Viikon Top 10

| Julkaistu 9. 10. 2008 11:04

Vielä ennen kiekon pudottamista ja Stanley Cup-viirin vetämistä Joe Louis areenan kattoon kerrataan viime viikon aiheita NHL:ssä. Tällä kertaa tuplasti eli tässä viikon Top 10.

1. Sidney Crosby täytti 21 vuotta elokuussa kuukautta ennen harjoitusleirien alkua. Eli nyt Sid The Kid saa laillisesti juoda kaljaa Yhdysvalloissa.

“Se tuntui todella hyvältä”, kertoi Crosby ensimmäisestä jenkkioluestaan TSN:n haastattelussa tällä viikolla. “En ollut koskaan aikaisemmin juonut olutta USA:ssa”, lisäsi #87 viekkaasti hymyillen.

2. Oren Koules ja kahdet juhlat. Tampa Bay Lightningin poispotkittu valmentaja John Tortorella sanoi kuukausi sitten Ottawan sporttiradio Team 1200:n haastattelussa, että hänen kunnioituksensa Tampan uutta omistajaparivaljakkoa kohtaan on nollassa kutsuen Oren Koulesia ja Len Barriea “kahdeksi cowboyksi”.

Tortorella väitti miesten valehdelleen Danny Boylelle ja sanoi pitäneensä törkeänä tapaa, jolla Boyle myytiin pois seurasta.

Aina sanavalmis Barrie kommentoi “The Fonz”:in sanoja heti tuoreeltaan lupaamalla pitää päässään cowboy-hattuaan heti kotiavauksessa. Barrie sanoi myös, että NHL:ssä oli kesällä yhdeksän vapaata paikkaa valmentajalle eikä Tortorella onnistunut saamaan niistä yhtään päätyen TSN:n kommentaattoriksi.

Miehenpuolikkaita-sarjan tuottaja Oren Koules heitti vielä lisää lokaa Tortorellan päälle tämän viikon tiistaina kertomalla tällä kertaa Toronton FAN-590:lle, että Tampassa on pidetty kahdet kunnon juhlat viimeisen muutaman vuoden aikana.

Ensimmäiset niistä pidettiin Koulesin mukaan 2004 Stanley Cup-mestaruuden kunniaksi ja toiset pidettiin pelaajien toimesta suljettujen ovien takana heti sen jälkeen kun heille oli kerrottu Tortorellan potkuista.

Veikkasin jo kesällä, ettei näitten kahden veijarin kanssa tule olemaan tylsää. Ehkä ei kovin tyylikästä, mutta ei varmasti tylsää.

Viimeisin veto antaa Andrej Meszarosille varakapteenin A on nostanut kulmakarvoja etenkin Ottawassa päin. Meszaros oli selkeästi pelaaja, jonka tosinuijat halusivat joukkueeseensa siinä onnistuen.

3. Jäähyväiset Spectrumille. Philadelphia Flyers pelasi viimeisen ottelunsa Broad Streetin vanhassa urheilupyhätössä tiistaina. Vuonna 1996 vastapäätä sijaitsevaan uuteen halliin muuttanut Flyers hävisi ottelun omalle farmijoukkueelleen Philadelphia Phantomsille!

Spectrum oli paikka, jossa tapahtui paljon. Fred “The Fog” Shero johti Flyersit kahteen Stanley Cupiin siellä. Kate Smith. Rocky Balboan patsas ulkopuolella. Flyers vs. ZSKA tammikuussa 1976. Ilkka Sinisalo teki Spectrumissa ensimmäisen NHL-maalinsa rankkarista syksyllä 1981. Pelle Lindbergh pelasi viimeisen ottelunsa siellä 1985.

Phantoms pelaa vielä yhden kauden Spectrumissa ja sen jälkeen se tuhotaan ameriikan tyyliin isolla rautapallolla kehityksen tieltä. Mutta muistot jäävät.

4. Valmentajille kenkää. Kausi ei ole vielä edes alkanut, mutta jos eri asiantuntijoita on uskominen, ensimmäisinä potkut tulevat saamaan Alain Vigneault, Andy Murray, Mike Keenan ja Tony Granato.

5. Vancouver Canucks on parempi joukkue kuin mitä odotetaan. Roberto Luongolla oli raskas kausi viime vuonna; vaimon vaikea raskaus vei ymmärrettävästi keskittymisen. Canucksin top-6 pakeista kaikki olivat loukkaantuneina jossain vaiheessa kautta viime kaudella – enemmän kuin millään muulla NHL-joukkueella.

