Poimintoja kesäisen NHL-viikon aluksi

| Julkaistu 25. 6. 2012 19:30

NHL:n UFA-kausi alkaa ensi sunnuntaina. Pelaajayhdistys pitää kokoustaan ja neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta liigan kanssa aloitetaan ensi viikolla. Muutama pelaajakauppa tuli jo ja muutamaa odotetaan vielä. Draft-viikonloppu numeroina.

Potkaistaan kesäinen NHL-viikko taas liikkeelle.

– – –

Jordan Staalin kauppa Carolinaan oli draft-viikonlopun merkittävin tapahtuma.

Pittsburgh Penguinsin GM Ray Shero ei olisi ehkä kiirehtinyt tämän kaupan teossa vielä, mutta Canesin GM Jim Rutherford toimi aggressiivisesti. Hänen on käytettävä tämä tilaisuus hyväksi niin kauan kuin Eric Staal ja Cam Ward ovat vielä uransa huipulla. Ilmeisesti omistaja Pete Karmanoskin ymmärtää tämän. Joukkue ei ole tehnyt juuri mitään voitettuaan Stanley Cupin keväällä 2006. Rahaa on satsattava nyt.

Tunnelma Jordan Staalin kesähäissä lauantaina on varmaankin ollut mitä erikoisin tiedon pelaajakaupasta tulleen kesken juhlien, useitten Penguins-pelaajien ollessa paikalla. “Julistan teidät nyt treidatuksi ja vaimoksi!”

Kaupan mahdollisti Brandon Sutterin nimen ilmestyminen osaksi diiliä. Sutter ei ollut raporttien mukaan vielä saatavilla torstaina.

– – –

Draft-viikonlopun kaupankäynti aloitettiin oikeastaan jo aikaisemmin Philadelphia Flyersin lähettäessä kakkosmaalivahti Sergei Bobrovskin Columbukseen. Onko Bob ratkaisu Blue Jacketsin maalivahtiongelmiin? Hyvin vaikea sanoa. En usko.

Mielenkiintoinen uutinen Columbuksesta heti draft-viikonlopun jälkeen. Columbus Dispatch ilmoitti GM Scott Howsonin antaneen kenkää neljälle joukkueen scoutille sunnuntaina. Jacketsin scouttien viimeiset valinnat, kuten toissa kesän Ryan Johansen ja tämän kesän Ryan Murray olivat mielestäni erinomaisia, mutta muuten seuran varaushistoria on tunnetusti ollut katastrofaalinen.

Columbus sai valita kahdeksantena tai korkeammalta yhdeksän peräkkäisen vuoden ajan, vuodet 2000-2008 eikä noista varauksista kuin yksi onnistunut. Itsestäänselvyys Rick Nash vuonna 2002.

– – –

Huomattava pelaajakauppa tehtiin vielä lauantaina varaustilaisuuden päätyttyä Toronto Maple Leafsin ja Philadelphia Flyersin vaihtaessa hyviä nuoria pelaajia. Tulevaisuuden Leafs-kapteenina ja kaikkien pelaajakauppojen ulkopuolella suurena lupauksena vielä muutama vuosi sitten pidetty puolustaja Luke Schenn lähetettiin Philadelphia Flyersiin vaihdossa laituri James van Riemsdykiin.

Schenn tuotiin huonoon NHL-joukkueeseen jo 18-vuotiaana. Jälkiviisaana voidaan nyt todeta, että se tehtiin liian aikaisin. Pelaajan itseluottamus vietiin mikä oli selvästi nähtävissä jo toisen NHL-kauden aikana. Schenn ei enää ollut se varma kovaa peliä pelannut puolustaja, joka nähtiin juniorikiekossa. Tärkeät askeleet, kuten tärkeissä CHL-otteluissa ja junnujen MM-kisoissa pelaaminen, jäivät väliin.

James van Riemsdykille kävi vähän samalla tavalla Philadelphiassa. Kehitys ei ole tapahtunut odotetun nopeasti ja virheet tehtiin hyvin varhaisessa vaiheessa. Hän tuo nyt Burken aina etsimää kokoa ja taitoa Leafsin Top-6 hyökkääjistöön. JVR on hirmuluistelija, kohtalainen syöttelijä, mutta ei erityisen hyvä maalintekijä yleensä. Mailataidot ovat kehittyneet viime vuosina, potentiaalia paremman luokan voimahyökkääjäksi NHL:ssä. Pääsi esiin Philadelphiassa Jeff Carterin loukkaantumisten vuoksi, etenkin playoffseissa vuosi sitten.

