Onko Broadwayn Sinipaitojen takki tyhjä?

| Julkaistu 25. 5. 2012 17:58

Hudsonin taistelu saattaa ratketa tänään New York Rangersin luistellessa New Jersey Devilsin vieraaksi kuudenteen peliin Newarkissa. Devils on yhden voiton päässä paikasta Stanley Cup-finaalissa voitettuaan maalein 5-3 Madison Square Gardenin vihamielisen yleisön edessä keskiviikkona.

20. playoffpeliään pelaamaan lähtevä, pitkän ja raskaan kevään väsyttämä Manhattanin joukkue on kovan paikan edessä. Kuka nousee esiin?

– – –

New Jersey Devilsin peliä oli hienoa seurata viidennen pelin alussa keskiviikkona. Se otti ensimmäisen erän ensimmäisen 10 minuutin aikana kolmen maalin johdon ja vei peliä vahvuuksillaan. Kovaa vastakarvaa kotijoukkueen päädyssä. Hyökkäyksissä kiekkoa pyöritettiin kulmissa ja syötettiin tuttuun tapaan takaisin puolustajille. Devils omisti pelin laidoilla.

Tässä Stephen Giontan ensimmäinen maali. Nelosketju nelosketjua vastaan. Rangersin Mike Rupp lähti ottamaan isoa taklausta päin Steve Bernieriä jättäen puolustaja Mark Faynen ampumaan vapaasti siniviivalta, vaikka oma pakki olisi voinut pitää Bernierin.

Tässä Patrik Eliasin toinen maali. Hieno esityö Ilja Kovalchukilta. Rangers-pakki Marc Staal lähti vastaan kohtalokkain seurauksin.

Tässä Travis Zajacin kolmas maali. Henrik Lundqvistin olisi pitänyt ottaa tuo laukaus kiinni.

Devilsin tehtyä toisen maalinsa John Tortorella otti aikalisän. Sen jälkeen Rangers alkoi pelata eri tavalla. Devilsin vahvuudet otettiin pois. Tempoa nostettiin ja hyökkäyksiä tuli enemmän. Devilsin puolustajat pakotettiin levittämään peliään ja syöttämään sivuttain. Devilsin kovaa viiden miehen vastakarvapeliä saatiin hidastettua ja sen läpi mentiin pitkillä syötöillä. Kiekkoja saatiin enemmän kohti Martin Brodeurin maalia.

Devils hukkasi 3-0 johtonsa ja Rangers onnistui pääsemään tasoihin kolmannen erän alussa.

Tässä Brandon Prustin 3-1 kavennusmaali vielä ensimmäisessä erässä. Yksi hienoimmista asioista seurata tässä sarjassa on Martin Brodeurin sijoittumis- ja mailapeli. Brodeur olisi ottanut tämän kiekon varmasti kiinni ellei oma puolustaja Marek Zidlicky olisi sotkenut mailaansa väliin.

Tässä kapteeni Ryan Callahanin kiistelty 3-2 maali toisessa erässä. Potkaisiko hän kiekkoa? Tilannehuoneen tarkistuksen jälkeen erotuomari kävi kuuluttamassa “Its a good hockey Goal!”. Hockey Goal? No, onneksi hän ei sentään sanonut “Ice Hockey Goal.”

Tässä vielä Marian Gaborikin tasoitusmaali kolmannen erän alussa. Hankala tilanne Martin Brodeurille, joka ei voinut sääntöjen mukaan koskea kiekkoon kielletyllä alueella. NHL loi trapezoidi-säännön kuin kiusatakseen mailataitavia maalivahteja, joista Brodeur on ehkä taitavin. Ja nyt tuo typerä sääntö puri häntä suoraan takapuoleen huipputärkeässä ottelussa!

– – –

Devilsin nelosketju Ilja Kovalchukilla vahvistettuna ratkaisi ottelun voittomaalillaan kun peliä oli noin neljä ja puoli minuuttia jäljellä. Kovalchuk taklasi miestä tehden esityön maaliin hienosti.

Tässä Ryan Carterin voittomaali. Illan toinen sankari Stephen Gionta pääsi antamaan kiekon maalin eteen Kovalchukin taklaustyön ansiosta.

Vastassa pelasi Rangersin ykkösketju. Kaikki viisi Rangersin jäällä ollutta pelaajaa tekivät virheen vuorollaan tätä maalia ennen. John Tortorella ei tyylilleen uskollisena syyttänyt ottelun jälkeen ketään erityisesti, mutta hän lähetti selvän viestin koko jäällä olleelle viisikolle.

