Kruunajaiset tänään?

| Julkaistu 11. 6. 2012 18:27

Los Angeles Kingsin pelaajat myönsivät häiriötekijöitten haitanneen keskittymistä Stanley Cupin voittamiseen. Nyt läksy on opittu. Paineet ja momentum aaltoilevat puolelta toiselle huipputasaisen finaalisarjan kuudenteen peliin tultaessa. Onko Martin Brodeur laskettava mukaan Conn Smythe-ehdokkaitten listalle?

Tässä muutamia poimintoja Lordi Stanleyn vieraillessa uudelleen Los Angelesissa tänään.

– – –

New Jersey Devils on pakottanut LA:n erikoiseen tilanteeseen. Lähes historiallisen helponnäköisellä tavalla läpi playoffsien kruisaillut Kings on ensimmäistä kertaa koko keväänä kovan paikan edessä.

Los Angelesin on pakko voittaa Stanley Cup tänään hienossa kotihallissaan Staples Centerissä tai se joutuu matkustamaan uudelleen Newarkiin seitsemänteen peliin keskiviikoksi, vihamielisten ja historiallisesta come-backistä hullaantuneitten Devils-fanien eteen.

Devilsin on tietenkin pakko voittaa tai sen kausi päättyy kättelyjonoon ja pitkään lentoon läpi Amerikan rannikolta rannikolle.

Kummalla joukkueella on pahemmat paineet tällaisessa tilanteessa? Kaksi viimeistä mahdollisuuttaan hukanneella Kingsillä vai kahdesti elämänsä pelastaneella Devilsillä?

Vai ajattelevatko joukkueet edes tällä tavalla? Stanley Cup-sarjojen pitkittyessä taas kaivetaan esiin vanha kunnon momentumin käsite. Suomeksi tarkoittaa siis kenellä on pelin painopiste hallussaan. Siitä myöhemmin postauksessa.

Oli miten oli, Kingsin edessä täysin levällään ollut voittamisikkuna on pienentynyt jo kaksi kertaa kovalla tavalla.

– – –

Mainitsin pari postausta sitten LAX lentokentällä tapaamani kaverin, joka oli matkustanut Los Angelesiin yhtenä Kingsin pelaajan ystävänä valmistautumaan Stanley Cup-juhliin. Suuren unelman toteutuessa on hienoa päästä jakamaan se läheisten ja parhaitten ystävien kesken. Juhlien peruunnuttua hän joutui palaamaan kotiinsa Edmontoniin.

Drew Doughty, jonka tyhjässä kämpässä tapaamani kaveri oli odottanut myönsi sunnuntain mediatilaisuudessa El Segundossa, että häiriötekijät pääsivät haittaamaan pelaajien keskittymistä viikko sitten kun joukkueella oli hyvä mahdollisuus voittaa Stanley Cup kotikaukalossa.

“Me emme halua mitään häiriötekijöitä”, sanoi Doughty kysyttäessä miten kuudenteen peliin valmistautuminen eroaa LA:ssä pelattuun neljänteen peliin valmistautumisesta.

“Monet meistä antoivat perheitten ja ystävien viedä liikaa huomiota ennen neljättä peliä, Stanley Cupin tullessa rakennukseen. Meidän on täytynyt poistaa paljon häiritsevia asioita edestämme. Perhe on aina tärkein asia kaikille, mutta tässä tilanteessa joukkueen on tultava ensin. Me olemme perhe pukukopissa ja jäällä. Juuri nyt se on tärkeintä.”

“Opimme läksymme. Moni meistä ei pelannut niin hyvin kuin olisi pitänyt neljännessä pelissä. Olimme hermostuneita ja huolimme muista asioista. Pukukopissa moni meistä oli turhautunut, koska ajatuksemme olivat liikaa asioita edellä. Darryl piti huolen siitä, ettei se tapahdu tällä kertaa. Tulemme kuudenteen peliin hyvin valmistautuneina.”

Myös Mike Richards myönsi saman asian. “Saat paljon tekstiviestejä ja soittoja. Ihmiset haluavat tulla paikalle ollakseen osa juhlaa. Samanaikaisesti sinun on ammattilaisena rajattava häiriötekijöitä ja keskityttävä peliin.”

– – –

New Jersey Devils käytti lohduttomassa tilanteessa kaikkea mahdollista näkemäänsä motivointiin. Kokoonpanomuutokset toimivat todella hyvin. Raikkaalla jalalla luistelevat hyvin levänneet pelaajat toivat peliin uutta intoa ja kokemusta.

