja pidempiaikasta ratkaisua Columbuksen ongelmiin löytyvän. Tosin Nashille olisi kyllä Detroitissa tilausta.
  Summasummarum: Miksi Howson haluaa supertähdestään eroon? Kertokaa joku asiaan enemmän perehtynyt syy, koska Blue Jacketsin rosteria katsoessa kauppaaminen tuntuu mielipuolen tekosilta. Ja kun muistelee Scott Howsonia ja hänen ratkaisujaan, herää pelko, että mahdollisessa kaupassa tullaan viemään pässiä narussa ja pahasti. Onko ulkopuolelta liian helppo sanoa, että hold your horses Howson ja miten olisi rakentaminen Nashin (vasta 28v) ja Johnsonin (vasta 25v) kautta, ainakin näin alkuun?
  Tulipas kirjoitettua pitkä romaani, mutta näin kauden ulkopuolella siihen on tylsyydessään helppo sortua. Kiitos Jounille mahtavasta blogista!

 10. Domi kirjoittaa:

  Ja pienenä lisäyksenä vielä se, että Nash painaa tällä hetkellä duunia ihan kesäpojan liksalla muutamiin muihin kapteeneihin nähden (Crosby, Staal, Ovechin…) ja painaa vielä monta vuotta. Eikä 7,6 miljoonaa lähes pomminvarmasta 30 maalista paljoa ole. Eräällekkin pelimiehelle maksettiin kahdesta maalista lähes saman verran. Eipä taida Blue Jacketsillä tässä kaupassa olla muuta kuin hävittävää.

 11. Karppa kirjoittaa:

  Ihan off-topiccina vastaus Lenun aiempaan kysymykseen. Paino sisältää maan vetovoiman ja ilmoitetaan siis Newtoneina. Massa on ilman maan vetovoiman osuutta ja ilmoitetaan kiloina :)

  Massasta saadaan paino kertomalla se maan vetovoiman osuudella (9,81 m/s2) jolloin yksiköksi tulee Newton.

 12. Lass kirjoittaa:

  Domi: Samaa mietin itsekin, että mikähän tämän Nash-kaupan idea Columbukselle on.

  Sopimusta on jäljellä vuoteen 2018-asti (lähde CapGeek.com), joten ei UFA-statusta ei tarvitse pelätä vielä piiitkään aikaan. Olisiko kyseessä sitten vain se, että Nash on sanonut suureen ääneen halunsa lähteä muualle? Tuollainen on varmasti muiden pelaajien tiedossa ja siten ei ole omiaan luomaan hyvää joukkuehenkeä – varsinkin kun lähtijä on joukkueen kapteeni. Ehkä tässä “uhrataan” yksi, jotta joukkueen henki paranisi. Ja totta kai vaihdossa tuollaisesta pelaajasta pitää saada hyvä korvaus. Varsinkin nyt, kun UFAna Nash ei ole lähdössä mihinkään, eli kiirellä ei tarvitse myydä, jotta saisi edes jotain vastineeksi.

  Tuossa vain oma veikkaukseni, mutta minähän en näistä tiedä mitään. Kunhan arvailen. :)

 13. Jouni Nieminen kirjoittaa:

  Kiitos kaikille kommenteista,

  käsittääkseni julkisesti ei ole kerrottu, pyysikö Rick Nash siirtoa pois Columbuksesta jo viime helmikuun alussa vai ehdottiko joukkueenjohto sitä hänelle saaden luvan aloittaa siirtoprosessi.

  Monta kuukautta on jo kulunut, eikä diiliä ole tehty. Koko jupakasta on kehittynyt symboli Columbus Blue Jacketsin huonosta asioiden hoidosta.

  GM Scott Howsonin pyyntö on koko ajan ollut hirvittävän kova, mikä on ollut syy siihen, ettei kauppaa ole tapahtunut. Ja Nashin sopimus on samalla todella iso pala niellä mille tahansa joukkueelle.

  Nash on aina tehnyt ja sanonut kaikki oikeat asiat vuosien ajan huonosti hoidetussa jääkiekkoseurassa. Jupakan kestäessä ja kestäessä yksi mielenkiintoinen havainto:

  Aluksi näytti siltä, että Rick Nash on se, jolla on ohjat käsissään, koska hän saa itse valita määränpäänsä.

  Viime aikoina kontrolli tuntuu siirtyneen enemmän Howsonille tämän pidettyä itsepäisesti kiinni vaatimuksistaan.

 14. hessu kirjoittaa:

  Selänne jatkaa! Toivottavasti etenkin getzlaf ja perry näkevät mahdollisuuden voittaa. Aika laihoja siirtoja anaheim on tehnyt. Toivottavasti hiller myös yltyy samaan vetoon kuin ennen huimauksia. Kiitos Jouni mahtavasta blogistasi.

 15. #45 kirjoittaa:

  On se Teemu “One more year” Selänne kova jätkä. Vielä meinaa jaksaa luistella kilpaa nuorten miesten kanssa. Mukava päästä vielä “yksi” kausi seuraamaan pelimiehen otteita kaukalossa, mutta toivoa sopii, ettei tarvitsisi uraa päättää samanlaisessa paskassa taapertamiseen, kuin edellinen kausi (kiitokset siitä Getzylle ja muille lusmuilijoille). Tai ehkäpä Selänne jatkaa vielä ensikauden jälkeenkin? ;D

 16. Kukkahattuinentäti kirjoittaa:

  Ilo on seurata Detroitin vanhenemista, varsinkin kun pelkäsin että Suter tarttuu Hollandin vapaan!
  Niin kuin Jouni mainitsikin Nash on ollut joukkueessa todella esimerkillinen johtaja, muistan lukeneeni jatkoajasta tai Jounin blogien kautta kuinka Nash vakuutti että haluaa olla mukana luomassa Columbuksesta huippujoukkuetta. Mutta toisaalta miehelle soisi jonkinlaista menestystä myös seurajoukkueen puolelle.

  Itselläni on ollut jo pitkään “kutina” että Nash menee Kaliforniaan ja Sharksiin, saisipahan Jumbo-Joe tutun laiturin. Eivätkös he pelanneet työsulkukaudella Sveitsin liigaa samassa joukkueessa ja taisi toisella laidalla pelata Hagman?

  Kiitos mahtavasta blogista, jatka samaan malliin!!