Miksiköhän Ilja pelasi nelosessa? Onko hän loukkaantunut? Hän pelasi “vain” 19:19. Oli miten oli, hän on silti tehokas pelaaja valmentajan sekoittaessa pakkaa. Tehokas tekemällä muita asioita kuin niitä, mistä hän on tunnettu.

– – –

Sarjassa, jossa Devils on ollut parempi joukkue suurimman osan ajasta, New York Rangers oli tappiostaan huolimatta keskiviikon pelissä parempi. Paras peli sinipaidoilta konferenssifinaalissa itse asiassa. Rangersin olisi pitänyt voittaa tämä peli. Häviäminen tällä tavalla on raskasta ja on helppo ennustella, että New Jersey Devils siirtyy eteenpäin perjantaina. Vai onko?

– – –

New York Rangers on pelannut huhtikuun puolestavälistä saakka pelejä joka toinen ilta. Seitsemän ottelun kova sarja Ottawaa vastaan. Seitsemän ottelun kova sarja Washingtonia vastaan. Nyt jo viisi peliä Devilsiä vastaan.

Molemmat Hudsonin taistelun huippumaalivahdit päästivät ainakin yhden helpon keskiviikkona. Ilkeämieliset voivat sanoa, että kaksi. Kuningas Henrik alennettiin prinssiksi. Joittenkin mielestä Brodeur yritti arvata ja sukelsi väärään suuntaan Prustin maalissa. Syytän edelleen omaa puolustajaa.

Rangers oli samassa tilanteessa myös Ottawaa vastaan ensimmäisellä kierroksella. Sen oli pakko voittaa Game 6 päästäkseen seitsemänteen.

– – –

Pienikokoinen Stephen Gionta oli yksi Devilsin parhaista MSG:llä. Hän on pienikokoisen, Montrealissa numerolla 21 ja kapteenin C-paidassaan luistelevan Brian Giontan nuorempi veli. NHL:n lyhyimpiin pelaajiin kuuluva vanhempi Gionta pelasi kahdeksan vuotta Devilsissä.

Buffalo Sabresin Nathan Gerbe on kaiketi NHL:n lyhyin pelaaja. Gerbe ja Gionta pelasivat yhdessä Boston Collegessa kuuluisan yliopistovalmentaja Jerry Yorkin alaisuudessa.

Stephen vietti viimeiset neljä kautta AHL:n Lowellissa ilman puhettakaan NHL-kutsusta. Häntä ei koskaan varattu NHL-joukkueen listoille kuten Briania. Hän on pienestä koostaan huolimatta käyttökelpoinen pelaaja NHL-joukkueelle. Hyvä, nopea luistelija, erittäin vahva, ymmärtää pelin ja roolinsa.

Valmentaja Pete DeBoer peluutti nuorempaa Giontaa tuplavaihdoissa konferenssifinaalin viidennen pelin kolmannessa erässä. Gionta ei ole tyypillinen romuluinen nelosketjun pelaaja. Hänestä tiulee jotenkin Tampassa kauden päättänyt Ryan Shannon mieleen.

– – –

Marian Gaborik on pelaaja, jonka on noustava esiin jos New York haluaa pelata seitsemännen pelin sunnuntaina kotona MSG:llä.  Hän on ollut hiljainen lähes koko playoffsien ajan. Taitopelaaja, joka ei ole saanut tilaa vahvuuksiensa esittämiseen playoffseissa.

Gaborik on loistava avojään pelaaja, aina askeleen edellä muita. Parhaimmillaan päästessään nopeudellaan ohi vastustajista kun tilaa on luistella. Ongelmana on se, ettei hänen tyylinsä ole tarpeeksi kova tiukassa playoffpelissä. Hän antaa paljon kiekkoja vastustajalle.

Kyse ei ole siitä, etteikö Marian Gaborik välitä tai yritä. Hänen tyylinsä ei pääse parhaiten esiin playoffkiekossa. Jotkut epäilevät aikaisemmin pitkiä aikoja nivusvammojen kanssa kärsineen slovakin pelaavan loukkaantuneena. Emme saa tietää ennen kauden päättymistä.

503 maalia NHL:ssä latonut “20 mailan mies” Peter Bondra oli vähän samankaltainen pelaaja. Bondra pelasi enemmän fyysisesti, mikä auttoi häntä tällaisissa tilanteissa.

Brad Richards oli tehdä yhden playoffsien hienoimmista maaleista – omaan maaliin – kolmannessa erässä pelin ollessa tasan 3-3.

