Tieteestä vastaus kaikkeen

| Julkaistu 7. 2. 2012 3:56

Los Angeles Kingsin managerilla oli hieno tieteellinen vastaus pelikellofiaskoon. Scott Gomezin vuosi. Valmentaminen on vaarallista. Lisää ihmemies Sam Gagnerista. Kello tikittää pysähtelemättä Anaheimissa. Chicago Blackhawksin alamäki. Ottawa Senators putoamassa oikealle tasolleen. Vanha kunnon punaviiva-keskustelu tuli takaisin. Kipper lähestyy isoa lukua. Tässä muutamia kommentteja uuden NHL-viikon aluksi.

– – –

Valmentaminen kiellettävä! Jääkiekkojumalat puuttuivat omituisin tavoin tapahtumien kulkuun maanantaina.

Torontossa Edmonton Oilersin aamuharjoituksia vetänyt Tom Renney sai kiekon päähänsä. 20 tikkiä ja aivotärähdys. Illan ottelussa valmennusvastuun ottaa valmentaja Ralph Krueger.

Jos aivotärähdyksen saanut Renney olisi yrittänyt valmentaa, hän olisi saattanut tokkurassa tehdä outoja ratkaisuja, kuten lähettää Eric Belangerin ottamaan rankkaria ennen Ryan Nugent-Hopkinsia esimerkiksi. (Selvitys tähän suosittuun vitsiin alempana)

Buffalossa valmentaja Lindy Ruff seisoskeli jäällä selkä puolustaja Jordan Leopoldia kohti kesken harjoitteen. Leopold menetti tasapainonsa ja ajoi valmentajaansa päin. Ruffilla todettiin olevan kolme murtunutta kylkiluuta.

Kaksi onnetonta onnettomuutta joukkueille, jotka kumpikin ovat kärsineet loukkaantumisista läpi koko kauden.

Lindy Ruffin on ilmoitettu palaavan penkin taakse heti keskiviikkona.

– – –

Clockgate. NHL ottaa Los Angelesin Staples Centerissä viime keskiviikkona tapahtuneen kellonpysähdysfiaskon erittäin vakavasti. Komissaari Gary Bettman puhui asiasta viikoittaisessa NHL Hour-ohjelmassaan.

Oliko kyseessä inhimillinen virhe vai tekninen vika? Gary lupasi asiaa tutkittavan. Hän ei uskonut kenenkään tehneen kellonpysäytystä tahallaan.

NHL:n Rob Blake sekä tuomareitten ja toimitsijoitten edustaja Ron Schick olivat paikalla pelissä. Kingsin GM Dean Lombardi lähetti asiasta sähköpostiviestillä oman selvityksen Los Angeles Timesille. Lombardin mielestä kellon pysähtymiseen noin sekunnin ajaksi on olemassa tieteellinen selitys.

Lombardin mukaan pelikellot ovat tarkkoja laitteita, jotka toimivat hienoilla termeillä kuvatuilla sähköimpulsseilla ja tarkistuttavat itse itsensä. Siitä hänen mukaansa kellon pysähtyminen hetkeksi johtui. Se piti itse huolen siitä, että kokonaisaika on 20 peliminuuttia. Hän antoi selvityksen, jonka ymmärtämiseksi on suoritettava sähkölinja Teknillisessä korkeakoulussa.

Kingsin GM:n mukaan kyse ei ole mielipiteestä vaan vain tieteestä.

Olen sitä mieltä, että urheilulajissa jossa viimeiset sekunnit voivat olla ratkaisevia on syytä hankkiutua eroon näistä tieteellisistä kelloista. Viimeiset sekunnit on näytettävä siten kuin ne ovat. Koko helvetin peli, playoffpaikka, mestaruus, miljoonia dollareita voi olla pelissä. Nämä hienot tieteelliset kellot voi lähettää jonnekin muualle.

Ilmeisesti LA:n hallin kello on pysäytellyt omia aikojaan aikaisemminkin. The Scoren Justin Bourne löysi tämän filmin.

Tämä tapaus saa kaikki mukanaolijat kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mitä pelikellon kanssa tehdään ottelujen loppuhetkillä. Jos esimerkiksi kotijoukkueen maalivahti tekee tiukassa ottelussa torjunnan aivan pelin lopussa ja kello pysäytetään nopeasti tai hitaasti.

Tai viimeisten sekuntien aikana tullut pitkä kiekko? Tai torjunta toisessa päässä?

