Kolmosketjullinen Kuninkaita

| Julkaistu 18. 5. 2012 17:36

Los Angeles Kings on enää yhden voiton päässä Suuresta Tanssista, paikasta Stanley Cup-finaalisarjassa. Vain Vancouver Canucks on kevään playoffseissa onnistunut voittamaan uskomattomassa laukassa menevän LA:n joukkueen edes yhdessä ottelussa. Kaikki muut ovat olleet täydellisiä vastaantulijoita.

– – –

Los Angeles Kings on nyt voittanut 11 ottelua kovissa Stanley Cupin playoffseissa, hävinnyt vain yhden. Voitettuaan Phoenix Coyotesin kotonaan LA:n Staples Centerissä torstaina maalein 2-1, se on nyt vain yhden voiton päässä Stanley Cup-finaalista.

Kojootit pelasivat playoffsien parhaimman pelinsä eikä sekään riittänyt. Ottelu ei näyttänyt ollenkaan yhdellä maalilla ratkaistulta peliltä. Tulos olisi yhtä hyvin voinut olla 6-1.

Yotesin valmentaja Dave Tippett valitti tuomareista ottelun jälkeen, mutta se on täysin turhaa. Hän sanoi pelin menneen epäreiluksi teeskentelyksi. jota tuomareitten on hyvin vaikea erottaa rehellisestä pelistä.

Merkki hyvän valmentajan turhautumisesta. Tippettin joukkueella ei ole mitään mahdollisuuksia täysin ylivoimaista vastustajaa vastaan ja hän tietää sen. Coyotesin kohtalo on jo päätetty, eikä mitään ole tehtävissä sen muuttamiseksi. Turha edes mainita niitä kolmea joukkuetta, jotka ovat nousseet 3-0 tappioasemasta.

Kingsin energia on ihan eri tasolla. Joukkue ei ole pelannut liikaa ja menee ohi kovalla vauhdilla.

Valmentajana Tippett on saanut niin paljon omasta ryhmästään irti kuin ylipäätään on inhimillisesti mahdollista. Hänen joukkueensa on pitkään pelannut yli oman potentiaalinsa. Ei ole helppoa saada koko joukkuetta puhaltamaan samaan hiileen vielä tilanteessa, jossa jääkiekkoseuran tulevaisuus on jo muutaman vuoden ajan ollut täysin epävarma.

Samaan aikaan vastapuolella Los Angeles Kings on vasta löytänyt oman potentiaalinsa ja näyttää vain tulevan paremmaksi ja paremmaksi pudotuspelien edetessä.

– – –

Vain 13 ottelulla finaaliin olisi uskomaton saavutus. Idässä esimerkiksi New York Rangers on jo pelannut 16 ottelua konferenssifinaalin ollessa 1-1 tasatilanteessa. Darryl Sutterin valmentama LA Kings voi hyvinkin selvittää tiensä finaaliin voittamalla Game 4:n Phoenixia vastaan sunnuntaina.

Kings on kuudes joukkue Stanley Cupin historiassa, joka on aloittanut playoffsit voittamalla 11 ja häviämällä vain yhden. Viimeisin niistä 2008 Pittsburgh Penguins, joka hävisi Cupin koti-Iglussaan Detroit Red Wingsille. Vain kaksi viidestä aikaisemmasta onnistui voittamaan Stanley Cupin.

Kevään 1988 Edmonton Oilers voitti Stanley Cupin viimeisen kerran Wayne Gretzky kapteeninaan voittamalla 16 ja häviämällä vain 2. Tämän kevään LA Kings saattaa päästä samoihin lukemiin. New York Rangersillä tai New Jersey Devilsillä voi olla sanansa sanottavana vielä tähän asiaan.

Kings on nyt johtanut jokaista kolmea pelisarjaa 3-0. Se on tehnyt 37 ja päästänyt 17 maalia playoffseissa.

– – –

Los Angeles Kings oli täysin ylivoimainen torstaina, vaikka se voittikin vain yhdellä maalilla tulostaulun mukaan. Jonathan Quick teki vain 18 torjuntaa, joista yksikään ei ollut hankalaa luokkaa.

LA Kingsin voittokulku on yllätyksellistä. Tämä on sama joukkue, joka tuli takapuoli edellä playoffseihin hävittyään viisi viimeisistä 8 runkosarjapelistään. Nuo kolme voittoakin olivat “vain” Calgary Flames kerran ja Edmonton Oilers kahdesti. Kings hävisi kaksi viimeistä runkosarjapeliä Kalifornian paikallisvastustaja San Jose Sharksille.

