Kun makeanhimo iskee: maapähkinävoi-kaurakeksit

| Julkaistu 26. 4. 2012 20:42

 

Muistatteko kun juuri ennen pääsiäistä kirjoitin siitä, miten aion mennä kauppaan hyvissä ajoin ennen pyhiä, koska en halua koko pääsiäistä syödä pelkästään kaurahiutaleita ja sinappia? (Tai jotain siihen suuntaan.)

No arvaahan sen, miten siinä kävi. Valitsin kuohuviinien kilistelyt kamujen kanssa kauppareissun sijaan, ja valintani kostautui välittömästi. Jo ensimmäisenä pyhäpäivänä havahduin tietysti aivan sietämättömään makeanhimoon, mutta kaikki lähikaupat syntisine suklaahyllyineen olivat kiinni.

maapahkinavoikeksit (3 of 4)

 

Epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja, totesin tonkiessani keittiön kaappeja Minkä Tahansa Makean toivossa. Syötyäni kaiken kaapeista löytyneen hunajan aloin haalia kasaan raaka-aineita edes jonkinlaisiin leivonnaisiin. Oli kananmunia. Oli sokeria. Oli leivinjauhetta. Ei ollut vehnäjauhoja, mutta kaurahiutaleita sentään. Ja kas, oli maapähkinävoita!

Näin syntyivät nämä muutaman raaka-aineen maapähkinävoi-kaurakeksit, jotka on niin helppo valmistaa, että ihan naurattaa. Kaikki aineet yhdessä kulhossa sekaisin ja se on siinä.

Kekseistä tuli sen verran kivan makuisia, että olen tehnyt niitä tämän pyhäpäivän makeanhimokohtauksen jälkeen kerran toistekin – vieläpä sellaisena päivänä, kun kaupasta olisi saanut suklaata. Keksien koostumus ei ole rapea vaan pehmeä, mutta niiden maku miellyttää takuulla jokaista maapähkinävoifania. Tarjoile esimerkiksi kylmän maidon kanssa!

maapahkinavoikeksit (4 of 4)

 

Ohje on kiva siksikin, että puhdasta kauraa käyttäen siitä on mahdollista tehdä myös keliaakikoille sopiva.

 

Maapähkinävoi-kaurakeksit (pellillinen)

1 dl maapähkinävoita
1 dl fariinisokeria
1 muna
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita keskenään maapähkinävoi ja fariinisokeri tasaiseksi massaksi (onnistuu helpoiten yleiskoneella, mutta järjestyy myös käsin). Sekoita joukkoon kananmuna. Lisää sen jälkeen kaurahiutaleet ja leivinjauhe.

Ota taikinasta ruokalusikallisia ja pyörittele palloiksi. Asettele leivinpaperille. Paina haarukalla kevyesti jokaiseen taikinapalloon ristikuvio (ks. kuvat alla).

Paista n. 7-10 minuuttia, kunnes keksien pohja ja päällinen ovat kauniisti ruskistuneet. Jäähdytä ritilällä ennen tarjoilua.

maapahkinavoikeksit (1 of 4)

maapahkinavoikeksit (2 of 4)

Avainsanat: ,

20 vastausta artikkeliin “Kun makeanhimo iskee: maapähkinävoi-kaurakeksit”

 1. Roosa kirjoittaa:

  jes, nyt tiedän, mitä leipoa vappunyyttäreille! voikohan fariinisokerin korvata normisokerilla?

 2. Eeva kirjoittaa:

  @ Roosa: kyllä voi, tosin kekseihin ei tule sitten ihan niin syvä maku. Fariinisokeri vaikuttaa myös hieman koostumukseen, pikkuleivistä tulee sillä mielestäni mukavan “sitkeitä”.

 3. Sara kirjoittaa:

  Kiitos ihanasta, kivasta, helposta ohjeesta! :) Kaikkia aineksia löytyy kaapista melkeinpä aina!

 4. krista kirjoittaa:

  Aivan mainiota! Ihanat keksit, joissa ostoslistakin on niin lyhyt ettei tarvitse edes kirjoittaa ylös (tai sitten aineet löytyvät jo kaapista), ja valmistuskin käy niin käden käänteessä, että makeanhimoinen saa nopeasti herkkunsa päiväkahville. Sun cookieresepti (Voisilmäpelin aikainen postaus “Kaikki mitä olet halunnut tietää keksistä muttet kehdannut kysyä”) on meidän perheessä legendaarinen, niitä teen vähintään kerran kuukaudessa että on päiväkahvileipää. Ainut lisäys minkä olen kehdannut niihin tehdä on rusinoiden lisääminen, sillä musta cookiessa pitää ehdottomasti olla rusinaa! Mikäs sen ihanampaa kuin puhtaan makea ja sitkeä rusinasattuma, joka tasapainottaa hyvin tummansuklaan hapanta makua ja pähkinän rasvaista rapeutta.