Leafsin GM Brian Burke väitti tavoitelleensa JVR:ää jo aikaisemmin, mutta pelaajan loukkaantuminen viime kaudella oli yksi syy siihen, miksi diiliä ei saatu tehtyä jo kauden aikana. BB uskoo van Riemsdykin pelaavan Torontossa laidalla, mutta valmentajat saattavat yrittää hänen peluuttamistaan myös sentterinä.

Tämä pelaajakauppa voi merkitä sitä, että sekä Toronto että Philadelphia jäävät nyt pois Rick Nashin tavoittelukisasta. Tässä saattoi viimeinkin olla sellainen pelaajakauppa, joka auttaa molempia joukkueita ja molempia kaupattuja pelaajia. Samalla viikonlopun toinen pelaajakauppa, jossa kaksi veljestä pääsi samaan NHL-joukkueeseen 20-vuotiaan Flyers-sentteri Brayden Schennin saadessa kaksi vuotta vanhemman veljensä joukkueeseensa.

– – –

Mielenkiintoisia aikoja Toronto Maple Leafsin seuraajille. Maalivahti Jonas Gustavssonin neuvotteluoikeudet lähetettiin Winnipegiin, millä saatettiin tehdä tilaa Roberto Luongolle. Vancouverissa GM Mike Gillisillä ei näytä olevan kiirettä Roberton kauppaamiselle. Kauppa halutaan tehdä Canucksin ehdoilla, vaikka sen valmistumiseen menisi enemmän aikaa. Mielestäni kaikille osapuolille olisi parasta jos kauppa saataisiin valmiiksi ennen harjoitusleirien alkua.

Winnipegissä taas maalivahtitilanne on vähän auki Ondrej Pavelecin ilmoitettua harkitsevansa KHL-tarjousta. Uskon Pavelecin haluavan pelata NHL:ssä, mutta heiluttavan KHL-lippua saadakseen paremman tarjouksen Jetsiltä. Kaikki hyvät jääkiekkoilijat haluavat pelata NHL:ssä ensisijaisesti maailman parhaitten jääkiekkoilijoitten sarjassa. Jetsin on parannettava tarjoustaan.

Jokainen tietää, että joitakin päiviä ensi viikon sunnuntaina alkavan UFA-kauden jälkeen NHL:ssä ei perinteisesti tehdä kovin montaa pelaajakauppaa ennen kauden alkua. On toimittava nyt. Florida Panthers on Roberto Luongon itsensä ykköstoivomus, mutta kaupan valmistelemiseen voi mennä pitemmän aikaa.

Roberto Luongo pitää omaa tilannettaan parhaiten käsissään. Maanantaina tulleitten tietojen mukaan hän ei ole suostunut antamaan periksi sopimuksensa No Trade-pykälästä, jotta kaupat Chicagoon tai Torontoon voitaisiin tehdä mahdollisiksi. Florida on toistaiseksi ainoa kohde, johon mies itse on antanut suostumuksensa.

– – –

Columbus Blue Jackets on odotellut ja antanut markkinoitten lämmitä Rick Nashin siirtoa varten. Kuten Luongon tapauksessakin, toistaiseksi pyyntö on ollut liian korkea kiinnostuneille joukkueille.

New York Rangersin vanha kokenut kettu Glen Sather astunee kuvaan mukaan jossain vaiheessa. Rangers tarvitsee maaleja päästyään niin lähelle playoffseissa, mutta jäätyään samalla niin kauaksi. Marian Gaborikin olkapäävamman toipumisohjelma vie pari kuukautta runkosarjan alusta. Washington Capitalsin ja Alexander Seminin yhteinen tie on varmaankin käyty. Vaikka Seminin agentti heiluttelee KHL-lippua, hyvä tarjous NHL-seuralta voisi olla pelaajan mieleen.

Muuten UFA-maalintekijämarkkinat ovat rajatut. Olli Jokinen, Ryan Smyth, Shane Doan, Ray Whitney, Jochen Hecht? Slats haluaa varmasti kovemman Top-6 hyökkääjän markkinoilta. Rick Nash olisi iso hyödyllinen kala Manhattanilla.

