Talvisalaatti: Mausteista paahdettua kurpitsaa ja pekaanipähkinöitä

| Julkaistu 29. 10. 2012 18:02

Tämä syksy on ollut kurpitsafanin näkökulmasta varsin huono-onninen. Ei kurpitsoja missään, ei torilla, ei marketeissa.

Vihdoin onneni kääntyi, kun pääsin poikkeamaan normaalin, keskustapainotteisen kauppareittini sijasta hypermarkettiin. Siellä oli kuulkaa kurpitsaa rivissä, ja vieläpä luomuna.

Hämmästynyt huudahdus, pieni voitontanssi ja sitten kurpitsaa selkä vääränä kassalle kantamaan.

kurpitsasalaatti (1 of 2)

Kauden ensimmäisenä kurpitsaruokana tein salaatin mausteisesta paahdetusta butternut-kurpitsasta, pekaanipähkinöistä ja pinaatista.

Näin syksyllä, vai pitäisikö jo sanoa talvella ei enää ollenkaan tee mieli syödä raikkaita ja kylmiä salaatteja, mutta tämän tyyppiset sen sijaan maistuvat oikein mainiosti: paahdettu kurpitsa on lämmin ainesosa, kun taas kvinoasta tulee mukavasti täyttävyyttä. Salaatin voisi halutessaan mainiosti täydentää vaikkapa fetalla.

Kurpitsa on mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan juuri tällä tavalla uunissa paahdettuna. Se on myös kätevä tapa syödä kurpitsaa, koska kurpitsan kuoriminen on monesti varsin vaivallista, ellei lähes mahdotonta. Kurpitsan voi mainiosti paahtaa kuorineen, sillä pehmeäksi paahtunut liha irtoaa kuoresta helposti. Tämän vuoksi paahdan monesti kurpitsan ensin silloinkin, kun jatkojalostan sitä vaikkapa soseeksi tai keitoksi.

kurpitsasalaatti (2 of 2)

Mausteinen kurpitsa-pekaanipähkinäsalaatti (2-4 annosta)

1 keskikokoinen butternut- eli myskikurpitsa (n. 500 g)

loraus oliiviöljyä

1/2 tl juustokuminaa

ripaus cayennepippuria

suolaa

rouhittua mustapippuria

1 dl kvinoaa

pari isoa kourallista tuoretta (baby-)pinaattia

iso kourallinen pekaanipähkinöitä

tarjoiluun: loraus hyvänmakuista neitsytoliiviöljyä ja sitruunamehua

Leikkaa kurpitsa parin sentin paksuisiksi siivuiksi. Poista siemenet, kuoret voit jättää (siemenet voit putsata ja paahtaa uunissa tai paistinpannulla raksuvaksi naposteltavaksi).

Laita kurpitsasiivut paistonkestävään astiaan ja lorauta päälle oliiviöljyä sekä juustokumina, cayenne, suola ja mustapippuri. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää ja alkaa jo aavistuksen mustua reunoilta.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja paahda pekaanipähkinöitä öljyämättömällä paistinpannulla pari minuuttia, kunnes ne alkavat tuoksua.

Kokoa salaatti kurpitsasta, kvinoasta, pähkinöistä ja pinaatista ja lorauta päälle neitsytoliiviöljyä sekä tilkka sitruunamehua.

Avainsanat: , , ,

14 vastausta artikkeliin “Talvisalaatti: Mausteista paahdettua kurpitsaa ja pekaanipähkinöitä”

  1. Alise kirjoittaa:

    Vaikuttaa ihanalta! Nam! Sattuiskos sinulta muuten löytymään jotain vinkkiä siementen putsaamiseen? On aina jotenkin niin rasittavaa ja aikaavievää puuhaa.

  2. Sofie kirjoittaa:

    I <3 Butternut…
    Tänä syksynä on jo tullut väännettyä butternut-raviolit ja erilaisia butternutsalaatteja. Butternutista, sitruunasta, kevätsipulista ja belugalinsseistä saa myös erinomaisen hässäkän kanan tai muun lihan seuraksi.
    Tää resepti menee ehdottomasti kokeiluun! :)

  3. jeksu kirjoittaa:

    Jonkun tutkimuksen mukaan pinaatin kanssa kannattaisi aina käyttää maitotuotteita kun se tasapainottaa jotain huonoja nitraatteja pinaatissa, eli feta tuohon vielä sopis aivan täydellisesti… tai hieman paahdettu vuohenjuusto!