Henrik Tallinder tuli puolustukseen Peter Herroldin tilalle ja kokenut maalipyssy Petr Sykora vielä kokemattoman Jacob Josefssonin tilalle. Tallinder on todella hyvä pelaaja kiekon kanssa, hän pystyy pelaamaan finaalissa.

Valmentaja Peter DeBoer mainitsi joukkueen huomanneen Staples Centerille tullessaan bussin ikkunasta jotain, mikä auttoi motivoitumaan.

“Kun joukkueen bussin on ajettava ohi kymmenen hallin ulkopuolelle pelin jälkeistä juhlaa varten parkatun limusiinin ohi”, sanoi DeBoer, “siinä on todellakin motivaation aihetta.”

Oma muistikuvani ottelua edeltävästä Staples Centerin ympäröivästä LA Live-huvituskorttelista oli paljon ihmisiä, viereinen Nokia Plaza täynnä kansaa ja huvituksia, paljon LAPD:n poliiseja järjestystä valvomassa, lähimmät kadut suljetut.

– – –

Matkustaminen alkaa painaa. Oli odotettavissa, että rannikolta rannikolle lentämisestä ja aikavyöhykkeitten vaihtumisesta – vaikka pelit pelataan tasan samaan aikaan joka kerta, Newarkissa kello 20 ja LA:ssä kello 17 – tulisi yksi joukkueitten esityksiin vaikuttava tekijä pelisarjan pitkittyessä.

Kings on lentänyt rannikolta rannikolle nyt kahdesti viikon sisällä, molemmilla kerroilla yön selkään heti pelin jälkeen, palaten kotiin aamun tunteina. Kolmen tunnin aikaero on auttanut, mutta tämä ei ole niin helppoa kuin voisi luulla.

Matkustus on tietenkin molemmille joukkueille periaatteessa sama.

– – –

1942 Toronto Maple Leafs ja 1975 New York Islanders tuodaan esiin keskusteluissa väsymykseen saakka. Syystä, sillä Kings ja Devils uivat historiallisilla vesillä. Kaikki kliseet yksi ottelu kerrallaan pelaamisesta ovat totta.

Devils poikkaisi Kingsin Stanley Cup-ennätykseksi tekemän 10 vierasvoiton sarjan lauantaina ja otti mukaansa aimo annoksen itseluottamusta. Samalla viidennessä pelissä alkoi näkyä otteitten koveneminen ja rumeneminen, mikä on yksi odotetuista ilmiöistä aina seitsemän ottelun sarjoissa.

Eri konferensseissa pelaavat joukkueet eivät varmaankaan aluksi edes tunteneet toisiaan kovin hyvin.

– – –

Devilsin kapteeni Zach Parisen ei tarvitse etsiä neuvonantajaa kaukaa historiallisista pelisarjoista puhuttaessa. Isä JP Parise oli mukana kahdessa kuuluisassa tappioasemasta nousun tehneessä 1970-luvun jääkiekkojoukkueessa. JP on ehkä tunnetumpi Kanadan maajoukkeesta klassisesta Kanadan ja Neuvostoliiton välisestä 8 ottelun sarjasta vuoden 1972 syyskuussa.

Kanadan oli voitettava kolme viimeistä ottelua voittaakseen pelisarjan. Vanhempi Parise oli yksi kevään 1975 playoffihmeen tehneen New York Islandersin pelaajista. Tärkeä pelaaja, JP teki 16 pistettä 17 ottelussa. Isles hävisi toisella kierroksella kolme ensimmäistä ottelua Pittsburgh Penguinsiä vastaan, mutta nousi konferenssifinaaliin voittamalla seuraavat neljä.

Vähemmän tunnettu tarina on se, että seuraavalla kierroksella Islanders nousi Philadelphia Flyersia vastaan uudelleen 3-0 tappiolta seitsemänteen peliin, mutta hävisi sen.

– – –

Martin Brodeur on pakko ottaa mukaan Conn Smythe-keskusteluun, etenkin jos Devils onnistuu viemään finaalin seitsemänteen. Marty on ollut itse hymyilevä rauhallisuus läpi finaalin ja etenkin kahdessa viimeisessä, joissa viisi kiekkoa on kolissut rautoihin hänen takanaan. Oikeaa sijoittumista – kuten mies itse virnuili – vai hyviä pelaajia aina seuraavaa hyvää onnea?

Syy siihen, miksi kiekkoja tulee niin paljon Brodeurin eteen on varmaankin se, että LA Kings on tilanteissa niskan päällä parista tappiosta huolimatta.

Playoffsien arvokkaimmaksi pelaajaksi on paljon hyviä ehdokkaita, jos Devils vie sarjan seitsemänteen ja voittaa. Conn Smythe annetaan yleensä voittajajoukkueen pelaajalle, finaalisarjan esityksiä painottaen.