Columbus Blue Jacketsin GM Scott Howson valitti tapauksesta ottelun jälkeen. Managerin, vaikka umpihuononkin, on toimittava joukkueensa ja sen kannattajien etua ajaen kaikissa tilanteissa. Tässä hänen bloginsa (lähde: Yahoo Sports)

Vanha tapa jääkiekossa joukkueitten pelaajapenkeillä oli aina määrätä yksi henkilö pitämään pelikelloa silmällä vieraskaukalossa pelatun ottelun viime hetkillä. Yleensä tuo henkilö saattoi olla huoltaja tai apulaisvalmentaja. Columbus Blue Jackets ei osannut tässä tilanteessa pitää puoliaan tällaisella vanhan koulun menetelmällä, sillä Todd Richards oli penkin takana yksin sinä iltana. Apulaisvalmentaja Dan Hinote oli poissa lasta synnyttävän vaimonsa vierellä.

Seura ei palkannut uusia apulaisvalmentajia Scott Arnielin saatua potkut.

Yksi painajaismainen tarina lisää Blue Jacketsin muutenkin painajaismaiselle kaudelle.

Staples Centerin kellossa on ollut jotain hämärää vikaa aikaisemminkin. Vuonna 2001 NBA:n Vancouver Grizzliesin vieraillessa LA Lakersin luona kello ei toiminut kuten piti. NBA antoi kellonkäyttäjälle kenkää välittömästi. Tieteelliset selvitykset ja sähköiset coulombsit eivät kelvanneet korisliigalle, kellonkäyttäjä sai kerätä tavaransa ja vietiin parkkipaikalle todella nopeasti.

Seuraavan puolentoista viikon ajan kellotutkimusta ei voida tehdä Staplesissa, sillä suuri Grammy-palkintojuhla pidetään rakennuksessa helmikuun 13. päivänä.

– – –

Pari asiaa, jotka on hyvä tietää torstaina Edmontonissa ihmeillan pelanneesta Sam Gagnerista. Vieläkin vasta 22-vuotias Sam kuuluu kuten kommenteissa hyvin todettiin Oilersin entisiin tulevaisuuden toivoihin. Öljy varasi hänet 1. kierroksella (6.) kesän 2007 dratfissä.

Gagner pelasi vain yhden vuoden korkeimman tason A-junnukiekkoa sitä ennen Hunterin veljesten omistamassa ja Dale Hunterin valmentamassa todella kovassa OHL:n London Knightsissa sentterinä ketjukavereinaan vieläkin usein mainitussa hirmuketjussa Patrick Kane ja Sergei Kostitsyn.

Läheinen ystävyys Kanen kanssa on yksi tämänkin tarinan sivujuonista. Aikaisemmin Chicago Blackhawksin vieraillessa Edmontonissa puhuttiin usein mahdollisuudesta nähdä Jonathan Toews/Patrick Kane eli Goaldust Twins vastaan Oilersin tulevaisuuden tähdet Gagner/Andrew Cogliano.

Hawksin jälleenrakennusprojekti meni nopeasti Oilersin ohi, joukkue voitti Stanley Cupin Kanen voittomaalilla Toewsin viedessä muut palkinnot pöydästä eikä vertailuja enää tehty. Oilersin tulevaisuus jäi taakse. Siksi kahdeksan pisteen ilta juuri näitä miehiä vastaan oli huomattavaa.

Syksyllä 2007 Gagner pelasi todella hyvin vain 18-vuotiaana tulokkaana Oilersissa. Valmentaja Craig MacTavish antoi luvan vuokrata “iso talo joen varrelta” kuten hän silloin asian ilmaisi ennen kaiken ratkaisevaa 10 ottelun rajaa.

Sam oli juuri ennen tuon syksyn Oilers-leiriä pelannut Kanadan nuorisomaajoukkueen kahdeksan ottelun supersarjassa Venäjää vastaan. Pelisarja oli syksyn 1972 sarjan 35-vuotisjuhlan kunniaksi pelattu alle 20-vuotiaitten vastaava. Brent Sutterin valmentama Kanada voitti seitsemän pelatuista otteluista. Vain yksi, sopivasti Sutterin kotikylällä Red Deerissä pelattu päättyi tasapeliin.

Gagner pelasi Kanadan parhaassa ketjussa Milan Lucicin ja Claude Girouxn keskellä tuossa sarjassa ja tuli hurjalla vauhdilla Öljyn harjoitusleirille. Jälkeenpäin viisaina voimme arvostella tätäkin 18-vuotissan junnun pitämistä NHL:ssä liian aikaisena. Yksi vuosi lisää juniorikiekkoa olisi ollut parempi pelaajan kehityksen kannalta.

