Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä

| Julkaistu 5. 9. 2012 17:11

Tämänpäiväinen lounas – ja resepti – on mukaelma chorizo-ohjeesta, jonka tein Hesarin paperiversioon talvella.

Muuton ansiosta tajusin taas, kuinka paljon ihmisellä voikaan olla tavaraa. Eikä vain vaatekaapissa tai kirjahyllyssä, vaan myös keittiön kaapeissa. Keittiön kaappien tavarassa on sentään se hyvä puoli, että ne voi syödä pois.

lammasmakkara (1 of 1)

Tällä hetkellä on siis meneillään eräänlainen syön kaapit tyhjiksi -operaatio, vaikka se olisi ehkä kaiken järjen mukaan kannattanut tehdä jo ennen muuttoa. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja muita latteuksia.

Joka tapauksessa – pakastimesta löytyi paketti luomupiiristä tilattua lammasbratwurstia (joka oli muuten TODELLA hyvää). Ja papuja. Voi isä niitä papuja. Niitä on joka sorttia.

Papuja ja makkaraa, tätähän siitä oli tehtävä! Ja kun äiti vielä lähetti valtavan kimpun oman kasvimaan yrttejä, niin avot.

Tämä on loistava arkiruoka. Se syntyy puolessa tunnissa helposti: joku muu on tehnyt makkaran, itse ei tarvitse kuin pilkkoa vihannekset ja uuni hoitaa loput.

Tähän ruokaan kannatta käyttää makkaraa, jossa on reilusti makua ja rasvaa, sillä näin saat ruokaan maukkaan liemen. Sillä tavoin itsessään miedonmakuiset  pavutkin saavat osansa makkaran mausta. Raakamakkara toimii ehdottomasti ruuassa paremmin kuin “tavallinen”.

Niin ja – älä skippaa selleriä, vaikket sellerin ystävä olisikaan. Se tuo liemeen makua!

Kannattaa tsekata myös tuo linkkaamani chorizo-versio, molemmat ovat toimivia, vähän erilaisia keskenään vaan.

Lammasmakkaraa yrttisellä papu-tomaattipedillä (kahdelle)

2 lampaan (raaka)makkaraa

1 pieni sipuli

125 g tomaattia tai kirsikkatomaattia

2 isoa valkosipulinkynttä

1 sellerinvarsi

reilu loraus oliiviöljyä

1/2 rkl balsamicoetikkaa

loraus valkoviiniä

1-2 rosmariininoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1-2 timjaminoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1 tölkki valkoisia papuja (ei tomaattikastikkeessa)

cayennepippuria

suolaa

mustapippuria

Pilko sipuli, valkosipuli, selleri ja tomaatti. Laita ne paistonkestävään vuokaan ja lorauta päälle reilu loraus oliiviöljyä, valkoviini sekä balsamico. Nakkaa sekaan yrtit. Lisää päälle makkarat.

Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Huuhtele sillä välin pavut.

Lisää pavut uunivuokaan ja sekoita ne tomaatista ja makkarasta irronneeseen nesteeseen. Laita takaisin uuniin 5 minuutiksi. Rapsauta lopuksi päälle cayennepippuria, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

6 vastausta artikkeliin “Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä”

  1. Maijamm kirjoittaa:

    Makkarakausi todellakin on vielä ilmojen viilentyessä voimissaan! Omassa keittiössäni valmistuu huomenna chorizopastaa. ;)

  2. villahuivi kirjoittaa:

    Eikös kuvassa ole limapapuja, ei tavallisia valkoisia papuja? Takerrun tähän seikkaan, koska limapavut on todellakin ihan älyttömän hyvänmakuisia papuja, vaikka kyllä muistakin lajikkeista pidän!
    Itse asiassa pitkään luulin, että noi herkkupavut on härkäpapuja (häräthän on isoja, niinku noi pavut…). Sitten olin menossa ostamaan niitä kuivina liikkeestä ja kysyin missä ne on, ja myyjän näytettyä, olin että eihän noi ole niitä… Siinä sitten selvisi, että suosikkini ovat lima- eli voi- eli jättipapuja :)

  3. Eeva kirjoittaa:

    @ Maijamm, jep, makkara on aina ajankohtainen! :)

    @ Villahuivi, Suomessa noita myydään yleensä nimellä iso valkoinen papu (ymmärrettävästä syystä se limapapu ei ole tainnut vakiintua täällä…). Reseptin kannalta ei ole väliä, käyttääkö isoja vai pieniä valkoisia papuja, kumpikin käy yhtä hyvin, mistä nyt vaan tykkää enemmän.

  4. Johanna kirjoittaa:

    Ai onko lima beans = voipavut? Johan alkaa kirkastua tämäkin mysteeri :)

  5. pastilli kirjoittaa:

    Hei Eeva.

    Kiitos suunnattomasti Suomen parhaista blogeista. Olet kertakaikkisen upea ja osaava ihminen. Koen jatkuvia deja vu -olotiloja, liikutusta ja innostusta sekä aatosten kirkastumista lukiessani tekstejäsi ja ihmetellessä kuviasi.

    Ehdotus postaukseksi: miten ois perustavanlaatuinen keittiövälineanalyysi keittiösi välttämättömyyksistä? Mitkä välineet ovat itsellesi tärkeimpiä ja miksi? Mitä suositat aloitteleville ja muille ruokaa rakastaville ihmisille? Mitkä kokkikirjat ovat must? Mitä kuivatuotteita kaapistasi aina löytyy? Mitä eroja on eri ruokaöljyissä, kannattaako olla useampaa sorttia jemmassa? Sama muista etikoista jne. Mutta vielä, kiitos.

  6. Timo kirjoittaa:

    Pitää korvata se oliiviöljy, kamala maku. Tuon öljyn takia ei paljon kiinnosta

Kommentoi



HS in English