Tämä on sama LA Kings, joka runkosarjan 82 ottelussa teki vain194 maalia. Vain hyökkäyspäässä täysin onneton Minnesota Wild teki vähemmän maaleja koko NHL:ssä. Kings luotti runkosarjassa paljon maalivahtiinsa. Se pystyy pelaamaan vähämaalisissa otteluissa. Se hävisi runkosarjassa viisi kertaa maalein 1-0, peräti 11 kertaa maalein 2-1.

Jonathan Quick ei ole isokokoinen maalivahti kuten moni nykypäivän NHL-vahdeista. Hän korvaa koon puutteen aggressiivisella tyylillään. Hän haastaa kiekon laukojia ja tulee usein ulos alueeltaan. Varmaankin jääkiekon nopein sivuttainliikkuja tolpalta tolpalle.

Kingsin kenttäpelaajat suojelevat maalivahtiaan pitäen huolen siitä, että tämä saa pelata omalla tyylillään. Hyvä maalivahti on samalla joukkueen hirmukovan alivoimapelin tärkein pelaaja.

– – –

En pysty muistamaan toista kahdeksannelta paikalta playoffseihin päässyttä joukkuetta, joka nyt kuukautta myöhemmin näyttää täysin ylivoimaiselta. Joukkueet ja yksittäiset pelaajat pystyvät tulemaan paremmiksi playoffsien edetessä.

Ennen kauden alkua Kings tiedettiin kovaksi ja syväksi joukkueeksi. Joukkueesta odotettiin yhtä lännen varmoista playoffjoukkueista. Simon Gagnen uskottiin löytävän Philadelphiassa toimineen kemian uudelleen Mike Richardsin kanssa. Gagne sai viime viikolla luvan kontaktiharjoitteluun, mutta hänen paluunsa jäälle näyttää epätodennäköiseltä.

Hän oli vielä vuosi sitten todella hyvä playoffpelaaja Tampassa.

Kingsin puolustus on paljon parempi ja syvempi kuin moni ymmärtää. Drew Doughty on supertähti. Hänen parinaan pelaava Rob Scuderi on huippuluokan puolustava pakki, yksi Pittsburghin tärkeimmistä viimeisten minuuttien pelaajista kevään 2009 mestarijoukkueessa. Willie Mitchell ja Slava Voinov muodostavat kovan kakkosparin. Voinov on kevään komeettapuolustaja. Erinomainen luistelija, taitava kiekon kanssa.

Kolmosparina vielä Matt Greene ja Alec Martinez. Kingsillä on liikkuva puolustus. Nopeita pakkeja, jotka pystyvät kääntymään ympäri ja ehtivät omaan päähän kaukaloa lähetettyihin kiekkoihin ensimmäisinä. Doughty ja Martinez pystyvät osallistumaan hyökkäyksiin neljäntenä miehenä.

– – –

Kuka helvetti on Dwight King? Torstain voittomaali oli jo hänen neljäs maalinsa konferenssifinaalissa. King on hyvä, monipuolinen laituri, josta ei puhuttu paljoa ennen viime viikkoja. Hänet tiedettiin NHL-kovanaama D.J. Kingin nuoremmaksi veljeksi.

Kun häneltä muutama päivä sitten kysyttiin, kuka kotikylän, muutaman tuhannen asukkaan Meadow Lake-nimisen Saskatchewanissa sijaitsevan paikan kuuluisin henkilö on, King vastasi sen luultavasti olevan hänen veljensä.

Toisella kierroksella St. Louis Bluesia vastaan King oli se pelaaja, joka taklasi Alex Pietrangelon pois pelistä. Hän sai vastata teostaan tappelussa B.J. Crombeenin kanssa.

Isokokoinen Dwight King on Kingsin oma neljännen kierroksen varaus kesän 2007 draftistä, joka sai komennuksen ylös helmikuussa samanaikaisesti kovana kahden suunnan voimahyökkääjänä tunnetun Jordan Nolanin kanssa. King on parhaimmillaan karvauspelissä laidoilla ja kulmissa. Lisäksi hän osaa ampua kiekkoa hyvin, kuten viimeaikaiset maalit todistavat.

