Booli-idea kesäjuhliin: seljankukka-proseccojuoma

| Julkaistu 2. 7. 2012 20:49

Aikana ennen kuin löysin kirkkaat, boolin tekeminen juhliin oli yhtä stressiä. Siitä ei oikein koskaan tullut hyvää.

Ja ei, kirkkailla en nyt viittaa kossuun tai Tallinnan-tuliaisiin, vaan kirkkaisiin miksereihin. Kuten soodaan, toniceihin ja seljankukkajuomaan, ja ginger aleen, ja kotitekoiseen limonadiin… (Okei, kaksi jälkimmäistä ei ehkä aivan mene ‘kirkkaiden’ kategoriaan, mutta ovat ne ainakin vähän läpikuultavia.)

seljankukkadrinkki (1 of 1)

Luulin pitkään, etten tykkää booleista tai cocktaileista gin&tonicia lukuunottamatta. Mitä juomiin tulee, olen raikkaiden makujen ystävä, joten booleissa häiritsee usein tunkkaisuus ja liiallinen makeus sekä erilaisten makujen sekasotku. (Tosin tarpeeksi monen lasillisen jälkeen kaikki lakkaa häiritsemästä.) Sama pätee moniin cocktaileihin, joskin maailman cocktailkartalla myös me hapannaamat olemme hyvin edustettuina – kunpa vain joskus päätyisin bileisiin, joissa on boolimaljan kokoinen martini, whisky sour tai gimlet…

Viime aikoina olen taas uskaltautunut tekemään booleja ja muitakin cocktaileja kuin geeteetä. Pyrin nykyään kiinnittämään huomiota siihen, mitkä ainekset oikeasti täydentäisivät toisiaan ja ennen kaikkea, miten boolista saisi raikkaan ja – uskaltaako tätä nyt edes sanoa – aavistuksen hienostuneemman kuin ne opiskelija-aikojen kotibilesekoitukset.

Tämän sekoituksen kehittelin juhannusjuhliemme alkumaljaksi, mutta se on erittäin hyvin sovellettavissa myös booliksi. Juoma oli oikein raikas, ei liian makea ja erittäin kesäinen.

Seljankukkalimpparia saa ainakin Belvoir-merkiltä ja sitä myydään kaikissa isommissa marketeissa sekä luomukaupoissa. Voit myös käyttää seljankukkatiivistettä, mutta muista tietysti hieman laimentaa sitä ensin vedellä!

Mintulla ja kurkulla maustettu seljankukka-proseccojuoma (yksi annos)

1 cl giniä
4-8 cl seljankukkalimpparia (sen mukaan, miten makeaa haluaa)
kuivaa proseccoa
muutama tuore mintunlehti
2 siivua kurkkua (mieluiten avomaan, koska niissä on enemmän makua)
jääpaloja

Laita keskikokoiseen lasiin jääpalat, gini ja seljankukkalimppari. Sekoita. Lisää mintunlehdet (niitä kannattaa hieman murjoa morttelissa tai sormien välissä, jotta niistä irtoaa paremmin maku). Lisää myös kurkkuviipaleet. Täytä loppulasi proseccolla ja tarjoile.

Kurkusta irtoaa juomaan juuri sopivasti makua, kun käytät avomaankurkkua.

Avainsanat: ,

10 vastausta artikkeliin “Booli-idea kesäjuhliin: seljankukka-proseccojuoma”

  1. Saara kirjoittaa:

    Mun on tähän kohtaan melkein pakko tyrkyttää suosikkikesäjuomani, Kesäjuoman, ohjetta. Mieto ja ihana, sopii lorpotella lasi-, kannu tai maljakaupalla lämpimillä ilimoilla.
    Yksi osa kuivaa vermuttia, yksi osa sitruunalimsaa, puoli osaa sitruunamehua ja kaksi osaa (sitruunamaustettua) kivennäisvettä. Ja jäitä.
    Määrät on ihan ohjeellisia, emmää ole oikeasti koskaan mitään osia laskenu!

  2. Riika kirjoittaa:

    Maistelin kerran yksissä aikuisten bileissä aivan sairaan hyvää boolia, ei mitään hajua reseptistä mutta semmonen karpalo-kossu pohja siinä oli, sairaasti hedelmiä JA se juttu oli tuoreet chilinpalot. Aivan ihana kipakkaa, jos tykkää karpalosta varsinkin. Mutta voisin kuvitella että chilit piristäisivät tuollaisia kirkkaita juomia myös muuten :)

  3. Paula kirjoittaa:

    Pakko oli laittaa viestiä, kun testailin sittenkin uunipaprikoitasi, vaikka kuulostivat niin tylsiltä… Siis voi taivas, miten hyviä!!! Muuntelin hieman reseptiäsi, käy kurkkaamassa:
    http://suolaajasiirappia.blogspot.fi/2012/07/ei-niita-turhaan-kehuttu.html
    Valkkari teki niille vaan hyvää ;)

  4. Jussi kirjoittaa:

    Italiassa tämä raikas aperitiivi tunnetaan nimellä Hugo.

  5. Pipsa kirjoittaa:

    Hmm, kurkkua ja minttua! Tämän täytyy olla nimenomaan raikasta. Oispa kohta jotkut bailut, niin vois testata. Tai sit vaan pitää pitää omat kekkerit itselleen jos ei muu auta.

  6. Alisa kirjoittaa:

    Oi, kiitos tästä! Kuulostaa niin hyvältä et taidan testata seuraavissa bileissä :) Mäkin olen enemmän sitruunaisen ja raikkaan kuin makean ja viinahkon boolin ystävä, mikä on tuottanut paljon vaikeuksia bilejärjestelyissä. Yleensä oon kallistunut joko skumppa-appelsiinimehubooliin tai karpalosysteemeihin.

  7. Jenni kirjoittaa:

    Sveitsissä drinksu tunnetaan myös nimellä Hugo, kuten Italiassa, mutta siitä jätetään kurkku ja gin pois.

  8. milia kirjoittaa:

    moikka! vinkkailin sulle joskus nuista hugoista toiseen blogiin, eli ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää saitko tästä idean tuohon juomaan vai tiesitkö hugojen (ja vastaavien juomien) olemassaolon jo aiemmin?:)

  9. Veekasi kirjoittaa:

    Miksi tehdä elämästä vaikeampaa kuin se on? Kylmä gin tonic on raikas kesäjuoma, helppo tehdä ja kurkunpalat tekevät siitä vielä raikkaamman.

  10. Eeva kirjoittaa:

    Veekasi – no juu, voisihan sitä toisaalta syödä samaa ruokaakin joka päivä. En silti pidä eri ruokien kokkailua elämän vaikeaksi tekemisenä ;)

Kommentoi



HS in English