Uusi GM Mike Gillis on saanut sapiskaa medialta ja faneilta koko ajan saamattomuudestaan. Mats Sundinille tarjottu järjetön $20 miljoona kahdesta kaudesta on vienyt suuren yleisön huomion. Samanaikaisesti Gillis on hiljaisesti tehnyt siirtoja, jotka ovat parantaneet joukkuetta.

Hän toi lahjakkaan Steve Bernierin pelaamaan Sedinien kanssa. Pavol Demitran kakkosketjun sentteriksi. Pidän todella paljon huipputaitavasta Mason Raymondista. Darcy Hordichukin tuominen Van Cityyn oli hyvä siirto. Läntinen konferenssi on täynnä raskaan sarjan miehiä lähes joka joukkueessa.

Pidin vielä Gillisin viimeisimmästä siirrosta tuoda isopää irlantilainen Shane O´Brien koventamaan puolustusta Lukas Krajicekin tilalle.

`Nucksin pakisto; Salo, Öhlund, Bieksa, Mitchell, Edler, O`Brien ja Davison on todella kovaa luokkaa jos kaikki ovat samanaikaisesti terveinä.

Lännen konferenssi on todella kova tällä kaudella. Kaikki hyvät joukkueet eivät edes tule pääsemään playoffseihin. Mutta veikataan tässä Vancouver Canucksin menestyvän hyvin.

Gillis on jopa hankkinut uniekspertin auttamaan pelaajia rentoutumaan nukkumalla kaukaa Kanadan länsirannikolta käsin operoivan joukkueen pitkillä pelimatkoilla.

Vancouver Canucks oli ainoa läntisen konferenssin joukkue, joka ei hävinnyt yhtään harjoitusottelua.

6. Mestareiden kopioiminen ja kaksi eri filosofiaa. Muut joukkueet yrittävät aina kopioida Stanley Cupin voittaneen joukkueen pelityyliä ja muita toimintatapoja.

Vuoden 2007 mestarijoukkueen Anaheim Ducksin GM Brian Burke sanoi viime viikolla Globe and Mailin haastattelussa, että 2008 mestari Detroitin pelityyliä on vaikeaa apinoida, koska useimmilla joukkueilla ei ole tarpeeksi taitavia pelaajia.

Red Wingsin pelityyli perustuu kiekonhallintaan. Vastustaja voitetaan pitämällä kiekkoa hallussa lähes koko ottelun ajan ja käyttämällä erikoistilanteet hyväksi. Taklauspeli ei ole suuri osa Wingsin pelifilosofiaa, vaikka joukkueen peli on tarkemmin tarkasteltuna paljon fyysisesti kovempaa kuin yleisesti tunnustetaan.

Detroit varaa potentiaalisia pelaajia katsoen eniten näitten taitotasoa. Tappelut eivät ole olennainen osa Wingsin lähestymistavassa. Joukkue on pelannut pitkät ajat ilman tappelijaa. Vain 21 tappelua koko joukkueella viime kaudella. Näistä maalaispoika Aaron Downey otteli 10.

Scotty Bowmanin toimintaa oli huvittavaa katsoa tämän ollessa vielä Wingsin päävalmentajana. Joskus vastustajan hermostuessa ja laittaessa kovanaamansa jäälle aloittamaan ikävyyksiä Scotty vastasi heittämällä Igor Larionovin ketjun vastaan. Tämä ovela peluutus sotki toisen joukkueen taktiikan.

Anaheim taas voitti Stanley Cupin täysin erilaisella filosofialla. Ducksin lähestymistapa on yksinkertainen: jos joukkueella ei itsellä ole kiekkoa, se yritetään saada takaisin aggressiivisesti ja päättäväisesti. Kova taklauspeli on tärkeä osa peliä. Tappelut ovat tärkeä osa peliä. Anaheim oli NHL:n eniten tappeleva joukkue voittaessaan Stanley Cupin.

Viime kaudella Ducksilla oli joukkueena 69 tappelua. Näistä taloustieteilijä George Parros otteli 23.

Detroit on ennakkoon suuri suosikki uusimaan mestaruutensa. Jokainen joukkue tulee testaamaan tasonsa mestaria vastaan koko runkosarjan ajan. Miten tämä tulee vaikuttamaan Wingsin pelikykyyn keväälle tultaessa? Entä onko Detroitin maalivahtipeli tarpeeksi hyvää?

Entä se kuuluisa Stanley Cup-krapula? Valmentaja Mike Babcock sanoi tehneensä pelaajilleen selväksi, että heillä oli kesällä 106 vapaapäivää. Edellisenä kesänä 113. Tuossa ajassa pitäisi jo pystyä selviytymään millaisesta krapulasta tahansa.