  4. Jussi kirjoittaa:

    Jessh!

    Nyt ovatkin Eevan öljysuositukset paikallaan ja kohdallaan! Siitä suuri kiitos. Näköjään tämän blogin palstoilla käyty keskustelu näyttää kuitenkin auttavan, kaikesta saamastani kritiikistä huolimatta.

    Eli oliiviöljyä tai rypsi-/rapsiöljyä paistamiseen ja kalliimpia neitsyt- tai ekstra-neitsytöljyä makua antamaan.

    PS Terminen talvi alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila alittaa 0 astetta Celsiusta. Vielä emme ole talvessa Lappia ehkä lukuunottamatta, Turuus ei varmankka ei viäl ole talv, pikku pakkast on kyl pitäny.

  5. Eeva kirjoittaa:

    @ Alise – no minä teen niin, että laitan siemenet siivilään ja huuhtelen kylmällä vedellä, hieron siemeniä käsien välissä niin että liha irtoaa ja huuhtelen taas (ja toistetaan, kunnes lopputulos on riittävän puhdas). Sit lopuksi laitan keittiöpyyhkeen sisään ja hieron pyyhkeellä kuivaksi. Ei haittaa, jos niihin jää vähän kurpitsalihaa, se kyllä irtoaa paahdettaessa.

    @ Sofie – butternut-kurpitsa on kyllä aivan älyttömän hyvää, ja niin monikäyttöinen!

    @ Jeksu – olen kuullut saman, tosin kyse on muistaakseni oksaalihaposta. Samaa sanotaan myös raparperista, mutta en ole kauhean vakavasti ottanut näitä varoituksia, kun esim. Uudessa-Seelannissa (ryöppäämätöntä) pinaattia syötiin koko ajan ja kaiken kanssa. Mutta tuskinpa tuosta haittaakaan olisi, etenkään, jos kyseessä on feta :)

    @ Jussi – joo, paahtamisessa on oikeastaan aika sama, mitä öljyä siihen käyttää, joten laitoin nyt noin niin ei tarvitse kenenkään suuttua. Itse käytin kyllä tähänkin ev-oliiviöljyä, koska on helpompaa käyttää yhtä pulloa kuin eri öljyä joka asiaan. Kiva kuitenkin, että keksit huomautettavaa talviasiasta, niin ei tarvinnut sunkaan tänään herätä turhaan ;)

  6. dame de la cuisine kirjoittaa:

    Eeva – reseptin pinaattimäärä oli sen verran pieni, ettei tarvinne pelätä sen ihmeempiä sivuvaikutuksia. Oksaalihappo kuitenkin estää elimistössä raudan imeytymistä, joten sen vuoksi sitä sisältävien elintarvikkeiden kanssa tulisi käyttää maitotuotteita neutraloimaan oksaalihapon vaikutuksia.
    Tiesitkö, että oksaalihappoa käytetään mm metallin ruosteenpoistoon :)

  7. Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoittaa:

    Olen addiktoitunut syysvihannesten paahtamiseen. Bataatit, porkkanat, ruusukaalit ja kurpitsat… Pinaatin, kurpitsan ja pähkinöiden liitto toimii juurikin täydellisesti. Laitoin tuohon settiin mukaan vielä sinihomejuustoa ja päärynää. http://tinyurl.com/8edabky Nuo kurpitsat on muuten aivan ihanan näköiset tuollaisina viipaleina kuorineen. Kivaa loka-marraskuun taitetta, Eeva!

  8. Polkkapossu kirjoittaa:

    Ja musta kun tuntuu, että kaupat ovat tänä syksynä olleet ihan väärällään kurpitsaa. Tai ainakin niitä hervottomia jöötikurpitsoja, joiden kanssa joutuu miettimään enemmänkin kuin yhden ruoanlaittosession :)

  9. Jussi T. kirjoittaa:

    Eikä täällä Helsingissäkään tarvitse etsimällä etsiä kurpitsaa. Torille vaan tai kauppahalliin Hakaniemessä. Tai Stockmannin Herkkuun. Kurpitsaa hyllyt väärällään.

