Parempi kuin gazpacho

| Julkaistu 27. 7. 2012 7:49

 

Tässä remontin aiheuttamassa väliaikaiselämässä pahinta on se, että niin paljon viuhahtaa ohi. En ole tehnyt kesällä oikeastaan mitään kesäistä, mitä nyt grillannut kerran tai kaksi ja syönyt kirsikoita ja aprikooseja ehkä noin kymmenen kiloa. Niiden valmistamiseen kun ei tarvitse keittiötä, ainoastaan avoimen suun ja toimivat hampaat. Ne sentään vielä löytyy, vaikka remontti onkin ollut yhtä itkua ja hampaiden kiristelyä.

Tomaattikausikin oli mennä itseltäni tänä vuonna ihan ohi – nythän on se ohikiitävä aika vuodesta, kun tuoreet tomaatit oikeasti maistuvat joltain. Kenties sen vuoksi raakaa tomaattikeittoa pukkaa joka paikasta.

Jos pidät gazpachosta, pidät takuulla myös tästä. Jos taas et pidä gazpachosta, saatat silti pitää tästä. Salmorejo on gazpachon tavoin espanjalainen kylmä tomaattikeitto, mutta se on koostumukseltaan täyteläisempi ja maultaan pehmeämpi kuin gazpacho. Sen salaisuus on nimittäin manteleissa ja leivässä.

salmorejo

 

Tämä kylmä keitto on aivan täydellinen alkupala illalliselle, mutta menee se kevyenä lounaanakin, etenkin jos tarjoilet sen keitetyn kananmunan ja ilmakuivatun kinkun kera, kuten usein on tapana. Salmorejo sopii oivasti myös tapas-pöytään, jos tarjoilet sen pieninä annoksina. Kokeile vaikka shottilaseja!

Usein salmorejo tehdään myös ilman manteleita, mutta ne ovat ainakin tämän epäespanjattaren mielestäni koko jutun juoni.

Salmorejo (kylmä tomaatti-leipäkeitto)

1 kg tuoreita tomaatteja
½ dl mantelilastuja
3 keskikokoista palaa vaaleaa leipää
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl etikkaa
1 dl vettä
1 dl hyvänmakuista oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja poista kannat. Viipaloi valkosipuli.

Paahda mantelilastuja öljyämättömällä paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne muuttuvat väriltään aavistuksen kullanruskeiksi. Lisää sen jälkeen leipäviipaleet pannulle ja paahda kummaltakin puolelta. Leikkaa tai revi leipä palasiksi.

Laita tehosekoittimeen mantelilastut, leipä, valkosipuli, etikka ja vesi ja aja hienoksi. Lisää kourallinen tomaatteja ja aja hienoksi. Jatka lisäämällä aina vähän tomaatteja kerrallaan ja ajamalla ne hienoksi ennen kuin lisäät lisää tomaatteja. Tarkista, että keitosta tulee aivan silkinsileää. Tarvittaessa voit lisätä hieman enemmän vettä, mutta varo lisäämästä vettä liikaa, jottei mausta tule vetinen.

Anna tehosekoittimen käydä ja lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viilennä keitto jääkaappikylmäksi ja tarjoile paahdettujen mantelilastujen tai esimerkiksi serrano-kinkun ja keitetyn kananmunan kanssa.

Avainsanat: , ,

13 vastausta artikkeliin “Parempi kuin gazpacho”

  1. Luna kirjoittaa:

    Oi ihanaa, minunkin mielestäni salmorejo on vieläkin parempaa kuin gazpacho, ja niin yksinkertaista valmistaa! Nyt kun on vähän hellettäkin luvattu tätä pitää ehdottomasti taas tehdä. Asuin yhden kesän Espanjassa ja yksi suosikkilounaistani oli salmorejo, cantaloupe-meloni ja manchego (ei siis sekoitettuna kuitenkaan! ;)). Kinkku ja muna eivät uppoa, joten piti keksiä jotain muuta vähän täyttävämpää salmorejon kanssa tarjottavaksi, vaikka kuumalla ilmalla kevyet lounaat ovatkin pop. Mantelia en ole koskaan keittooni laittanut (mutta pakkohan sen on olla hyvää!), kokeilenkin sitä seuraavalla kerralla, kiitos vinkistä!!