Kova playoffkevät on ottanut veronsa isojen pelien sankari Brad Richardista. Hänen peliesityksensä ovat olleet vaihtelevia. Hän oli aikaisemmissa sarjoissa parempi, nyt luistin painaa.

– – –

“Do you believe it?!” Vertauksia 18 vuoden takaiseen klassikkoon tehdään nyt entistä enemmän. 1994 konferenssifinaalin kuudes peli pelattiin täsmälleen samana päivänä, toukokuun 25. Ainoa jäljelläoleva pelaaja tuosta sarjasta on nyt 40-vuotias Martin Brodeur.  Suurin osa muista pelaajista oli vielä pikkulapsia vuonna 1994. Siksi kukaan ei halua tehdä mitään lupauksia tällä kertaa.

Mark Messier teki silloin hattutempun Rangersin voittaessa kuudennen pelin New Jerseyn vanhassa Meadowlandsin hallissa maalein 4-2. Seitsemäs ottelu pelattiin Madison Square Gardenissa, Rangers meni finaaliin ja rikkoi vuoden 1940 kirouksen. Seuraavana keväänä taas Devils voitti Stanley Cupin.

Moose ei tehnyt kuuluisaa lupaustaan järjestämällä erityisen lehdistötilaisuuden tai mitään sellaista. Koko juttu oli New Yorkin median paisuttama. Hän sattui sanomaan pukukopissa kysyttäessä, että “me voitamme tänään”. Lupaus löysi nopeasti tiensä otsikkoon.

Mitä ihmettä hän olisi voinut sanoa? “Me häviämme tänään”? Rangers oli tuona aikana seura, joka ei ollut voittanut Stanley Cupia 54 vuoteen. Vieraskaukaloissa joukkuetta tervehdittiin huudolla “1940!”.  Messier oli pelannut koko siihenastisen uransa voittavissa joukkueissa.

Mistään vakuudesta ei ollut kyse. Moose ei taannut voittoa, mutta hän varmisti sen itse jäällä ja jäi ikuisiksi ajoiksi yhdeksi New Yorkin urheilusankareista. The Captain. The Legend.

Kannattaa muistaa myös nuoren Aleksei Kovalevin hieno peli tuossa ottelussa 18 vuotta sitten. #27 teki Rangersin ensimmäisen maalin ottelussa Devilsin mentyä jo 2-0 johtoon. Messier teki yhden maaleistaan Kovalevin syötöstä ja toisen hänen laukauksensa jälkeisestä reboundista. Maalivahti Mike Richteriä ei myöskään saa unohtaa. Rangers ei olisi voittanut Stanley Cupia vuonna 1994 ilman loistavaa maalivahtiaan.

New Yorkissa Messierin harmittomasta lausahduksesta haluttiin tehdä iso juttu mediaan, sillä kapteenin vakuudella oli ennakkotapaus. Vuoden 1969 Super Bowlia ennen New York Jetsin pelinrakentaja Joe Namath oli antanut lupauksen siitä, että hän vie Jetsin voitoon Baltimore Coltsia vastaan.

“Chairman” Joen lupauksesta on sittemmin väitetty, että hän antoi sen stripparikerholla tai kuten tässä kuvassa istuen mukavasti rantatuolilla journalisteja hauskuuttamassa. Super Bowl pelattiin sinä vuonna Miamissa. Oli miten oli, Joe teki minkä lupasi ja hänestä tuli ikuinen New Yorkin sankari.

– – –

Onko New York Rangersin takki niin tyhjä, ettei se enää pysty nousemaan voittoon? Häviäminen keskiviikkona tapahtui tavalla, joka syö paljon energiaa pelaajilta. Sinipaidat tekivät sisukkaan nousun pahasta 3-0 tappioasemasta vain hävitäkseen. Rangers pelasi parhaan ottelunsa, oli parempi ja silti hävisi.

Toisaalta NYR on osoittanut jo aikaisemmin playoffseissa olevansa joukkue, joka ei koskaan luovuta. Joukkueella on sydäntä, hyvä valmentaja, luonnetta ja sisua vaikka muille jakaa. Se on nähty aikaisemmin. Rangers on tänä keväänä jo kolmesti pelannut veitsi kurkulla ja voittanut kaikki kolme.

– – –

Idän finalisti voi selvitä tänään perjantaina Newarkissa. Rangersin nousu on vain ja ainoastaan mahdollinen jos Henrik Lundqvist pelaa parhaimman pelinsä.