    Eeva muuten, onko sinulla käsitystä kurpitsan nimien etymologiasta? Suomessahan kurpitsa on aina vain kurpitsa. Englanniksi se perinteinen on pumpkin, mutta esimerkiksi tuo myskikurpitsa on muistaakseni butternut squash. Myös meidän kesäkurpitsamme on englanniksi squash.

  10. Eeva kirjoittaa:

    @ Dame de la cuisine – juu tosiaan, tuohon raudan imeytymiseenhän se liittyi! Ei varmaan ole ongelma ihmiselle, joka syö pinaattia silloin tällöin, mutta ehkä jos joka päivä syö lounaaksi pinaattisalaatin niin sitten kannattaa jo alkaa miettiä maitojuttuja.

    @ Tiina – paahtaminen on parasta! Ja hei hauskaa, että oltiin tehty melkein sama salaatti – itse miellän pekaanit ja kurpitsat tosi vahvasti yhteen kuuluviksi, lienee kiitospäivän syytä :)

    @ Polkkapossu, krhm, ehkä teidän kaupat on vieneet meidän kauppojen kurpitsat…

    @ Jussi T., ehkä huono kurpitsasyksy on sitten piinannut vain Turkua! Olen itsekin tuskaillut tuota suomen kielen kurpitsasanaston suppeutta/epäselvyyttä, meillä kun ei oikein ole sanoja erottelemaan noita eri lajikkeita. Kesäkurpitsasta käytetään useimmiten sanoja zucchini tai courgette, sitten on vielä erikseen squash, butternut squash ja winter squash. Suomeksi nämä kaikki lienevät kurpitsa :D Pumpkin kulkee joskus myös nimellä jättikurpitsa. Melko sekavaa! Yleensä eri (talvi)kurpitsalajikkeet ovat onneksi sen verran samankaltaisia, että niitä voi käyttää ohjeissa ristiin.

  11. pinni kirjoittaa:

    Kiitos reseptistä, jääkaapissa jo tovin makoillut kurpitsa pääsi tositoimiin :-) Tein fetallisen version ja oli hyvää!

  12. Pikkis kirjoittaa:

    Butternut taitaa olla yksi tän syksyn hittivihanneksista, ja onkin hauskaa että sitä saa nykyään suomalaisista ruokakaupoista! Aikaisemmin tuli ihmeteltyä amerikkalaisten ja brittiruokaohjelmien ja -kirjojen reseptejä, kun ei moista kurpitsaa löytynyt täältä…

    Tein samanoloista salaattia vuohenjuustolla ja limemarinoiduilla punasipuleilla. Pieni etikkaisuus taittaa kivasti kurpitsan ja juuston täyteläisyyttä :)

  13. Minna kirjoittaa:

    Siemenien poistosta: Ruokalusikalla ronskisti samaan tapaan kaavin ja rapsutin siemenet kulhoon nätisti ja näppärästi(vähän samantapainen lähestymistapa kuin hunajamelonin siemenien poisto).

    Ja vinkkinä vielä: Valkosipulin kanssa paahdettu myskikurpitsa toimi aivan loistavasti fetan ja karamellisoidun punasipulin kanssa piiraan täytteenä. Nam!

  14. Vilkku kirjoittaa:

    Alla linkki jossa tietoa pinaatista. Sitä ei suositella raakana syötäväksi toisin kuin lehtipinaattia. Mutta uskoisin että sillon tällöin nautittuna ei aiheuta sen enempää ongelmia kuin mikä tahansa muu nitraatin lähde (lihavalmisteet, juustot). Nitraatti on vesiliukoinen ja jossain muistan kuulleeni että vedessä liottaminen poistaisi myös osan nitriitistä. Sama pätee rucolaan. Eviran sivulta löytyy hyvin tietoa nitraatin/nitriitin saannista ylipäätään.
    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_luontaiset_myrkyt/usein_kysyttya_/