Kotihousuissa kaupungilla – Yhtäkkiä colleget ovatkin katu-uskottavat

| Julkaistu 1. 4. 2011 11:34

Keväällä 2009 muotiblogeissa alkoi näkyä tutunnäköistä tavaraa, harmaata collegekangasta. Bloggaajien intohimon kohteena eivät sentään olleet tavanomaiset collegehousut, vaan sofistikoitunut kaupunkiversio.
Uudet city-kollarit eroavat lököttävistä collegehousuista monella tavalla: Niiden kangas on ohuempaa ja siten paremmin istuvaa, ja vyötärökaitaleessa ja taskuissa on hauskoja yksityiskohtia. Haarat roikkuvat alhaalla haaremihousujen tyyliin, lahkeet kapenevat alaspäin, ja nilkoissa voi olla jopa vetoketjut.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä uuden housutyypin takana on ollut ranskalainen suunnittelija Isabel Marant, joka on aloittanut viime vuosina monia muitakin housuvillityksiä. Toinen on amerikkalainen Alexander Wang, sporttisen luksustyylin taitaja. Marant yhdisti harmaat collegehousut nahkabuutseihin, Wang useimmiten korkoihin. Sittemmin omat versionsa collegehoususta tekivät muun muassa Rag & Bone, Bottega Veneta ja Stella McCartney. Kesällä 2010 jo pikamuotiketjutkin tarjoilivat omia versioitaan.

Koska collegehousut on alun perin urheiluvaate, tyylitietoinen yhdistää niihin jotakin täysin päinvastaista: tappajakorot, piukan jakun tai kauluspaidan. Oikeat kengät ratkaisevat. Lenkkitossuilla tyyli menee kirjaimellisesti metsään.

Collegehousumuoti on osa 1900-luvulla alkanutta kehitystä, jossa vaatteet ovat muuttuneet jatkuvasti rennommiksi, epämuodollisemmiksi ja sporttisemmiksi. Urheiluvaatteita käytetään yleisesti arkivaatteina, ja muotisuunnittelijat hakevat inspiraatiota urheilun maailmasta.

Collegepaidat ja -housut ovat myös klassikoita, joihin muoti palaa toistuvasti.

Tutkija Lotta Lewenhaupt kirjoittaa, että jo vuonna 1906 tavataan ensimmäisen kerran trikoosta tehty collegepusero, jossa on pyöreä kaula-aukko. Malli yleistyi, kun sitä alettiin käyttää 1930-luvulla amerikkalaisissa collegeissa urheilu- ja vapaa-ajan vaatteena – siitä se sai nykyisen nimensäkin. Pohjoismaihin collegepaita tuli 1950-luvulla teinimuodin yleistyessä.

Näyttää siltä, että harmaasta collegepaidasta on tulossa myös kevään 2011 hitti. Mitä housut edellä, sitä paita perässä.

Irene
Irene Naakka, 25
Fabianinkatu, Helsinki 

”Etsin pitkään tällaisia housuja nähtyäni vastaavia muotiblogeissa. Oli vaikea löytää hyviä collegehousuja, koska harvat istuvat hyvin. Pidän kontrastista, joka syntyy kun tällaiset lökäpöksyt yhdistää siistimpiin vaatteisiin. Collegehousut toimivat, kun ne ovat asun ainoa sporttinen elementti. Kokeilen melkein kaikkia uusia trendejä, mutta taustalla on aina oma tummanpuhuva ja ronski tyylini.”

Amanda
Amanda Halonen, 23
Aleksanterinkatu , Helsinki

”Ostin housut työpaikaltani Gina Tricotista viime kesänä. Housut ovat ylenpalttisen mukavat ja näyttävät hyviltä – hyvä kombinaatio. Käytän näitä luottohousujani töissä ja koulussa, kesällä ja talvella, jolloin alle voi laittaa vaikka kolmet leggingsit. Koska housujen meleerattu väri tekee asusta arkisen, suosin näiden kanssa istuvampaa ja siistimpää yläosaa, esimerkiksi kauluspaitaa.”

MaijaK
Maija Kietäväinen, 22
Yliopistonkatu, Helsinki

”Housuni ovat alelöytö Onlysta. Hamstraan kotihousuja, koska viihdyn kotona, mutta käytän collegehousuja myös muualla. Ne käyvät millä tahansa säällä, ja näin talvisin alle mahtuu paljon kerroksia. Ne on helppo asustaa siisteiksi lisäämällä asuun väriä ja naisellisuutta esimerkiksi korkkareilla tai koruilla. On hauska leikitellä vastakohtaisuuksilla.”

3 vastausta artikkeliin “Kotihousuissa kaupungilla – Yhtäkkiä colleget ovatkin katu-uskottavat”

  1. A.R. kirjoittaa:

    Hurjan kauniita, persoonallisen näköisiä ja tyylisiä likkoja heistä jokainen! Rentoja ja luontevia, bravo!

  2. Tahiti kirjoittaa:

    Mallilehdissä noita oli muutama vuosi sitten. Nyt voisi vaikka tehdä. Ihan kivat.

  3. Miffy kirjoittaa:

    Järkytys. Voisin mennä tuollaisissa perunapellolle tai puita pilkkomaan, mutta en missään nimessä näyttäytyisi tuollaisissa lökäreissä julkisella paikalla. Onko nuoriso menettänyt viimeisenkin järjen rippeen?? Huh huh, oikeesti, joku roti.

Kommentoi