Piru nousi seinälle

| Julkaistu 10. 6. 2012 17:14

Parhaitten pelaajien on oltava parhaita pelaajia, maalivahti mukaanlukien. Sivuosan esittäjien on noustava esiin. On tehtävä ensimmäinen maali. Kotiyleisö on saatava innostumaan. Vastustaja on laitettava maksamaan virheistään. On pelattava yksi ottelu kerrallaan. On pelattava fyysisesti, epätoivolla ja jätettävä kaikki jäälle.

Rasti ruutuun jokaisen kohdalle. New Jersey Devils voitti toisen Stanley Cup-finaalipelin peräkkäin ja pakotti Los Angeles Kingsin kuudenteen peliin. Lordi Stanley kävi Newarkissa, mutta joutui palaamaan Kaliforniaan. Devils on saattanut sisukkuudellaan onnistua istuttamaan pienen epäluulon siemenen LA Kingsin pelaajien mieliin.

– – –

Kapteeni Zach Parisen nimeä ei tarvitse enää kuuluttaa. Devilsin #9 teki ottelun ensimmäisen maalin neljännen kerran kevään playoffseissa ajassa 12:45. Ylivoimamaali Willie Mitchellin istuessa mielestäni kyseenalaista kakkosta estämisestä. Taas vanha kettu Patrik Elias järjesti vastustajalle jäähyn.

Jonathan Quick pelasi kiekon huolimattomasti maalin takana. Drew Doughty ei ehtinyt apuun ja Parise laittoi kiekon maaliin. Vahvaa vastakarvapelaamista. Kingsin uskomattoman alivoiman oli päästettävä maali joskus. 16. yrittämällä se onnistui ensimmäisen kerran finaalissa Devilsiltä.

Paha ensimmäinen maali Kingsin kannalta katsottuna ensimmäisessä erässä, jossa LA aloitti pelin selvästi paremmin. Jos onni ei kohdellut Devilsiä viime viikolla Newarkissa, nyt se on kääntynyt.

Jonathan Quick on päästänyt vain kuusi maalia finaalisarjan viidessä ottelussa. Hän on Kingsin mahdollisesti voittaessa yhä selkeä Conn Smythe-suosikki, “MVP!!” kuten Staples Centerin yleisö niin äänekkäästi häntä kutsuu. Pieni erehdys kesken hyvän Kingsin työvoittaman ensimmäisen erän.

Kings kontrolloi ensimmäistä erää. Devilsin pelaajat olivat ehkä hermostuneita. Martin Brodeur piti kotijoukkueen pelissä hyvillä torjunnoilla. Tekemällä ensimmäisen maalin kotiyleisön edessä Devils sai katsomon innostumaan. Päinvastainen käsikirjoitus kuin kahdessa ensimmäisessä Newarkin pelissä.

Ensimmäisen maalin tehnyt joukkue on nyt voittanut jokaisen viidestä pelatusta finaalipelistä.

– – –

Justin Williams ei tunnu saavan yhtä paljon huomiota kuin jotkut joukkuekaverit, mutta hän pelaa ihan kuin keväällä 2006. Williams voitti Stanley Cupin Carolina Hurricanesin kanssa tehden 11 maalia ja 18 pistettä playoffseissa.

Williamsin luistelutyyli ja potku ei näytä puhtaan täydelliseltä tai kauniilta, mutta hänellä on yllättävää nopeutta ja mailataitoja pelata kovaa karvausta vastaan. Hän osaa pelata itsensä vapaaksi ja tulinen rannelaukaus lähtee salamannopeasti. Ottelu oli vain kaksi ja puoli minuuttia vanha, kun hän ampui kiekon ohi Martin Brodeurin hanskan tolppaan.

Toisen erän alussa hän ei enää erehtynyt saatuaan vapaan paikan. Kiekko yli sinisen, nopeasti keskelle vapaaseen paikkaan ja tällä kertaa laukaus Martyn blokkeripuolen olkapään yli tolppaa hipoen maaliin. Hyvin ajoitettu maski Dustin Brownilta. Peli tasan 1-1.