Kolmosketjun oikealla laidalla kiitää nopea sentterin paikalta laidalle siirretty Trevor Lewis, jonka liikkuvuus on vahva ase vastakarvapelissä.

Kolmosketjun sentteri Jarrett Stoll oli ehkä Kingsin paras pelaaja torstaina, vaikka ketjukaveri King palkittiinkin illan ykköstähtenä. Stoll on aina ollut voittajatyyppi. A-junnuissa, maajoukkueissa. Alivoimapelaaja, hyvä aloittaja. Ei korkea varaus luistelupuutteitten vuoksi aikoinaan. Alunperin Calgary Flamesin varaus, joka päätyi aloittamaan NHL-uransa Edmontonissa.

Mike Richardsin saavuttua Kaliforniaan viime kesänä Stoll putosi kolmossentteriksi, mikä on hyvässä joukkueessa hänelle mitä sopivin rooli. Erittäin aggressiivista vastakarvapeliä torstaina. Torstain pelissä Kingsin kolmosketju teki maalin, laukoi paljon ja aiheutti liikkumisellaan vastustajalle jäähyjä.

King, Stoll ja Lewis vastakarvasivat niin kovaa, etteivät Kojoottien pakit ehtineet tehdä kahta syöttöä ennenkuin joku oli jo niskassa kiinni. Vastakarva johti kiekonmenetyksiin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Kolmosketju hallitsi peliä niin täydellisesti karvauksellaan yhden vaihdon ajan pelin lopulla, että Staples Centerin yleisö haltioitui, antaen kolmikolle suosiota seisaallaan.

Vahvuus keskikentällä on yksi tärkeimmistä kovan Stanley Cup-joukkueen osatekijöistä. Jarrett Stoll on yksi NHL:n parhaista kolmossenttereistä, hän pystyisi pelaamaan kakkosena varmaankin 10 muussa NHL-joukkueessa. Hän pystyy jatkamaan NHL-uraansa varmaan monta vuotta vaikka nelosketjun sentterinä ominaisuksiensa ansiosta.

Los Angeles Kingsin vahvuus on syvä neljän ketjun hyökkäys. Ykkösketjun Anze Kopitar, Justin Williams ja Dustin Brown pelaavat kaikki kolme elämänsä parasta jääkiekkoa juuri nyt. Williams on loistanut playoffseissa aikaisemminkin (2006 Carolinassa), mutta tänä keväänä kaikki kolme ovat ottaneet ratkaisevan askeleen eteenpäin. NHL-pelaajan maine tehdään aina playoffseissa.

Jos ykkönen onnistutaan pitämään, LA Kingsin kakkosketjun Jeff Carter, Mike Richards ja Dustin Penner voivat ratkaista ottelun kuten tapahtui Coyotesia vastaan Game 2:ssa.

Stanley Cup voitetaan kolmosketjuilla. Tämä kevään mestarisuosikki on jälleen huippuesimerkki. Dwight King, Jarret Stoll ja Trevor Lewis ratkaisivat torstain ottelun.

Kingsin Top 9 hyökkääjistössä on kuusi yli satakiloista pelaajaa. Nelosketjussa pelaavat vielä Colin Fraser, Jordan Nolan ja Brad Richardson.

Erittäin vaikea vastustaja, joka tulee päälle neljän ketjun voimalla. Läntisen konferenssin runkosarjassa loistanut St. Louis Blues sai kokea tämän joukkueen voiman. Ketjut tulivat päälle toinen toisensa jälkeen, välillä kiekon kanssa ja välillä ilman.

Maalin teko tätä Kings-ryhmää vastaan on mahdollista. Johtoonkin voi päästä. Phoenixin veteraani Daymond Lankow onnistui tekemään 1-0 maalin Jonathan Quickin patjojen välistä toisessa erässä torstaina. Kingsin vastaus tuli kahden minuutin ja seitsemän sekunnin päästä Anze Kopitarin päästyä yksin läpi Dustin Brownin syötöstä.

Sen jälkeen LA Kings otti pelin haltuunsa, meni johtoon eikä päästänyt Coyotesia edes lähelle. Laukaukset olivat 13-4 kotijoukkueelle viimeisessä erässä, Mike Smith oli kovilla.