Detroit Red Wings on varmaankin kiinnostunut Nashistä, mutta haluaako Blue Jackets nähdä seurahistorian ykkösmiehen vastassaan kuusi kertaa kaudessa? En usko.

– – –

Toronto Starin Damien Cox heitti “The Spin”-blogillaan mielenkiintoisen ehdotuksen Toronton Brian Burkelle. Burkie voi halutessaan tehdä samanlaisen tempun Vancouver Canucksin GM Mike Gillisille, jonka San Jose Sharksin Doug Wilson teki kaksi vuotta sitten pakottaakseen Chicago Blackhawksin Stan Bowmanin luopumaan Antti Niemestä.

Wilson teki kesällä 2010 juuri alokassopimustaan päättävälle Hjalmarssonille järjettömältä näyttäneen yli 14 miljoonan dollarin ja neljän vuoden sopimustarjouksen, johon Hawksin oli vastattava tai pelaaja menetettäisiin. Sopimus vei niin paljon tilaa palkkakatosta, että Hawksin oli pakko luopua Niemestä. Ovelaa peliä Wilsonilta.

Nyt verisesti RFA-tarjouksia aikaisemmin vastustanut Burke voisi tehdä saman Vancouverille tarjoamalla mahtavan sopimuksen kakkosvahti RFA Cory Schneiderille. Schneiderin leirin tiedetään neuvottelevan Canucksin kanssa uudesta sopimuksesta, joka valmistunee jopa ennen kuin Luongo on saatu kaupattua pois kaupungista ja tieltä.

Iso RFA-tarjous sotkisi Mike Gillisin paperit täysin ja sitoisi tämän kädet. Toronto teki samanlaisen tempun jo vuosia sitten tehdessään tarjouksen puolustaja Mattias Öhlundille, jonka Canucks hampaat irvessä matchasi.

Damien Coxin erikoinen ehdotus ei olisi herrasmiesmäistä toimintaa, mutta RFA-tarjous on täysin sääntöjen mukainen teko. Saataisiin vipinää ja väriä NHL-kesään. Mike Gillisin on pakko pelata korttejaan pian, etenkin koska ne kortit eivät ole hänen käsissään.

– – –

Philadelphia Flyers on varmaankin kiinnostunut Anaheimin Bobby Ryanista. Omituinen tilanne kaiken kaikkiaan pelaajan annettua erikoisia lausuntoja kesken kesän.

– – –

Mike Ribeiron saapuminen Dallasista Washingtoniin näyttää hyvältä itse kaukalossa, se poistaa hyökkäyspaineita Brooks Laichilta, joka voi siirtyä takaisin laidalle. Ribeirolla ei ole ainakaan Montrealin aikojen perusteella maine hiljaisena kovaa puurtavana hyvänä joukkuekaverina. Vaikka Caps pääsi eroon Alex Seministä, Ribeiro tuntuu erikoiselta valinnalta.

Washingtonissa ei ole vielä valmentajaa. Chicago Blackhawksin apulaisvalmentaja Mike Havillandia ja New Jersey Devilsin Adam Oatesia pidetään huomattavimpina ehdokkaina. AHL-valmentaja Jon Cooper lienee myös mukana kuviossa.

– – –

Pari pientä sivujuonta viikonlopun draftistä. Jotkut joukkueet kehuivat taas omia varauksiaan varauksetta. Toronto Maple Leafsin GM Brian Burke sanoi ykkösvaraus Morgan Rieillyn olleen organisaation papereissa ykkösenä. Eli siis jos Leafs olisi saanut valita ensimmäisenä, seura olisi silti varannut Rieillyn.

Torontossa uransa aloittavalla nuorella pelaajalla on ihan tarpeeksi paineita niskassaan ilmankin tällaisia lausuntoja. Leafs olisi siis varannut Rieillyn ennen Nail Yakupovia jos olisi saanut mahdollisuuden?

Ottawa Senatorsin GM Bryan Murray sanoi organisaationsa laskeneen ykkösvarauksensa puolustaja Cody Cecin yhdeksi koko draftin viidestä parhaasta pelaajasta. Legendaarinen junnuvalmentaja Brian Kilrea on sanonut, että jos pidät Drew Doughtystä, pidät myös Cody Cecistä.