– – –

Täyden 82 ottelun runkosarjan maalittomana (0 maalia, 9 syöttöpistettä) läpipelannut puolustaja Bryce Salvador teki Devilsin voittomaalin toisen erän puolivälissä ampumalla kiekon läpi Quickin edessä olleitten pelaajien, epäonnisen Slava Voynovin kautta Kingsin maaliin.

Salvador löysi vapaan ampumislinjan annettuaan kärsivällisesti Kingsin laituri Jordan Nolanin luistella itsensä pois edestä. Nolan ilmeisesti odotti Salvadorin yrittävän heittää kiekkoa päätyyn laidan kautta.

“Kärsivällisyys on jotain, jonka hän on hallinnut viimeisen kuukauden aikana playoffseissa”, sanoi Devilsin valmentaja Peter DeBoer ottelun jälkeen Salvadorista.

“Hän osoittaa erinomaista keskittyneisyyttä, saaden laukauksia läpi. Emme olisi tässä ilman häntä.”

“Uskon, että näette paljon yksittäisten pelaajien menestystä, koska joukkue menestyy”, sanoi Salvador ottelun jälkeen. “Ei ole kyse pelkästään minusta. Kaikki nauttivat siitä nyt kun olemme saamassa hieman momentumia puolellemme. Henkilökohtainen menestys johtuu joukkueen menestyksestä.”

– – –

LA Kingsillä oli mahdollisuutensa tasoittaa, mutta Martin Brodeur pelasi fantastisesti. Jarret Stoll osoitti erinomaista kädentaitoa iskemällä kiekon korkealta ilmasta yli Brodeurin. Maali oli pakko hylätä korkean mailan vuoksi.

Devils pelasi kovaa, voittaen taklaustilaston 34-23 ja uhrautuen, kenttäpelaajien blokattua 20 kohti Brodeuria ammuttua laukausta.

– – –

“Joukkueitten välillä ei ole paljoa eroa. Olen laulanut samaa säveltä ensimmäisestä pelistä lähtien. Sanoin ollessamme 3-0 tappiolla ettei pelisarja ollut epätasainen”, sanoi DeBoer.

“Parhaat pelaajamme olivat parhaat pelaajamme tänään. Brodeur, Parise, Kovalchuk. Se on avainasia tähän aikaan vuodesta.”

Martin Brodeur oli kiireisempi maalivahti pelin alussa. Hän pysäytti Jarrett Stollin tämän päästessä lähes vapaasti yksin läpi toisessa erässä. Brodeur oli illan ykköstähti. Marty itse puhui selviytymisestä.

“Mielestäni emme pelanneet parasta peliämme, mutta keksimme keinon voittaa”, sanoi Brodeur pelin jälkeen. “Heillä oli paljon potkua, meidät ajettiin ahtaalle muutaman kerran omalla alueellamme. Mutta teimme joitakin hyviä blokkeja, onnistuimme ratkaisevissa puolustustilanteissa voittaaksemme pelin.”

“Olemme yhä elossa. Meillä on vielä mahdollisuus. Ei ole vaikeaa innostua tällaisista peleistä. Kaksi peräkkäin. Se verottaa paljon, mutta on sen arvoista. Me keskitymme jättämään kaiken jäälle.”

Devils sai hyvää peliä myös sivuosien esittäjiltä. Raikkaalla jalalla luisteleva Henrik Tallinder toi puolustuspään luisteluun eloa ja vei kiekkoa pois ahtaista paikoista. Petr Sykora pelasi taas hyvin. Marek Zidlicky katkaisi mahdollisen läpimurtoyrityksen.

Erot ovat todellakin pienet, ovat olleet läpi finaalin. “On käytettävä tilaisuudet hyväksi, on tehtävä töitä niiden saamiseksi, eikä saa antaa yhtä enempää”, sanoi Darryl Sutter ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessaan.

“Ainoa tapa katsoa tsasaisuutta tässä sarjassa on tutkia ensimmäisen maalin tärkeyttä. Se, joka tekee ensimmäisen maalin, niin se on ollut. Teimme ensimmäisen maalin kolmessa ensimmäisessä. Se kertoo kuinka tasaisesta sarjasta on ollut kysymys.”