Babcock sanoi myös, että Jonathan Ericsson, Ville Leino ja Darren Helm olivat parhaat pelaajat, jotka hän on koskaan joutunut lähettämään farmijoukkueeseen. Jokainen heistä pystyy pelaamaan NHL:ssä, mutta juuri nyt ei Wingsin kokoonpanossa ole tilaa.

7. Minnesota ja Marian Gaborik. Wildin tähtilaituri Marian Gaborik aloittaa sopimuksensa viimeistä kautta. GM Doug Risebrough halusi saada Gaborikin nimen sopimuspaperiin ennen kauden alkua, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt.

Huhujen mukaan Gaborik vaatii 7-8:n vuoden jatkosopimusta ja enemmän rahaa per vuosi kuin mitä Sidney Crosby tai Evgeni Malkin saavat.($8.7 miljoonaa kaudessa) Gaborik on yksi NHL:n kirkkaimmista tähdistä, mutta aika loukkaantumisaltis.

Wildin kannalta on ymmärrettävää, ettei joukkue halua sitä, että Gaborikin sopimustilanne leijuu koko joukkueen yllä häiriötekijänä liian kauaa. Eikä seura tietenkään halua sitäkään, että pelaaja pääsee kävelemään pois rajoittamattomana vapaana agenttina ensi heinäkuun ensimmäisenä.

Mitä jos Wild myisi Gaborikin Pittburghiin vaihdossa Evgeni Malkiniin?!

Pens on tunnetusti heikompi laidoillaan kuin keskellä. Yleensä NHL-pelaajakaupoissa on kyse enemmän määrästä kuin laadusta. Ainoana viime aikojen poikkeuksena oli tietenkin Dany Heatleyn vaihtokauppa Marian Hossaan Ottawan ja Atlantan välillä.

Gaborik saattaisi suostua pelaamaan pienemmästä rahasta päästäkseen pelaamaan Sidney Crosbyn kanssa. Hän pystyy tekemään 40 maalia kaudessa Minnesotassa. Sid The Kidin vierellä hän tekisi 60.

Marian Gaborikin tilanne ja sen lopullinen ratkaisu tulee olemaan yksi kauden isoista jutuista.

8. Ole nyt jo hiljaa Sean Avery. En ole ihan varma miksi Dallasin GM Brett Hull halusi Detroitin aikaisen kämppiksensä Sean Averyn hämmentämään Teksasiin. Vahvistaako tämän pelaajan tulo todella lähellä huippua jo ennestään olevan Dallas Starsin joukkuetta?

Avery on jo ennen kuin runkosarja on päässyt alkamaan edes Dallasissa ehtinyt haukkumaan Don Cherryn kanadalaisessa TV-ohjelmassa The Hour “miehenä, joka ei tiedä paskaakaan jääkiekosta”.

Ja nyt viimeiseksi eilen Avery haukkui NHL:ää ja Gary Bettmania lajin huonosta markkinoinnista. Avery moitti NHL-markkinoijia siitä, etteivät nämä osaa myydä lajia ja sen persoonallisuuksia oikein sanoen ettei ketään kiinnosta Jarome Iginlan kaltaiset tylsimykset.

9. Paul Newman ja Slapshot. Reggie Dunlop sai viime viikolla kaikki mahdolliset kunnianosoitukset jääkiekkomaailmasta. Lämäri on ehdottomasti paras jääkiekosta koskaan tehty elokuva ja se tuntuu aina vaan paranevan.

Reggien roolihahmon esikuvana oli käytetty 80-luvulla muutaman vuoden Toronto Maple Leafsiä valmentaneen John Brophyn persoonaa. Brophy sanoi haastattelussa tienneensä elokuvan taustaryhmän tutkineen hänen tekemisiään paljon, mutta hän ei koskaan tavannut Newmania henkilökohtaisesti.

Mielenkiintoisen suomalaisen muistelon Reggiestä, Lämäristä ja Hansonin veljeksistä voi lukea täältä.

10. Kyle Well-fed. NHL:ssä pelaaminen on 12:n kuukauden ympärivuotinen ammatti. Pelaajat käyttävät kesäkuukaudet fyysisen kuntonsa kehittämiseen.

Jokainen saa seuraltaan yksityiskohtaiset harjoitusohjeet kesäksi ja kuntovalmentajaan ollaan yhteydessä vähintään viikoittain. Lähes jokainen pelaaja palkkaa personal trainerin vetämään itselleen harjoitukset joka päivä.

NHL on vakava business ja sen hyvin palkatut pelaajat ovat huippukunnossa vuodet ympäri. On pakko olla. Harjoitusleiri on todella lyhyt. Original Six-aikoina harjoitusleirit kestivät kuusi viikkoa ja pelaajilla oli aikaa harjoitella ennen kauden alkua jos kesällä oli päästy laiskistumaan.