Cecin jääkiekkoura on sujunut uskomattoman hienosti toistaiseksi. Hän pelasi poikavuotensa Ottawassa, A-junnu-uran Ottawa 67`s:in paidassa ja nyt NHL-varaus kotikaupunki Ottawa Senatorsiin.

Calgary Flames varasi pelaajan vähän listojen ulkopuolelta ensimmäisellä kierroksella ottaessaan 21. varausvuorollaan sentteri Mark Jankowskin. Jankowski pelasi viime kauden lukiokiekkoa Quebecin provinssissa yrittäen saada yliopistostipenditarjouksen. Pitkätukkainen ja laiha sentteri näyttää poikabändin laulajalta. Flamesin GM Jay Feaster ja hänen apulaisensa John Weisbrod uskovat valintansa olevan vielä jonain päivänä tämän draft-luokan paras pelaaja.

Weisbrodin kerrottiin ajaneen vuokra-autollaan läpi lumimyrskyn tämän ihmepelaajan nähdäkseen. Amerikan miesten Feasterin ja Weisbrodin on parempi olla oikeassa. He toimivat Calgaryssä, keskellä Albertaa, jossa kovia junnupelaajia on vasemmalla, oikealla, keskellä, ylhäällä ja alhaalla ja menevät varaamaan päivän suurimman shokkivarauksen jostain ihan muualta kaukaa papereitten ulkopuolelta joukkueeseensa, joka ei ole kuuluista hyvistä prospekteistaan.

– – –

Edmonton Oilers varasi Nail Yakupovin ykkösvarauksellaan. Muut Öljyvaraukset olivat vähintäänkin mielenkiintoisia ja erikoisia. 3. kierroksen varaus Daniil Zharkov ei ainakaan kärsi itseluottamuksen puutteesta. “Tavoitteeni on olla parempi kuin Yakupov”, sanoi Zharkov Edmonton Sunin haastattelussa.

“Tiedän, että  Nugent-Hopkins, Hall ja Yakupov ovat hyviä kavereita. Minun tavoitteeni on tulla paremmaksi kuin he.”

OHL:n Belleville Bullssissa pelaava Zharkov ei halua “Russian Factor”:in pilaavan hänen peliuraansa. “Kutsun itseäni kanadalaiseksi. Venäläiskiekko ei ole minun kiekkoani enää. En halua pelata Venäjällä. En halua tehdä asioita kuten venäläiset. Haluan pelata kuten kanadalainen.”

Daniil Zharkov sanoi, ettei hän edes syö enää borsht-keittoa. En tiedä, Geno Malkin on ainakin pelannut huipulla äidin borshtin avulla.

– – –

2012 NHL Entry Draft numeroina. 211 pelaajaa varattiin. 99 kanadalaista, 56 amerikkalaista, 22 ruotsalaista, 11 venäläistä, 9 suomalaista, 6 tsekkiä, 2 tanskalaista, 2 latvialaista, yksi valkovenäläinen, yksi saksalainen, yksi sveitsiläinen sekä yksi englantilainen. Tuo ainoa britti oli Boston Bruinsin 5. kierroksella (145.) varaama Lontoossa syntynyt laituri Cody Payne, joka on Kanadassa kasvanut OHL-pelaaja.

Ykköskierroksen 30 pelaajasta syntymämaan mukaan 14 kanadalaista, 6 amerikkalaista, 3 venäläistä, kaksi tsekkiä, kaksi suomalaista ja kaksi ruotsalaista sekä yksi latvialainen. Buffalon 14. vuorolla varaama USHL:n Dubuque Fighting Saintsissa junnukiekkoa pelaava hyökkääjä  Zemgus Girgensons on ensimmäinen ykköskierroksen latvialaisvaraus.

Junnuliigoista OHL:stä varattiin 48, WHL:stä 32 ja QJMHL:stä 19 pelaajaa. Edmontonin alueen kovasta jääkiekkotuotannosta kertoo se, että ihan kaupungin kyljessä olevasta St. Albertista varattiin neljä pelaajaa.

– – –

Albertan pienestä Vikingin kylästä kotoisin oleva Suttereitten jääkiekkosuku oli myös mukana viikonlopun draftissä. Winnipeg Jets varasi Saskatoon Bladesin hyökkääjä Lukas Sutterin toisella kierroksella (39.) sunnuntaina. Lukas on Suttereitten toisen sukupolven jäsen. Isä Rich sekä sedät Brian, Darryl, Brent, Duane ja Ron pelasivat yli 5,000 ottelua NHL:ssä. Rich pelasi 874 näistä.