  Niin, ja mikä se pointti oli – se oli se että täällä odotellaan yhä edellä mainitussa postauksessa luvattua parhaiden kahden päivän cookiesien reseptiä ;)

 5. sinis kirjoittaa:

  Hei kiva, että merkkaat gluteenittomat ohjeet erikseen! Helpottaa tosi paljon laiskoina päivinä, kun ei jaksa etsiä ja miettiä. Vaikka olenkin melko velho muokkaamaan ohjeita, joskus ei vain jaksa testailla. Jee! :)

 6. Eeva kirjoittaa:

  @ Sara: kiva, että tuli tarpeeseen (tai ehkä pikemminkin iloon). Näihin tosiaan löytyy ainekset melkein koska vain.

  @ Krista: voi kiitos kommentistasi, olipa kiva kuulla, että siitä ohjeesta on ollut iloa. En ole ihan varma pystynkö postailemaan sitä toista ohjetta, kun se on ollut eräässä toisessa sanomalehdessä. Selvitellään.

  @ Sinis: oi hyvä, toisinaan en totta puhuen muista, mutta nyt kun tiedän, että jollekulle on tagista hyötyä niin koetan muistaa jatkossa tsekkailla ne “ei-niin-itsestäänselvätkin” gluteenittomat ohjeet, joiden gluteenittomuutta ei edes tajua :)

 7. Julia kirjoittaa:

  Petollisen ihana blogi sinulla! Olen opiskelija ja tasaisin väliajoin päätän yrittää säästää tinkimällä ruoasta (tyyliin nyt syön pelkkää tonnikalaa ja spagettia) tai teen päätöksen karistaa kiloja. Molemmat päätökset romuttuvat aina siinä vaiheessa, kun blogilistalle ilmestyy tieto, että blogisi on päivittynyt ja rynnin äkkiä tarkistamaan uusimman reseptin. Pääpähkinävoita en käytä, mutta tämän postauksen tuloksena uunissa paistuu omena-kaurahyve, jonka kaavin kokoon kaapin aineksista. Sorruin taas! Mutta minkäs teet, ruoka on meikäläisen “pahe”, nautin sen laittamisesta ja syömisestä. Eli loppujen lopuksi suuri kiitos ihanista ohjeistasi <3

 8. Neiti N kirjoittaa:

  Loistava resepti! Itse sovelsin ohjetta tänä aamuna vappupiknikiä ennakoiden.

  Laitoin maapähkinätvoin tilalle suolatonta, vaaleaa tahinia ja sokerin tilalle 3/4 dl hunajaa. Lisäksi käytin gluteenittomia kaurahiutaleita. Toimii!

 9. Mikkis kirjoittaa:

  Juuri tässä mussutetaan poikaystävän kanssa äsken uunista ottamiani keksejä ja miehen eka kommentti oli: “nää maistuu ihan jonkun pro-leipurin tekemille!” Ja onhan nää nyt aivan sairaan hyviä! Kiitos ohjeesta, teen varmasti toisenkin kerran.

 10. Pati kirjoittaa:

  Lisäisin tuohon perusreseptiin vielä yhden haarukalla muussatun (kypsän) banaanin <3 Nami!

 11. raikuli kirjoittaa:

  Pakkohan näitä oli kokeilla eilen ja olivathan hyviä :) Hieman vain jäin ihmettelemään tuota “pyörittele taikinasta palloja” kohtaa, siis pitääkö pyöritellä käsin vai onko tuohon nyt joku muu kikkakakkonen, jota en vain hoksaa? Itse en ainakaan meinannut saada tuollaisia korkeita palloja mitä tuossa kuvassa on, joten itse keksitkin jäivät hieman lättänöiksi…

 12. R kirjoittaa:

  Tänään teki mieli leipoa jotain helppoa ja herkullista ja tämä blogi tuli heti mieleeni. Hetken arkistoja selailtuani törmäsin tähän ohjeeseen. Vaikka yleensä olen suklaisten keksien ystävä, niin myönteisten kommenttien myötä uskaltauduin kokeilemaan kerrankin jotain muuta kuin suklaaleivonnaisia. Ja voi että miten hyviä nämä olivatkaan!! :) Meinasin ensin, että säästän osan kekseistä huomisille vieraille, mutta taitaakin mennä niin, että tänä iltana leivotut katoavat jo ennen huomista ja teen vielä vieraita varten uudet keksit. Kiitos Eeva herkullisista ohjeista, joita tällainen tumpelokin leipuri uskaltaa kokeilla. :)

 13. Maria kirjoittaa:

  Löysin nyt vasta tänne blogiin ja voi miten onnellinen taas olenkaan! Lilyn blogia ja vanhaa ruokablogia luen/luin innokkaasti ja jouduinkin ruokamasennuksen valtaan kun voisilmäpeliä loppui. Jostain syystä tämä blogi oli jäänyt minulta pimentoon, mutta paikkasin asiaa eilen tehokkaasti – ja laiminlöin työntekoa yhtä tehokkaasti – kahlaamalla kaikki postaukset ja ruokaohjeet läpi.