NHL-ura ei ole ollut niin hyvä kuin sen piti olla. Koko ajan on epäilty, pystyykö Sam pelaamaan tarpeeksi tehokkaasti kompensoidakseen nopeutensa ja koonsa puutteita.

Muita esimerkkejä pelaajista, joita hoputettiin NHL-peleihin liian aikaisin on tarpeeksi. Kuten New York Islandersin 18-vuotiaana Showssa aloittanut Josh Bailey.

Sam Gagner ei siis todellakaan ole mikään tuntematon suuruus tai “tutkan” ulkopuolelta yhtäkkiä otsikoihin noussut yllättäjä. Hän oli ihan vähän aikaa sitten huippuluokan prospekti ja todella korkealta varattu NHL-varaus. Paikan vakiinnuttumanen NHL:ssä on kestänyt vähän aikaa.

– – –

Sam Gagner kertoi mediajoukoille perjantaina saaneensa 60 viestiä puhelimeensa torstaina. Perjantaiaamuna herätessään hän löysi 50 viestiä lisää. Yksi onnittelutekstiviesteistä tuli kalifornian suuntanumerosta, lähettäjä kirjoitti allekirjoituksekseen lyhyesti “99”. Sam tarkisti hyvin asiasta perillä olevilta asian, ja kyllä, viesti tuli Wayne Gretzkyltä, jonka seuraennätyksen hän oli sivuuttanut.

Perjantaiaamuna Sam sai vielä onnittelusoiton Paul Coffeylta.

– – –

Sam Gagnerin 8-pisteen ottelu herätti laajan keskustelun Edmonton Oilersin ketjukoostumuksista. Valmentaja Tom Renney sekoitti ketjuja torstain pelin toiseen erään ja vasta silloin siirsi Gagnerin sentteriksi Taylor Hallin ja Jordan Eberlen väliin.

Seuranneet kaksi erää todistivat, että Gagner pystyy todella pelaamaan parhaiten keskushyökkääjänä ja tulosta tulee kun vierelle saadaan tarpeeksi hyvät ketjukaverit. Tämä on ongelma Oilersissa, kuten aikaisemmin todettu, sillä lauantain Red Wings-otteluun olkapäävammastaan palannut Ryan Nugent-Hopkins on tietenkin Edmontonin ykkössentteri.

Sam Gagner ei ole kolmosketjun laituri. Se on ihan väärä roolitus tälle pelaajalle. Hänen pitäisi olla kakkosketjun sentteri.

Oilersissa ongelma voitaisiin ratkaista ketjujen sijasta rakentamalla hyökkäys pareilla. Gagner ja Hall. Nuge ja Eberle. Nuge ja Hemsky? Valmennuksella on päätöksiä tehtävänään.

Jos Sam Gagneria ei peluuteta parhaitten mahdollisten laitureitten kanssa Edmontonissa, ehkä Oilersin GM Steve Tambellinin kannattaisi sittenkin vaihtaa hänet muualle. Oilers tarvitsee kipeästi kovatasoisen kiekollisen  top-3 NHL-pakin. Sellaista ei ehkä saada vaihdossa suoraan Sam Gagneria vastaan, mutta hän voisi olla osa kauppaa.

Miltä Gagner näyttäisi Torontossa Joffrey Lupulin ja Phil Kesselin välissä?

Pahin virhe, jonka NHL-manageri voi tehdä, on muuttaa arviointiaan jostain pelaajasta yhden pelin perusteella joko ylös- tai alaspäin ja sitten tehdä nopea pelaajakauppa tunteisiin perustuen. Tässä todella erikoisessa tapauksessa tuo ajatus on hyvä muistaa.

– – –

Gagner rikkoi Wayne Gretzkyn ennätyksen oltuaan lauantain Detroit-ottelussa mukana vielä Oilersin kolmessa ensimmäisessä maalissa, kaikki vielä ensimmäisessä erässä. Gagner oli siis maalintekijänä tai syöttäjänä mukana 11 Oilers-maalissa peräkkäin. Gretzkyn vanha ennätys oli 10.

Torstain huippupelistä huolimatta Sam ei ollut aloitusviisikossa lauantaina. Hyvä tilaisuus juhlia missattu Oilersin toimesta vai hyvä siirto, jolla pidettiin huomio tärkeimmässä, ottelun voittamisessa joukkueena?

– – –

Edmonton Oilersin valmentaja Tom Renney sijoitti kaksi kokonaista maalia kauden 49 ottelussa tehneen Eric Belangerin rankkarikisaan ennen Ryan Nugent-Hopkinsia lauantain Detroit-ottelussa. Valmentajaratkaisu, joka oli todella vaikea ymmärtää.