Neljä St. Louisissa syntyneen Lukas Sutterin serkkua on aikaisemmin saanut NHL-varauksen. Brian-sedän poika Shaun oli vuonna 1998 Calgary Flamesin varaus (102.), Darrylin poika Brett Flamesin varaus vuonna 2005 (179.), Brentin poika Brandon Carolinan varaus vuonna 2007 (11.) ja Duanen poika Brody Carolinan varaus vuonna 2011 (193.).

Brett ja Brandon ovat pelanneet NHL-pelejä joten Lukas Sutterista voi tulla kymmenes NHL:ssä pelannut Sutter.

– – –

Tampa Bay Lightningin GM Steve Yzerman jatkoi varaustilaisuudessa maalivahtiosaston vahvistamista varaamalla isokokoisen Andrei Vasilevskin Ufasta. Tätä ennen Steve oli viime viikolla tehnyt kaupat Nashvillen kanssa Anders Lindbäckistä ja tuonut myös Lightningin aikaisemman ykkösvaraus Riku Heleniuksen takaisin.

Tampassa maalivahtiosasto on kärsinyt liiasta vaihtelusta Nikolai Khabibulin lähdettyä ison tarjouksen perässä Chicago Blackhawksiin kevään 2004 Stanley Cup-mestaruuden jälkeen. Työsulkukauden jälkeisten seitsemän kauden aikana Boltsin tolppien välissä on pelannut 18 eri maalivahtia, mikä on eniten koko NHL:ssä tuona aikana. Lightning ei ole seurahistoriansa aikana koskaan varannut ja kehittänyt omaa ykkösvahtia.

Yzermanin palkkaama Lightningin Euroopan scoutti Anton Routa vertasi Tampa Tribunessa entisenä Montreal Canadiensin scouttina Vasilevskia tyylillisesti Carey Priceen. Vasilevski on samalla tavalla isokokoinen, samantyylinen ja viilipyttymäisen rauhallinen kovissa tilanteissa.

Tampa yrittää nyt saada maalivahtinsa ison veden yli pelaamaan kanadalaista juniorikiekkoa ensi kaudeksi. Ensin hänet on saatava ostettua pois Ufa:n kanssa tehdyn sopimuksen kahdesta viimeisestä kaudesta.

Andrei Vasilevski pelasi erinomaisesti junnujen MM-kisoissa vuodenvaihteessa. Hän oli siis draftin ensimmäisenä varattu maalivahti 19. varausnumerollaan. Malcolm Subban oli toinen Bostonin 24. vuorolla.

– – –

Pittsburgh Penguinsin raportoidaan neuvotelleen myös New York Rangersin ja Minnesota Wildin kanssa Jordan Staalista ennenkuin Carolina onnistui. Ilman Brandon Sutterin lisäämistä pöydälle Jordan Staal saattaisi tänään olla veljensä Marcin joukkuekaveri.

Draftin järjestänyttä Penguinsiä on pidettävä yhtenä viikonlopun todellisista voittajista. Kolmossentterinä pelaa tästä lähtien Brandon Sutter, erittäin pätevä rooliinsa. Nelosena ilmeisesti joko Joe Vitale tai Craig Adams. Pensin keskikenttä muistuttaa tai on parempi kuin Stanley Cupin voittaneella LA Kingsillä, joka viikolla teki uudet sopimukset sekä kolmossentteri Jarret Stollin että nelossentteri Colin Fraserin kanssa. Hyvä osoitus siitä, miten tärkeästä pelipaikasta on kyse. Kings ei päästänyt kumpaakaan pelaajaa UFA-markkinoille. Samalla kumpikaan ei halunnut edes kokeilla.

Pittsburghin siniviivan vahvistus on seuraavana vuorossa. Täältä Edmontonista kotoisin oleva Joe Morrow oli viime kesän varaus, joka taistelee syksyn harjoitusleirillä NHL-paikasta. Täällä preerian laidslla on jo vuosia odotettu, että Joesta kehittyy hyvä NHL-pakki. Nyt Pens käytti Staal-kaupasta saamansa Canesin 8. varausvuoron ottamalla Joen seurakaveri Derrick Pouliotin WHL:n Portland Winterhawksista. Päälle 22. vuorolla otettu London Knightsin Olli Määttä, joka monissa papereissa oli sijoitettu korkeammalle. Tämän päälle Staal-kaupassa kaupan päälle saatu Boston Collegen pakki NHL-valmiina pidetty isokokoinen Brian Dumoulin.