Kings ei ole tehnyt oikeastaan yhtään pahaa virhettä kolmessa playoffsarjassa. Erittäin kurinalainen joukkue, joka pelaa kovaa, torppaa jokaisen vastustajan jään pintaan, mutta välttää silti jäähyaition. Vain yksi jäähy Game 3:ssa.

– – –

Pelaaminen pitkälle kesään saakka Stanley Cupista on kova henkinen urakka kaiken muun lisäksi. Tämä on yksi syy siihen, miksi pitkät keväät viime vuosina pelanneet Vancouver Canucks, Chicago Blackhawks ja Detroit Red Wings putosivat kaikki jo ensimmäisellä kierroksella. Henkinen tankki oli tyhjentynyt, kova playoffpelaaminen oli ottanut veronsa.

Los Angeles Kings on onnistunut pysymään vireessä fyysisesti pelaamalla minimimäärän pelejä ja saamalla kunnon tauon pelisarjojen välissä. Henkisesti joukkuetta ei paina viime vuosien voitot tai häviöt, joukkue pelaa nälkäisenä.

Ensimmäisellä kierroksella kaatui ykköseksi rankattu Vancouver Canucks. Toisella kakkonen St. Louis Blues. Sunnuntaina Los Angeles Kings voi niputtaa vielä kolmosruudusta lähteneen Phoenix Coyotesinkin samaan kasaan.

Tämä on hieno saavutus joukkueelta, joka hyvän alun jälkeen oli joulua ennen pudonnut lännen 12. sijalle. Ennakkosuosikkeihin kuulunyt joukkue ei näyttänyt olevan menossa oikeaan suuntaan. Kingsin GM Dean Lombardi ammensi idean menneisyydestään San Jose Sharksin managerina ja hankki Darryl Sutterin valmentajaksi Terry Murrayn tilalle.

Joukkue aloitti hyvin uuden valmentajan alaisuudessa kuten usein tapahtuu. Talveen mahtui takeltelujakso ja viimein kova yritys nousta playoffpaikalle maaliskuussa. Pudotuspelipaikka varmistui vasta runkosarjan toiseksi viimeisenä päivänä. Vähän paremmin pelaamalla Kings olisi voinut ottaa kolmosruudun, mutta putosi sitten lopulta kahdeksanneksi.

– – –

Darryl Sutter oli ollut noin vuoden ajan poissa NHL:stä saadessaan yhteydenoton Kingsin GM Dean Lombardilta viime joulukuussa. Edellinen NHL-pesti Calgaryssä oli kestänyt yhdeksän vuotta. Sen aikana Sutteria juhlittiin aluksi pelastajana, joka toi Miikka Kiprusoffin Cowtowniin ja johti joukkueen yhden tuomareitten missaaman maalin päähän Stanley Cup-mestaruudesta.

Lopussa hän jätti jälkeensä liian kalliin, liian vanhan ja liian huonon kokoonpanon. Darryl Sutteria pidettiin epäonnistuneena managerina, joka ei osannut hallita palkkakattoa. Hänen johtamansa organisaation scouttaustyö oli mennyt pieleen, Flamesillä ei huonon nykypäivän lisäksi ole kovinkaan paljoa tulevaisuutta.

Sanottiin myös nykypäivän modernin jääkiekon ajaneen harmaantuneen miehen ohitse. Samalla tavalla kuin virkaveli Ken Hitchcock myös Sutter palasi NHL-pelaajapenkin taakse todistamaan, ettei hänen aikansa vielä ole ohi. Tulokset ovat puhuneet puolestaan.

Darryl Sutterin Calgary Flames pudotti ennakkosuosikki Vancouver Canucksin keväällä 2004 samalla tavalla kuin Sutterin Kings teki nyt 8 vuotta myöhemmin.

Valmentajana ja henkilönä Sutter on aina ollut suora ja rehellinen. Harmaata aluetta ei tunneta. On olemassa vain mustaa ja valkoista. Darryl tunnetaan avoimena ja helposti lähestyttävänä pelaajilleen. Hän puhuu jokaisen kanssa joka päivä. Jokaisen rooli joukkueessa ja sen pelissä on äärimmäisen tarkkaan määrätty.

Pelaajien ja ketjujen oikea roolitus, aggressiivinen ja kurinalainen peli, kova alivoima ja pelaajien motivointi ovat tunnusomaisimpia asioita Darryl Sutterin valmentamassa joukkueessa. Joukkueen opittua uuden valmentajansa systeemit ja odotukset, kaikki tietävät miten heidän pitää pelata.