Belanger ampui kaukaa ja missasi ei ainoastaan maalin vaan vielä maalin takana olevan Air Canadan mainoksenkin siten, että kiekko osui A-kirjaimeen, ei C-kirjaimeen.

Nugent-Hopkins harhautti Red Wings-pelin toisessa erässä Nicklas Lidströmin helponnäköisesti sujauttamalla kiekon NHL-historian toiseksi parhaan puolustajan luistinten välistä ohi. En muista nähneeni kenenkään koskaan vieneen Lidasta täydellisesti kahville edes televisiosta katsottuna, livenä nähdystä pelistä puhumattakaan.

Tuo oli tilanne, jota en onnistu löytämään netistä vielä, mutta joka huomattiin aivan varmasti ympäri NHL:n.

Wingsin Valtteri Filppula pelaa todella hyvää kautta, hän on selvästi ottanut askeleen eteenpäin. Henkilökohtainen yhden kauden piste-ennätys 40 pistettä on jo ohitettu. Filppula on 64 pisteen vauhdissa 52 pelatun ottelun jälkeen 42 pisteellään.

#51 sanoi pelin jälkeen pitävänsä enemmän sentterinä pelaamisesta, mutta laitahyökkääjänä energiaa jää enemmän hyökkäyspeliin. Red Wingsin systeemissä sentterillä on paljon vastuuta puolustuspelissä.

Detroitin ykkösmaalivahti Jimmy Howard loukkasi pikkusormensa Vancouverin ottelussa viime torstaina. Sormen odotetaan parantuvan noin kuudessa viikossa, mutta Jimmy itse uskoo pystyvänsä pelaamaan sillä jo kolmessa. Vahinko, sillä Howard johtaa NHL-vahteja voitoissa 32:lla ja olisi ehkä voinut rikkoa 50 voiton rajan.

– – –

Vain Evgeni Malkin, Claude Giroux ja Steven Stamkos ovat tehneet enemmän pisteitä per peli tällä kaudella kuin Edmonton Oilersin Jordan Eberle. NHL-jääkiekkoa ja junnujen MM-kisoja tarkasti seuraavat tietävät, kuka Eberle on, mutta suuri yleisö helposti unohtaa. Yksi NHL:n parhaista pelaajista.

– – –

Gagnerin fantastinen torstai-ilta paljasti ongelmia Chicago Blackhawksin joukkueen pelissä. Edmonton Oilers suorastaan käveli Blackhawksin yli. Ei minkäänlaista potkua hyökkäyksessä. Ei minkäänlaista kovuutta puolustuksessa. Maalivahtipeli ontuu pahasti. Corey Crawford ja Ray Emery eivät vakuuta, miten ihmeessä tämä joukkue voi kilpailla Vancouver Canucksin kanssa playoffseissa?

Hawks on hävinnyt viisi peräkkäin, seuraava peli tiistaina Coloradossa. Joukkue on ottelua kohti päästettyjen maalien tilastossa NHL:n 25. paras, mikä on todella hälyttävä tilasto.

Kokenut juuri Calgarystä hankittu Brendan Morrison tuo playoffseissa tarvittavaa syvyyttä Hawksin hyökkäykseen.

GM Stan Bowman etsii ilmeisesti Top-4 puolustajaa jostain joukkuettaan auttamaan. ESPN:n Pierre LeBrunin mukaan Hawks on myös halukas lisäämään santapaperia hyökkäykseen joukkueen menetettyä Daniel Carcillo koko loppukaudeksi loukkaantumisen takia.

Patrick Kanen potkusta puuttuu jokin. Jonathan Toews pelaa vieläkin selvästi loukkaantuneena. Hawksin peli on sekaisin.

Chicago on kova joukkue, vain kaksi vuotta sitten Stanley Cup-mestarina juhlineen joukkueen runko on yhä koossa. Bowmanin ja Joel Quennevillen ei tule huolia sattumalta tulleista isoista tappioista, niitä tulee kaikille, vaan joukkueen pelistä yleisesti.

– – –

Huomiota herättänyt uutinen viikonloppuna Seattlesta. Paikallinen Christopher Hansen-niminen rahamies on lähestynyt kaupunkia aikomuksenaan tuoda NBA-koripallo takaisin kaupunkiin rakentamalla uusi areena hyvälle paikalle.

Gary Bettman on sanonut julkisesti tukevansa Seattlen pyrkimyksiä saada NHL jos kaupungilla olisi sopiva rakennus.