  Pitkään jatkuneesta ruokamasennuksesta parantumista piti tietenkin juhlistaa, ja niinpä eilen uunijuures-bratwursti-hässäkän jälkkäriksi päätyivät nämä keksit. Suklaan ja maapähkinävoin syntistä liittoa palvovana pyöräytin vielä jäähtyneiden keksien pohjat sulatetussa suklaassa (ja maltoin jopa odottaa suklaan kovettumista), ja ai että oli herkkua! Sadepäivän ilta olikin täydellinen, kun sai nököttää sohvalla viltin alla mutustellen näitä (maidon kanssa tietenkin) ja nauttien hyvästä kirjasta.

  Joten suuri kiitos Eeva ohjeesta ja ylipäätään siitä että olet olemassa, paransit juuri elämänlaatuani huikeasti jakamalla näitä yksinkertaisesti maailman parhaita ruokaohjeita ja -ajatuksia!

 14. Kaisa kirjoittaa:

  Selailin sun resepteja yks paiva ja nama keksit jaivat paahan kummittelemaan. En ikina leivo kun olen yksin opiskelijakampilla, vain silloin kun olen vanhemmilla kaymassa, mutta nyt tein poikkeuksen. Tuli aivan ihania kekseja! Kamppiskin rakasti niita ja pyysi multa ohjetta. :) Ohjekin oli ihan alyttoman helppo. Kiitos kovasti reseptista, piristi muuten niin tylsaa torstaita.

 15. Elisa kirjoittaa:

  Moi Eeva! Mitä luulet, onnistuuko keksien tekeminen ilman kananmunaa tai voiko sen korvata jollain? Perheestä löytyy maapähkinävoifanaatikko, mutta myös kananmuna-allerginen :(

 16. Outi kirjoittaa:

  Elisa,
  en tiedä onko Eeva kokeillut, mutta leivoin äsken jälleen tuplaerän munattomia keksejä :) 1 kypsä banaani, soseutettuna, korvaa yhden munan ongelmitta ja tuo lisäksi makeutta, jolloin sokeria ei tarvita läheskään noin paljoa. Banaani saattaa reagoida leivinjauheen kanssa ja alkaa kevyesti vaahdota, mutta se johtuu pHsta, joten kuuluu asiaan.

  (laitan itse näihin myös rusinoita yms kuivahedelmiä, mikä vähentää sokerintarvetta entisestään.)

 17. Emilia kirjoittaa:

  Hei, mä olen myös tehnyt näitä onnistuneesti vegaanisena banaaniversiona. Lisäsin taikinaan vielä inkivääriä, vaniljasokeria ja muutaman rusinan purutuntumaa tuomaan ja voi että tuli hyvää!

 18. Sanna kirjoittaa:

  Tein oman versioni Eevan ohjeesta. Hyvää on! En mitannut kaurahiutaleita, mutta käytin ehkä 3 dl. Banaania, taatelit ja vaahterasiirappi toi ihan riittämiin makeutta, ensikerralla kokeilen ilman siirappia! Purutuntumakin on hyvä – pehmeää ja pähkinäistä!

  2 banaania, lämmitetty uunissa
  1 dl maapähkinävoita, itse tehtyä
  2-3 dl kaurahiutaleita
  1 tl leivinjauhetta
  1 rkl vaahterasiirappia
  2 rkl kauramaitoa
  cashewpähkinöitä, liotettuina ja pilkottuna
  kuivattja taateleita, pilkottuna

 19. Johanna kirjoittaa:

  Ryhdyn jälleen kerran tätä taikinaa taas kohta leipomaan, mutta en tee siitä keksejä vaan paistan irtopohjassavuoassa banoffeen pohjaksi. Juuri sopiva annos 24cm vuokaan!

 20. eppu kirjoittaa:

  Hei Eeva! Jotenkin onnistuin löytämään tän reseptin vasta nyt, nam! Osaatko sanoa, kuinka kauan keksit säilyvät (jos syömättä säilyvät)? Voiko säilyttää huoneenlämmössä?