Devilsillä on viimeinen vaihto-oikeus ja kaikki mahdollinen momentum. Rangers joutuu luistelemaan vihamielisen vierasyleisön eteen, vaikka kotihalli on vain vartin mittaisen junamatkan päässä. Sinipaitojen on liikuttava lujaa ottaakseen pelin ohjat käsiinsä. Parhaitten ja nopeimpien pelaajien on oltava parhaimpia ja nopeimpia. Chris Kreiderin nopeutta tarvitaan tänään.

Rangersin ei tarvitse tehdä suuria muutoksia pelitapaansa, koska kaikki sen saama menestys tänä keväänä on tullut pelitavan kautta. On liian myöhäistä yrittää muuttaa kaikkea. Mutta tänään tarvitaan joku Mark Messierin osaan. Valitettavasti sinipaidoilla ei ole ketään, joka on jo voittanut viisi Stanley Cupia ja tukun kansainvälisiä parhaat vastaan parhaat-turnauksia.

Nykyisellä kapteenillakin on vain surkea hopeamitali olympialaisista.

Rangers ei ole luovaa hyökkäyspeliä tekevä jääkiekkojoukkue. Sen tapa tehdä maaleja ei ole hienoilla kuvioilla koristeltu. Marian Gaborikia ja Brad Richardsia kuulutetaan tänään. Suurten tähtien pettäessä Sinipaitojen on saatava joku muu  nousemaan sankarin osaan.

Dan Girardi? Brandon Prust? Ruslan Fedotenko?

Jännittäviä hetkiä tulossa. Yksi maali varmaankin taas ratkaisee. Molemmat maalivahdit pelaavat taas loistavasti.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

4 vastausta artikkeliin “Onko Broadwayn Sinipaitojen takki tyhjä?”

 1. Hupi kirjoittaa:

  Jouni mitä sinulla on Rangersiä vastaan kun moitit aina heitä? Oletko devils-fani kun ylistät jatkuvasti heidän pelaajiaan, erityisesti martin brodeuria?

 2. Juho kirjoittaa:

  Kiitokset Jounille nyt oli asiantuntevaa tekstiä! :)
  Toivotaan,että viihdyttävä ottelu olisi tulossa.
  Devils vie tänään varmaankin peliä joten pitää lunkkarin olla hereillä!Go Devils Go :)

 3. 13.hyökkääjä kirjoittaa:

  Sen verran pitää antaa Richardsille armoa tuosta terävästä laukauksesta että se tais kyllä ottaa Devs pelaajan mailaan ja siitä lähti omaa maalia kohti. Eli Lundqvistille entistä isompi hatun nosto, se oli vielä ohjuri. :)

  No joo, eipä tuo tilanne enää juurikaan puhuta. Marty sai 18 vuoden jälkeen kostonsa. Maalivahti joka sitten pettymyksen -94 on voittanut oikeastaan kaiken, kaikkien aikojen paras maalivahti, sai nyt vielä tämänkin apinan (jos nyt sellaista edes oli) karistettua hartioiltaan. Muuten todella nätisti tökkäs kiekon Anisimovilta puolittaisessa läpiajossa 3. erän loppu puolella.

  Lisäksi pakko mainita Devsin yv-kuvio heidän toisessa maalissa. Aivan älyttömän hienosti sahattu kuvio! Ja Kovy kyllä noista laittaa sata sadasta. Mä olin sitä mieltä että Devs sarjan katkaisee tässä pelissä ja Kovy tekee 2 maalia. No, ei aivan kahta maalia tehnyt, 1+1 kuitenkin. Kovya ei todellakaan voi laskea niiden “isojen starojen” joukkoon ketkä sulaa pleijareissa. Tänä keväänä alta suli Richards. Eipä ole tällä kaudella juurikaan kuultu arvostelua 100M$ pahvista.

  Tulee huimat finaalit!

 4. Tarmo Manni kirjoittaa:

  Kiitos Jouni,loistavaa kirjoitusta,kuten aina!

  Ja Hupille tiedoksi että katso pelit niin huomaat että Jouni esittää vain faktoja pelistä, Gaborik ei selvästikkään viihdy kovissa kulmakamppailuissa eika maalin edessä kuten playoff-kiekossa pitää,samoin Brad Richardsilla selvästi bensa vähissä.

  Loistavat finaalipelit tulossa ,molemmat joukkueet, Devils&Kings, pelaavat kaunista&kovaa kaasu pohjassa-kiekkoa.

  Marek Zidlickylla kiekko pomppi hermostuneesti jo aika useasti Rangersia vastaan ja pienikokoisena (180cm) pakkina näkee varmasti jo painajaisia Dustin Brownista, Pannukakku Penneristä ja muista Rockya Balboan isoista ja ilkeistä hyokkääjistä!