Vanhana Seattlen kävijänä – pelasin joskus junnukiekkoa sarjassa, jonka joukkueista yksi pelasi kaupungissa; myöhemmässä vaiheessa elämää vietin monet viikonloput tässä Amerikan luoteisrannikon helmessä – pidän paikkaa hienona, mutta en ole ihan sataprosenttisen vakuuttunut siitä, että Washingtonin osavaltio on oikeaa jääkiekkoaluetta.

Samanaikaisesti toisella puolella Amerikkaa, Brooklynissä rakennetaan uutta koripalloareenaa, Barclays Centeriä NBA:n New Jersey Netsiä varten. New York Islanders ja New Jersey Devils seuraavat tilannetta. Hallin ei uskota soveltuvan NHL-joukkueelle, sinne mahtuu jääkiekkoa varten vain 14,500 katsojaa.

Devils ja Islanders tulevat pelaamaan harjoitusottelun Brooklynin uudessa hallissa lokakuun alussa. Jos Islanders kaikesta huolimatta päättäisi muuttaa alivuokralaiseksi Brooklyniin, sillä on Rangersin kanssa muuton salliva sopimus niin kauan kuin muutto tehdään Long Islandin alueella, Brooklyniin tai Queensiin.

– – –

Senatorskin putoamassa omalle tasolleen? Vastustajajoukkueet huomasivat Ottawa Senatorsin alkukauden ja kuten odotettiin, toisella puoliskolla Sens otetaan vakavammin.

Nyt Sens taistelee playoffpaikasta. Idässä on yhdeksän joukkuetta, jotka taistelevat kahdeksasta playoffpaikasta. Winnipeg Jetsin mahdollisuuksiin ei jaksa millään uskoa, pelit vieraissa ovat myrkkyä ja matkustusväsymys tuhoaa muuten pirteän joukkueen.

Washington Capitals kärsii loukkaantumisista ja on juuri nyt playoffpaikan alapuolella. Brooks Laich, Nicklas Bäckström ja Mike Green ovat syrjässä.

GM George McPheen toimia on mielenkiintoista seurata seuraavina viikkoina. Hänellä on viime kesänä Semyon Varlamov-kaupassa Coloradolta saatu ykkösvaraus valttina hihassaan.

Lauantain 5-0 selkäsauna Ontarion taistelussa Toronto Maple Leafsiltä oli Ottawan kuudes perättäinen tappio.

– – –

Anaheim Ducksin seuraavat kaksi viikkoa tulevat määräämään sen, ryhtyykö GM Bob Murray myymään pelaajia pois. Kuuden ottelun voittoputken jälkeen Ankat on nyt hävinnyt kahdesti Dallasille ja kerran Columbukselle, välissä yksi voitto Phoenixistä.

Kello tikittää uhkaavasti. Kahteen tappioon peräkkäin ei ole enää varaa.

Puolustaja Lubomir Visnovsky voisi olla se Top-4 pakki, jota useampi joukkue etsii. Veteraanihyökkääjä Jason Blake on taas vireessä ja voisi auttaa playoffjoukkuetta. Corey Perry, Bobby Ryan, Ryan Getzlaf, Cam Fowler ja Jonas Hiller eivät ole menossa mihinkään. Murray ei voi tehdä näistä miehistä kauppaa, jonka hän voisi voittaa.

Vaikea kuvitella Teemu Selännettä muun NHL-joukkueen paidassa, mutta..

Anaheim saa kotilammelleen tänään maanantaina vieraaksi Calgary Flamesin. Mielenkiintoinen suomalaisilta maalivahtipuolella. Flamesin Miikka Kiprusoff voi voitolla päästä 300 voiton kerhoon. Toisella puolella Iiro Tarkki on kutsuttu takaisin Showhun. Jeff Deslauriers on lähetetty Syracuce Crunchin AHL-joukkueeseen.

– – –

Kokonainen vuosi. Scott Gomez on nyt virallisesti pelannut kokonaisen vuoden hyökkääjänä NHL:ssä seitsemän miljoonan dollarin palkalla tekemättä maalia. Sunnuntain Winnipeg-ottelussa Tomas Plekanec teki maalin, joka jouduttiin tarkastamaan siltä varalta, että kiekko olisi osunut maalin edessä seisoneeseen Gomeziin matkalla.

Bell Centren yleisö buuasi kun kuuluttaja ilmoitti maalintekijäksi Plekanecin.

Ainakin kaksi Montrealin alueen biljardihallia lupaa jo ilmaisen kierroksen kaikille läsnäolijoille Gomezin viimeinkin maalatessa. Siitä tulee iloinen hetki. Pahalta tuntuu jo Alaskan miehen puolesta.