Ray Shero on scouttiryhmänsä kanssa parissa vuodessa varmistanut Penguinsin puolustuksen tulevaisuuden huomattavalla tavalla.

Kannattaa seurata Rayn seuraavia siirtoja. Penguinsillä on paljon tilaa palkkakaton alla. Vähän huomiota saanut pelaajakauppa lauantaina oli puolustaja Zbynek Michalekin siirto Phoenixiin vaihdossa prospektipelaaja Harrison Ruoppiin, maalivahti Marc Cheverieen ja 3. kierroksen varausoikeuteen. Tällä tehtiin tilaa isompien kalojen pyytämistä varten.

Pens pystyy hankkimaan vaikka sekä Zach Parisen että Ryan Suterin palkkakaton alle. Penguinsin palkkakaton alla on tilaa tänään yli 14.5 miljoonaa dollaria ensi kaudeksi. Ilmeisesti päähuomio on Suterissa. Zach Parise pelasi Sidney Crosbyn kanassa Minnesotassa sijaitsevan Shattuck St. Mary`s sisäoppilaitoksen joukkueessa, mikä voi olla Penguinsin paras rektytointiase Parise-kisassa.

– – –

Edmonton Oilersin raportoidaan haastatelleen Marc Crawfordia jo kahdesti vapaana olevan päävalmentajan paikasta. Ralph Gruegerin uskotaan edelleen olevan lyhyen listan kärjessä. Oilers voi ilmoittaa valmentajavalinnasta jo tällä viikolla.

– – –

NHLPA:n eli pelaajayhdistyksen 30 seuran edustajat ja varamiehet aloittivat kokouksensa tänään maanantaina Chicagossa. NHLPA:n päällikkö Donald Fehr tuo baseballin puolelta neuvottelutaktiikoitaan NHL:n sopimuspöytään. Yksi on useampien pelaajien ja korkean profiilin pelaajien läsnäolo neuvotteluissa. Chicagon kokouksessa istuu keskiviikkoon saakka kuutisenkymmentä pelaajaa.

Neuvottelut liigan edustajien kanssa päästäneen aloittamaan viikon loppupuolella tai ensi viikon alussa.

Donald Fehr tunnetaan Amerikassa miehenä, jonka johtaman pelaajayhdistyksen itsepäisyyden vuoksi baseballin World Series peruttiin yhtenä vuonna. Tämä voidaan suomalaisessa mittakaavassa verrata tilanteeseen, jossa juhannus, joulu, pikkujoulut ja saunassa käyminen kiellettäisiin vuodeksi kaikilta. Ei suosittu mies siis muitten kuin omien ammattiyhdistysmiestensä joukossa.

Toivottavasti hän ei tuo tällaista tilannetta NHL:n puolelle.

– – –

Tavoitellusta yliopistopuolustaja Justin Schultzista tuli virallisesti rajoittamaton vapaa agentti sunnuntaina. Hän ei voi tehdä sopimusta ennen heinäkuun ensimmäistä. Seuraava siirto on päivystäminen agenttitoimisto Newport Sportsin toimistolla tiistaina. Tästä tulee mieleen viime kesänä New York Rangersiin menneen Brad Richardsin toiminta viime kesänä. Richards istui samoissa tiloissa kokonaisen kesäpäivän NHL-seurojen edustajien tullessa vuorollaan esittämään tarjouksiaan.

Amerikkalaisesta yliopistokiekosta tulleet puolustajat ja etenkin Wisconsinin yliopistosta tulleet puolustajat tunnetaan todella hyvinä luistelijoina ja kiekollisina pakkeina. Tässä on 22-vuotias NHL-valmiina pidetty puolustaja, josta moni NHL-seura on kiinnostunut. Kelownasta, Brittiläisen Kolumbian vuoriston keskeltä kotoisin oleva hyökkäävä pakki haluaa oletettavasti päästä joukkueeseen, joka antaa tilaisuuden pelata välittömästi, jossa on hyvä mahdollisuus voittaa jotain ja ehkä vielä joukkue, joka on lähellä kotiseutuja.