– – –

Martin Brodeur on nyt pelannut 29 kertaa Stanley Cup-finaalissa, voittaen 17. Finaalissa voitettujen pelien kaikkien aikojen tilastossa nyt kuudennella sijalla Billy Smithin kanssa. Seuraavan kerran voittaessaan Marty on tasoissa idolinsa Patrick Royn kanssa viidentenä.

– – –

Anton Volchenkov sai toisessa erässä Mike Richardsin mailan kasvoihinsa tämän laukaistua kiekon kohti Brodeuria. Hockey Night in Canadan herkät mikrofonit tallensivat Kingsin penkiltä tulleet ystävälliset terveiset Volchenkovin luistellessa pukukoppiin tikattavaksi.

Jonathan Quick torjui Ryan Carterin suoraan edestä ampuman kiekon maskillaan toisessa erässä. Torjunnasta oltaisiin puhuttu enemmän jos Kings olisi voittanut Stanley Cupin. Muistutti Lauri Korpikosken ampumaa kiekkoa Phoenix-sarjassa. Korpedo oli paljon lähempänä.

– – –

Hockey Night in Canadan Don Cherryllä oli erikoinen kommentti selvästi loukkaantuneena pelaavan Ilja Kovalchukin esitykseen lauantaina. “Eikö tuo ole häpeällista, Stanley Cupin finaalissa?”, kysyi iloisten kanadalaisten veronmaksajien kustantaman kansallisen TV-yhtiön parhaiten palkattu mies.

Jokainen minuutinkaan finaalisarjaa seurannut toimittaja tai selostaja tietää Iljan pelaavan pahasti loukkaantuneena. Hän liikkuu rauhallisesti käytävillä lämmitellessään. Välipäivien harjoituksissa sama asia. Peleissä hän yrittää parhaansa. Haastatteluissa hän vastaa kärsivällisesti jokaikiseen kysymykseen.

Tämän kirjoittajan kunnioitus Ilja Kovalchukia kohtaan on noussut korkealle saatuani nähdä hänen sisukkaan taistelunsa päivästä toiseen LA:ssa. Hän ei ole valittanut kertaakaan sanallakaan. Samalla hän johtaa playoffsien pistepörssiä Anze Kopitarin kanssa 19 pisteellä 22 pelatussa ottelussa.

Cherry sanoi myös Dainius Zubruksen ajattelevan Siperiaa tämän tehtyä virheen keskialueella. Zubrus on ollut läpi finaalin ehkä Devilsin kovaotteisin pelaaja. Epävirallisen taklaustilaston kärkipäässä ottelusta toiseen.

– – –

Zach Parise oli ennen maaliaan pelannut finaalin pisteittä. Paineet ja kritiikki alkoi kasaantua Devils-kapteenin päälle. Valmentaja DeBoer sai puolustaa kapteeniaan lauantaiaamun pressissä.

“Zachin peli on paljon muutakin kuin mitä näkyy tilastoissa”, sanoi valmentaja. “Hän on joukkueemme sydän. Hän on joukkueemme identiteetti. Hän karvaa molemminpäin, pelaa alivoimilla, kaikissa tilanteissa. Hänen pelinsä on todellakin meidän lämpömittarimme. Hän on se pelaaja, joka saa meidät pelaamaan, teki hän pisteitä tai ei.”

“En mittaa hänen peliään maaleissa ja syötöissä. Hän luo tilanteita. En ole huolissani hänen pelistään. Tiedän, että maalihana aukeaa vielä.”

Pelin jälkeen Peter DeBoer ei voinut vastustaa kiusausta antaa toimittajille muistutus Parisen arvostelusta.

“Te saitte hänet suuttumaan”, hän nauroi. “Jatkakaa samalla tavalla.”

– – –

New Jersey Devils näyttää pelaavan paremmin, mitä pitemmälle pelisarjoissa mennään. Devils on nyt voittanut 10 ja hävinnyt vain yhden pelisarjojen peleissä 4-7 tänä keväänä. Peleissä 1-3 vastaava voitot-häviöt tilasto on vain 4-8.