– – –

Nostan hattua kahdelle NHL-pelaajalle, jotka tekivät ratkaisunsa, hakivat apua ja uskaltavat puhua asioista muita auttaakseen. Nashville Predatorsin Brian McGrattan ja Jordin Tootoo ovat kumpikin selvittäneet asiansa demoniensa kanssa ja jatkavat elämäänsä raittiina.

Hockey Night in Canada teki hienon jutun näistä kahdesta pelaajasta, en tiedä näkyykö linkki.

Predators tukee pelaajiaan komeasti. “Joukkueemme perustuu toisen mahdollisuuteen, olemme laajennusjoukkue”, sanoi valmentaja Barry Trotz. “Jokainen pelaaja joukkueessamme on saanut toisen mahdollisuuden.”

– – –

Äänet punaviivan takaisintuomisesta ovat tulleet takaisin kiekkokeskusteluihin.

Don Cherry puhui asiasta ja näytti tilanteita erittäin katsotussa Hockey Night in Canada-osiossaan. “Kiekon ampuminen kohti toista päätyä, vaatiiko tuo taitoa?”, kysyi Grapes.

Cherry on oikeassa. Miten jääkiekko menee eteenpäin, jos puolustaja yksinkertaisesti ampuu kiekon ylöspäin, hyökkääjä ohjaa kiekon toisella siniviivalla odottavalla mailanlavallaan päätyyn ja vastapuolen puolustaja hakee kiekon ja tekee saman?

Tampa Bay Lightningin GM Steve Yzerman sanoi Tampa Bay Timesille, että säännönmuutokset tehtiin, jotta pelistä tulisi enemmän taitoja vaativaa ja nopeampaa. Peli ei ole muuttunut taidokkaammaksi.

Ottawa Senatorsin GM Bryan Murray on vielä yksi punaviivan pitkäaikaisista jääkiekon sisäpuolella olevista kannattajista.

Olisiko aika tuoda punaviiva ja taitoa vaativa kiekko takaisin?

NHL-managerit pitävät kokouksensa maaliskuussa, tämä asia lienee listalla.

– – –

Siirtotakarajapäivään (maanantai, helmikuun 27.)  enää kolme viikkoa. Pelaajakauppahuhuissa esiintyvistä nimistä Columbus Blue Jacketsin Jeff Carterilla on sopimusta vielä 10 vuotta jäljellä, mikä pelottaa monia seuroja. Carterin sopimuksessa uskottiin olleen vielä NT-pykälän, mutta Calgary Sunin Eric Francis raportoi Carterin agentin ilmoittaneen, ettei pykälä ole enää voimassa.

Jeff Carter oli pettynyt jouduttuaan pois Philadelphiasta. Sen jälkeen kausi on ollut huono eivätkä loukkaantumiset ole auttaneet. Taitava pelaaja, jolla potentiaalia 40-maalin tekijäksi.

Nashville Predatorsin Ryan Suteria seurataan myös tarkasti. Nashville Predatorsilla ei ehkä ole varaa pitää kaikkia kolmea huippupelaajaansa. Kaiken takana tuntuu olevan ajatus siitä, että Detroit Red Wings astuu pelin mukaan jos Nicklas Lidström päättää lopettaa.

Hockey Night in Canadan mukaan Tuomo Ruutu voi hyvinkin jäädä Carolinaan Tim Gleasonin tapaan, kuten viime viikolla ennustelimme yhtenä hyvistä vaihtoehdoista.

– – –

Ja vielä, tässä kommenteissa mainittu olutfirman tekemä isku kanadalaiseen harrastelijakiekko-otteluun. Samasta linkistä voi katsoa pitemmän filmin projektin tekemisestä.

Täysin yllätetyt pelaajat olivat aika ihmeissään. Heille oli kerrottu vain, että joku tekee pientä dokumenttia harrastelijakiekosta. Sitten kuusisataa hurjaa fania ilmestyi pikkuhalliin. Hyvin onnistunut projekti. Filmille tallentui aitoa ihmetystä ja iloa.

– – –

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Jouninposti@shaw.ca

11 vastausta artikkeliin “Tieteestä vastaus kaikkeen”

 1. Malkin kirjoittaa:

  Veikkaus tarjosi vastaavan elämyksen junnujoukkueelle stadionilla http://vimeo.com/36183066.

