Raitapaidan ikuinen paluu – Se on täällä taas, kuten joka kesä

| Julkaistu 3. 6. 2011 10:55

Raitapaita on yksi pukeutumisen peruspilareista, sanovat alan oppaat. Raitapaita on ajaton mutta tänä kesänä myös muodikas. Sitä käyttävät niin miehet kuin naiset, bisnespukeutujat kuin teinitytöt. Jokakeväinen lehdissä liputettava muoti-ilmiö on merimies-look, johon raidat kuuluvat olennaisena osana.

Alkujaan, 1700-luvun lopulta lähtien, raitapaita olikin merimiesten vaate, kirjoittaa Michel Pastoureau raidan kulttuurihistoriaa käsittelevässä kirjassaan The Devil’s Cloth. Raidallisessa vaatteessa erottui helposti – siksi raita taitaa olla myös vankien vaate.

Laivojen kansilta raita kulkeutui ensin rantaelämään, sitten urheilun ja vapaa-ajan vaatteeksi. 1800-luvulla uimapuvut, uimakopit, pyyhkeet, rantatuolit ja muu rantarekvisiitta oli raidoitettua. Ehkä tämän vuoksi raitaan yhdistyy edelleen tiettyä eleganssia ja tyyliä. Raita on raikas, huoleton, kesäinen, iloinen ja urheilullinen.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, tämän vuoden katumuoti kapinoi raitojen merihenkisyyttä vastaan. Katupukeutujat tekevät kaikkensa peitelläkseen vaakaraitojen merellisyyttä, vaikka muodikkain raitapaita on merihenkinen ja sini- tai mustavalkoraitainen. Raitaan yhdistetään jotakin vastakohtaista, kuten maastokuosia, nahkaa tai korkeat korot.

Muodin historia tuntee lukuisia ikonisia raitapaidan käyttäjiä. Heitä olivat Coco Chanel, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, James Dean ja Andy Warhol. Vuonna 1917 Chanel omaksui raitapaidat Bretagnen kalastajilta ja yhdisti ne väljiin suoriin housuihin, ja kaksi vuotta sitten ilmestynyt Coco Avant Chanel -elokuva toi sukupuolettoman raitapaita-tyylin uudestaan ihmisten tietoisuuteen. Edie Sedgwick yhdisti raidat 60-luvulla mustiin trikoisiin, Picasso ruutuhousuihin ja Jean-Paul Gaultier 1980-luvulla kilttiin.

Suomalaiset ovat kasvaneet Marimekon Tasaraitoihin. Jonkinasteista paluuta on Annika Rimalan suunnittelema Tasaraitakin tänä keväänä tehnyt. Sitä on näkynyt jopa sellaisten muodikkaitten nuorten päällä, joihin tavataan liittää sana hipsteri.

MUOTIHeli

Heli Paakkonen, 27
Pernajantie, Helsinki

“Omistan niin paljon raitavaatteita, että niiden haalimista pitää jo välttää. Raidat vain iskevät ensimmäisinä silmääni kirpputoreilla ja kaupoissa. Raidoista saa jämäkkyyttä ja ryhtiä asuihin.  Tämä mekko on nyt lempiraitavaatteeni. Yleensä yhdistän mekkoon jotain muun tyylistä, kuten maastokuosia rikkomaan muuten liian klassista tai merimieshenkistä vaikutelmaa.”

MUOTISaara

Saara Haapanen, 25
Punavuorenkatu, Helsinki

“Pidän raidoista, koska ne ovat rentoja, raikkaita, androgyynejä ja klassisia. Joka kevät raidat alkavat näyttää hyviltä. Raidoista tulee kesä kaupungissa -fiilis. Edellinen sinivalkoinen Nanson raitapaitani on 10 vuotta vanha. Se oli ensin äidilläni, sitten minulla, sitten taas äidillä, sitten poikaystävällä ja nyt minulla kulahtaneena yöpaitana. Viime talvena löysin ilokseni tämän vanhan laivastopaidan.”

MUOTIElinaS

Elina Suoyrjö, 31
Fredrikintori, Helsinki

“Vierastan kuoseja, mutta raitaa käytän. Olen mustavalkoraidan ystävä – värillisistä raidoista en pidä. Raidat ovat parhaimmillaan, kun muu asu on pelkistetty. Käytän raitaa kerrallaan vain yhdessä vaatteessa. En voisi pukeutua raitapaitaan, raitamekkoon ja raitasukkiksiin. Ihastuin tämän Permanent Vacationin Monkille suunnitteleman mekon raitoihin, alaosan tulppaanimuotoon ja nappeihin.”

Kommentoi