Perinnebuutsit – Nuoret naiset löysivät lapikkaat

| Julkaistu 4. 2. 2011 11:36

Lapikkaat eivät ole enää vain isäntämiesten asuste. Ne ovat päätyneet myös luovan luokan jalkaan. Helsingissä lapikkaita käyttävät etenkin kolmikymppiset naiset.

Lapikkaiden renessanssi alkoi pari vuotta sitten. Se huomattiin myös Töysän kenkätehtaalla. ”Nuoret naiset ovat innostuneet lapikkaista. Pienempiä naisten kokoja saa tehdä entistä enemmän. Lapikkaiden suosio on retrobuumia. Se lähti viriämään Nokian Jalkineiden Reino-aamutossun vanavedessä”, kertoo Töysän kenkätehtaan Harri Mäkelä.

Töysän tehdas on valmistanut perinteisiä suomalaisia jalkineita, kuten lapikkaita, jatsareita ja tanhukenkiä, pian 80 vuoden ajan. Yhtä perinteikäs yritys on Ruotsin puolella Pajalassa toimiva Kero. Siinä missä Töysässä käytetään naudannahkaa, Pajalassa materiaalina on poronnahka. Ruotsissa on alettu tehdä lapikkaista myös moderneja versioita: kirkkaanpunaisia ja yli polven ulottuvia rock-henkisiä saappaita. 

Suomalainen Oy Avec-Shoe Ltd eli entinen Parkanon jalkine on Suomen toinen teollinen lapikasvalmistuttaja. Parkanolaiset ovat kajonneet myös lapikkaan muotoon. Saapasta on yksinkertaistettu ja virtaviivaistettu. Myös värien käyttö on kokeellista: ensi talven mallistossa on valkoinen, musta ja punainen lapikas.

Teräväkärkisiä pieksuja on käytetty Suomessa 1700-luvulta lähtien, kertoo Tampereen museoiden tutkija Anne-Mari Lehto. Pieksu-sana tulee jalkineen materiaalista, joka on piestyä eli parkittua nahkaa. 1800-luvulla pieksusta tuli yleisjalkine ja siitä alettiin käyttää nimitystä lapikas. Malli säilyi samana vuosisatojen ajan, mutta lapikkaissa oli paljon paikallisia erikoispiirteitä. Valmistustaito siirtyi suvussa, isältä pojalle.

Edellisen kerran lapikkaat olivat muotia 1970-luvulla. Yksin Parkanon jalkine teki lapikkaita yli miljoona paria. 1970-luvun lapikasbuumi oli osa kansainvälistä folklore-muotia. Myös puukengät ja cowboy-saappaat olivat huudossa. Tehtiinpä Suomessa jopa kahden perinnekengän yhdistelmiä, huopaisia lapikkaita.

Lapikkaista pidetään taas, koska ne ovat nostalgiset, perinteiset ja suomalaiset. Monet lapikkaan uusiokäyttäjistä muistavat jalkineen lapsuudestaan.  

Mutta eivät kaikki lapikkaita rakasta. Sen on huomannut myös näyttelijä Jani Toivola, yksi lapikasmuodin aloittajista. ”Lapikkaani ovat herättäneet yllättävän paljon tunteita. Pidin niitä televisiossa Idolsin kolmannella tuotantokaudella keväällä 2007”, Toivola muistelee. ”Saappaista puhuttiin sen jälkeen keskustelupalstoilla ja radio-ohjelmissa, hyvällä ja pahalla.”

Aniko

Anikó Kuikka, 24

Toinen linja, Helsinki

“Sain lapikkaat äidiltäni. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Pari vuotta anelin, ennen kuin sain nämä itselleni. Pidän lapikkaista, koska ne ovat niin perinteisen suomalaiset, mitä muu tyylini ei ole ollenkaan. Pidän eri aikakausien suurimmista hiteistä ja stereotyyppisistä elementeistä, kuten 80-luvun olkatoppauksista. Aikaisemmin käytin toppakenkiä.”

Maija

Maija Louekari, 28

Paavalinpuisto, Helsinki

“Haaveilin monta vuotta lapikkaista. Tänä jouluna sain lapikkaat viimein joululahjaksi äidiltäni, joka osti ne Oulun ranta-aitan käsityöliikkeestä. Pidän lapikkaiden kippurakärjistä, perinteestä, suomalaisuudesta, persoonallisuudesta ja klassisesta väristä. Kaikenlainen kansanperinne ja perinteiset käsityöt, kuten kirjotut lapaset, ovat kiinnostavia.”

Noora

Noora Shingler, 29

Johanneksenpuisto, Helsinki

“Ostin lapikkaani kirpputorilta. Olin jonkin aikaa miettinyt, että perinnekengät olisivat kivat, koska uusien talvikenkien konsepti on mahdoton: ne ovat joko rumia goretex-kenkiä tai ne eivät kestä talvisäässä. Ennen kenkäkaupoissa tuoksui nahka, nyt niissä haisee muovi. Kun pukeutuminen on kiinni tässä päivässä, lapikkaat tuovat kontrastia.”

6 vastausta artikkeliin “Perinnebuutsit – Nuoret naiset löysivät lapikkaat”

 1. Katri kirjoittaa:

  Minulla on lapikkaat toista vuotta Wienissa kaytossa. Taalla moni ihmettee kummallisia talvikenkiani, mutta minusta ne ovat aika releet kavella ja niissa on sopivasti asennetta!

 2. Jaana Kiuru kirjoittaa:

  Lapikkaita ja muita perinteisiä kenkiä voi ostaa helposti netistä http://www.isoaidinaikaan.fi

 3. Uutishaukka kirjoittaa:

  Tämä on vähän samaa stailia kuin hiihtomonot, ja olispa vanhoilla kunnon haitarijatsareillakin kysyntää tyylitietoisten herrahenkilöiden parissa!
  Ja paljon kätevämmät kuin nappikengät – tiedättehän, sellaiset joiden pukemiseen tarvitaan erityinen kenkänappikoukku. Yritäpä korsetti päällä koukkia saappahia nappiin…!

 4. Suvi kirjoittaa:

  http://www.toysankenkatehdas.fi/ tai myymälä kenkätalo, Tuuri

 5. 3 tuoppi kirjoittaa:

  Täytyy näin miehenä sanoa ettei paljon tyylittömämpiä kenkiä löydy. Ei paljon viisari värähdä kun katsoo tämänkin naisen epäsopivaa kokonaisuutta.. Nettiin etsimään hyviä kenkiä jos ei muuten löydy!

 6. Tyylivaras hiippailee lapikkaissa - MTV3.fi - Koti - Blogit - Tyylivaras vapaalla kirjoittaa:

  [...] jo vuosia sujauttanut jalkani talven tullen lapikkaisiin (katso vaikka) ja halusin ehdottomasti ohjelmaammekin sellaiset. Lapikkaissa yhdistyvät paitsi kestävä [...]

Kommentoi