Sutterin joukkueet pelaavat myös aina tunteella. Hän osaa saada joukkueensa aina henkisesti valmiiksi.

Hyvä esimerkki onnistuneesta pelaajaroolituksesta tuli heti Canucks-sarjan jälkeen. Sutter siirsi kakkosketjussa vasenta laitaa pelanneen kovaotteisen Dwight Kingin kolmoseen laittaen Dustin Pennerin kakkoseen Mike Richardsin ja Jeff Carterin kaveriksi. Tämä yksinkertainen siirto antoi Kingsin hyökkäysketjuille paremman tasapainon ja teki joukkueesta entistäkin paremman. Jokaisessa ketjussa kokoa, kovuutta, taitoa, liikkuvuutta ja kiekollista peliä.

Darryl Sutter pitää asiat yksinkertaisina. Torstain pelin jälkeisessä mediatilaisuudessa häneltä kysyttiin kommenttia Dave Tippettin lausuntoon joittenkin pelaajien teeskentelystä jäähyjen kalastamiseksi. Kysyjä käytti Tippettin käyttämää vähän hienompaa englanninkielistä verbiä “embellish”.

Sutter nosti kulmakarvojaan: “embellishing”?

“Diving”, selvitti kysyjä.

“En nähnyt sitä”, sanoi Darryl Sutter.

“Me emme valittaneet viime ottelun jälkeen.”

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Facebook

Jouninposti@shaw.ca

3 vastausta artikkeliin “Kolmosketjullinen Kuninkaita”

 1. Samppa kirjoittaa:

  Kings on todella kova joukkue eikä tarvitsisi Brownin yllättäviä kaatumisia avukseen. Tosin Brownia otetaan todella kovaa joten ilmeisesti päätti sitten kostaa kaatumalla pienestä hipaisusta siniviivalla. Tällä hetkellä selvästi ennakkosuosikki kannuun mutta nähtäväksi jää kuinka käy. Ainakaan tänä vuonna ei pääse jengi valittamaan, että lännessä pelataan pidempiä ja kuluttavampia sarjoja kuin idässä.

 2. TimoA kirjoittaa:

  Mielenkiintoinen yksityiskohta; Losin Dwight King on täydellinen kevään 2006 Fernando Pisanin kaksoisolento. Samanlainen voitontahtoinen kiilto silmissä, samanlainen olemus yleensäkin ja tärkeitä ratkaisumaaleja. Toivottavasti ei kuitenkaan ole vielä uransa huipulla kuten Fernando tuona keväänä.

  En olisi uskonut sanovani tätä koskaan, mutta tällä hetkellä toivon Losin voittavan Cupin. Sama Losi, joka vuonna 1993 aiheutti suurimman NHL-pettymykseni kautta aikain: Unelmafinaali Montrealin ja Toronton välillä oli ottelun päässä. Jos saisin vaihtaa yhden ottelun lopputuloksen jälkikäteen, niin LA-TOR seitsemäs ottelu olisi hyvä vaihtoehto. Toki olisihan noita muitakin vaihdettavia tuloksia; vuoden 1994 finaalit, kun jääkiekkohistorian toiseksi vastenmielisin joukkue Rangers voitti Cupin esimerkiksi. Tai jokunen kokonainen playoffssarja vuonna 2007, kun jääkiekkohistorian ylivoimaisesti vastenmielisin joukkue Anaheim voitti Cupin. No onneksi jokaisena vuonna ei samanlaisia pettymyksiä tule, ei viitsisi itkeä sellaisen pikkuasian kuin jääkiekon takia…

 3. Pablo kirjoittaa:

  Ei ole Rangersilla eikä ole Devilsillä mitään leipää Kingsejä vastaan. Etenkin Rangers elää pelkästään siitä, että he pelaavat oman maalivahtinsa joka ottelussa paremmaksi kuin vastustajan maalivahti. Heillä on vain yksi tapa voittaa. Uskoisin sen riittävän vielä Devilsiä vastaan. Kings tulee ajamaan satoja kiloja taitavaa lihaa maalin eteen ja jyräämään Ison Omenan (vai oliko se Espoossa sittenkin?) poikain yli.

  Tämän uutispätkän perusteella Kingsin lienee jo aikakin pärjätä: http://www.youtube.com/watch?v=2Y1a4-MpU-8