Tämän perusteella hyviä vaihtoehtoja saattaisivat olla Edmonton Oilers, Vancouver Canucks ja ehkä myös Calgary Flames.

Hyvin harva kyselee, miksi nuori mies ei halua pelata alkuperäisen varauksen tehneen Anaheim Ducksin joukkueessa. Rahasta ei ole kyse, sillä tarjous aloittelevalle pelaajalle on sama kuin se olisi ollut Anaheimissa. Ehkä kyseessä oli vain halu saada tehdä itse oma tärkeä valinta, koska siihen on sääntöjen puitteissa harvinainen mahdollisuus.

Entiset joukkuekaverit Leafsin Jake Gardiner ja Rangersin Ryan McDonagh yrittävät varmasti suostutella omiin joukkueisiinsa.

– – –

Kesän vapaa-agenttikausi alkaa sunnuntaina kello 12 Pohjois-Amerikan itäistä aikaa.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

8 vastausta artikkeliin “Poimintoja kesäisen NHL-viikon aluksi”

 1. Samppa kirjoittaa:

  Kuka olisi uskonut, että joku GM yrittää ratkaista maalivahtiongelmansa hankkimalla veräjän vartijan Philadelphiasta. Ei ainakaan ensimmäisenä tulisi tuollainen liike mieleen.

 2. #4 Bobby Orr kirjoittaa:

  Olen Samppa täysin samaa mieltä!

 3. Cusca kirjoittaa:

  Ihmetyttää Ducksin valinnat:
  1. Visnovskyn siirto Columbukseen. Takaisin 2. kierroksen varaus 2013!? Ellen väärin muista Visnovsky olisi ollut toissa kaudella Norris ehdokas Jounin silmissä. Potentiaalinen return of investment selvästi Islandersin puolella. Esim. joku Quincey vaihdettiin 1. kieroksen varaukseen.
  Gill (“vuokrapelaaja”) 2. kieroksen varaukseen + prospektiin. Iso cap hit pienellä palkalla on bonus Islandersille.

  Läjällä prospekteja ja Visnovskyn ja Streitin siniviiva tehoilla Islanders saattaa helposti päästä pleijareihin.
  Ducks menettää nyt puolustajan ja saa uuden kokemattoman tilalle. Ankkojen siniviivalta löytyy nyt Beauchemin, Sbisa, heikon kauden pelannut Lydman ja +/- tilaston sukka – Fowler.

  2. Hampus Lindholmin valinta. Dumba, Grigorenko ja Forsberg olivat tarjolla! Ruotsalaiset ovat olleet viime vuosina hyviä varauksia, mutta enimmäkseen hyökkääjiä. Vain Karlsson on loistanut ruotsalais pakeista, mutta Visnovskyn paikka pitää korvata.

  Anaheim kaipaisi kakkos ketjuun vahvistuksia. Blake, Cogliano, Hakke ja Koivu ovat parhaat päivänsä nähneet ja flaksi kaudet pelanneet. Onneksi Hakke ja Blake eivät jatka..

  3. Bobby Ryanin tyytymättömyys. Ryan kertoi kokeneensa Anaheimin kohtelun huonoksi ja pyysi siirtoa. Ei pitäisi olla vaikeaa pitää neljä pelaajaa tyytyväisinä.

  4. Justin Schultz. Anaheimin epäonnistuneet valinnat draftissä viime vuosina kostautuu nyt. Oikeastaan Getzlafin ja Perryn jälkeen (paitsi Ryan ja Fowler) on Ankat epäonnistuneet valinnoissaan. Schulzin tilanteessa ei olisi ollut mitään järkeä mennä Ducksiin. Fowler ja Vatanen ovat samanlaisia pelaajia ja he eivät kaikki mahdu samaan joukkueeseen.

  5. Epätäydellisen joukkueen kokoaminen. Vaikka Ducks onkin ollut suht koht aktiivinen treideissä, ei isoja kaloja ole tarttunut haaviin. Joukkueen pitäisi kerätä kulmakiviä joukkueeseen, ei laastia.
  Kuluttamalla palkkoihin keskikastin verran, ei yleensä päästä kuin keskikastiin.