 2. CHAOS kirjoittaa:

  Sopii otsikon aiheeseen loistavasti: http://www.nhl.com/ice/news.htm?id=615267&navid=DL|NHL|home
  Jokinen has big (Mac) game. “He didn’t hesitate to credit a Big Mac from McDonalds as his source of scoring inspiration. Apparently all Jokinen needs to regain his scoring touch is two all beef patties, special sauce, lettuce, cheese, pickles, onions on a sesame seed bun.”
  Komiikkaa lisää se, että itse 99 sanoi Phoenixissä valmentaessa Jokiselle että käväise burgerilla ja rentoudu. “If the Great One tells you to go have a burger, you’d better go and do it, you know.”

 3. Andy kirjoittaa:

  Kiitokset Jouni mahtavasta blogista! Tänä talvena olen vasta blogisi löytänyt, vaikka NHL-kiekkoa vuosikausia olen seurannutkin. Seattlen pelireissuistasi mainittuasi, jäin miettimään, tuoreempi lukija kun olen, että mikä on sinun oma tarinasi, miten olet sinne Kanadaan päätynyt vai oletko kenties siellä koko elosi viettänyt?
  Hyvää talven jatkoa sinne Edmontoniin, upeaa että jaksat näin reippaalla tahdilla todella kattavaa NHL-blogiasi rustailla!

 4. Gumbyfani kirjoittaa:

  Nuo avaukset, mitä Cherry poimi Coach’s Cornerin jaksoon eivät vaadi taitoa. Sen sijaan Petteri Nummelinin ja Joni Pitkäsen lähes kolmen viivan syötöt omalta puolustusalueelta vastustajien trapin läpi siniviivallla liukuvan laiturin lapaan ovat erittäin kaunista katsottavaa! Voin vain kuvitella mitä Pavel Bure olisi saanut aikaan nykysäännöillä ja moisella tarjoilulla.

  Cherry puhuu ihan asiaakin, on nimittäin äärimmäisen tyhmää säilyttää pitkäkiekkosääntö nykyisellään. Se aiheuttaa todella paljon vakavia loukkaantumisia. Euroopassa tämä huomattiin jo aikoja sitten.

 5. luurijuusikko kirjoittaa:

  Kiitos Jouni mainiosta blogistasi! Olen lukenut juttujasi jo monta monta vuotta, mutta taso senkuin säilyy. :-) Tuo kyseinen HNIC video näkyy ja itse kiinnitin samaan asiaan huomiota kun katsoin saman videon, että miten itse Barry Trotz korosti, että Nashvillessä annetaan toisia mahdollisuuksia. Jatka samaa rataa ja lämminhenkisiä pelipäiviä Edmontoniin!

 6. Barry kirjoittaa:

  Kipperin (pian syntyvässä) 300. voitossa on sellainen erikoisuus, että hänestä tuli ykkösmokke vasta syksyn 2003 treidin yhteydessä. Niin, hän oli silloin jo 27-vuotias…

  Tuukka Rask täyttää tänä vuonna 25 vuotta, joten hän tulee varmasti Kipperin (tai Lehtosen ja Rinteen) ennätyksen kumoamaan, mutta siihen tarvitaan mahdollisesti jopa 400 voittoa!

  Jos Kipper jotenkin taikoisi kropastaan myös sen 404. voiton, niin hän olisi Top Tenissä. Tosin tuo myöhäinen ykkösmokken paikan saaminen tulee aina olemaan ongelma hänelle ja Rinteelle.

  Nuorempana maalin omakseen saaneet tulevat kuitenkin väkisin ohi, kunhan terveenä pysyvät.

  Voitot ovat voittavalle maalivahdille kaikki kaikessa. Keskiarvot ja prosentit ovat enemmän häviävien maalivahtien selittelyä.

  Vezina Trophyn ykkösvoittajaehdokas (try to say that three times fast!) on tietysti Pekka Rinne. Hän on voitoissa kakkonen,. torjuntaprosentissa 18. ja maalikeskiarvossa 28. Tietysti näissä tilastoissa on muutaman pelin ihmeitä tilastojen kärjessä, mutta fakta on silti tämä – Peksi voittaa ja muut saa mussuttaa prosenteistaan.

  Tämä on aina ollut myös Kipperin asenne. Just win!, sanoisi myös teiniangstipoika Esko Seppänen. Kaikki muu statistiikka, kuomaseni? Ei kiinnosta pätkääkään. Faktat tiskiin. Ei mitään väliä.

 7. JussiK kirjoittaa:

  Kyllä olikin hyvä juttu TooToosta ja McGarttanista. Tuo laittaa ihan uuteen perspektiiviin TooToon hölmöilyt vähän aika sitten. Jos painii tuollaisten demonien kanssa, niin aika vähän enää jaksaa välittää kanssapelaajista.