“Hänen esityksensä puhuu puolestaan”, sanoi DeBoer Martin Brodeurista. “Se, että olemme voittaneet 10 ja hävinneet vain yhden peleissä 4-7 kertoo siitä, miten hän nauttii tämänkaltaisista paineista.”

Brodeur ei jännitä historian tekemistä. Hän oli taas ilmeisesti oikein sijoittuneena kuten hän vitsaili LA:ssä, muutama Kingsin laukaus kolisi hänen taakseen tolppiin ja ylärimaan. Mutta hän ei jännitä.

“Ei, ei, ei. Uskokaa pois. On jännittävää tehdä tätä. Meillä on hauskaa. Mutta emme ole tehneet vielä mitään. Siksi on tärkeää pitää matalaa profiilia ja jatkaa samalla linjalla.”

“Nautin tästä. Hauskoja pelejä pelata. Kovia henkisesti, koska meillä ei ole huomista, mutta silti hauskaa olla mukana. Kuten sanoin, nautin tästä kokemuksesta. Ja tulen nauttimaan loppuun saakka.”

Kenellä on paineet maanantaina finaalisarjan siirtyessä Los Angelesiin kuudenteen peliin? Onko Kingsin niskassa ylimääräisiä paineita nyt?

“Ei”, vastasi Darryl Sutter tähän kysymykseen. “Käymme asian läpi tänään ja matkustamme kotiin. Odotamme samanlaista peliä kuin tänään oli.”

Pakko sanoa, että Los Angeles Kings näyttää ensimmäistä kertaa koko keväänä haavoittuvalta. Sutterin rauhallinen ja rehellinen lähestymistapa toi joukkueen playoffseihin ja uskon, että vie sen vielä mestaruuteen saakka ilman paniikkia. Paineet ovat mielestäni edelleen Devilsillä, koska sillä ei ole varaa hävitä yhtään kertaa.

Silti, niin sanottua hermostunutta energiaa odotettavissa maanantaina Staples Centerillä.

– – –

Sutter muutti ketjuja kolmannessa erässä Kingsin yrittäessä nousta tasoihin. Hän lyhensi penkkiä ensimmäistä kertaa koko playoffseissa peluuttamalla vain kolmea ketjua. Dustin Brown pudotettiin kakkosketjuun Jarret Stollin ja Dwight Kingin kaveriksi. Simon Gagne taas nousi ykköseen Anze Kopitarin ja Justin Williamsin viereen.

Brown ei ole päässyt parhaaseen pelivireeseensä finaalissa. Hän otti jäähyn mailanpitämisestä, josta Sutter ei varmasti ollut mielissään kolmannessa. Tämän kirjoittaja epäilee loukkaantumista.

– – –

Ennen viime keskiviikon neljättä peliä Los Angelesissa historialliset tilastot seisoivat kuin isona vuorena New Jersey Devilsin edessä. Vain yksi joukkue, 70 vuotta sitten, se kuuluisa kevään 1942 Toronto Maple Leafs oli koskaan noussut Stanley Cup-finaalisarjan voittoon oltuaan ensin tappiolla otteluin 3-0, Detroit Red Wingsiä vastaan.

25 finaalisarjajoukkuetta on ollut Happy Dayn valmentaman Toronton joukkueen kaltaisessa tilanteessa tappiolla 3-0. 20 niistä hävisi vielä neljännenkin pelin ja joutui nopeasti kättelyjonon kautta kesälomalle. 3 hävisi viidennessä. Vuoden 1945 Leafs johti jo 3-0, päästi sitten Red Wingsin tasoihin 3-3, mutta onnistui voittamaan kuitenkin seitsemännen.

25 – 3 – 1 – 1. Valmistauduttaessa maanantaina Los Angelesissa pelattavaan kuudenteen otteluun tilastot eivät enää näytä ollenkaan lohduttomilta Devilsin kannalta. Newarkin paholaiset on vasta kolmas joukkue parasseitsemästä-finaalisarjojen historiassa, joka on pakottanut vastustajan pelaamaan kuudennen ottelun oltuaan 3-0 tappiolla.