On hyvin vaikea uskoa, että nykypäivänä yksikään NHL-ammattilainen kehtaisi tulla leirille huonossa kunnossa, selvästi ylipainoisena. Pelaajia testataan heti leirin aluksi niin perusteellisesti, että jo pelkästään ammattiylpeyden luulisi ajavan NHL-ammattilaiset treenaamaan mahdollisimman kovaa kesällä.

Huonokuntoinen pelaaja paljastuu niin nopeasti, leiri on niin lyhyt. Vaikea uskoa, että kukaan menisi joukkuekavereittensa eteen nolaamaan itseään. Pettämään joukkuetta.

Vancouver Canucksin Kyle Wellwoodin tapaus on piristävä julkisuuteen tullut esimerkki. Wellwood tuli leirille ylipainoisena ja testien jälkeen valmentajat sanoivat hänen kuntonsa olleen alle NHL-tason.

Wellwood sai kuitenkin tilaisuuden parantaa fyysistä kuntoaan ja samalla ansaita joukkuetovereittensa luottamuksen takaisin.

Tässä viikon Top 10 poikkeuksellisesti jo torstaina. Tämä blogi tulee hiljenemään nyt muutamaksi päiväksi lähtiessäni pikavisiitille Suomeen. Palataan asiaan ensi viikon torstaina viimeistään uusin seikkailuin.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

6 vastausta artikkeliin “Viikon Top 10”

 1. odd man rush kirjoittaa:

  Tuskin Penguins suostuisi suoraan vaihtoon, ilman että pelkästään Gaborik treidattaisiin Malkiniin. Wildin kannalta kauppa kyllä kannattaisi kun vaikuttaa siltä että Gaborik ei halua jatkaa siellä ainakaan ihan pienellä palkalla. Kohta voi koittaa myös aika kun Malkin ei halua enää soittaa toista viulua Sidney Crosbyn takana. Jossain vaiheessa Malkin tulee varmasti vaihtamaan maisemaa.

  Erikoista että Kyle Wellwood ei saapunut harjoitusleirille kunnossa. Paljon loukkaantumisista kärsinyt pelaaja ikäänkuin sai jo toisen mahdollisuuden kun Canucks poimi hänet waivereista. Jo Toronton aikoina häntä syytettiin huonokuntoisuudesta ja haluttomuudesta kuntoutua vammoistaan.

 2. KK kirjoittaa:

  Minäkään en usko että Gaborik vaihtuisi päittäin Malkiniin. En Itse asiassa usko että Pens luopuisi Malkinista mihinkään hintaan. Mies on joukkueessa enemmän kuin vain toisen viulun soittaja. Penguins olisi helposti pulassa ilman häntä, sillä Crosbykin on lopulta vain yksi loistava pelaaja. Ei hän kaikkea yksin tee.

 3. odd man rush kirjoittaa:

  En tarkoittanut vähätellä Malkinin kykyjä, päinvastoin mielestäni Malkin on jopa parempi kuin Crosby. Nykyisen palkkakaton aikana voi olla vaikeaa pitää kahta liigan parasta pelaajaa samassa joukkueessa, mahdollista se toki on mutta lopun joukkueen rakentamiseen jää vähemmän rahaa. Toki Malkin on tärkeä pelaaja Pensille mutta kuten sanottua hän on silti kakkossentteri, jossain vaiheessa uraansa hän voi haluta olla ykkössentteri.

 4. KK kirjoittaa:

  Niin, tuokin on kyllä totta. Ei liene sattumaa että Malkin pelasi viime kaudella parasta peliään Crosbyn ollessa loukkaantuneena, jolloin hän sai pelata koko ajan varsinaisella pelipaikallaan sentterinä. Toisaalta Malkin ei vaikuta kaverilta jolle oma ego olisi tärkein niin kuin ei Crosbykaan; mieshän on tinkinyt palkastaan että katon alle jäisi tilaa. Itse uskon että kaverit tulevat pelaamaan yhdessä ainakin siihen asti kunnes voittavat Stanley Cupin.

 5. Finnhopper kirjoittaa:

  Kyllä Minnesota joutuu ainakin tulkin vaatimaan kaupan päällisiksi, ei taida Malkin vieläkään taitaa englantia oikein kunnolla. Vai lähtisikö OTO tulkki Gonchar parantelemaan vammojaan Minnesotaan myös…

 6. niko kinnarinen kirjoittaa:

  Erittäin asiantuntevaa tietoa.
  Terveisin ISO HIFK