 4. CHAOS kirjoittaa:

  Jouni nyt tulkitsee Burken puheita kuten Burke haluaa ihmisten tulkitsevan. Eiköhän draft -sijoituksen varmistumisen jälkeen suunnilleen jokaisella joukkueella ollut selvä käsitys siitä, kenet varataan omalla vuorolla ja jos tämä on mennyt, kuka on varalla. Suomeksi: Toronto olisi tietenkin varannut Yakupovin ykkösvarauksella jos ykkösvaraus olisi ollut. On todennäköisempää voittaa lotossa kuin että Yakupov olisi ollut varaamatta Toronton varausvuorolla #5.

  Mutta paljon hyvää tekstiä, kuten totuttu. Heinäkuun UFA -villitystä odoteltaessa.

 5. eskop kirjoittaa:

  Täytyy kyllä olla eri mieltä Ducksin draftauksesta, se on onnistunut viimevuosina varsin hyvin. Duckseilla on läjäpäin potentiaalisia prospekteja 1-2 vuoden päässä edustusjoukkueesta, ja vaikka tuoreita valintoja on vaikea arvioida vielä on heidän useasti tekemät yllätysvalinnat arvoitu jälkikäteen onnistuneiksi.

  Lindholmin osakkeet nousivat vasta loppukeväästä kun kehityskaari kohosi äkkiä kohti kattoa, silti mies pysyi kaukana kärjestä useimmissa rankingeissa. Kuitenkin draftin lähetessä jotkut ruotsalaiset alkoivat puhua enemmän Lindholmista kuin Forsbergista ja hän oli ilmeisesti Ottawan ja Minnesotan top-5:ssä, ja olisi mahdollisesti mennyt seuraavana. Hänen valmentajanaan toimii muuten Kenny Jönsson, joten ei pitäisi ainakaan esimerkin puutteesta olla ura kiinni.

 6. Jyrä kirjoittaa:

  Draftista vielä; poimin NHL:n nettisivuilta seuraavan uutisen: “Report: Isles offered all picks to Jackets for No. 2” (http://www.nhl.com/ice/news.htm?id=635992). Lieneekö tässä todellisuudessa mitään perää? Samaisessa uutisessa todetaan kuitenkin, että Islanders varasi ainoastaan puolustajia tämän vuoden draftissa, jokaisella seitsemällä varausvuorollaan (ml. Ville Pokka numerolla 34). Eikö maalivahteja ollut jokaiselle kierrokselle? Vai onko tämä GM Snow’n taktiikka joukkueen kehittämiseksi – yksi pelipaikka kerrallaan?

 7. Cusca kirjoittaa:

  Osaaks joku kertoo miks Colorado maksaa Jonesille enemmän ku Duchenille? 😀

 8. moukarimies kirjoittaa:

  Duchenella takana aika rikkonainen kausi, ja ei oo vielä yltäny niin koviin suorituksiin että olisi ansainnut jo kovan luokan sopparin. Potentiaalia on nousta Pepsi Centerin kattoon ilman muuta. Luulen et Duchene haluu ansaita oman hyvän sopimuksen ensin. Kertoo myöskin jotain Dutchyn luonteesta. Ei myöskään yhdellä sopparilla halua vaarantaa Avsin noususuhdannetta, sitoa koko seuraa ja itseä myöskään. Hyvä diili molemmille.

  Luulen myös, että Coloradossa on vähän opittu jo ettei tehdä liian isoja ja pitkiä sopimuksia kohtuullisten näyttöjen ja hyvän toivossa. GM Sherman näyttää mun mielestä hyvää esimerkkiä koko liigalle. Pienenä vaarana on, että muutaman hyvän kauden jälkeen menettää pelaajan muualle, mutta Duchenen tapauksessa en olisi siitä niin huolissaan.

  Jonesylla ihan kohtuu määrä voittomaaleja (5) ja vapaat markkinat oli aika suurena vaarana, mikä vääristää “oikeaa” hintaa jonkin verran. Olisi mahtunut aika moneen muuhunkin joukkueeseen, jos olis ollu vapaana.

  Avs-fanin puhetta lukekaa varauksella.

  Mahtuis yks Bobby Ryan kivuttomasti joukkueeseen, mikä voisi olla se viimeinen nousu huipulle. Edellyttää myös, että O’Reilly tekee pitkän sopparin ja jatkaa samalla tavalla.