Prosentit ovat yhtäkkiä lähes 50/50.

Tähdet ja julkkikset kokoontuvat taas maanantaina LA:n Staples Centeriin. Shampanja on taas jäissä. Mestaruuslippikset ja – hatut ovat taas laatikossa. Lordi Stanley saapuu taas ensimmäisen erän aikana sponsori-Hondan perheautolla. Pelaajien perheet ja ystävät ovat taas paikalla mahdollista juhlaa varten.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Odottava tunnelma ei ole enää yhtä huoleton kuin viisi päivää sitten.

Kingsin NHL-ennätys 10 vierasvoittoa peräkkäin jäi kymmeneen. Alivoimapeli päästi ensimmäisen maalinsa finaalissa. Vanha kevään 1988 Edmonton Oilersin playoffennätys 16 voittoa ja 2 häviötä jäi jo saavuttamattomiin viime keskiviikkona. Kingsillä on vielä mahdollisuus päätyä tilastoon 16-4.

Piru on noussut seinälle.

New Jersey Devils voi olla tekemässä historiaa. Kingsin alivoimataika on rikottu, sen vieraspeliennätys on katkaistu ja Jonathan Quick on painostettu tekemään virhe. Devils voi ottaa seuraavan askeleen.

“Me emme ajattele niin pitkälle eteenpäin”, sanoi Peter DeBoer. “Meidän täytyy voittaa seuraava peli jatkaaksemme pelaamista. Sanoin alusta saakka, että ryhmämme luottaa itseensä. Me emme tunteneet kuuluvamme siihen kuoppaan, jossa olimme. Uskoimme, että jos jatkamme pelaamista hyvillä esityksillä onnistuisimme kaivamaan tiemme ulos.”

“Olemme tekemässä sitä hitaasti, mutta meillä on vielä työtä edessämme. En tiedä historiasta, me yritämme vain voittaa Stanley Cupin.”

Nyt kannatttaa alkaa seurata. Stanley Cup-finaalisarjasta tuli pelisarja.

Vain vastoinkäymiset voittamalla pääsee tänäkin vuonna mestariksi. Tuli mestari kummasta tahansa.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

2 vastausta artikkeliin “Piru nousi seinälle”

 1. Pave407 kirjoittaa:

  Vaikka Devils ei onnistuisikaan voittamaan mestaruutta, on heitä kiitettävä siitä, että edes joku joukkue pystyi haastamaan Kingsin, jotka pääsivät aivan liian helpolla finaaleihin asti, konferenssinsa läpi.

 2. ollijokinen kirjoittaa:

  Martin Brodeur on päässyt selvästi Kingsin pelaajien korvien väliin. Kahdessa edellisessä pelissä maalinteko hänelle on tuntunut lähes mahdottomalta. Tasan yhtä hyvä maalivahti kuin Quick. Kokeneempana ehkä jopa parempi.

  Kings hallitsi viidettä peliä mielestäni selvästi. Käsittämättömät neljä (4!) tolppalaukausta ohittivat Brodeurin, mutteivat menneet sisään. Turhautuminen ja epäusko paistoivat kuninkaiden ilmeistä. Välillä pystyi aistimaan pelaajien ajatukset: “ei tonne vaan voi tehdä maalia..”

  Kun katsoin tämän sarjan kolmatta peliä, muistan tunteneeni sääliä Devilsin pelaajia kohtaan. Tuntui, että Quickin selän taakse voinut saada kiekkoa. Nyt tilanne on kääntynyt toisin päin.

  Olen muuten samaa mieltä Niemisen kanssa Dustin Brownin tilanteesta: mahdollisesti loukkaantunut. Brown on nimittäin kadonnut kuvasta lähes täydellisesti. Ei “metsästä” taklauksia samalla tavalla kuin Coyotesia vastaan.

  Toivon edelleen Kingsin nostelevan pokaalia sarjan päätyttyä. Ja jos he pelaavat samalla tavalla kuin eilen, ei pitäisi olla mitään hätää. Ainoa ero viime pelissä oli Martin Brodeur ja Slava “taas” Voynovin oma maali. Huono tuuri ei voi enää jatkua…