  2. Taina kirjoittaa:

    Heti kun näin otsikon, tiesin että kyse ei voi olla mistään muusta kuin salmorejosta :). Ja samaa mieltä olen. Espanjassa asuessani muualla Andalusiassa tarjottiin yleensä gazpachoa, mutta Cordobassa salmorejoa, ja olen siinä käsityksessä että nimenomaan siitä kaupungista tämä keitto on peräisin. Mantelit tässä ovat minullekin uusi juttu, mutta testaan kyllä varmasti. Kiitos kivasta ruokavinkistä (taas).

  3. Maaria kirjoittaa:

    Mun espanjalainen kamu on tehnyt tätä pari kertaa (tosin ilman manteleita), on niin herkullista! Tämä versio menee takulla kokeiluun.

  4. Timo kirjoittaa:

    Muuten hyvä, mutta mutta en ole koskaan tykästynyt OLIIViöljyyn yäks. No kotimainen ei maistu niin yrj, no ei herjata jonkun etunimeä. Siispä pitää kokeilla suomalaisilla öljyillä.

  5. Tuuli kirjoittaa:

    Kokeilin tätä eilen ja maku oli taivaallinen!
    Haluaisin tietää, kalttasitko tomaatit ennen niiden soseuttamista. Itse kalttasin ne varmuuden vuoksi, mutta siihen menee aina todella paljon aikaa joten olisi hyvä tietää jos toimenpiteen voi jättää väliin.

  6. Katri kirjoittaa:

    Minäkin testasin tätä perjantaina, mutta täytyy kyllä sanoa, että neljällä kynnellä keitosta tuli ihan överivalkosipulista omaan makuuni, vaikka valkosipulista tykkäänkin. En tosin tiedä, että olivatko omat valkosipulini jotenkin erityisen ärjyjä tms. Seuraavalla kerralla taidan kuitenkin laittaa vain kaksi kynttä :)

    Tuulille tiedoksi, että itse en ainakaan kaltannut tomaatteja, ja rakenteesta tuli tosi hyvä kun vaan ajeli tarpeeksi pitkään blenderillä.

  7. Karla kirjoittaa:

    Mulla tuli kanssa aivan liian valkosipulista vaikka laitoin vain 3 kynttä! Pidän kovasti valkosipulista runsainkin määrin mutta mun keitto ei kyllä muulta maistunut..olisikohan nekin ollut tarkoitus paahtaa jotta niitten maku olisi ollut hiukan pehmeämpi edes? Manteleiden rapsakka koostumus sileän keiton päällä oli tosi jees!

  8. Tomaatti kirjoittaa:

    Espanjalaiset poistavat valkosipulinkynsista sydamet, siten mausta tulee pehmeampi.

  9. Pipsa kirjoittaa:

    Vaikuttaa oikein makoisalta. Tuo nimi vaan ei taivu oikein suomalaisen juntin suuhun – olen huvittanut itseäni viimeiset lähes kymmenen minuuttia maistelemalla tätä “salmorejo” -sanaa. Mutta leipä + manteli keitossa = ei voi olla olematta hyvää!

  10. Lotta kirjoittaa:

    Valkosipulia tuli mullekin aivan liikaa neljällä kynnellä, vaikken yleensä sitä normivalkosipuliruuista edes maista, kun olen suurkuluttaja. Onneksi oli tomaatteja jäljellä, niin tein puolikkaan satsin ilman valkosipulia ja sekoitin osaan vanhasta keitosta. Hyvin toimi espanjalaishenkisen illallisen alkupalana!

  11. Eeva kirjoittaa:

    Hei pahoittelut kaikille liiasta valkosipulisuudesta! Käytin itse tosi pieniä kynsiä ja joku ajatusvirhe pääsi tuossa, etten sitten tajunnut mainita siitä. Korjaan reseptiin.

  12. Lotta kirjoittaa:

    Tosin valkosipulinen versio toimi hyvin “kastikkeena” perunaisille kasvisnyyteille :)

  13. Maria kirjoittaa:

    Piti tulla vaan kommentoimaan, että testaatiin tätä ja oli hyvää ! Seurailen enemmän lifestyleblogiasi, mutta aina kun eksyn tänne niin nää kuvat näyttää niiiiin herkulta !

    http://dejiss.blogspot.fi/2012/09/eatable.html tässä meijän versioista kuvaa !

    T. Se Gwyneth Paltrown nähnyt tyttö ;)