En ole muovia enkä kallis – Kangaskassit ovat muoti-ilmiö, jolla on ympäristötietoinen viesti

| Julkaistu 2. 9. 2011 11:32

Missä nuorisoa kokoontuu, siellä roikkuu olkapäiltä puuvillaisia kangaskasseja. On blankoja, painettuja ja itse koristeltuja. Kassilla voi liputtaa kaupan, vaatemerkin tai tapahtuman puolesta. Joka elokuu katukuvassa näkyvät Flow-festivaalin mainoskassit. Ennen tehtiin festaripaitoja, nyt myös festarikasseja.

Kangaskassitrendi alkoi Helsingissä jo viitisen vuotta sitten, mutta tänä kesänä kankaisia kasseja on ollut enemmän kuin koskaan. Kangaskasseja käytetään, koska ne ovat käytännöllisiä ja halpoja, jopa ilmaisia. Kangaskassilla viestitään ympäristötietoisuutta:  se on kertakäyttöisen muovikassin korvike ja haastaja.

Ruotsalainen insinööri Sten Gustaf Thulin keksi muovikassin vuonna 1960. Aluksi muovikassia pidettiin ihmeellisenä keksintönä, mutta vähitellen sen haitat alkoivat paljastua, ja sille alettiin hakea vaihtoehtoja.

Vuonna 2007 muovikassi sai kovan kolauksen. Brittiläinen suunnittelija Anya Hindmarch suunnitteli yhdessä hyväntekeväisyysjärjestö We Are What We Don kanssa kangaskassin, joka julisti kyljessään I’m Not A Plastic Bag (En ole muovikassi). Kasseja jonotettiin kauppojen ovilla, ja pian markkinoille ilmestyi kopioita. Viiden punnan kasseja myydään yhä eBayssa moninkertaiseen hintaan.

Kangaskassi ei ole välttämättä muovikassia ekologisempi vaihtoehto. Sen valmistukseen kuluu enemmän energiaa ja luonnonvaroja. Mutta kangaskassi on tyylikkäämpi.

Tuote- ja palvelumuotoilija Tommi Moilanen Aalto-yliopistosta on tutkinut kangaskassien yleistymistä osana lopputyötään. ”Kangaskassia käytetään aluksi kauppakassina, ja siitä käyttö laajenee muihin tilanteisiin. Kun tavaroita on liikaa taskuihin mutta liian vähän reppuun, valitaan kangaskassi.”

Halpiskassin valinta kertoo asenteista, arvoista ja samastumisesta tiettyyn ryhmään, sanoo Moilanen. Kangaskassin kantaja ei välttämättä vastusta brändejä ja merkkituotteita, vaikkei kallista merkkilaukkua ostakaan. ”Halvan kassin käyttö ei tarkoita, etteikö voisi käyttää satoja euroja vaikka iPhoneen.”

Juulia
Juulia Lahdenperä, 23
Korkeavuorenkatu, Helsinki

“Sain kassin ilmaiseksi opetusalan Educa-messuilta. Pidän sen sarjakuvamaisista hahmoista.Siinä on enemmän jujua kuin valkoisessa peruskassissa. Kassi on myös hyvin iso. Omistan varmaan 20 kangaskassia. Suurimman osan olen saanut ilmaiseksi. Kangaskassi kuuluu kesään. Nahkalaukku tuntuu silloin raskaalta ja hiostavalta. Kun koulu alkaa ja pitää roudata kirjoja, siirryn takaisiin nahkalaukkuun.”

Riku
Riku Hyppönen, 21
Puutarhakatu, Helsinki

“Ostin tämän kassin, kun vanha tuli niin täyteen roskaa, etten jaksanut enää tyhjentää sitä. Marssin sisään Gilles et Dadan liikkeeseen, ja tämä oli malleista ensimmäinen, joka iski silmään. Tykkään abstrakteista kuvioista. Tämä näyttää myös vähän pöllöltä. Yksi kassi kestää 3–6 kuukautta. Kun vanha menee rikki, ostan uuden. En koskaan pese kangaskassia. Aikaisempi kassini oli tutun levymerkin mainoskassi.”

Emilia
Emilia Mäenmaa, 16
Porthaninkatu, Helsinki

“Löysin kangastilkun koulun varastosta. Leikkasin Pluton kuvan irti, koska olen lukenut paljon Aku Ankkoja ja Pluto on suosikkini. Pyysin ystävääni ompelemaan kassin ja kiinnittämään Pluton siihen. Koska osa asuistani on aika vakavia, on kiva, että kassissa on leikkimieltä. Minulla on paljon laukkuja, mutta kangaskassia käytän kesällä lähes joka päivä. Se on rento, ja sen voi heittää huoletta maahan.”

4 vastausta artikkeliin “En ole muovia enkä kallis – Kangaskassit ovat muoti-ilmiö, jolla on ympäristötietoinen viesti”

 1. Janne Miettinen kirjoittaa:

  Harvinaisen totta. Kangaskassi on ekoteko, mistä näkökulmasta tahansa katsottuna.

  —————
  http://www.glamfoto.fi

 2. Akua kirjoittaa:

  Höpönlöpön. Ei tarvitse olla hippi käyttääkseen kangaskassia.

  Itse käytän, koska en halua ostaa uutta muovipussia joka kerta kaupassa käydessäni. Opiskelijalla ei ole rahaa tuhlattavaksi asti.

 3. ajatus kirjoittaa:

  Kertoo sen, että ei ole oikein arvoja. Pelkän muodin mukana mennään, kun ei omat aivot oikein toimi?

 4. Kangaskassi : Arkitehti kirjoittaa:

  [...] Katumuoti-blogissa kirjoitetaan katu-uskottavista kangaskasseista. Halpiskassin valinta kertoo asenteista, arvoista ja samastumisesta tiettyyn ryhmään, sanoo [...]

Kommentoi