Exegi monumentum

| Julkaistu 10. 2. 2012 16:23

Ellen laskenut väärin, tänään on kulunut 175 vuotta Aleksandr Puškinin kuolemasta kaksintaistelussa saamiinsa vammoihin. Sitä pidettiin aikoinaan taiteilijalle yhtä luonnollisena kuolinsyynä kuin keuhkotautia tai, varsinkin myöhemmin, alkoholia. Puškin, Tšehov, Vysotski. Lue koko artikkeli »

Kirjan menneisyys ja tulevaisuus

| Julkaistu 5. 1. 2012 18:26

Kritiikin Uutisten päätoimittaja Aleksis Salusjärvi kirjoittaa Ylen Ykkösaamun kolumnissaan viisaasti kustantamojen kriisistä ja sähkökirjoista. Linkitän sen tähän keskustelun pohjaksi. Älkääkä tulko taas sanomaan, että kyllähän niitä muuten lukisi, mutta kun se oikean kirjan haju puuttuu…
Lue koko artikkeli »

Václac Havel 

| Julkaistu 18. 12. 2011 21:45

Václav Havelista tuli  Euroopan kumouksen symboli, ehkä merkittävin niistä mielipidevaikuttajista, joiden esimerkin ja ajatusten voimalla kylmän sodan rautaesiripun taakse jääneet maat vapautuivat kesällä ja syksyllä 1989 stalinistisesta järjestelmästä lähes ilman verenvuodatusta. Lue koko artikkeli »

Naisten jytky, osa 2

| Julkaistu 8. 12. 2011 12:53

Vuoden 2012 Runeberg-palkintoehdokkaiden listalla ei ole mukana yhtäkään kuudesta Finlandia-palkintoehdokkaana olleesta teoksesta, kertoi Nelosen uutiset. No eipä ole, ja hyvä niin. Ehdolla olevista kahdeksasta kirjasta neljä on romaaneja – ja myös kaikki ne ovat naisten kirjoittamia, kuten kaikki kuusi Finlandia-ehdokasta.  Lue koko artikkeli »

Matti Yrjänä Joensuu

| Julkaistu 6. 12. 2011 15:04

Matti Yrjänä Joensuu toi poliisin realistisen työn suomalaiseen kirjallisuuteen esikoisteoksellaan Väkivallan virkamies. Nyt olemme menettäneet uranuurtajan ja rikosromaanin hellittämättömän kehittäjän. Lue koko artikkeli »

Ketunhäntiä kainalossa

| Julkaistu 30. 11. 2011 22:37

Onneksi se on huomenna ohi.
Tämänvuotinen kirjallisuuden Finlandia-voittaja julkistetaan torstaina heti klo 13 jälkeen. Toistaiseksi tiedetään vain, että voittaja on nainen. Omasta puolestani lisään, että myös erinomainen kirjailija, joka ansaitsee palkinnon. Lue koko artikkeli »

Babi jar

| Julkaistu 24. 11. 2011 22:46

Viime toukokuussa otin hyllystä Anatoli Kuznetsovin romaanin Babi jar. Olin lähdössä pariksi päiväksi Kiovaan ja muistin Esa Adrianin 1967 suomentaman kirjan, jonka hädin tuskin parikymppisenä luin järkyttyneenä. Osallistuminen Finlandia-raatiin lykkäsi uusintalukemisen, ja romaani odotti jossain hyllynkulmalla vuoroaan nämä viisi kuukautta. Lue koko artikkeli »

Pöytä on katettu

| Julkaistu 16. 11. 2011 15:09

Päivän hyvä uutinen on Satu Taskisen voitto Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Täydellinen paisti oli alusta lähtien myös Finlandia-raadin mieleen. Lue koko artikkeli »

Paluu arjesta

| Julkaistu 15. 11. 2011 16:06

Onpa hauskaa olla täällä taas.
Tarkka lukija huomaa, että blogin nimi on viime kerrasta lyhentynyt. En koskaan oikein tullut sinuiksi pitemmän version (“Kirjallisuuskriitikko löytää arvosteltavaa”) kanssa. Lue koko artikkeli »

Sitä saa mitä tilaa

| Julkaistu 6. 5. 2011 17:15

Ennemmin tai myöhemmin joutuu vastaamaan sanoistaan. Monet vuodet kommentoin Finlandia-raatien toimintaa, joka yleensä oli kummallista, kaavamaista ja suorastaan sokeaa. Oli helppo nimetä kuusi kirjaa, jotka ehdottomasti olisivat olleet parempia kuin ehdokkaiksi nyt valitut, varsinkin jos ne olisi ehtinyt lukea.
Lue koko artikkeli »