Brodeur ei ole voittanut Conn Smythea aikaisemmin. 1994 se annettiin Claude Lemieuxille, 2000 Scott Stevensille ja 2003 Anaheim Mighty Ducksin maalivahti Jean Sebastien Giguerelle. Palinto on annettu vain viisi kertaa hävinneen joukkueen pelaajalle, neljä heistä on ollut maalivahteja. (Ainoa poikkeus 19 maalia keväällä 1976 tehnyt Philadelphia Flyersin Reggie Leach)

Jos New Jersey Devils tekee ihmeen ja voittaa Stanley Cupin maanantaina Newarkissa, moni näkisi mielellään Martin Brodeurin kannattalemassa Conn Smythe-palkintoa.

– – –

LA Kingsin kapteeni Dustin Brown ei ole dynaamisen jännittävä persoona kaukalon ulkopuolella. Valmentaja Darryl Sutter tuntuu olevan Kingsin ääni ja joukkueen persoonallisuus pelien välillä. Brown johtaa jäällä esimerkillään. Kings tarvitsee tänään sitä Dustin Brownia, joka pelasi kahdella ensimmäisellä kierroksella Vancouveria ja St. Louisia vastaan.

Brown ei ole ollut entisellään sitten Coytoes-sarjan viimeisen ottelun dramaattisten loppuvaiheitten ja Michal Rozsival-taklauksen. Viimeinen maali tuli Phoenix-sarjan ensimmäisessä pelissä. Kingsin kapteeni oli 2-3 kierroksen ajan varmaankin paras kenttäpelaaja koko playoffseissa, sittemmin hän ei ole ollut samalla tavalla esillä.

Brownin on löydettävä energiaa jostain illan otteluun. Viidennessä pelissä hänen muistiinpainuvimmat hetkensä olivat David Clarksonin taklauksen alle jääminen, hyökkäysalueella otettu kakkonen mailanpitämisestä sekä pudotus kakkosketjuun Simon Gagnen noustessa ykköseen.

Darryl Sutter on aina sanonut, että on vain kaksi hyvää syytä ottaa kahden minuutin jäähy: maalin estäminen tai jonkun pelaajan satuttaminen.

– – –

Kings ei ole kokenut vastoinkäymisiä playoffseissa pääasiassa siksi, että se on ollut niin armottoman ylivoimainen.

“Kohtaat vastoinkäymisiä jokaisessa pelissä jossain vaiheessa”, sanoi Darryl Sutter sunnuntaina. “En usko, että pelisarjojen lyhyydellä on mitään merkitystä. Mitä pitemmälle pääset playoffseissa, sitä parempia joukkueita vastaan pelaat. Siksi pelit ovat vähämaalisia ja siksi olemme tässä tilanteessa.”

“Neljä pelaamistamme finaaliottelusta on ollut 2-1 pelejä, viime sekunneilla tyhjiin tehtyjä maaleja laskematta. Kovin haaste meille on maalien tekeminen. Se on ollut ryhmämme haaste suurimman osan kaudesta. Nyt jokainen virhe korostuu.”

Finaalipelit ovat olleet tasaisia. Kumpikaan ei ole ollut toista paljoa parempi. Ainoa ottelu, jossa edes maaliero hieman repesi oli kolmas ottelu LA:ssä.

Taas on otettava esille yksi pitkien pelisarjojen mieliaiheistani. Momentum. Onko momentumia olemassa? Siirtyykö se pelistä toiseen? Voiko joukkue ottaa momentumin haltuunsa pelin aikana, pakata sen huoltajan kassiin ja kaivaa esiin seuraavassa pelissä?

En usko, että joukkue voi hallita yhtä ottelua pelisarjassa ja jatkaa siihen mihin se jäi seuraavassa. Ei etenkään finaalissa, jossa panokset ovat todella kovat. Paljon rahaa on pöydällä.

Huonon pelin pelannut joukkue unohtaa pelin heti sen päätyttyä. Tilanne käydään läpi lyhyesti jos siihen on tarvetta, nollataan ja lähdetään valmistautumaan seuraavaan. Sama asia hyvän tuloksen saaneella joukkueella. Ei voida jäädä leijumaan voittajan ihanaan ilmatilaan kuin korkeintaan 20 minuutiksi. Sen jälkeen seuraava ottelu on jo mielessä eikä se näytä eikä se ole yhtään helpompi kuin edellinen, voitettu peli oli.