  Ehkä tuossa on oppimista muillekin. Monen sadan pelaajan joukossa on väkisin niitä, jolla on alamäki menossa. Ja silloin tuntuu olevan turha miettiä vastustajan kunnioittamista. Minkä puutteesta on paljon puhuttu törkeiden taklauksien sun muun yhteydessä. Ei varmaan vain jaksa kiinnostaa muiden hyvinvointi, kun itse taistelee itsensä kanssa joka hetki.

  Menipä syvälliseksi. Tuli vaan mieleen.

  Niin ja blogi polkee hienosti raiteellaan, että kiitos siitä ja lisää tekstiä vaan. :)

 8. Simo Kemppinen kirjoittaa:

  Grapesin kanssa samalla linjalla, punaviiva ja eurooppalainen pitkä kiekko käyttöön. Saadaan trappi ylemmäs ja enemmän ylivoimahyökkäyksiä, ilman luiden murskautumista päätyseinään.

  Ja NHL pitää kuulemma torstaina lehdistötilaisuuden Detroitissa – eli ensi vuoden Winter Classicissa paikalla 115 000 katsojaa, kun Michigan Stadiumilla kohtaavat Detroit Red Wings ja ?

  Löytyykö Jounilta sisäpiirin tietoa vastustajasta?

  Simo Kemppinen
  Kahden viivan syöttö

 9. Jouni Nieminen kirjoittaa:

  Kiitos kaikille kommenteista,

  Andy, tarinassa ei mitään erikoista. Joskus junnukiekkoa Brittiläisessä Kolumbiassa, jossain vaiheessa muutto Albertaan.

  Tänään Kipperillä uusi mahdollisuus saada tuo 300 voittoa San Josessa. Pakko katsoa peli.

  Kiitos luurijuusikko, mukavaa, että jutut kiinnostavat edelleen.

  Simo, ensi talven Winter Classic on käsitelty jo viikkoja sitten palstalla. Detroitin vastustajaksi tulee Toronto Maple Leafs.

 10. TOT kirjoittaa:

  Minusta Jouni on tässä väärässä, itseään korjaava kello on kaiketi tarkempi ja siksi on nimenomaisesti tärkeää, että tällaisessa pelissä, missä sekuntit voivat ratkaista, kellot toimivat kuten Los Angelesissa nyt näyttäisi toimivan. Eikö todellinen ongelma kuitenkin ole se, että kello antaa väärän määrän peliaikaa? Näinhän nyt ei siis olisi Los Angelesin tapauksessa, vaan kaikkien niiden joukkueiden halleissa, missä kellot eivät korjaa epätarkkuuksiaan.

  Kokonaan toinen juttu, kauden caphittia laskettaessa on ilmiö, johon Jouni hiljattain viittasikin, että jos pelaaja palkataan osaksi kautta, hänen palkkansa luonnollisesti lasketaan vain tältä osalta. Eli trade-deadlinen alla on laskettava, kuinka paljon joukkue voi lisätä caphittiaan nyt ja kuinka paljon trade deadline-päivänä. Capgeek.com selittää, miten tämä luku on huomattavan erilainen kauden ollessa pidemmällä kuin mitä se on varhaisemmassa vaiheessa:

  http://capgeek.com/trade_deadline_tracker.php

  Ja niinpä:

  “According to capgeek.com, GM Ken Holland will have the ability to add about $24 million in cap hits at the trade deadline”

  Detroitissa on tilaa. Silti,

  “TSN’s Darren Dreger said Wednesday morning on Team 1260 that the Wings could be interested in Canadiens forward Travis Moen, a defensively responsible forward who won a cup with the Anaheim Ducks in 2007.”

  Ei ihan häkellyttävä hankinta, kun varaa on $24 miljoonaa, mutta varmaankin olisi sopiva lisä tähän joukkueeseen play offsia ajatellen.

 11. TOT kirjoittaa:

  Tässä CapGeekin taulukko:

  http://www.capgeek.com/trade_deadline_tracker.php

  Tiukasti lännen viimeisistä playoff-paikoista taistelevilla Starsilla ja Avalanchella on peräti yli 67 miljoonaa dollaria tilaa palkkakaton alla loppukauden hankinnoille, vielä koko runkosarjan voitostakin mahdollisesti taistelevalla Nasvhillellä melkein saman verran. Voisi kuvitella, että näillä suunnilla joukkueita vahvistettaisiin. Tiedän ainakin yhden, ylempänä mainitun pelaajan, johon saisi tuhlattua 7 miljoonaa tuosta luvusta. 😀 Toivoa sopii.