Momentumia on luotava yksittäisen pelin sisällä. Siksi en usko LA Kingsin tuntevan ylimääräisiä paineita tänään valmistautuessaan kuudenteen otteluun. Tottakai ystäviä ja perheenjäseniä on paikalla. Lordi Stanleyn saapumista taas joskus ensimmäisen erän aikana pelitilanteesta riippuen ei saa päästää haittaamaan keskittymistä.

– – –

Darryl Sutterilta kysyttiin, muuttuko hänen lähestymistapansa tai joukkueelle annettava viesti tämänpäiväisessä tilanteessa aikaisemmasta.

Darrylin vastaus ilman käännöstä kokonaisuudessan: “No.”

Ensimmäisen maalin tekijä voittaa. Ensimmäisten 20 minuutin aikana pelin haltuunsa ottava joukkue sanelee sen, miten peli jatkuu siitä eteenpäin. Sillä, mitä tehtiin edellisessä ottelussa ei ole merkitystä.

Momentum ei siirry ottelusta toiseen.

Molemmat joukkueet ovat jo unohtaneet edellisen pelin ja aloittavat tänään alusta. Molemmat osaavat sen tehdä.

“Pelien välipäivinä on kyse uudelleen valmistautumisesta”, sanoi Sutter. “Pelien pelaaminen ei ole mikään picnic. Osa pelaajista on saanut tällejä ja he yrittävät toipua. Siitä on kyse. Ei turhautumisesta.”

“Olen vieläkin vähän ymmälläni siitä, että on olemassa jokin aika, jolloin on voitettava neljä peräkkäin koko ajan. Se on vaikea tehdä. Maaliero koko sarjassa on ehkä 10-7, 10-6. Olemme pelanneet viisi peliä. Aika tasaista.”

Paineet ovat kovat kummallakin, mutta se ei johdu menneistä. Jäämme siis seuraamaan huippujännittäviä 20 ensimmäistä minuuttia. Se joukkue, joka ottaa momentumin käsiinsä tuona aikana, voittaa.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

9 vastausta artikkeliin “Kruunajaiset tänään?”

 1. CHAOS kirjoittaa:

  Kiesus sentään tuota Jounin tekstiä. Kämmenet hikoavat ja syke nousee. Kohta kävelen seinillä malttamattomana.
  Loistavaa settiä, kuten aina. Tässä vaiheessa en puhu mitään tulevasta, en mitään odotuksista. En puhu joukkueiden pelaamisesta tai pelaajien hyvyydestä tai huonoudesta. Odotan vain seuraavaa ottelua. Enkä malta millään odottaa.

 2. Janne kirjoittaa:

  Tänä iltana jossain David Puddy hymyilee

 3. #4 Bobby Orr kirjoittaa:

  Enää max. 2 peliä ja sitten on juhlat… mutta missä? Hyvä pre-game show Jouni!!

 4. Steve Larmerin purkka kirjoittaa:

  On jännää, Miroslav sentään! Pakko sympatiseerata molempia joukkueita, melkoisia soturilaumoja. Ei varmasti montaa täysin tervettä ukkoa rivissä kummallakaan. Hartsporttia ja jääpusseja (ehkä kylmä Molson hoitaa homman?) myös Jounille, joka on sormiaan säästämättä urakoinut meille mahtavaa raporttia. Loordi S olisi luultavasti tyytyväinen tämänkin vuotiseen tanssiin.

 5. Caps kirjoittaa:

  “Brown johtaa jäällä esimerkillään. Kings tarvitsee tänään sitä Dustin Brownia, joka pelasi kahdella ensimmäisellä kierroksella Vancouveria ja St. Louisia vastaan.”

  Ekan erän loppupuolella alkaa näyttää että Dustin Brown lukee itsekin tätä blogia…

  Eiköhän 3-0 piisaa voittoon tässä pelissä eli voi mennä nukkumaan. Hienoa Kings, kiitos Jouni blogista, ensi kauteen!

 6. juha kirjoittaa:

  Niinhän se pitääkin mennä, että kun kaveria oikein satuttaa
  ,voi tulla vimppaminuuttinen jossa saa vastaanottaa kolme maalia.

 7. laiskahanska kirjoittaa:

  Ennustus täsmälleen oikein, Jouni! Kiitos kuluneen kauden ja jännittävän play-off-matkan kertomuksista! GO KINGS GO!

 8. Jouni Nieminen kirjoittaa:

  Kiitos kaikille lämpimistä kommenteista ja blogin lukemisesta. Jatketaan kesä läpi kolmisen kertaa viikossa, aiheista ei ole pulaa.

 9. Nono Game kirjoittaa:

  Jes kolme kertaa viikossa!Pysyy addiktio voimissaan.Kiitos huikeesta blogista, aivan koukussa ollaan.Hyvät oli finaalit ja parempi voitti.